Matcha japońska czy chińska?
Kupując kawę, zwracamy uwagę na kraj pochodzenia, bo wiemy, że wpływa ono na smak kawy. Czy tak samo jest w przypadku matchy, drugiego najpopularniejszego napoju w większości kawiarni? Skąd pochodzi…
Podziel się
Milk Brew – kompromis między kawą przelewową a mrożonym latte!
Czy to możliwe, by pogodzić miłość do klarownej kawy przelewowej z nieodpartą chęcią delektowania się kawą z mlekiem? Odwieczna walka smaków znajduje swoje rozwiązanie w milk cold brew – metodzie…
Podziel się
Coconut coffee cloud
Kawa to, czy obłoczek? Lato to idealny czas na kawowe eksperymenty. Upalne, długie dni same pewnie nas do nich zachęcą i zmotywują. To co zamiast kolejnego mrożonego latte? Coffee Coconut…
Podziel się
Kontrola jakości w kawiarni – jak to naprawdę wygląda?
Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik, autor artykułu, coraz więcej zadań baristów przejmują maszyny. Celem jest zarówno osiągnięcie większej powtarzalności, jak…
Podziel się
Aeropress lemonade
Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę bawić się w cold brew albo parzyć espresso, żeby potem je chłodzić. Czy da się…
Podziel się
Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli
Nie zatrzymujemy się – właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na terenie Warszawy i nie jest to nasze ostatnie słowo na ten rok! Nowy lokal powstał…
Podziel się