Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane.
Pochodzenie: Etiopia Guji
Opinia roastera:
Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie.
Metody parzenia:
O palarni:
HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Fellow Prismo to specjalnie zaprojektowana nakładka do klasycznego modelu AeroPress*, której zadaniem jest zamienić popularną strzykawkę w ekspres ciśnieniowy! Teraz wyciśniesz ze swojego Aeropressu nie tylko kawę przelewową, lecz także gęste espresso - w domu i w podróży.
Espresso!
Mimo, iż napary wyciśnięte przy użyciu Prismo nie zastąpią lepkiego, podwójnego espresso zaparzonego w profesjonalnej maszynie kolbowej, efekty są bardzo zadowalające - stosunek ceny, prostoty użycia i osiąganych efektów jest bezkonkurencyjny!
Kawa przyrządzona z pomocą Prismo charakteryzuje się wysokim body (jest gęsta) oraz znaczną intensywnością - jest bardziej skondensowana niż typowy napar z Aeropressu. Przypomina w smaku kawę z kawiarki bądź domowego ekspresu ciśnieniowego. Rozcieńczona niewielką ilością wody może także zmienić się naprawdę niezłe americano!
Konstrukcja
Urządzenie składa się z gwintu oraz metalowego sitka z otworami o średnicy 70 mikronów. Przy wylocie zamontowany jest specjalny zawór, który zapobiega przeciekaniu naparu.
Jak parzyć?
1. Nagrzej Aeropress z zamontowaną końcówką gorącą wodą.
2. Zmiel 20 gramów kawy tak, jak pod espresso (drobno).
3. Wylej wodę z Aeropressu, wsyp do niego kawę i wlej 50 - 60 mililitrów wody o temperaturze 96 stopni Celsjusza.
4. Mieszaj intensywnie przez 10 sekund.
5. Po minucie załóż tłok i przeciskaj prosto do filiżanki!
*Fellow Prismo nie jest kompatybilny z modelem AeroPress Go.
Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowej Gwatemali oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!
Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala (Jalapa) / jakiś ładny
Producent: Jilotepeque Small holders / jakiś pros
Farma: San Martin / jakaś piękna
Odmiana: caturra + bourbon / coś fajnego
Obróbka: washed / jakaś dobra
Położenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m. / gdzieś wysoko
Zbiór: zawsze świeży
Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu San Martin.
FARMA
Kawy z San Martin to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa.
OPINIA ROASTERA
Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii wypalona przez warszawską palarnię Kofi Brand. Kawa palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych oraz kawiarek. Można spodziewać się dominującej słodyczy, w smaku i aromacie pojawiają się nuty suszonych owoców, ciemnej czekolady, orzechów i słodkiego karmelu.
Kraj pochodzenia: Brazylia
Farma: Fazenda Rainha
Odmiana: Yellow Bourbon
Wysokość uprawy: 1100 - 1500 m n.p.m.
Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć wysoką słodycz, która idzie ręka w rękę z przyjemną kwasowością – jak dojrzały, soczysty, letni owoc.
Mieszanka składa się z kaw:
- 100% Rwanda
Opinia roastera:
TO OWOC – NIE ZAKAZANY!
To nie przelewki – Się Przelewa Owoc to przelewik, taki owocowy, lekki, zbalansowany, z dużą dawką słodyczy i rześką kwaskowością. To owocowa myta Afryka – Rwanda konkretnie – w wydaniu daily. Jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!
Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.
Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie!
Metody parzenia:
O palarni:
HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Ziarna pochodzące z Etiopii, z leśnych terenów o wysokim stopniu zacienienia. Kawa wypalana w średnim stopniu, idealna do ekspresów kolbowych, automatycznych oraz kawiarek. W smaku wyczuwalne przede wszystkim nuty przypominające fermentowany kompot oraz czkoladowo-żywiczne.
Kraj: Etiopia
Region: Djimmah
Wysokość upraw: 1650 - 2000 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Arabika, Heirloom
Obróbka ziarna: Natural
Cignobianco to interpretacja idealnego espresso według Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy z 2017 roku. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się idealnie w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.
Kawa jest kremowa, słodka, o długim finiszu i z przyjemną kwaskowatością. Można to osiągnąć dzięki ziarnom z arabiki z zakresu specialty. Świeże ziarna wypalane są oddzielnie i mieszane na koniec.
Kawa świetnie sprawdzi się w ekspresie lub w kawiarce. Odnajdziesz w niej nuty mlecznej czekolady, migdałów, żółtych śliwek i karmelu.
Mieszanka składa się z dwóch rodzajów ziaren arabiki:
Kraj: Brazylia / Etiopia
Region: Mantiqueira de Minas / Sidama
Odmiana: Red Catuaì / Heirloom
Metoda obróbki: Natural / Washed
Wysokość: 1000 - 1900 m n.p.m.
Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane.
Pochodzenie: Etiopia Guji
Opinia roastera:
Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie.
Metody parzenia:
O palarni:
HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Mieszanka kaw z Afryki i Ameryki Południowej. Owocowość etiopskich ziaren łączy się ze słodyczą brazylijskiego Santosa i ziaren z Kolumbii. Dominują nuty orzechowe i czekoladowe. Ziarna wypalane są w ciemnym stopniu, idealne do ekspresów kolbowych, automatycznych oraz kawiarek.
Kraj: Etiopia / Brazylia / Kolumbia
Wysokość upraw: 1300 - 2000 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Heirloom, Bourbon
Obróbka ziarna: Natural
Innowacyjny, elektryczny czajnik stworzony z myślą o prawdziwych miłośnikach alternatywnych metod parzenia kawy.
Dlaczego to produkt dla Ciebie?
Dokładna regulacja temperatury w szerokim zakresie ⇒ ułatwia zaparzenie każdego rodzaju kawy i herbaty
Precyzyjnie wyprofilowana szyjka ⇒ zapewnia większą kontrolę podczas zalewania naparu
Wbudowany stoper ⇒ pozwala na mierzenie czasu parzenia Twojej ulubionej kawy
Eleganckie, nowoczesne wzornictwo ⇒ sprawia, że chcesz oglądać go w swojej kuchni
Nie musisz już wybierać między estetyką a funkcjonalnością
Fellow Stagg EKG łączy w sobie piękny design z szeregiem zaawansowanych funkcji:
Praktyczna pojemność 900 ml pozwala na zaparzenie kawy dla całej rodziny.
Wyprofilowana szyjka i precyzyjna wylewka dają kontrolę nad strumieniem wody. Zaparzanie kawy w Chemexie lub dripperze będzie bardziej precyzyjne i powtarzalne, a do tego sprawi jeszcze większą przyjemność.
Elektroniczna regulacja temperatury za pomocą pokrętła w zakresie od 40 do 100 stopni Celsjusza.
Temperatura jest ustawiana w prosty i szybki sposób za pomocą pokrętła, a czytelny wyświetlacz wskaże aktualną i docelową wartość temperatury.
Temperaturę można wyświetlać w stopniach Celsjusza lub Fahrenheita.
Funkcja Hold utrzymująca temperaturę do 60 minut.
Automatyczne wyłączanie czajnika po 15 minutach bezczynności.
Funkcja stopera. Wyświetlacz LCD ma funkcję wyświetlania czasu, co jest szczególnie przydatne w przypadku parzenia kawy metodami alternatywnymi.
Szybkie podgrzewanie wody dzięki mocy 1200 W.
Korpus oraz przykrywka wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej 304 18/8. Uchwyt z wytrzymałego tworzywa sztucznego jest dodatkowo dociążony aby zapewnić przeciwwagę i zwiększyć stabilność podczas nalewania.
Wymiary: 29,2 cm x 17,1 cm x 20,3 cm.
220V, wtyczka europejska.
Fellow Atmos to próżniowy pojemnik do przechowywania kawy ziarnistej. Pojemnik jest wytrzymały i szczelny, a przechowywana w nim kawa dłużej zachowuje swoje walory smakowe. Dodatkową zaletą jest brak dodatkowych pompek - powietrze jest wypuszczane poprzez obracanie pokrywki.
Cechy:
- Pojemność: 700 ml (około 280 gramów kawy ziarnistej).
- Wykonany ze stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego. Ta wersja oferuje dużą wytrzymałość i ochronę zawartości przed promieniami UV.
- Pozwala wydłużyć czas przydatności kawy do spożycia i jej świeżości nawet o 50%.
- Zintegrowana pompka - Próżnia jest wytwarzana poprzez przekręcanie pokrywki, dzięki czemu nie ma konieczności używania dodatkowych akcesoriów.
- Wskaźnik zamknięcia próżniowego - Zielony pierścień na wskaźniku informuje o poprawnym zamknięciu pojemnika.
- Przycisk zwalniający - Wystarczy nacisnąć przycisk aby wyrównać ciśnienie i otworzyć pojemnik.
- Silikonowa uszczelka - zatrzymuje powietrze, wilgoć i niechciane zapachy.
- Sprawdzi się także do przechowywania innych artykułów spożywczych. W pojemniku nie należy przechowywać substancji sypkich, jak kawa mielona, czy mąka - mogą one spowodować niepoprawne działanie uszczelki.
- Wymiary: średnica 11 cm, wysokość 12,5 cm.
- Pojmnik należy myć ręcznie - nie jest przystosowany do mycia w zmywarce.
Termiczny dzbanek Hario z serii V60. Wśród jego największych zalet można wymienić podwójne stalowe ścianki, szczelność, wysoką jakość wykonania i świetny design.
Dzbanek został wykonany ze stali i tworzywa sztucznego. Zimna kawa to już przeszłość - podwójne ścianki sprawiają, że przygotowany napar długo utrzymuje ciepło. Zakrętka jest szczelnie zamykana - wylewkę otwiera się poprzez naciśnięcie przycisku, dzięki czemu unikniesz przypadkowego rozlania napoju.
Serwer jest całkowicie kompatybilny z dripperem Hario V60.
Dzbanek nie nadaje się do użycia w kuchenkach mikrofalowych i zmywarkach.
Pojemność całkowita – 600 ml
Kawa ziarnista jakości specialty z Peru, wypalona przez przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w średnim stopniu, pod espresso - doskonałe do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W filiżance możesz spodziewać się zbalansowanego body, delikatnej kwasowości cytrusów i słodyczy karmelu oraz czerwonych jabłek.
Kraj pochodzenia ziarna: Peru
Region: Jaen, Cajamarca
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Bourbon, Typica, Bourbon
Położenie upraw: 1600 - 2000 m n.p.m.
Carter Move Mug to wyjątkowy kubek termiczny od firmy Fellow. Jest wytrzymały, szczelny, długo utrzymuje temperaturę oraz zachwyca swoim wyjątkowym designem. Idealny wybór dla kogoś o wysokich wymaganiach względem produktu. Stworzony dla ludzi w podróży, pasuje do większości uchwytów na kubki oraz posiada specjalną nakładkę zapobiegającą przypadkowemu rozlaniu napoju.
Kubek ten został zaprojektowany, w taki sposób byś mógł cieszyć się pełnym aromatem swojego napoju. Otwór jest szeroki a grubość jego krawędzi została dostosowana by użytkowanie było prostsze i bardziej przypominało doświadczenie picia z klasycznego kubka. Wewnątrz posiada specjalną ceramiczną powłokę, która nie wpływa na smak napoju.
Najważniejsze cechy:
- Pojemność: 473 ml.
- Materiał: stal nierdzewna, ceramika.
- Utrzymywanie wysokiej temperatury do 12 godzin i niskiej do 24 godzin.
- W 100% wolny od BPA.
- Nie przecieka.
- Wyposażony w specjalną nakładkę zapobiegającą rozlewaniu.
- Pasuje do Dripperów V60 (średnica 62 mm), nie jest kompatybilny z zaparzaczem AeroPress.
- Pasuje do większości uchwytów na kubki.
- Wysokość: 19 cm, średnica: 7,7 cm.
- Należy myć ręcznie. Nie nadaje się do mycia w zmywarce.
Miseczka do cuppingu wykonana z porcelany. Jej unikalną cechą jest zmiana koloru pod wpływem temperatury, co ułatwia przeprowadzanie cuppingu. Używana w kawiarniach, palarniach oraz przez kawowe organizacje na całym świecie - niezbędna do rozwijania umiejętności sensorycznych każdego baristy.
Najważniejsze cechy:
- zmiana koloru porcelany pozwala na określenie przybliżonej temperatury zawartości miseczki bez użycia termometru i stopera,
- klasyczna, prosta forma,
- pojemność 220 ml,
- po wlaniu wody w temperaturze 95 stopni Celsjusza, porcelana zmienia kolor na biały,
- kiedy temperatura naparu spada do 70 stopni Celsjusza, porcelana zmienia kolor na jasnoszary - w tym momencie można rozpocząć cupping,
- kiedy temperatura naparu spada do 60 stopni Celsjusza, porcelana zmienia kolor na ciemnoszary,
- kiedy temperatura naparu spada do 55 stopni Celsjusza, porcelana wraca do pierwotnego czarnego koloru.
Comandante C40 MK4 Nitro Blade - to nowa wersja kultowego młynka do kawy, przez wielu uważanego za najlepszy ręczny młynek świata.
W wersji MK4 wprowadzono kilka innowacji:
- Nowa forma i materiał elementów stabilizacji żarna - dzięki temu części są bardziej wytrzymałe, wyeliminowano problem blokujących się ziaren i zwiększono pojemność młynka.
- Każdy młynek zawiera dwa słoiczki na zmieloną kawę: jeden słoik z brązowego szkła oraz jeden z przezroczystego polimeru. Słoiczek z polimeru jest lekki i bardziej wytrzymały, może też służyć jako kubek.
- Nowe opakowanie, które lepiej zabezpiecza młynek.
Żarno
Młynki są produkowane w Niemczech. Materiał i konstrukcja żaren są wynikiem wielu lat badań Comandante. Żarno Nitro Blade jest wyjątkowo precyzyjne, stworzone przy użyciu wysokostopowej, azotowanej stali nierdzewnej oraz martenzytyczną matrycę mikrokrystaliczną.
Geometria żarna została zoptymalizowana tak, aby osiągnąć doskonałą wydajność przy niewielkich obrotach korby i jednocześnie zapewniają mielenie na równe cząsteczki, aby uzyskać najlepsze wyniki parzenia. Ponadto, dzięki swoim właściwościom fizycznym i chemicznym, stalowe żarna są neutralne pod względem wpływu na smak kawy.
Regulacja stopnia mielenia
Stopniowa regulacja mielenia zapewnia pełną kontrolę nad ustawieniami dla każdej metody parzenia i pomaga uzyskać powtarzalność. Efekty są nadzwyczaj zadowalające, zarówno podczas mielenia pod metody alternatywne, jak i pod espresso, co czyni urządzenie wyjątkowym na tle innych młynków ręcznych. Doskonałość mielenia sprawiła, że Comandante jest wybierany przez entuzjastów kawy na całym świecie - od domowych baristów po mistrzów World Brewers Cup.
Konstrukcja
Stal nierdzewna to właściwy wybór, aby stworzyć solidny i bezpieczny w kontakcie z żywnością młynek do kawy. Dlatego ze stali wykonano nie tylo żarno, lecz także korpus, oś, korba i mikrołożyska kulkowe. Produkty Comandante nie zawierają aluminium. Comandante wykorzystuje także wydajne polimery bez BPA, spełniające najsurowsze normy bezpieczeństwa żywności. Materiały te są zaprojektowane tak, aby wytrzymać lata intensywnego użytkowania. Marka kocha także naturalne drewno. Uchwyty z litego dębu, produkowane przez przyjaciół z niemieckiego Schwarzwaldu, są zarówno ergonomiczne, jak i piękne dla oka dzięki unikalnej strukturze słojów dębu.
W przypadku tego modelu rzemieślnicy Comandante laminują korpus ze stali nierdzewnej cienką warstwą drewna, które następnie woskują i polerują.
Każdy młynek zawiera dwa słoiczki na zmieloną kawę: jeden słoik z brązowego szkła oraz jeden z przezroczystego polimeru. Oba są łatwe do czyszczenia i mieszczą około 40g ziaren kawy. Młynek waży nieco ponad 600g - kompaktowy rozmiar i wytrzymała konstrukcja sprawiają, że to doskonałe narzędzie niezależnie od tego, czy jesteś w domu, czy w podróży.
Elektryczny młynek do użytku domowego stworzony z myślą o miłośnikach alternatywnych metod parzenia kawy. Młynek z żarnami w wersji 1.1.
Dlaczego elektryczny młynek Fellow ODE to produkt dla Ciebie?
Dokładna i prosta regulacja grubości mielenia ⇒ pozwala na zmielenie kawy do każdej alternatywnej metody parzenia
Duże, płaskie żarno o średnicy aż 64mm ⇒ zapewnia równe i szybkie mielenie
Eleganckie, nowoczesne wzornictwo ⇒ sprawia, że chcesz oglądać go w swojej kuchni
Fellow Ode łączy w sobie piękny design z szeregiem zaawansowanych funkcji:
Pokrętło na froncie pozwala na łatwą regulację grubości mielenia. Możesz wybrać jeden z 31 stopni, w zależności od tego, pod jaką metodę parzenia chcesz zmielić kawę. Młynek sprawdzi się do takich metod jak AeroPress, drip, Chemex, French Press czy Cold Brew.
Żarna w wersji 1.1 niczym w profesjonalnych młynkach. Duże, stalowe, płaskie żarna o średnich 64 mm zapewniają równe mielenie na każdym ustawieniu.
System PID - zapewnia jednostajną, stabilną pracę silnika.
Automatyczne zakończenie mielenia. System wykrywa obecność ziarna w hopperze - po zakończeniu mielenia młynek automatycznie przestaje pracować.
Hopper mieści 80 gramów ziarna - jest stworzony do wsypywania pojedynczej dozy ziarna. Pozwala to na zaoszczędzenie miejsca.
Pojemnik na zmieloną kawę jest wykonany z aluminium. Na jego dnie jest magnes, który pozwala na łatwe umiejscowienie pojemnika na młynku. Zastosowano tu także rozwiązanie znane z profesjonalnych młynków - łopatka umieszczona przy zsypie pomaga pozbyć się resztek kawy z urządzenia, dzięki czemu retencja młynka jest wyjątkowo niska.
Obudowa jest elegancka i solidna, wykonana z aluminium z dodatkami z tworzywa sztucznego.
Niewielkie wymiary pozwalają na wygodne umiejscowienie młynka na blacie.
Wymiary (Gł. x szer. x wys.) 23,9 cm x 10,5 cm x 24,1 cm.
220V, wtyczka europejska.
Industrialne wzornictwo w połączeniu z materiałami wysokiej jakości:
Wygodne pokrętło do regulacji grubości mielenia oraz magnetyczny pojemnik na zmieloną kawę:
Zbiornik zaprojektowany na pojedynczą dozę ziarna stanowi świetne połączenie z systemem automatycznego wyłączania po zakończeniu mielenia:
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni Story Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty herbaty, kwiatów i słodkich owoców.
Kraj pochodzenia kawy: Etiopia
Region: Guji
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Heirloom
Położenie upraw: 1900 m n.p.m.
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Etiopii i Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Blend zawiera 100% Arabik. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Pojawiają się tu nuty słodkiej truskawki zatopionej w gęstej czekoladzie, migdały, orzechy laskowe i łagodny aromat jaśminu. Doskonała propozycja dla miłośników kaw czekoladowych z minimalną kwasowością.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia, Brazylia
Region: Guji, Alta Mogiana Jerquara
Położenie upraw: 890 - 2100 m n.p.m.
Odmiana: Heirloom, Mundo Novo, Red Catuai
Obróbka: Natural
Mieszanka kaw ziarnistych pochodzących z Brazylii i Indii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. To 50% arabiki specialty z Brazylii i 50% robusty z Indii. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, prażonego orzecha i migdałów. Intensywna, z gęstą cremą, o wysokiej słodyczy i niskiej kwasowości. Dodatek robusty sprawia, że kawa ma wysoką zawartość kofeiny.
Comandante C40 MK4 Nitro Blade - to nowa wersja kultowego młynka do kawy, przez wielu uważanego za najlepszy ręczny młynek świata.
W wersji MK4 wprowadzono kilka innowacji:
- Nowa forma i materiał elementów stabilizacji żarna - dzięki temu części są bardziej wytrzymałe, wyeliminowano problem blokujących się ziaren i zwiększono pojemność młynka.
- Każdy młynek zawiera dwa słoiczki na zmieloną kawę: jeden słoik z brązowego szkła oraz jeden z przezroczystego polimeru. Słoiczek z polimeru jest lekki i bardziej wytrzymały, może też służyć jako kubek.
- Nowe opakowanie, które lepiej zabezpiecza młynek.
Żarno
Młynki są produkowane w Niemczech. Materiał i konstrukcja żaren są wynikiem wielu lat badań Comandante. Żarno Nitro Blade jest wyjątkowo precyzyjne, stworzone przy użyciu wysokostopowej, azotowanej stali nierdzewnej oraz martenzytyczną matrycę mikrokrystaliczną.
Geometria żarna została zoptymalizowana tak, aby osiągnąć doskonałą wydajność przy niewielkich obrotach korby i jednocześnie zapewniają mielenie na równe cząsteczki, aby uzyskać najlepsze wyniki parzenia. Ponadto, dzięki swoim właściwościom fizycznym i chemicznym, stalowe żarna są neutralne pod względem wpływu na smak kawy.
Regulacja stopnia mielenia
Stopniowa regulacja mielenia zapewnia pełną kontrolę nad ustawieniami dla każdej metody parzenia i pomaga uzyskać powtarzalność. Efekty są nadzwyczaj zadowalające, zarówno podczas mielenia pod metody alternatywne, jak i pod espresso, co czyni urządzenie wyjątkowym na tle innych młynków ręcznych. Doskonałość mielenia sprawiła, że Comandante jest wybierany przez entuzjastów kawy na całym świecie - od domowych baristów po mistrzów World Brewers Cup.
Konstrukcja
Stal nierdzewna to właściwy wybór, aby stworzyć solidny i bezpieczny w kontakcie z żywnością młynek do kawy. Dlatego ze stali wykonano nie tylo żarno, lecz także korpus, oś, korba i mikrołożyska kulkowe. Produkty Comandante nie zawierają aluminium. Comandante wykorzystuje także wydajne polimery bez BPA, spełniające najsurowsze normy bezpieczeństwa żywności. Materiały te są zaprojektowane tak, aby wytrzymać lata intensywnego użytkowania. Marka kocha także naturalne drewno. Uchwyty z litego dębu, produkowane przez przyjaciół z niemieckiego Schwarzwaldu, są zarówno ergonomiczne, jak i piękne dla oka dzięki unikalnej strukturze słojów dębu.
W przypadku tego modelu zastosowano solidną i elegancką powłokę proszkową – malowaną i utwardzaną w wysokiej temperaturze.
Każdy młynek zawiera dwa słoiczki na zmieloną kawę: jeden słoik z brązowego szkła oraz jeden z przezroczystego polimeru. Oba są łatwe do czyszczenia i mieszczą około 40g ziaren kawy. Młynek waży nieco ponad 600g - kompaktowy rozmiar i wytrzymała konstrukcja sprawiają, że to doskonałe narzędzie niezależnie od tego, czy jesteś w domu, czy w podróży.
Nowy rok tuż-tuż! Rozpocznij go dobrze z kalendarzem Coffeedesk - najbardziej kawowo-herbacianym jaki znajdziesz! Spędź najbliższe 12 miesięcy z pięknymi ilustracjami inspirowanymi kawą, herbatą i akcesoriami do ich parzenia. Autorką ilustracji jest Aleksandra Jędrzejewska. Dzięki niepowtarzalnej oprawie graficznej ten kalendarz może być ozdobą każdego pomieszczenia.
Kalendarz jest kolorowy, wykonany w formacie A3 - 297 x 420mm, ze spiralą do zawieszenia, na ekologicznym papierze wykonanym w 100% z makulatury, zabezpieczony folią.
Fellow Stagg XF Set to zestaw do parzenia kawy metodą przelewową. W jego skład wchodzi stalowy dripper, szklana karafka oraz papierowe filtry. Prosty w użyciu, wykonany z wysokiej jakości materiałów i pozwalający zaparzyć pyszną kawę.
Dripper Stagg XF
Zaparzacz pozwala na jednorazowe przygotowanie około 600ml kawy. Jego pionowe ścanki i sitko z wieloma dziurkami sprawiają, że przepływ kawy jest dość szybki. Dodatkowa podstawka z miarką ułatwia odmierzenie odpowiedniej ilości ziaren nawet bez wagi; może też pełnić rolę ociekacza. Naczynie jest wykonane ze stali nierdzewnej, która dobrze utrzymuje temperaturę podczas parzenia. Sitko jest otoczone silikonową uszczelką.
Dołączony jest także ociekacz i element ułatwiający wsypywanie zmielonej kawy.
Stagg Carafe
Szklany dzbanek o pojemności 600ml, idealnie dopasowany do drippera Fellow Stagg XF. Podwójne ścianki oraz silikonowa zatyczka zapewniają dłuższe utrzymywanie temperatury gorących i zimnych napojów. Zewnętrzna ścianka nie nagrzewa się nawet od wrzątku, dzięki czemu możesz go bezpiecznie trzymać w dłoni.
Oznaczenia na ściance: 1 kropka - 300ml; 2 kropki - 600ml.
Serwery są produkowane ręcznie, co sprzyja utrzymaniu wysokiego standardu jakości.
Papierowe filtry
Zestaw zawiera 30 papierowych filtrów. Opakowania 45 sztuk odpowiednich filtrów znajdziesz tutaj: Filtry Stagg.
Jak parzyć kawę w dripperze?
Pierwszym krokiem jest postawienie drippera na naczyniu, z którego będziemy serwować napar. Następnie umieszczamy w dripperze papierowy filtr i przelewamy go gorącą wodą. Pozbywamy się wody i wsypujemy do filtra zmieloną kawę. Zalewamy kawę niewielką ilością gorącej wody, czekamy 30 sekund i zalewamy całą objętość filtra. Po około 3-4 minutach napar jest gotowy. Metoda pozwala na eksperymentowanie - sam możesz decydować o proporcjach kawy i wody, temperaturze, czy sposobie zalewania.
Więcej o parzeniu kawy w dripie przeczytasz na naszym blogu: Drip
Różowy słoik z polimeru jest bezpieczny w kontakcie z żywnością, wytrzymały, lekki i uczyni Twój młynek Comandante jeszcze bardziej wyjątkowym! Słoik jest kompatybilny z młynkami Comandante MK3 i MK4.
W skrócie:
- Wysokiej jakości polimer, bezpieczny w kontakcie z żywnością, bez BPA
- Idealny w podróży - lekki, wytrzymały i może być używany jako naczynie do picia
- Wygodny do dozowania kawy - niewielka waga, gładkie ścianki, elektrostatyczność pozwala odseparować część pyłu.
- Dostępny w kilku wersjach kolorystycznych.
- Wyprodukowano w Niemczech.
- Mieści około 40g kawy.
- Produkt składa się ze słoiczka i zakrętki; jest zapakowany w kartonik.
Lekkość i wytrzymałość czynią ten słoiczek doskonałym w podroży - może on służyć do przechowywania ziarna, zmielonej kawy, lub jako filiżanka do picia naparu.
Poza lekkością, wszystkie słoiczki są mają równą wagę oraz gładkie ścianki, dzięki czemu dozowanie jest proste, a retencja niska - zmielone ziarno łatwo wysypuje się do portafiltra lub zaparzacza. Ewentualna elektrostatyczność w przypadku polimeru może pomóc w odseparowaniu części pyłu po mieleniu kawy.
Polimer, z którego jest wykonany słoiczek, utrzymuje najwyższe standardy pod względem bezpieczeństwa kontaktu z żywnością.
Hario V60 Power Buono Kettle with Temperature Adjustment to najbardziej zaawansowany model wśród czajników Hario. Wyróżnia go elektryczne zasilanie oraz dokładna regulacja temperatury wody. Jest szczególnie przydatny przy zaparzaniu kawy metodami przelewowymi, takimi jak drip, Chemex czy AeroPress.
Temperatura, do której ma zostać podgrzana woda jest regulowana za pomocą przycisków na przednim panelu. Aktualna temperatura wody jest wyświetlana na bieżąco podczas podgrzewania. Dostępny zakres to 50 - 96 stopni Celsjusza - czujnik znajduje się w miejscu łączenia korpusu z szyjką. Dodatkowo, dzięki funkcji utrzymywania ciepła, woda będzie miała wybraną temperaturę przez 15 minut. W czasie podgrzewania wody i utrzymywania ciepła wyświetlacz podświetlany jest na różne kolory, dzięki czemu od razu widzisz jaka funkcja jest ustawiona w danym momencie.
Wyprofilowana szyjka czajnika zapewnia pełną kontrolę nad strumieniem wody. Dzięki temu masz wpływ na tempo oraz miejsce, w które kierujesz wodę. Minimalistyczny i industrialny design, oraz precyzja nalewania zdecydowanie wyróżniają Buono Kettle na tle innych czajników.
Czajnik posiada zabezpieczenie, które zapobiega uruchomieniu bez wody wewnątrz. Czajnik wyłącza się automatycznie po 10 minutach bezczynności. Konstrukcja wykonana jest ze stali nierdzewnej z elementami z tworzywa sztucznego. Nadmiar kabla może być zwinięty i umieszczony w podstawie czajnika.
Pojemność użytkowa: 0,8l
Comandante C40 MK4 Nitro Blade - to nowa wersja kultowego młynka do kawy, przez wielu uważanego za najlepszy ręczny młynek świata.
W wersji MK4 wprowadzono kilka innowacji:
- Nowa forma i materiał elementów stabilizacji żarna - dzięki temu części są bardziej wytrzymałe, wyeliminowano problem blokujących się ziaren i zwiększono pojemność młynka.
- Każdy młynek zawiera dwa słoiczki na zmieloną kawę: jeden słoik z brązowego szkła oraz jeden z przezroczystego polimeru. Słoiczek z polimeru jest lekki i bardziej wytrzymały, może też służyć jako kubek.
- Nowe opakowanie, które lepiej zabezpiecza młynek.
Żarno
Młynki są produkowane w Niemczech. Materiał i konstrukcja żaren są wynikiem wielu lat badań Comandante. Żarno Nitro Blade jest wyjątkowo precyzyjne, stworzone przy użyciu wysokostopowej, azotowanej stali nierdzewnej oraz martenzytyczną matrycę mikrokrystaliczną.
Geometria żarna została zoptymalizowana tak, aby osiągnąć doskonałą wydajność przy niewielkich obrotach korby i jednocześnie zapewniają mielenie na równe cząsteczki, aby uzyskać najlepsze wyniki parzenia. Ponadto, dzięki swoim właściwościom fizycznym i chemicznym, stalowe żarna są neutralne pod względem wpływu na smak kawy.
Regulacja stopnia mielenia
Stopniowa regulacja mielenia zapewnia pełną kontrolę nad ustawieniami dla każdej metody parzenia i pomaga uzyskać powtarzalność. Efekty są nadzwyczaj zadowalające, zarówno podczas mielenia pod metody alternatywne, jak i pod espresso, co czyni urządzenie wyjątkowym na tle innych młynków ręcznych. Doskonałość mielenia sprawiła, że Comandante jest wybierany przez entuzjastów kawy na całym świecie - od domowych baristów po mistrzów World Brewers Cup.
Konstrukcja
Stal nierdzewna to właściwy wybór, aby stworzyć solidny i bezpieczny w kontakcie z żywnością młynek do kawy. Dlatego ze stali wykonano nie tylo żarno, lecz także korpus, oś, korba i mikrołożyska kulkowe. Produkty Comandante nie zawierają aluminium. Comandante wykorzystuje także wydajne polimery bez BPA, spełniające najsurowsze normy bezpieczeństwa żywności. Materiały te są zaprojektowane tak, aby wytrzymać lata intensywnego użytkowania. Marka kocha także naturalne drewno. Uchwyty z litego dębu, produkowane przez przyjaciół z niemieckiego Schwarzwaldu, są zarówno ergonomiczne, jak i piękne dla oka dzięki unikalnej strukturze słojów dębu.
W przypadku tego modelu zastosowano solidną i elegancką powłokę proszkową – malowaną i utwardzaną w wysokiej temperaturze.
Każdy młynek zawiera dwa słoiczki na zmieloną kawę: jeden słoik z brązowego szkła oraz jeden z przezroczystego polimeru. Oba są łatwe do czyszczenia i mieszczą około 40g ziaren kawy. Młynek waży nieco ponad 600g - kompaktowy rozmiar i wytrzymała konstrukcja sprawiają, że to doskonałe narzędzie niezależnie od tego, czy jesteś w domu, czy w podróży.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty ciemnej czekolady, śliwek oraz orzechów.
Kraj pochodzenia ziarna: Peru
Region: Dolina Tambopata
Położenie upraw: 1300 - 1800 m n.p.m.
Odmiana: Typica, Bourbon, Caturra
Obróbka: Washed