Let’s get dirty!
Ustalmy raz na zawsze – zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą lub czarna kawa z lodem. Świat mrożonych napojów kawowych otwiera przed nami wiele pól do…
Podziel się
Barista vs. sztuczna inteligencja
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny dorównują kawiarniom. Skoro technologia umie już prawie wszystko – to po co nam jeszcze barista?…
Podziel się
Aerocano raz!
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową staje się ta serwowana na zimno. Zapomnijmy na chwilę o gorących naparach, które jeszcze niedawno…
Podziel się
Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja i ogromny wzrost popularności tzw. alternatywnych metod parzenia (AeroPress, Chemex, Drip) inaczej nazywanych metodami przelewowymi.…
Podziel się
Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii i chęci do działania. To idealny moment, by zadbać o swoje ciało i umysł, a…
Podziel się
Czy excelsa to przyszłość kawy?
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek poszukuje alternatyw. Coraz więcej mówi się o odmianie excelsa, odpornej na choroby i trudne warunki…
Podziel się