Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
kawa bez ekspresu
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity

Kawa bez drogiego ekspresu? Mamy inne sposoby na jej przygotowanie!

  • 7 grudnia 2016
  • 7 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
159
Shares
159
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Kawa bez drogiego ekspresu? Mamy inne sposoby na jej przygotowanie!

Dobra, zacznijmy internetowym klasykiem – Kawa bez ekspresu? Nie uwierzysz, co możesz zrobić by ją mieć!

A teraz na poważnie – jak zrobić dobrą kawę bez ekspresu? To w ogóle możliwe?

Kawa bez ekspresu to nie mit. Nie trzeba wyposażać się w ekspres za dwa… trzy… cztery… sześć tysięcy i młynek za podobne pieniądze, by cieszyć się w domu naprawdę pyszną, świeżą, esencjonalną kawą. Dzisiejszy wpis to przegląd kilku najpopularniejszych metod parzenia kawy, wraz z krótką charakterystyką.

Na pewno najpierw padnie pytanie – czym, do cholery, są alternatywy? – pod tym pojęciem chowają się metody parzenia mające być alternatywą dla ekspresu ciśnieniowego i espresso.

rancilio silvia ekspres kolbowy

Choć większość z tych sposobów przygotowywania kawy została wynaleziona dużo wcześniej niż ekspresy, to ze względu na potężną ekspansję tej metody na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat, w kontekście przemian, jakie zaszły na rynku kawowym, właśnie określa się je mianem alternatyw.

Najczęściej są to metody wykorzystujące efekt przelewania wody przez drobinki kawy, bez użycia zwiększonego ciśnienia. Tak, jak w ekspresie przelewowym, na przykład. Stąd mówi się także o nich jako metody pour-over, albo po prostu, metody przelewowe.

Dołączając do tego świeżą kawę paloną właśnie pod takie metody można uzyskać zniewalające efekty. No to jak zrobić dobrą kawę w domu, ale bez ekspresu? Zróbmy krótki przegląd!

Kawiarka

O tej metodzie parzenia możecie przeczytać dokładnie w ostatnim wpisie. To taka alternatywna klasyka. Ze względu na to, że w tej metodzie można użyć ziaren dedykowanych pod espresso oraz esencjonalności zaparzonej kawy, kawiarka może z powodzeniem zastąpić ekspres ciśnieniowy.

kawiarka bialetti

To jest coś, co zadowoli fanów mocniejszych smakowo doznań, przyjemnie oblepiających język, niczym espresso. Koszty? Sama kawiarka dobrej jakości, to wydatek w okolicach 100-140 złotych, jak na przykład Bialetti Moka Express bądź Bialetti Venus. Tylko zerknijcie, czy na pewno będzie działać na indukcji, jeśli taką akurat macie w swojej kuchni i dobierzcie odpowiedni dla Was rozmiar!

Zakres cenowy: 95 – 200 złotych

Polecany model: Bialetti Moka Express, Bialetti Venus

Najlepsze dla: miłośników niewielkiej, esencjonalnej kawy przypominającej espresso

AeroPress

To taki plastikowy przyjaciel dla całej rodziny, pod warunkiem, że akurat używa go jedna osoba na raz.

AeroPress, choć wszedł na rynek stosunkowo niedawno, w 2005 roku, to przebojem zdobył serca zarówno brodatych hipsterów, jak i statecznych głów rodzin oprószonych siwizną. Jego dużą zaletą jest uniwersalność. Sprawdzi się przy parzeniu kaw pod espresso oraz tych dedykowanym metodom przelewowym. Do tego dochodzi różnorodność przepisów, zabawa z różnymi grubościami mielenia i czasem parzenia… Jednym słowem – magia. Przepyszna magia i rozsądna, bo cena poniżej 150 złotych.

tania kawa aeropress

AeroPress ma jeszcze tę zaletę, że jest niezastąpionym towarzyszem podróży. Trwałe tworzywo sztuczne, niewielkie rozmiary i łatwość czyszczenia to wielkie atuty podczas wyjazdów, których na próżno szukać przy innych metodach parzenia kawy.

Jedynym mankamentem jest dość ograniczona ilość przygotowywanej kawy, bo maksymalnie można z niego wycisnąć nieco ponad 200 ml gotowego naparu.

Jak zrobić w nim pyszną kawę? Jak właściwie działa? Niczym strzykawka. AeroPress to duży tłok, do którego, w uproszczeniu, wsypuje się kawę, wlewa wodę, zakręca sitkiem z papierowym filtrem i przeciska do kubka. A kiedy dojdziecie z tym do bardzo smacznych wyników, nic nie stoi na przeszkodzie, by wystartować w Mistrzostwach Polski AeroPress, wygrać je i dzięki temu pojechać na Mistrzostwa Świata. I też je wygrać, tak, jak zrobił to w tym roku Filip Kucharczyk!

Zakres cenowy: 140 – 150 zł

Polecany model: AeroPress z pokrowcem

Najlepsze dla: każdego, kto z jednej strony chce intensywnej kawy o klasycznym smaku, jak i dla odważnych eksperymentatorów.

Drip, dripper, V60…

Nazw wiele na to samo urządzenie, produkowane przez różne firmy, o minimalnych różnicach konstrukcyjnych. To, obrazowo opisując, rodzaj lejka, do którego wsadza się papierowy filtr w kształcie litery V.

Drip to zdecydowanie najbardziej kultowa, najpopularniejsza metoda alternatywna. Można śmiało utożsamić ten sposób z całą rewolucją trzeciej fali kawowej, którą można obserwować od kilku lat – nacisk na jakość kawy, jasne palenie ziaren, pieczołowitość przygotowania, specialty… Drip V60 został najszybciej zaadaptowany do nowych, kawowych realiów (bo przecież nie jest to urządzenie nowe. Każdy z Was chyba kojarzy takie plastikowe lejki do kawy i papierowe filtry w kształcie trapezu, dostępne w każdym markecie).

Jeśli wciąż zastanawiacie się nad świątecznymi prezentami to koniecznie zajrzyjcie na naszego bloga ?? www.coffeedesk.pl/blog ?? dowiecie się jak wybrać idealny młynek, ekspres, czy kawę na święta ? #kawa #coffee #hario #barista #interiordesign #kawiarnia #cooper #buono #drip #v60 #alternativebrewing #baristadaily #perfectdailygrind #kava #xmas #blog #blogger #coffeeblogger #awesome #instacool #snow

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Coffeedesk (@coffeedeskpl) 6 Gru, 2016 o 2:48 PST

Co jest najważniejszą cechą tej metody? Przy zastosowaniu odpowiednich ziaren, najlepiej tzw. singli, czyli w jednej paczce znajduje się kawa tylko z jednego regionu, a nawet tylko z jednej farmy, kawa w filiżance charakteryzuje się niezwykłą czystością smaku, lekkością i bardzo szerokim wachlarzem smaków. A ten wachlarz może rozpościerać się od nut czekoladowo – orzechowych, na przykład w wielu kawach Brazylijskich, przez nadal słodko czekoladowe, ale już z nutami czerwonych owoców w Gwatemalach, przez zioła i cytrusy w Etiopiach, aż po czarne porzeczki i maliny w Keniach. I to wszystko bez jakichkolwiek dodatków!  Kawy dobrej jakości zawierają w sobie wszystko to, co wyciągnęły sobie z ziemi, powietrza, słońca i prawidłowej obróbki.

Drip V60 bardzo dobrze podkreśli te wszystkie niuanse. Wystarczy mielenie przypominające grubszy piasek, waga, stoper i filtrowana, gorąca (nigdy wrzątek!) woda. Stosując przelicznik 60g/1 litr wody uzyska się kawę o średnim body, przyjemnym, słodkim zapachu, bardzo czystą w smaku, w kolorze przypominającą mocną, czarną herbatę. Smak też będzie dużo delikatniejszy, w porównaniu do kawiarki czy AeroPressu.

Cena? Zależy, na jakiego dripa się zdecydujecie. Najbardziej rozpoznawalne robi japońska firma Hario. Są modele plastikowe za niecałe trzydzieści złotych, ceramiczne za siedemdziesiąt – osiemdziesiąt, a także szklane czy metalowe. Konstrukcja ich jest identyczna, pasują te same filtry, różnią się tylko materiałem wykonania. Wybór należy do Was.

Jeśli chcecie zaznać w swojej kuchni nieco futurystycznego designu, zobaczcie na dripa AltoAir. Do wszystkich tych dripów pasuje ten sam typ filtrów, a przy ich pomocy można śmiało zaparzyć spore ilości kawy – nawet i z litr.

Zakres cenowy: 20 – 200 złotych

Polecany model: Hario V60-02 ceramiczny

Najlepsze dla: odkrywających bogactwo kaw wysokiej jakości, poszukujących czystego smaku i przyjemnych niuansów.

Chemex

Chemex także gościł już na blogu, możecie poczytać tam o niezwykłej, laboratoryjnej i artystycznej historii tego zaparzacza. To także kultowa metoda, rozpoznawalna na całym, kawowym świecie.

Co takiego specjalnego jest w tym szklanym wazonie? Ponadczasowy design, zintegrowanie w jednym urządzeniu zarówno samego zaparzacza jak i karafki na kawę oraz niepowtarzalny, delikatny smak kawy.

chemex parzenie kawy

Smak ten wynika z oryginalnych, niepowtarzalnych filtrów. Mają one tak ustawioną przepuszczalność, że w efekcie kawa jest bardzo lekka, delikatna, bardzo czysta w smaku (jeszcze bardziej niż z dripa), a jednocześnie pobudzająca (parzenie w okolicach 4:00 minut wyciąga z kawy sporą dawkę kofeiny).

Jak zrobić kawę przy użyciu Chemeksa? Zasada działania jest dokładnie taka sama, jak w dripie. Filtr wkłada się do górnej części Chemeksa, zwilża go gorącą wodą, aby przyległ do ścianek i został pozbawiony papierowego posmaku (tę wodę oczywiście wylewamy), wsypujemy grubo mieloną kawę i zaczynamy polewać ją gorącą wodą. Spokojnym strumieniem, kolistymi ruchami. Ile? Zasada jest ta sama – 60g/1 litr. Dlatego przyda się waga. I stoper, bo optymalny czas parzenia to okolice 4:00 minut.

Czy nadal jest to alternatywa dla drogiego ekspresu? I tak i nie. Jest to jedna z droższych alternatyw, ale nadal tańsza od ekspresu. Chemeksy, w zależności od wielkości, to koszt w przedziale 200 – 260 złotych. Filtry to dodatkowe 50 złotych za 100 sztuk. Jednocześnie, jak wspomniałem, jest to i urządzenie do parzenia i karafka na gotową kawę, więc jest to takie 2in1.

Zakres cenowy: 199 – 260 zł

Polecany model: Chemex 6 Cups z drewnianym kołnierzykiem

Najlepsze dla: ceniących dobry, ponadczasowy design i lekki, wytrawny smak kawy.

Alternatywy, alternatywy…

Sposobów przygotowywania kawy, alternatywnych do espresso jest jeszcze całkiem sporo. Możecie zerknąć w stronę klasycznych French Pressów bądź różnego rodzaju mutacji dripów, jak na przykład Wilfa Svart. Świat kawowy co chwilę przynosi nowe urządzenia, nowe konstrukcje lub wszelkie hybrydy, mniej lub bardziej udane. Warto obserwować te zjawiska i być otwartym na nowe doznania smakowe, bo w kawie jest ich naprawdę MNÓSTWO!

Total
159
Shares
Share 159
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • aeropress
  • alternatywa
  • alternatywy
  • chemex
  • drip
  • dripper
  • filtry
  • kalita
  • kawa w domu
  • kawiarka
  • specialty
  • tania kawa
  • v60
Powiązane produkty
Czytaj wpis

AeroPress (Zestaw z pokrowcem)

  • Cena: 149.00 zł
Czytaj wpis

Hario Skerton PLUS - Młynek do kawy

  • Cena: 199.00 zł
Czytaj wpis

Hario szklany Drip V60-02 - Biały

  • Cena: 89.00 zł
Czytaj wpis

Chemex Classic Coffee Maker - 3 filiżanki

  • Cena: 199.00 zł
Czytaj wpis

Acaia Pearl White - Waga - Biała

  • Cena: 759.00 zł
Może Cię zainteresować
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
jak wybrać filtry do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

Filtry do kawy – jak ich używać i jaki rozmiar wybrać?

  • 12 stycznia 2021
  • Krzysztof Włodek
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

ODErwany młynek od FELLOW

  • 7 stycznia 2021
  • Krzysztof Włodek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • Herbata z alkoholem - jak je łączyć?

    Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

    • 24 lipca 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności