Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Zimny przelew dobrej kawy? Tylko z dripem na lodzie! Drink jest bajecznie prosty, a pozwala szybko uzyskać wyrazisty i zimny napar. To ideał dla fanów kaw o wyższej kwasowości, której cold brew nie jest w stanie uzyskać w procesie maceracji. Kwaśny i orzeźwiający drip na lodzie przygotowuje się podobnie jak klasyczny przelew, zmieniając jedynie proporcje wody i kostek lodu. Przyjemnie brzęczący od lodu serwer pełen dobrego przelewu to must-have tego lata.

Lista składników:

Kawa pod przelew: 6-7 g kawy na 100 ml wody (zmielona nieco drobniej)
Lód: w proporcji 3:2 z wodą

Przygotowanie:

Drip na lodzie zaparza się według dokładnie tych samych zasad jak klasyczny przelew. Ilość ciepłej wody wlewanej przez drip do serwera jest mniejsza, stąd konieczność mniejszego przemiału ziaren.

Umieść lód w odpowiedniej proporcji w serwerze. Zacznij przelewać kawę zgodnie z metodami alternatywnymi. Pełną instrukcję znajdziesz tutaj.

Filtrowanie i sortowanie
1 - 6 produktów z 6 dostępnych
Story Coffee - Gwatemala La Maravilla Washed Filter 250g

Producent: Story Coffee Roasters

Data palenia: 08.04.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w warszawskiej palarni Story Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty suszonych owoców, kwiatów, wiśni i miodu. Kraj pochodzenia kawy: Gwatemala Region: Huehuetenango Metoda obróbki: Washed Odmiana: San Ramon Położenie upraw: 1600  m n.p.m. Ocena w cuppingu: 87 / 100 pkt
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - Peru Cajamarca SHB+ Filter - Kawa ziarnista 250g

Producent: Hard Beans

Data palenia: 18.06.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance możesz spodziewać się zbalansowanego body, delikatnej kwasowości cytrusów, owocowości czerwonych jabłek i słodyczy karmelu. Kraj pochodzenia ziarna: Peru Region: Cajamarca Metoda obróbki: Washed Odmiana: Bourbon, Typica Położenie upraw: 1600 - 2000 m n.p.m.
COFFEE PLANT - Kolumbia La Claudina Natural Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 20.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwek, suszonych owoców, porzeczek i miodu. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Bolivar, Antioquia Farma: La Claudina Producent: Juan Saldarriaga Metoda obróbki: Natural Odmiana: Tabi Wysokość upraw: 1850 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86 / 100 pkt.
LaCava - Kenia Endebess Natural Filter 250g

Producent: LaCava

Data palenia: 26.03.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty soczystych jagód, słodkich poziomek i karmelu. Kraj pochodzenia kawy: Kenia Region: Trans-nzoia Metoda obróbki: Natural Odmiana: SL-28, SL-34, Baitan, Ruiru-11 Położenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 86 / 100 pkt
Johan & Nystrom - Brazylia Everaldo Cassandro Washed Filter 250g

Producent: Johan & Nyström

Data palenia: 24.04.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się  do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. Można tu wyczuć nuty czerwonych owoców i brązowego cukru. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Farma/Producent: Sitio Cassandro Wysokość upraw: 1100 m n.p.m. Odmiana: Catucai 785 Obróbka: Washed
Trigger - Etiopia Nansebo Natural Filter 250g

Producent: Trigger

Data palenia: 20.03.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do borówki, cytrusów i karmelu. Kraj: Etiopia Region: Sidamo Farma: Nansebo Producent: Mandeyo General Trading Odmiana: Heirloom Położenie upraw: 2300 m n.p.m. Metoda obróbki: Natural Ocena w cuppingu: 85 / 100 punktów PRZEPIS  French press. Mielenie średnie, średnio grube. Woda - wrzątek, doza 5 g kawy na 100 g wody. Zalewamy, zostawiamy. Po 4-6 minutach mieszamy korzuszek. Po kolejnych 2 minutach zakładamy franchpressowi czapeczke i wciskamy tłok. Pijemy.  

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!