Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot
Filtrowanie i sortowanie
1 - 36 produktów z 125 dostępnych
Darmowa dostawa Nowość
COFFEE PLANT - Indonezja Naibaho Giling Basah Espresso 1kg

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 25.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indonezji, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty herbaty, solonego karmelu, żurawiny i przypraw. Kraj pochodzenia ziarna: Indonezja Region: Lintong Metoda obróbki: Giling Basah Odmiana: Typica, Sigarrarutang Położenie upraw: 1400 - 1650 m n.p.m. Region wokół Jeziora Toba na Sumatrze, skąd pochodzi Indonezja Naibaho, to jeden z najważniejszych obszarów uprawy kawy w Indonezji. Tradycje uprawy kawy sięgają wielu pokoleń. Jezioro Toba to największe wulkaniczne jezioro na świecie, które powstało w wyniku wielkiej erupcji wulkanu około 74 tysięcy lat temu. Obszar ten charakteryzuje się bardzo żyznymi glebami, które są idealne do uprawy wysokiej jakości kawy. Ziarno Indonezji Naibaho została wyprodukowane w kooperatywie o tej samej nazwie - Naibaho. Batakowie (lokalna ludność) mają bogatą historię i kulturę, a ich tradycje rolnicze są ściśle związane z kawą. Ponadto, ich kultura jest głęboko osadzona we wspólnych pracach, co widać w codziennym życiu związanym z uprawą i obróbką kawy. Zbiory i produkcja często są wydarzeniami, które angażują całe rodziny i społeczności, a sam proces jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Proces obróbki typu semi-washed (lokalna metoda o innej nazwie Wet-Hulled) wygląda następująco: wiśnie kawowe zbierane są i przetwarzane na farmach, przy użyciu małych, ręcznych lub mechanicznych narzędzi. Kawa jest fermentowana przez noc w małych zbiornikach, wiadrach lub torbach, a następnie rano przepłukuje się ją czystą wodą. Skórka kawowa (parchment) jest suszona na słońcu przez pół dnia do dwóch dni, w zależności od warunków pogodowych. To suszenie służy łatwiejszemu jej usunięciu. W tym momencie zawartość wilgoci w ziarnie wynosi od 30 do 40%. Po odłuszczeniu, ziarna kawy mają białawy kolor i są elastyczne, mają nawet swoją nazwę - „labu”. W wyższych partiach górskich, gdzie panuje stała wilgotność i nieprzewidywalne opady, tradycyjny proces suszenia może być powolny, ryzykowny i trudny do kontrolowania, stąd lokalna odmiana obróbki kawy.
Nowość
Coffee Plant Indonezja Naibaho Giling Basah ESP 250g, kawa ziarnista

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 25.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indonezji, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty herbaty, solonego karmelu, żurawiny i przypraw. Kraj pochodzenia ziarna: Indonezja Region: Lintong Metoda obróbki: Giling Basah Odmiana: Typica, Sigarrarutang Położenie upraw: 1400 - 1650 m n.p.m. Region wokół Jeziora Toba na Sumatrze, skąd pochodzi Indonezja Naibaho, to jeden z najważniejszych obszarów uprawy kawy w Indonezji. Tradycje uprawy kawy sięgają wielu pokoleń. Jezioro Toba to największe wulkaniczne jezioro na świecie, które powstało w wyniku wielkiej erupcji wulkanu około 74 tysięcy lat temu. Obszar ten charakteryzuje się bardzo żyznymi glebami, które są idealne do uprawy wysokiej jakości kawy. Ziarno Indonezji Naibaho została wyprodukowane w kooperatywie o tej samej nazwie - Naibaho. Batakowie (lokalna ludność) mają bogatą historię i kulturę, a ich tradycje rolnicze są ściśle związane z kawą. Ponadto, ich kultura jest głęboko osadzona we wspólnych pracach, co widać w codziennym życiu związanym z uprawą i obróbką kawy. Zbiory i produkcja często są wydarzeniami, które angażują całe rodziny i społeczności, a sam proces jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Proces obróbki typu semi-washed (lokalna metoda o innej nazwie Wet-Hulled) wygląda następująco: wiśnie kawowe zbierane są i przetwarzane na farmach, przy użyciu małych, ręcznych lub mechanicznych narzędzi. Kawa jest fermentowana przez noc w małych zbiornikach, wiadrach lub torbach, a następnie rano przepłukuje się ją czystą wodą. Skórka kawowa (parchment) jest suszona na słońcu przez pół dnia do dwóch dni, w zależności od warunków pogodowych. To suszenie służy łatwiejszemu jej usunięciu. W tym momencie zawartość wilgoci w ziarnie wynosi od 30 do 40%. Po odłuszczeniu, ziarna kawy mają białawy kolor i są elastyczne, mają nawet swoją nazwę - „labu”. W wyższych partiach górskich, gdzie panuje stała wilgotność i nieprzewidywalne opady, tradycyjny proces suszenia może być powolny, ryzykowny i trudny do kontrolowania, stąd lokalna odmiana obróbki kawy.
Nowość
COFFEE PLANT - Etiopia Uraga Anaerobic Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 25.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty owoców leśnych, wiśni w czekoladzie i słodkiego wina. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Guji Producent: Uraga Washing Station Metoda obróbki: Anaerobic Odmiana: Jarc Położenie upraw: 1925 - 1945 m n.p.m. Rolnicy w regionie Guji, w Etiopii, zazwyczaj używają bardzo niewielkiej ilości nawozów lub pestycydów, a większość prac rolniczych wykonywana jest ręcznie przez najbliższą rodzinę. Aby wykorzystać wspaniały klimat, stacja myjąca Uraga (skąd pochodzi to ziarno) zapewnia szkolenia, pomagające rolnikom w produkcji lepszej jakości wiśni kawowca. Szkolenia koncentrują się na procedurach zbioru i transportu wiśni. Partner stacji Uraga -  firma Tracon testuje fermentację beztlenową w kilku swoich stacjach myjących w Yirgacheffe od 2015 roku. Choć Uraga znajduje się w Guji, regionie uprawy kawy, który kiedyś był częścią Yirgacheffe, to mikroklimat Guji daje tak unikalną kawę, że został uznany za oddzielny region jej uprawy. Rolnicy z regionu ręcznie zbierają dojrzałe wiśnie kawowca i dostarczają je do stacji myjącej Uraga. Przy przyjęciu, pracownicy dokładnie sprawdzają je i przyjmują tylko w pełni dojrzałe owoce do fermentacji beztlenowej. Wybrane wiśnie są ciasno i szczelnie pakowane w worki. Fermentują bez dostępu do tlenu od 18 do 24 godzin. Po tym procesie, są ostrożnie wyjmowane z worków i rozkładane do suszenia na bezpośrednim świetle słonecznym, do czego służą odpowiednie łoża. Pracownicy często mieszają wiśnie, aby zapewnić równomierne suszenie. Ten proces trwa od 2 do 3 tygodni.
Nowość
Coffee Plant Indonezja Naibaho Giling Basah FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 25.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indonezji, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty cedru, solonego karmelu, skórki z cytryny i goździków. Kraj pochodzenia ziarna: Indonezja Region: Lintong Metoda obróbki: Giling Basah Odmiana: Typica, Sigarrarutang Położenie upraw: 1400 - 1650 m n.p.m. Indonezja Naibaho pochodzi z Lintong (oficjalnie Lintong Nihuta), położonego na południowym krańcu jeziora Toba w Północnej Sumatrze, w miejscu największego wulkanicznego jeziora na świecie. Od wieków kawa kwitnie w tym wulkanicznie bogatym regionie, uprawiana przez lud Bataków, którzy osiedlili się tutaj w XIII. wieku. Z idealną wysokością wynoszącą ponad 1400 metrów nad poziomem morza, chłodnym klimatem przez cały rok i bogatą w składniki odżywcze wulkaniczną glebą, Lintong zapewnia doskonałe warunki do uprawy kawy. Każdy etap, od uprawy po suszenie, jest starannie wykonywany ręcznie, zgodnie z lokalną tradycją semi-washed (pół-mycia) - zwaną Giling Basah. O świcie rolnicy starannie zbierają dojrzałe owoce kawowca, a następnie przetwarzają je za pomocą ręcznych narzędzi. Po nocnej fermentacji, przechowywane w workach wilgotne ziarna są rozkładane na patio do suszenia. Gdy ziarno osiągnie pożądaną wilgotność, przybiera głęboki niebiesko-zielonkawy kolor, sygnalizując gotowość do odłuszczenia. Następnie odbywają się jeszcze dwa lub trzy dni suszenia, po czym kawa przechodzi przez trzy etapy ręcznego sortowania i pakowania. Proces Giling Basah nadaje kawie doskonałą pełnię, tworząc unikalny i złożony profil smakowy.
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Honduras Las Calaveras Natural Espresso 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 21.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty leśnych jagód, truskawki, mlecznej czekolady i czereśni. Kraj pochodzenia kawy: Honduras Region: El Matazano Farma: Las Calaveras Producent: Carlos Alonso Castillo Odmiana: Amarillo, Pacas Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 1400 - 1550 m n.p.m. FARMA Las Calaveras powstała w 1986 roku, kiedy Carlos Alonso Castillo kupił swoją pierwszą działkę, po tym jak przez lata pracował na pobliskich farmach i oszczędzał, aby w przyszłości zacząć uprawę kawy. Rodzina Castillo jest już drugim pokoleniem plantantorów kawy, którzy obecnie skupiają się na produkcji wysokiej jakości kawy i znalezienia odbiorców na całym świecie. Plantacja Las Calaveras położona jest na wysokości między 1400, a 1550 m n.p.m. w regionie La Paz w południowo-zachodniej części Hondurasu. Rdzenni mieszkańcy nazywają okolicę ""miejscem kamienia: ze względu na górzysty teren porośnięty dżunglą. Finca as Calaveras to farma o powierzchni 12 ha zajmująca się ona produkcją kawy wysokiej jakości. Poza kawą, na farmie produkowane są także banany stanowiące dodatkowy dochód rodziny. Alonso wykorzystuję kilka techniki kultywacji, które pomagają mu oszczędzać zasoby oraz dbać o planetę. OPINIA ROASTERA Kawy z Hondurasu bardzo rzadko goszczą w naszej ofercie, co nie oznacza, że nie jest to origin, którego unikamy. Raczej podchodzimy do niego z dużymi oczekiwaniami i szukamy słodkich, owocowych kaw wyróżniających się z tłumu. I taki jest właśnie ten Honduras, który w profilu ma głównie owocowe. Pachnie owocowo - trochę truskawek, jagód, czerwonych owoców. W smaku również pierwsze skrzypce grają owoce - jagody leśne, czereśnie oraz truskawka dopełnione mleczną czekoladą. Całość jest bardzo słodka o średniej, owocowej kwasowości, średnio wysokim body i niezłym balansie. Ziarna te pochodzą z klasycznej obróbki naturalnej. PRZEPIS Honduras Las Calaveras bardzo łatwo doparzyć i wydobyć całą jego słodycz oraz aromat. Przy użyciu 18 g zmielonego ziarna, parz do uzyskania 38 g espresso. Młynek ustaw tak, by czas parzenia wynosił 30-31 sekund.
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Kolumbia Nicolas Ome Washed Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 21.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty kremu czekoladowego, słodkich wiśni, goździków i migdałów. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Huila Metoda obróbki: Washed Odmiana: Pink Bourbon Położenie upraw: 1750 m n.p.m. Region Huila to jeden z najbardziej znanych obszarów uprawy kawy w Kolumbii. Departament Huila ma populację 1,125 miliona i znajduje się na południowym zachodzie kraju. Rzeka Magdalena, największa rzeka Kolumbii, przepływa przez ten region, zapewniając obfitość wody do upraw kawy i generując (bezpośrednio i pośrednio) około 86% PKB Kolumbii. Pasmo górskie posiada również żyzną wulkaniczną glebę, typową dla Andów. To własnie tam Nicolas i Patricia Ome zakupili farmę w 2005 roku. Nazwali ją „Triunfo”, co po hiszpańsku oznacza „triumf”, aby uczcić swoje osiągnięcia. Finca El Triunfo to ich pierwsza plantacja kawy. Państwo Ome twierdzą, że są bardzo dumni zarówno z tego, co osiągnęli na farmie, jak też ze swoich życiowych decyzji. Oprócz odmiany Pink Bourbon, uprawiają również odmiany Red Bourbon, Caturra, Colombia i Castillo.  Patricia i Nicolas Ome na swojej farmie bardzo starannie, jak też ręcznie zbierają dojrzałe, czerwone wiśnie kawowca i przetwarzają je na miejscu. Po zbiorze sortują je, aby upewnić się, że przetwarzane są tylko najlepsze jakościowo owoce. Wiśnie odpoczywają przez 18 godzin, aby lekko sfermentować i wydobyć z nich pożądane smaki. Następnie są poddawane depulpacji (oddzieleniu od miąższu) i fermentowane w wodzie przez 48 godzin. Po tym etapie, kawa jest myta w czystej wodzie i rozkładana na tzw. marquesinas (specjalnych suszarkach) do wysuszenia.
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Kenia Ragati Washed Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 21.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty cytrusów, agrestu i pomidora malinowego. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Kirinyaga Metoda obróbki: Washed Odmiana: SL28, SL34, Ruiru 11 Wysokość upraw: 1750 m n.p.m. Całkowita powierzchnia upraw kawy w Kenii wynosi około 160 000 hektarów. Większość produkcji odbywa się w Centralnej Kenii, obszarze słynącym z wyjątkowej jakości swojej kawy. Kenia Ragati pochodzi właśnie z tej okolicy, a konkretnie z hrabstwa Kirinyaga, które znajduje się u stóp Góry Kenia, drugiego najwyższego szczytu w Afryce. Region nazwany został na cześć góry, której lokalna nazwa to „Kirinyaga” - dosłownie „szczyt bieli”. W hrabstwie Kirinyaga znajduje się stacja Ragati, która jest częścią Spółdzielni Rolników Kibirigwi. Została otwarta w 1953 roku, razem ze spółdzielnią i obecnie ma około 900 członków. Łącznie rolnicy posiadają około 183 000 drzew kawowych odmian Ruiru 11, SL34 i SL28. Podczas sezonu zbiorów, który trwa od października do grudnia, dojrzałe wiśnie kawy są ręcznie zbierane do wiader, a następnie transportowane do młyna. Po posortowaniu i oczyszczeniu, ziarna są oddzielane od miąższu, a następnie ponownie sortowane według gęstości w kanałach wodnych. Po fermentacji, ziarna są myte świeżą wodą z rzeki Ragati, a na końcu suszone na podniesionych stołach do momentu, aż osiągną poziom wilgotności 10-12%. "
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Etiopia Abeba Washed Espresso 1kg

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 13.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czerwonych owoców, czekolady i kwiatów. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Sidamo Metoda obróbki: Washed Odmiana: Heirloom Sidamo to region w Etiopii, gdzie kawa uprawiana jest przez małych rolników na wysokości od 1550 do 2200 metrów n.p.m. na powierzchni 70 000 hektarów, z roczną produkcją wynoszącą około 37 000 ton. Stacja mycia Dale-Shefina, która produkuje kawę Etiopia Abeba, współpracuje z około 1100 lokalnymi farmerami, którzy przynoszą swoje zbiory do przetworzenia. Kawa uprawiana na żyznej, wulkanicznej glebie przechodzi 72-godzinny proces fermentacji w obróbce mycia, a następnie suszy się przez 14 dni. Stacja mycia kładzie duży nacisk na zrównoważony rozwój, wdrażając system cenowy oparty na jakości i zrównoważonych praktykach, uwzględniając kryteria środowiskowe, społeczne i finansowe. Wypalenie ziarna pod espresso nadaje mu słodkiego, ale nadal pełnego w smak, charakteru. Owocowość, lekka ziołowość, kwiatowość dopełniają jej gęsty i słodki, lekko czekoladowy profil.
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Etiopia Abeba Washed Espresso 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 13.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czerwonych owoców, czekolady i kwiatów. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Sidamo Metoda obróbki: Washed Odmiana: Heirloom Sidamo to region w Etiopii, gdzie kawa uprawiana jest przez małych rolników na wysokości od 1550 do 2200 metrów n.p.m. na powierzchni 70 000 hektarów, z roczną produkcją wynoszącą około 37 000 ton. Stacja mycia Dale-Shefina, która produkuje kawę Etiopia Abeba, współpracuje z około 1100 lokalnymi farmerami, którzy przynoszą swoje zbiory do przetworzenia. Kawa uprawiana na żyznej, wulkanicznej glebie przechodzi 72-godzinny proces fermentacji w obróbce mycia, a następnie suszy się przez 14 dni. Stacja mycia kładzie duży nacisk na zrównoważony rozwój, wdrażając system cenowy oparty na jakości i zrównoważonych praktykach, uwzględniając kryteria środowiskowe, społeczne i finansowe. Wypalenie ziarna pod espresso nadaje mu słodkiego, ale nadal pełnego w smak, charakteru. Owocowość, lekka ziołowość, kwiatowość dopełniają jej gęsty i słodki, lekko czekoladowy profil.
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Peru Papagayo Espresso 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 21.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty kakao, orzecha pekan, kwiatów i grejpfruta. Kraj pochodzenia ziarna: Peru Metoda obróbki: CO2 Washed, Sugarcane Washed Odmiana: Caturra, Typica, Bourbon SMAK Ziarna z Peru są bardzo bogate w smak, mimo typowo południowo-amerykańskiego terroir. Są cięższe niż kawy ze Środkowej Ameryki, ale unikalny charakter ziaren peruwiańskich jest doceniany na świecie i w środowisku specialty. Charakteryzują się ciekawymi nutami i, tak jak w przypadku Peru Papagayo, złożonym, kompleksowym profilem. Peru Papagayo ma głównie orzechowy profil, przypominający orzechy pekan z ich specyficzną karmelową nutą. Mimo słodyczy i gęstości w espresso nie zabraknie aromatu grejpfruta i lekkiego cytrusu oraz kakaowego smaku z delikatnymi akcentami kwiatowymi. Peru Papagayo jest kawą bogatą i dobrze zbalansowaną. OBRÓBKA Peru Papagayo oznaczone jest jako SHB EP. Kawa specialty SHB EP (Strictly Hard Bean, European Preparation) uznawana jest za jedną z wyższych klas kawy, a jej jakość wynika z kilku kluczowych czynników. Ziarna klasyfikowane jako SHB pochodzą z regionów położonych na dużych wysokościach, zazwyczaj powyżej 1200 metrów nad poziomem morza. Wyższa wysokość sprzyja wolniejszemu dojrzewaniu owoców, co prowadzi do bardziej złożonych smaków i aromatów. Ziarna EP muszą spełniać surowe normy jakościowe, co oznacza, że mogą zawierać maksymalnie 5 defektów na 300 gramów kawy. Oznacza to, że kawa jest starannie przetwarzana i sortowana. PARZENIE Peru Papagayo posiada typowy dla regionu cięższy profil. Charakter nadaje jej delikatna kwasowość i aromaty. Warto podkreślić wszystkie te cechy. 18 g kawy w kolbie parz do uzyskania 37 g objętości espresso. Czas parzenia idealny dla Peru to 29 sekund. PLANTACJA Kooperatywa Alto Mayo została założona w 2012 roku przez 15 producentów kawy, którzy dążyli do poprawy jakości kawy, produkcji kawy specialty, dbania o środowisko oraz podnoszenia jakości życia swoich członków. Obecnie w kooperatywie działa 1200 producentów kawy, z czego 500 to kobiety, a 700 mężczyzn. Certyfikacje koncentrują się na zachowaniu bioróżnorodności oraz zapewnieniu zrównoważonych warunków życia poprzez wdrażanie dobrych praktyk gospodarowania gruntami, mających na celu poprawę stylu życia członków, ich społeczności i przyszłych pokoleń.  
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Kolumbia Planadas Decaf - Kawa bezkofeinowa Espresso 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 06.11.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, czekolady i karmelu. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Tolima Odmiana: Caturra, Castillo Metoda obróbki: Sugarcane Washed Kolumbia Planadas została poddana procesowi Sugarcane, który polega na zmniejszeniu zawartości kofeiny. Ziarna najpierw poddawane są parowaniu pod niskim ciśnieniem, następnie nawilżają się gorącą wodą. Po nawilżeniu kawa jest myta rozpuszczalnikiem octanu etylu (EA), pozyskiwanym naturalnie z fermentacji trzciny cukrowej. Gdy zawartość kofeiny osiągnie pożądany poziom, ziarna są czyszczone i suszone do odpowiedniej wilgotności.
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Kolumbia Planadas Decaf - Kawa bezkofeinowa Espresso 1kg

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 21.11.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, czekolady i karmelu. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Tolima Odmiana: Caturra, Castillo Metoda obróbki: Sugarcane Washed Kolumbia Planadas została poddana procesowi Sugarcane, który polega na zmniejszeniu zawartości kofeiny. Ziarna najpierw poddawane są parowaniu pod niskim ciśnieniem, następnie nawilżają się gorącą wodą. Po nawilżeniu kawa jest myta rozpuszczalnikiem octanu etylu (EA), pozyskiwanym naturalnie z fermentacji trzciny cukrowej. Gdy zawartość kofeiny osiągnie pożądany poziom, ziarna są czyszczone i suszone do odpowiedniej wilgotności.
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Intense - 10 kapsułek

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 18.10.2024

Mieszanka jakości specialty z Brazylii i Indii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Klasyka wśród kaw pod espresso od COFFEE PLANT, tym razem w przystępnej formie kapsułek. W filiżance możesz spodziewać się nut ciemnej czekolady i migdałów.  Kapsułki są odpowiednie do wszystkich ekspresów kapsułkowych kompatybilnych z systemem Nespresso® Original. Opakowanie zawiera 10 kapsułek. Kraj pochodzenia: Brazylia, Indie Odmiana: Bourbon, Mundo Nuovo, Robusta Metoda obróbki: Natural Od czasu do czasu potrzebujesz kawy mocnej, bez zbędnych niuansów? Intense wychodzi temu naprzeciw. Blend Arabiki i wysokiej jakości, słodkiej indyjskiej Robusty to doskonały przykład kawy o bezkompromisowym, intensywnym smaku. Wyczuwalna jest mocna, deserowa czekolada, z dużą zawartością kakao i niewielką ilością cukru — właśnie tak smakuje Intense. To kawa o sile, ale z charakterem. Aromat tego klasyka kawowego jest bogatszy, niż mogłoby się wydawać. Już sam zapach świeżo zmielonej Intense wskazuje na wysoką jakość ziaren. Dominuje w nim naturalna słodycz, bez typowego dla mocnych kaw cierpkiego aromatu. Choć nie znajdziesz w niej nut kwiatowych ani owocowych, delikatny migdałowy posmak ubogaca całe doświadczenie. W obróbce Robusty Cherry AA z Indii stosuje się również metodę mokrą (Washed) lub półsuchą (semi-washed). Obróbka sucha, zwana także obróbką „dry” lub „natural”, polega na suszeniu całych owoców kawowca, co ma na celu wydobycie ziarna w sposób, który zachowuje jego naturalne cechy i profile smakowe. Po zbiorze owoce są rozkładane na słońcu lub umieszczane w suszarniach. W przypadku suszenia na słońcu owoce układane są na podwyższonych łóżkach, co zapewnia dobrą cyrkulację powietrza. Suszenie trwa od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od warunków pogodowych. Ziarna są klasyfikowane na podstawie ich wielkości i jakości. W przypadku Robusty Cherry AA oczekuje się, że ziarna będą miały określony rozmiar oraz minimalną ilość defektów.
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Chocolate Bomb - 10 kapsułek

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 18.10.2024

Kawa jakości specialty z Brazylii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Klasyka wśród kaw pod espresso od COFFEE PLANT, tym razem w przystępnej formie kapsułek. W filiżance możesz spodziewać się nut czekolady deserowej, kakao i orzecha. Kapsułki są odpowiednie do wszystkich ekspresów kapsułkowych kompatybilnych z systemem Nespresso® Original. Opakowanie zawiera 10 kapsułek. Kraj pochodzenia: Brazylia Odmiana: Mixed Metoda obróbki: Natural Kawa typu specialty, wypalona pod metodę espresso, zmielona i zapakowana w kapsułkę. Blend dwóch Brazylii o obróbce naturalnej składa się w jedną intensywną, klasyczną bombę smaku. Jest arcyczekoladowa, bardzo orzechowa, z rodzynkowym akcentem. Profil jest podwójnie klasyczny, dający espresso intensywne, głównie w smaku.         
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Honduras Marcala - 10 kapsułek

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 18.10.2024

Kawa jakości specialty w kapsułkach, pochodząca z Hondurasu, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Klasyka wśród kaw pod espresso od COFFEE PLANT, tym razem w przystępnej formie kapsułek. W filiżance możesz spodziewać się nut cukru trzcinowego, czekolady i orzecha. Kapsułki są odpowiednie do wszystkich ekspresów kapsułkowych kompatybilnych z systemem Nespresso® Original. Opakowanie zawiera 10 kapsułek. Kraj pochodzenia: Honduras Odmiana: Bourbon, Caturra, Typica Metoda obróbki: Washed Kawa specialty z Hondurasu, palona pod espresso, zmielona i spakowana w kapsułkę. Klasyczna dla regionu obróbka – mycie ziaren (Washed) – w tym przypadku zamiast zwiększać kwasowość, podkreśla czystość smaku, a odpowiednie palenie wydobywa jej słodycz. Wyraźnie wyczuwalne są nuty cukru trzcinowego i orzechów, a profil smaku jest głęboko czekoladowy i gęsty.                                                                                                                                                                                                                           
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Kolumbia Los Robles - 10 kapsułek

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 18.10.2024

Kawa jakości specialty w kapsułkach, pochodząca z Kolumbii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Klasyka wśród kaw pod espresso od COFFEE PLANT, tym razem w przystępnej formie kapsułek. W filiżance możesz spodziewać się nut wina, dojrzałej czereśni i mlecznej czekolady. Kapsułki są odpowiednie do wszystkich ekspresów kapsułkowych kompatybilnych z systemem Nespresso® Original. Opakowanie zawiera 10 kapsułek. Kraj pochodzenia: Kolumbia Odmiana: Caturra Metoda obróbki: Washed Kawa specialty z Kolumbii, wypalona idealnie pod espresso, zmielona i spakowana do kapsułki. Obróbka, jakiej została poddana (Washed), sprawia, że jest bogata w winną kwasowość oraz intensywny smak wiśni i czereśni. Sam profil jest mleczno-czekoladowy, co sprawia, że kawa jest jednocześnie bardzo słodka.                                                    
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Gentle - Kawa Bezkofeinowa - 10 kapsułek

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 18.10.2024

Bezkofeinowa kawa jakości specialty w kapsułkach, pochodząca z Hondurasu i Kolumbii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Klasyka wśród kaw pod espresso od COFFEE PLANT, tym razem w przystępnej formie kapsułek. W filiżance możesz spodziewać się nut czekolady, żółtej śliwki i karmelu. Kapsułki są odpowiednie do wszystkich ekspresów kapsułkowych kompatybilnych z systemem Nespresso® Original. Opakowanie zawiera 10 kapsułek. Kraj pochodzenia: Honduras, Kolumbia Odmiana: Typica, Caturra, Castillo Położenie upraw: 1500 m n.p.m. Metoda obróbki: CO2 Washed, Sugarcane Washed Gentle Decaf to bezkofeinowa kawa specialty, która łączy dwa różne ziarna, poddane odmiennym metodom dekofeinizacji. Oba ziarna są obrabiane w procesie typu Washed, co wpływa na ich wyjątkowy smak. Blend Hondurasu i Kolumbii świetnie sprawdza się w espresso, które starannie wypaliliśmy, zmieliliśmy i zapakowaliśmy w kapsułkę. Czy marzysz o wieczornym espresso o czekoladowo-karmelowym profilu z nutą śliwki? A może preferujesz mleczną kawę bez kofeiny? Gentle Decaf będzie idealnym wyborem w obu przypadkach.                 
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Peru Papagayo Espresso 1kg

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 21.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty orzecha pekan, kakao, grejpfruta, śliwki i kwiatów. Kraj pochodzenia ziarna: Peru Metoda obróbki: Washed Odmiana: Caturra, Typica, Bourbon Ziarna z Peru są bardzo bogate w smak, mimo typowo południowo-amerykańskiego terroir. Są cięższe niż kawy ze Środkowej Ameryki, ale unikalny charakter ziaren peruwiańskich jest doceniany na świecie i w środowisku specialty. Charakteryzują się ciekawymi nutami i, tak jak w przypadku Peru Papagayo, złożonym, kompleksowym profilem. Peru Papagayo ma głównie orzechowy profil, przypominający orzechy pekan z ich specyficzną karmelową nutą. Mimo słodyczy i gęstości w espresso nie zabraknie aromatu grejpfruta i lekkiego cytrusu oraz kakaowego smaku z delikatnymi akcentami kwiatowymi. Peru Papagayo jest kawą bogatą i dobrze zbalansowaną. Peru Papagayo oznaczone jest jako SHB EP. Kawa specialty SHB EP (Strictly Hard Bean, European Preparation) uznawana jest za jedną z wyższych klas kawy, a jej jakość wynika z kilku kluczowych czynników. Ziarna klasyfikowane jako SHB pochodzą z regionów położonych na dużych wysokościach, zazwyczaj powyżej 1200 metrów nad poziomem morza. Wyższa wysokość sprzyja wolniejszemu dojrzewaniu owoców, co prowadzi do bardziej złożonych smaków i aromatów. Ziarna EP muszą spełniać surowe normy jakościowe, co oznacza, że mogą zawierać maksymalnie 5 defektów na 300 gramów kawy. Oznacza to, że kawa jest starannie przetwarzana i sortowana. PRZEPIS Peru Papagayo posiada typowy dla regionu cięższy profil. Charakter nadaje jej delikatna kwasowość i aromaty. Warto podkreślić wszystkie te cechy. 18 g kawy w kolbie parz do uzyskania 37 g objętości espresso. Czas parzenia idealny dla Peru to 29 sekund.
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - FLOW Juicy Fruit Filter 100g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 17.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii i Tanzanii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, cytrusów, jaśminu, moreli i śliwki. 
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Kolumbia Washed Sugarcane - Kawa Bezkofeinowa Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 04.11.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki węgierki, czekolady i kwiatów. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Narino Producent: Procaal Metoda obróbki: Washed Sugarcane Decaf Odmiana: Caturra, Castillo, Colombia Położenie upraw: 1700 - 2300 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 85 / 100 pkt.
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Kolumbia Finca Los Robles Espresso 1kg

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty dojrzałych czereśni i mlecznej czekolady z winną kwasowością. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Huila Odmiana: Caturra Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1600 m n.p.m. SMAK Espresso słodkie, gęste, o zakręconym charakterze? Taka jest Kolumbia Finca Los Robles. Bogata kwasowość, przypominająca czerwone wino i dojrzałą czereśnię, jest wyrazista, ale nie dominująca. Ziarno jest arcysłodkie, a jego profil bardziej przypomina mleczną czekoladę niż wiele klasycznych słodkich ziaren. Ta laktozowa doskonałość i orzeźwiający charakter kawy przypominają nam, jak bogate potrafią być kawy kolumbijskie. Bogate na tyle, że ich profil jest satysfakcjonujący już w samym espresso, co sprawia, że można skusić się na użycie jego słodkiego charakteru w kawach mlecznych. OBRÓBKA Obróbka kawy specialty w Kolumbii, zwłaszcza w regionie Huila, jest niezwykle staranna i oparta na tradycyjnych metodach, które podkreślają unikalne cechy ziaren. Huila jest znana z doskonałych warunków do uprawy kawy, dzięki wulkanicznej glebie i korzystnemu klimatowi. Owoce kawy Finca Los Robles są najpierw namaczane, a następnie miąższ jest usuwany, po czym ziarna fermentują w wodzie. Ten proces podkreśla czystość smaku i kwasowość, co jest charakterystyczne dla wielu kaw z tej metody obróbki. PLANTACJA Stan Huila znajduje się w południowej części Kolumbii. To miejsce, w którym Andy tworzą węzeł. Tutaj trzy kordylery dzielą się na zachodnią, centralną i wschodnią, które sięgają północnej Kolumbii. Między wschodnią a centralną kordylery przepływa rzeka Magdalena, prowadząca w kierunku wybrzeża karaibskiego. Między centralnymi a zachodnimi łańcuchami górskimi znajduje się rzeka Cauca, która wpada do rzeki Magdalena na równinach karaibskich. Gleba w tym obszarze jest wulkaniczna, co czyni ją idealną do uprawy kawy wysokiej jakości. Dzięki lokalizacji geograficznej w pobliżu równika różnice między porami roku w Kolumbii są niewielkie. PARZENIE Espresso z Kolumbii Finca Los Robles posiada bardzo przyjemną, winną kwasowość. Warto je zaparzyć tak, aby główny, słodki profil dominował, a owoce tylko go dopełniały. 18 g kawy zaparz do finalnej objętości 39 g espresso. Minimalne zmniejszenie body i zwiększenie ekstrakcji dzięki większej proporcji pozwoli podkreślić smak kawy.
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Honduras La Paz Marcala Washed Espresso 1kg

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Honduras, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty cukru trzcinowego, czekolady i orzechów.  Kraj pochodzenia kawy: Honduras Region: La Paz, Marcala Odmiana: Catuai, Parainema Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1100 - 1200 m n.p.m. SMAK Alternatywa dla często spotykanych kaw brazylijskich. Honduras Marcala to ziarno o bardzo gęstym profilu. Jego słodycz dominuje w smaku, w którym odnajdujemy cukier trzcinowy oraz słodką, gęstą melasę, a w większości odczuwamy szlachetną czekoladę. W nosie pojawia się lekki, cytrusowy akcent, który może wynikać z charakteru środkowoamerykańskiego ziarna. Niemniej jednak nie można go odnaleźć w smaku. Kwasowości w kawie brakuje, ale dominuje w niej ogromna ilość czekolady i słodkich orzechów. To idealne ziarno do gęstych kaw mlecznych. Marcala to przyjemne, proste espresso. PLANTACJA Region pochodzenia ziarna znajduje się w Centralnych Górach Hondurasu, na wysokości około 1100 metrów nad poziomem morza. Dzięki łagodnemu klimatowi oferuje doskonałe warunki do uprawy kawy. COHORSIL ma ponad 40-letnie doświadczenie w produkcji kawy i stosuje praktyki odpowiedzialne społecznie oraz środowiskowo, dbając o naturalne zasoby regionu. Rolnicy wdrażają najlepsze praktyki rolnicze i specjalne techniki, aby nieustannie zwiększać swoją wydajność oraz poprawiać jakość kawy. OBRÓBKA Kawy uprawiane przez około 1200 członków COHORSIL (producenta) to głównie odmiany Catuai i Parainema. Podczas zbiorów owoce kawowca są starannie zbierane ręcznie, a następnie przetwarzane w młynie kooperatywy. Po usunięciu miąższu i fermentacji ziarna są dokładnie myte czystą wodą, aby usunąć pozostały śluz i zanieczyszczenia, a następnie suszone na patio do osiągnięcia pożądanej wilgotności, wynoszącej około 12,5%. PARZENIE Espresso z Hondurasu Marcala ma gęstą, syropowatą strukturę, która jest przyjemna dla oka. Warto parzyć ją z 18 g kawy, aby uzyskać około 36-38 g naparu, co dodatkowo podkreśli jej body. Czas parzenia nie musi być zbyt długi; 28-29 sekund wystarczy.
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Kostaryka Chirripo Anaerobic Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty białego wina, czekolady, kardamonu i kokosa. Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka Region: Brunca, Chirripo Farma: El Mango Producent: Régulo Gerardo Ureña Metoda obróbki: Anaerobic Odmiana: Caturra, Catuai Położenie upraw: 1550 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86,75 / 100 pkt.
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Brazylia Lua Roxa Espresso 1kg

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 28.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty wanilii, orzechów i białej czekolady. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Minas Gerais, Cerrado Odmiana: Bourbon, Mudo Nuovo Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 800 - 1300 m n.p.m. SMAK Lua Roxa to idealna kawa brazylijska do espresso. Satysfakcjonuje swoją słodyczą, która przypomina czekoladę deserową. Choć aromat jest delikatny, przywołuje na myśl coś w rodzaju mlecznego napoju orzechowego. Pojawia się również aromat wanilii, a także delikatny, owocowy niuans. Suszone owoce stanowią świetne uzupełnienie klasycznej Brazylii. Z mlekiem nabiera bogatszego posmaku migdałowego. Im więcej kawa, tym bogatszy smak. Mimo szerokiego profilu, Lua Roxa pozostaje kawą dla każdego, kto kocha klasyczny smak espresso. OBRÓBKA Tradycyjna obróbka dla regionu. Klasyk w przypadku kaw brazylijskich. Można powiedzieć, że to nic nowego. Do czasu… aż się jej spróbuje. Cały owoc kawowca jest czyszczony i umieszczany na słońcu do wysuszenia. Plantacje kawowe w Brazylii są bardzo wymagające pod względem ilości miejsca przeznaczonego do produkcji oraz liczby pracowników. Gdy zrozumie się, że obróbka Natural nie jest taką oczywistością, jaką mogłaby się wydawać, zaczyna się dostrzegać powody, dla których Lua Roxa jest tak słodkim, lekkim ziarnem. Pochodzenie i jakość produkcji to kluczowe elementy tej kawy. PLANTACJA Nazwa tej kawy jest niezwykle urokliwa. Dosłownie oznacza „fioletowy księżyc”. Na jej logo widnieje również ten motyw, oświetlający drzewko kawowe. Ziarno pochodzi z regionu Cerrado Mineiro i zostało wyprodukowane przez wiele plantacji. Dominują tam odpowiednio określone pory roku, takie jak gorące, wilgotne lato oraz dość przyjemna, sucha zima. To odpowiedni klimat dla kawy, dlatego nic dziwnego, że pochodzi stamtąd tak wiele kaw o dobrej jakości. PARZENIE Lua Roxa nie posiada dużej kwasowości. Nie jest trudna do zaparzenia, ale warto zwrócić uwagę na uzysk (ostateczną objętość kawy). Kawa bardzo przyjemnie smakuje przy użyciu 18 g i parzeniu do uzyskania 38-40 g. Większy stosunek wody do kawy powoduje, że pogłębia się jej lekkość i słodycz smaku, nie tracąc jednocześnie poczucia gęstości. Czas parzenia wynosi 30 sekund.
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Gwatemala Amapolas Espresso 1kg

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 17.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty mlecznej czekolady, zielonego jabłka i cytryny. Kraj pochodzenia kawy: Gwatemala Region: Huehuetenango Odmiana: Caturra, Typica, Bourbon, Catuai Metoda obróbki: Washed Punkty w cuppingu: 85 / 100 punktów
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Kenia Nyeri Espresso 1kg

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 17.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty cytryny, limonki i konfitury wiśniowej.
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - Kenia Nyeri Espresso 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 30.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty cytryny, limonki i konfitury wiśniowej.