Akcesoria

4 zastosowania Fellow Prismo, o których jeszcze nie wiesz (i jeden bonus!)

Aeropress podbił serca kawoszy na całym świecie swoją wszechstronnością – skoro ten nagłówek złowił Twoją uwagę, prawdopodobnie jesteś jednym/ą z nich. Jeśli szukasz urozmaicenia naparów z kultowego zaparzacza, podpowiemy Ci jak dzięki Fellow Prismo wycisnąć z Aeropressa jeszcze więcej (dosłownie). 

Aero-co? Jeśli pierwszy raz słyszysz o tym zaparzaczu, koniecznie sprawdź siedem rzeczy, dzięki którym Aeropress jest fest! Sekret Aeropressa tkwi we wszechstronności. Smaczny kubek kawy z jego pomocą otrzymać może każdy, bez dodatkowej wiedzy ani sprzętu – a jednocześnie, jeśli poświęcić mu uwagę, z tego niepozornego zaparzacza można wycisnąć znacznie więcej, czego dowodzą Aero-mistrzostwa na całym świecie. Kiedy już przetestujesz wszystkie grubości mielenia, temperatury i długości parzenia, odwrócisz tubę na wszystkie możliwe sposoby – warto sięgnąć po Fellow Prismo. Ten niedrogi upgrade otworzy przed Tobą całe spektrum nowych możliwości. Przeprowadzaliśmy już kiedyś test Fellow Prismo, a teraz mamy dla Was kilka nowych zastosowań!

Zacznijmy od podstaw, czyli espresso

Zanim przejdziemy do nowinek, czas przyswoić podstawy. Prismo to dodatek do Aeropressa od marki Fellow, który pozwala na przygotowanie naparu w stylu espresso bez ekspresu ciśnieniowego. Wystarczy trochę praktyki, by otrzymać aromatyczny shot. Jak zrobić to prawidłowo? Oto instrukcje od autorów tego wynalazku. 

  • Kawa: ciemno palona kawa pod espresso, najświeższa jaką znajdziesz – najlepiej mniej niż 10 dni po wypaleniu;
  • Mielenie: równie drobne, co do ekspresu ciśnieniowego, czyli z dużym prawdopodobieństwem najdrobniejsze jakie oferuje Twój młynek;
  • Temperatura wody: 100°C – woda oddaje wiele temperatury zaparzaczowi, kawie i Prismo, a jest jej bardzo mało, dlatego użycie temperatury nawet niedużo niższej niż temperatura wrzenia nie da satysfakcjonujących efektów;
  • Mieszanie: w tej kwestii zalecenie jest jedno – mieszaj! Prismo produkuje duże ciśnienie, ale wciąż niższe niż w ekspresie – mieszanie wzmaga ekstrakcję i pomaga uzyskać gęsty, smakowity napar;
  • Przeciskanie: zacznij od bardzo silnego przeciskania by zainicjować przepływ, a potem utrzymuj stałe ciśnienie dopóki tłok nie dotknie kawy. Wolne przeciskanie na starcie może sprawić, że drobinki kawy przedostaną się przez filtr do filiżanki.

Przepis na espresso z Aeropressa

  • 20 g kawy do espresso, drobno zmielonej
  • 50 ml wody w temperaturze 100°C

Przymocuj Prismo do Aeropressa i ustaw na wadze. Wsyp kawę i wyzeruj wagę. Włącz stoper i zacznij wlewanie wody – powinno to zająć około 10-20 s. Zwróć uwagę, by wlać dokładnie 50 ml wody – każdy gram ma znaczenie. Następnie mieszaj przez 20 do 30 sekund. Kiedy stoper wskaże 60 sekund, przestaw zaparzacz na filiżankę i, trzymając konstrukcję jedną ręką, drugą przyłącz tłok. Sprawnym i silnym ruchem rozpocznij przeciskanie i utrzymuj stałe ciśnienia aż do końca – przeciskanie powinno zająć 10 do 20 s. 

Wskazówka: Jeśli tłok wciska się łatwo, spróbuj drobniejszego mielenia. 

Metoda odwrócona, ponownie odwrócona

Jeśli uwielbiasz metodę odwróconą, ale zdarzyło Ci się przy tym wywrócić Aeropress wraz z zawartością (przy okazji zapraszamy na naszą facebookową grupę po cykliczny przegląd kawowych faili) – ten przepis jest dla Ciebie. Poza parzeniem espresso, Fellow Prismo umożliwia też nieco prostsze wykonanie tzw. full immersion. Oto przepis!

  • 28 g drobno zmielonej kawy
  • 84 g wody w temperaturze 96°C

Przymocuj Prismo do Aeropressa i ustaw na wadze. Wsyp kawę i wyzeruj wagę. Nieśpiesznie wlej wodę do tuby i wymieszaj by równomiernie zmoczyć ziarna. Pozostaw na 1 minutę. Załóż tłok i przeciskaj ze średnią siłą. 

Ice, ice baby! Przepis na affauxgato

Tradycyjne affogato to kulka waniliowych lodów skąpana w espresso – sekretny sposób na to by solidną porcję pasty lub pizzy zakończyć deserem i nie zasnąć po tym za stołem. Jak łatwo się domyślić – z pomocą Prismo można wykonać ten boski deser nawet bez posiadania maszyny do espresso. Będziesz potrzebować:

  • 20 g drobno zmielonej kawy
  • 50 ml wody w temperaturze 100°C
  • ulubione lody waniliowe

Umieść porcję lodów w filiżance. Przygotuj napar zgodnie z klasycznym przepisem na espresso z pierwszego punktu – przeciskając kawę do filiżanki z lodami. Korzystaj za każdym razem, gdy najdzie Cię ochota na kawowy deser!

Cold-Prismo-Brew, czyli maceracja na zimno

Jeśli nie lubisz pochopnie gromadzić zbyt wielu akcesoriów, ten sposób pomoże Ci zdecydować czy cold brew to metoda dla Ciebie – Fellow dowodzi, że Aeropress w połączeniu z Prismo świetnie sprawdzi się do maceracji w lodówce. Jak to zrobić krok po kroku?

  • 35 g grubo mielonej kawy
  • 130 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 12-24 godziny macerowania

Zmiel kawę i przygotuj Aeropress jak do metody odwróconej, wkładając tłok w tubę do ¼ wysokości i ustawiając konstrukcję na tłoku. Wsyp kawę do tłoka i zalej odpowiednią ilością wody. Wymieszaj przez 20 sekund by ziarna były równomiernie zmoczone. Przykręć Prismo do tuby i wstaw Aeropress do lodówki na 12-24 godziny. Po tym czasie przeciśnij kawę do kubka i dodaj lód, wodę lub mleko.

Nie tylko kawa. Zielona herbata z Prismo!

Niektórym wystarczy zalanie wrzątkiem torebki z herbatą w filiżance, zgoda. Jeśli jednak chcesz przekonać się co do zaoferowania ma herbaciany napar przygotowany z troską o detale, możesz przetestować powstałą po dziesiątkach prób recepturę Fellow. Warto!

  • 3 g zielonej herbaty
  • 200 ml wody w temperaturze 80°C

Przykręć prismo do Aeropressa a następnie wsyp herbatę do tuby. Zalej wodą i mieszaj przez 15 sekund, a później pozostaw napar na 3 minuty. Po tym czasie załóż tłok i delikatnie przeciśnij. Gotowe!

 

Źródła:

 

Zuza Raubo

Lekkie pióro i lekkie uzależnienie od kawy (najlepiej mają się w duecie). W wolnym czasie dowodzę, że istnieje cytat z Friends na każdą okazję. Ulubiona kawa: na słońcu!

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Zuza Raubo

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

2 dni ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

2 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

2 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

3 tygodnie ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej