Czy zdajesz sobie sprawę, że ruszył najkrótszy miesiąc w roku? Tak! Mamy luty, a wraz z nim najważniejsze święta w kalendarzu: walentynki oraz tłusty czwartek, co czyni go zdecydowanie ważnym miesiącem. Luty zasługuje więc na równie wyjątkowe produkty miesiąca.
Filtrów debiutant
Lykke – oto nasz debiut wśród przelewów miesiąca. Przypłynął prosto ze Szwecji, gdzie króluje fika (szw. przerwa na kawę). To młode „palarniane” dziecko Johana Damgaarda, którego możecie kojarzyć z innej marki: Johan & Nystrom. Mamy tu do czynienia z palarnią, która ma kontakt z kawą na każdym etapie: od upraw (posiadają swoje ziemie) do palenia, pakowania, no i sprzedaży. Na lutową rekomendację przelewową trafia Salwador, z plantacji Finca La Limonada, prowadzonej przez Alfonso Landaverde. Najważniejsze info, jakie widnieje na etykietcie, to odmiana – słodka Pacamara w obróbce mytej.
Hario Switch
30 klik Comandante
Temp. wody 95 stopni
18g kawy / 270g wody
Mogę wszem i wobec ogłosić światu, że zamieniłem Clever dripper na Hario Switch i podzielę się swoim przepisem.
3 zalania, preinfuzja na immersji 70g wody, po minucie dolewamy 100g, by rozbić cząsteczki zmielonej kawy. Po 2 minutach otwieram przepływ, czekam 20 sekund, po czym dolewam 100g wody. Całość parzenia to 3:20.
Efekt? Super słodki napar, bardzo pomarańczowy w smaku o lekkim body i wysokiej kwasowości cytrynowej. W profilu czuć miodową teksturę oraz pestkowe owoce typu brzoskwinia czy morela. Kawa ma dość krótki finisz, ale cukrowość w posmaku bardzo fajnie to nadrabia.
Chemex
32 klik Comandante
Temp. wody 96 stopni
30g kawy / 500g wody
W przypadku Chemexu również prosta receptura na 4 zalania. Preinfuzja 80g, którą zostawiamy na 40 sekund, a następnie zalewamy do 150 g i czekamy do 1:30. Po tym czasie dolewamy do 300g, a po 2 minutach do pełnych 500. Całość parzenia – 4:20
Chemex skręca ku lekkości w profilu. Mamy tu lekkie body, czuć „kompotowość” w posmaku, w profilu Earl Grey, skórka z pomarańczy i również pestkowe owoce. Dużo balansu między kwasowością a słodyczą, z czego ta pierwsza przypomina herbatę z cytryną. Finisz lekki, też herbaciany. Bardzo przyjemna kawa na deszczowe poranki lub popołudnia.
Espresso
Raz na jakiś czas wracają tu ci dwaj gentlemani z Bydgoszczy i pokazują, jak myta kawa może być fantastyczna. Audun Coffee to duet: Audun Sørbotten (mistrz świata roastingu z 2015 roku) oraz Mateusz Karczewski (3. miejsce na mistrzostwach świata w 2019 roku). Tym razem na espresso miesiąca trafia myte ziarno z Hondurasu. Kolektyw Intibuca to połączenie ziaren czterech farmerów z tego regionu (Wilmer Grau, Yina Yamileth Reyes Gomez, Andres Rodriguez Hernandez i Guadalupe Rodriguez), które charakteryzuje się niesamowitą czystością w profilu, wyraźnie wyczuwalną w espresso.
7 klik (70 micron) Comandante / 18,5gram kawy
Uzysk 34g / czas 28 sekund
Tym, co wyróżnia to espresso jest złożoność. Z jednej strony, na pierwszy plan wysuwają się migdały i karmel – bardzo intensywne. Z drugiej strony natomiast, czujemy delikatna trawę cytrynową i czarną herbatę. Kwasowość bardzo lekka (jak na mytą kawę), body średnie, bardzo maślane, lepkie, a do tego długi karmelowy posmak na końcu. Zdecydowanie polecam do każdej kawy mlecznej. Przy typowym flat white wybije się deserowa czekolada, marcepan oraz orzech laskowy.
Herbaty
Z greckich gór
Pijesz zimą ziołowe napary? Ja, a i owszem! Z Greckich gór, wyprodukowana przez brand By.Herbs, to właściwie mieszanka ziół, bo herbaty to tam nie znajdziecie. W skład miksu wzmacnianego naturalnymi aromatami wchodzą: gojnik, trawa cytrynowa, mięta pieprzowa oraz skórka pomarańczy.
Sposób parzenia:
Wskazówka – polecam użyć french press’a. Około 5g mieszanki (1 łyżeczka/kubek) zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na około 15 min. Jeśli ktoś chce intensywniejszy napar, może spokojnie trzymać parzenie dłużej. W smaku bardzo dużo świeżości, wynikającej z mięty oraz cytrusów. Jednocześnie dochodzi wytrawny naturalny smak prosto z gojnika.
Świetne połączenie roślinnych nut dla relaksu na wieczór.
In The Mood For Love
Kolejny raz do herbat miesiąca trafia berlińska herbaciarnia Paper&Tea. Yin Hao Jasmine to piękna zielona herbata z regionu Fujian. Organiczna herbata o pięknym jaśminowym aromacie.
Sposób parzenia:
5g / 500ml
1:40 min / 80 stopni
Urodziwy napar w limonkowym kolorze. Nie brakuje w nim oczywiście jaśminu, który podkreśla bardzo przyjemną jedwabną teksturę. Właśnie jaśminowy aromat wprawi was w przyjemny, niemal walentynkowy nastrój.
Idzie luty, podkuj buty – mawiają. Pamiętajcie więc, by nadal się grubo ubierać, bo nigdy nie wiecie, kiedy sroga zima znów uderzy. A prócz ciepłych ciuchów, zadbajcie o równie ciepłe napary.
Trzymajcie się tam!
Kuba
Czy zastanawialiście się kiedyś, jak proces parzenia herbaty wpływa na jej smak? Sposób przygotowania herbaty…
Na modnych (lub modowych) portalach, pojawiał się ostatnio informacja pod tytułem “Dlaczego dietetycy nie radzą…
Kawa bezkofeinowa, znana również jako "decaf", to rodzaj kawy, który został poddany procesowi usuwania lub…
Herbata speciality to nie tylko kolejny fancy termin w świecie napojów. To prawdziwa rewolucja smaku,…
Jesteśmy w marcu! Dłuższy o dzień luty minął z kosmiczną prędkością, ale dzięki temu już…
W ostatnim czasie coraz bardziej wzrasta popularność metod alternatywnych, a kawy przelewowe coraz częściej goszczą…
Ta strona używa cookies.
Więcej