Immersja i perkolacja, czyli zanurzanie i przepływanie kawy
Immersja i perkolacja brzmią jak pojęcia ze sprawdzianu z chemii, ale w kawowym słowniku można przełożyć je na dużo prostszy język – to zanurzanie i przepływanie. Oznaczają dwa główne sposoby…
Podziel się
Comandante Baracuda – nowy rozdział w historii mielenia
Barrakuda wielka (łac. Sphyraena barracuda) to gatunek dużej i drapieżnej, szeroko rozprzestrzenionej ryby morskiej z rodziny barrakudowatych. Uważana jest za potencjalnie niebezpieczną dla ludzi, ale ceniona w wędkarstwie sportowym. Natomiast…
Podziel się
Earl Grey – co to właściwie za herbata? Jak ją parzyć?
Herbata Earl Grey słynie ze swojego charakterystycznego smaku i orzeźwiającego aromatu. Mówi się, że jej nazwa pochodzi od Charlesa Greya, brytyjskiego premiera z XIX wieku, któremu tajemniczą i wyjątkową mieszankę…
Podziel się
Kawa przed albo po treningu – pić czy nie?
Kawa znana jest ze swoich właściwości pobudzających i zwiększających poziom energii w ciągu dnia – ze względu na to często zaczynamy od niej dzień oraz chętnie sięgamy po nią, gdy…
Podziel się
Jaką kawiarkę elektryczną wybrać? A może jednak postawić na zwykłą?
Czy Twoje poranki też zaczynają się od zapachu świeżo parzonej kawy? Wybór pomiędzy kawiarką elektryczną a zwykłą może być dla wielu nie lada wyzwaniem. W dzisiejszych czasach technologia zmienia nasze…
Podziel się
Kawowy przewodnik po Bydgoszczy
Muszę przyznać, że jako rodowita torunianka Bydgoszcz traktowałam zawsze trochę po macoszemu. Dałam jej jednak szansę i okazało się, że kawowo ma naprawdę dużo do zaoferowania – od miejsc prowadzonych…
Podziel się