Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia.
Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających czerwoną porzeczkę i czarną herbatę wraz z kwiatowym aromatem.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji, Shakiso
Farmer: Tesfaye Bekele
Farmy: Suke Quto oraz Welena
Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m.
Odmiana: Welicho, Kurume
Obróbka: Myta
Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość.
Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców.
Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.
Nasze przepisy:
Dripper V60
Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody
Całkowity czas: ok. 3:30 min
Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: Średnie
Przykładowy przepis na 300 ml kawy:
1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra.
2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem.
3. Dolej wodę do poziomu 130 g.
4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g.
5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min.
6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe!
Aeropress (Metoda odwrócona - invert):
Doza: 19 g
Czas: 2:45 min.
Temperatura: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: grube (jak do Chemexa)
Parzenie:
1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy.
2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund.
3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy.
4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem.
5. Gotowe!
Popularna na całym świecie kompozycja odmian Arabiki z plantacji brazylijskich i afrykańskich Robust. Idealna do przyrządzenia cappuccino, latte i innych kaw mieszanych z mlekiem. Lavazza Rossa to doskonała kawa na dobry początek dnia.
Charakteryzuje się pełnym i łagodnym smakiem o czekoladowym aromacie. Nie może jej zabraknąć w restauracji i kawiarni, zaś w domu i biurze będzie się cieszyć powszechnym uznaniem.
Opakowanie: 1kg
Opis: kawa ziarnista, o normalnym poziomie zawartości kofeiny.
Polecamy jako kawa do biura
Kawa ziarnista jakości speciality z Brazylii, wypalona w opolskiej palarni Hard Beans jako projekt przygotowany we współpracy z Coffeedesk.
Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W kawie dominuje słodycz, szczególnie zbliżona do suszonych fig, nugatu i czekolady.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Campo das Vertentes
Odmiana: Catuai, Mundo Novo, Acaia, Yellow Catuai
Wysokość uprawy: 900 - 1300 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Świetny zestaw startowy do zaparzania kawy Hario składający się: z plastikowego Dripa V60-02, szklanego dzbanka o pojemności 700ml i 40 filtrów.
Taki zestaw idealnie sprawdzi się jako prezent dla osoby interesującej się kawą jak i dla każdego chcącego rozpocząć swoją przygodę z alternatywnymi metodami zaparzania.
Całość zapakowana w eleganckie kartonowe pudełko.
Najlepszej jakości ziarna Arabiki 70% i Robusty 30%. To filiżanka kawy o harmonijnym smaku i aromacie.
Delikatna crema i mocny charakter tradycyjnego, włoskiego espresso.
Kawa wspierająca projekt Co-Changers! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalana przez polską palarnię HAYB. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W profilu smakowym producenta pojawia się złożona owocowość i słodycz przypomiająca białe winogrona, morele i delicje szampańskie.
CO-CHANGERS
Co-changers to projekt zainicjowany przez 88 Graines, importera zielonych ziaren współpracującego bezpośrednio z farmerami, realizowany przy wsparciu Fundacji All Good, Coffeedesk i palarni kawy. Celem akcji jest zebranie środków na program oczyszczania środowiska w Gwatemali. Razem przeznaczamy nawet 8 zł z każdej paczki na walkę z problemem segregacji śmieci, nielegalnymi wysypiskami, czy spalaniem plastiku - także na farmie, z której ziarna właśnie trzymasz. Dziękujemy, że pomagasz razem z nami.
ZIARNO
Gwatemala San Jose Del Lago wywodzi się z rodzinnej plantacji, która od 80 lat uprawia kawę w otoczeniu rozłożystych lasów, trzech wulkanów oraz jeziora Atitlan. Wspólnie tworzą idealne warunki do upraw (i piękne widoki!). Kawa odmiany Cattura został obrobiona mytą metodą. Skoro wyrosła w bujnej naturze, to sama ma bardzo bujny profil.
Kraj pochodzenia kawy: Gwatemala
Region: Atitlan
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Caturra
Ocena w cuppingu: 86,5 / 100 pkt.
PRZEPIS
V60
18g kawy / 300g wody
25 klik Comandante
Temp. 93 stopnie
Całość parzenia 3:10
Tu sprawdza się bardzo basic receptura, ale pasuje do tego przelewu miesiąca. Pięć zalań po 60g wody, z przerwami 25-sekundowymi między zalaniami. Jedynie preinfuzja pozostaje przy 30 sekundach. Efekt? Wyjątkowo przyjemny przelew, bardzo lekki, z niską kwasowością, a wysoką słodyczą i owocowością, która nabiera intensywności wraz z spadkiem temperatury. W profilu: morela, biała herbata, świeże winogrona, nektarynka, miód lipowy przy finiszu. To otulający przelew.
Moomin Rooibos Red Berries to sypana herbata liściasta opracowana przez szwedzką firmę Teministeriet. Już oryginalne opakowanie z uroczą postacią ze świata Muminków sugeruje, ze gorący napar z tej herbaty liściastej stanie się niezapomnianą ucztą dla podniebienia. Dzięki optymalnie zbilansowanym proporcjom składników finalnego produktu — herbaty rooibos, papai, ananasa, porzeczki, płatków róż oraz truskawki i maliny — można rozkoszować się wyśmienitym smaku i przyjemnym wyrazistym aromatem. Fascynująca mieszanka urozmaici niejedno spotkanie w gronie rodziny lub znajomych. Oryginalny bukiet smakowy sprawi, ze każdy łyk tej znakomitej herbaty liściastej przypomni przygodę w świecie Muminków.
Liście herbaty Moomin Rooibos Red Berries umieszczone są w przepięknej różowo-czerwonej puszce udekorowanej motywem zaczerpniętym z popularnych opowieści Tove Jansson. Dzięki temu produkt ten świetnie nadaje się na oryginalny upominek.
Co istotne, herbatę Moomin Rooibos Red Berries można przygotować zarówno na gorąco, jak i na zimno. Aby otrzymać rozgrzewający gorący napar, wystarczy zalać susz wodą o temperaturze około 100 stopni Celsjusza oraz parzyć przez około 5-8 minut.
Nieco więcej czasu wymaga przygotowanie herbaty Moomin Rooibos Red Berries w postaci zimnego napoju. W takim wypadku należy nasypać susz do zimnej wody i pozostawić w lodówce na 6-10 godzin.
Napar Moomin Rooibos Red Berries nie zawiera kofeiny. Jest zatem bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących mam. Produkt — starannie dobrana kompozycja herbaty z czerwonokrzewu afrykańskiego wraz z płatkami róż i owocami z różnych zakątków świata — ma dodatkowo właściwości prozdrowotne. Poprzez wspieranie gospodarki lipidowej pomaga w odchudzaniu, a zawartość polifenoli i flawonoidów sprzyja usuwaniu wolnych rodników.
Składniki:
rooibos, porzeczka, aromat, ananas, papaja, płatki róży, truskawka, malina.
Rozmiar: V60-01
Kolor: biały
Materiał: tworzywo sztuczne
Chcielibyście zacząć przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy, ale nie wiecie co wybrać? Dripper Hario V-60 to coś właśnie dla Was! Ten japoński gadżet pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze w prosty, a przy tym efektowny sposób. Metoda przelewowa zapewnia ogrom zabawy i możliwość eksperymentowania z kawą. Zaskoczcie znajomych bogatym smakiem i aromatem kawy, oraz techniką jej przygotowania!
Hario V60-01 pozwala na jednorazowe zaparzenie 200 – 360 ml kawy, co daje spory kubek lub dwie mniejsze porcje. Wersja plastikowa to najmniej kosztowny wybór wśród dripperów V-60. Mimo to, nie ustępuje on pozostałym wersjom w kwestii doznań smakowych. Ponadto, wykonanie z tworzywa sztucznego zapewnia wytrzymałość i wygodę jeśli chcemy użyć Hario V-60 w podróży. Stożkowa forma oraz specjalne żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody.
Do przygotowania wyśmienitej kawy potrzebujemy świeżo mielonej kawy wysokiej jakości, filtra, ulubionego kubka lub serwera, oraz wagi. Filtr umieszcza się w dripperze, który stawiamy na naczyniu, z którego będziemy serwować kawę. Przygotowanie naparu zajmuje jedynie 3 - 4 minuty. Dokładne instrukcje oraz porady dotyczące parzenia kawy za pomocą drippera znajdziecie na naszym blogu: DRIP.
Do plusów tej metody należy także niezwykle łatwa konserwacja. Po użyciu wystarczy usunąć filtr oraz umyć dripper pod bieżącą wodą lub w zmywarce.
Hario w tłumaczeniu oznacza „Król Szkła,” co doskonale odzwierciedla dobytek firmy. Marka została założona w 1921 roku i od tego czasu tworzy najwyższej jakości produkty ze szkła, ceramiki i metalu. Proces produkcji odbywa się w Japonii, przy zachowaniu dbałości o środowisko.
Darjeeling Earl Grey, to najlepsza z najlepszych odmian herbaty pochodząca z podnóży Himalajów.
Opis:
Earl Grey spotykane w większości sklepów jest niestety słabej jakości, bazujące na tanich mieszankach herbat z Chin.
Inaczej jest z teapigs. Całe liście Darjeeling są mieszane z bergamotką cytrynową z południowych Włoch, a dla dopełnienia idealnej mieszanki dodaje się nieco chabrów.
Pochodzenie:
Darjeeling zbierana jest na zboczach gór w Himalajach.
Jak smakuje?
Egzotycznie, kwiatowe nuty Darjeeling są zbalansowane z cytrusowym smakiem bergamotki.
Pij ją gdy
Potrzebujesz poczuć się niczym angielski lord podczas popołudniowej herbatki.
Zawiera naturalną kofeinę
Pamiętaj, żadna tania herbata z pyłu herbacianego nie zafunduje Ci takich doznań smakowych jak herbaty z wyselekcjonowanych całych liści.
Przygotowanie:
Zalej gorącą wodą
Parz przez około 3 minuty
o Saszetka - 1 na osobę, parz przez 3 minuty.
o Herbata luzem - 2 łyżeczki na osobę, parz przez 3 minuty.
Herbata być może wymaga więcej cierpliwości przy parzeniu niż herbaty ekspresowe, ale jej smak zdecydowanie Ci to wynagrodzi z nawiązką!
Jak smakuje najlepiej?
Bez mleka, jeżeli tego potrzebujesz dodaj dosłownie kropelkę, bez żadnych zbędnych dodatków.
Moomin to seria sypanych herbat z różnego rodzaju jagodami, stworzona przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu - każdy łyk to mała przygoda w krainie Muminków!
Black Tea Mulberry jest mieszanką czarnej herbaty z dodatkiem melona, morwy, kwiatów pomarańczy i kwiatów aksamitki. Szczególnie wyczuwalna jest morwa.
Jak ją przygotować?
- Na gorąco: użyj wody w temperaturze około 100 stopni Celsjusza i parz ją przez 3 - 4 minuty.
- Na zimno: wsyp susz do zimnej wody i umieść w lodówce na 6 - 10 godzin.
Składniki:
czarna herbata, melon, morwa, aromat, kwiat pomarańczy, kwiat aksamitki.
Całość zapakowana w elegancką puszkę okraszoną motywem Muminków. Sprawdzi się jako prezent dla małych i dużych miłośników herbaty!
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w belgijskiej palarni Caffenation. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. Mocno owocowa - smaku wyczuwalne są nuty mango, brzoskwini i jagód z lekkim akcentem herbaty chryzantemowej.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Raro Nensebo Kebele, Uraga Woreda
Producent: Ture Waji
Odmiana: Gibirinna & Serto (74110 & 74112)
Położenie upraw: 2200 m n.p.m.
Obróbka: Natural
PARZENIE
Moccamaster:
60g kawy / 1l
mielenie: 31. klik
Jaśminowa kawa z dużą ilością czarnej herbaty i lekką morelą. Ze spadkiem temperatury staje się lżejsza, o wyczuwalnych suszonych morelach jak dobre ice tea. Przy najniższej temp. wybijają się na pierwszy plan brzoskwinie, mandarynka oraz białe kwiaty. Ciekawe jest też to, że nie ma tu wysokich kwasowości, a raczej dominuje tu herbacianość oraz brzoskwiniowa slodycz.
Aeropress:
– 19g kawy
– 240ml wody
– 29klik Comandante
– 96 stopni
Aeropress w troszkę forumowym stylu: stawiamy tłokiem do dołu, 60g preinfuzji, mieszamy przez 15 sekund, w 40 sekundzie dolewamy do 150g, w 1:30 dolewamy do końca, 2 minuty obracamy i przeciskamy przez 15 sekund dolewając bypass 13g.
Napar gęsty, o wysokim body, mocno herbaciany, o wysokim balansie czuć dużo kwiatów, bergamotkę, trawę cytrynowa, jeżyny, oraz tropikalną papaję. Kwasowośc średnia, z aspiracjami na wysoką przy spadku temperatury, podobnie jest z słodyczą, która jest typowo owocowa. Bardzo, ale to bardzo smaczny napar, przy finiszu pojawia się ciekawa nuta białej herbaty.
Podaruj bliskim radość picia najlepszej kawy!
Szukasz prezentu dla rodziny, znajomych lub współpracowników, który będzie miłą niespodzianką i nie wyląduje na dnie szafy? Karta podarunkowa Coffeedesk to idealne rozwiązanie!
Doskonały prezent na każdą kieszeń - możesz wybrać spośród 5 nominałów: 50 zł, 100 zł, 200 zł, 300 zł i 500 zł.
Oszczędza czas - nie spędzasz godzin na wybieraniu prezentu, tylko od razu stawiasz na to, co najlepsze - dobrą kawę i herbatę. A wszystko to bez wychodzenia z domu :-)
Gwarantuje podwójną radość - najpierw z powodu otrzymania prezentu, który nie jest kolejnym zbieraczem kurzu, a potem w momencie wymiany na pyszną kawę czy wymarzony zaparzacz.
Zadowoli wielbicieli praktycznych prezentów - środki dostępne na karcie, można wydać na dowolny produkt z Coffeedesk, począwszy od filtrów do dripa, a skończywszy na ekspresie.
Zachwyci zwolenników less waste - koniec z otrzymywaniem prezentów, z którymi nie wiadomo, co zrobić! Dzięki karcie podarunkowej osoba obdarowana kupi to, czego naprawdę potrzebuje.
Idealny prezent na każdą okazję (a także bez okazji) - każdą kartę pakujemy w estetyczną kopertę, więc sprawdzi się jako podarunek na Święta, urodziny, śluby czy rocznice - zawsze, kiedy chcesz sprawić innym radość.
Jak skorzystać z karty podarunkowej?
Podczas realizacji zamówienia wybierz kartę podarunkową jako metodę płatności, a następnie wpisz kod z karty w odpowiednie pole. Podczas jednego zamówienia możesz użyć tylko jednej karty podarunkowej.
Jeśli wartość zamówienia przekroczy środki dostępne na karcie, dopłać resztę inną metodą, np. kartą debetową lub przelewem.
Jeśli wartość zamówienia będzie niższa niż środki dostępne na karcie, użyj pozostałych środków podczas kolejnych zakupów. Naszą kartę możesz wykorzystać wielokrotnie, aż do wyczerpania limitu środków na karcie lub przekroczenia terminu ważności karty, który wynosi 12 miesięcy od daty zakupu - chyba, że informacja na karcie wskazuje inaczej.
Szczegóły dotyczące wykorzystania karty znajdziesz w regulaminie.
Kawa z norweskiej palarni Solberg&Hansen, przeznaczona do espresso. Delikatne espresso o nutach czekolady, karmelu i dojrzałych owoców.
Ta rewelacyjna kompozycja zawiera ziarna z Brazylii, Gwatemali, Etiopii oraz Papui Nowej Gwinei.
Idealna herbata na upał. Przywodzi na myśl domową lemoniadę i tradycyjne piwo imbirowe.
Opis:
To wprost lato zawarte w filiżance herbaty. Ciężko o porównanie do czegoś energetycznego zastrzyku przy piciu herbaty z imbirem i orzeźwieniu za sprawą cytryny, tego po prostu trzeba spróbować.
Pochodzenie: Tajlandia
Jak smakuje?
Lekka, orzeźwiająca i mocno cytrusowa herbata z delikatną nutą imbiru dla równowagi.
Pij ją gdy
Spokojny i nieco ospały, to połączenie cytryny i imbiru doda Ci energii nawet w najbardziej pochmurny dzień i pozwoli przypomnieć sobie letnie dni spędzone na plaży.
Nie zawiera kofeiny.
Pamiętaj, żadna tania herbata z pyłu herbacianego nie zafunduje Ci takich doznań smakowych jak herbaty z wyselekcjonowanych całych liści
Przygotowanie:
Zalej gorącą wodą
Parz przez około 3 minuty
o Saszetka - 1 na osobę, parz przez 3 minuty.
o Herbata luzem - 2 łyżeczki na osobę, parz przez 3 minuty.
Herbata być może wymaga więcej cierpliwości przy parzeniu niż herbaty ekspresowe, ale jej smak zdecydowanie Ci to wynagrodzi z nawiązką!
Jak smakuje najlepiej?
Zarówno na gorąco jak i mrożona, idealna na upał, lub rozgrzewająca w zimie dzięki zawartości imbiru.
Sposób na detoks? Mamy go! Mieszanka zielonej herbaty, ziół i kwiatów! Zdrowie i smak o każdej porze dnia i roku!
Opis:
Kompozycja pełna zdrowych antyoksydantów. Zioła i zielona herbata jeszcze nikogo nie zawiodły - zasmakuj zdrowia!
Jak smakuje?
Odświeżająco, zdrowo, lekko i odrobinę słodko! Podawaj ją na ciepło lub z lodem, tak jak wolisz!
Pij ją gdy,
chcesz poczuć się lepiej.
A czy wiesz, że…
Teapigs to marka, która dba o naszą planetę! Ich opakowania są nie tylko wyjątkowo ładne, ale również przyjazne środowisku, a piramidki, w których znajduje się herbata, są całkowicie biodegradowalne - powstały z papieru i skrobi ziemniaczanej. A to jeszcze nie wszystko! Folia, w którą zapakowane są piramidki Teapigs (uwaga!) wcale nie jest z plastiku - jest za to całkowicie biodegradowalna i kompostowalna, ponieważ powstała z folii celulozowej.
Składniki: trawa cytrynowa (38,5%), imbir (19%), organiczna zielona herbata (9,5%), organiczny korzeń lukrecji, organiczne kawałki kokosa (7,5%), organiczna skórka cytryny, organiczny korzeń mniszka (5%), organiczne kwiaty aksamitki, naturalny aromat, naturalny aromat cytryny i inne naturalne aromaty.
Produkt nie zawiera glutenu oraz składników mleko-pochodnych.
Odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Podaruj bliskim radość picia najlepszej kawy!
Szukasz prezentu dla rodziny, znajomych lub współpracowników, który będzie miłą niespodzianką i nie wyląduje na dnie szafy? Karta podarunkowa Coffeedesk to idealne rozwiązanie!
Doskonały prezent na każdą kieszeń - możesz wybrać spośród 5 nominałów: 50 zł, 100 zł, 200 zł, 300 zł i 500 zł.
Oszczędza czas - nie spędzasz godzin na wybieraniu prezentu, tylko od razu stawiasz na to, co najlepsze - dobrą kawę i herbatę. A wszystko to bez wychodzenia z domu :-)
Gwarantuje podwójną radość - najpierw z powodu otrzymania prezentu, który nie jest kolejnym zbieraczem kurzu, a potem w momencie wymiany na pyszną kawę czy wymarzony zaparzacz.
Zadowoli wielbicieli praktycznych prezentów - środki dostępne na karcie, można wydać na dowolny produkt z Coffeedesk, począwszy od filtrów do dripa, a skończywszy na ekspresie.
Zachwyci zwolenników less waste - koniec z otrzymywaniem prezentów, z którymi nie wiadomo, co zrobić! Dzięki karcie podarunkowej osoba obdarowana kupi to, czego naprawdę potrzebuje.
Idealny prezent na każdą okazję (a także bez okazji) - każdą kartę pakujemy w estetyczną kopertę, więc sprawdzi się jako podarunek na Święta, urodziny, śluby czy rocznice - zawsze, kiedy chcesz sprawić innym radość.
Jak skorzystać z karty podarunkowej?
Podczas realizacji zamówienia wybierz kartę podarunkową jako metodę płatności, a następnie wpisz kod z karty w odpowiednie pole. Podczas jednego zamówienia możesz użyć tylko jednej karty podarunkowej.
Jeśli wartość zamówienia przekroczy środki dostępne na karcie, dopłać resztę inną metodą, np. kartą debetową lub przelewem.
Jeśli wartość zamówienia będzie niższa niż środki dostępne na karcie, użyj pozostałych środków podczas kolejnych zakupów. Naszą kartę możesz wykorzystać wielokrotnie, aż do wyczerpania limitu środków na karcie lub przekroczenia terminu ważności karty, który wynosi 12 miesięcy od daty zakupu - chyba, że informacja na karcie wskazuje inaczej.
Szczegóły dotyczące wykorzystania karty znajdziesz w regulaminie.
Rozmiar: V60-03
Kolor: przezroczysty
Materiał: tworzywo sztuczne
Chcielibyście zacząć przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy, ale nie wiecie co wybrać? Dripper Hario V-60 to coś właśnie dla Was! Ten japoński gadżet pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze w prosty, a przy tym efektowny sposób. Metoda przelewowa zapewnia ogrom zabawy i możliwość eksperymentowania z kawą. Zaskoczcie znajomych bogatym smakiem i aromatem kawy, oraz techniką jej przygotowania!
Hario V60-03 pozwala na jednorazowe zaparzenie ok. 500 - 750 ml kawy, co daje nam nawet kilka porcji. Wersja plastikowa to najmniej kosztowny wybór wśród dripperów V-60. Mimo to, nie ustępuje on pozostałym wersjom w kwestii doznań smakowych. Ponadto, wykonanie z tworzywa sztucznego zapewnia wytrzymałość i wygodę jeśli chcemy użyć Hario V-60 w podróży. Stożkowa forma oraz specjalne żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody.
Do przygotowania wyśmienitej kawy potrzebujemy świeżo mielonej kawy wysokiej jakości, filtra, ulubionego kubka lub serwera, oraz wagi. Filtr umieszcza się w dripperze, który stawiamy na naczyniu, z którego będziemy serwować kawę. Przygotowanie naparu zajmuje jedynie 3 - 4 minuty. Dokładne instrukcje oraz porady dotyczące parzenia kawy za pomocą drippera znajdziecie na naszym blogu: DRIP.
Do plusów tej metody należy także niezwykle łatwa konserwacja. Po użyciu wystarczy usunąć filtr oraz umyć dripper pod bieżącą wodą lub w zmywarce.
Hario w tłumaczeniu oznacza „Król Szkła,” co doskonale odzwierciedla dobytek firmy. Marka została założona w 1921 roku i od tego czasu tworzy najwyższej jakości produkty ze szkła, ceramiki i metalu. Proces produkcji odbywa się w Japonii, przy zachowaniu dbałości o środowisko.
Hario Filter-In Coffee Bottle to japońska odpowiedź na letnie upały. Świetnie zaprojektowana butelka z filtrem jest idealnym sposobem na przygotowanie pysznego Cold Brew - zimnej kawy, która z pewnością ugasi pragnienie.
Zaparzona w ten sposób kawa jest bardzo delikatna w smaku, mało tłusta, o niskiej goryczy oraz może być przechowywana przez kilka dni bez utraty aromatu.
Butelka jest prosta i elegancka w formie - sprawdzi się idealnie jako ciekawa ozdoba każdej kuchni. Jest wykonana z japońskiego szkła oraz silikonu. Posiada drobny filtr z tworzywa sztucznego, dzięki któremu napar jest pozbawiony drobinek ziarna, a całość jest prosta w utrzymaniu.
Jak przygotować napar?
Aby przygotować Cold Brew wystarczy wsypać do filtra odpowiednio 5 - 6g zmielonej kawy (średnio-drobna grubość mielenia) na każde 100 ml zimnej wody. Delikatnie zamieszać całość i włożyć butelkę do lodówki na 12 - 30 godzin (polecamy eksperymentowanie z czasem parzenia). Następnie wystarczy wyjąć filtr ze zmieloną kawą i napar jest gotowy do podania.
Lavazza Caffe Espresso Cremoso to kawa ziarnista o ciemnym profilu palenia. Mieszanka składa się z wyselekcjonowanych ziaren Robusty i Arabiki pochodzących z Ameryki Południowej oraz Azji Południowo-Wschodniej. W filiżance można odnaleźć delikatny czekoladowy smak.
Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso - sprawdzi się do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Doskonale sprawdzi się jako kawa czarna lub z dodatkiem mleka.
Lavazza Espresso Aromatico to kawa ziarnista o ciemnym profilu palenia. Włoska mieszanka aromatycznych i bogatych w smaku odmian Arabiki i Robusty, pochodzących z Ameryki Południowej, Afryki oraz Azji Południowo-Wschodniej. Przyjemny smak czekolady i suszonych owoców długo utrzymuje się w ustach.
Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso - sprawdzi się do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Doskonała jako kawa czarna lub z dodatkiem mleka.
Szczególnie polecana amatorom włoskiego espresso, popularna w wielu kawiarniach i restauracjach.
Christmas Tea, czyli świąteczna propozycja od Blend Tea. To mieszanka bazująca na czarnej herbacie, skórce pomarańczy, płatkach róży, prażonych migdałach, goździkach, kardamonie i wanilii. Aromatyczna i rozgrzewająca, doskonała na mroźne zimowe dni!
AROMAT
Słodkie i pikantne nuty, w szczegolności migdałów, wanilii i goździków.
WYGLĄD
Liście czarnej herbaty z migdałami, płatkami róży, skórką cytrusów, kawałkami wanilii i kardamonu. Klarowny bursztynowy napar.
SMAK
To, co może wydawać się zbyt bogatą mieszanką, od razu objawia się jako melanż klarownych i czystych smaków. Przyprawy nie stanowią bariery dla innych smaków, zamiast tego współpracują z cytrusowymi nutami skórki pomarańczowej, wzmacniając słodycz wanilii i prażonych migdałów. Liście czarnej herbaty dodają śmiałości temu naparowi, który doskonale toleruje dodatek mleka i cukru.
Sposób parzenia: Łyżeczkę suszu zalej wodą (250 ml) w temperaturze 95°C i parz przez 3 minuty.
Składniki: Indyjska czarna herbata 89%, skórka cytrusowa, MIGDAŁY, goździki, aromat, kawałki wanilii Bourbon, płatki róży, kardamon.
Oryginalny Coffeedeskowy blend kaw speciality wypalony przez warszawską palarnię HAYB. Mieszanka składa się z ziarna z Kolumbii Acevedo (60%), bezkofeinowej kawy z Hondurasu (20%) i Kostaryki el Mirador (20%). Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku dominują nuty powideł śliwkowych, czekolady i suszonych owoców.
Przewodnik LESS WASTE Polska to solidna porcja wiedzy i inspiracji, która zmieni myślenie konsumentów, producentów oraz właścicieli gastronomii. Z wyrzucania na naprawianie lub ponowne wykorzystanie, z “a może słomka/siatka do tego?” na “czy to naprawdę jest niezbędne?”. Z “przecież wszyscy tak robią” na “razem możemy uratować świat”.
Na świecie marnuje się około 1,3 miliarda ton jedzenia rocznie. To oznacza, że 30% całej wyprodukowanej przez nas żywności trafia na śmietnik. W Polsce co roku wyrzucamy co najmniej 9 mln ton jedzenia, a statystyczny Polak produkuje w tym czasie około 283 kilogramów odpadów. Większość śmieci trafia do ekosystemu, który nie jest w stanie ich przetworzyć. Powierzchnia wyspy śmieci pływającej na Pacyfiku wynosi już około 1,6 miliona kilometrów kwadratowych - pięć razy więcej, niż powierzchnia Polski. Mamy dwie możliwości: pogrążyć się w defetyzmie, albo poszukać rozwiązań wokół siebie - jak Agnieszka Bukowska, autorka projektu LESS WASTE Polska.
Co jest w środku?
Książka składa się z kilku części. W pierwszej eksperci w dziedzinie less waste i gotowania dzielą się wiedzą. Areta Szpura dobitnie, ale przystępnie tłumaczy skalę problemu, a Grzesiek Łapanowski - działanie światowej gospodarki żywnościowej. Eliza Mórawska-Kmita (White Plate) dowodzi, że less waste to nie chwilowa mrzonka, a zestaw rozwiązań stosowanych przez nasze mamy i babcie. Alicja Rokicka (Wegan Nerd) wyjaśnia, jakie znaczenie dla planety ma wegetarianizm i zdradza, jak udało jej się nawrócić rzesze mięsożerców.
Kolejna część to przewodnik po pionierskich lokalach, które od lat dają przykład, jak marnować i wyrzucać mniej. Razem z Agnieszką Bukowską i Małgosią Mintą (Minta Eats) odwiedzimy miejsca w Polsce i na świecie, poznając ich właścicieli - ludzi o wielkich sercach, którzy chcą zostawić świat lepszym, niż go zastali.
Less Waste Polska podaje gotowe rozwiązania na tacy - w książce znajdziemy manual dla właścicieli gastronomii opracowany przez Krzysztofa Rzymana, właściciela zielonych warszawskich kawiarni Stor oraz zestaw porad dla konsumentów, stworzony przez Jagnę Niedzielską - kucharkę i propagatorkę idei zero waste, autorkę książki Bez resztek.
Książkę zamyka indeks producentów i dostawców zrównoważonych rozwiązań - przydatny każdemu, kto chciałby wprowadzić ekologiczne rozwiązania we własnej restauracji, w biurze, na evencie albo w domowej kuchni. W katalogu znajdziemy naprawdę zróżnicowane pozycje - od wytwórców biodegradowalnych opakowań wytwarzanych przez mikroorganizmy, po energetycznie samowystarczalne browary.
Autorzy:
Autorką książki jest Agnieszka Bukowska, która po sukcesie przewodnika Coffee Spots Polska (wyd. 2018), promującym kawę speciality w Polsce, postanowiła uwrażliwić Polaków na naprawdę palący temat - less waste.
Kolaż na okładkę przewodnik stworzyła Beata Śliwińska (Barrakuz), projektantka, ilustratorka i scenografka, odpowiadająca również za okładkę Coffee Spots Polska.
Za skład i dyrekcję artystyczną odpowiada Izabela Piotrowiak z Unwind studio. Autorką portretów i sesji zdjęciowej (koncepcja oraz wykonanie) jest Paula Patocka z Papaya Films. Scenografią zajęła się Zuzanna Mazurczak-Beska z Hart.
Agnieszka Bukowska we współpracy z:
Małgosia Minta,
Grzegorz Łapanowski,
Eliza Mórawska-Kmita,
Jagna Niedzielska,
Areta Szpura,
Alicja Rokicka,
Krzysztof Rzyman
300 stron, format 13,5 x 19 cm
wydawnictwo: Przebłysk (self-publishing)
Ziołowa herbata Pure Beauty od Lune Tea. Ta herbata z dodatkiem adaptogenów to samo dobro i nieodłączna część codziennego, upiększającego rytuału. Pure Beauty w naturalny sposób poprawia kondycję skóry, włosów oraz paznokci, a zawarte w niej antyoksydanty machają na pożegnanie wolnym rodnikom. Idealny towarzysz spokojnych chwil we własnym towarzystwie.
WŁAŚCIWOŚCI
Pure Beauty to herbata dla tych, którzy chcą wydobyć swoje wewnętrzne piękno. Każda filiżanka nieśmiało przypomina, że wszystko, czego potrzebujesz, jest już w Tobie a z pomocą odpowiednich składników, możesz odpowiednio pielęgnować swój wewnętrzny glow. Dobre wieści są też takie, że dzięki niskiej zawartości kofeiny, Pure Beauty możesz sączyć nawet w godzinach popołudniowych.
SMAK
Pure beauty smakuje tak dobrze, jak obietnica, którą składa. To orzeźwiający, cytrusowo-owocowy smak. Przyjemna kwaskowatość przełamana słodyczą z dodatkiem lekkiej goryczy, charakterystycznej dla niedojrzałych owoców.
JAK ZAPARZAĆ
Nabierz jedną łyżeczkę suszu i zalej ją 200 ml gotującej się wody. Daj herbatce nawet do 10 minut sam na sam a następnie przelej napar do ukochanej filiżanki. Jeśli serce słodko podpowiada, abyś do herbaty dodał miód lub słodzik, nie wahaj się ani chwili.
Składniki: Schisandra (cytryniec chiński), dzika róża, kawałki malin liofilizowanych, hibiskus, biała herbata, pokrzywa, olejek pomarańczowy, olejek waniliowy.
Porcelanowy Kubek Loveramics Bond w kolorze turkusowym.
Loveramics to porcelana tworzona z pasją i miłością. Połączenie tych emocji z ciężką pracą pozwala osiągnąć kunszt i wzbudzić ogromny zachwyt. To właśnie udało się producentom z Hongkongu. Naczynia dostępne w wielu kolorach przyciągają wzrok i wpisują się w najwyższe standardy. Loveramics to oficjalny sponsor Mistrzostw Świata Latte Art 2015 w Gothenburgu.
Kubek łączy w sobie nowoczesny design z tradycyjnym charakterem. Grube ścianki i przestrzeń na powietrze pod dnem zapewniają utrzymywanie odpowiedniej temperatury kawy przez długi czas. Zaokrąglony kształt dna pozwala na optymalne wydobycie smaku. Naczynia wykonane są z najwyższej klasy porcelany wypalanej w temperaturze 1300℃.
Seria Bond została zaprojektowana przez Simona Stevensa - światowej klasy projektanta i zdobywcę wielu nagród w dziedzinie wyrobów ceramicznych. Simon na co dzień prowadzi biuro projektowe w Londynie i współpracuje z największymi producentami ceramiki z całego świata. Jego prace wystawiane były między innymi w prestiżowych muzeach w Londynie i Frankfurcie.
Arcaffe Margo to mieszanka kawowa o dużej mocy i delikatnym smaku z nutami czekoladowymi. Składa się z wysokiej jakości ziaren Arabiki oraz Robusty w proporcjach 50/50. Odmiany kawy Robusta gwarantuje wyraźną i ciemną cremę, natomiast Arabika nadaje wyjątkowego smaku. Ziarna kawowca zostały wypalone w średnim stopniu, dzięki czemu przygotowany napar jest wyjątkowo ciemny i kremowy.
Mieszanka Margo pochodzi z Arcaffe, doskonałej włoskiej palarni kawy, która działa już od 1893 roku. Do dnia dzisiejszego firmę wyróżnia wysoka jakość, która jest w stanie zadowolić największych smakoszy kawy.
Mieszanka Margo idealnie nadaje się do ekspresów automatycznych, kolbowych i kawiarek. Konieczne jest jedynie odpowiednie zmielenie ziaren kawy. Arcaffe Margo będąca połączeniem dwóch nut kawowych jest dość mocna i kremowa, dlatego idealnie sprawdza się jako espresso, jednak jest również idealna do przygotowania kaw na bazie mleka, takich jak: caffé late, flat white czy cappuccino.
Margo ze względu na zmieszanie dwóch rodzajów kawy, takich jak: Robusta i Arabica, jest niezwykle wyrazistym bukietem z odczuwalną czekoladową nutą i ciemnej cremie oraz jedwabistej miękkości. To kawa o wyjątkowym charakterze, dużej mocy i o wysokiej zawartości kofeiny z dużą dozą delikatności. Dzięki temu idealnie pobudzi o poranku i z pewnością zachwyci niejednego smakosza kawy, dodając mnóstwo energii. Margo to idealna kawa nie tylko do domu, ale także do biura, kawiarni czy restauracji.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana w norweskiej palarni Solberg & Hansen. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku moza wyczuć ciemną czekoladę, orzechy laskowe.
Farma została założona w 1820 roku, a obecnie jest własnością Francisco Otavio Lotufo. Rodzina dąży do osiągnięcia równowagi pomiędzy działalnością farmy oraz otaczających ją terenów. Podchodzą z dbałością do środowiska oraz dają zatrudnienie członkom trzydziestu lokalnych rodzin.
Kraj: Brazylia
Region: Pocos de Caldas, Sul de Minas
Farma: Fazenda Barreiro
Odmiana: Yellow bourbon
Położenie upraw: 1400 m n.p.m.
Zbiór: maj - czerwiec
Metoda obróbki: Natural
Smart to nowoczesny french press od włoskiego producenta, firmy Bialetti. Jest on połączeniem świetnego stylu z prostym sposobem na przygotowanie wyśmienitej kawy.
Urządzenie o pojemności 1l to idealne rozwiązanie w celu przygotowania kawy dla kilku osób przy jednym zaparzaniu. Dzięki zastosowaniu tworzywa sztucznego, szkła i stali nierdzewnej, french press jest niezwykle solidny.
Naczynie jest także łatwe w czyszczeniu, szklany zbiornik być myty w zmywarce.
Idealny towarzysz ospałych poranków, który pasuje do każdej kuchni!
Więcej o przygotowywaniu kawy za pomocą French Pressu przeczytasz na naszym blogu: French Press.
Herbata ziołowa od Teabag. W tej pysznej mieszance delikatna lawenda podkreśla owocowy smak dojrzałych malin. Cudownie pachnąca, wyśmienita i aromatyczna herbata, która doskonale komponuje się z ciastem w popołudniowej porze.
Przygotowanie:
6g herbaty na 250ml
temperatura 90 stopni
czas parzenia 3 minuty
Przyjemna herbata o odczuwalnym żywym malinowym aromacie i świeżości lawendy. Na pierwszy plan wybija się smak malin, dla których lawenda stanowi mocne rześkie oraz wytrawne tło.
Cold brew:
8g na 250 wody
maceracja 10 godzin
W cold brew wyczuwalna jest bardzo subtelna lawendowa nutę. Smak maliny, lekki, ale soczysty, wpada w jagodowe tony.
Składniki: Czarna herbata (94 %), maliny (2 %), aromat, liście jagód, kawałki malin (1 %), kwiaty lawendy (0,5%).
Wszystkie herbaty sypane od Teabag pakowane są w eleganckie tuby, które idealnie sprawdzą się na prezent dla bliskiej osoby.