Kawa Johan & Nyström

Kawa Johan & Nyström

Johan & Nyström to szwedzka palarnia świeżej kawy najwyższej jakości. Powstała w listopadzie 2004 roku dzięki grupie przyjaciół, entuzjastów kawy Johana Damgaarda i Bena Gorhama. Mimo upływu czasu wciąż stawiana jest jako pewna innowacja na tradycyjnej szwedzkiej scenie kawy.

W kawowej kolekcji Johan & Nyström znajdziecie najlepszej jakości kawy pod metody alternatywne oraz klasyczne.

Filtry
1 - 16 produktów z 16 dostępnych
Sortuj według:
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Guji Filter 250g

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się  do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi. Można tu wyczuć nuty dżemu truskawkowego, jeżyn i arbuza. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Guji Farma/Producent: Marshrashu Wekane, Dimtu Wysokość upraw: 2200 m n.p.m. Odmiana: Heirloom Obróbka: Sucha (natural)
Bestseller
Johan & Nyström - Brazil Fortaleza Filter 250g

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nystrom. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Fortaleza jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czekolady, orzechów laskowych i wiśni - propozycja skierowana do tych, którzy w kawie poszukują naturalnej słodyczy. Ziarna pochodzą z brazylijskiej farmy Fazenda Ambiental Fortaleza, która od ponad stu lat jest własnością rodziny Croce. Kawa jest wynikiem lokalnej współpracy Marcusa Croce z sąsiednimi farmami. Dzięki temu produkcja przebiega w przyjacielskiej atmosferze, zachowując etyczny wymiar pracy przy najwyższej dbałości o jakość. Farma rozciąga się na wysokości pomiędzy 900 a 1400 metrami i uprawia się tam arabikę typu Bourbon, Mundo Novo oraz Catuai. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Mococa Producent: Croce Family Odmiana: Bourbon, Mundo Novo, Catuai Obróbka: Natural  
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Welena Filter 250g

Data palenia: 23.05.2023

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających czerwoną porzeczkę i czarną herbatę wraz z kwiatowym aromatem.   Kraj pochodzenia: Etiopia Region: Oromia, Guji, Shakiso Farmer: Tesfaye Bekele Farmy: Suke Quto oraz Welena Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m. Odmiana: Welicho, Kurume Obróbka: Myta Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość. Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców. Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.   Nasze przepisy: Dripper V60 Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody Całkowity czas: ok. 3:30 min Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza Mielenie: Średnie Przykładowy przepis na 300 ml kawy: 1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra. 2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem. 3. Dolej wodę do poziomu 130 g. 4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g. 5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min. 6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe! Aeropress (Metoda odwrócona - invert): Doza: 19 g Czas: 2:45 min. Temperatura: 89 stopni Celsjusza Mielenie: grube (jak do Chemexa) Parzenie: 1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy. 2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund. 3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy. 4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem. 5. Gotowe!  
Johan & Nyström - Verde Espresso 500g

Producent: Johan & Nyström

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w ciemnym stopniu, najlepiej smakuje przygotowana w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce.    Verde to pełna smaku i kremowa kawa idealna jako espresso. W filiżance pojawia się dobry balans słodczy i przyjemnej goryczy. Pełne body i zbalansowany smak czynią ją świetnym wyborem także do kaw mlecznych. Blend składa się z 84% arabiki i 16% robusty. Ziarna pochodzą jedynie z farm, które osiągnęły certyfikaty organiczności. Verde to połączenie tradycji i nowoczesności. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom klasycznego espresso, jednak jest wypalana nieco jaśniej niż włoskie kawy.
Johan & Nystrom - Colombia Decaf Filter - Bezkofeinowa

Producent: Johan & Nyström

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez szwedzką palarnię Johan & Nyström. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty toffi, jabłka oraz przypraw. Proces dekofeinizacji jest przeprowadzany przy użyciu naturalnej substancji, octanu etylu pozyskiwanego z trzciny cukrowej. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Huila Producent: La Serrania Metoda obróbki: Washed Odmiana: Caturra, Colombia
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Espresso Fairtrade FTO

Producent: Johan & Nyström

Flagowa mieszanka ziaren jakości speciality ze szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.  Na blend składają się organiczne ziarna z Etiopii, Sumatry i Nikaragui. Wspólnie tworzą pełne brzmienia espresso, o delikatnym czekoladowym zabarwieniu i z nutą słodkich owoców. Ziarno z Etiopii zapewnia lekkość i owocowość, natomiast kawa z Sumatry i Niaragui nadaje cięższego, słodkiego charakteru. To niezwykłe espresso, które jest zarówno smaczne, jak i przygotowane w etyczny sposób od samego ziarna kawy. Ziarna kawy pochodzą od spółdzielni, które są certyfikowane przez organizację Fair Trade Organic. Sadzonki są całkowicie ekologiczne, a organizacja upewnia się, że plantatorzy kawy uzyskują uczciwą zapłatę, a tym samym wsparcie dla tworzenia długoterminowych, zrównoważonych plantacji. Oto 4 kawy, które znajdują się w tej mieszance: Etiopia Sidamo Coop Gr3 Natural Etiopia Gr2 Washed Sumatra Gayo Nikaragua SHG FTO
Johan & Nyström - Perduras Peru Filter 500g

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Kawa dla miłośników ciemniejszego palenia pod przelewowe metody parzenia - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty przypominające karmel, nugat i czerwone jabłka.   Kraj pochodzenia: Peru Region: Incahuasi Położenie upraw: 1700 - 2300 m n.p.m.
Johan & Nyström - Fundamental Espresso 500g

Producent: Johan & Nyström

Fundamental to nowa mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona przez szwedzką palarnię Johan & Nyström. W blendzie znajdziesz ziarno z Brazylii, Burundi i Peru. Kawa jest palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć sporo słodyczy, z delikatną nutą nektarynki i kremowym nugatem. Wszystkie ziarna w mieszance pochodzą z upraw rolników, z którymi palarnia współpracuje bezpośrednio od wielu lat. Mieszanka zawiera ziarna arabik: Brazylia FAF Bobolink Direct Trade Etiopia Guji Gr.2 Etiopia Sidamo Natural Guji Kayon Organic Gr. 1 Etiopia Suke Guto Washed Organic
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Fika - Kawa mielona Filter 500g

Producent: Johan & Nyström

Mielona meszanka kaw jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przyrządzona za pomocą ekspresu przelewowego lub french pressa. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz zbliżona do nut kakao. Dobrze zbalansowana, o pełnej teksturze. Fika to ważny element szwedzkiej kultury, oznaczający przerwę na kawę lub herbatę. W tym przypadku jest to także kawa, która została stworzona aby kultywować tę tradycję.  Aktualna mieszanka zawiera następujące ziarna: Brazylia Agua Limpa Group Etiopia Guji Gr.2 Etiopia Sidamo Natural Guji Kayon Organic Gr.1 Kolumbia Huila Penas Blancas
Johan & Nyström - Fika Filter 500g

Producent: Johan & Nyström

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przyrządzona za pomocą ekspresu przelewowego lub french pressa. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz zbliżona do nut kakao. Dobrze zbalansowana, o pełnej teksturze. Fika to ważny element szwedzkiej kultury, oznaczający przerwę na kawę lub herbatę. W tym przypadku jest to także kawa, która została stworzona aby kultywować tę tradycję.  Aktualna mieszanka zawiera następujące ziarna: Brazylia Agua Limpa Group Etiopia Guji Gr.2 Etiopia Sidamo Natural Guji Kayon Organic Gr.1 Kolumbia Huila Penas Blancas
Bestseller
Johan & Nyström - Bourbon Jungle

Producent: Johan & Nyström

Tło dla tej mieszanki, pochodzi z tęsknoty za prawdziwym, ciemnym paleniem kawy o wysokiej jakości ziarnach. Mimo, że ziarna są ciemno palone, utrzymuje się ich wyraźny i intensywny aromat. Kawa ta posiada przyjemnie dymny posmak, z lekką nutą słodyczy, oraz ze sporą owocowością. Dzięki doświadczeniu w ciemnym  paleniu kawy,  ziarno nadal zachowuje większość swoich aromatów. Posmak jest wyraźny i pozostaje na długo. Kawa idealne pasuje do ekspresów przelewowych, ekspresów ciśnieniowych, kawiarek i french pressów. W obecnej mieszance znajdują się ziarna: - Brazylia Primavera - Salwador Menendez 84+ - Burundi Aahore Blend - Burundi Long Miles Gaharo EX
Nowość
Johan & Nyström - Bob-o-link Espresso 500g

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przygotowana w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce. W jej smaku pojawiają się nuty przypominające czekoladę, karmel i słodkie śliwki.   Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Sao Paulo Producent: FAF Coffees Farma: producenci z Bob-o-link w Serra do Cigano Położenie upraw: 1100 - 1300 m n.p.m. Odmiana: Red Catuai, Mundo Novo, Bourbon Metoda obróbki:  Natural
Johan & Nyström - Buena Vista Fairtrade Filter 500g

Producent: Johan & Nyström

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przyrządzona za pomocą ekspresu przelewowego lub french pressa. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi.   Buena Vista jest kawą pochodzacą ze sprawiedliwego handlu Fair Trade. Zawiera w 100% organiczne i certyfikowane ziarna kawy. Znak Fairtrade stanowi gwarancję, że stosunkowo duża część pieniędzy, które konsument płaci za kawę, dociera bezpośrednio do plantacji. Aktualna mieszanka zawiera następujące ziarna: Etiopia Gr2 Wahed FTO Etiopia Sidamo Coop Gr3 Natural FTO Honduras Cornicovel FTO
Johan & Nyström - Espresso La Bomba

Producent: Johan & Nyström

Jeśli kiedykolwiek doświadczyliście espresso w jednym z małych barów kawowych w południowych Włoszech, w szczególności w Neapolu, to wiecie co znaczy smak espresso. Obecność robusty w naszej mieszance nadaje kawie mocny charakter oraz ziemisty smak, połączony z delikatną nutką kakao i długo utrzymującą się kwaskowatością.  Mieszanka zawiera: - Uganda Robusta Kaweri Plantation - Brasilien Mogiana Coop - El Salvador Las Delicias Estate - Nicaragua Royal Propozycja właściwego zaparzania: Dawka: 19 gramów Temp: 90 stopni Celsjusza Czas: 22 - 27 sekund Ilość: 55 ml
Johan & Nyström - Kolumbia Finca La Negrita Honey Tartaric Filter 200g

Data palenia: 08.06.2023

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. Słodka i kwiatowa kawa o nutach lemoniady truskawkowej i kiwi.   Kraj pochodzenia: Kolumbia Region: Tolima Farma: Finca La Negrita Producent: Mauricio Shattah Odmiana: Yellow Bourbon Obróbka: Natural & Honey fermentation - Honey Tartaric Położenie upraw: 2100 m n.p.m.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Johan & Nyström - Sumatra Gayo Mountain Fairtrade 500g

Data palenia: 28.11.2022

Producent: Johan & Nyström

Sumatra Gayo Mountain pochodzi z prowincji Ache, położonej w północnej części Sumatry. To kawa o ciemnym stopniu palenia, intensywnym aromacie przypraw i świeżych fig. Jej bogaty, dobrze wyważony smak zadowoli najbardziej wymagające podniebienie. Kawa pochodzi od spółdzielni Koptan Gayo Megah Bersiri, która posiada obecnie 545 członków. Swoją działalność rozpoczęła w styczniu 2012 roku, a już w listopadzie tego samego roku otrzymała pełny status producenta ekologicznych kaw oraz certyfikat  Fair Trade. Pochodzenie: Indonezja (Sumatra) Region: Aceh Producent: Permata Gayo Cooperative Wysokość: 1300 m n.p.m. Odmiana: Caturra, Ateng, Jember Typica Proces: Natural

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Johan & Nyström to szwedzka palarnia świeżej kawy najwyższej jakości. Powstała w listopadzie 2004 roku dzięki grupie przyjaciół, entuzjastów kawy Johana Damgaarda i Bena Gorhama. Mimo upływu czasu wciąż stawiana jest jako pewna innowacja na tradycyjnej szwedzkiej scenie kawy.



Johan & Nystrom - wyróżniki palarni


Jako pasjonaci kawy, założyciele palarni Johan&Nystrom ruszyli do zmiany szwedzkiej kultury picia czarnego trunku. Za cel obrali sobie przełamanie anonimowości ziarna i promowanie umiejętności oraz rzemiosła wytwarzania dobrej kawy. Przepis na sukces nie jest tajemnicą. Palenie jest bardziej ekskluzywne, wolniejsze i w efekcie smaczniejsze. Kawa Johan & Nyström najczęściej wypalana jest w stopniu jasnym i średnim, jednak zdarzają się kawy palone ciemno.


Oferta palarni Johan & Nystrom


Firma ma w swojej ofercie szeroki wybór kaw do metod alternatywnych - drippera, Chemexa, AeroPressu. Kawy z Afryki takie jak Johan & Nyström Ethiopia Guji czy Johan & Nyström Ethiopia Welena. Klasyczna, czekoladowa Johan & Nyström Brazil Fortaleza. Palarnia w swojej ofercie posiada także kawy wypalane do metod ciśnieniowych - kawiarki i ekspresów ciśnieniowych.

Na uwagę zasługuje również kawa Johan & Nyström Fika, którą możemy pić jak tylko chcemy - w metodach przelewowych i ciśnieniowych.

Większość kaw Johan & Nyström to kawy organiczne. Firma bardzo mocno promuje również uczciwy handel, dbając o swoich dostawców ziaren.