Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Na ten napój trzeba troszkę poczekać, ale jest w 100% tego wart. Cold brew jest dziecinnie proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczne i esencjonalne. Ziarna kawy lub liście herbaty moczone przez parę godzin w zimnej wodzie, czyli macerowane, oddają smak i aromat do naparu. Dzięki zawartości kofeiny cold brew odpowiednio pobudza i jednocześnie orzeźwia. Nie na co czekać - let’s brew!

Lista składników:

1l zimnej przefiltrowanej wody
70 g zmielonej kawy lub 30 g herbaty*
*kawa pod cold brew powinna być grubo zmielona, herbata natomiast najlepsza będzie w wersji liściastej.

Przygotowanie

Zmieloną wcześniej kawę lub herbatę w liściach umieszczamy w naczyniu. Najlepiej sprawdzą się specjalne naczynia do cold brew, które mają dodatkowe sitko. Możesz skorzystać z innego szklanego naczynia np. słoika.

Całość zalewamy zimną wodą i umieszczamy na parę godzin w lodówce (idealnie na całą noc). Następnie napar filtrujemy. Cold brew od razu nadaje się do spożycia. Serwujemy z kostkami lodu, sezonowymi owocami lub plasterkami cytrusów.

Filtrowanie i sortowanie
1 - 19 produktów z 19 dostępnych
COFFEE PLANT - FLOW Very Berry Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 24.05.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Rwandy i Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. FLOW Very Berry jest bardzo słodka i jednocześnie bardzo owocowa. Łączy w sobie nuty pestkowych i czerwonych owoców. Kawa o wysokiej słodyczy z nutą czerwonych owoców takich jak wiśnie, porzeczki i śliwki. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda / Etiopia Metoda obróbki: Natural Ocena w cuppingu: 84,5 / 87 pkt.
COFFEE PLANT - FLOW Juicy Fruit Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 17.05.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Tanzanii i Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. FLOW Juicy Fruit łączy w sobie orzeźwiające smaki soczystych owoców z kwiatową nutą. Można w niej wyróżnić nuty akacji, brzoskwini, jaśminu, moreli i cytrusów. Kraj pochodzenia ziarna: Tanzana / Etiopia Metoda obróbki: Washed Ocena w cuppingu: 84,5 / 81 pkt.
Nowość
Trigger - Etiopia Koke Washed Filter 250g

Producent: Trigger

Data palenia: 11.06.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do wiśni, pomarańczy, róży i czekolady. Kraj: Etiopia Region: Yirgacheffe Farma: małe farmy w okolicy Yirgacheffe Producent: lokalni, drobni farmerzy Odmiana: Dega, Kudhume, Wolisho Położenie upraw: 1870 - 1900 m n.p.m. Metoda obróbki: Washed Ocena w cuppingu: 87,75 / 100 punktów PRZEPIS  French press. Mielenie średnie, średnio grube. Woda - wrzątek, doza 6 g kawy na 100 g wody. Zalewamy, zostawiamy. Po 4-6 minutach mieszamy korzuszek. Po kolejnych 2 minutach zakładamy franchpressowi czapeczke i wciskamy tłok. Pijemy.
Nowość
Bracia Ziółkowscy - Kolumbia La Esperanza Washed Filter 250g

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 21.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kolumbii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do owoców pestkowych, białego winogrona i ziół. Kraj pochodzenia ziaren: Kolumbia Region: Huila, Garzon Odmiana: Castillo, Caturra, Colombia Metoda obróbki: Washed
Bracia Ziółkowscy - Rwanda Kivu Szybki Przelew Filter 250g

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 23.05.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Rwandy, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do truskawki, marcepanu i jaśminu. Kraj pochodzenia ziaren: Rwanda Region: Kivu Lake Odmiana: Bourbon Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m.
COFFEE PLANT - Peru Chacra Natural Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 20.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty kakao, anyżu, jabłka i toffi. Kraj pochodzenia ziarna: Peru Region: Cajamarca, Jaen Metoda obróbki: Natural Odmiana: Caturra, Bourbon, Catuai Wysokość upraw: 1850 - 2000 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 84 / 100 pkt.
Promocja
Johan & Nyström - Sweet Serenity Filter 250g

Producent: Johan & Nyström

Data palenia: 19.06.2024

Tęsknisz za Etiopią Welena? Sprawdź Sweet Serenity od Johan & Nyström. Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii i Brazylii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się  do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można wyczuć nuty mlecznej czekolady, jagód i słodkich owoców. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia, Brazylia Region: Guji, Fazenda
Najniższa cena: 60,00 zł
60,00 zł
Nowość
Coffeelab - Burundi Ubuto Washed Filter 250g

Producent: Coffeelab

Data palenia: 04.06.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Burundi, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku są wyczuwalne nuty figi, czarnej porzeczki i róży. Kraj pochodzenia kawy: Burundi Region: Karuzi Metoda obróbki: Washed Odmiana: Bourbon
Nowość
Coffeelab - Boliwia Asocafe Washed Filter 250g

Producent: Coffeelab

Data palenia: 04.06.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Boliwii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do dojrzałej cytryny, czarnej herbaty i czekolady. Kraj pochodzenia ziarna: Boliwia Region: Taipiplaya, Caranavi Odmiana: Catuai, Typica, Caturra Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1500 - 1900  m n.p.m.
Instytut Kawy - Etiopia Koke Cooperativa Filter 250g

Producent: Instytut Kawy

Data palenia: 25.04.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez Instytut Kawy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do herbaty jaśminowej, trawy cytrynowej i grejpfruta. Kraj pochodzenia ziaren: Etiopia Region: Yirgacheffe Odmiana: Ethiopian Heirloom Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1500 - 2100 m n.p.m.
Nowość
HAYB - Etiopia Koke Anaerobic Natural Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 22.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do herbaty Earl Grey, dżemu malinowego i dojrzałych brzoskwini. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Gedeo, Yirgacheffe Odmiana: Heirloom Metoda obróbki: Anaerobic (Natural)  Wynik w cuppingu: 87.75 / 100 punktów Położenie upraw: 1700 - 1800 m n.p.m.
Hi! Coffeedesk - Juicy Monster Filter 250g

Producent: Coffeedesk

Data palenia: 20.05.2024

Jak w życiu! Gdy poznajesz szaloną i kapryśna osobowość, bez której nie wyobrażasz sobie letniego cold brew. Orzeźwiająco-cytrusowy rozmach dla prawdziwych koneserów. Ekscesy, fanaberie i soczysta rozkosz podniebienia dla odważnych entuzjastów. Profil smakowy: cytrusowo-owocowy. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Nyeri Odmiana: Ruiru 11, Sl28, SL34 Obróbka: washed Wysokość upraw: 1600 - 1780 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86 SCA Kawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress. Selected, matched, freshly roasted. Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz. Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.
Trigger - Fruity Batch Filter 1kg

Producent: Trigger

Data palenia: 21.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się soczyste, kwiatowe i owocowe nuty. Metoda obróbki: Natural Ocena w cuppingu: 85 / 100 punktów  
Trigger - Brazylia Nutty Batch Filter 1kg

Producent: Trigger

Data palenia: 21.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do mlecznej czekolady, brązowego cukru i orzechów. Kraj: Brazylia Metoda obróbki: Natural Ocena w cuppingu: 82 - 84 / 100 punktów  
Bracia Ziółkowscy - Etiopia Szybki Przelew Filter 250g

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 14.06.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jagód i czarnej herbaty. Kraj pochodzenia ziaren: Etiopia Region: Guji Metoda obróbki: Natural
Nowość
Bracia Ziółkowscy - Kenia Baragwi Guama Washed Filter 250g

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 17.06.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kenii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czarnej porzeczki i maliny. Kraj pochodzenia ziaren: Kenia Region: hrabstwo Kirinyaga Farma: Stacja Myjąca Gachami Producent: Spółdzielnia Rolników Baragwi Odmiana: SL28, SL34 Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1700 - 1800 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 86,5 / 100 punktów O PRODUCENCIE Baragwi FCS jest dziś największą spółdzielnią w Kenii zarówno pod względem wielkości produkcji jak i liczbą członków – liczy niemal 2400 osób. Spółdzielnia posiada łącznie 12 stacji myjących. Gachami jest jedną z największych. Spółdzielnia wykorzystuje swój rozmiar i wynikające z niego zasoby do tego, by osiągać coraz większą powtarzalność. Managerowie stacji myjących rotują między lokalizacjami raz na dwa lata, co pomaga w zachowaniu wysokich standardów obróbki i pracy. Spółdzielnia ma też wśród swojego personelu agronomów, którzy pracują z rolnikami-członkami spółdzielni nad procedurami uprawy. OPINIA ROASTERA Co można powiedzieć – Kenia jak się patrzy. Wyraźnie kwasowa z nutami przypominającymi maliny na czele, w tle czarne porzeczki. Lekka karmelowość, ale tylko w roli towarzyszącej. Standard kawom z Kenii zawiesiliśmy wysoko, ale to ziarno spełnia go bez trudu.
COFFEE PLANT - Kolumbia La Reserva Honey Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 27.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty róży herbacianej, maliny, kwiatów i miodu. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Antioquia, Bolivar Metoda obróbki: Honey, Anaerobic Odmiana: Caturra, Chiroso Wysokość upraw: 1950 - 2000 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 87 / 100 pkt.
Heresy - Pastor Universal Blend 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 09.04.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemniej, przeznaczona do parzenia w ekspresie, kawiarce, french pressie lub w przelewowych metodach parzenia czy zalania w kubku. Profil o niskiej kwasowości, wysokiej słodyczy oraz wyraźniejszej goryczy. To najbardziej budżetowa kawa w ofercie Heresy i być może najbardziej heretyczna! Pastor jest blendem kaw z poprzedniego sezonu, który udowadnia, że nie ma nic złego w transparentnym mówieniu o dacie zbiorów! Palimy tę kawę ciemniej, choć     w taki sposób, aby nadawała się do różnych metod parzenia. Sprawdzi się szczególnie dobrze w ekspresie lub kawiarce, a dla fanów niższej kwasowości, większej goryczy          i ciemniejszych, czekoladowo-karmelowych nut, także w metodach przelewowych. Dlatego nazywamy go blendem uniwersalnym. Pastor nie oferuje kawom życia wiecznego, ale daje drugie tym, które na to zasłużyły! CO TO ZA HEREZJA W niemal każdej palarni zostaje trochę kawy z poprzednich zbiorów, kiedy wjeżdżają już nowe, świeższe, z ostatniego cropu. Te ziarna często wciąż są dobre, szczególnie jeśli ich jakość była wysoka od samego początku, choć zazwyczaj zdarza się, że tracą trochę na intensywności a czasem pojawiają się w nich nuty, kojarzące się z drewnem. Są różne pomysły na ich zagospodarowanie. Sporo palarni sprzedaje je w cenie regularnej, bez ujawniania informacji o dacie zbiorów, niektóre dorzucają do tańszych blendów, inne próbują ukryć smak ciemniejszym paleniem lub aromatyzacją. Aby podkreślić w naszej ofercie nacisk na świeże, aktualne cropy, zawsze w opisie kaw podajemy ich daty. Marzy nam się, by był to branżowy standard! By konsument mógł bardziej świadomie oceniać jakość i świeżość w stosunku do ceny. Tymczasem w samych “past cropach” nie ma nic złego, jeśli powiemy o tym wprost i odpowiednio niżej je wycenimy. Być może to jedno z niewielu takich podejść na rynku, ale czas wnieść trochę więcej transparentności w temacie kaw z poprzednich zbiorów! OPIS KAWY Odmiana: blend Obróbka: blend Producent: blend Farma: blend Origin: blend Położenie upraw: różnie Zbiór: zbiory z poprzedniego sezonu! Wynik w cuppingu: kawy ocenione na minimum 86 / 100 punktów podczas cuppingów na świeżym ziarnie OPINIA ROASTERA Jeśli jesteś coffee geekiem, który szuka w kawie kwiatków i owocków, znajdziesz ich całą gamę w naszej sezonowej ofercie! Jeśli za to wolisz ciemniejsze, klasyczne kawy lub szukasz prezentu dla wujka, babci czy kogoś, kto jeszcze nie poznał świata kawy specialty - mamy to! To intensywna kawa o wysokiej słodyczy, niskiej kwasowości i wyraźnej, choć przyjemnej goryczce (coś jak czekolada 85%), a dzięki wykorzystaniu ziaren z poprzednich zbiorów, ma też dużo niższą cenę, bo sprzedajemy ją “po kosztach”! To też nasz sposób na less waste, bo trochę świetnego ziarna zostało w naszym magazynie.. I tak powstał Pastor. Zdrówko! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
COFFEE PLANT - Tanzania Mondul Estate AA Washed Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 20.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Tanzanii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty czerwonej porzeczki, jaśminu, cytrusów, miodu i ziół. Kraj pochodzenia ziarna: Tanzania Region: Arusha Metoda obróbki: Washed Odmiana: Blue Mountain, Kent, Bourbon Polożenie upraw: 1600 - 1765 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 85,5 / 100 pkt.