Kawa Johan & Nyström

Kawa Johan & Nyström

Johan & Nyström to szwedzka palarnia świeżej kawy najwyższej jakości. Powstała w listopadzie 2004 roku dzięki grupie przyjaciół, entuzjastów kawy Johana Damgaarda i Bena Gorhama. Mimo upływu czasu wciąż stawiana jest jako pewna innowacja na tradycyjnej szwedzkiej scenie kawy.

W kawowej kolekcji Johan & Nyström znajdziecie najlepszej jakości kawy pod metody alternatywne oraz klasyczne.

Filtry
1 - 17 produktów z 17 dostępnych
Sortuj według:
Bestseller
Johan & Nyström - Brazil Fortaleza Filter 250g

Data palenia: 12.09.2023

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nystrom. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Fortaleza jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czekolady, orzechów laskowych i wiśni - propozycja skierowana do tych, którzy w kawie poszukują naturalnej słodyczy. Ziarna pochodzą z brazylijskiej farmy Fazenda Ambiental Fortaleza, która od ponad stu lat jest własnością rodziny Croce. Kawa jest wynikiem lokalnej współpracy Marcusa Croce z sąsiednimi farmami. Dzięki temu produkcja przebiega w przyjacielskiej atmosferze, zachowując etyczny wymiar pracy przy najwyższej dbałości o jakość. Farma rozciąga się na wysokości pomiędzy 900 a 1400 metrami i uprawia się tam arabikę typu Bourbon, Mundo Novo oraz Catuai. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Mococa Producent: Croce Family Odmiana: Bourbon, Mundo Novo, Catuai Obróbka: Natural  
Nowość
Johan & Nyström - Etiopia Haru Washed Filter 250g

Data palenia: 13.09.2023

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. Kawa o kwiatowym aromacie oraz świeżych nutach białych porzeczek i brzoskwini.   Kraj pochodzenia: Etiopia Region: Yirgacheffe Stacja obróbki: Haru Producent: Rodzina Berhanu Odmiana: lokalne odmiany arabiki Obróbka: Washed Położenie upraw: 1900 m n.p.m.
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Guji Filter 250g

Data palenia: 12.09.2023

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się  do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi. Można tu wyczuć nuty dżemu truskawkowego, jeżyn i arbuza. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Guji Farma/Producent: Marshrashu Wekane, Dimtu Wysokość upraw: 2200 m n.p.m. Odmiana: Heirloom Obróbka: Sucha (natural)
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Welena Filter 250g

Data palenia: 26.07.2023

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających czerwoną porzeczkę i czarną herbatę wraz z kwiatowym aromatem.   Kraj pochodzenia: Etiopia Region: Oromia, Guji, Shakiso Farmer: Tesfaye Bekele Farmy: Suke Quto oraz Welena Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m. Odmiana: Welicho, Kurume Obróbka: Myta Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość. Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców. Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.   Nasze przepisy: Dripper V60 Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody Całkowity czas: ok. 3:30 min Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza Mielenie: Średnie Przykładowy przepis na 300 ml kawy: 1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra. 2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem. 3. Dolej wodę do poziomu 130 g. 4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g. 5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min. 6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe! Aeropress (Metoda odwrócona - invert): Doza: 19 g Czas: 2:45 min. Temperatura: 89 stopni Celsjusza Mielenie: grube (jak do Chemexa) Parzenie: 1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy. 2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund. 3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy. 4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem. 5. Gotowe!  
Johan & Nyström - Verde Espresso 500g

Data palenia: 18.04.2023

Producent: Johan & Nyström

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w ciemnym stopniu, najlepiej smakuje przygotowana w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce.    Verde to pełna smaku i kremowa kawa idealna jako espresso. W filiżance pojawia się dobry balans słodczy i przyjemnej goryczy. Pełne body i zbalansowany smak czynią ją świetnym wyborem także do kaw mlecznych. Blend składa się z 84% arabiki i 16% robusty. Ziarna pochodzą jedynie z farm, które osiągnęły certyfikaty organiczności. Verde to połączenie tradycji i nowoczesności. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom klasycznego espresso, jednak jest wypalana nieco jaśniej niż włoskie kawy.
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Espresso Fairtrade FTO

Data palenia: 15.08.2023

Producent: Johan & Nyström

Flagowa mieszanka ziaren jakości speciality ze szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.  Na blend składają się organiczne ziarna z Etiopii, Sumatry i Nikaragui. Wspólnie tworzą pełne brzmienia espresso, o delikatnym czekoladowym zabarwieniu i z nutą słodkich owoców. Ziarno z Etiopii zapewnia lekkość i owocowość, natomiast kawa z Sumatry i Niaragui nadaje cięższego, słodkiego charakteru. To niezwykłe espresso, które jest zarówno smaczne, jak i przygotowane w etyczny sposób od samego ziarna kawy. Ziarna kawy pochodzą od spółdzielni, które są certyfikowane przez organizację Fair Trade Organic. Sadzonki są całkowicie ekologiczne, a organizacja upewnia się, że plantatorzy kawy uzyskują uczciwą zapłatę, a tym samym wsparcie dla tworzenia długoterminowych, zrównoważonych plantacji. Oto 4 kawy, które znajdują się w tej mieszance: Etiopia Sidamo Coop Gr3 Natural Etiopia Gr2 Washed Sumatra Gayo Nikaragua SHG FTO
Johan & Nyström - Perduras Peru Filter 500g

Data palenia: 21.06.2023

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Kawa dla miłośników ciemniejszego palenia pod przelewowe metody parzenia - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty przypominające karmel, nugat i czerwone jabłka.   Kraj pochodzenia: Peru Region: Incahuasi Położenie upraw: 1700 - 2300 m n.p.m.
Johan & Nyström - Fundamental Espresso 500g

Data palenia: 21.08.2023

Producent: Johan & Nyström

Fundamental to nowa mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona przez szwedzką palarnię Johan & Nyström. W blendzie znajdziesz ziarno z Brazylii, Burundi i Peru. Kawa jest palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć sporo słodyczy, z delikatną nutą nektarynki i kremowym nugatem. Wszystkie ziarna w mieszance pochodzą z upraw rolników, z którymi palarnia współpracuje bezpośrednio od wielu lat. Mieszanka zawiera ziarna arabik: Brazylia FAF Bobolink Direct Trade Etiopia Guji Gr.2 Etiopia Sidamo Natural Guji Kayon Organic Gr. 1 Etiopia Suke Guto Washed Organic
Nowość
Johan & Nyström - Salwador Menendez Washed Filter 250g

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. Kawa o owocowych nutach mandarynek i czerwonych porzeczek oraz słodyczy orzechów makadamia.   Kraj pochodzenia: Salwador Region: Ahuachapán Farma: Santa Barbara Producent: Rodzina Menendez Odmiana: Orange Bourbon Obróbka: Washed Położenie upraw: 1650 m n.p.m.
Nowość
Johan & Nyström - Panama Graciano Cruz Geisha Natural Filter 200g

Data palenia: 30.08.2023

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Panamy, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. Kawa o złożonym smaku z dominującymi nutami jaśminu, nektarynki i brzoskwini.   Kraj pochodzenia: Panama Region: Boquete Farma: Los Lajones Producent: Graciano Cruz Odmiana: Geisha Obróbka: Natural Położenie upraw: 2000 m n.p.m.
Nowość
Johan & Nyström - Bob-o-link Espresso 500g

Data palenia: 24.07.2023

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przygotowana w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce. W jej smaku pojawiają się nuty przypominające czekoladę, karmel i słodkie śliwki.   Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Sao Paulo Producent: FAF Coffees Farma: producenci z Bob-o-link w Serra do Cigano Położenie upraw: 1100 - 1300 m n.p.m. Odmiana: Red Catuai, Mundo Novo, Bourbon Metoda obróbki:  Natural
Johan & Nystrom - Colombia Decaf Filter - Bezkofeinowa

Data palenia: 06.09.2023

Producent: Johan & Nyström

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez szwedzką palarnię Johan & Nyström. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty toffi, jabłka oraz przypraw. Proces dekofeinizacji jest przeprowadzany przy użyciu naturalnej substancji, octanu etylu pozyskiwanego z trzciny cukrowej. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Huila Producent: La Serrania Metoda obróbki: Washed Odmiana: Caturra, Colombia
Johan & Nyström - Espresso La Bomba

Data palenia: 21.08.2023

Producent: Johan & Nyström

Jeśli kiedykolwiek doświadczyliście espresso w jednym z małych barów kawowych w południowych Włoszech, w szczególności w Neapolu, to wiecie co znaczy smak espresso. Obecność robusty w naszej mieszance nadaje kawie mocny charakter oraz ziemisty smak, połączony z delikatną nutką kakao i długo utrzymującą się kwaskowatością.  Mieszanka zawiera: - Uganda Robusta Kaweri Plantation - Brasilien Mogiana Coop - El Salvador Las Delicias Estate - Nicaragua Royal Propozycja właściwego zaparzania: Dawka: 19 gramów Temp: 90 stopni Celsjusza Czas: 22 - 27 sekund Ilość: 55 ml
Bestseller
Johan & Nyström - Bourbon Jungle

Data palenia: 05.09.2023

Producent: Johan & Nyström

Tło dla tej mieszanki, pochodzi z tęsknoty za prawdziwym, ciemnym paleniem kawy o wysokiej jakości ziarnach. Mimo, że ziarna są ciemno palone, utrzymuje się ich wyraźny i intensywny aromat. Kawa ta posiada przyjemnie dymny posmak, z lekką nutą słodyczy, oraz ze sporą owocowością. Dzięki doświadczeniu w ciemnym  paleniu kawy,  ziarno nadal zachowuje większość swoich aromatów. Posmak jest wyraźny i pozostaje na długo. Kawa idealne pasuje do ekspresów przelewowych, ekspresów ciśnieniowych, kawiarek i french pressów. W obecnej mieszance znajdują się ziarna: - Brazylia Primavera - Salwador Menendez 84+ - Burundi Aahore Blend - Burundi Long Miles Gaharo EX

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Johan & Nyström - Buena Vista Fairtrade Filter 500g

Data palenia: 24.07.2023

Producent: Johan & Nyström

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przyrządzona za pomocą ekspresu przelewowego lub french pressa. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi.   Buena Vista jest kawą pochodzacą ze sprawiedliwego handlu Fair Trade. Zawiera w 100% organiczne i certyfikowane ziarna kawy. Znak Fairtrade stanowi gwarancję, że stosunkowo duża część pieniędzy, które konsument płaci za kawę, dociera bezpośrednio do plantacji. Aktualna mieszanka zawiera następujące ziarna: Etiopia Gr2 Wahed FTO Etiopia Sidamo Coop Gr3 Natural FTO Honduras Cornicovel FTO

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Fika - Kawa mielona Filter 500g

Data palenia: 24.08.2023

Producent: Johan & Nyström

Mielona meszanka kaw jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przyrządzona za pomocą ekspresu przelewowego lub french pressa. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz zbliżona do nut kakao. Dobrze zbalansowana, o pełnej teksturze. Fika to ważny element szwedzkiej kultury, oznaczający przerwę na kawę lub herbatę. W tym przypadku jest to także kawa, która została stworzona aby kultywować tę tradycję.  Aktualna mieszanka zawiera następujące ziarna: Brazylia Agua Limpa Group Etiopia Guji Gr.2 Etiopia Sidamo Natural Guji Kayon Organic Gr.1 Kolumbia Huila Penas Blancas

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Johan & Nyström - Fika Filter 500g

Data palenia: 21.08.2023

Producent: Johan & Nyström

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przyrządzona za pomocą ekspresu przelewowego lub french pressa. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz zbliżona do nut kakao. Dobrze zbalansowana, o pełnej teksturze. Fika to ważny element szwedzkiej kultury, oznaczający przerwę na kawę lub herbatę. W tym przypadku jest to także kawa, która została stworzona aby kultywować tę tradycję.  Aktualna mieszanka zawiera następujące ziarna: Brazylia Agua Limpa Group Etiopia Guji Gr.2 Etiopia Sidamo Natural Guji Kayon Organic Gr.1 Kolumbia Huila Penas Blancas

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Johan & Nyström to szwedzka palarnia świeżej kawy najwyższej jakości. Powstała w listopadzie 2004 roku dzięki grupie przyjaciół, entuzjastów kawy Johana Damgaarda i Bena Gorhama. Mimo upływu czasu wciąż stawiana jest jako pewna innowacja na tradycyjnej szwedzkiej scenie kawy.



Johan & Nystrom - wyróżniki palarni


Jako pasjonaci kawy, założyciele palarni Johan&Nystrom ruszyli do zmiany szwedzkiej kultury picia czarnego trunku. Za cel obrali sobie przełamanie anonimowości ziarna i promowanie umiejętności oraz rzemiosła wytwarzania dobrej kawy. Przepis na sukces nie jest tajemnicą. Palenie jest bardziej ekskluzywne, wolniejsze i w efekcie smaczniejsze. Kawa Johan & Nyström najczęściej wypalana jest w stopniu jasnym i średnim, jednak zdarzają się kawy palone ciemno.


Oferta palarni Johan & Nystrom


Firma ma w swojej ofercie szeroki wybór kaw do metod alternatywnych - drippera, Chemexa, AeroPressu. Kawy z Afryki takie jak Johan & Nyström Ethiopia Guji czy Johan & Nyström Ethiopia Welena. Klasyczna, czekoladowa Johan & Nyström Brazil Fortaleza. Palarnia w swojej ofercie posiada także kawy wypalane do metod ciśnieniowych - kawiarki i ekspresów ciśnieniowych.

Na uwagę zasługuje również kawa Johan & Nyström Fika, którą możemy pić jak tylko chcemy - w metodach przelewowych i ciśnieniowych.

Większość kaw Johan & Nyström to kawy organiczne. Firma bardzo mocno promuje również uczciwy handel, dbając o swoich dostawców ziaren.