Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia.
Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających czerwoną porzeczkę i czarną herbatę wraz z kwiatowym aromatem.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji, Shakiso
Farmer: Tesfaye Bekele
Farmy: Suke Quto oraz Welena
Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m.
Odmiana: Welicho, Kurume
Obróbka: Myta
Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość.
Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców.
Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.
Nasze przepisy:
Dripper V60
Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody
Całkowity czas: ok. 3:30 min
Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: Średnie
Przykładowy przepis na 300 ml kawy:
1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra.
2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem.
3. Dolej wodę do poziomu 130 g.
4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g.
5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min.
6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe!
Aeropress (Metoda odwrócona - invert):
Doza: 19 g
Czas: 2:45 min.
Temperatura: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: grube (jak do Chemexa)
Parzenie:
1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy.
2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund.
3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy.
4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem.
5. Gotowe!
AeroPress jest niesamowicie uniwersalnym gadżetem, który spełni oczekiwania zarówno początkujących, jak i zaawansowanych wielbicieli kawy. Produkt łączy w sobie zalety French Pressu, metody przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu, dzięki czemu przygotowanie aromatycznej kawy jest niebywale proste i szybkie.
Ponadto, urządzenie pozwala na nieograniczone odkrywanie walorów smakowych kawy poprzez eksperymentowanie z czasem parzenia, temperaturą wody, czy grubością mielenia ziaren. Przy użyciu tej metody otrzymujemy jednorazowo do 250ml kawy, a cały proces zajmuje tylko kilka minut. AeroPress nie ma sobie równych w kwestii rozmiaru i wagi, więc przygotowanie naparu staje się możliwe w każdych warunkach. Dodatkowym atutem jest to, że sprzęt wykonany jest z wytrzymałego oraz łatwego w utrzymaniu tworzywa.
Obecnie AeroPress uznawany jest za jedną z najciekawszych alternatywnych metod przygotowywania kawy. Na całym świecie organizowane są mistrzostwa, które zwieńczone są zawodami World AeroPress Championships.
Jak przyrządzić kawę za pomocą Aeropressu? Odpowiedź znajdziesz w artykule na naszym blogu: Aeropress
Zawartość zestawu: Aeropress, 350 filtrów papierowych, mieszadło, miarka, lejek.
Świetny pomysł na prezent dla każdego miłośnika kawy!
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni SIMPLo. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia.
Kawa kryje się pod tajemniczą nazwą Ora. Taki jest pomysł palarni SIMPLo - nie znajdziemy na opakowaniach znanych z niemal wszystkich palarni specialty szerokiego spektrum informacji. Próżno szukać na opakowaniu nazwy producenta, regionu, metody obróbki, wysokości plantacji czy innych detali. Z przodu widnieje tylko nazwa, która ma być nawiązaniem do wielkich utworów muzycznych oraz profil smakowy kawy - suszone owoce, jagody oraz landrynki. Z tyłu można wyciągnąć z opisu informację o tym, że są to ziarna z Etiopii, które po prostu pokocha się, bo obfitują w smak i są bezproblemowe.
Parzymy
Ziarna są ładne, drobne, wypalone w stopniu średnim. Z pewnością dobrze się sprawdzą także we french pressie, ekspresie przelewowym czy nawet w kawiarce i dadzą rześki, przyjemny napój. Po zmieleniu kawa pachnie słodko, z nutami cytrusowymi, niczym klasyczna, fajna Etiopia.
Dripper V60: 18g ziaren, 300ml wody o temperaturze 90 stopni. Klasyk. Do tego około 60g wody na preinfuzję. Po wlaniu jej do kawy kręcimy lekko dripperem, żeby woda równomiernie się rozprowadziła. Po 30 sekundach pierwsze zalanie do około 150ml i potem w porcjach sukcesywnie dolawamy do 300ml, co powinno nastąpić w okolicach 2:00 minuty. Pozwalamy przelać się wodzie, kończąc całe parzenie w niecałe 3:00 minuty. Efekt? Czarna herbata, delikatne, suszone, fioletowe owoce i słodki, cytrusowy finisz. W smaku, prócz czarnej herbaty i ponownie przyjemnych, suszonych owoców pojawia się silny posmak cytrynowych landrynek. Do tego niskie body, lekkość i orzeźwienie.
Chemex: Podobne efekty, ale jeszcze lżejsze, a landrynki przeszły nieco bardziej w stronę słodkiej cytryny, wyszły w chemeksie. Tutaj też, idąc za ideą prostoty, nie kombinujemy za dużo i stawiamy na klasyczne 30g kawy i 500ml wody, z 30-sekundową preinfuzją z 90g wody i czasem parzenia nieco powyżej 4:00 minut.
Aeropress może tu dać duże pole do popisu, zarówno w metodzie odwróconej i klasycznej. Ta kawa jest prosta w obsłudze i przyjemna za każdym razem, stąd śmiało można sobie ją parzyć w aeropressie tak, jak lubicie najbardziej. Co proponujemy? Mielimy kawę (18g) ciut drobniej niż do v60, stawiamy aeropress na szklance i za jednym razem wlewamy silnym strumieniem 250g. Zatykamy tubę, czekamy do 1:30 i przeciskamy. Charakterystyczny, "brudny" charakter aeropressu, do tego słodycz owoców i cytrusowy finisz.
Kraj pochodzenia kawy: Etiopia
Region: Sidamo
Położenie upraw: 1600 - 2000 m n.p.m.
Odmiana: Heirloom (lokalne odmiany arabiki)
Metoda obróbki: Washed
Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć wysoką słodycz, która idzie ręka w rękę z przyjemną kwasowością – jak dojrzały, soczysty, letni owoc.
Pochodzenie: Rwanda Rushashi
Illy Arabica Selection to nowa linia kaw single origin z palarni Illy. Ziarna z Etiopii charakteryzuje łagodna kwaskowatość i delikatny kwiatowy, jaśminowy aromat.
Etiopia to kraj, w którym rozpoczęła się historia kawy. Kawowiec często rośnie tu na dziko, jednak uprawiany jest także na farmach oraz w prywatnych ogrodach. Ziarna zbierane są ręcznie. Ziarna z tego regionu maja charakterystyczny, delikatnie kwiatowo-cytrusowy aromat.
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przyrządzona za pomocą ekspresu przelewowego lub french pressa. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz zbliżona do nut kakao. Dobrze zbalansowana, o pełnej teksturze.
Fika to ważny element szwedzkiej kultury, oznaczający przerwę na kawę lub herbatę. W tym przypadku jest to także kawa, która została stworzona aby kultywować tę tradycję.
Aktualna mieszanka zawiera następujące ziarna:
Brazylia Agua Limpa Group
Etiopia Guji Gr.2
Etiopia Sidamo Natural Guji Kayon Organic Gr.1
Kolumbia Huila Penas Blancas
Tło dla tej mieszanki, pochodzi z tęsknoty za prawdziwym, ciemnym paleniem kawy o wysokiej jakości ziarnach. Mimo, że ziarna są ciemno palone, utrzymuje się ich wyraźny i intensywny aromat. Kawa ta posiada przyjemnie dymny posmak, z lekką nutą słodyczy, oraz ze sporą owocowością.
Dzięki doświadczeniu w ciemnym paleniu kawy, ziarno nadal zachowuje większość swoich aromatów. Posmak jest wyraźny i pozostaje na długo. Kawa idealne pasuje do ekspresów przelewowych, ekspresów ciśnieniowych, kawiarek i french pressów.
W obecnej mieszance znajdują się ziarna:
- Brazylia Primavera
- Salwador Menendez 84+
- Burundi Aahore Blend
- Burundi Long Miles Gaharo EX
Kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć nuty dojrzałych owoców, karmelu oraz rumu.
Pochodzenie: Kolumbia
New York Caffe Extra to mieszanka najwyższej jakości ziaren Arabiki, pochodzących z Ameryki Środkowej z wyjątkowymi i ziarnami Jamaica Blue Mountain.
Kawa New York Extra była niekwestionowanym zwycięzcą w konkursie prowadzonym przez magazyn Gourmet.
Filiżanka kawy zachwycająca obfitą cremą, wspaniałym, kwiecistym aromatem i delikatnym, czekoladowym posmakiem.
Opakowanie: 1 kg
Opis: kawa ziarnista o niskim poziomie zawartości kofeiny.
AeroPress Go to najnowsza wersja jednego z najbardziej znanych zaparzaczy do kawy na rynku! Powstał on w odpowiedzi na zapotrzebowanie na mniejszy, lżejszy i jeszcze łatwiejszy w transporcie AeroPress. Całe urządzenie mieści się w kubku i pozwala na przygotowanie doskonałej czarnej kawy w każdych warunkach - w podróży, w domu, a także w biurze.
AeroPress Go łączy w sobie zalety French Pressu, metody przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu, dzięki czemu przygotowanie aromatycznej kawy jest niebywale proste i szybkie. Ponadto, urządzenie pozwala na nieograniczone odkrywanie walorów smakowych kawy poprzez eksperymentowanie z czasem parzenia, temperaturą wody, czy grubością mielenia ziaren. Urządzenie pozwala na zaparzenie do 237 ml kawy.
AeroPress Go to jeden z najbardziej poręcznych zaparzaczy do kawy na świecie - całość mieści się w wygodnym, zamykanym etui służącym za kubek. Jest on również lżejszy od standardowej wersji - waży mniej niż 200 g. Wymiary produktu:
AeroPress Go: 12cm x 9cm x 9cm
AeroPress Go z całym zestawem zamkniętym w kubku z pokrywką: 14cm x 10cm x 10cm
Zawartość zestawu:
AeroPress Go,
350 filtrów papierowych,
składane mieszadło,
miarka,
kubek / etui,
silikonowa pokrywka,
pojemnik na 20 filtrów.
Świetny pomysł na prezent dla każdego miłośnika kawy, który uwielbia podróżować!
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o Aeropressie Go zajrzyj na naszego bloga - klik.
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przyrządzona za pomocą ekspresu przelewowego lub french pressa. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi.
Buena Vista jest kawą pochodzacą ze sprawiedliwego handlu Fair Trade. Zawiera w 100% organiczne i certyfikowane ziarna kawy.
Znak Fairtrade stanowi gwarancję, że stosunkowo duża część pieniędzy, które konsument płaci za kawę, dociera bezpośrednio do plantacji.
Aktualna mieszanka zawiera następujące ziarna:
Etiopia Gr2 Wahed FTO
Etiopia Sidamo Coop Gr3 Natural FTO
Honduras Cornicovel FTO
Wytrzymały i poręczny młynek ręczny Rhinowares. Idealny kompan do mielenia kawy w domu, pracy i w podróży. Przeznaczony jest głównie do mielenia pod metody alternatywne - dripper, AeroPress, Chemex, French Press. Rhinowares Hand Grinder to świtny wybór dla początkujących, jak i trochę bardziej zaawansowanych kawoszy.
Najważniejsze cechy Rhinowares Hand Coffee Grinder:
Ceramiczne, stożkowe i samozaciskowe żarna są bardzo wytrzymałe, nie rdzewieją i nie zmieniają zapachu kawy. Młynek oferuje wiele stopni mielenia ziaren, które można dostosować w łatwy sposób za pomocą przekładki pod żarnami.
Elegancka, stalowa obudowa opleciona jest gumową opaską dla pewniejszego chwytu. Rączka doczepiana jest w szybki sposób i jest bardzo stabilna. Młynek jest poręczny i nie zajmuje wiele miejsca.
Jednorazowo w młynku mieszczą się 42 gramy ziaren.
Młynek dodatkowo wyposażony jest w praktyczny pokrowiec.
Rozmiar: V60-01
Kolor: biały
Materiał: tworzywo sztuczne
Chcielibyście zacząć przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy, ale nie wiecie co wybrać? Dripper Hario V-60 to coś właśnie dla Was! Ten japoński gadżet pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze w prosty, a przy tym efektowny sposób. Metoda przelewowa zapewnia ogrom zabawy i możliwość eksperymentowania z kawą. Zaskoczcie znajomych bogatym smakiem i aromatem kawy, oraz techniką jej przygotowania!
Hario V60-01 pozwala na jednorazowe zaparzenie 200 – 360 ml kawy, co daje spory kubek lub dwie mniejsze porcje. Wersja plastikowa to najmniej kosztowny wybór wśród dripperów V-60. Mimo to, nie ustępuje on pozostałym wersjom w kwestii doznań smakowych. Ponadto, wykonanie z tworzywa sztucznego zapewnia wytrzymałość i wygodę jeśli chcemy użyć Hario V-60 w podróży. Stożkowa forma oraz specjalne żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody.
Do przygotowania wyśmienitej kawy potrzebujemy świeżo mielonej kawy wysokiej jakości, filtra, ulubionego kubka lub serwera, oraz wagi. Filtr umieszcza się w dripperze, który stawiamy na naczyniu, z którego będziemy serwować kawę. Przygotowanie naparu zajmuje jedynie 3 - 4 minuty. Dokładne instrukcje oraz porady dotyczące parzenia kawy za pomocą drippera znajdziecie na naszym blogu: DRIP.
Do plusów tej metody należy także niezwykle łatwa konserwacja. Po użyciu wystarczy usunąć filtr oraz umyć dripper pod bieżącą wodą lub w zmywarce.
Hario w tłumaczeniu oznacza „Król Szkła,” co doskonale odzwierciedla dobytek firmy. Marka została założona w 1921 roku i od tego czasu tworzy najwyższej jakości produkty ze szkła, ceramiki i metalu. Proces produkcji odbywa się w Japonii, przy zachowaniu dbałości o środowisko.
Sumatra Gayo Mountain pochodzi z prowincji Ache, położonej w północnej części Sumatry. To kawa o ciemnym stopniu palenia, intensywnym aromacie przypraw i świeżych fig. Jej bogaty, dobrze wyważony smak zadowoli najbardziej wymagające podniebienie.
Kawa pochodzi od spółdzielni Koptan Gayo Megah Bersiri, która posiada obecnie 545 członków. Swoją działalność rozpoczęła w styczniu 2012 roku, a już w listopadzie tego samego roku otrzymała pełny status producenta ekologicznych kaw oraz certyfikat Fair Trade.
Pochodzenie: Indonezja (Sumatra)
Region: Aceh
Producent: Permata Gayo Cooperative
Wysokość: 1300 m n.p.m.
Odmiana: Caturra, Ateng, Jember Typica
Proces: Natural
Za pomocą tego modelu Chemex Coffee Maker przygotujesz jednorazowo do 3 filiżanek kawy (pojemność 450ml).
Chemex Coffee Maker został wynaleziony w 1941 roku przez doktora Petera Schlumbohm. Projekt urządzenia powstał na podstawie doświadczeń zdobytych przez tego utalentowanego chemika. Jednoczęściowe naczynie w kształcie klepsydry wykonane jest z wysokiej jakości żaroodpornego szkła. Rolę uchwytu pełni oplatający je drewniany kołnierz z rzemieniem. Szkło, z którego zrobiony jest Chemex nie absorbuje zapachów, a co za tym idzie w żaden sposób nie wpływa na walory smakowe zaparzanej kawy. Produkcja odbywa się w Stanach Zjednoczonych.
Oprócz funkcjonalności, Chemex wyróżnia się niesamowitym designem. Jego wizualną elegancję można podziwiać na stałej ekspozycji w nowojorskim muzeum sztuki nowoczesnej (Museum of Modern Art). Dodatkowo został on wybrany przez Instytut Technologii w Illinois jako jeden ze 100 najlepiej zaprojektowanych produktów współczesnych czasów.
Przygotowanie ulubionej kawy za pomocą Chemex Coffee Maker jest niebywale proste i zajmuje 4 - 6 minut. Poza Chemexem potrzebujesz jedynie papierowych filtrów oraz dobrej kawy, którą należy zalać wodą (6-7g kawy na 100ml wody). Po instrukcję zaparzania kawy tą metodą zapraszamy na nasz blog.
Illy Arabica Selection to nowa linia ziarnistych kaw jednorodnych (single origin) z palarni Illy. Ziarno jest palone w ciemnym stopniu, przeznaczone do parzenia jako espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.
Kawę z Kolumbii charakteryzuje zbalansowany, delikatny smak z wyczuwalnymi nutami owoców cytrusowych.
Różnorodność gleby, odpowiednia wysokość nad poziomem morza oraz klimat sprawiają, że Kolumbia jest idealnym środowiskiem na uprawę unikalnej kawy.
Podaruj bliskim radość picia najlepszej kawy!
Szukasz prezentu dla rodziny, znajomych lub współpracowników, który będzie miłą niespodzianką i nie wyląduje na dnie szafy? Karta podarunkowa Coffeedesk to idealne rozwiązanie!
Doskonały prezent na każdą kieszeń - możesz wybrać spośród 5 nominałów: 50 zł, 100 zł, 200 zł, 300 zł i 500 zł.
Oszczędza czas - nie spędzasz godzin na wybieraniu prezentu, tylko od razu stawiasz na to, co najlepsze - dobrą kawę i herbatę. A wszystko to bez wychodzenia z domu :-)
Gwarantuje podwójną radość - najpierw z powodu otrzymania prezentu, który nie jest kolejnym zbieraczem kurzu, a potem w momencie wymiany na pyszną kawę czy wymarzony zaparzacz.
Zadowoli wielbicieli praktycznych prezentów - środki dostępne na karcie, można wydać na dowolny produkt z Coffeedesk, począwszy od filtrów do dripa, a skończywszy na ekspresie.
Zachwyci zwolenników less waste - koniec z otrzymywaniem prezentów, z którymi nie wiadomo, co zrobić! Dzięki karcie podarunkowej osoba obdarowana kupi to, czego naprawdę potrzebuje.
Idealny prezent na każdą okazję (a także bez okazji) - każdą kartę pakujemy w estetyczną kopertę, więc sprawdzi się jako podarunek na Święta, urodziny, śluby czy rocznice - zawsze, kiedy chcesz sprawić innym radość.
Jak skorzystać z karty podarunkowej?
Podczas realizacji zamówienia wybierz kartę podarunkową jako metodę płatności, a następnie wpisz kod z karty w odpowiednie pole. Podczas jednego zamówienia możesz użyć tylko jednej karty podarunkowej.
Jeśli wartość zamówienia przekroczy środki dostępne na karcie, dopłać resztę inną metodą, np. kartą debetową lub przelewem.
Jeśli wartość zamówienia będzie niższa niż środki dostępne na karcie, użyj pozostałych środków podczas kolejnych zakupów. Naszą kartę możesz wykorzystać wielokrotnie, aż do wyczerpania limitu środków na karcie lub przekroczenia terminu ważności karty, który wynosi 12 miesięcy od daty zakupu - chyba, że informacja na karcie wskazuje inaczej.
Szczegóły dotyczące wykorzystania karty znajdziesz w regulaminie.
Młynek ręczny Mini Mill w wersji PRO, najwyższej z serii. Młynek jest kompaktowy, wytrzymały i ma szeroki zakres mielenia, dzięki czemu zmielisz nim kawę pod różne metody parzenia. Sprawdzi się do użytku domowego i w podróży.
Zalety wersji PRO:
- Stalowy korpus.
- Solidna, łatwo zdejmowana rączka z mocowaniem w kształcie sześciokąta.
- Przezroczysta pokrywka zbiornika na ziarno z silikonową krawędzią.
- Szybkie odłączanie pojemnika na zmieloną kawę.
Żarno
Stożkowe ceramiczne żarna zapewniają równe mielenie, nie wpływają na smak kawy i są odporne na zużycie. Regulacja stopnia mielenia pozwala dostosować przemiał do wybranej metody parzenia - od drobniejszego mielenia, np. pod Aeropress, do grubego pod French Press. Stopień mielenia reguluje się stopniowo, w szybki i prosty sposób, za pomocą pokrętła znajdującego się pod żarem.
Pojemność
Górny zbiornik mieści około 24 gramów ziarna - jednorazowo można zatem zmielić kawę dla 1-2 osób.
Idealny jako upominek do zestawiania razem z Aeropressem, French Pressem oraz z wszelkimi metodami typu drip.
Smart to nowoczesny french press od włoskiego producenta, firmy Bialetti. Jest on połączeniem świetnego stylu z prostym sposobem na przygotowanie wyśmienitej kawy.
Urządzenie o pojemności 1l to idealne rozwiązanie w celu przygotowania kawy dla kilku osób przy jednym zaparzaniu. Dzięki zastosowaniu tworzywa sztucznego, szkła i stali nierdzewnej, french press jest niezwykle solidny.
Naczynie jest także łatwe w czyszczeniu, szklany zbiornik być myty w zmywarce.
Idealny towarzysz ospałych poranków, który pasuje do każdej kuchni!
Więcej o przygotowywaniu kawy za pomocą French Pressu przeczytasz na naszym blogu: French Press.
Podaruj bliskim radość picia najlepszej kawy!
Szukasz prezentu dla rodziny, znajomych lub współpracowników, który będzie miłą niespodzianką i nie wyląduje na dnie szafy? Karta podarunkowa Coffeedesk to idealne rozwiązanie!
Doskonały prezent na każdą kieszeń - możesz wybrać spośród 5 nominałów: 50 zł, 100 zł, 200 zł, 300 zł i 500 zł.
Oszczędza czas - nie spędzasz godzin na wybieraniu prezentu, tylko od razu stawiasz na to, co najlepsze - dobrą kawę i herbatę. A wszystko to bez wychodzenia z domu :-)
Gwarantuje podwójną radość - najpierw z powodu otrzymania prezentu, który nie jest kolejnym zbieraczem kurzu, a potem w momencie wymiany na pyszną kawę czy wymarzony zaparzacz.
Zadowoli wielbicieli praktycznych prezentów - środki dostępne na karcie, można wydać na dowolny produkt z Coffeedesk, począwszy od filtrów do dripa, a skończywszy na ekspresie.
Zachwyci zwolenników less waste - koniec z otrzymywaniem prezentów, z którymi nie wiadomo, co zrobić! Dzięki karcie podarunkowej osoba obdarowana kupi to, czego naprawdę potrzebuje.
Idealny prezent na każdą okazję (a także bez okazji) - każdą kartę pakujemy w estetyczną kopertę, więc sprawdzi się jako podarunek na Święta, urodziny, śluby czy rocznice - zawsze, kiedy chcesz sprawić innym radość.
Jak skorzystać z karty podarunkowej?
Podczas realizacji zamówienia wybierz kartę podarunkową jako metodę płatności, a następnie wpisz kod z karty w odpowiednie pole. Podczas jednego zamówienia możesz użyć tylko jednej karty podarunkowej.
Jeśli wartość zamówienia przekroczy środki dostępne na karcie, dopłać resztę inną metodą, np. kartą debetową lub przelewem.
Jeśli wartość zamówienia będzie niższa niż środki dostępne na karcie, użyj pozostałych środków podczas kolejnych zakupów. Naszą kartę możesz wykorzystać wielokrotnie, aż do wyczerpania limitu środków na karcie lub przekroczenia terminu ważności karty, który wynosi 12 miesięcy od daty zakupu - chyba, że informacja na karcie wskazuje inaczej.
Szczegóły dotyczące wykorzystania karty znajdziesz w regulaminie.
Arcaffe Margo to mieszanka kawowa o dużej mocy i delikatnym smaku z nutami czekoladowymi. Składa się z wysokiej jakości ziaren Arabiki oraz Robusty w proporcjach 50/50. Odmiany kawy Robusta gwarantuje wyraźną i ciemną cremę, natomiast Arabika nadaje wyjątkowego smaku. Ziarna kawowca zostały wypalone w średnim stopniu, dzięki czemu przygotowany napar jest wyjątkowo ciemny i kremowy.
Mieszanka Margo pochodzi z Arcaffe, doskonałej włoskiej palarni kawy, która działa już od 1893 roku. Do dnia dzisiejszego firmę wyróżnia wysoka jakość, która jest w stanie zadowolić największych smakoszy kawy.
Mieszanka Margo idealnie nadaje się do ekspresów automatycznych, kolbowych i kawiarek. Konieczne jest jedynie odpowiednie zmielenie ziaren kawy. Arcaffe Margo będąca połączeniem dwóch nut kawowych jest dość mocna i kremowa, dlatego idealnie sprawdza się jako espresso, jednak jest również idealna do przygotowania kaw na bazie mleka, takich jak: caffé late, flat white czy cappuccino.
Margo ze względu na zmieszanie dwóch rodzajów kawy, takich jak: Robusta i Arabica, jest niezwykle wyrazistym bukietem z odczuwalną czekoladową nutą i ciemnej cremie oraz jedwabistej miękkości. To kawa o wyjątkowym charakterze, dużej mocy i o wysokiej zawartości kofeiny z dużą dozą delikatności. Dzięki temu idealnie pobudzi o poranku i z pewnością zachwyci niejednego smakosza kawy, dodając mnóstwo energii. Margo to idealna kawa nie tylko do domu, ale także do biura, kawiarni czy restauracji.
Porcelanowy Kubek Loveramics Bond w kolorze czarnym.
Loveramics to porcelana tworzona z pasją i miłością. Połączenie tych emocji z ciężką pracą pozwala osiągnąć kunszt i wzbudzić ogromny zachwyt. To właśnie udało się producentom z Hongkongu. Naczynia dostępne w wielu kolorach przyciągają wzrok i wpisują się w najwyższe standardy. Loveramics to oficjalny sponsor Mistrzostw Świata Latte Art 2015 w Gothenburgu.
Kubek łączy w sobie nowoczesny design z tradycyjnym charakterem. Grube ścianki i przestrzeń na powietrze pod dnem zapewniają utrzymywanie odpowiedniej temperatury kawy przez długi czas. Zaokrąglony kształt dna pozwala na optymalne wydobycie smaku. Naczynia wykonane są z najwyższej klasy porcelany wypalanej w temperaturze 1300℃.
Seria Bond została zaprojektowana przez Simona Stevensa - światowej klasy projektanta i zdobywcę wielu nagród w dziedzinie wyrobów ceramicznych. Simon na co dzień prowadzi biuro projektowe w Londynie i współpracuje z największymi producentami ceramiki z całego świata. Jego prace wystawiane były między innymi w prestiżowych muzeach w Londynie i Frankfurcie.
Kawa mielona wypalona przez cenioną włoską palarnię Le Piantagioni del Caffè. 100% Arabica, mieszanka arabik z Gwatemali, Etiopii, Salwadoru i Brazylii. Kawa o słodowym aromacie i słodkim, kakaowym smaku. Gładka i delikatna.
Ze względu na grubość mielenia, kawa jest polecana szczególnie do kawiarki. Odpowiedni stopień mielenia pozwala łatwiej zaparzyć kawę w poprawny sposób. Woda przepływa przez zmieloną kawę w odpowiednim tempie, co przekłada się na poprawną ekstrakcję i napar o oczekiwanym smaku.
Ziarna, z których składa się mieszanka to:
- Gwatemala - Finca El Hato Blue
- Etiopia - Selezione Yrgalem
- Salwador - Finca San Luis
- Brazylia - Fazenda Lagoa do Morro
- Brazylia - Fazenda Samambaia
Oryginalny Coffeedeskowy blend kaw speciality wypalony przez warszawską palarnię HAYB. Mieszanka składa się z ziarna z Kolumbii Acevedo (60%), bezkofeinowej kawy z Hondurasu (20%) i Kostaryki el Mirador (20%). Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku dominują nuty powideł śliwkowych, czekolady i suszonych owoców.
Porcelanowy Kubek Loveramics Bond w kolorze błękitnym.
Loveramics to porcelana tworzona z pasją i miłością. Połączenie tych emocji z ciężką pracą pozwala osiągnąć kunszt i wzbudzić ogromny zachwyt. To właśnie udało się producentom z Hongkongu. Naczynia dostępne w wielu kolorach przyciągają wzrok i wpisują się w najwyższe standardy. Loveramics to oficjalny sponsor Mistrzostw Świata Latte Art 2015 w Gothenburgu.
Kubek łączy w sobie nowoczesny design z tradycyjnym charakterem. Grube ścianki i przestrzeń na powietrze pod dnem zapewniają utrzymywanie odpowiedniej temperatury kawy przez długi czas. Zaokrąglony kształt dna pozwala na optymalne wydobycie smaku. Naczynia wykonane są z najwyższej klasy porcelany wypalanej w temperaturze 1300℃.
Seria Bond została zaprojektowana przez Simona Stevensa - światowej klasy projektanta i zdobywcę wielu nagród w dziedzinie wyrobów ceramicznych. Simon na co dzień prowadzi biuro projektowe w Londynie i współpracuje z największymi producentami ceramiki z całego świata. Jego prace wystawiane były między innymi w prestiżowych muzeach w Londynie i Frankfurcie.
Elektroniczna waga dla miłośników espresso. Przygotowanie naprawdę dobrego espresso wymaga absolutnej precyzji w dobraniu odpowiedniej dawki kawy do ilości wody. Do tego zadania idealnie sprawdzi się Dosing Scale od Rhino Coffee Gear, dzięki któremu będziemy mogli cieszyć się powtarzalnym smakiem naszej ulubionej kawy każdego dnia!
Cechy:
- maksymalna waga: 1000g
- dokadność: 0,1g
- wymiary tacki pomiarowej: 69 mm x 69 mm
- zailanie: 2 x baterie AAA (w zestawie)
Funkcje:
- autowyłącznik
- tara / kalibracja
- odpinana taca / pokrywka
Opakowanie 40 sztuk papierowych filtrów do parzenia kawy, odpowiednich do drippera Hario V60-01.
Wykonane z naturalnego, brązowego papieru.
Rozmiar odpowiedni do stożkowych dripperów Hario V60 w rozmiarze 01.
Zapewniają czysty napar bez fusów i doskonały przepływ wody.
Wyprodukowano w Japonii.
Podaruj bliskim radość picia najlepszej kawy!
Szukasz prezentu dla rodziny, znajomych lub współpracowników, który będzie miłą niespodzianką i nie wyląduje na dnie szafy? Karta podarunkowa Coffeedesk to idealne rozwiązanie!
Doskonały prezent na każdą kieszeń - możesz wybrać spośród 5 nominałów: 50 zł, 100 zł, 200 zł, 300 zł i 500 zł.
Oszczędza czas - nie spędzasz godzin na wybieraniu prezentu, tylko od razu stawiasz na to, co najlepsze - dobrą kawę i herbatę. A wszystko to bez wychodzenia z domu :-)
Gwarantuje podwójną radość - najpierw z powodu otrzymania prezentu, który nie jest kolejnym zbieraczem kurzu, a potem w momencie wymiany na pyszną kawę czy wymarzony zaparzacz.
Zadowoli wielbicieli praktycznych prezentów - środki dostępne na karcie, można wydać na dowolny produkt z Coffeedesk, począwszy od filtrów do dripa, a skończywszy na ekspresie.
Zachwyci zwolenników less waste - koniec z otrzymywaniem prezentów, z którymi nie wiadomo, co zrobić! Dzięki karcie podarunkowej osoba obdarowana kupi to, czego naprawdę potrzebuje.
Idealny prezent na każdą okazję (a także bez okazji) - każdą kartę pakujemy w estetyczną kopertę, więc sprawdzi się jako podarunek na Święta, urodziny, śluby czy rocznice - zawsze, kiedy chcesz sprawić innym radość.
Jak skorzystać z karty podarunkowej?
Podczas realizacji zamówienia wybierz kartę podarunkową jako metodę płatności, a następnie wpisz kod z karty w odpowiednie pole. Podczas jednego zamówienia możesz użyć tylko jednej karty podarunkowej.
Jeśli wartość zamówienia przekroczy środki dostępne na karcie, dopłać resztę inną metodą, np. kartą debetową lub przelewem.
Jeśli wartość zamówienia będzie niższa niż środki dostępne na karcie, użyj pozostałych środków podczas kolejnych zakupów. Naszą kartę możesz wykorzystać wielokrotnie, aż do wyczerpania limitu środków na karcie lub przekroczenia terminu ważności karty, który wynosi 12 miesięcy od daty zakupu - chyba, że informacja na karcie wskazuje inaczej.
Szczegóły dotyczące wykorzystania karty znajdziesz w regulaminie.
Miseczka do cuppingu wykonana z porcelany. Używana w kawiarniach, palarniach oraz przez kawowe organizacje na całym świecie - niezbędna do rozwijania umiejętności sensorycznych każdego baristy.
Miseczka jest elementem serii stworzonej przy współpracy z Tetsu Kasuyą - Mistrzem Świata Brewers Cup 2016, najbardziej prestiżowych zawodów w dziedzinie parzenia kawy metodami alternatywnymi.
Pojemność całkowita: 260 ml
Wewnętrzna linia oznacza pojemność 180 ml.
Może być myta w zmywarce.
Fellow Big Jo' to kubek o podwójnych ściankach i eleganckiej formie. Pojemność 350ml.
Kubek sprawdzi się zarówno dla miłośników kawy, jak i herbaty. Podwójne ścianki zapewniają dłuższe utrzymywanie temperatury gorących i zimnych napojów. Zewnętrzna ścianka się nie nagrzewa nawet jeśli wlejemy do szklanki wrzątek, dzięki czemu można bezpiecznie trzymać kubek w dłoni.
Naczynie łaczy w sobie ceramikę z miedzią - jego oryginalny, minimalistyczny wygląd z pewnością zadowoli najbardziej wybrednych fanów dobrego wzornictwa. Kubek należy myć wyłącznie ręcznie.