

1 - 9 produktów z 9 dostępnych
Sortuj według:
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Welena Filter 250g
Data palenia: 21.02.2023
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia.
Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających czerwoną porzeczkę i czarną herbatę wraz z kwiatowym aromatem.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji, Shakiso
Farmer: Tesfaye Bekele
Farmy: Suke Quto oraz Welena
Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m.
Odmiana: Welicho, Kurume
Obróbka: Myta
Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość.
Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców.
Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.
Nasze przepisy:
Dripper V60
Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody
Całkowity czas: ok. 3:30 min
Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: Średnie
Przykładowy przepis na 300 ml kawy:
1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra.
2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem.
3. Dolej wodę do poziomu 130 g.
4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g.
5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min.
6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe!
Aeropress (Metoda odwrócona - invert):
Doza: 19 g
Czas: 2:45 min.
Temperatura: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: grube (jak do Chemexa)
Parzenie:
1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy.
2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund.
3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy.
4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem.
5. Gotowe!
Bestseller
Johan & Nyström - Brazil Fortaleza Filter 250g
Data palenia: 21.02.2023
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nystrom. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Fortaleza jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czekolady, orzechów laskowych i wiśni - propozycja skierowana do tych, którzy w kawie poszukują naturalnej słodyczy.
Ziarna pochodzą z brazylijskiej farmy Fazenda Ambiental Fortaleza, która od ponad stu lat jest własnością rodziny Croce.
Kawa jest wynikiem lokalnej współpracy Marcusa Croce z sąsiednimi farmami. Dzięki temu produkcja przebiega w przyjacielskiej atmosferze, zachowując etyczny wymiar pracy przy najwyższej dbałości o jakość. Farma rozciąga się na wysokości pomiędzy 900 a 1400 metrami i uprawia się tam arabikę typu Bourbon, Mundo Novo oraz Catuai.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Mococa
Producent: Croce Family
Odmiana: Bourbon, Mundo Novo, Catuai
Obróbka: Natural
Johan & Nyström - Kenia Kiringa AA Washed Filter 250g
Data palenia: 13.12.2022
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance pojawiają się nuty jeżyn, brązowego cukru i czerwonych porzeczek. Świeża, owocowa i słodka.
Kraj pochodzenia ziarna: Kenia
Region: Kirinyaga
Producent: Long Miles Coffee
Stacja obróbki: Njowa
Wysokość upraw: 1600 m n.p.m.
Odmiana: SL28, SL34
Obróbka: Washed
Johan & Nyström - Sumatra Gayo Mountain Fairtrade 500g
Data palenia: 27.11.2022
Producent: Johan & Nyström
Sumatra Gayo Mountain pochodzi z prowincji Ache, położonej w północnej części Sumatry. To kawa o ciemnym stopniu palenia, intensywnym aromacie przypraw i świeżych fig. Jej bogaty, dobrze wyważony smak zadowoli najbardziej wymagające podniebienie.
Kawa pochodzi od spółdzielni Koptan Gayo Megah Bersiri, która posiada obecnie 545 członków. Swoją działalność rozpoczęła w styczniu 2012 roku, a już w listopadzie tego samego roku otrzymała pełny status producenta ekologicznych kaw oraz certyfikat Fair Trade.
Pochodzenie: Indonezja (Sumatra)
Region: Aceh
Producent: Permata Gayo Cooperative
Wysokość: 1300 m n.p.m.
Odmiana: Caturra, Ateng, Jember Typica
Proces: Natural
Johan & Nyström - Buena Vista Fairtrade Filter 500g
Data palenia: 21.12.2022
Producent: Johan & Nyström
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przyrządzona za pomocą ekspresu przelewowego lub french pressa. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi.
Buena Vista jest kawą pochodzacą ze sprawiedliwego handlu Fair Trade. Zawiera w 100% organiczne i certyfikowane ziarna kawy.
Znak Fairtrade stanowi gwarancję, że stosunkowo duża część pieniędzy, które konsument płaci za kawę, dociera bezpośrednio do plantacji.
Aktualna mieszanka zawiera następujące ziarna:
Etiopia Gr2 Wahed FTO
Etiopia Sidamo Coop Gr3 Natural FTO
Honduras Cornicovel FTO
Johan & Nyström - Fundamental Espresso 500g
Data palenia: 07.02.2023
Producent: Johan & Nyström
Fundamental to nowa mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona przez szwedzką palarnię Johan & Nyström. W blendzie znajdziesz ziarno z Brazylii, Burundi i Peru.
Kawa jest palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć sporo słodyczy, z delikatną nutą nektarynki i kremowym nugatem.
Wszystkie ziarna w mieszance pochodzą z upraw rolników, z którymi palarnia współpracuje bezpośrednio od wielu lat.
Mieszanka zawiera ziarna arabik:
Brazylia FAF Bobolink Direct Trade
Etiopia Guji Gr.2
Etiopia Sidamo Natural Guji Kayon Organic Gr. 1
Etiopia Suke Guto Washed Organic
Johan & Nyström - Fika Filter 500g
Data palenia: 07.02.2023
Producent: Johan & Nyström
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przyrządzona za pomocą ekspresu przelewowego lub french pressa. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz zbliżona do nut kakao. Dobrze zbalansowana, o pełnej teksturze.
Fika to ważny element szwedzkiej kultury, oznaczający przerwę na kawę lub herbatę. W tym przypadku jest to także kawa, która została stworzona aby kultywować tę tradycję.
Aktualna mieszanka zawiera następujące ziarna:
Brazylia Agua Limpa Group
Etiopia Guji Gr.2
Etiopia Sidamo Natural Guji Kayon Organic Gr.1
Kolumbia Huila Penas Blancas
Bestseller
Johan & Nyström - Bourbon Jungle
Data palenia: 13.11.2022
Producent: Johan & Nyström
Tło dla tej mieszanki, pochodzi z tęsknoty za prawdziwym, ciemnym paleniem kawy o wysokiej jakości ziarnach. Mimo, że ziarna są ciemno palone, utrzymuje się ich wyraźny i intensywny aromat. Kawa ta posiada przyjemnie dymny posmak, z lekką nutą słodyczy, oraz ze sporą owocowością.
Dzięki doświadczeniu w ciemnym paleniu kawy, ziarno nadal zachowuje większość swoich aromatów. Posmak jest wyraźny i pozostaje na długo. Kawa idealne pasuje do ekspresów przelewowych, ekspresów ciśnieniowych, kawiarek i french pressów.
W obecnej mieszance znajdują się ziarna:
- Brazylia Primavera
- Salwador Menendez 84+
- Burundi Aahore Blend
- Burundi Long Miles Gaharo EX
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Guji Filter 250g
Data palenia: 21.02.2023
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi. Można tu wyczuć nuty dżemu truskawkowego, jeżyn i arbuza.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Guji
Farma/Producent: Marshrashu Wekane, Dimtu
Wysokość upraw: 2200 m n.p.m.
Odmiana: Heirloom
Obróbka: Sucha (natural)
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!