Przelew Miesiąca – marzec: Rwanda Gatare od Figa Coffee
Kompleksowa kawa? To znaczy, że sama się zmieli, zaparzy, a do tego będzie obdarzona najwyższym poziomem hospitality? Niestety nie, choć jest równie dobrze. Rwanda Gatare Lot 658 z wrocławskiej palarni…
Podziel się
Herbaty Miesiąca – marzec: czarna od Just T czy biała od Or Tea?
Marzec, miesiąc, w którym wszystko na nowo rodzi się do życia, miesiąc, w którym bezkarnie utopimy marzannę, miesiąc, w którym przychodzi najdelikatniejsza pora roku ze wszystkich, i która gdzieś tam…
Podziel się
Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?
Gonitwa za idealnym smakiem kawy, szczególnie w świecie speciality, to niekończący się wyścig. I ja biorę udział w tym wyścigu, i póki starczy mi sił będę biec, a kiedy nogi…
Podziel się
Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?
Mówi się, że choć możemy dzielić ludzkość na tysiąc kategorii, ważne są tylko dwie: miłośnicy kawy i herbaty. I choć to herbata od lat zajmuje pierwsze miejsce w rankingu najpopularniejszych…
Podziel się
Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy
Podwarszawska palarnia LaCava to stosunkowo młoda, lecz prężnie rozwijająca się marka, która, dzięki wyróżniającym się opakowaniom i niezmiennie rosnącej jakości, zdobywa coraz większą popularność. Dobre ziarno zielone, świetny sprzęt oraz…
Podziel się
Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!
Krótko i na temat – czy kawę można zalewać wrzątkiem? W wielkim skrócie: ależ tak, jak najbardziej. W mniejszym skrócie: kawy w ogóle nie da zalewać się wrzątkiem. Zonk! Już spieszę…
Podziel się