Filtry
1 - 30 produktów z 43 dostępnych
Sortuj według:
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Guji Filter 250g

Data palenia: 13.12.2022

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się  do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Guji Farma/Producent: Kanyon Moutain Coffee Farm Wysokość upraw: 1900 - 2050 m n.p.m. Odmiana: Mixed Heirloom Obróbka: Sucha (natural) Kawy z obróbki na sucho, czyli naturalnej, charakteryzują się intensywnym, słodkim smakiem. Nie są tak lekkie i orzeźwiające jak kawy myte. Ich smak Was otuli, oblepi język i będzie towarzyszył jeszcze przez długie chwile. Już samo otwarcie paczki przypomina rozpakowanie deserowej czekolady z wiśniami, a do tego w tle majaczy kieliszek czerwonego, wytrawnego wina. Nieśmiało leży też garść suszonych truskawek. Aromaty przypominające wiśnie w deserowej czekoladzie, suszone truskawki i delikatne, winne nuty (winna temu jest obróbka ziaren na sucho) towarzyszą od samego początku. Od otwarcia paczki po ostatnie krople. Pierwsze łyki to zdecydowanie czekoladowe nuty, przyjemnie lepkie i intensywne. Zaraz pod tym kryje się słodycz kandyzowanych wiśni i minimalna, przyjemna kwaskowatość. Całość jest bardzo pełna, przytulna, pozostająca długo na języku. Na naszym blogu możecie przeczytać, w jakich metodach ta kawa sprawdzi się najlepiej. Podpowiemy, że nie tylko w dripie, ale i w kawiarce!
Nowość
Bestseller
Johan & Nyström - Brazil Fortaleza Filter 250g

Data palenia: 13.12.2022

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nystrom. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Fortaleza jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czekolady, orzechów laskowych i wiśni - propozycja skierowana do tych, którzy w kawie poszukują naturalnej słodyczy. Ziarna pochodzą z brazylijskiej farmy Fazenda Ambiental Fortaleza, która od ponad stu lat jest własnością rodziny Croce. Kawa jest wynikiem lokalnej współpracy Marcusa Croce z sąsiednimi farmami. Dzięki temu produkcja przebiega w przyjacielskiej atmosferze, zachowując etyczny wymiar pracy przy najwyższej dbałości o jakość. Farma rozciąga się na wysokości pomiędzy 900 a 1400 metrami i uprawia się tam arabikę typu Bourbon, Mundo Novo oraz Catuai. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Mococa Producent: Croce Family Odmiana: Bourbon, Mundo Novo, Catuai Obróbka: Natural  
Bestseller
Hario filtry papierowe V60-02

Producent: Hario

100 sztuk filtrów Hario, przeznaczonych dla stożkowatych dripperów do kawy.  Drip Hario zaparza wspaniałą kawę, ale tylko gdy używasz odpowiedniego filtra.  Jest to najbardziej standardowa wersja filtrów, charakteryzująca się bardzo dobrym przepływem wody. Rozmiar: do Hario V60-02 Symbol: VCF-02-100W Wyprodukowano w Japonii.
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Welena Filter 250g

Data palenia: 13.12.2022

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających czerwoną porzeczkę i czarną herbatę wraz z kwiatowym aromatem.   Kraj pochodzenia: Etiopia Region: Oromia, Guji, Shakiso Farmer: Tesfaye Bekele Farmy: Suke Quto oraz Welena Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m. Odmiana: Welicho, Kurume Obróbka: Myta Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość. Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców. Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.   Nasze przepisy: Dripper V60 Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody Całkowity czas: ok. 3:30 min Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza Mielenie: Średnie Przykładowy przepis na 300 ml kawy: 1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra. 2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem. 3. Dolej wodę do poziomu 130 g. 4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g. 5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min. 6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe! Aeropress (Metoda odwrócona - invert): Doza: 19 g Czas: 2:45 min. Temperatura: 89 stopni Celsjusza Mielenie: grube (jak do Chemexa) Parzenie: 1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy. 2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund. 3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy. 4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem. 5. Gotowe!  
Hario filtry papierowe do dripa V60-02

Producent: Hario

40 sztuk filtrów Hario, przeznaczonych dla stożkowatych dripperów do kawy. Drip Hario zaparza wspaniałą kawę, ale tylko gdy używasz odpowiedniego filtra. Rozmiar: do Hario V60-02 Symbol: VCF-02-40W Wyprodukowano w Japonii.
Nowość
Hario filtry papierowe do dripa V60-01

Producent: Hario

40 sztuk filtrów Hario, przeznaczonych dla stożkowatych dripperów do kawy. Drip Hario zaparza wspaniałą kawę, ale tylko gdy używasz odpowiedniego filtra. Rozmiar: Hario V60-01
Hario filtry papierowe Misarashi brązowe - V60-02 - 100 Sztuk

Producent: Hario

100 sztuk brązowych (niewybielanych) filtrów Hario, przeznaczonych dla stożkowatych dripperów do kawy.  Drip Hario zaparza wspaniałą kawę, ale tylko gdy używasz odpowiedniego filtra. Ścianki tego modelu filtra zapewniają bardzo dobry przepływ wody. Rozmiar: Hario V60-02
Hario filtry papierowe Misarashi brązowe - V60-01 - 100 Sztuk

Producent: Hario

100 sztuk brązowych (niewybielanych) filtrów Hario, przeznaczonych dla stożkowatych dripperów do kawy.  Drip Hario zaparza wspaniałą kawę, ale tylko gdy używasz odpowiedniego filtra. Rozmiar: Hario V60-01
Nowość
Polecany
Bestseller
Hario zestaw V60 Craft Coffee Maker - drip + serwer + filtry

Producent: Hario

Zestaw Hario do przelewowego parzenia kawy, składający się z: - plastikowego Drippera V60-02 - szklanego dzbanka o pojemności 600 ml - 40 papierowych filtrów - miarki do ziaren kawy. Zestaw Hario V60 Craft Coffee Maker idealnie sprawdzi się zarówno jako prezent dla osoby interesującej się kawą, jak i dla każdego chcącego rozpocząć swoją przygodę z alternatywnymi metodami zaparzania.   Dripper Hario V60-02 pozwala na jednorazowe zaparzenie kilku porcji kawy. Plastikowa wersja drippera nie ustępuje pozostałym w kwestii doznań smakowych przygotowywanego naparu. Charakteryzuje się także doskonałym utrzymywaniem temperatury podczas zaparzania. Ponadto, wykonanie z tworzywa sztucznego zapewnia wytrzymałość i wygodę jeśli chcemy użyć drippera w podróży. Stożkowa forma oraz specjalne żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody.  Zasada działania drippera jest prosta: filtr ze zmieloną kawą umieszcza się w dripperze, który stawiamy na dzbanku. Powoli zalewamy kawę gorącą wodą, a po paru minutach otrzymujemy gotowy napar.   Serwer Dzbanek z japońskiego szkła ma pojemność 600 ml. Kształt ścinek wpisuje się w całą serię Hario V60. Uchwyt z tworzywa sztucznego. Dzbanek może być używany w kuchence mikrofalowej i myty w zmywarce.   Filtry Paczka 40 papierowych filtrów Hario. Wybielane filtry zapewniają dobry przepływ wody i nie wpływają na smak naparu.   Miarka Miarka do odmierzania kawy. Posiada oznaczenia 8, 10 i 12 gramów ziaren.   Hario Craft Coffee Maker zapakowany w eleganckie kartonowe pudełko.
Polecany
Wilfa Svart WSCG-2 - Młynek automatyczny

Producent: Wilfa

Wilfa Svart Nymalt to młynek idealny zarówno dla początkujących kawoszy, jak i dla wytrawnych home baristów szukających elektrycznego urządzenia gwarantującego dobre mielenie. Poza eleganckim wyglądem, młynek Wilfa charakteryzuje się ogromną funkcjonalnością: ŻARNA Solidne żarna zapewniają szybki i równy przemiał. Stal nierdzewna gwarantuje wytrzymałość przez lata i ogrom kilogramów zmielonych ziaren. REGULACJA MIELENIA To niezwykle proste - dzięki pięciu sugerowanym ustawieniom mielenia bez problemu zmielisz kawę do french pressa, kawiarki, Aeropressa czy drippera. Mielenie ustawia się bezstopniowo, a dodatkowa skala ułatwia regulację. UDOGODNIENIA - Wbudowany minutnik pozwala na precyzyjne ustawienie dozy kawy za każdym razem. - W hopperze mieści się 250g ziaren, a wygodny zbiornik na zmieloną kawę jest wykonany z tworzywa sztucznego z filtrem UV. - Pod młynkiem znajduje się miejsce na kabel. - Młynek został także wyposażony w system zabezpieczający silnik przed przeciążeniem.  
Nowość
Hario zestaw V60 Dripper & Pot White - drip + serwer + filtry

Producent: Hario

Świetny zestaw startowy do zaparzania kawy Hario składający się z ceramicznego dripa V60-02, szklanego dzbanka o pojemności 600ml, 100 brązowych filtrów i miarki do ziaren kawy. Taki zestaw idealnie sprawdzi się jako prezent dla osoby interesującej się kawą, jak i dla każdego chcącego rozpocząć swoją przygodę z alternatywnymi metodami zaparzania. Drippery są produkowane ręcznie w Japonii.
Nowość
Hario plastikowy Drip V60-02 - Clear

Producent: Hario

Rozmiar: V60-02 Kolor: przezroczysty Materiał: tworzywo sztuczne Chcielibyście zacząć przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy, ale nie wiecie co wybrać? Dripper Hario V-60 to coś właśnie dla Was! Ten japoński gadżet pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze w prosty, a przy tym efektowny sposób. Metoda przelewowa zapewnia ogrom zabawy i możliwość eksperymentowania z kawą. Zaskoczcie znajomych bogatym smakiem i aromatem kawy, oraz techniką jej przygotowania! Hario V60-02 pozwala na jednorazowe zaparzenie 300 – 500 ml kawy, co daje nam nawet kilka porcji. Wersja plastikowa to najmniej kosztowny wybór wśród dripperów V-60. Mimo to, nie ustępuje on pozostałym wersjom w kwestii doznań smakowych. Ponadto, wykonanie z tworzywa sztucznego zapewnia wytrzymałość i wygodę jeśli chcemy użyć Hario V-60 w podróży. Stożkowa forma oraz specjalne żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody.  Do przygotowania wyśmienitej kawy potrzebujemy świeżo mielonej kawy wysokiej jakości, filtra, ulubionego kubka lub serwera, oraz wagi. Filtr umieszcza się w dripperze, który stawiamy na naczyniu, z którego będziemy serwować kawę. Przygotowanie naparu zajmuje jedynie 3 - 4 minuty. Dokładne instrukcje oraz porady dotyczące parzenia kawy za pomocą drippera znajdziecie na naszym blogu: DRIP. Do plusów tej metody należy także niezwykle łatwa konserwacja. Po użyciu wystarczy usunąć filtr oraz umyć dripper pod bieżącą wodą lub w zmywarce. Hario w tłumaczeniu oznacza „Król Szkła,” co doskonale odzwierciedla dobytek firmy. Marka została założona w 1921 roku i od tego czasu tworzy najwyższej jakości produkty ze szkła, ceramiki i metalu. Proces produkcji odbywa się w Japonii, przy zachowaniu dbałości o środowisko.  
Nowość
Polecany
Hario zestaw V60 Pour Over Kit Red - drip + serwer + filtry

Producent: Hario

Świetny zestaw startowy do zaparzania kawy Hario składający się: z plastikowego Dripa V60-02, szklanego dzbanka o pojemności 700ml i 40 filtrów. Taki zestaw idealnie sprawdzi się jako prezent dla osoby interesującej się kawą jak i dla każdego chcącego rozpocząć swoją przygodę z alternatywnymi metodami zaparzania. Całość zapakowana w eleganckie kartonowe pudełko.  
Nowość
Hario plastikowy Drip V60-02 Biały

Producent: Hario

Rozmiar: V60-02 Kolor: biały Materiał: tworzywo sztuczne Chcielibyście zacząć przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy, ale nie wiecie co wybrać? Dripper Hario V-60 to coś właśnie dla Was! Ten japoński gadżet pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze w prosty, a przy tym efektowny sposób. Metoda przelewowa zapewnia ogrom zabawy i możliwość eksperymentowania z kawą. Zaskoczcie znajomych bogatym smakiem i aromatem kawy, oraz techniką jej przygotowania! Hario V60-02 pozwala na jednorazowe zaparzenie 300 – 500 ml kawy, co daje nam nawet kilka porcji. Wersja plastikowa to najmniej kosztowny wybór wśród dripperów V-60. Mimo to, nie ustępuje on pozostałym wersjom w kwestii doznań smakowych. Ponadto, wykonanie z tworzywa sztucznego zapewnia wytrzymałość i wygodę jeśli chcemy użyć Hario V-60 w podróży. Stożkowa forma oraz specjalne żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody. Do przygotowania wyśmienitej kawy potrzebujemy świeżo mielonej kawy wysokiej jakości, filtra, ulubionego kubka lub serwera, oraz wagi. Filtr umieszcza się w dripperze, który stawiamy na naczyniu, z którego będziemy serwować kawę. Przygotowanie naparu zajmuje jedynie 3 - 4 minuty. Dokładne instrukcje oraz porady dotyczące parzenia kawy za pomocą drippera znajdziecie na naszym blogu: DRIP. Do plusów tej metody należy także niezwykle łatwa konserwacja. Po użyciu wystarczy usunąć filtr oraz umyć dripper pod bieżącą wodą lub w zmywarce. Hario w tłumaczeniu oznacza „Król Szkła,” co doskonale odzwierciedla dobytek firmy. Marka została założona w 1921 roku i od tego czasu tworzy najwyższej jakości produkty ze szkła, ceramiki i metalu. Proces produkcji odbywa się w Japonii, przy zachowaniu dbałości o środowisko.  
Nowość
Bestseller
Hario Buono Kettle - 1,2l

Producent: Hario

Hario Buono Kettle to najlepszy przyjaciel baristy, w postaci praktycznego dzbanka służącego do gotowania wody. Ze względu na swą precyzję, jest szczególnie przydatny przy zaparzaniu kawy metodami alternatywnymi jak Drip, Chemex czy Aeropress. Wyprofilowana szyjka zapewnia pełną kontrolę nad strumieniem wody. Dzięki temu masz wpływ na tempo oraz miejsce, w które kierujesz wodę. Minimalistyczny i industrialny design, oraz precyzja nalewania zdecydowanie wyróżniają Buono Kettle na tle innych czajników. Solidna konstrukcja ze stali nierdzewnej z elementami z tworzywa sztucznego czynią Buono Kettle czajnikiem na długie lata. Dodatkową zaletą jest to, że może on być używany na wszystkich rodzajach płyt grzewczych. Jego wygląd i funkcjonalność zostały docenione w 2009 roku podczas międzynarodowej wystawy World Tea Expo, gdzie Buono Kettle wygrał w kategorii najlepszego nowego produktu. Pojemność całkowita: 1,2l Dostępna jest również wersja elektryczna 0,8l: Hario Buono Electric Kettle. Średnica całkowita dna to 14,4 cm, natomiast średnica powierzchni styku z podłożem to 12,5cm. Poniższy film przedstawia przykładowe użycie Hario Buono Kettle w parze z Chemexem:  
Nowość
Hario filtry papierowe do dripa V60-03 - 100 sztuk

Producent: Hario

Opakowanie zawiera 100 sztuk naturalnych, jednorazowych filtrów, które są doskonałym rozwiązaniem dla Hario V60 –03. Stożkowy kształt filtrów papierowych zapewnia wygodę zaparzania kawy.    Wyprodukowane w Japonii.
Nowość
Hario Buono Kettle - 1l

Producent: Hario

Hario Buono Kettle to najlepszy przyjaciel baristy, w postaci praktycznego dzbanka służącego do gotowania wody. Ze względu na swą precyzję, jest szczególnie przydatny przy zaparzaniu kawy metodami alternatywnymi jak Drip, Chemex czy Aeropress. Wyprofilowana szyjka zapewnia pełną kontrolę nad strumieniem wody. Dzięki temu masz wpływ na tempo oraz miejsce, w które kierujesz wodę. Minimalistyczny i industrialny design, oraz precyzja nalewania zdecydowanie wyróżniają Buono Kettle na tle innych czajników. Solidna konstrukcja ze stali nierdzewnej z elementami z tworzywa sztucznego czynią Buono Kettle czajnikiem na długie lata. Dodatkową zaletą jest to, że może on być używany na wszystkich rodzajach płyt grzewczych. Jego wygląd i funkcjonalność zostały docenione w 2009 roku podczas międzynarodowej wystawy World Tea Expo, gdzie Buono Kettle wygrał w kategorii najlepszego nowego produktu. Pojemność całkowita: 1l Pojemność użytkowa: 600 ml Dostępna jest również wersja elektryczna 0,8l: Hario Buono Electric Kettle. Średnica całkowita dna to 14,4 cm, natomiast średnica powierzchni styku z podłożem to 12,5cm. Poniższy film przedstawia przykładowe użycie Hario Buono Kettle w parze z Chemexem:  
Johan & Nyström - Buena Vista Fairtrade Filter 500g

Data palenia: 11.12.2022

Producent: Johan & Nyström

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przyrządzona za pomocą ekspresu przelewowego lub french pressa. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi.   Buena Vista jest kawą pochodzacą ze sprawiedliwego handlu Fair Trade. Zawiera w 100% organiczne i certyfikowane ziarna kawy. Znak Fairtrade stanowi gwarancję, że stosunkowo duża część pieniędzy, które konsument płaci za kawę, dociera bezpośrednio do plantacji. Aktualna mieszanka zawiera następujące ziarna: Etiopia Gr2 Wahed FTO Etiopia Sidamo Coop Gr3 Natural FTO Honduras Cornicovel FTO
Nowość
Hario plastikowy Drip V60-02 Czerwony

Producent: Hario

Rozmiar: V60-02 Kolor: czerwony Materiał: tworzywo sztuczne Chcielibyście zacząć przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy, ale nie wiecie co wybrać? Dripper Hario V-60 to coś właśnie dla Was! Ten japoński gadżet pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze w prosty, a przy tym efektowny sposób. Metoda przelewowa zapewnia ogrom zabawy i możliwość eksperymentowania z kawą. Zaskoczcie znajomych bogatym smakiem i aromatem kawy, oraz techniką jej przygotowania! Hario V60-02 pozwala na jednorazowe zaparzenie 300 – 500 ml kawy, co daje nam nawet kilka porcji. Wersja plastikowa to najmniej kosztowny wybór wśród dripperów V-60. Mimo to, nie ustępuje on pozostałym wersjom w kwestii doznań smakowych. Ponadto, wykonanie z tworzywa sztucznego zapewnia wytrzymałość i wygodę jeśli chcemy użyć Hario V-60 w podróży. Stożkowa forma oraz specjalne żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody. Do przygotowania wyśmienitej kawy potrzebujemy świeżo mielonej kawy wysokiej jakości, filtra, ulubionego kubka lub serwera, oraz wagi. Filtr umieszcza się w dripperze, który stawiamy na naczyniu, z którego będziemy serwować kawę. Przygotowanie naparu zajmuje jedynie 3 - 4 minuty. Dokładne instrukcje oraz porady dotyczące parzenia kawy za pomocą drippera znajdziecie na naszym blogu: DRIP. Do plusów tej metody należy także niezwykle łatwa konserwacja. Po użyciu wystarczy usunąć filtr oraz umyć dripper pod bieżącą wodą lub w zmywarce. Hario w tłumaczeniu oznacza „Król Szkła,” co doskonale odzwierciedla dobytek firmy. Marka została założona w 1921 roku i od tego czasu tworzy najwyższej jakości produkty ze szkła, ceramiki i metalu. Proces produkcji odbywa się w Japonii, przy zachowaniu dbałości o środowisko.  
Bestseller
Hario zestaw V60 Dripper & Pot Red - drip + serwer + filtry

Producent: Hario

Idealny zestaw startowy do zaparzania kawy, składający się z ceramicznego Hario Dripa V60-01, szklanego dzbanka o pojemności 360 ml, 40 filtrów i miarki do ziaren kawy. Taki zestaw idealnie sprawdzi się jako prezent dla osoby interesującej się kawą jak i dla każdego chcącego rozpocząć swoją przygodę z alternatywnymi metodami zaparzania. Całość zapakowana w eleganckie kartonowe pudełko.  
Hard Beans - Boliwia Finca La Linda Honey Filter 250g

Data palenia: 09.01.2023

Producent: Hard Beans

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Boliwii, wypalona w palarni Hard Beans. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty owoców leśnych, owoców granatu i lemoniady.    Kraj pochodzenia kawy: Boliwia Region: Caranavi, La Paz Farma: Finca La Linda Metoda obróbki: Honey Odmiana: Caturra Położenie upraw: 1550 m n.p.m. Pedro Rodriguez porzucił pracę księgowego, by zająć się kawą. Przez ostatnie 20 lat poprawiał swoje rzemiosło. 3 lata temu 88 Graines weszło we współpracę z Pedro i oto mamy tego wspaniałe efekty: Cattura obróbki honey z regionu Caravani, w którym była procesowana w wodnym młynie i rosła wśród pięknych górzystych terenów, na wysokości 1550m. A jak smakuje? Parzymy na dwa sposoby: Aeropress: mielenie 32. klik 17g kawy 240g wody/ temp 96 stopni Wlewamy 60g wody, na które wsypujemy kawę i mieszamy. Po 35 sekundach dolewamy 100g wody, ponownie mieszamy jakieś 6 sekund. Po upływie 1:30 dolewamy do końca 80g wody, zamykamy filtr, obracamy i przeciskamy do około 2:20. Napar jest  bardzo gęsty, rześki. W aromacie skórka limonki, malina i melasa. Smak to strzał melasowej słodyczy, łączący się z limonkową kwasowością. A do tego brzoskwinie. Wraz z spadkiem temperatury pojawia się malina, lekka wiśnia oraz intensywniejsze cytrusy, które uwydatniają się z czasem. Body jest dosyć gęste. Dobry balans i bardzo przyjemna kwasowość. Przepis nieprzypadkowy, bo równie pięknie ten aeropress pasuje do toniku. Wystarczy szklanka z lodem, tonik i 100 ml naszego aeropressu. Gotowe ! Drip V60: mielenie 30. klik 19g kawy 300ml wody/ 95 stopni Procedura standardowa. Wsypujemy do V60 kawę i zalewamy 70g wody, zostawiając na 45 sekund. Następnie dolewamy do 150g, a przy około 1:25 dolewamy do 220g. Finalnie – po przekroczeniu 2 minut – dolewamy do 300g. Całość parzenia: 2:40-2:50. Napar powinien być lekki, również cytrusowy, z lżejszym body. Wybijają się nuty granatu, malin i może delikatnego mango, ale bez dużej mangowej słodyczy. Jest przyjemnie świeżo, jednak bez silnej kwasowości. W efekcie powstaje fajnego cytrusowo-malinowy napar. Im niższa temperatura, tym bardziej kawa nabiera cech owocowego ice tea. Balans zachowany niezależnie od temperatury. Świetna kawa!
Hario zestaw V60 Pour Over Kit Brown - drip + serwer + filtry

Producent: Hario

Świetny zestaw startowy do zaparzania kawy Hario składający się: z plastikowego Dripa V60-02 w kolorze brązowym, szklanego dzbanka o pojemności 700ml i 10 filtrów. Taki zestaw idealnie sprawdzi się jako prezent dla osoby interesującej się kawą jak i dla każdego chcącego rozpocząć swoją przygodę z alternatywnymi metodami zaparzania. Całość zapakowana w eleganckie kartonowe pudełko.
Polecany
Hario V60 Drip Scale - Waga

Producent: Hario

Hario V60 Drip Scale to najnowsza odsłona starszego modelu tej marki. Nowoczesną wagę zaprojektowano z myślą o profesjonalnych baristach i pasjonatach parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu najnowszej technologii, urządzenie pozwala na ważnie ziaren kawy lub ilości gorącej wody, z równoczesnym pomiarem czasu parzenia. Parametry te są kluczowe podczas przygotowywania wysokiej jakości kawy przelewowymi metodami parzenia, dlatego ich znajomość przyczynia się bezpośrednio do efektów pracy baristy. Dużym ułatwieniem podczas korzystania z Hario V60 Drip Scale są silikonowe podkładki pod nóżki, zapobiegające ślizganiu się wagi. Z uwagi na prostotę użytkowania, Hario V60 Drip Scale idealnie sprawdzi się w przypadku doświadczonych baristów, jak i tych początkujących, którzy swoją przygodę z parzeniem kawy dopiero rozpoczynają. Waga stanowić może wyposażenie kawiarni, ale też prywatnych kuchni, gdzie poza ważeniem ziaren, przyda się też do innych produktów wykorzystywanych podczas gotowania. Wśród dodatkowych funkcji nie brakuje stopera czy możliwości tarowania, a maksymalny udźwig wynosi aż 2 kg. Model Hario V60 Drip Scale jest w całości utrzymany w czerni, przez co stanowi niezwykle elegancki element wyposażenia kawiarni i kuchni. Nowoczesna i minimalistyczna forma opatrzona dużym, czytelnym wyświetlaczem, doskonale wkomponuje się w różnego rodzaju wnętrza, zarówno te nowoczesne, jak i tradycyjne. Wymiary urządzenia wynoszą 12 x 19 x 3 cm, przez co te nie zajmuje dużo miejsca i bez problemu może być przechowywane nawet w najmniejszych kuchniach. W zależności od ważonej masy, waga Hario V60 Drip Scale zmienia swoją precyzję pomiarową: Waga Stopień precyzji 0-200g 0.1g 200-500g 0.5g 500-2000g 1g
Polecany
Hario Metal Drip Scale - Waga do metod alternatywnych

Producent: Hario

Prezentujemy najnowszą wagę japońskiej firmy Hario. Piękny design, idealna precyzja oraz niezawodność sprawiają, że Metal Drip Scale to idealny wybór pod alternatywne metody zaparzania.   Dzięki wadze Hario bez problemu zważysz wagę ziaren i przelewanej wody, przy jednoczesnym odmierzaniu czasu zaparzania. Pracę ułatwia błyszczący panel z podświetleniem LED, dzięki któremu pomiary widoczne są nawet w ciemności. Ograniczenie liczby przycisków jedynie do dwóch czyni obsługę wagi niezwykle prostą. Nowa wersja wyposażona jest w płytkę ze stali nierdzewnej, która nie tylko świetnie wygląda, lecz także czyni ją odporną na uszkodzenia, na ciepło i ułatwia czyszczenie wagi. Można ją odłączyć w łatwy sposób i myć oddzielnie. Dodatkowo, gumowe nóżki zapewniają stabilną pozycję podczas pracy. Kolejną innowacją jest ładowanie przez port USB. 4 godziny ładowania wystarczą na 80 godzin pracy i nie ma przy tym potrzeby zakupu żadnych baterii. Hario Metal Drip Scale zmienia swoją precyzję wraz ze wzrostem ważonej masy:    Waga  Stopień precyzji  0 - 200 g  0.1 g  200 - 500 g  0.5 g  500 - 2000 g (max)  1 g   Idealnie łączy się z Hario Drip Stacją! Więcej o Hario Metal Drip Scale przeczytasz na naszym blogu.    
Nowość
Bestseller
Hario Buono Kettle Black - 1,2l

Producent: Hario

Hario Buono Kettle w nowej wersji kolorystycznej. Niezastąpiony w pracy baristy, praktyczny czajnik służący do gotowania i nalewania wody. Ze względu na wylewkę zapewniającą kontrolę nad strumieniem nalewanej wody, jest szczególnie przydatny przy zaparzaniu kawy metodami alternatywnymi jak Drip, Chemex czy Aeropress. Wyprofilowana szyjka pozwala precyzyjnie nalewać wodę. Dzięki temu masz wpływ na tempo oraz miejsce, w które kierujesz wodę. Czajnik wyróżnia minimalistyczne, industrialne wzornictwo - falowany kształt korpusu jest charakterystyczny dla serii Hario V60. Solidna konstrukcja ze stali nierdzewnej z elementami z tworzywa sztucznego czynią Buono Kettle solidnym czajnikiem na długie lata. Jego wygląd i funkcjonalność zostały docenione w 2009 roku podczas międzynarodowej wystawy World Tea Expo, gdzie Buono Kettle wygrał w kategorii najlepszego nowego produktu. Dodatkową zaletą jest to, że może on być używany na wszystkich rodzajach płyt grzewczych. Pojemność całkowita: 1,2l Pojemność użytkowa: 800 ml Średnica całkowita dna to 14,4 cm, natomiast średnica powierzchni styku z podłożem to 12,5cm.
Nowość
Hario Insulated Stainless Steel Server V60-03 Czarny - 800ml

Producent: Hario

Termiczny dzbanek Hario z serii V60. Wśród jego największych zalet można wymienić podwójne stalowe ścianki, szczelność, wysoką jakość wykonania i świetny design. Dzbanek został wykonany ze stali i tworzywa sztucznego. Zimna kawa to już przeszłość - podwójne ścianki sprawiają, że przygotowany napar długo utrzymuje ciepło. Zakrętka jest szczelnie zamykana - wylewkę otwiera się poprzez naciśnięcie przycisku, dzięki czemu unikniesz przypadkowego rozlania napoju. Serwer jest całkowicie kompatybilny z dripperem Hario V60. Dzbanek nie nadaje się do użycia w kuchenkach mikrofalowych i zmywarkach. Pojemność całkowita – 800 ml
Nowość
Hario Insulated Stainless Steel Server V60-02 Czarny - 600ml

Producent: Hario

Termiczny dzbanek Hario z serii V60. Wśród jego największych zalet można wymienić podwójne stalowe ścianki, szczelność, wysoką jakość wykonania i świetny design. Dzbanek został wykonany ze stali i tworzywa sztucznego. Zimna kawa to już przeszłość - podwójne ścianki sprawiają, że przygotowany napar długo utrzymuje ciepło. Zakrętka jest szczelnie zamykana - wylewkę otwiera się poprzez naciśnięcie przycisku, dzięki czemu unikniesz przypadkowego rozlania napoju. Serwer jest całkowicie kompatybilny z dripperem Hario V60. Dzbanek nie nadaje się do użycia w kuchenkach mikrofalowych i zmywarkach. Pojemność całkowita – 600 ml
Nowość
Hario Insulated Stainless Steel Server V60-02 Czerwony - 600ml

Producent: Hario

Termiczny dzbanek Hario z serii V60. Wśród jego największych zalet można wymienić podwójne stalowe ścianki, szczelność, wysoką jakość wykonania i świetny design. Dzbanek został wykonany ze stali i tworzywa sztucznego. Zimna kawa to już przeszłość - podwójne ścianki sprawiają, że przygotowany napar długo utrzymuje ciepło. Zakrętka jest szczelnie zamykana - wylewkę otwiera się poprzez naciśnięcie przycisku, dzięki czemu unikniesz przypadkowego rozlania napoju. Serwer jest całkowicie kompatybilny z dripperem Hario V60. Dzbanek nie nadaje się do użycia w kuchenkach mikrofalowych i zmywarkach. Pojemność całkowita – 600 ml
Hario - V60 Glass Brewing Kit - Zestaw szklany dripper + serwer + filtry

Producent: Hario

Połączenie klasycznego szklanego drippera V60-02 wraz ze szklanym serwerem i czterdziestoma filtrami. To doskonały zestaw na rozpoczęcie przygody z przelewowymi metodami parzenia kawy. Sprawdzi się jako domowy sposób na pyszną kawę. W opakowaniu znajdziesz: - Hario - szklany Drip V60-02 - Przezroczysty z przezroczystą podstawką: Hario V60-02 pozwala na jednorazowe zaparzenie nawet kilku porcji kawy. Wersja ceramiczna to stylowa konstrukcja, która z pewnością będzie ozdobą każdej kuchni. Ponadto charakteryzuje się ona bardzo dobrym poziomem utrzymywania ciepła. Stożkowa forma oraz specjalne żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody. Do drippera dołączona jest miarka do kawy. Do przygotowania wyśmienitej kawy potrzebujemy świeżo mielonej kawy wysokiej jakości, filtra, ulubionego kubka lub serwera, oraz wagi. Filtr umieszcza się w dripperze, który stawiamy na naczyniu, z którego będziemy serwować kawę. Przygotowanie naparu zajmuje jedynie 3 - 4 minuty. - Hario - Szklany serwer 600ml: Hario Server to odporny na wysokie temperatury dzbanek, wykonany z przezroczystego szkła dla lepszej widoczności ilości zaparzonej kawy. Jego pojemność użytkowa wynosi 600ml. - Hario - 40 sztuk papierowych filtrów: Zapewniają doskonały przepływ wody, przy zachowaniu klarownego naparu.
Nowość
Hario filtry papierowe Misarashi brązowe - V60-03 - 100 Sztuk

Producent: Hario

100 sztuk brązowych (niewybielanych) filtrów Hario, przeznaczonych dla stożkowatych dripperów do kawy w rozmiarze 03. Drip Hario pozwala na zaparzenie doskonałej kawy tylko z odpowiednim filtrem - to właśnie on! Jego ścianki odseparowują kawowy pył od naparu i zapewniają dobry przepływ wody. Rozmiar: Hario V60-03