Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty
W świetle dochodzących do nas informacji, że kawy zacznie nam wkrótce brakować, jej ceny rosną w szalonym tempie, a farmerzy mierzą się z całą masą problemów środowiskowych, społecznych i ekonomicznych,…
Podziel się
Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?
Ustawienie mielenia – jeden z czynników sprawiających największe problemy. Bo co to znaczy „średnie mielenie” albo „drobne”? Czy espresso to „drobno”, kawa filtrowana to „średnio” a cold brew „grubo”? Czy…
Podziel się
Laurina – naturalny low-caf
Istnieją odmiany arabiki, które posiadają zdecydowanie mniej kofeiny. W ostatnim artykule na temat eugenioidesu pisałem w pewnym fragmencie, że przez to, że „Eugenio” ma mniej kofeiny, ma więcej smaku. Podobnie…
Podziel się
Niedoceniony element świata alternatyw: french press
French press to jeden z najbardziej tradycyjnych sposobów parzenia kawy. Pozwala on wydobyć wiele smaków i aromatów z parzonych ziaren. Jednak pomimo swojej popularności, nadal niewielu użytkowników wie jak poprawnie…
Podziel się
Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?
Nic tak nie orzeźwia jak cold brew. Solidna dawka kofeiny podana w temperaturze tak niskiej, że po szklance spływają małe strużki wody skroplonej w kontakcie z ciepłą dłonią – kto…
Podziel się
Kawa w centrum! Przewodnik po kawiarniach specialty w warszawskim Śródmieściu
Centrum Stolicy zdecydowanie kawą stoi, ale co najważniejsze – z roku na rok robi to coraz lepiej. Wśród wszelkich, wiecznie zapełnionych sieciówek znajdujemy coraz więcej miejsc, które każdego dnia rozpieszczają…
Podziel się