Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso i kawiarek. Charakteryzuje się intensywną czekoladowo-orzechową słodyczą oraz niską kwasowością.
Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance.
Kraj: Brazylia
Region: Minas Gerais
Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m.
Odmiana: Yellow Bourbon
Proces: Pulped natural
Bialetti Perfetto Moka Classico to kawa mielona o ciemnym profilu palenia. To 50% Arabika, 50% Robusta o intensywnym smaku, o wyczuwalnych nutach suszonych owoców oraz kwiatów. Mieszanka bazuje na ziarnie z Kolumbii.
Ze względu na grubość mielenia, kawa jest polecana szczególnie do kawiarki. Odpowiedni stopień mielenia pozwala łatwiej zaparzyć kawę w poprawny sposób. Woda przepływa przez zmieloną kawę w odpowiednim tempie, co przekłada się na poprawną ekstrakcję i napar o oczekiwanym smaku.
Odmiana: 50% Arabika, 50% Robusta
Stopień palenia: Ciemny
Profil smakowy: Suszone owoce, kwiaty
Składniki: kawa mielona.
Bialetti Perfetto Moka Deka to mielona kawa bezkofeinowa o ciemnym profilu palenia. 40% Arabika, 60% Robusta - mieszanka bazuje głównie na ziarnie z Brazylii. Kawa o delikatnym smaku, o wyczuwalnych nutach płatków zbożowych oraz pieczonego chleba.
Ze względu na grubość mielenia, kawa jest polecana szczególnie do kawiarki. Odpowiedni stopień mielenia pozwala łatwiej zaparzyć kawę w poprawny sposób. Woda przepływa przez zmieloną kawę w odpowiednim tempie, co przekłada się na poprawną ekstrakcję i napar o oczekiwanym smaku.
Odmiana: 40% Arabika, 60% Robusta
Stopień palenia: Ciemny
Profil smakowy: Płatki zbożowe, pieczony chleb
Składniki: kawa mielona.
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Brazylii i Kenii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Flow Brownie to klasyczna kawa pozbawiona kwasowości, która łączy w sobie nuty czekolady, orzechów, rodzynek i śliwki.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia / Kenia
Metoda obróbki: Natural / Anaerobic
Ocena w cuppingu: 84 / 86,5 pkt.
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Tanzanii i Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. FLOW Juicy Fruit łączy w sobie orzeźwiające smaki soczystych owoców z kwiatową nutą. Można w niej wyróżnić nuty akacji, brzoskwini, jaśminu, moreli i cytrusów.
Kraj pochodzenia ziarna: Tanzana / Etiopia
Metoda obróbki: Washed
Ocena w cuppingu: 84,5 / 81 pkt.
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Rwandy i Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. FLOW Very Berry jest bardzo słodka i jednocześnie bardzo owocowa. Łączy w sobie nuty pestkowych i czerwonych owoców. Kawa o wysokiej słodyczy z nutą czerwonych owoców takich jak wiśnie, porzeczki i śliwki.
Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda / Etiopia
Metoda obróbki: Natural
Ocena w cuppingu: 84,5 / 87 pkt.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty suszonych owoców, melona i ciemnej czekolady.
Kraj pochodzenia kawy: Gwatemala
Region: Jalapa
Odmiana: Bourbon, Caturra, Icatu
Metoda obróbki: Washed
Położenie upraw: 1700 m n.p.m.
Kawa ziarnista jakości speciality z Brazylii, wypalona przez Hard Beans. Palona w jasnym stopniu w standardzie espresso, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.
W filiżance można oczekiwać nut nugatu, orzechów oraz czerwonych jabłek. Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Sul de Minas
Metoda obróbki: Pulped natural
Odmiana: Yellow Bourbon
Położenie upraw: 1200 m n.p.m.
Kawa ziarnista jakości speciality z Brazylii, wypalona w opolskiej palarni Hard Beans jako projekt przygotowany we współpracy z Coffeedesk.
Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W kawie dominuje słodycz, szczególnie zbliżona do suszonych fig, nugatu i czekolady.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Campo das Vertentes
Odmiana: Catuai, Mundo Novo, Acaia, Yellow Catuai
Wysokość uprawy: 900 - 1300 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Hario One Pour Dripper Mugen 02 to zaparzacz do przelewowego parzenia kawy - może posłużyć do przygotowania od jednej do kilku porcji na raz. Wykonany z tworzywa sztucznego, jest lekki i wytrzymały. Od standardowego V60 odróżniają go płaskie ścianki z delikatnym żłobieniem w kształcie gwiazdy. Ta forma sprawia, że woda przelewa się przez dripper wolniej, zatem rekomenduje się zalewanie w nim kawy jednym, ciągłym strumieniem wody.
Chcielibyście zacząć przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy, ale nie wiecie co wybrać? Ten japoński gadżet pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze w prosty, a przy tym efektowny sposób. Metoda przelewowa zapewnia ogrom zabawy i możliwość eksperymentowania z kawą. Zaskoczcie znajomych bogatym smakiem i aromatem kawy, oraz techniką jej przygotowania!
Do przygotowania wyśmienitej kawy potrzebujemy świeżo mielonej kawy wysokiej jakości, ulubionego kubka lub serwera, filtra oraz wagi. Dripper z filtrem stawiamy na naczyniu, z którego będziemy serwować kawę i wsypujemy do niego zmielone ziarno, po czym stopniowo zalewamy wodą. Przygotowanie naparu zajmuje jedynie 3 - 4 minuty. Dokładne instrukcje oraz porady dotyczące parzenia kawy za pomocą drippera znajdziecie na naszym blogu: DRIP.
Dripper jest kompatybilny z filtrami Hario V60-02.
Do plusów tej metody należy także niezwykle łatwa konserwacja. Po użyciu wystarczy umyć dripper pod bieżącą wodą lub w zmywarce.
Rozmiar: V60-02
Kolor: biały
Materiał: tworzywo sztuczne
Chcielibyście zacząć przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy, ale nie wiecie co wybrać? Dripper Hario V-60 to coś właśnie dla Was! Ten japoński gadżet pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze w prosty, a przy tym efektowny sposób. Metoda przelewowa zapewnia ogrom zabawy i możliwość eksperymentowania z kawą. Zaskoczcie znajomych bogatym smakiem i aromatem kawy, oraz techniką jej przygotowania!
Hario V60-02 pozwala na jednorazowe zaparzenie 300 – 500 ml kawy, co daje nam nawet kilka porcji. Wersja plastikowa to najmniej kosztowny wybór wśród dripperów V-60. Mimo to, nie ustępuje on pozostałym wersjom w kwestii doznań smakowych. Ponadto, wykonanie z tworzywa sztucznego zapewnia wytrzymałość i wygodę jeśli chcemy użyć Hario V-60 w podróży. Stożkowa forma oraz specjalne żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody.
Do przygotowania wyśmienitej kawy potrzebujemy świeżo mielonej kawy wysokiej jakości, filtra, ulubionego kubka lub serwera, oraz wagi. Filtr umieszcza się w dripperze, który stawiamy na naczyniu, z którego będziemy serwować kawę. Przygotowanie naparu zajmuje jedynie 3 - 4 minuty. Dokładne instrukcje oraz porady dotyczące parzenia kawy za pomocą drippera znajdziecie na naszym blogu: DRIP.
Do plusów tej metody należy także niezwykle łatwa konserwacja. Po użyciu wystarczy usunąć filtr oraz umyć dripper pod bieżącą wodą lub w zmywarce.
Hario w tłumaczeniu oznacza „Król Szkła,” co doskonale odzwierciedla dobytek firmy. Marka została założona w 1921 roku i od tego czasu tworzy najwyższej jakości produkty ze szkła, ceramiki i metalu. Proces produkcji odbywa się w Japonii, przy zachowaniu dbałości o środowisko.
Mieszanka wysokiej jakości ziarna arabiki oraz indyjskiej robusty, wypalana w warszawskiej HAYB. W paczce znajdziesz ziarno z Brazylii i Indii. Kawa palona w ciemnym stopniu - we Włoskim stylu, sprawdzi się pod espresso i do kawiarek. Po zaparzeniu jest gęsta i kremowa, o nutach gorzkiej czekolady, orzechów i melasy. Doskonała zarówno dla miłośników czarnych kaw, jak i napojów mlecznych.
Mieszanka składa się z kaw:
- Brazylia Cerrado (80%)
- Indie Parchment (20%)
Opinia roastera:
To klasyka w czystym wydaniu, we włoskim stylu, dla kawowych tradycjonalistów.
Polecamy jako mocne espresso lub bazę do kaw mlecznych. Dużo ciemnej czekolady, prażonych orzechów, melasy. To gęsta, słodka, mocna i wyrazista kawa! Ideał dla tych, co nie lubią kwasowości w kawie.
Metody parzenia:
O palarni:
HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w Warszawie przez HAYB. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz - można tu wyczuć nuty karmelu, czekolady i nugatu. Gęsta, o wysokim body.
Kraj pochodzenia: Brazylia
Region: Cerrado
Odmiana: Mundo Novo, Yellow Catuai
Wysokość upraw: 1500 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Opinia roastera:
Brazylijskie ziarna Cerrado od HAYB są idealne pod codzienne espresso i kawy mleczne – wysokie body i ta piękna słodycz czynią z nich naprawdę znakomitą kawę.
Klasyka gatunku – wszystko to, czego szukasz w swoim espresso!
Metody parzenia:
O palarni:
HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w Warszawie przez HAYB. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz - można tu wyczuć nuty karmelu, czekolady i nugatu. Gęsta, o wysokim body.
Mieszanka składa się z kaw:
- 40% Brazylia Cerrado
- 40% Gwatemala Huehuetenango
- 20% Etiopia Sidamo
Opinia roastera:
KLASYKA ESPRESSO – TYLKO, ŻE BARDZIEJ INTENSYWNA Wydłużony roast zwiększa odczucie słodyczy i pełni, a także jeszcze mocniej redukuje kwasowość. To DARK Brazylia Cerrado Patrocinio! W profilu sensorycznym znajdziecie wciąż te same, dobrze znane Wam z klasyków smaki – ale nieco podkręcone, bardziej w stronę słodyczy i czekolady. My szczególnie polecamy ten wariant pod domowe ekspresy automatyczne. Espresso, Americano, kawa mleczna – każda z tych opcji wyjdzie super!
Brazylijska kawa jest klasykiem i absolutną praprzyczyną każdego blendu pod espresso w HAYB – co byśmy bez niej zrobili? Na bank nie tak dobre kawy.
15 kilometrów na wschód od Patrocinio, znajdziesz zbiór gospodarstw rolnych i plantacji, które są na swój sposób wyjątkowe. Tutaj gleba jest inna: pełna składników odżywczych i obfitująca w niezwykłe minerały, wszystkie te uprawy znajdują się w kraterze uśpionego wulkanu, zwanego przez tubylców Chapadão de Ferro, co tłumaczy się jako „Płaskowyż Żelazny”.
Unikalne czynniki glebowe połączone są z ciepłym i wilgotnym latem oraz łagodną i suchą zimą. Sam czynnik naturalny nie wystarcza do produkcji wysokiej jakości kawy, ważne, co zrobi z nimi człowiek. Dojrzałe owoce kawy są zbierane i segregowane. Potem pozostawia się je do wyschnięcia w brazylijskim słońcu na rozległych, specjalnie zbudowanych patio. Po osiągnięciu idealnego poziomu wilgotności ziarna są po raz drugi segregowane. Przygotowaliśmy tę kawę dla miłośników słodkich kawek z obniżoną kwasowością, polecamy ją także tym, którzy dopiero wchodzą w świat smaków espresso. W sam raz na start!
Metody parzenia:
O palarni:
HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Herbata Oolong od HAYB. To półfermentowana herbata, zwana czasem niebieską, w pół drogi pomiędzy herbatą zieloną, a czarną. Delikatna opcja na początek, o klasycznym smaku!
Herbata oolong, inaczej nazywana jest herbatą turkusową, niebieską lub szmaragdową. W czasie obróbki jest częściowo utleniana (należy do herbat półfermentowanych).
Susz niejednorodnej barwy, w odcieniach od oliwkowych zieleni po brąz; listki pozwijane. Napar jasny o słomkowej, delikatnie złotej barwie, przejrzysty. W aromacie wyczuwalne prażone nuty. Napar w smaku czysty, pełny, delikatny, lekki, słodki. Wyczuwalne nuty orzechów i delikatnie prażone. Polecamy kilkukrotne parzenie; najlepiej smakuje z dwóch, trzech ekstrakcji!
Składniki: liściasta herbata oolong (100%).
Letnia, funkowa eksplozja owoców, kwiatów i słodyczy! To mieszanka dwóch rodzajów arabiki jakości speciality z Etiopii, wypalonych przez warszawską palarnię HAYB. Kawa palona w średnim stopniu, świetnie sprawdzi się do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć lekkie nuty czerwonych owoców, jagód oraz czekoladową słodycz.
Idealnie sprawdzi się w klasycznym espresso, kawach mlecznych oraz w espresso tonic i espresso affogato.
Mieszanka składa się z kaw:
- 50% Ethiopia Sidamo (washed)
- 50% Etiopia Guji (natural)
Opinia roastera:
WTF? OWOCOWY BLEND POD ESPRESSO?
Pink Espresso Blend to nadal dobrze znany funk i to z najlepszym groovem! Połączyliśmy ziarna z Etiopii – w obróbce mytej i naturalnej, żeby uzyskać szalone espresso, jak najbardziej owocowe, z wysoką słodyczą i rześką kwasowością. WHAT THE FUNK to eksplozja w każdym szocie! Wciąż zmieniamy kawę w FUNK – a to dalej to nasz najbardziej przebojowy blend, po którym możesz spodziewać się solidnego uderzenia wysokich owocowych tonów, podbitych głębokim czekoladowym basem.
Metody parzenia:
O palarni:
HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Mielona kawa jakości specialty, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W jej skład wchodzi głównie kawa z Brazylii, z dodatkiem innych ziaren jakości speciality z innych krajów. Palona jasno, stworzona jako kawa prosta w obsłudze - sparwdzi się jako klasyczna zalewajka i do wszelkich przelewowych metod parzenia.
Mieszanka składa się z kaw:
- głównie Brazylia (tyle, żeby smakowało jak kawa!)
- trochę pysznej kawki Speciality Single Origin (żeby nie było nudy).
Opinia roastera:
SIĘ ZALEWA DWA – najbardziej EFFORTLESS jak się da!
Klasyczna kawa mielona – zalewajka, która smakuje dobrze – bo tak ma być. Jest nieskomplikowana – bo tak chcieliśmy. Smakuje beztroską – bo nam wyszło. Są takie piosenki, które przychodzą Ci na myśl zawsze, kiedy wyruszasz w podróż. Ta kawa jest jak jedna z nich – prosta, przyjemna, zawsze wyjdzie i naprawdę trudno coś w niej zepsuć.
Jest gotowa na każdą wyprawę. Nawet, jeśli to po prostu wyjście do rodziny albo znajomych. Byle mieć wrzącą wodę i jakiś kubek – będzie dobra!
Się Zalewa jest jak wyjazdy pod namiot, kiedy życie jest proste i dobre, jak spotkania z bliskimi, kiedy po prostu cieszysz się chwilą. Możesz zabierać ją ze sobą, pozostawić po sobie komuś, kto dobrej kawy jeszcze nie zna, a potrzebuje mielonej – kawa pionierka – będzie dobra wszędzie, wszędzie da radę. Jest prosto, jest smacznie, jest miło. Tak Się Zalewa!
Metody parzenia:
O palarni:
HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalanych przez warszawską HAYB. W paczce znajdziesz ziarna z Brazylii i Gwatemali. Kawa palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku dominuje słodycz o nutach czekolady, migdałów i suszonych owoców. Świetnie sprawdzi się zarówno jako czarna kawa, jak i z dodatkiem mleka.
Opinia roastera:
ZŁOTY ŚRODEK – BLEND NA SŁODKO, Z OWOCAMI
Yellow Espresso Blend to kawa słodsza w smaku niż nasz Black, bardziej owocowa, z ciut wyższą kwasowością. Doskonały wybór dla kogoś, kto lubi szukać ciekawych smaków w swojej codziennej filiżance espresso! To także połączenie dwóch naszych bestsellerowych kaw – espresso z Brazylii i espresso z Gwatemali, równo po połowie. Jeżeli ta pierwsza jest dla Ciebie zbyt stereotypowo-orzechowa, a druga zbyt szalenie-owocowa, to właśnie Yellow Espresso Blend jest rozwiązaniem!
Metody parzenia:
O palarni:
HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!
Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala (Jalapa) / jakiś ładny
Producent: Jilotepeque Small holders / jakiś pros
Farma: San Martin / jakaś piękna
Odmiana: caturra + bourbon / coś fajnego
Obróbka: washed / jakaś dobra
Położenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m. / gdzieś wysoko
Zbiór: zawsze świeży
Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu San Martin.
FARMA
Kawy z San Martin to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa.
OPINIA ROASTERA
Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Illy Arabica Selection to nowa linia kaw single origin z palarni Illy. Ziarna z Etiopii charakteryzuje łagodna kwaskowatość i delikatny kwiatowy, jaśminowy aromat.
Etiopia to kraj, w którym rozpoczęła się historia kawy. Kawowiec często rośnie tu na dziko, jednak uprawiany jest także na farmach oraz w prywatnych ogrodach. Ziarna zbierane są ręcznie. Ziarna z tego regionu maja charakterystyczny, delikatnie kwiatowo-cytrusowy aromat.
Bardzo aromatyczna z wyraźnym i smacznym body, taka jest Illy Moka, stworzona i zmielona specjalnie do parzenia w tradycyjnych kawiarkach.
Zmielona nieco grubiej niż w przypadku mielonych kaw przeznaczonych do espresso, Illy moka oferuje lepsze doznania smakowe przy parzeniu w mokach.
Jest to wyrafinowana mieszanka ziaren Arabiki z gładkim, bogatym i pełnym body. Idealnie nadaje się na dobry początek dnia!
Przewodnik LESS WASTE Polska to solidna porcja wiedzy i inspiracji, która zmieni myślenie konsumentów, producentów oraz właścicieli gastronomii. Z wyrzucania na naprawianie lub ponowne wykorzystanie, z “a może słomka/siatka do tego?” na “czy to naprawdę jest niezbędne?”. Z “przecież wszyscy tak robią” na “razem możemy uratować świat”.
Na świecie marnuje się około 1,3 miliarda ton jedzenia rocznie. To oznacza, że 30% całej wyprodukowanej przez nas żywności trafia na śmietnik. W Polsce co roku wyrzucamy co najmniej 9 mln ton jedzenia, a statystyczny Polak produkuje w tym czasie około 283 kilogramów odpadów. Większość śmieci trafia do ekosystemu, który nie jest w stanie ich przetworzyć. Powierzchnia wyspy śmieci pływającej na Pacyfiku wynosi już około 1,6 miliona kilometrów kwadratowych - pięć razy więcej, niż powierzchnia Polski. Mamy dwie możliwości: pogrążyć się w defetyzmie, albo poszukać rozwiązań wokół siebie - jak Agnieszka Bukowska, autorka projektu LESS WASTE Polska.
Co jest w środku?
Książka składa się z kilku części. W pierwszej eksperci w dziedzinie less waste i gotowania dzielą się wiedzą. Areta Szpura dobitnie, ale przystępnie tłumaczy skalę problemu, a Grzesiek Łapanowski - działanie światowej gospodarki żywnościowej. Eliza Mórawska-Kmita (White Plate) dowodzi, że less waste to nie chwilowa mrzonka, a zestaw rozwiązań stosowanych przez nasze mamy i babcie. Alicja Rokicka (Wegan Nerd) wyjaśnia, jakie znaczenie dla planety ma wegetarianizm i zdradza, jak udało jej się nawrócić rzesze mięsożerców.
Kolejna część to przewodnik po pionierskich lokalach, które od lat dają przykład, jak marnować i wyrzucać mniej. Razem z Agnieszką Bukowską i Małgosią Mintą (Minta Eats) odwiedzimy miejsca w Polsce i na świecie, poznając ich właścicieli - ludzi o wielkich sercach, którzy chcą zostawić świat lepszym, niż go zastali.
Less Waste Polska podaje gotowe rozwiązania na tacy - w książce znajdziemy manual dla właścicieli gastronomii opracowany przez Krzysztofa Rzymana, właściciela zielonych warszawskich kawiarni Stor oraz zestaw porad dla konsumentów, stworzony przez Jagnę Niedzielską - kucharkę i propagatorkę idei zero waste, autorkę książki Bez resztek.
Książkę zamyka indeks producentów i dostawców zrównoważonych rozwiązań - przydatny każdemu, kto chciałby wprowadzić ekologiczne rozwiązania we własnej restauracji, w biurze, na evencie albo w domowej kuchni. W katalogu znajdziemy naprawdę zróżnicowane pozycje - od wytwórców biodegradowalnych opakowań wytwarzanych przez mikroorganizmy, po energetycznie samowystarczalne browary.
Autorzy:
Autorką książki jest Agnieszka Bukowska, która po sukcesie przewodnika Coffee Spots Polska (wyd. 2018), promującym kawę speciality w Polsce, postanowiła uwrażliwić Polaków na naprawdę palący temat - less waste.
Kolaż na okładkę przewodnik stworzyła Beata Śliwińska (Barrakuz), projektantka, ilustratorka i scenografka, odpowiadająca również za okładkę Coffee Spots Polska.
Za skład i dyrekcję artystyczną odpowiada Izabela Piotrowiak z Unwind studio. Autorką portretów i sesji zdjęciowej (koncepcja oraz wykonanie) jest Paula Patocka z Papaya Films. Scenografią zajęła się Zuzanna Mazurczak-Beska z Hart.
Agnieszka Bukowska we współpracy z:
Małgosia Minta,
Grzegorz Łapanowski,
Eliza Mórawska-Kmita,
Jagna Niedzielska,
Areta Szpura,
Alicja Rokicka,
Krzysztof Rzyman
300 stron, format 13,5 x 19 cm
wydawnictwo: Przebłysk (self-publishing)
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Słodka, z delikatnymi nutami owocowymi - w jej smaku można wyczuć naturalne akcenty wiśni, orzecha i ciemnej czekolady.
Kraj pochodzenia kawy: Brazylia
Region: Alto Mogiana, Sao Paulo
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Yellow Bourbon
Położenie upraw: 1150 - 1350 m n.p.m.
Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Rwandy. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, żurawiny, czerwonego jabłka i miodu.
Prawdziwa owocowa bomba do codziennego picia. Świetna kawa zarówno do rozpoczęcia przygody z przelewem, jak i do każdego pysznego śniadania.
Kraj pochodzenia kawy: Rwanda
Region: Huye Hills
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Red Bourbon
Położenie upraw: 1700 - 2200 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 85,5 pkt.
Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Etiopii. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty skórki cytryny, cukru trzcinowego oraz czarnej herbaty.
Kraj pochodzenia kawy: Etiopia
Region: Sidamo
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Heirloom
Położenie upraw: 1900 - 2200 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 86 pkt.