Stopień palenia kawy – o co w tym tak naprawdę chodzi?
W kawie, tak jak w gotowaniu, ważna jest jakość produktu. Wyobraź sobie, że robisz grzankę z dobrego chleba – nie chcesz jej przypalić, bo wszystko co najlepsze przykryje smak spalenizny.…
Podziel się
Co zrobić z liśćmi herbaty po zaparzeniu?
Ostatnim naparem podanym podczas ceremonii parzenia herbaty, w której brałam udział w Kioto, była tencha, herbata, z której po zmieleniu uzyskuje się matchę. Po trzykrotnym zaparzeniu mistrz ceremonii zproponował, żebyśmy…
Podziel się
COFFEE PLANT: Smaczna rewolucja
W październiku warszawska palarnia kawy COFFEE PLANT zaprezentuje całkowicie odświeżone logo, nowe opakowania oraz kampanię wizerunkową. Po 5,5 roku obecności na rynku postanowili rozpocząć kolejny rozdział w historii marki. Zespół…
Podziel się
Kubek termiczny Fellow – jak sprawdza się do herbaty?
Każdy, kto używa kubków termicznych, zna ten problem: otwierasz swój ulubiony kubek, w którym rano w pośpiechu zaparzyłeś herbatę, a zamiast jej świeżego aromatu czujesz kawowe pozostałości z poprzedniego dnia.…
Podziel się
Na jak długo wystarcza opakowanie kawy?
Zastanawiasz się, ile filiżanek kawy można zaparzyć z jednego kilograma ziaren? Choć odpowiedź wydaje się prosta, zależy od kilku czynników: sposobu parzenia, rodzaju ziaren i preferowanej mocy naparu. Dowiedz się,…
Podziel się
Chlebek matcha – przepis na proste ciasto z zieloną herbatą!
Sezon na powrót do pieczenia, wieczory spędzone pod kocem i picie wyłącznie ciepłych napojów już niedługo oficjalnie uznamy za otwarty. Piękny czas kiedy znów możemy stać godzinami przy nagrzanym piekarniku…
Podziel się