Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot
Filtrowanie i sortowanie
1 - 8 produktów z 8 dostępnych
Bracia Ziółkowscy - Kostaryka Palmichal Natural Espresso 1kg

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 18.03.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do marcepanu, suszonych owoców i pieczonego jabłka. Kraj pochodzenia ziaren: Kostaryka Region: Los Santos Farma: Cerro Aserri Producent: Paul Cascante Uren Odmiana: Caturra, Catuai Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 1500 - 1600 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 88 / 100 pkt. FARMA Ziarno pochodzi z należącej do rodziny Ureña farmy Cerro Asseri leżącej w pobliżu miasta Palimichal w regionie Los Santos. Obecnie zarządza nią 32-letni Paul Cascante Ureña, który praktyczną wiedzę o uprawie kawy wzbogacił o studia agronomiczne. Obecnie wdraża na farmie liczne innowacje, na czele z uprawą nowych odmian. Obróbka owoców odbywała się w młynie Palmichal – zbudowanym w 2015 roku i korzystającym z najnowszych technologicznych rozwiązań. W paczce znajdziecie ziarno w obróbce naturalnej. Na nasze oko jest to doskonały przykład przeprowadzenia tej konkretnej obróbki – ziarna są regularne, w jednolitym kolorze, z minimalną liczbą odchyleń od normy. To przekłada się na filiżankę – smak jest czysty, nie ma tu żadnego „brudku” właściwego niektórym naturalom. Kawa jest intensywna, wyrazista, ale nie wdzierają się w nią nuty fermentacyjne.  To potwierdzenie doskonałej jakości obróbki w Palmichal. OPINIA ROASTERA Kiedy próbowaliśmy tę kawę w cuppingu, czuliśmy ekscytację, bo od razu czuło się, że będzie nieprzeciętna. Kiedy zaczęliśmy testować wypał pod espresso zrobiło się jeszcze lepiej. W suchym aromacie migdały, czekolada, marcepan. W filiżance nuty marcepanowe zyskują piękną otoczkę nugatowo-owocową. Różnie to było opisywane przez testerów – pieczony ananas, papaja, świeża szarlotka. Kwasowość wyraźna, ale nie przytłaczająca, wysoka słodycz. O kawach często się mówi, że zasmakują wszystkim – to oczywista nieprawda, bo nie ma uniwersalnego smaku.  To też wyświechtany slogan. Niemniej jednak myślę, że w tym wypadku udało nam się trafić w espresso, które zadowoli zarówno miłośników żywych, wibrujących szotów, jak i zwolenników cappuccino zaparzonego w domowym automacie. Chcielibyśmy także zwrócić Waszą uwagę na Paulę Gwarek z Bero, importera tej kawy. To we współpracy z nią wybraliśmy to ziarno, to ona wierzyła w nie od początku, a my jesteśmy pod nieustającym wrażeniem jej talentu i umiejętności. PRZEPIS Espresso: 17g kawy, 36g uzysku, 28-29 sekund.
Bracia Ziółkowscy - Kostaryka Palmichal Natural Espresso 250g

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 19.03.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do marcepanu, suszonych owoców i pieczonego jabłka. Kraj pochodzenia ziaren: Kostaryka Region: Los Santos Farma: Cerro Aserri Producent: Paul Cascante Uren Odmiana: Caturra, Catuai Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 1500 - 1600 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 88 / 100 pkt. FARMA Ziarno pochodzi z należącej do rodziny Ureña farmy Cerro Asseri leżącej w pobliżu miasta Palimichal w regionie Los Santos. Obecnie zarządza nią 32-letni Paul Cascante Ureña, który praktyczną wiedzę o uprawie kawy wzbogacił o studia agronomiczne. Obecnie wdraża na farmie liczne innowacje, na czele z uprawą nowych odmian. Obróbka owoców odbywała się w młynie Palmichal – zbudowanym w 2015 roku i korzystającym z najnowszych technologicznych rozwiązań. W paczce znajdziecie ziarno w obróbce naturalnej. Na nasze oko jest to doskonały przykład przeprowadzenia tej konkretnej obróbki – ziarna są regularne, w jednolitym kolorze, z minimalną liczbą odchyleń od normy. To przekłada się na filiżankę – smak jest czysty, nie ma tu żadnego „brudku” właściwego niektórym naturalom. Kawa jest intensywna, wyrazista, ale nie wdzierają się w nią nuty fermentacyjne.  To potwierdzenie doskonałej jakości obróbki w Palmichal. OPINIA ROASTERA Kiedy próbowaliśmy tę kawę w cuppingu, czuliśmy ekscytację, bo od razu czuło się, że będzie nieprzeciętna. Kiedy zaczęliśmy testować wypał pod espresso zrobiło się jeszcze lepiej. W suchym aromacie migdały, czekolada, marcepan. W filiżance nuty marcepanowe zyskują piękną otoczkę nugatowo-owocową. Różnie to było opisywane przez testerów – pieczony ananas, papaja, świeża szarlotka. Kwasowość wyraźna, ale nie przytłaczająca, wysoka słodycz. O kawach często się mówi, że zasmakują wszystkim – to oczywista nieprawda, bo nie ma uniwersalnego smaku.  To też wyświechtany slogan. Niemniej jednak myślę, że w tym wypadku udało nam się trafić w espresso, które zadowoli zarówno miłośników żywych, wibrujących szotów, jak i zwolenników cappuccino zaparzonego w domowym automacie. Chcielibyśmy także zwrócić Waszą uwagę na Paulę Gwarek z Bero, importera tej kawy. To we współpracy z nią wybraliśmy to ziarno, to ona wierzyła w nie od początku, a my jesteśmy pod nieustającym wrażeniem jej talentu i umiejętności. PRZEPIS Espresso: 17g kawy, 36g uzysku, 28-29 sekund.
Bracia Ziółkowscy - Włoskie Espresso 250g

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 03.07.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii i Indii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku można wyczuć ciemną czekoladę i orzechy. Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia (70%) / Indie (30%)
Bracia Ziółkowscy - Brazylia Cerrado Natural Espresso 250g

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 25.06.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, karmelu i trzciny cukrowej. Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia Region: Cerrdo, Chapado de Ferro Odmiana: Mund Novo, Paraiso MG Metoda obróbki: Natural Ocena w cuppingu: 82 / 100 pkt
Promocja
Bracia Ziółkowscy - Słodkie Espresso 250g

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 02.07.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii, Kolumbii i Kostaryki wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku można wyczuć orzechy, czekoladę i czerwone owoce. Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia, Kolumbia, Kostaryka
Najniższa cena: 30,00 zł
30,00 zł
Bracia Ziółkowscy - Słodkie Espresso 1kg

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 02.07.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii, Kolumbii i Kostaryki wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku można wyczuć orzechy, czekoladę i czerwone owoce. Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia, Kolumbia, Kostaryka
Nowość
Bracia Ziółkowscy - Brazylia Sao Paulo Kawa Urodzinowa Natural Espresso 250g

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 23.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do gorzkiej czekolady i suszonych owoców. Z okazji 6. urodzin palarni mamy dla Was świetną kawę w wyjątkowej oprawie graficznej. W paczce ziarna z brazylijskiej farmy Pinheiro, a kocury na etykiecie od graficzki i malarki – Ani Libery. Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia Region: São Paulo, Mococa Odmiana: Obatã Metoda obróbki: Natural  

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Bracia Ziółkowscy - Włoskie Espresso 1kg

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 13.06.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii i Indii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku można wyczuć ciemną czekoladę i orzechy. Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia (70%) / Indie (30%)

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!