Czysta kawiarka to podstawa… dobrego smaku kawy i sprawnego sprzętu przez długie lata. Dbając o czystość naszego urządzenia do parzenia kawy nie tylko zapewniamy sobie zdrowie (nie narażamy kawiarki na rozwój bakterii) ale też zwiększamy czas, który spędzimy w jej towarzystwie. Warto poświęcić swojej kawiarce trochę czasu i uwagi. Odwdzięczy się! Jak więc czyścić i odkamienić kawiarkę?
Czyszczenie kawiarki a jej materiał, czyli metal czy aluminium?
Pierwsze pytanie, które wypadałoby zadać na samym początku, to jaki jest materiał, z którego wykonana jest Twoja kawiarka, drogi czytelniku bądź czytelniczko. W przypadku metalu wachlarz możliwości czyszczących jest nieco większy. Przy kawiarce wykonanej z aluminium musimy nieco bardziej uważać. Każdy rodzaj kwasu będzie działał na ten stop niszcząco. Niezależnie od kawiarki powinniśmy pamiętać o czyszczeniu każdorazowo po jej użyciu, oczywiście gdy tylko przestygnie. Najlepiej wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń. Należy również pamiętać o wyjmowaniu gumowej uszczelki i wyciąganiu sitka. Dopiero tak rozebrana kawiarka może zostać porządnie wyczyszczona.
Jak wyciągnąć uszczelkę? Najlepiej podważyć ją druga stroną łyżeczki. Nie bójcie się o stan uszczelki – z doświadczenia wiemy, że to właśnie te, które nie są wyjmowane, uszkadzają się szybciej, parcieją i przepuszczają kawę. Przy odpowiednim czyszczeniu kawiarki uszczelka może nam posłużyć długi czas. Najlepiej wymienić ją wtedy, gdy zauważymy, że przepuszcza ona drobiny kawy do naszego naparu.
Czym czyścić kawiarkę ze stali?
Tutaj mamy spore pole do popisu. Jeśli chodzi o odkamienianie kawiarki (usunięcie zmatowiałego szarawo-białego proszku lub nalotu), to najlepiej użyć Urnex Dezcal i „wykąpać” kawiarkę w roztworze proszku i wody. Przy drobnych osadach wystarczy użyć 1 saszetki na 1 litr wody, przy trudniejszych osadach należy zwiększyć dozę do 2 saszetek na 1 litr H2O (lub odpowiednio 1 saszetka na 500 ml). Zostawiamy taką kawiarkę na kilka godzin w roztworze, następnie dokładnie przepłukujemy. I odkamienione!
W przypadku lejka z sitkiem na kawę mamy do czynienia z dość uporczywymi resztkami kawy lub pleśnią w kawiarce, które zostają w jego wnętrzu. Są to małe drobiny, które pod wpływem ciśnienia przeciskają się przez filtr, ale nie wydostają się na zewnątrz, a zostają w jego środku. Zwykłą gąbką nie da się ich pozbyć, ponieważ jedyną drogą „do wnętrza” lejka jest wąski okrągły walec na jego końcu. Tutaj z pomocą przychodzi Urnex Clearly Coffee. Wlewamy niebieski płyn do wąskiego, najlepiej szklanego, naczynia. Ilość dobieramy tak, aby cały element pozostał pod poziomem płynu. Pozostawiamy nasz lejek w roztworze na kilka godzin. Po tym czasie zauważymy, że kawa „odkleiła” się od powierzchni stali i pływa swobodnie w niebieskiej toni. Dobra robota! Przechodzimy do czyszczenia kolejnych elementów kawiarki.
W drobnych dziurkach lejka i sitka potrafią utknąć drobinki kawy. W takim przypadku wystarczy szczotka i odrobina płynu do mycia naczyń. Można nawet użyć szczoteczki do zębów, aby wyczyścić elementy bardziej precyzyjnie.
Czym czyścić kawiarkę z aluminium?
Najlepiej wyłącznie wodą z małą ilością detergentu na gąbce. Każda odrobina kwasu, czy to w środkach okamieniających, czyszczących, czy nawet w kwasku cytrynowym, powoduje reakcję na powierzchniach aluminiowych, co prowadzi do ich uszkodzenia. Dobrym pomysłem jest również wycieranie kawiarek aluminiowych po ich umyciu – zostawienie ich do samodzielnego wyschnięcia może, z biegiem czasu, prowadzić do nieatrakcyjnych plam na powierzchni kawiarki.
A czy kawiarkę można myć w zmywarce? Nie!
Opowiem Wam pewną historię, historię, która kiedyś wydarzyła się u mnie w rodzinnym domu: Dawno, dawno temu (no mniej więcej 7 lat wstecz) była sobie pewna kawiarka aluminiowa. Cieszyła swoją zdolnością parzenia esencjonalnej kawy wszystkich domowników. Każdy kolejny dzień dzięki niej stawał się lepszy i bardziej rozpromieniony. Kofeinowa ciecz sącząca się z jej wnętrza uszczęśliwiała domowników zapachem, smakiem i pobudzeniem. Niestety, piękne dni nie trwały wiecznie… Pewnego dnia Krzysztof (niestety, o mnie chodzi) postanowił, że uprości sobie mycie kawiarki i włożył ją… do zmywarki. To nie mogło skończyć się dobrze. Kawiarka, po podtopieniu w ciepłej wodzie z dużą ilością agresywnego detergentu, straciła swój blask, powłokę ochronną i nadawała się tylko do wyrzucenia. Tak Krzysztof nieświadomie pozbył się kawiarki…
Historia prawdziwa i o tyle istotna, że sam nauczyłem się na własnym błędzie i już nigdy nie włożę kawiarki do zmywarki. Bądź mądrzejszy ode mnie i ucz się na błędach innych. Kawiarkę, przypaloną także, należy czyścić ręcznie i nie ma dróg na skróty. Kto chodzi na skróty, ten morduje kawiarki…
Dałoby się bardziej „naturalnie”? Jak wyczyścić pleśń w kawiarce?
Jak najbardziej możliwe jest czyszczenie kawiarki przy pomocy tego, co mamy w kuchni – kwasku cytrynowego i sody oczyszczonej. Pamiętajcie jednak, żeby nie stosować kwasku ani sody przy czyszczeniu aluminium! Zadziała on identycznie jak wymieniane wcześniej środki czyszczące i może uszkodzić delikatną, aluminiową powierzchnię.
Chcąc wyczyścić kawiarkę „naturalnymi” środkami, możemy skorzystać z gotowego rozwiązania – środka Melitta AntiCalc BIO – lub zrobić własną mieszankę. Korzystając z gotowego płynu, przyśpieszamy proces czyszczenia (postępujemy wtedy według dokładnej, dołączonej instrukcji stosowania produktu).
Jak stworzyć własny środek do czyszczenia kawiarki? Czym wyczyścić przypaloną kawiarkę lub usunąć pleśń z kawiarki? Należy wykorzystać osobno kwasek cytrynowy i sodę oczyszczoną. Ten pierwszy umożliwia wyczyszczenie powierzchni z osadów pochodzenia nieorganicznego, tj. nalot mineralny, kamień czy rdza. Soda oczyszczona sprawdzi się czyszczeniu kawiarki z osadów organicznych, czyli m.in. tłuszczów i olejów, również tych pochodzących z kawy. Poszczególny proszek mieszamy z wodą i stosujemy do czyszczenia kawiarki. Kwasek cytrynowy najlepiej zmieszać z wodą w dolnym zbiorniku mokki i tak przygotowaną mieszankę „przepuszczamy” przez całą kawiarkę po prostu stawiając ją na źródle ciepła, jak w przypadku standardowego parzenia. Następnie należy zaparzyć normalnie kawę – pierwsza po czyszczeniu będzie do wylania. Następną możemy się już w pełni bezpiecznie i bez wpływu na smak delektować sensorycznie. W przypadku stosowania sody, do usunięcia osadów z olejków zawartych w kawie, najlepiej jest umieścić kawiarkę, bądź jej część, którą chcemy wyczyścić, w większym naczyniu. Następnie zasypujemy całość sodą i dolewamy ciepłej wody. Po takiej kąpieli czyścimy kawiarkę gąbką kuchenną wykorzystując do tego wodę i pozostałą na dnie naczynia sodę.
Próbowałem czyścić kawiarkę – bezskutecznie
Jeśli jednak, mimo prób, zanieczyszczenie nie znika lub też problem dotyczy kawiarki aluminiowej, warto rozejrzeć się za częściami zamiennymi. W przypadku np. przegniłego sitka wystarczy wymienić tylko ten element – reszta kawiarki jest nadal sprawna! Takie wymienianie tylko tego, co potrzebne, jest skuteczne i… tańsze. Dbajcie o swoje kawiarki i nie zostawiajcie w nich zaparzonej kawy, im szybciej ją wyczyścicie – tym lepiej. Powodzenia i dużo udanej kawy!