Trigger – nowa mistrzowska palarnia w naszej ofercie!
Trigger to warszawska palarnia specialty, która znalazła się na niemalże wszystkich kawowych językach (dosłownie i w przenośni!), kiedy jej Head Roaster Mateusz Derkacz zdobył jednego dnia tytuł Mistrza Polski Roasting…
Podziel się
Sencha – właściwości i parzenie japońskiej zielonej herbaty
Sencha jest królową zielonych herbat. Otrzymuje się ją z najświeższych i najwyżej rosnących liści. Im wcześniejszy czas zbioru, tym wyższa wartość (zdrowotna, ale też nominalna) tej wyjątkowej herbaty. Zielona herbata…
Podziel się
Eksperymenty i przepisy z cascarą
Cascara jest już znana kawoszom i wiele palarni ma ją w swojej ofercie na stałe lub od święta. Okazuje się, że nie ma jednak konsensusu co do techniki jej parzenia…
Podziel się
Kawy i herbaty miesiąca – grudzień
Ho, ho, ho! Jak co roku ostatni miesiąc to czas szału prezentów, spędzania świątecznego czasu z bliskimi i obdarowywanie się. I jak co roku Coffeedesk staje na wysokości zadania, dostarczając…
Podziel się
Royal beans – specjały wśród specialty!
Royal Beans to niezwykła seria kaw wyselekcjonowanych z najlepszych światowych plantacji i wypalonych przez czołowe palarnie. Każda paczka oferuje unikatowy smak i aromat, który wyróżnia się spośród zwykłych kaw. Doświadcz…
Podziel się
Aromatyzacja herbaty
Określenie „produkt aromatyzowany” nie kojarzy się najlepiej. W najgorszych wypadkach oznacza sztuczną chemię wstrzykiwaną w towar, aby zamaskować jego wątpliwą jakość. Jednak „aromat” to przecież nic więcej niż zapach. Więcej…
Podziel się