Filtry do kawy – jak ich używać i jaki rozmiar wybrać?
Do stworzenia kawy przelewowej potrzebujemy: kawy (a jakże!), młynka, wagi, drippera, wody, czajnika, serwera i związku X… filtrów znaczy się, papierowych filtrów. Bez tego niepozornego kawałka papieru każdy poranny przelew…
Podziel się
Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn
Nowy rok rozpoczynamy z nowym espresso miesiąca! Tym razem przedstawiamy ziarno z Rwandy wypalone w niemieckiej palarni The Barn. Kawa palona w średnim stopniu, świetnie sprawdzi się do ekspresu ciśnieniowego…
Podziel się
ODErwany młynek od FELLOW
Czy #dozbierajdocomandante jest już nieaktualne? Teraz #dozbierajdoode? Młynek firmy Fellow narodził się na Kickstarterze, został wyprodukowany przy pomocy ludzi (zbierając na ten cel finalnie przeszło 1 mln dolarów!) a teraz…
Podziel się
Herbaty miesiąca – styczeń: złożone smaki od Teministeriet i wiosenne orzeźwienie od Paper&Tea
Dzień dobry, to ja, Świdi, znany również jako Paweł Świderski. Od teraz do – mam nadzieję – jak najdłużej, będę dzielił się z Wami swoimi przemyśleniami na temat herbat miesiąca.…
Podziel się
Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku
Jakoś dobrnęliśmy do 2021 roku. Co prawda problemy z 2020 wciąż jeszcze rzutują na naszą rzeczywistość, ale jakoś raźniej, przynajmniej na razie, spogląda się na nadchodzące miesiące. Żeby tę perspektywę…
Podziel się
Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy
Przed nami Sylwester i Nowy Rok, niezależnie od tego jak je spędzimy, dobry, kawowy torcik na bazie mięciutkiego biszkoptu kawowego, przełożony puszystym kremem kawowym nie zaszkodzi. Tym bardziej, że każdy…
Podziel się