Wydarzenia

Mistrzowskie przepisy na Aeropress!

28 września w palarni Czarna Fala w Warszawie odbyły się Mistrzostwa Polski Aeropress 2019. Sędziowie (w tym dumna reprezentacja Coffeedesk – Paulina Władzińska i Piotr Sowa) wybrali zwycięzcę, który pojedzie na Mistrzostwa Świata do Londynu. Pierwsze miejsce zajął Maksym Volkovytskyi, drugie przypadło Piotrowi Mrozowi, a trzecia na mecie zameldowała się Oksana Rokosz. Jaką kawę zaparzyli? Sprawdźcie!

Rozgrywka

Mistrzostwa Aeropress to zawody składające się z wielu rund eliminacyjnych. W każdej rundzie trzech uczestników parzy kawę w tym samym czasie. Zawodnicy mają tylko 8 minut, by przygotować, zaparzyć i zaprezentować napar aspirujący do zwycięstwa. 

Kiedy czas na parzenie się kończy, kawy są prezentowane w identycznych naczyniach sędziom, którzy na ślepo oceniają każdy napar. Numery przypisane uczestnikom znajdują się pod miseczkami cuppingowymi, aby były niewidoczne dla sędziów i publiczności. Nie ma żadnego formalnego kryterium oceniania. Sędziowie decydują po prostu, która kawa smakuje im bardziej niż inne. Nie dyskutują między sobą, tylko po odliczeniu do trzech wszyscy wskazują w tym samym momencie napar, który smakował im najbardziej. Po sędziowaniu, podnoszona jest zwycięska miseczka i odkrywane imię zwycięzcy. Jeśli każdy z sędziów wskaże inną kawę, główny sędzia testuje napary ponownie i wskazuje ostatecznego zwycięzcę.  

W tegorocznych eliminacjach Mistrzostw Aeropress uczestniczyło 81 osób, co złożyło się w sumie na 40 startów i aż 120 filiżanek kawy wypitej przez sędziów!

Aeropress

W konkursie może być używany tylko i wyłącznie oryginalny Aeropress. Do zaparzenia mistrzowskiej kawy uczestnicy muszą wykorzystać wszystkie trzy części Aeropressa, czyli cylinder, tłok i sitko na filtr. Wszystkie zamienniki i nieoryginalne części mają kategoryczny zakaz wstępu na Mistrzostwa. Jedyne dozwolone akcesoria to zmielona kawa, woda i dowolny rodzaj filtra (może być zrobiony z papieru, metalu, tkaniny lub innych materiałów). 

Uczestnicy mogli przynieść na zawody swoje własne młynki, czajniki, wagi, wodę i inny sprzęt. Wszyscy parzyli natomiast tę samą kawę, której próbki otrzymali przed Mistrzostwami do treningów. Zawodnicy musieli zaprezentować minimum 150 ml zaparzonego naparu. W przypadku niezastosowania się do którejkolwiek z zasad, byli dyskwalifikowani. 

Sponsorem biletu na Mistrzostwa Świata Aeropress był Coffeedesk

Mistrzowskie przepisy

A oto trzy mistrzowskie przepisy, które możecie wykorzystać parząc u siebie w domu kolejny Aeropress!

Przepis Maksyma:

  • Metoda: Aeropress standard
  • Temperatura: 88 C
  • Doza: 24 g
  • Mielenie: 29 klików Comandante
  • Uzysk: ~250
  • Ratio: 9,6
  • TDS: ~1,35%
  • Filtracja: dwa papierowe filtry
  • Woda: AKVO 140ppm, 25 Mg, 40 bufor
  1. Posortować ziarna. Odrzucić defekty.
  2. Zagotować wodę i w trakcie gotowania zmielić kawę.
  3. Zmoczyć dwa filtry.
  4. Przykręcić sitko, rozgrzać wrzątkiem Aeropress i szklankę.
  5. Wsypać kawę.
  6. W ciągu 20 sekund wlać 70 ml wody, kręcąc Aeropress, żeby równomiernie zmoczyć kawę.
  7. 0:30-0:45 – analogicznie dolać do 150 ml.
  8. 0:50-1:20 – wycisnąć.
  9. Temperatura gotowego naparu powinna wynosić około 65 stopni, trzymając się tego wlej ~100 ml gorącej/zimnej wody. Wlewaj pomału, za każdym razem próbuj.
  10. Gotowe!
Maksym Volkovytskyi – Mistrz Polski Aeropress 2019

Przepis Piotra:

  • Doza: 35 g kawy
  • Mielenie: 81 klików na Comandante z Red Clicksem
  • Pojedynczy papierowy filtr wcześniej zamoczony

(I teraz jeśli jest na tyle zimno, że parzymy go w kurtce, to delikatnie rozgrzewamy Aeropress w invercie, jeśli radzimy sobie w samej koszuli to nie trzeba go rozgrzewać wcześniej 😉 )

  • Woda: Kryształ Żywiecki zagrzany do 85 stopni Celsjusza
  • 0:00 – 0:30 – zalanie 100 ml wody
  • 0:30 – 0:45 – delikatnie mieszamy przez 15 sekund, po czym zakładamy nakrętkę i przygotowujemy się do odwrócenia
  • 1:00 – 1:30 – wyciskamy przez 30 sekund
  • Dostajemy około 60 ml uzysku.
  • Dolewamy 108 gr wody w temperaturze 85 stopni Celsjusza i mieszamy napar.
Piotr Mróz – Vice Mistrz Polski Aeropress 2019

Przepis Oksany:

  • Klasyczna forumowa receptura. Klasyk gatunku
  • Kawa grubo mielona – na EK 18
  • Wysoka temperatura wody – 95 stopni Celsjusza
  • 17 g kawy
  • 220 ml wody
  • 4 razy mieszanie
  • Parzenie w jednej minucie
  • W 1:20 kończymy wyciskać
Oksana Rokosz – III miejsce na Mistrzostwach Polski Aeropress 2019

Smacznego!

Marta Tuszyńska

Dla równowagi w zespole Coffeedesku - herbaciana dusza, bo w końcu nie ma złej pory na porządny kubek earl greya! Miłośniczka pięknych zdjęć kawy i... pysznego jedzenia, a do tego kreatywna organizatorka chaosu.

Disqus Comments Loading...

Recent Posts

Kawa po japońsku, czyli nowy zaparzacz Cerapotta

Trafił do mnie nowy gadżet prosto z Japonii – Cerapotta. Wyobraźcie sobie: żadnych papierowych filtrów,…

3 godziny ago

Kawa z lemoniadą, czyli wariacja na temat lemon espresso!

Orzeźwiający łyk zimnej kawy w gorące, letnie dni - brzmi jak coś za czym tęsknicie?…

1 dzień ago

Jak urządzić funkcjonalny i stylowy kącik kawowy w swoim domu?

Kawa — to nie tylko napój, to cała ceremonia, której oddają się miliony ludzi na…

5 dni ago

Outin Nano – przenośny mini ekspres dla podróżników!

Powiem to już na wstępie: Outin Nano odmienił nasze kawowe życie. To przenośny ekspres ciśnieniowy…

7 dni ago

Jaka woda do kawy w domu?

Czasem informacje o tym jak parzyć kawę przypominają lekcję chemii. Na rynku mamy nawet zestawy…

2 tygodnie ago

Idealny kącik kawowy

W artykule o trendach na 2024 pisaliśmy, że konsumenci pragną w swoich domach najwyższej jakości…

3 tygodnie ago

Ta strona używa cookies.

Więcej