Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Passalacqua kawa

Historia palarni Passalacqua sięga niespokojnych powojennych czasów, kiedy to w 1948 roku Samuele Passalacqua, aby utrzymać swoją rodzinę, musiał rozwinąć swój biznes pracując jako sprzedawca kawy i kakao. W tym czasie jego synowie Biagio, Yor Armando i Emilio nabyli pierwszy piec do wypalania kawy. Umożliwiał on wypalenie zaledwie 5 kilogramów kawy co dwadzieścia minut, ale rozpoczął proces, który trwa do dzisiaj. Mała rodzinna palarnia kawy, która wypalała kawę przybyłą z najdalszych zakątków świata, dziś jest dumną, dużą palarnią, która znakomicie łączy tradycję z innowacją.
Palarnia Passalacqua znajduje się w pobliżu Neapolu, zajmuje około 5 tysięcy metrów kwadratowych, produkuje do 3460 kg kawy na godzinę i ma za sobą ponad 70 lat doświadczenia w paleniu kawy. Passalaqua jest znana i obecna na całym świecie, mimo to pozostaje miejscem  o charakterze drobnego rzemiosła, firmą rodzinną, która z pokolenia na pokolenie przekazuje swoje mądrości i tradycje tworzenia prawdziwej, neapolitańskiej kawy.

Neapol jest w czołówce kawowych miast we Włoszech, to tam narodziła się tradycja picia kawy w barach i kawiarniach. Dla Neapolitańczyków kawa to nie tylko pobudzający napar, to element ich kultury i stylu bycia, to ich duma i radość. Poprzez zaproponowanie kawy wyrażają swoją sympatię, kawa łączy ludzi i łagodzi obyczaje. O tym jak ważna w ich kulturze lokalnej jest kawa świadczy między innymi zwyczaj zwany o’cuonzolo – rodzinie, która straciła bliskiego przynosi się cukier i kawę.

Kawa Passalacqua to starannie dobrane mieszanki Arabiki i Robusty z aż 14 krajów, z którymi współpracuje ta rodzinna firma. Passalacqua coffee to wyraziste, autorskie mieszkanki, które zdecydowanie pozostają wierne włoskiej tradycji picia kawy. Dzięki nim uzyskacie prawdziwe, aromatyczne, esencjonalne i bardzo charakterystyczne włoskie espresso, które tradycyjnie pija się bez cukru i dodatków. Ze względu na dodatek Robusty kawy od Passalacqua doskonale nadadzą się również jako baza pod kawy mleczne. Klasyczne włoskie cappuccino lub delikatniejsze latte na bazie espresso z tej kawy będą przywodzić na myśl urocze neapolitańskie uliczki i przeniosą Was w smakową podróż na południe Włoch.

Kawa z ekspresu ciśnieniowego to element kultury Włochów, ale nie należy również zapominać o kawiarce. To proste urządzenie znajduje się w każdym włoskim domu. Passalacqua będzie równie smaczna jeśli zaparzycie ją w kawiarce i rozpoczniecie dzień od neapolitańskiej, klasycznej czarnej kawy, która doda wam energii na cały dzień.

Ze względu na swoją uniwersalność, doskonałą jakość i znakomite efekty smakowe w połączeniu z mlekiem, kawa Passalecqua doskonale nadaje się jeśli szukacie kawy do kawiarni, restauracji lub hotelu. To klasyczna kawa, która zasmakuje wszystkim, którzy cenią sobie w kawie intensywność, czekoladowo-orzechowe nuty i niską kwasowość.

Odbierz 20 zł na pierwsze zakupy*

Zapisz się do newslettera, a otrzymasz kod rabatowy na swoje pierwsze kawowe zakupy w Coffeedesk. Nie przegap też wszystkich naszych nowości i najaktualniejszych artykułów na blogu!

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Rabat przy zakupach za minimum 199 zł, zniżka jest jednorazowa.