Produkty online
CO-CHANGERS vol2
- Nowości
-
Nasze marki
-
3fe
(10)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(20)
-
AeroPress
(11)
-
Alpro
(15)
-
Althaus
(34)
-
AOOMI
(97)
-
Arcaffe
(18)
-
Asobu
(38)
-
Audun Coffee
(26)
-
Bagdrip
(11)
-
Baratza
(40)
-
Barista & Co
(37)
-
Barista Space
(56)
-
Bean Bros
(4)
-
Bialetti
(161)
-
Blend Tea
(59)
-
Bonanza Coffee
(8)
-
Brewista
(8)
-
Brita
(2)
-
Brown House & Tea
(38)
-
Bunn
(36)
-
BWT
(15)
-
By.herbs
(7)
-
Caffenation
(14)
-
Cafflano
(6)
-
Casino Mocca
(7)
-
Chemex
(29)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(1)
-
COFFEE PLANT
(53)
-
Coffeedesk
(67)
-
Coffeelab
(21)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(61)
-
Contigo
(25)
-
Craft Coffee Roasters
(10)
-
Dafi
(45)
-
Diemme Caffe
(16)
-
Dobra Palarnia Kawy
(9)
-
DomoBar
-
Doubleshot
(9)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(10)
-
Dworzysk
(6)
-
Ecostrawz
(1)
-
Espazzola
(3)
-
Espresso Gear
(23)
-
Etno Cafe
(24)
-
Eureka
(60)
-
Father's Coffee
(11)
-
Fellow
(115)
-
Fentimans
(15)
-
Figa Coffee
(10)
-
Five Elephant
(8)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(13)
-
Gardelli Specialty Coffees
(12)
-
GAT
(1)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(4)
-
Good Coffee
(8)
-
Graef
(16)
-
Hard Beans
(47)
-
Hario
(235)
-
HAYB
(69)
-
Heresy
(22)
-
Hi! Coffeedesk
(18)
-
Illy
(12)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(8)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(19)
-
Jura
(49)
-
Just T
(6)
-
Kafar
(9)
-
Kalve
(8)
-
KawePale
(5)
-
KeepCup
(174)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(6)
-
Krups
-
Kruve
(39)
-
Kusmi Tea
(48)
-
KYOTO Coffee Roasters
(17)
-
La Cabra
(8)
-
La Marzocco
(13)
-
LaCava
(75)
-
Lavazza
(40)
-
Le Piantagioni del Caffe
(36)
-
Lelit
(19)
-
Long Man Tea
(30)
-
Loveramics
(296)
-
Lucaffe
(10)
-
Lune Tea
(10)
-
Lykke
(20)
-
Mahlkonig
(5)
-
MAMAM
(8)
-
Melitta
(55)
-
MiiR
(51)
-
Moccamaster
(57)
-
Monbana
(39)
-
Monin
(29)
-
Morning
(2)
-
Motta
(106)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(19)
-
Natumi
(15)
-
New York
(10)
-
Nivona
(15)
-
Nomad Coffee
(6)
-
Oatly
(7)
-
Or Tea?
(37)
-
Paper & Tea
(91)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(13)
-
Pizca del Mundo
(26)
-
Planetary Design
(5)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(39)
-
Puqpress
(8)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(40)
-
Rocket Bean
(20)
-
RS5
(2)
-
Rude Health
(6)
-
Saeco
(3)
-
Sage
(28)
-
Savage Coffees
(17)
-
Sencotel
(2)
-
SIMPLo
(4)
-
Sloane
(10)
-
Smeg
(8)
-
Solberg & Hansen
(56)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(30)
-
T-TE
(17)
-
Tastea Heaven
(3)
-
Teabag
(3)
-
teapigs
(95)
-
Teasome
(22)
-
Teministeriet
(85)
-
The Barn
(4)
-
The Coffee Collective
(3)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(36)
-
Toddy
(17)
-
Tregothnan
(2)
-
Urnex
(28)
-
Vintage Teas
(59)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(23)
-
Wunda
(1)
-
YOGI TEA
(28)
-
3fe
(10)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
- Herbata
- Ekspresy
-
Młynki
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marka
-
Outlet
-
- Zaparzacze
- Akcesoria
- Dodatki
-
Promocje
(528)
Kawy z serii Co-Changers
CO-CHANGERS vol2


Co-changers to projekt zainicjowany przez 88 Graines, importera zielonych ziaren współpracującego bezpośrednio z farmerami, realizowany przy wsparciu Fundacji All Good, Coffeedesk i palarni kawy. Celem akcji jest zebranie środków na program oczyszczania środowiska w Gwatemali. Razem przeznaczamy nawet 8 zł z każdej paczki na walkę z problemem segregacji śmieci, nielegalnymi wysypiskami, czy spalaniem plastiku - także na farmach, z których pochodzą poniższe ziarna.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o projekcie Co-Changers i Fundacji All Good, przeczytaj artykuł na naszym -> blogu <-
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o projekcie Co-Changers i Fundacji All Good, przeczytaj artykuł na naszym -> blogu <-
Filtry
–
1 - 5 produktów z 5 dostępnych
Sortuj według:
Wybór Coffeedesk
HAYB - CO-CHANGERS Gwatemala San Jose Del Lago Filter 250g
Data palenia: 06.11.2022
Producent: HAYB
Kawa wspierająca projekt Co-Changers! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalana przez polską palarnię HAYB. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W profilu smakowym producenta pojawia się złożona owocowość i słodycz przypomiająca białe winogrona, morele i delicje szampańskie.
CO-CHANGERS
Co-changers to projekt zainicjowany przez 88 Graines, importera zielonych ziaren współpracującego bezpośrednio z farmerami, realizowany przy wsparciu Fundacji All Good, Coffeedesk i palarni kawy. Celem akcji jest zebranie środków na program oczyszczania środowiska w Gwatemali. Razem przeznaczamy nawet 8 zł z każdej paczki na walkę z problemem segregacji śmieci, nielegalnymi wysypiskami, czy spalaniem plastiku - także na farmie, z której ziarna właśnie trzymasz. Dziękujemy, że pomagasz razem z nami.
ZIARNO
Gwatemala San Jose Del Lago wywodzi się z rodzinnej plantacji, która od 80 lat uprawia kawę w otoczeniu rozłożystych lasów, trzech wulkanów oraz jeziora Atitlan. Wspólnie tworzą idealne warunki do upraw (i piękne widoki!). Kawa odmiany Cattura został obrobiona mytą metodą. Skoro wyrosła w bujnej naturze, to sama ma bardzo bujny profil.
Kraj pochodzenia kawy: Gwatemala
Region: Atitlan
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Caturra
Ocena w cuppingu: 86,5 / 100 pkt.
PRZEPIS
V60
18g kawy / 300g wody
25 klik Comandante
Temp. 93 stopnie
Całość parzenia 3:10
Tu sprawdza się bardzo basic receptura, ale pasuje do tego przelewu miesiąca. Pięć zalań po 60g wody, z przerwami 25-sekundowymi między zalaniami. Jedynie preinfuzja pozostaje przy 30 sekundach. Efekt? Wyjątkowo przyjemny przelew, bardzo lekki, z niską kwasowością, a wysoką słodyczą i owocowością, która nabiera intensywności wraz z spadkiem temperatury. W profilu: morela, biała herbata, świeże winogrona, nektarynka, miód lipowy przy finiszu. To otulający przelew.
Heresy - CO-CHANGERS Gwatemala Finca El Llano Filter 252g
Data palenia: 05.12.2022
Producent: Heresy
Kawa wspierająca projekt Co-Changers! Ziarno jakości specialty pochodzące z Gwatemali, wypalone w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Kawa palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się czystym, słodkim charakterem, dopełnionym wyraźnymi nutami owocowymi.
Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala
Region: Acatenango
Producent: Raul Perez
Farma: El Llano
Odmiana: Caturra
Obróbka: Washed
Położenie upraw: 1600 m n.p.m.
Zbiór: listopad - styczeń 21/22
Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów
CO-CHANGERS
Co-changers to projekt zainicjowany przez 88 Graines, importera zielonych ziaren współpracującego bezpośrednio z farmerami, realizowany przy wsparciu Fundacji All Good, Coffeedesk i palarni kawy. Celem akcji jest zebranie środków na program oczyszczania środowiska w Gwatemali. Razem przeznaczamy nawet 8 zł z każdej paczki na walkę z problemem segregacji śmieci, nielegalnymi wysypiskami, czy spalaniem plastiku - także na farmie, z której ziarna właśnie trzymasz. Dziękujemy, że pomagasz razem z nami.
OBRÓBKA
Zebrane owoce fermentują sobie nawet do 40 godzin po zbiorze, i dopiero wtedy zostają łuskane ze skórki. Suszenie po królewsku - na afrykańskich łóżkach. W wyniku wieloletnich eksperymentów, Raul zawsze zachowuje grubą warstwę ziaren, które miesza co 40-60 minut, w zależności od nasłonecznienia, które panuje w danym momencie. Cały proces suszenia trwa 12-14 dni.
FARMA
El LLano to farma, której teren zaczyna się dosłownie kilka metrów od drzwi wejściowych do domu Raula. Położona w przepięknym regionie Acatenango, jest młodszą siostrą bardziej popularnej La Soledad. Zdecydowana większość zbiorów z El Llano to czyste, owocowe mikroloty i tak jest również w przypadku tej mytej caturry. Na początku roku jedliśmy tu dojrzałe wisienki, a teraz zamykamy wypalone fasolki w słoikach. No popatrz!
OPINIA ROASTERA
Nawet nie próbuję obiektywnie pisać o tej kawie. To na El Llano miałem pierwszy, prawdziwy ‘origin experience’. To tam, kilkanaście metrów od kawowych drzew, śpię, jem śniadania, wygłupiam się i piję wino, kiedy przyjeżdżam do Gwatemali. Dzięki tym wszystkim doświadczeniom mogłem przekonać się bezpośrednio o skillsach Raula w kwestii uprawy, obróbki, zarządzania farmą czy selekcjonowania lotów. Bierzcie i pijcie z tego wszyscy!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Polecany
Wybór Coffeedesk
Hard Beans - CO-CHANGERS Gwatemala Finca El Oregano Filter 250g
Data palenia: 06.12.2022
Producent: Hard Beans
Fundacja All Good weszła we współpracę z European Coffee Trip, 88 graines i Hard Beans, a jej owocem jest kolejna, lecz unikalna kawa SL-28 Co-Changers. Co-changers to projekt zainicjowany przez 88 Graines, importera zielonych ziaren współpracującego bezpośrednio z farmerami, realizowany przy wsparciu Fundacji All Good, Coffeedesk i palarni kawy. Celem akcji jest zebranie środków na program oczyszczania środowiska w Gwatemali. Razem przeznaczamy nawet 8 zł z każdej paczki na walkę z problemem segregacji śmieci, nielegalnymi wysypiskami, czy spalaniem plastiku - także na farmie, z której ziarna właśnie trzymasz. Dziękujemy, że pomagasz razem z nami.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W aromacie i w smaku wyraźnie wyczuwalne nuty przypominające porzeczki, dżem jagodowy i czekoladę. Mocno limitowana - mamy 100 paczek, dostępne tylko w Coffeedesk!
Kraj pochodzenia kawy: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Położenie upraw: 1700 m n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Sl 28
Polecany
Kafar - CO-CHANGERS Gwatemala La Esperanza Filter 250g
Data palenia: 21.09.2022
Producent: Kafar
Co-changers to projekt zainicjowany przez 88 Graines, importera zielonych ziaren współpracującego bezpośrednio z farmerami, realizowany przy wsparciu Fundacji All Good, Coffeedesk i palarni kawy. Celem akcji jest zebranie środków na program oczyszczania środowiska w Gwatemali. Razem przeznaczamy nawet 8 zł z każdej paczki na walkę z problemem segregacji śmieci, nielegalnymi wysypiskami, czy spalaniem plastiku - także na farmie, z której ziarna właśnie trzymasz. Dziękujemy, że pomagasz razem z nami.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalana przez polską palarnię Kafar. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W aromacie i w smaku wyraźnie wyczuwalne nuty przypominające powidła śliwkowe, toffi, wanilię i czerwone jabłko. Kawa o średnio intensywnej, rześkiej kwasowości i lekkim body. Pozostawia delikatny, owocowy posmak.
Kraj pochodzenia kawy: Gwatemala
Region: Acatenango
Producent: Erik De La Roca
Położenie upraw: 1650 - 1750 m n.p.m.
Metoda obróbki: Honey
Odmiana: Caturra, Typica
Ocena w cuppingu: 85,25 / 100 pkt.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Polecany
Wybór Coffeedesk
LaCava - CO-CHANGERS Gwatemala Acatenango La Esperanza Filter 250g
Data palenia: 11.10.2022
Producent: LaCava
Co-changers to projekt zainicjowany przez 88 Graines, importera zielonych ziaren współpracującego bezpośrednio z farmerami, realizowany przy wsparciu Fundacji All Good, Coffeedesk i palarni kawy. Celem akcji jest zebranie środków na program oczyszczania środowiska w Gwatemali. Razem przeznaczamy nawet 8 zł z każdej paczki na walkę z problemem segregacji śmieci, nielegalnymi wysypiskami, czy spalaniem plastiku - także na farmie, z której ziarna właśnie trzymasz. Dziękujemy, że pomagasz razem z nami.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W naparze wyczujesz owoce tropikalne, jędrny miąższ czerwonych winogron, który dostarczy Ci dzienną dawkę niespodziewanej słodyczy i nietypową, żółtą śliwkę, która zaskoczy Cię swoim aromatem.
Kraj pochodzenia kawy: Gwatemala
Region: Acatenango
Farma: Finca La Esperanza
Położenie upraw: 1650 - 1750 m n.p.m.
Metoda obróbki: Honey
Odmiana: Typica
Finca La Esperanza to mała – 12 hektarowa farma położona na zboczu wulkanu Acantenango. Samo położenie, wysokość, a także gleby wulkaniczne tworzą perfekcyjne warunki do uprawy drzewek kawowych. Farma sięga 1950 roku, gdy Don Federico Perez, ówczesny właściciel postanowił zamienić uprawę kukurydzy, na farmę kawy. Dopiero w 1990 roku farma trafiła w ręce Hectora de la Roca – ojca obecnych właścicieli, który zadecydował o posadzeniu dodatkowych odmian (Caturra oraz Pache) oraz o rozwoju farmy.
Wizją Erika i Germana było stworzenie miejsca przyjaznego środowisku oraz pracownikom, a jednocześnie nowoczesnego pod kątem technologii. Bracia, uzupełniając swoje umiejętności – ciągle rozwijali swoją działalność. German zdobył duże doświadczenie, pracując jako Q Grader w ANACAFE – co obecnie pozwala mu na prowadzenie kontroli jakości; natomiast Erik zajął się farmą od strony zarządzania procesami.
Farma La Esperanza słynie z procesu honey i takiej obróbce zostało też poddane to ziarno. Dzięki tej metodzie i położeniu – kawa jest bardzo owocowa, promienna, a zarazem słodka.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!