Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Filtry do kawy

Alternatywne metody parzenia kawy, czyli inne niż klasyczny ekspres ciśnieniowy lub kawiarka, wymagają oddzielenia fusów od kawy za pomocą filtra. Filtr do kawy to rzecz, której nie możemy pominąć parząc dripa czy Chemexa. Jest on niezbędnym elementem przygotowania kawy alternatywnej i dla osiągnięcia najlepszych efektów, ważne jest aby był odpowiednio dopasowany. Przepuszczona przez filtr kawa jest czysta, nie zawiera drobinek ziarna, a dodatkowo zatrzymują się na nim zawarte w kawie tłuszcze.

Filtry do parzenia kawy – kiedy używać?

Jak wspomnieliśmy filtr do zaparzania kawy jest właściwie niezbędny kiedy chcemy przygotować kawę używając metod przelewowych. Zatrzymuje on zmielone ziarna kawy przed przedostaniem się do zbiornika, do którego trafia zaparzony napar. Gdyby nie filtr do parzenia kawy mielibyśmy problem, żeby zatrzymać ekstrakcję, co doprowadziłoby do przeparzenia i finalnie niesmacznego napoju. Filtry do kawy są nam potrzebne, żeby przygotować kawę m.in. w dripperach V60, Clever i wielu innych, Chemexie, AeroPressie czy ekspresach przelewowych, np. Melitta i Moccamaster. Filtr kawowy – jak go używać? Zazwyczaj cała magia polega na umieszczeniu filtra w zaparzaczu według instrukcji, zwilżeniu go i gotowe! Na koniec zaparzania usuwamy zużyty filtr do parzenia kawy i wyrzucamy go do śmieci. Niektóre wymagają od nas jednak nieco więcej zaangażowania, przykładowo te do Chemexa musimy wcześniej złożyć. Zastanawiającym się jak to zrobić, polecamy zajrzeć do naszego poradnika, jak złożyć filtr do Chemexa.

Jak dobrać odpowiednie filtry do kawy?

Wśród gąszczu najróżniejszych metod, driperów i marek, w poszukiwaniu dobrego filtra do kawy powinniśmy kierować się przede wszystkim kształtem i wielkością. Większość firm takich jak HarioMelittaMoccamasterChemex AreoPress dedykuje filtry papierowe specjalnie dla poszczególnych modeli zaparzaczy. Również przy nabytym sprzęcie powinna być informacja jakie filtry do parzenia kawy z nim współgrają. Warto korzystać z tych wskazówek, żeby uniknąć sytuacji, w której kupimy paczkę filtrów, które okażą się nie pasować kształtem lub rozmiarem. Każdy domowy czy profesjonalny barista ma swoje ulubione produkty, dlatego wybór materiału z którego wykonany będzie filtr od kawy pozostaje subiektywną decyzją.

Na rynku dostępne są również kawy w specjalnych saszetkach. W dużym uproszczeniu jest to filtr do kawy na kubek, w środku którego znajdują się odpowiednio zmielone ziarna. Taki jednorazowy zaparzacz zalewamy tylko wodą i pyszna kawa gotowa! Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą napić się świeżo zaparzonej kawy poza domem, a nie chcą lub nie mogą wziąć ze sobą wszystkich potrzebnych akcesoriów.

Papierowe filtry do kawy

Najbardziej popularne i uniwersalne filtry do kawy. Pakowane po kilkadziesiąt czy nawet kilkaset sztuk. Doskonale sprawdzają się przy każdej metodzie parzenia, która wymaga tych akcesoriów. Przepuszczona przez papierowe filtry kawa to gwarancja czystego i klarownego naparu. Przelewana kawa przez filtr może również poprawić smak i zmniejszyć mętność kawy z French Pressu czy macerowanego na zimno cold brew. Przed właściwym zaparzeniem kawy warto pamiętać o tym, aby przelać filtr gorącą wodą. W ten sposób pozbywamy się papierowego posmaku, którego nie chcielibyśmy czuć w filiżance. Taki zabieg szybko wchodzi w nawyk, znacznie poprawiając smak przygotowywanego naparu.

Filtry do kawy metalowe

Jak wiadomo papier nie jest materiałem trwałym. Filtry papierowe są jednorazowego użytku, co może skutkować ich nagłym skończeniem się, co spowoduje odcięcie od kofeiny, a tego nie życzymy nikomu. Dlatego bezpiecznym rozwiązaniem jest wyposażenie się w metalowy filtr, który będzie spełniał swoją funkcję tak samo dobrze jak papierowy. Szukając uniwersalnego urządzenia do parzenia kawy warto sprawdzić czy posiada ono również kompatybilny z nim filtr metalowy.

Filtry do kawy materiałowe

Filtry wykonane z materiału nie tylko wyglądają bardzo designersko, ale są również wielorazowego użytku. Nie tylko oszczędzasz środowisko ale też nie ryzykujesz utratą dostępu do kawy. Niekiedy użycie materiałowego filtra jest najlepszym rozwiązaniem. Parząc duże ilości cold brew w Toddy lub innym sprzęcie – taki filtr do kawy sprawdzi się najlepiej.

Zgarnij wiosennego e-booka i 20 zł rabatu!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w wiosennej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.