Kawa 3w1 – co się w niej kryje?
Kawa 3w1 szczyty popularności osiąga na wakacjach i biwakach, spotykana niekiedy w nieco bardziej „konserwatywnych” miejscach pracy czy w hostelach. Błyskawiczna w przygotowaniu, mleczna i słodka. Przez producentów opisywana jako…
Podziel się
Filtry do kawy – jak ich używać i jaki rozmiar wybrać?
Do stworzenia kawy przelewowej potrzebujemy: kawy (a jakże!), młynka, wagi, drippera, wody, czajnika, serwera i związku X… filtrów znaczy się, papierowych filtrów. Bez tego niepozornego kawałka papieru każdy poranny przelew…
Podziel się
Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn
Nowy rok rozpoczynamy z nowym espresso miesiąca! Tym razem przedstawiamy ziarno z Rwandy wypalone w niemieckiej palarni The Barn. Kawa palona w średnim stopniu, świetnie sprawdzi się do ekspresu ciśnieniowego…
Podziel się
ODErwany młynek od FELLOW
Czy #dozbierajdocomandante jest już nieaktualne? Teraz #dozbierajdoode? Młynek firmy Fellow narodził się na Kickstarterze, został wyprodukowany przy pomocy ludzi (zbierając na ten cel finalnie przeszło 1 mln dolarów!) a teraz…
Podziel się
Herbaty miesiąca – styczeń: złożone smaki od Teministeriet i wiosenne orzeźwienie od Paper&Tea
Dzień dobry, to ja, Świdi, znany również jako Paweł Świderski. Od teraz do – mam nadzieję – jak najdłużej, będę dzielił się z Wami swoimi przemyśleniami na temat herbat miesiąca.…
Podziel się
Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku
Jakoś dobrnęliśmy do 2021 roku. Co prawda problemy z 2020 wciąż jeszcze rzutują na naszą rzeczywistość, ale jakoś raźniej, przynajmniej na razie, spogląda się na nadchodzące miesiące. Żeby tę perspektywę…
Podziel się