Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Tampery

Każdy barista ma swoją metodę ubijania kawy w ekspresie – niektórzy robią to delikatnie i powoli, „polerując” zmieloną kawę, inni – dociskają całą mocą. Niezależnie od stylu ubijania, każdemu przyda się profesjonalny tamper do kawy. Wykonane z wysokiej jakości materiałów, o ergonomicznym kształcie, umożliwiają one przygotowanie idealnego espresso, a elegancki design sprawi, że staną się atrakcyjnym elementem kawiarnianego wyposażenia.


Czym jest tamper?


Tamper do kawy to niewielkich rozmiarów przedmiot, wykorzystywany do ubijania zmielonej kawy w kolbie (portafiltrze). To dzięki niemu można przygotować smaczną i aromatyczną kawę w ekspresach kolbowych. Tamper wykorzystywany jest do ubijania i wyrównywania poziomu kawy. Jest to bardzo ważny proces, ponieważ rzutuje na proces ekstrakcji. Im mocniej kawa będzie ubita, tym proces ekstrakcji będzie odpowiednio dłuższy. 

Warto pamiętać o tym, że aby odpowiednio przygotować napar, należy wykorzystać tamper do ubijania kawy jeszcze przed założeniem kolby do grupy.

Tak naprawdę jest wiele technik wykorzystywania tamperów do kawy, niezależnie jednak od tego, który zostanie wykorzystany, śmiało można stwierdzić, że jest to niezbędne narzędzie dla każdego baristy. 

Coffee tamper nie nadaje się do ubijania kawy w sitku kawiarki - wynika to z tego, że w takim urządzenia wytwarzane jest znacznie niższe ciśnienie niż w ekspresie ciśnieniowym. Wówczas zbyt mocno ubita kawa będzie stawiać duży opór wodzie, co uniemożliwia przygotowanie smacznego i aromatycznego naparu. Kawa przygotowana w ten sposób nie będzie zbyt smaczna.


Jak wygląda tamper do kawy?


Klasyczny tamper do kawy składa się z ergonomicznego uchwytu i ciężkiej podstawy. Ta najczęściej wykonywana jest z polerowanego aluminium lub stali nierdzewnej, choć w nielicznych przypadkach można spotkać się z modelami wykonanymi również z innych materiałów. Rączki konstruowane są z naturalnego drewna, metalu lub tworzywa sztucznego. W tym przypadku nie ma znaczenia materiał wykonania, najważniejsze jest to, by rączka była dobrze wyprofilowana - to bardzo ważne dla komfortu użytkowania tamperów do kawy.

Bariści, którzy parzą przynajmniej kilkanaście kaw w ciągu dnia wybierają tamper do ubijania kawy o niewielkiej masie. W przypadku osób, korzystających z takiego narzędzia jedynie okazjonalnie, jego masa nie ma większego znaczenia.


Dodatkowe akcesoria do tampera


Tampery do kawy potrzebują kilku dodatkowych akcesoriów. Jednym z nich jest mata, która będzie chroniła powierzchnię, na którą w czasie ugniatania kawy nakładany będzie tamper. Mata chroni przed dużą siłą nacisku, która mogłaby spowodować zniszczenie powierzchni.

Maty pod tampery dostępne są w szerokiej gamie kolorystycznej i w różnych kształtach, mogą wiec pełnić nie tylko funkcję praktyczną, ale również dekoracyjną.


Jak ubijać kawę wykorzystując coffe tamper?

 
Wykorzystując tamper do ubijania kawy można wydłużyć czas ekstrakcji, zapewniając przy tym równomierny przepływ wody pod ciśnieniem przez zmieloną kawę. To pozwala na uzyskanie aromatycznego i smacznego espresso.

Każdy barista na swoją unikalną metodę używania tampera. W zależności od preferencji może on stosować mocny nacisk na tamper bądź zdecydować się na delikatne ugniatanie kawy. 

Według ekspertów od parzenia kawy, by w czasie ekstrakcji nie doszło do tzw. kanałowania należy wygładzić powierzchni kawy, należy przekręcić tamper o 360°.

Dlatego warto stosować coffee tamper? Dzięki odpowiedniej sile nacisku można nie tylko spłaszczyć i wyrównać powierzchnię, ale również ubić drobinki kawy tak, by pozbyć się z nich powietrza. Tamper do kawy pozwala na uzyskanie optymalnego i równego przepływu wody przez zmielone ziarna, co szczególnie duże znaczenie ma dla parzenia espresso.

Użytkując tampery należy pamiętać o doborze odpowiedniej siły nacisku. Warto przy tym wspomnieć, że jeżeli kawa zostanie ubita zbyt mocno może dość do nadekstrakcji. Woda w takim przypadku nie może przepływać swobodnie, czego efektem jest nie tylko wydłużony czas parzenia, ale również nieprzyjemnie gorzki smak espresso.

Również zbyt słabe ubicie kawy nie jest korzystne dla jej smaku i aromatu (jest to zjawisko podekstrakcji). W takim przypadku, choć czas ekstrakcji jest skrócony, nie można uzyskać aromatycznego naparu o intensywnym smaku.


Na co należy zwracać uwagę wybierając tamper do kawy? 


Wybierając tamper do kawy, najważniejszym parametrem, na jaki należy zwrócić uwagę, jest jego średnica, która musi być dopasowana do wielkości filtra. Przed zakupem warto zmierzyć średnicę sitka. Ta prosta czynność pozwoli bez problemu dobrać odpowiednio rozmiar tampera. Ubijanie kawy wymaga sporo siły, dlatego coffee temper powinien mieć dobrze wyprofilowaną rączkę, która idealnie będzie przylegała do dłoni. Dopasowana rączka jest szczególnie ważna w przypadku baristów, którzy w ciągu dnia przygotowują nawet dziesiątki kaw.

Intensywnie użytkowany tamper powinien być również lekki, aby nie zmęczył i nadwyrężył rąk przy intensywnym użytkowaniu. Tamper do ubijania kawy może mieć podstawę płaską, wypukłą bądź wklęsłą. Dobór w tym przypadku zależny jest wyłącznie od osobistych preferencji oraz przyjętej techniki ubijania kawy.

Ilu baristów tyle sposobów ubijania kawy przy wykorzystaniu tamperów. Niektórzy wkładają dużo siły w ubicie kawy, inni natomiast próbują wykorzystywać siły grawitacji. Niezależnie od wybranego sposób tamper do ubijania kawy będzie niezbędny do uzyskania smacznego i aromatycznego naparu.

Odbierz 20 zł na pierwsze zakupy*

Zapisz się do newslettera, a otrzymasz kod rabatowy na swoje pierwsze kawowe zakupy w Coffeedesk. Nie przegap też wszystkich naszych nowości i najaktualniejszych artykułów na blogu!

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Rabat przy zakupach za minimum 199 zł, zniżka jest jednorazowa.