- Promocje
-
- 3fe (9)
- 1883 Maison Routin (17)
- Able Brewing (6)
- Acaia (24)
- AeroPress (30)
- Alpro (5)
- Althaus (35)
- AOOMI (97)
- April (10)
- Arcaffe (20)
- Asobu (45)
- Audun Coffee (25)
- Bagdrip (11)
- Baratza (44)
- Barista & Co (1)
- Barista Space (95)
- Bergstrands Kafferosteri (6)
- Bialetti (229)
- Bialetti Dolce&Gabbana
- Blend Tea (2)
- Bonanza Coffee (10)
- Bracia Ziółkowscy (24)
- Brewista (9)
- Brita (3)
- Brown House & Tea (61)
- Bunn (35)
- BWT (22)
- By.herbs (12)
- Caffenation (18)
- Casino Mocca (10)
- Ceado (4)
- Ceramics 36 (22)
- Cerapotta (1)
- Chemex (29)
- Cilia (7)
- Clever (21)
- Clipper (13)
- Coffeedesk (37)
- COFFEE PLANT (51)
- Colonna Coffee (6)
- Comandante (81)
- Contigo (28)
- Craft Coffee Roasters (6)
- Dafi (36)
- Dear Tea Society (10)
- Diemme Caffe (16)
- Dobra Palarnia Kawy (10)
- DomoBar (1)
- Doubleshot (12)
- Dr. Coffee (12)
- Drink Me Chai (6)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (12)
- Dworzysk (23)
- Espresso Gear (24)
- Etno Cafe (27)
- Eureka (90)
- Father's Coffee (11)
- Fellow (198)
- Fentimans (17)
- Figa Coffee (15)
- Five Elephant (8)
- FLAMQA (1)
- Full Circle (3)
- Gaggia (16)
- Gardelli Specialty Coffees (21)
- GAT (1)
- GBG (3)
- Giovannacci Caffe (8)
- Glowbeans (4)
- Good Coffee (7)
- Graef (30)
- Happa to Mame (3)
- Hard Beans (71)
- Hario (279)
- HAYB (98)
- Heresy (27)
- Hi! Coffeedesk (25)
- HKliving (46)
- illy (15)
- IMS (24)
- Instytut Kawy (16)
- Izzo (7)
- Java Coffee
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (28)
- Jura (51)
- Kafar (21)
- Kalve (7)
- KawePale (12)
- KeepCup (212)
- Kimbo (23)
- KINTO (93)
- Knock (1)
- Kofi Brand (6)
- Kruve (43)
- KYOTO Coffee Roasters (21)
- La Cabra (11)
- LaCava (101)
- La Marzocco (29)
- Lavazza (32)
- Lazy Legs (6)
- Leaf Liturgy (6)
- Lelit (33)
- Le Piantagioni del Caffe (42)
- Long Man Tea (61)
- Loveramics (349)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (18)
- Lykke (24)
- Mahlkonig (27)
- MAMAM (10)
- Matcha Bros (6)
- Melitta (97)
- MiiR (72)
- Minor Figures (2)
- Moccamaster (74)
- Monbana (47)
- Morning (3)
- Motta (114)
- Mount Caramel (41)
- Mount Everest Tea (25)
- Napar (8)
- Natumi (15)
- New York (9)
- Nivona (17)
- Nomad Coffee (11)
- Oatly (18)
- ORIGAMI (55)
- Or Tea? (2)
- Outin (6)
- Paper & Tea (84)
- Passalacqua (13)
- Pellini (14)
- PIXEL (9)
- Pizca del Mundo (26)
- Planetary Design (1)
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (40)
- Puqpress (16)
- Rancilio (2)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (48)
- Rocket Bean (21)
- Saeco (2)
- Savage Coffees
- Sencotel (2)
- SIMPLo (4)
- Sloane (8)
- Smeg (9)
- Solberg & Hansen (44)
- So Natural (1)
- Spojka (6)
- Sproud (4)
- Story Coffee Roasters (43)
- Tastea Heaven (3)
- Teabag (3)
- teapigs (92)
- Teasome (27)
- Teministeriet (104)
- The Barn (6)
- The Coffee Collective (4)
- The Rinser (6)
- Timemore (51)
- Tim Wendelboe (5)
- Toddy (22)
- Trigger (15)
- Urnex (28)
- Varia (1)
- Vintage Teas (60)
- VST inc. (10)
- WildPower (18)
- Wilfa (34)
- Willie's Cacao (44)
- Wunda (1)
- YOCO (11)
- YOGI TEA (36)
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
-
-
Akcesoria
-
Pozostałe
-
- Zestawy
Wyniki wyszukiwania frazy '20coffee 20spots'
Filtrowanie i sortowanie
1
- 5 produktów z 5 dostępnych
Nowość
Książka Coffee Spots Polska 2024/25 - Agnieszka Bukowska i Krzysiek Rzyman
Producent: Bialetti
Wielki powrót Coffee Spots Polska! Po sześciu latach od wydania pierwszego Coffee Spots Polska autorzy przewodnika ponownie przemierzają kraj w poszukiwaniu dobrej kawy i odpowiedzi na pytania o przyszłość branży.
To największa baza wiedzy w historii polskiej kawy. 300 kawiarni, kilkadziesiąt restauracji, piekarni, cukierni i barów z kawą specialty i wyciągnięte na podstawie zebranych danych wnioski oraz przewidywania dotyczące nadchodzących trendów. Obowiązkowa pozycja dla podróżników, osób związanych z branżą hospitality i wszystkich amatorów kawy.
Co w środku?
Czy istnieje przepis na idealny design kawiarni? Ile miejsc serwuje już matchę i roślinne mleko? Czy warto inwestować w mocktaile i decaf? Da się prowadzić kawiarnię z samą kawą? Jaka jest przyszłość pop-upów? To tylko część pytań, na które odpowiedzi dostarcza przewodnik. Książka ułatwia zwiedzanie kawiarni poprzez podziały na miasta, dzielnice i osiedla a także szczegółowe oznaczenia, które pozwolą wszystkim znaleźć dokładnie to, czego szukają: dobry design, wyjątkową jakość kawy, konkretny sposób parzenia, śniadanie, matchę czy darmowe roślinne alternatywy mleka.
Design
Coffee Spots Polska to nie tylko ogromna baza wiedzy i praktyczne zastosowania, ale też piękny design. Za okładkę, jak w poprzednim wydaniu, odpowiada Beata Śliwińska Barrakuz - projektantka, set designerka i mistrzyni kolażu. Składem zajęła się Gracja Zegarowicz odpowiedzialna za oprawę graficzną projektów takich jak Ja i moje przyjaciółki idiotki Joanny Okuniewskiej, Małe końce świata Justyny Mazur, albumu Sztuka pobytu autorstwa Travelicious. Za portrety i zdjęcia studyjne zamieszczone w książce odpowiada Paula Patocka.
Szczegóły wydania
Język: polski i angielski
Liczba stron: 420
ISBN: 9788397101807
Nowość
HAYB x Coffee Spots - Salwador El Balsamos Anaerobic Natural Filter 250g
Producent: HAYB
Data palenia: 14.04.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do czerwonego jabłka, suszonej moreli i marcepanu.
Kraj pochodzenia ziarna: Salwador
Region: El Balsamos
Odmiana: Red Bourbon
Metoda obróbki: Anaerobic (natural)
Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
Położenie upraw: 1600 - 1750 m n.p.m.
OPINIA ROASTERA
To kawka totalnie site-specific!
Żeby uprawiać kawę (i handlować z codziennością) w Salvadorze, trzeba mieć upór, siłę i pasję – to ponoć jedno z najniebezpieczniejszych miast w Centralnej Ameryce. To wszystko wyróżnia Fernando Alfaro, który wyhodował te ziarna. Fernando przejął bardzo zaniedbaną farmę po swoim dziadku w 2019 roku. Farma położona jest na zboczach wulkanu, dzięki czemu kawowce mają idealną wyprawkę, by rosnąć duże i silne!
Nasz importer pisze, że sekretem smaku tych ziaren jest wykorzystanie przez farmera mikroorganizmów występujących w tym specyficznym, wulkanicznym terenie. Ich obecność ma wydłużać proces fermentacji. Na moje oko wszystko zamyka się w pojęciu terroir, czyli specyfice obszaru, w którym wyrósł kawowiec – a nie cudownym pyłku, którym posypuje się wiśnie. Fakt faktem – fermentacja przebiegła tu, jak trzeba! W filiżance znajdziecie dużo owoców tropikalnych i toffee. Bardzo soczysta kawka!
Nowość
HAYB x Coffee Spots - Etiopia Kabira Natural Espresso 250g
Producent: HAYB
Data palenia: 16.04.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w Warszawie przez HAYB. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W profilu sensorycznym palarni są nuty hibiskusa, dojrzałej wiśni, mango i gorzkiej czekolady.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Agaro, Jimma
Odmiana: Heirloom
Obróbka: Natural
Położenie upraw: 2000 - 2100 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 86.25
Na gęsty i słodki espresso szocik!
Mustefa Abakeno to już marka własna! To rolnik pochodzący z regionu Jimma w zachodniej Etiopii. Zarządza rozległą, 18-hektarową farmą położoną na imponującej wysokości 2040 metrów nad poziomem morza. Jego gospodarstwo jest świadectwem bogatego dziedzictwa kawowego Etiopii, zawiera różnorodne odmiany kawy pochodzące z cenionego centrum badawczego Jimma. Procesując kawę Mustefa umiejętnie łączy tradycję i innowację, tworząc wyjątkowe ziarna kawy. To wszystko zmieściło się także w tych ziarenkach. Słodki, soczysty, gęsty szocik.
Pyszny solo i z mleczkiem!
Książka Coffee Spots Polska - miękka okładka - Agnieszka Bukowska i Krzysiek Rzyman
Przejechali dziesiątki tysięcy kilometrów, odwiedzili 33 miasta i ponad 170 kawiarni, wypili hektolitry kawy, zjedli tony ciast, a przede wszystkim poznali mnóstwo wspaniałych ludzi i historii. Przewodnik COFFEE SPOTS POLSKA opisuje wszystkie niezależne kawiarnie speciality, historię rozwoju trzeciej fali kawowej w Polsce, a także zawiera kompendium wiedzy na temat kawy, jej pochodzenia, obróbki i sposobów zaparzania.
Autorami przewodnika są Agnieszka Bukowska i Krzysiek Rzyman, na co dzień związani z kawiarniami CoffeeDesk oraz STOR. Sami dużo podróżują, a planując kolejne wyjazdy zawsze szukają lokalnych kawiarni i palarni. Jak podkreślają kawa to nie tylko napój, ale i okazja do rozmowy, poznania nowych ludzi, a także odkrycia miasta od zupełnie innej, nieturystycznej strony. Przewodnik COFFEE SPOTS POLSKA wydany dwujęzycznie, po polsku i po angielsku, ułatwi takie podróże wszystkim miłośnikom kawy z Polski i zagranicy.
W Polsce działa już ponad 170 miejsc serwujących kawę najwyższej jakości oraz przygotowujących ją przy użyciu przelewowych metod parzenia. Drip, chemex, czy syfon, nie tylko wyglądają efektownie, ale przede wszystkim pozwalają wydobyć z kawy to, co najlepsze.
Przewodnik opisuje kawiarnie na całej szerokości geograficznej kraju, od Szczecina po Gołdap, położoną tuż przy granicy z Kaliningradem, od Gdyni po Zakopane. Nie jest niespodzianką, że najwięcej kawiarni znajduje się w Warszawie, tuż za nią na podium plasują się Poznań i Kraków. Ale wiele mniejszych miast pozytywnie zaskakuje. Najspokojniejsza kawiarnię, gdzie można zaszyć się na kilka dni, znajduje się w Bieszczadach, a jedna z najbardziej inspirujących, mieści się w starym zakładzie fotograficznym w Raciborzu, niedaleko czeskiej granicy. Przewodnik poza praktycznymi informacjami dotyczącymi godzin otwarcia, używanego sprzętu i dostępnych metod parzenia opisuje historię każdego miejsca i jego właścicieli.
COFFEE SPOTS POLSKA to prawdziwe kompendium wiedzy na temat kawy speciality. Zaproszenie do współpracy przy tym projekcie przyjęli specjaliści z Polski i z zagranicy, którzy napisali rozdział poświęcony krajom pochodzenia kawy, metodom obróbki, czy sposobom jej zaparzania. Autorami są Maciej Duszak - Mistrz Polski Brewers, Krzysztof Barabosz - współzałożyciel palarni Hard Beans, Marcin Rzońca - autor bloga popularcoffee.pl, Kuba Świątek - Head Barista i trener oraz Scott Tedder - kupiec zielonego ziarna i roaster w Bonanza Coffee z Berlina. Ważne jest także w czym podaje się kawę, o czym przypomina dziennikarka i blogerka Małgorzata Minta w tekście poświęconym polskiej porcelanie. Z kolei aktywistka Areta Szpura przekonuje, że #suckingsucks i zachęca zarówno właścicieli, jak i gości kawiarni, do przestawienia się na życie zero waste.
Kolaż na okładkę przewodnika zaprojektowała Beata Śliwińska Barrakuz, projektantka, ilustratorka i set designerka (projektowała również okładkę wydanego w 2017 roku przewodnika Varsavia Coffee Spots). Za skład i dyrekcję artystyczną odpowiadała Izabela Piotrowiak, współwłaścicielka Unwind studio.
Miękka okładka
Liczba stron: 420
Język: polski i angielski
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Książka Coffee Spots Polska - twarda okładka - Agnieszka Bukowska i Krzysiek Rzyman
Przejechali dziesiątki tysięcy kilometrów, odwiedzili 33 miasta i ponad 170 kawiarni, wypili hektolitry kawy, zjedli tony ciast, a przede wszystkim poznali mnóstwo wspaniałych ludzi i historii. Przewodnik COFFEE SPOTS POLSKA opisuje wszystkie niezależne kawiarnie speciality, historię rozwoju trzeciej fali kawowej w Polsce, a także zawiera kompendium wiedzy na temat kawy, jej pochodzenia, obróbki i sposobów zaparzania.
Autorami przewodnika są Agnieszka Bukowska i Krzysiek Rzyman, na co dzień związani z kawiarniami CoffeeDesk oraz STOR. Sami dużo podróżują, a planując kolejne wyjazdy zawsze szukają lokalnych kawiarni i palarni. Jak podkreślają kawa to nie tylko napój, ale i okazja do rozmowy, poznania nowych ludzi, a także odkrycia miasta od zupełnie innej, nieturystycznej strony. Przewodnik COFFEE SPOTS POLSKA wydany dwujęzycznie, po polsku i po angielsku, ułatwi takie podróże wszystkim miłośnikom kawy z Polski i zagranicy.
W Polsce działa już ponad 170 miejsc serwujących kawę najwyższej jakości oraz przygotowujących ją przy użyciu przelewowych metod parzenia. Drip, chemex, czy syfon, nie tylko wyglądają efektownie, ale przede wszystkim pozwalają wydobyć z kawy to, co najlepsze.
Przewodnik opisuje kawiarnie na całej szerokości geograficznej kraju, od Szczecina po Gołdap, położoną tuż przy granicy z Kaliningradem, od Gdyni po Zakopane. Nie jest niespodzianką, że najwięcej kawiarni znajduje się w Warszawie, tuż za nią na podium plasują się Poznań i Kraków. Ale wiele mniejszych miast pozytywnie zaskakuje. Najspokojniejsza kawiarnię, gdzie można zaszyć się na kilka dni, znajduje się w Bieszczadach, a jedna z najbardziej inspirujących, mieści się w starym zakładzie fotograficznym w Raciborzu, niedaleko czeskiej granicy. Przewodnik poza praktycznymi informacjami dotyczącymi godzin otwarcia, używanego sprzętu i dostępnych metod parzenia opisuje historię każdego miejsca i jego właścicieli.
COFFEE SPOTS POLSKA to prawdziwe kompendium wiedzy na temat kawy speciality. Zaproszenie do współpracy przy tym projekcie przyjęli specjaliści z Polski i z zagranicy, którzy napisali rozdział poświęcony krajom pochodzenia kawy, metodom obróbki, czy sposobom jej zaparzania. Autorami są Maciej Duszak - Mistrz Polski Brewers, Krzysztof Barabosz - współzałożyciel palarni Hard Beans, Marcin Rzońca - autor bloga popularcoffee.pl, Kuba Świątek - Head Barista i trener oraz Scott Tedder - kupiec zielonego ziarna i roaster w Bonanza Coffee z Berlina. Ważne jest także w czym podaje się kawę, o czym przypomina dziennikarka i blogerka Małgorzata Minta w tekście poświęconym polskiej porcelanie. Z kolei aktywistka Areta Szpura przekonuje, że #suckingsucks i zachęca zarówno właścicieli, jak i gości kawiarni, do przestawienia się na życie zero waste.
Kolaż na okładkę przewodnika zaprojektowała Beata Śliwińska Barrakuz, projektantka, ilustratorka i set designerka (projektowała również okładkę wydanego w 2017 roku przewodnika Varsavia Coffee Spots). Za skład i dyrekcję artystyczną odpowiadała Izabela Piotrowiak, współwłaścicielka Unwind studio.
Twarda okładka
Liczba stron: 420
Język: polski i angielski
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!