Kawa

Kawa - napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyspiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Spożywana w dużych ilościach może jednak być szkodliwa dla zdrowia. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy.

Artykuły

Kawa z Indonezji - tylko robusta i kopi luwak?

Kawa z Indonezji - tylko robusta i kopi luwak?

Indonezja. Azjatyckie państwo rozrzucone po kilkunastu tysiącach wysp oblanych przez wody Oceanu Spokojnego i Indyjskiego. Dynamicznie rozwijające się, choć oparte przede wszystkim o rolnictwo. Kauczuk, pieprz, chinina, kakao… No i kawa!

Ice coffee: Jak zaparzyć kawę na lodzie?

Ice coffee: Jak zaparzyć kawę na lodzie? (1 komentarz)

Lato za pasem i co roku powraca ten sam problem - jak poradzić sobie z obezwładniającym upałem? Metod jest kilka, a każda z nich chłodzi doskonale! Sprawdźmy czym różnią się cold brew, dripy, chemexy i aeropressy na lodzie.

Recenzja młynka Eureka Olympus 75E

Recenzja młynka Eureka Olympus 75E

Czasami nie chce się bawić w półśrodki. Niekiedy domowe wymagania są jak dla dobrej kawiarni. Wówczas pieniądze się nie liczą. Wtedy Eureka Olympus 75E może wejść do gry.

Largo - Jak przygotować dobrą kawę w domu?

Largo - Jak przygotować dobrą kawę w domu?

Każdy barista i home barista boryka się czasem z problemem jak zaparzyć w domu kawę tak, by smakowała jak na cuppingu. Podczas degustacji pojawiają się truskawki, morele i owoce cytrusowe, a w domu ani śladu tych wspaniałości.

Chemex Coffee Maker - Jak przygotować dobrą czarną kawę w domu?

Chemex Coffee Maker - Jak przygotować dobrą czarną kawę w domu?

Kawa to nie tylko codzienna dawka kofeiny i przyjemności. Potrafi również nacieszyć oko i być świetną zabawą. Potwierdzeniem tych słów jest Chemex - praktyczny i piękny zaparzacz o bogatej, ponad 60 letniej historii. Dlaczego warto poświęcić mu chwilę uwagi?

Recenzja ekspresu Rancilio Silvia

Recenzja ekspresu Rancilio Silvia (1 komentarz)

Rancilio Silvia to określanym przez wielu mianem kultowego domowy ekspres ciśnieniowy. Niewielkie gabaryty, przyzwoite parametry i rozsądna cena to atrakcyjne argumenty dla wielu domowych kawoszy. Czy słusznie? Sprawdziłem to dla Was.

Test młynka Comandante MK3 Nitro Blade

Test młynka Comandante MK3 Nitro Blade

Od dwóch tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem młynka Comandante trzeciej generacji. Dziś podzielę się pierwszymi wrażeniami.

Test młynków Baratza: Preciso i Virtuoso

Test młynków Baratza: Preciso i Virtuoso (1 komentarz)

W tym teście postaram się przedstawić Wam młynek Preciso od Baratzy. Lekturę testu polecam też tym, którzy rozważają zakup modelu Virtuoso gdyż obydwa modele są niemal identyczne w budowie i wyglądzie, mają też te same żarna. Jedyna różnica polega na tym, że model Preciso został dodatkowo wyposażony w 11-stopniowy suwak dla precyzyjniejszego dostrojenia grubości mielenia w obrębie każdego z 40 stopni regulacji. Innymi słowy, każdy stopień grubości mielenia został podzielony na 11 dodatkowych co łącznie daje ponad 400 możliwości nastawy grubości mielenia w modelu Preciso. Moim zdaniem to rozwiązanie jest warte wydania dodatkowych pieniędzy jeśli młynek będzie używany razem z ekspresem ciśnieniowym do przygotowania espresso. Jeśli potrzebujesz młynka wyłącznie do przygotowania kawy metodami alternatywnymi, z pewnością wystarczy model Virtuoso z 40 stopniową regulacją grubości mielenia.

Cascara - jak ją ugryźć?

Cascara - jak ją ugryźć? (2 komentarze)

Dobrze znana nam kawa jest naparem z wypalonych i zmielonych ziaren owocu kawowca. W czasie produkcji ziarna wyłuskuje się z miąższu, co nazywane jest pokrótce metodą obróbki. Istnieje metoda „natural” – na sucho, czyli owoce wystawiane są na plandekach i po wysuszeniu wyłuskiwane są ziarna. Jest też metoda „washed” – na mokro, czyli owoce umieszczane są w zbiornikach z wodą, ziarna oddzielane są mechanicznie od miąższu i suszone.

Wilfa Svart Manual - Zabić za kawę!

Wilfa Svart Manual - Zabić za kawę!



Zawsze kiedy wydaje mi się, że w temacie ręcznych urządzeń przelewowych nie można już wymyślić niczego nowego, wychodzi coś, co próbuje podważyć moje założenia. Choćby Wilfa Svart – manualny dripper z małą modyfikacją.

Test wagi Brewista Smart Scale

Test wagi Brewista Smart Scale (2 komentarze)

Parę tygodni temu dotarła do mnie kolejna ciekawa waga - Brewista Smart Scale. Pierwszą styczność z tym cudem, jeszcze w wersji prototypowej, miałem podczas London Coffee Festival, robiła wtedy wrażenie, niestety jakość wykonania budziła wątpliwości. Ostateczna jednak wersja wagi jest dopracowana w każdym detalu, dobrze spasowana, schludna, z opisanymi przyciskami.

AltoAir – Obnażona Kawa

AltoAir – Obnażona Kawa

Alternatywne metody parzenia kawy to przede wszystkim różne sposoby przelewowe. Co jakiś czas ktoś próbuje na nowo zdefiniować tę prostą zasadę. Od niedawna robi to AltoAir – designerski, wręcz pornograficzny dripper. Sprawdźmy czy obnażenie kawy odsłoniło nowe oblicze smaku.

Kopi luwak – najlepsza kawa świata?

Kopi luwak – najlepsza kawa świata?

„Najrzadsza, najlepsza, najdroższa kawa świata” – przeczytamy na stronach i ulotkach dystrybutorów kawy kopi luwak. Ile w tym prawdy?

Idzie lato - czas na COLD BREW!

Idzie lato - czas na COLD BREW!

Kawa mrożona to nie tylko frappe – istnieje znacznie ciekawsza i pełniejsza smaku metoda, czyli Cold Brew. Jest to sposób „parzenia na zimno”. W skrócie – zmieloną kawę zalewamy zimną wodą i czekamy kilka godzin, aż naciągnie. 

Test młynka ręcznego Rhinowares

Test młynka ręcznego Rhinowares (8 komentarzy)

Młynek ręczny Rhinowares stanowi doskonałą ofertę dla kawoszy, którzy cenią świeżo zmieloną kawę i lubią ją przygotować wszędzie tam gdzie użycie dużego młynka elektrycznego będzie niewygodne lub po prostu niemożliwe. Rhinowares sprawdzi się więc podczas urlopu, na campingu, podczas górskiej wyprawy, ale nie tylko. W domu również z powodzeniem zmieli kawowe ziarno w sposób odpowiedni dla niemal wszystkich metod zaparzania. Młynek Rhinowares jest solidnie wykonany, odporny na uszkodzenia mechaniczne. Nie jest zbyt duży ale umożliwia zmielenie jednorazowo całkiem dużej ilości kawy i daje się łatwo wyczyścić.

Porównanie wag Hario: V60 Drip Scale vs V60 Metal Drip Scale

Porównanie wag Hario: V60 Drip Scale vs V60 Metal Drip Scale

W 2012 roku podczas World of Coffee we Wiedniu poznaliśmy wagę Hario, która miała wtedy swoją przedpremierę. Co tu dużo mówić, od razu każdy chciał ją mieć. Była to pierwsza waga, która miała wbudowany stoper. Rozwiązanie, które zrewolucjonizowało cały rynek kawiarni segmentu Specialty. W końcu nie były potrzebne dodatkowe stopery podczas parzenia dripów!

Niecałe trzy lata po premierze pierwszej wagi Hario na rynku pojawiła się nowa, czy lepsza? Przekonajmy się!

Jaki młynek do kawy wybrać?

Jaki młynek do kawy wybrać?

Spośród wszystkich urządzeń do przyrządzania kawy, to właśnie młynek jest tym najważniejszym. Od niego bowiem zależy czy otrzymamy równy przemiał, który da nam słodki, zbalansowany i intensywny napar pełen przyjemnych aromatów. Jaki młynek wybrać dla siebie?

Kafetierka z bliska

Kafetierka z bliska (2 komentarze)

W poprzednim tekście dotyczącym kafetierki mogliście prześledzić ten proces parzenia krok po kroku. Skoro podstawy są już opanowane, warto przyjrzeć się kilku wskazówkom, które sprawią, że wasza kawa będzie smakować jeszcze lepiej. Gotowi? Do dzieła!

Co opakowanie mówi o kawie?

Co opakowanie mówi o kawie? (3 komentarze)

W swojej pracy niejednokrotnie spotykałam się z pytaniami co powinno znaleźć się na opakowaniu z kawą i dlaczego jest to ważne. Mówi się, że kawa jest jak wino i jest w tym wiele prawdy. Zarówno kawa jak i wino są produkowane z owoców, poddawane są procesowi obróbki, a dla końcowego efektu, czyli smaku i aromatu liczy się każdy czynnik: region, metody zbioru i obróbki, wysokość upraw.

Jak przechowywać kawę?

Jak przechowywać kawę? (2 komentarze)

Kupiliśmy  naszą ulubioną kawę. W naparze orzechy, migdały i wiśnie w czekoladzie. Co zrobić, by kawa najdłużej zachowała świeżość i nie była narażona na utratę aromatu? Ziarna kawy na swojej drodze do filiżanki napotykają wielu wrogów: nadmiar powietrza, wilgoć, zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura, światło, obce zapachy. Na temat przechowywania kawy krąży kilka mitów i plotek, które warto obalić.

Kawiarka - Jak przygotować dobrą kawę w domu?

Kawiarka - Jak przygotować dobrą kawę w domu?

Jak zrobić małą czarną w domu? Cóż, lepszej metody niż kawiarka nie znam. Napar z mokki jest intensywny, zbalansowany, o wysokim body i intensywnym smaku – coś w sam raz dla miłośników espresso. Urządzenie powstało w 1933 we Włoszech, zaprojektowane przez Luigiego de Ponti dla Alfonso Bialettiego.

Syfon - Jak przygotować dobrą kawę w domu?

Syfon - Jak przygotować dobrą kawę w domu? (4 komentarze)

Syfon jest najbardziej widowiskową metodą przygotowania kawy zarówno w kawiarni, jak i w domu.  Sprzęt przypomina chemiczne urządzenie i pięknie się prezentuje. Dlaczego staje się coraz bardziej popularnym sposobem do alternatywnego parzenia kawy?
 

Poradnik prezentowy Coffeedesk.pl

Poradnik prezentowy Coffeedesk.pl

Nie kupuj skarpet pod choinkę! Istnieją praktyczniejsze, a przy okazji tysiąc razy fajniejsze prezenty! Bo co kupić w prezencie wielbicielowi dobrej kawy? Dobrą kawę oczywiście, bo kawa, a nie skarpety to podstawa. A co do kawy? Zdecydowanie jakieś urządzenie alternatywne do jej parzenia! Ale co wybrać? Wbrew pozorom wybór nie jest tak trudny, jak się wydaje.

DRIP – jak przygotować dobrą czarną kawę w domu?

DRIP – jak przygotować dobrą czarną kawę w domu? (9 komentarzy)

Czy spotkaliście się kiedyś z tabliczką na drzwiach kawiarni: „nie podajemy americano”? Co wobec tego dostajemy w zamian? Alternatywy. Kawę z aeropressu, dripa, chemexa. Nadszedł czas na opisanie mojej ulubionej metody, najprostszej i zarazem najbardziej klasycznej. Tak, to kawa z dripa.

Zielona kawa - fakty i mity

Zielona kawa - fakty i mity (1 komentarz)

Zielona kawa – magiczne fasolki?
O co właściwie chodzi z tą zieloną kawą? Dlaczego szanujące się palarnie i kawiarnie nie zajmują się jej sprzedażą? Czy serio jest taka zdrowa, świetna i wspomaga odchudzanie?

Kawowa droga mleczna (ale nie tylko o mleku)

Kawowa droga mleczna (ale nie tylko o mleku)

Zdarza  mi  się  wielokrotnie  dziwić  przeglądając  karty  w  różnorakich  lokalach.  Począwszy  od  złej pisowni  w  nazwach  napojów,  po  zupełnie  kosmiczne  objętości  napojów  rzędu  100  ml Espresso.  Ktoś może powiedzieć, że uprawiam czepialstwo, ale znów, jeśli  barista  na wejściu popełnia takie błędy i wykazuje się elementarną niewiedzą, to jak mamy mu zaufać?

Przygody Kapitana Strzykawy - historia Pawła Trzcińskiego o Aeropress

Przygody Kapitana Strzykawy - historia Pawła Trzcińskiego o Aeropress

Pierwszy raz usłyszałem o Aeropressie w 2009 roku kiedy Mistrz Polski Baristów z 2007 roku, Łukasz Jura, zdobył Mistrzostwo Świata Aeropress, szerząc dobre kawowe standardy w Oslo jako trener baristów. Natomiast praktycznie wkroczył w moje życie w styczniu 2010 roku, w czasie przygotowań do Mistrzostw Polski Baristów, podczas których używałem go do naparu z cascary (suszonej skórki owoców kawowca) łącząc go z espresso. 

Aeropress - Jak przygotować dobrą kawę w domu?

Aeropress - Jak przygotować dobrą kawę w domu?

Lato, wakacje, frisbee na plaży. A co to ma wspólnego z kawą? Wbrew pozorom całkiem sporo. Znacie już najprostsze i w dodatku przenośne urządzenie do parzenia kawy zwane Aeropressem?

Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa (1 komentarz)

Kawa = kofeina, to oczywiste. Właściwie to wszystkie właściwości kawy są związane z działaniem kofeiny. Poza smakiem! Bo kawa pozbawiona kofeiny smakuje praktycznie tak samo… Tylko po co nam kawa bezkofeinowa, skoro tak bardzo cenimy sobie jej właściwości? I czy wybierając kawę bezkofeinową dokonujemy zdrowszego wyboru?

Kawowi pogromcy mitów

Kawowi pogromcy mitów (1 komentarz)

Jako początkujący entuzjaści wiemy już czego unikać w kawiarni i przede wszystkim, czego wymagać. Teraz będzie nieco luźniej, pod lupę weźmiemy rozmaite przekonania dotyczące kawy, częstokroć zabawne, najczęściej jednak całkowicie błędne i powszechnie panujące w naszym pięknym kraju. Ok, jazda z tematem.

Kawa rozpuszczalna - Czy to jeszcze jest kawa?

Kawa rozpuszczalna - Czy to jeszcze jest kawa? (2 komentarze)

Słowa „kawa rozpuszczalna” wywołują odrazę u tych, co na co dzień sięgają po świeżo paloną kawę ziarnistą. Ciężko doszukiwać się w rozpuszczalnej dbałości o jakość, wyjątkowego smaku czy przyjemności z procesu parzenia. Kawa rozpuszczalna ma być szybka i prosta, więc godzimy się, aby była też nie do końca smaczna.

French Press - Jak przygotować dobrą kawę w domu?

French Press - Jak przygotować dobrą kawę w domu?

Pamiętacie może czołówkę kultowego serialu Dexter? Przez ułamek sekundy, w pięknym ujęciu pojawia się tam kawa parzona za pomocą naszego dzisiejszego bohatera: French Pressu. Jeśli uwielbiacie delektować się smakiem świeżej, aromatycznej kawy już z samego rana, to urządzenie zostało zaprojektowane z myślą o Was.

O cuppingu

O cuppingu

Bywalcy totalnie zakręconych kawowo kawiarni często spotykają się z wyrażeniami: „do zobaczenia na cuppingu”, „fajna kawa na cuppingu”, „wpadniesz na cupping?”. No i pojawiają się pytania: czym w ogóle jest ten cały cupping? Czy warto się tam pojawić, czy też jest to zabawa tylko dla wtajemniczonych kawoszy? 

Mleko a kawa

Mleko a kawa (3 komentarze)

Mleko i kawa to tak oczywiste połączenie, że wyszło już daleko poza spory dotyczące preferencji kawoszy i stało się symbolem niemal takim jak jin i jang: biel i czerń, słodycz i gorycz, delikatność i moc. Nabrało też nowych znaczeń: ‘kawa z mlekiem’ to nowy kolor w kolekcjach projektantów, a nawet w trendach fryzjerskich. A wracając do samego napoju, jest to najpopularniejszy sposób picia kawy. 

Chemex Coffee Maker

Chemex Coffee Maker

Niesłychanie prosty a zarazem genialny wynalazek Chemex Coffee Maker. Dr Peter Schlumbohm, założyciel firmy Chemex z Pittsfield (zainspirowany funkcjonalistycznymi ideami sztuki szkoły Bauhaus) wniósł do świata kawy alternatywny sposób jej parzenia. Wykonany w całości z wysokiej jakości szkła, chemicznie obojętnego materiału, który nie absorbuje zapachów lub pozostałości chemicznych. Wykorzystuje wszystkie zasady chemiczne prawidłowego sposobu parzenia. 

Viennois

Viennois

Viennois, czy inaczej kawa po wiedeńsku to napój składający się z jednego lub dwóch espresso, najlepiej przygotowywanych z jasno palonej kawy. Na espresso wlewane jest podgrzane mleko a kolejno nakłada się bitą śmietanę. Wedle uznania można użyć innych dodatków jak płatki czekoladowe, cynamon lub bakalie.

Caffe cortado

Caffe cortado

Cortado jest napojem bazujacym tradycyjnie na espresso z małą ilością ciepłego mleka. Proporcje mleka do kawy są pomiędzy 1:1 lub 1:2, a mleko dodaje się po przygotowaniu espresso.

Caffe breve

Caffe breve

Caffe breve jest amerykańską wariacją na temat caffe latte. Mleczny napój na bazie espresso. Od caffe latte odróżnia je to, że mleko jest spienione razem ze śmietanką w proporcjach 50/50.

Cafe affogato

Cafe affogato

Affogato (z włoskiego: "zatopione") jest napojem kawowym bazującym na espresso z dodatkiem kulki waniliowych lodów gelato lub zwykłymi lodami. W różnych odmianach występuje również z dodatkiem Amaretto lub innymi likierami smakowymi.

Con panna

Con panna

Espresso con panna, znaczy tyle co "espresso ze śmietaną". Jest to kawa przygotowywana na bazie podwójnego espresso z dodatkiem bitej śmietany. Kawa ta znana jest również jako kawa po wiedeńsku lub z francuskiego Viennois.

Flat white

Flat white

Flat white to napój kawowy pochodzacy z Australii i Nowej Zelandii. Przygotowywany jest poprzez wlanie delikatnej pianki mlecznej na podwójne espresso lub ristretto. 

Jest podobny do latte lub cafe au lait, jednak odróżnia się proporcjami.

Lungo

Lungo

Lungo (z włoskiego: "długie"), nazwa ta odnosi się do napoju kawowego przygotowywanego w tradycyjnym ekspresie w jakim przygotowuje się espresso. Różnicą pomiędzy espresso a lungo jest ilość wody i czas ekstrakcji. W przypadku espresso wynosi on od 18 do maksymalnie 30 sekund, w czasie tym powinno zostać przygotowane od 25 do 30 ml kawy. 

Mocha

Mocha

Mocha lub cafe mocha jest odmianą caffe latte inspirowaną kawą serwowaną w Turynie o nazwie Bicerin. Tak jak w caffe latte kawa ta bazuje na espresso i gorącym mleku, dodatkiem odróżniającym caffe latte od mocha jest czekolada. Przeważnie czekolada jest w formie słodkiego czekoladowego proszku, lub różnych czekoladowych syropów. Mocha może zawierać ciemną lub mleczną czekoladę.

Ristretto

Ristretto

Ristretto jest bardzo "krótkim" espresso. Różnicę pomiędzy klasycznym espresso a ristretto stanowi czas ekstrakcji i ilość wody jaka jest użyta. Dzięki szybszej ekstrakcji kawa zawiera mniej kofeiny, ale zachowuje swoje walory smakowe podobne do espresso. Tradycyjnie przygotowanie tego napoju polegało na szybszym pociągnięciu ręcznej prasy w ekspresie.

Cafe con leche

Cafe con leche

Cafe con leche (z hiszpańskiego: "kawa z mlekiem"), jest hiszpańskim napojem kawowym. Jest bardziej podobna do włoskiego caffe latte niż do francuskiego cafe au lait. Kawa ta składa się z mocnej, wyraźnej w smaku kawy (przeważnie espresso) zmieszanej z podgrzanym mlekiem w proporcjach 1:1. 

Caffe Americano

Caffe Americano

Caffe Americano, lub po prostu Americano, jest prostym napojem kawowym przygotowywanym przez dodanie gorącej wody do espresso. Dzięki temu kawa ma podobną "moc" jak espresso, ale inny, delikatniejszy smak. Proporcje wody do espresso nie są ściśle określone, wszystko zależy od upodobania.

Caffe Macchiato

Caffe Macchiato

Caffe Macchiato, znane również jako Espresso Macchiato. Jest napojem kawowym przygotowywanym z esrpesso z niewielką ilością mleka. "Macchiato" w tłumaczeniu z języka włoskiego oznacza "naznaczone", "splamione", czyli tłumacząc całą nazwę oznacza espresso splamione mlekiem.

Cafe Latte

Cafe Latte

Caffe late jest klasycznym napojem bazującym na espresso, które znajduje się na dnie, kolejną warstwą jest spienione mleko. Składniki są przeważnie w proporcjach 3:1.

Cappuccino

Cappuccino (2 komentarze)

Cappuccino to jeden z najpopularniejszych napojów kawowych na świecie. Kawa ta jest podawana właściwie w każdym zakątku na ziemi. Cappuccino jest napojem bazującym na espresso z dodatkiem spienionego mleka. 

Espresso

Espresso (1 komentarz)

Espresso – nazwa sposobu przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie, przez przepuszczenie ok. 25-30 ml gorącej (ok. 88 - 92 °C) wody pod ciśnieniem 9 - 10 barów przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. Również nazwa uzyskanego w ten sposób napoju.

Zasada 4 M - Vademecum baristy

Zasada 4 M - Vademecum baristy

Zasada 4 M to podstawowe elementy, które składają się na przygotowanie kawy przez Baristę. Perfekcyjne espresso jest celem każdego Baristy, dlatego niezbędna jest o nim nauka. Wiedza jest podstawą, do zdobywania dalszego doświadczenia. Dzięki zasadzie 4 M, Barista może sprawić, aby przygotowane przez niego espresso było na najwyższym poziomie.

Dojrzewanie i zbiór ziaren

Dojrzewanie i zbiór ziaren

Owoce kawowca są zielone, a ich produkcja jest nieustanna, ponieważ każdy dzień pobudza kwitnienie. Tradycyjna roślina, która rozpoczyna swój rozkwit czeka do oficjalnej wiosny.  W przypadku drzewka kawowca, jego rozkwit rozpoczyna się w dwa tygodnie po każdym deszczu. Taki rozwój wydarzeń charakteryzuje bardzo istotne znaczenie klimatu, a w zdecydowanej większości rangę deszczu dla uprawy kawy.

Gatunki kawy

Gatunki kawy

Kawa rośnie między zwrotnikiem Raka i Koziorożca w Afryce, Azji, Ameryce Środkowej i Południowej. Jej uprawa wymaga specjalnych warunków klimatycznych. Optymalny klimat do uprawy kawy tak naprawdę zależy od jej gatunku. 

Obróbka ziaren kawy

Obróbka ziaren kawy

Po etapie zbiorów ziarna następnym, jest ich obróbka, czyli oddzielenie ziaren od łupiny, miąższu i osnówki.

Wyróżniamy 2 procesy: Proces obróbki na mokro Proces obróbki na sucho.

Rynek kawowy

Rynek kawowy

Kawa to jeden z podstawowych artykułów spożywczych i najważniejszych towarów handlowych na świecie. W skali globalnej 25 milionów drobnych producentów zajmuje się jej wytwarzaniem. Dla przykładu, w samej Brazylii (1/3 światowego rynku) 5 milionów osób jest zatrudnionych przy uprawie 3 miliardów krzewów kawowca.

Kawowe ABC

Kawowe ABC

Acidity - kwaskowatość kawy - Jedna ze składowych oceny smaku kawy używany przez profesjonalnych cup tasterów (osób zajmujących się profesjonalnie ocenianiem smaku i jakości kawy).

Palenie kawy

Palenie kawy

Kawa i jej przyrządzanie jest sztuką. Jednak jeszcze większą umiejętnością jest jej komponowanie i umiejętne palenie. Podczas procesu palenia kawy powstaje właściwy aromat i smak. Zachodzące reakcje chemiczne, tworzą całokształt aromatyczno-smakowy.
 

Historia kawy

Historia kawy

Pierwsze rośliny kawowca zostały odkryte w środkowo-wschodniej Afryce, w regionie Etiopii zwanej Kaffa, gdzie do dnia dzisiejszego rosną dziko. Ustalenie dokładnych dat odkrycia jest rzeczą bardzo trudną, dlatego też w świecie kawy krążą dwie legendy jej pochodzenia.