Produkty online
Johan & Nystrom
-
Nowości
-
Nasze marki
-
1Zpresso
(5)
-
3fe
(10)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(22)
-
AeroPress
(15)
-
Alpro
(14)
-
Althaus
(31)
-
AOOMI
(97)
-
Arcaffe
(25)
-
Asobu
(37)
-
Audun Coffee
(15)
-
Autumn Coffee Roasters
(12)
-
Bagdrip
(13)
-
Baratza
(51)
-
Barista & Co
(37)
-
Barista Space
(57)
-
Bean Bros
(6)
-
Bialetti
(179)
-
Blend Tea
(1)
-
Bonanza Coffee
(6)
-
Bras
(1)
-
Brewista
(11)
-
Brita
(6)
-
Brown House & Tea
(31)
-
Bunn
(38)
-
BWT
(15)
-
Caffe Cannizzaro
(5)
-
Caffenation
(15)
-
Cafflano
(11)
-
Casino Mocca
(5)
-
Chemex
(36)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(1)
-
COFFEE PLANT
(28)
-
Coffeedesk
(55)
-
Coffeelab
(33)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(58)
-
Contigo
(24)
-
Craft Coffee Roasters
(9)
-
Dafi
(45)
-
Deseo
(4)
-
Diemme Caffe
(17)
-
Dobra Palarnia Kawy
(7)
-
DomoBar
(1)
-
Doubleshot
(8)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(6)
-
Dworzysk
(7)
-
Ecostrawz
(2)
-
Espazzola
(3)
-
Espresso Gear
(23)
-
Etno Cafe
(24)
-
Eureka
(56)
-
Father's Coffee
(8)
-
Fellow
(109)
-
Fentimans
(16)
-
Fetco
-
Figa Coffee
(8)
-
Five Elephant
(7)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(22)
-
Gardelli Specialty Coffees
(12)
-
GAT
(3)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(7)
-
Good Coffee
(1)
-
Graef
-
Hard Beans
(30)
-
Hario
(280)
-
HAYB
(71)
-
Heresy
(18)
-
Hi! Coffeedesk
(6)
-
Illy
(15)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(7)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(35)
-
Jura
(53)
-
Just T
(39)
-
Kafar
(10)
-
Kalve
(7)
-
Kambukka
(35)
-
KeepCup
(205)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(5)
-
Krups
(2)
-
Kruve
(37)
-
Kusmi Tea
-
KYOTO Coffee Roasters
(11)
-
La Brasiliana
(3)
-
La Cabra
(8)
-
La Marzocco
(17)
-
LaCava
(49)
-
Lavazza
(40)
-
Le Piantagioni del Caffe
(44)
-
Lelit
(20)
-
Long Man Tea
(25)
-
Loveramics
(308)
-
Lucaffe
(11)
-
Lune Tea
-
Lykke
(10)
-
Mahlkonig
(5)
-
Manufaktura Czekolady
(31)
-
Many Mornings
(6)
-
Melitta
(58)
-
MiiR
(45)
-
Moccamaster
(99)
-
Monbana
(41)
-
Monin
(29)
-
Motta
(119)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(24)
-
Natumi
(16)
-
New York
(10)
-
Nivona
(15)
-
Nomad Coffee
(6)
-
Notes Crafters
(5)
-
Nucleus
(2)
-
Nuova Simonelli
(1)
-
Oatly
(8)
-
Odija
(2)
-
Or Tea?
(30)
-
Paper & Tea
(80)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(12)
-
Pizca del Mundo
(26)
-
Planetary Design
(5)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(34)
-
Puqpress
(9)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(40)
-
Right Side Coffee
-
Rocket Bean
(21)
-
RS5
(2)
-
Rude Health
(7)
-
Saeco
(8)
-
Sage
(22)
-
Savage Coffees
(17)
-
Sencotel
-
SIMPLo
(5)
-
Sloane
(5)
-
Smeg
-
Solberg & Hansen
(52)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(16)
-
T-TE
(17)
-
Taragui
-
Tastea Heaven
(4)
-
Teabag
-
teapigs
(98)
-
Teministeriet
(81)
-
The Barn
(9)
-
The Coffee Collective
(3)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(26)
-
Toddy
(17)
-
Tregothnan
(3)
-
Urnex
(34)
-
Vintage Teas
(60)
-
VSSL
(1)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(25)
-
Willie's Cacao
(36)
-
Wroasters
-
Wunda
-
YOGI TEA
(29)
-
1Zpresso
(5)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
- Marka
-
-
Herbata
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Typ
-
- Zaparzacze
- Ekspresy
- Młynki
- Akcesoria
- Dodatki
-
Outlet
Kawa z palarni Johan & Nyström
Johan & Nystrom

Czytaj dalej
Jako pasjonaci kawy, założyciele palarni ruszyli do zmiany szwedzkiej kultury picia czarnego trunku. Za cel obrali sobie przełamanie anonimowości ziarna i promowanie umiejętności oraz rzemiosła wytwarzania dobrej kawy. Przepis na sukces nie jest tajemnicą. Palenie jest bardziej ekskluzywne, wolniejsze i w efekcie smaczniejsze. Kawa Johan & Nyström najczęściej wypalana jest w stopniu jasnym i średnim, jednak zdarzają się kawy palone ciemno. Firma ma w swojej ofercie szeroki wybór kaw do metod alternatywnych – w tym klasyki takie jak Ethiopia Guji czy Ethiopia Welena – oraz kawy pod espresso. Większość kaw Johan & Nyström to kawy organiczne. Firma bardzo mocno promuje również uczciwy handel, dbając o swoich dostawców ziaren.
Filtry
–
1 - 30 produktów z 37 dostępnych
Sortuj według:
Nowość
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Ethiopia Guji
Data palenia: 05.04.2022
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się zarówno do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki, jak i do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Guji
Farma/Producent: Kanyon Moutain Coffee Farm
Wysokość upraw: 1900 - 2050 m n.p.m.
Odmiana: Mixed Heirloom
Obróbka: Sucha (natural)
Kawy z obróbki na sucho, czyli naturalnej, charakteryzują się intensywnym, słodkim smakiem. Nie są tak lekkie i orzeźwiające jak kawy myte. Ich smak Was otuli, oblepi język i będzie towarzyszył jeszcze przez długie chwile.
Już samo otwarcie paczki przypomina rozpakowanie deserowej czekolady z wiśniami, a do tego w tle majaczy kieliszek czerwonego, wytrawnego wina. Nieśmiało leży też garść suszonych truskawek.
Aromaty przypominające wiśnie w deserowej czekoladzie, suszone truskawki i delikatne, winne nuty (winna temu jest obróbka ziaren na sucho) towarzyszą od samego początku. Od otwarcia paczki po ostatnie krople.
Pierwsze łyki to zdecydowanie czekoladowe nuty, przyjemnie lepkie i intensywne. Zaraz pod tym kryje się słodycz kandyzowanych wiśni i minimalna, przyjemna kwaskowatość. Całość jest bardzo pełna, przytulna, pozostająca długo na języku.
Na naszym blogu możecie przeczytać, w jakich metodach ta kawa sprawdzi się najlepiej. Podpowiemy, że nie tylko w dripie, ale i w kawiarce!
Nowość
Bestseller
Johan & Nyström - Brazil Fortaleza
Data palenia: 05.04.2022
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nystrom. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Fortaleza jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czekolady, orzechów laskowych i wiśni - propozycja skierowana do tych, którzy w kawie poszukują naturalnej słodyczy.
Ziarna pochodzą z brazylijskiej farmy Fazenda Ambiental Fortaleza, która od ponad stu lat jest własnością rodziny Croce.
Kawa jest wynikiem lokalnej współpracy Marcusa Croce z sąsiednimi farmami. Dzięki temu produkcja przebiega w przyjacielskiej atmosferze, zachowując etyczny wymiar pracy przy najwyższej dbałości o jakość. Farma rozciąga się na wysokości pomiędzy 900 a 1400 metrami i uprawia się tam arabikę typu Bourbon, Mundo Novo oraz Catuai.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Mococa
Producent: Croce Family
Odmiana: Bourbon, Mundo Novo, Catuai
Obróbka: Natural
Nowość
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Ethiopia Welena
Data palenia: 05.04.2022
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się zarówno do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki, jak i do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia.
Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających brzoskwinie, różowego grejpfruta i bergamotkę, wraz z kwiatowym aromatem.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji, Shakiso
Farmer: Tesfaye Bekele
Farmy: Suke Quto oraz Welena
Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m.
Odmiana: 100% Arabika, lokalne odmiany
Obróbka: Myta
Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość.
Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców.
Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.
Nasze przepisy:
Dripper V60
Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody
Całkowity czas: ok. 3:30 min
Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: Średnie
Przykładowy przepis na 300 ml kawy:
1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra.
2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem.
3. Dolej wodę do poziomu 130 g.
4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g.
5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min.
6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe!
Aeropress (Metoda odwrócona - invert):
Doza: 19 g
Czas: 2:45 min.
Temperatura: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: grube (jak do Chemexa)
Parzenie:
1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy.
2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund.
3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy.
4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem.
5. Gotowe!
Zestaw Młynek Hario + Kawa
Zestaw dla każdego miłośnika kawy lub osoby chcącej rozpocząć przygodę z alternatywnymi metodami parzenia. Ręczny młynek Hario oraz paczka kawy ze szwedzkiej palarni Johan & Nystrom.
- Hario Mill Mini Slim Plus Black - Młynek do kawy:
Hario Mini Mill Slim Plus to nowa wersja klasycznego młynka Hario Mini Mill. W młynku zastosowano nowy, wzocniony zaczep rączki w kształcie sześciokąta. Nowa wersja charakteryzuje się także ciemniejszym kolorem. Mini Mill Plus to znakomity młynek ręczny do domu i zastosowań przenośnych. Jest praktyczny i poręczny, idealny w podróży, pozwoli szybko i dobrze zmielić Twoją ulubioną kawę. Rozkłada się go w ciągu kilku sekund i czyści spłukując ciepłą wodą.
Korpus młynka jest wykonany z wytrzymałych tworzyw sztucznych, natomiast rączka ze stali nierdzewnej. Ceramiczne żarna zapewniają równe mielenie, są odporne na ścieranie i nie wpływają negatywnie na smak kawy.
Regulacja grubości mielenia pozwala na dostosowanie przemiału do metody parzenia kawy - od drobniejszego mielenia pod Aeropress, do grubego pod French Press. Stopień mielenia reguluje się stopniowo, w szybki i prosty sposób, za pomocą pokrętła znajdującego się pod żarem.
Pojemność młynka pozwala na jednorazowe zmielenie do 24 gramów ziarna, czyli idealnej ilości do zaparzenia 2 dużych kaw w dripie!
- Kawa ziarnista Johan & Nystrom - Ethiopia Welena 250g:
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się zarówno do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki, jak i do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia.
Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających brzoskwinie, różowego grejpfruta i bergamotkę, wraz z kwiatowym aromatem.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji, Shakiso
Farmer: Tesfaye Bekele
Farmy: Suke Quto oraz Welena
Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m.
Odmiana: 100% Arabika, lokalne odmiany
Obróbka: Myta
Nowość
Johan & Nyström - Fika
Data palenia: 11.01.2022
Producent: Johan & Nyström
Fika to ważny element szwedzkiej kultury, oznaczający przerwę na kawę lub herbatę. W tym przypadku jest to także kawa, która została stworzona aby kultywować tę tradycję.
Jest to kawa o pełnym body, idealnie zbalansowana, z delikatnymi nutami kakao. Zrób sobie przerwę na kawę!
Duet: 2x Johan & Nyström - Brazil Fortaleza
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nystrom. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Fortaleza jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czekolady, orzechów laskowych i wiśni - propozycja skierowana do tych, którzy w kawie poszukują naturalnej słodyczy.Ziarna pochodzą z brazylijskiej farmy Fazenda Ambiental Fortaleza, która od ponad stu lat jest własnością rodziny Croce.
Kawa jest wynikiem lokalnej współpracy Marcusa Croce z sąsiednimi farmami. Dzięki temu produkcja przebiega w przyjacielskiej atmosferze, zachowując etyczny wymiar pracy przy najwyższej dbałości o jakość. Farma rozciąga się na wysokości pomiędzy 900 a 1400 metrami i uprawia się tam arabikę typu Bourbon, Mundo Novo oraz Catuai.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Mococa
Producent: Croce Family
Odmiana: Bourbon, Mundo Novo, Catuai
Obróbka: Natural
Nowość
Johan & Nyström - Buena Vista Fairtrade
Data palenia: 16.01.2022
Producent: Johan & Nyström
Buena Vista jest kawą sprawiedliwego handlu Fair Trade. Zawiera w 100% organiczne i certyfikowane ziarna kawy. To zdrowa mieszanka, która najlepiej smakuje jako napar przyrządzony za pomocą french pressa lub ekspresu przelewowego.
Mieszanka ta zawiera ziarna kawy z obszarów Etipoii, Nikaragui i Sumatry. Kompozycja może ulec zmianie w zależności od sezonu i dostępności kawy. Dobrze wyważone i łagodnie palone ziarna, pozwalają wyrazić swoje indywidualne i naturalne aromaty. Beuna Vista to mieszanka, której trzeba spróbować.
Znak Fairtrade, stanowi gwarancję, że stosunkowo duża część pieniędzy, które konsument płaci za kawę, dociera bezpośrednio do plantacji.
Aktualna mieszanka zawiera następujące ziarna:
Etiopien Hafursa
Etiopien Yirgacheffe
Sumatra Gayo
Nikaragua Corcasan
Nowość
Johan & Nyström - Fundamental Espresso
Data palenia: 16.01.2022
Producent: Johan & Nyström
Fundamental to nowa mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality, wypalona przez szwedzką palarnię Johan & Nyström. W blendzie znajdziesz ziarno z Brazylii, Burundi i Peru.
Kawa jest palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć sporo słodyczy, z delikatną nutą nektarynki i kremowym nugatem.
Wszystkie ziarna w mieszance pochodzą z upraw rolników, z którymi palarnia współpracuje bezpośrednio od wielu lat.
Mieszanka zawiera ziarna arabik:
- Brazylia FAF Bobolink Direct Trade
- Burundi Long Miles
- Peru Incahuasi San Fernando Natural Organic
Nowość
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Fika - Kawa mielona
Data palenia: 23.01.2022
Producent: Johan & Nyström
Fika to ważny element szwedzkiej kultury, oznaczający przerwę na kawę lub herbatę. W tym przypadku jest to także kawa, która została stworzona aby kultywować tę tradycję.
Kawa mielona Johan & Nyström - Fika sprawi, że przerwa na kawę stanie się niezapomnianym doświadczeniem. To jedyna w swoim rodzaju średnio palona kawa o pełnym body, przy której produkcji postawiono na idealne wyważenie wszystkich nut smakowych. Całość podkreśla wyczuwalny aromat kakao, który nadaje jej wyjątkowego posmaku. Johan & Nyström - Fika to uczta dla podniebienia każdego konesera, dla którego przerwa na kawę to stały element dnia.
Produkt doskonale nadaje się do parzenia zarówno w dripie, jak i kawiarce czy french pressie. Kawę można przygotowywać solo, jak i dodać do niej odrobinę mleka, ponieważ będzie smakować świetnie w każdym wydaniu.
Do produkcji kawy Johan & Nyström - Fika wykorzystano starannie wyselekcjonowane ziarna doskonałej Arabiki. To właśnie ona nadaje jej tak nietuzinkowego aromatu. Proces palenia przebiega według unikalnej szwedzkiej receptury, która pozwala wydobyć maksimum smaku z każdego ziarna. Dzięki stosunkowo niskiej zawartości kofeiny można cieszyć się nią o każdej porze dnia.
Eleganckie opakowanie oraz wiele sposobów przygotowania sprawiają, że jest to idealny wybór na prezent dla każdego amatora kawy. Wyrazista konsystencja i aromatyczne nuty sprawią, że Johan & Nyström - Fika będzie smakować tak samo dobrze rano, jak i po południu.
Każdy od czasu do czasu zasługuje na odpoczynek. Jeszcze lepiej, gdy w jego trakcie możemy cieszyć się doskonałą, aromatyczną kawą. Zrób sobie przerwę!
Nowość
Bestseller
Johan & Nyström - Bourbon Jungle
Data palenia: 16.01.2022
Producent: Johan & Nyström
Tło dla tej mieszanki, pochodzi z tęsknoty za prawdziwym, ciemnym paleniem kawy o wysokiej jakości ziarnach. Mimo, że ziarna są ciemno palone, utrzymuje się ich wyraźny i intensywny aromat. Kawa ta posiada przyjemnie dymny posmak, z lekką nutą słodyczy, oraz ze sporą owocowością.
Dzięki doświadczeniu w ciemnym paleniu kawy, ziarno nadal zachowuje większość swoich aromatów. Posmak jest wyraźny i pozostaje na długo. Kawa idealne pasuje do ekspresów przelewowych, ekspresów ciśnieniowych, kawiarek i french pressów.
W obecnej mieszance znajdują się ziarna:
- Brazylia Primavera
- Salwador Menendez 84+
- Burundi Aahore Blend
- Burundi Long Miles Gaharo EX
Johan & Nystrom - Colombia Decaf Filter - Bezkofeinowa
Data palenia: 15.03.2022
Producent: Johan & Nyström
Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez szwedzką palarnię Johan & Nyström. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty toffi, jabłka oraz przypraw.
Proces dekofeinizacji jest przeprowadzany przy użyciu naturalnej substancji, octanu etylu pozyskiwanego z trzciny cukrowej.
Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia
Region: Huila
Producent: La Serrania
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Caturra, Colombia
Polecany
Zestaw: 6x Johan & Nyström - Brazil Fortaleza
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nystrom. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Fortaleza jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czekolady, orzechów laskowych i wiśni - propozycja skierowana do tych, którzy w kawie poszukują naturalnej słodyczy.
Ziarna pochodzą z brazylijskiej farmy Fazenda Ambiental Fortaleza, która od ponad stu lat jest własnością rodziny Croce.
Kawa jest wynikiem lokalnej współpracy Marcusa Croce z sąsiednimi farmami. Dzięki temu produkcja przebiega w przyjacielskiej atmosferze, zachowując etyczny wymiar pracy przy najwyższej dbałości o jakość. Farma rozciąga się na wysokości pomiędzy 900 a 1400 metrami i uprawia się tam arabikę typu Bourbon, Mundo Novo oraz Catuai.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Mococa
Producent: Croce Family
Odmiana: Bourbon, Mundo Novo, Catuai
Obróbka: Natural
Nowość
Johan & Nyström - Espresso La Bomba
Data palenia: 16.01.2022
Producent: Johan & Nyström
Jeśli kiedykolwiek doświadczyliście espresso w jednym z małych barów kawowych w południowych Włoszech, w szczególności w Neapolu, to wiecie co znaczy smak espresso. Obecność robusty w naszej mieszance nadaje kawie mocny charakter oraz ziemisty smak, połączony z delikatną nutką kakao i długo utrzymującą się kwaskowatością.
Mieszanka zawiera:
- Uganda Robusta Kaweri Plantation
- Brasilien Mogiana Coop
- El Salvador Las Delicias Estate
- Nicaragua Royal
Propozycja właściwego zaparzania:
Dawka: 19 gramów
Temp: 90 stopni Celsjusza
Czas: 22 - 27 sekund
Ilość: 55 ml
Nowość
Bestseller
Johan & Nyström - El Salvador Menendez
Data palenia: 14.09.2021
Producent: Johan & Nyström
Johan & Nyström El Salvador Menendez to kawa zaskakująca słodkim smakiem o nutach mlecznej czekolady, toffi i pomarańczy. Kawa poddawana procesowi płukania przy użyciu mniej tradycyjnych metod. Jej odmiana to Red Bourbon.
Kawa pochodzi z plantacji założonej przez Miguela Menendez Sr., która znajduje się w zachodnim Salwadorze, na wysokości 1300 - 1600 metrów. Marco nadzoruje proces produkcji od początku do końca, dzięki czemu zachowana jest najwyższa jakość ziaren. Plantacja dostarcza ziarna do palarni Johan & Nyström od czterech sezonów.
Zestaw: Dripper Ceramiczny Hario + Kawa
Zestaw dla lubiących kawowe eksperymenty - król dripperów, czyli Hario V60-02, który pozwoli Ci zaparzyć doskonałą kawę w domowych warunkach, i świetna kawa ze szwedzkej palarni Johan & Nystrom
- Kawa ziarnista Johan & Nystrom - Ethiopia Welena 250g:
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się zarówno do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki, jak i do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia.
Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających brzoskwinie, różowego grejpfruta i bergamotkę, wraz z kwiatowym aromatem.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji, Shakiso
Farmer: Tesfaye Bekele
Farmy: Suke Quto oraz Welena
Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m.
Odmiana: 100% Arabika, lokalne odmiany
Obróbka: Myta
- Hario ceramiczny Drip V60-02 Biały:
Chcielibyście zacząć przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy, ale nie wiecie co wybrać? Dripper Hario V-60 to coś właśnie dla Was! Ten japoński gadżet pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze w prosty, a przy tym efektowny sposób. Metoda przelewowa zapewnia ogrom zabawy i możliwość eksperymentowania z kawą. Zaskoczcie znajomych bogatym smakiem i aromatem kawy, oraz techniką jej przygotowania!
Hario V60-02 pozwala na jednorazowe zaparzenie 300 – 500 ml kawy, co daje nam nawet kilka porcji. Wersja ceramiczna to stylowa konstrukcja dostępna w kilku kolorach, która z pewnością będzie ozdobą każdej kuchni. Ponadto charakteryzuje się ona bardzo dobrym poziomem utrzymywania ciepła. Stożkowa forma oraz specjalne żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody.
Do przygotowania wyśmienitej kawy potrzebujemy świeżo mielonej kawy wysokiej jakości, filtra, ulubionego kubka lub serwera, oraz wagi. Filtr umieszcza się w dripperze, który stawiamy na naczyniu, z którego będziemy serwować kawę. Przygotowanie naparu zajmuje jedynie 3 - 4 minuty.
Do plusów tej metody należy także niezwykle łatwa konserwacja. Po użyciu wystarczy usunąć filtr oraz umyć dripper pod bieżącą wodą lub w zmywarce.
Hario w tłumaczeniu oznacza „Król Szkła,” co doskonale odzwierciedla dobytek firmy. Marka została założona w 1921 roku i od tego czasu tworzy najwyższej jakości produkty ze szkła, ceramiki i metalu. Proces produkcji odbywa się w Japonii, przy zachowaniu dbałości o środowisko.
Johan & Nyström - Sumatra Gayo Mountain Fairtrade 500g
Data palenia: 28.03.2022
Producent: Johan & Nyström
Sumatra Gayo Mountain pochodzi z prowincji Ache, położonej w północnej części Sumatry. To kawa o ciemnym stopniu palenia, intensywnym aromacie przypraw i świeżych fig. Jej bogaty, dobrze wyważony smak zadowoli najbardziej wymagające podniebienie.
Kawa pochodzi od spółdzielni Koptan Gayo Megah Bersiri, która posiada obecnie 545 członków. Swoją działalność rozpoczęła w styczniu 2012 roku, a już w listopadzie tego samego roku otrzymała pełny status producenta ekologicznych kaw oraz certyfikat Fair Trade.
Pochodzenie: Indonezja (Sumatra)
Region: Aceh
Producent: Permata Gayo Cooperative
Wysokość: 1300 m n.p.m.
Odmiana: Caturra, Ateng, Jember Typica
Proces: Natural
Zestaw Dripper ceramiczny Hario + Dzbanek Hario + Kawa
Zestaw dla lubiących kawowe eksperymenty - król dripperów, czyli Hario V60-02, który pozwoli Ci zaparzyć doskonałą kawę w domowych warunkach, i świetna kawa z palarni Johan & Nystrom.
- Kawa ziarnista Johan & Nystrom - Ethiopia Welena 250g:
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się zarówno do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki, jak i do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia.
Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających brzoskwinie, różowego grejpfruta i bergamotkę, wraz z kwiatowym aromatem.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji, Shakiso
Farmer: Tesfaye Bekele
Farmy: Suke Quto oraz Welena
Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m.
Odmiana: 100% Arabika, lokalne odmiany
Obróbka: Myta
- Hario ceramiczny Drip V60-02 Biały:
Chcielibyście zacząć przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy, ale nie wiecie co wybrać? Dripper Hario V-60 to coś właśnie dla Was! Ten japoński gadżet pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze w prosty, a przy tym efektowny sposób. Metoda przelewowa zapewnia ogrom zabawy i możliwość eksperymentowania z kawą. Zaskoczcie znajomych bogatym smakiem i aromatem kawy, oraz techniką jej przygotowania!
Hario V60-02 pozwala na jednorazowe zaparzenie 300 – 500 ml kawy, co daje nam nawet kilka porcji. Wersja ceramiczna to stylowa konstrukcja dostępna w kilku kolorach, która z pewnością będzie ozdobą każdej kuchni. Ponadto charakteryzuje się ona bardzo dobrym poziomem utrzymywania ciepła. Stożkowa forma oraz specjalne żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody.
Do przygotowania wyśmienitej kawy potrzebujemy świeżo mielonej kawy wysokiej jakości, filtra, ulubionego kubka lub serwera, oraz wagi. Filtr umieszcza się w dripperze, który stawiamy na naczyniu, z którego będziemy serwować kawę. Przygotowanie naparu zajmuje jedynie 3 - 4 minuty.
Do plusów tej metody należy także niezwykle łatwa konserwacja. Po użyciu wystarczy usunąć filtr oraz umyć dripper pod bieżącą wodą lub w zmywarce.
Hario w tłumaczeniu oznacza „Król Szkła,” co doskonale odzwierciedla dobytek firmy. Marka została założona w 1921 roku i od tego czasu tworzy najwyższej jakości produkty ze szkła, ceramiki i metalu. Proces produkcji odbywa się w Japonii, przy zachowaniu dbałości o środowisko.
- Dzbanek Hario Range Server V60-02 - 600ml:
Hario V60 Range Server to świetnie zaprojektowany dzbanek do ręcznego parzenia kawy w domach i w kawiarniach. Wykonany w całości z wytrzymałego, japońskiego, odpornego na wysokie temperatury szkła.
Dzbanek dodatkowo został wyposażony w szklaną przykrywkę powleczoną silikonem, która sprawia, że przygotowany napar długo utrzymuje ciepło. Jest całkowicie kompatybilny ze wszystkimi produktami z serii Hario V60, polecany szczególnie z dripperem Hario V60-02.
Polecany
Zestaw: 4x Johan & Nyström - Espresso La Bomba
Jeśli kiedykolwiek doświadczyliście espresso w jednym z małych barów kawowych w południowych Włoszech, w szczególności w Neapolu, to wiecie co znaczy smak espresso. Obecność robusty w naszej mieszance nadaje kawie mocny charakter oraz ziemisty smak, połączony z delikatną nutką kakao i długo utrzymującą się kwaskowatością.
Mieszanka zawiera:
- Uganda Robusta Kaweri Plantation
- Brasilien Mogiana Coop
- El Salvador Las Delicias Estate
- Nicaragua Royal
Propozycja właściwego zaparzania:
Dawka: 19 gramów
Temp: 90 stopni Celsjusza
Czas: 22 - 27 sekund
Ilość: 55 ml