Herbata

Herbata – napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia). Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku – herbaty chińskiej (Camellia sinensis).


Artykuły

Cold Brew - herbata na zimno według Paper & Tea

Cold Brew - herbata na zimno według Paper & Tea

Cold brew to niezwykle prosty sposób przygotowania herbaty, popularny w szczególności w Azji. Cały proces jest łagodniejszy i trwa dłużej z racji tego, że nie używa się w nim gorącej wody. Otrzymujemy w ten sposób aromatyczny napar o wyraźnych nutach smakowych, słodki i świeży – nieco inny niż w przypadku tradycyjnego parzenia. Jedyne czego potrzebujesz to naczynie, woda i sypana herbata.

Parzenie herbaty - Podstawowe zasady i metody zaparzania.

Parzenie herbaty - Podstawowe zasady i metody zaparzania. (3 komentarze)

Parzenie herbaty Dziś skupimy się na metodach zaparzania herbaty. Przejdziemy przez podstawowe zasady parzenia, omówione będą też poszczególne elementy, a na koniec opiszę jak zaparzyć herbatę w konkretnym kolorze.

Rozgrzewająca herbata na zimne dni, jak to zrobić, co wybrać?

Rozgrzewająca herbata na zimne dni, jak to zrobić, co wybrać?

Na zewnątrz robi się coraz zimniej, dlatego szukamy sposobów na rozgrzanie. Ja w pierwszej kolejności kieruję się do swojej półki z herbatami. Ze wszystkich kolorów najlepiej rozgrzewa czarna, dlatego zawężam swoje poszukiwania do którejś z nich. A jeżeli naprawdę zmarzłam? Kto powiedział, że nie mogę napić się herbaty z dodatkami!

Historia herbaty

Historia herbaty

Nikt tak naprawdę nie wie skąd wzięła się herbata. W Chinach jest ona znana od tysięcy lat i powstało tam wiele legend na jej temat. Pierwsza i najbardziej popularna opowiada jak to odkrył ją mityczny cesarz Shennong (jego imię znaczy „Boski Rolnik” – według mitologii uczył on ludzi uprawy roślin, medycyny, handlu, według niektórych podań był też władcą ognia), około 2737 roku przed naszą erą. Istnieje wiele wersji tej legendy. Jedna opowiada o tym, że ze względów zdrowotnych pił wyłącznie gorącą wodę. Pewnego dnia cesarz odpoczywał na powietrzu, siedząc pod dzikim krzewem, i gotował wodę. Zawiał wiatr, zerwał kilka liści tego krzewu i wrzucił je do garnuszka cesarza. Okazało się, że uzyskany w ten sposób napar miał doskonały smak i aromat, oraz działał pobudzająco.

Herbata kontra kawa - garść podstawowych informacji

Herbata kontra kawa - garść podstawowych informacji

W trakcie mistrzostw Tea Brewers Cup 2014 zauważyłam, że wielu startujących parzyło herbatę stosując proporcje znane z pracy z kawą. Nadmiar użytego suszu sprawiał, że herbata wyszła bardzo gorzka, cierpka, pozbawiona słodyczy i mocno trawiasta. Może wydawać się to dziwne, bo przecież kawa parzona w taki sposób wychodzi słodka, wyrazista i kwiatowo-owocowa. Dlaczego więc herbata taka nie była? Odpowiedź na to pytanie jest prosta: to tak jakbyśmy pytali czemu kurczak pieczony jak tort, wcale jak tort nie smakuje?