Kawa

Kawy i herbaty miesiąca – luty!

Czy zdajesz sobie sprawę, że ruszył najkrótszy miesiąc w roku? Tak! Mamy luty, a wraz z nim najważniejsze święta w kalendarzu: walentynki oraz tłusty czwartek, co czyni go zdecydowanie ważnym miesiącem. Luty zasługuje więc na równie wyjątkowe produkty miesiąca. 

Filtrów debiutant

Lykke – oto nasz debiut wśród przelewów miesiąca. Przypłynął prosto ze Szwecji, gdzie króluje fika (szw. przerwa na kawę). To młode „palarniane” dziecko Johana Damgaarda, którego możecie kojarzyć z innej marki: Johan & Nystrom. Mamy tu do czynienia z palarnią, która ma kontakt z kawą na każdym etapie: od upraw (posiadają swoje ziemie) do palenia, pakowania, no i sprzedaży. Na lutową rekomendację przelewową trafia Salwador, z plantacji Finca La Limonada, prowadzonej przez Alfonso Landaverde. Najważniejsze info, jakie widnieje na etykietcie, to odmiana – słodka Pacamara w obróbce mytej.

Hario Switch

30 klik Comandante
Temp. wody 95 stopni
18g kawy / 270g wody

Mogę wszem i wobec ogłosić światu, że zamieniłem Clever dripper na Hario Switch i podzielę się swoim przepisem.

3 zalania, preinfuzja na immersji 70g wody, po minucie dolewamy 100g, by rozbić cząsteczki zmielonej kawy. Po 2 minutach otwieram przepływ, czekam 20 sekund, po czym dolewam 100g wody. Całość parzenia to 3:20.

Efekt? Super słodki napar, bardzo pomarańczowy w smaku o lekkim body i wysokiej kwasowości cytrynowej. W profilu czuć miodową teksturę oraz pestkowe owoce typu brzoskwinia czy morela. Kawa ma dość krótki finisz, ale cukrowość w posmaku bardzo fajnie to nadrabia.

Chemex

32 klik Comandante
Temp. wody 96 stopni
30g kawy / 500g wody

W przypadku Chemexu również prosta receptura na 4 zalania. Preinfuzja 80g, którą zostawiamy na 40 sekund, a następnie zalewamy do 150 g i czekamy do 1:30. Po tym czasie dolewamy do 300g, a po 2 minutach do pełnych 500. Całość parzenia – 4:20

Chemex skręca ku lekkości w profilu. Mamy tu lekkie body, czuć „kompotowość” w posmaku, w profilu Earl Grey, skórka z pomarańczy i również pestkowe owoce. Dużo balansu między kwasowością a słodyczą, z czego ta pierwsza przypomina herbatę z cytryną. Finisz lekki, też herbaciany. Bardzo przyjemna kawa na deszczowe poranki lub popołudnia.

Espresso

Raz na jakiś czas wracają tu ci dwaj gentlemani z Bydgoszczy i pokazują, jak myta kawa może być fantastyczna. Audun Coffee to duet: Audun Sørbotten (mistrz świata roastingu z 2015 roku) oraz Mateusz Karczewski (3. miejsce na mistrzostwach świata w 2019 roku). Tym razem na espresso miesiąca trafia myte ziarno z Hondurasu. Kolektyw Intibuca to połączenie ziaren czterech farmerów z tego regionu (Wilmer Grau, Yina Yamileth Reyes Gomez, Andres Rodriguez Hernandez i Guadalupe Rodriguez), które charakteryzuje się niesamowitą czystością w profilu, wyraźnie wyczuwalną w espresso.

7 klik (70 micron) Comandante / 18,5gram kawy
Uzysk 34g / czas 28 sekund

Tym, co wyróżnia to espresso jest złożoność. Z jednej strony, na pierwszy plan wysuwają się migdały i karmel – bardzo intensywne. Z drugiej strony natomiast, czujemy delikatna trawę cytrynową i czarną herbatę. Kwasowość bardzo lekka (jak na mytą kawę), body średnie, bardzo maślane, lepkie, a do tego długi karmelowy posmak na końcu. Zdecydowanie polecam do każdej kawy mlecznej. Przy typowym flat white wybije się deserowa czekolada, marcepan oraz orzech laskowy.

Herbaty

Z greckich gór

Pijesz zimą ziołowe napary? Ja, a i owszem! Z Greckich gór, wyprodukowana przez brand By.Herbs, to właściwie mieszanka ziół, bo herbaty to tam nie znajdziecie. W skład miksu wzmacnianego naturalnymi aromatami wchodzą: gojnik, trawa cytrynowa, mięta pieprzowa oraz skórka pomarańczy.

Sposób parzenia:

Wskazówka – polecam użyć french press’a. Około 5g mieszanki (1 łyżeczka/kubek) zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na około 15 min. Jeśli ktoś chce intensywniejszy napar, może spokojnie trzymać parzenie dłużej. W smaku bardzo dużo świeżości, wynikającej z mięty oraz cytrusów. Jednocześnie dochodzi wytrawny naturalny smak prosto z gojnika.

Świetne połączenie roślinnych nut dla relaksu na wieczór.

In The Mood For Love

Kolejny raz do herbat miesiąca trafia berlińska herbaciarnia Paper&Tea. Yin Hao Jasmine to piękna zielona herbata z regionu Fujian. Organiczna herbata o pięknym jaśminowym aromacie.

Sposób parzenia:
5g / 500ml
1:40 min / 80 stopni 

Urodziwy napar w limonkowym kolorze. Nie brakuje w nim oczywiście jaśminu, który podkreśla bardzo przyjemną jedwabną teksturę. Właśnie jaśminowy aromat wprawi was w przyjemny, niemal walentynkowy nastrój.

Idzie luty, podkuj buty – mawiają. Pamiętajcie więc, by nadal się grubo ubierać, bo nigdy nie wiecie, kiedy sroga zima znów uderzy. A prócz ciepłych ciuchów, zadbajcie o równie ciepłe napary.

Trzymajcie się tam!
Kuba

 

Kuba Kalusiński

"Branża kawowa to taki sport, tyle że w gastronomii". Chłopak z Wągrowca, mieszkający w Poznaniu. Były Brisman (chociaż mentalnie zawsze nim będę), 1/2 załogi DearJudges, oraz 1/1 załogi Guest Coffee. Skupiam się na tworzeniu kultury kawowej, i całkiem dobrze mi to wychodzi.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Kuba Kalusiński

Recent Posts

Herbaciany dripper: Jak proces parzenia wpływa na smak herbaty?

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak proces parzenia herbaty wpływa na jej smak? Sposób przygotowania herbaty…

1 dzień ago

Latte na owsianym – sprawdzamy fakty i mity!

Na modnych (lub modowych) portalach, pojawiał się ostatnio informacja pod tytułem “Dlaczego dietetycy nie radzą…

2 tygodnie ago

Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa? Warto ją pić?

Kawa bezkofeinowa, znana również jako "decaf", to rodzaj kawy, który został poddany procesowi usuwania lub…

2 tygodnie ago

Herbata speciality – co to znaczy?

Herbata speciality to nie tylko kolejny fancy termin w świecie napojów. To prawdziwa rewolucja smaku,…

3 tygodnie ago

Kawy i herbaty miesiąca – marzec!

Jesteśmy w marcu! Dłuższy o dzień luty minął z kosmiczną prędkością, ale dzięki temu już…

4 tygodnie ago

Hoop Coffee Brewer – porównanie z V60 i Clever

W ostatnim czasie coraz bardziej wzrasta popularność metod alternatywnych, a kawy przelewowe coraz częściej goszczą…

4 tygodnie ago

Ta strona używa cookies.

Więcej