LaCava

Palarnia kawy LaCava powstała w 2009 r. z misją, aby dostarczać najlepszej jakości ziarna. W kawowym portfolio LaCavy znajdują się kawy jakości specialty, które uzyskały w testach minimum 80 punktów na 100 możliwych.

Piece LaCavy wypalają ziarna pod wszystkie metody parzenia: alternatywy oraz espresso. Zespół tej palarni dba, aby każdy miał możliwość wybrać się w kawową podróż po świecie specialty w towarzystwie najciekawszych nut smakowych: od truskawek, guawy, różanej herbaty po rum, koniak i kakao. Całość zamknięta w charakterystycznych opakowaniach z autorskimi ilustracjami zwieńczonych złotą klamrą tworzy najlepszy dodatek na kawową półkę.  
Filtry
1 - 30 produktów z 117 dostępnych
Sortuj według:
Nowość
LaCava - Kolumbia La Isleta Natural Filter 250g

Data palenia: 08.05.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty truskawki, maliny, guawy, kakao i rumu. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Los Monos, Antioquia Metoda obróbki: Natural Odmiana: Caturra, Castillo, Colombia Położenie upraw: 1350 - 1800 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 86 / 100 pkt.
LaCava - Brazylia Santa Rita Espresso 250g

Data palenia: 24.04.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty koniaku, suszonych owoców oraz nutelli. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Alta Mogiana, Jerquara Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 890 m n. p. m. Odmiana: Mundo Novo, Red Catuai Ocena w cuppingu: 82 / 100 punktów
Nowość
LaCava - Kolumbia La Isleta Natural Espresso 250g

Data palenia: 18.05.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty truskawki, maliny, guawy, kakao i rumu. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Los Monos, Antioquia Metoda obróbki: Natural Odmiana: Caturra, Castillo, Colombia Położenie upraw: 1350 - 1800 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 86 / 100 pkt.
LaCava - Brazylia Santa Rita Espresso 1kg

Data palenia: 26.03.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty koniaku, suszonych owoców oraz nutelli. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Alta Mogiana, Jerquara Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 890 m n. p. m. Odmiana: Mundo Novo, Red Catuai Ocena w cuppingu: 82 / 100 punktów
LaCava x Coffeedesk - Roaster's Choice Honduras Finca La Vistada Filter 250g

Data palenia: 20.03.2023

Producent: LaCava

Honduras Finca La Vistada to Roaster's Choice – kawa wybrana i wypalona przez Aleksandra Smęta, Mistrza Cup Tasters 2022 i Roasting 2022 oraz roastera palarni LaCava,  specjalnie dla Coffeedesk. Są to ziarna z wielokrotnie nagradzanej plantacji prowadzonej przez braci Benitez.  Kawa palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Ziarna pielęgnowane z oddaniem i pasją, a następnie obrabiane metodą mytą, która nadaje im figlarnej kwasowości. Rześkie maliny, a razem z nimi przyjemnie słodki karmel i lekko kwaskowe jagody. Dopełnieniem smaku kawy jest orzeźwiająca obecność różanej herbaty.  Kraj pochodzenia kawy: Honduras Region: El Ocotillo, Santa Barbara Metoda obróbki: Washed Odmiana: Pacas Położenie upraw: 1750 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 88 / 100 pkt. Kilka słów o kawie od samego Aleksandra Smęta:  "Od zawsze uważam, że większość naturali - kaw po suchej obróbce - lub kaw przechodzących długie procesy fermentacji, smakuje bardzo podobnie. Przez proces jaki przechodzą zanika charakter samego ziarna - można powiedzieć, że chowa się za smakiem pochodzącym z obróbki. Kawy myte mogą wydawać się nudne, bo to przecież najbardziej popularny i niekiedy nawet komercyjny proces w którym liczy się przede wszystkim wydajność. Jednak dzięki temu procesowi minimalizujemy długość fermentacji kawy, co pozwala na zachowanie pełni jej smaku. Jeśli kawa ma coś do zaoferowania to zdecydowanie ten proces podkreśli jej wyjątkowość. Tak dzieje się w przypadku Hondurasu La Vistada. Wspaniałe ziarna odmiany Pacas - charakterystycznej dla tego kraju pokazują, że myta kawa nie jest nudna! Gdy szukałem kawy do wspólnego projektu z Coffeedesk, chciałem pokazać to co ja osobiście lubię w kawie. Może Honduras nie jest moim pierwszym wyborem na codzień, ale tym razem na ślepo pośród wielu innych kaw, które cuppowałem ta jedna błyszczała i puszczała do mnie oko. Od razu wiedziałem, że to ta! Dodatkowym atutem jest kraj jej pochodzenia ponieważ to właśnie kawa z Hondurasu była tą, którą paliliśmy na Mistrzostwach Polski Roasting 2022. Każdy, kto obserwuje mnie na Instagramie może zauważyć, że lubię prostotę w paleniu. Dzięki zmniejszeniu ilości zmiennych możemy lepiej przewidzieć co dzieje się z kawą. Paląc tę kawę chciałem podkreślić jej owocowy charakter dlatego celowałem w pierwszy crack między 8 a 9 minutą a całkowity czas palenia wyniósł niecałe 10 minut. Duża moc palnika na początku nadała kawie dobrego tempa a powolne regularne redukcje mocy pozwoliły kawie się rozwinąć."
LaCava - Brazylia Santa Rita Espresso 550g

Data palenia: 26.03.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty nutelli, suszonych owoców oraz rodzynek. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Alta Mogiana, Jerquara Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 890 m n. p. m. Odmiana: Mundo Novo, Red Catuai Ocena w cuppingu: 82 / 100 punktów
LaCava - Gran Lattina Espresso 250g

Data palenia: 26.03.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii oraz Wietnamu, wypalona w palarni LaCava. Mieszanka Arabiki (75%) i Robusty (25%). Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty ciemnej czekolady, karmelu, masła orzechowego oraz migdałów. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Guaxupe, Wietnam Odmiana: Mundo Novo, Catuai, Robusta Obróbka: Natural, Wet Polished Położenie upraw: 500 - 1350 m n.p.m.
Nowość
LaCava - Kolumbia La Isleta Natural Espresso 1kg

Data palenia: 18.05.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty truskawki, maliny, guawy, kakao i rumu. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Los Monos, Antioquia Metoda obróbki: Natural Odmiana: Caturra, Castillo, Colombia Położenie upraw: 1350 - 1800 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 86 / 100 pkt
LaCava - San Lorenzo Espresso 250g

Data palenia: 26.03.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii oraz Peru, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, figi, czekolady oraz agrestu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Guaxupe, Peru Położenie upraw: 800 - 1350 m. n.p.m. Odmiana: Mundo Novo, Catuai, Caturra Obróbka: Natural, Washed
Najniższa cena: 31,20 zł
LaCava - Bella Crema Espresso 550g

Data palenia: 26.03.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii oraz Wietnamu, wypalona w palarni LaCava. Mieszanka Arabiki (50%) i Robusty (50%). Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty musu czekoladowego, kremu kakaowego i prażonych orzechów. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Guaxupe, Wietnam Odmiana: Mundo Novo, Catuai, Robusta Obróbka: Natural, Wet polished Położenie upraw: 500 - 1350 m n.p.m.
LaCava - Specialty Italia Blend Espresso 250g

Data palenia: 24.04.2023

Producent: LaCava

Mieszanka kaw ziarnistych z Brazylii oraz Indii, wypalona w palarni LaCava. Blend Arabiki specialty (25%) i fine Robusty (75%). Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty słodkiej czekolady, marcepanu i bogaty aromat waniii.  Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Alta Mogiana Jerquara, Indie Coorg Odmiana: Mundo Novo, Red Catuai, Robusta Peredinia Obróbka: Natural, Washed Położenie upraw: 900 - 1100 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 82 / 100 pkt.
LaCava - Braziliana Espresso 250g

Data palenia: 26.03.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Mieszanka dwóch arabik z tego kraju. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, włoskich orzechów, migdałów oraz karmelu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Guaxupe, Cerrado Położenie upraw: 800 - 1350 m n.p.m. Varietal: Mundo Novo, Catuai Obróbka: na sucho (natural)
Nowość
LaCava - Rwanda Muhondo Espresso 250g

Data palenia: 22.05.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty moreli liofilizowanej maliny, soku pomarańczowego i marcepanu. Kraj pochodzenia: Rwanda Region: Gakenke District Położenie upraw: 1750 - 2200 m. n.p.m. Odmiana: Bourbon Obróbka: Honey Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów
Nowość
LaCava - Kolumbia Blend Decaf - Kawa bezkofeinowa Filter 250g

Data palenia: 18.05.2023

Producent: LaCava

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty karmelu, śliwki i przypraw korzennych. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Metoda obróbki: CO2 Odmiana: Bourbon, Typica, Bourbon, Caturra Położenie upraw: 1100 - 1500 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 83 / 100 pkt
LaCava - La Fragola Blend Espresso 550g

Data palenia: 26.02.2023

Producent: LaCava

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Etiopii i Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Blend zawiera 100% Arabik. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Pojawiają się tu nuty słodkiej truskawki zatopionej w gęstej czekoladzie, migdały, orzechy laskowe i łagodny aromat jaśminu. Doskonała propozycja dla miłośników kaw czekoladowych z minimalną kwasowością. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia, Brazylia Region: Guji, Alta Mogiana Jerquara Położenie upraw: 890 - 2100 m n.p.m. Odmiana: Heirloom, Mundo Novo, Red Catuai Obróbka: Natural
LaCava - Peru Tunki Espresso 250g

Data palenia: 24.04.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty ciemnej czekolady, śliwek oraz orzechów. Kraj pochodzenia ziarna: Peru Region: Dolina Tambopata Położenie upraw: 1300 - 1800 m n.p.m. Varietal: Typica, Bourbon, Caturra Obróbka: Washed
Najniższa cena: 49,00 zł
Nowość
LaCava - Rwanda Bukonya Washed Filter 250g

Data palenia: 18.05.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, miodu, herbaty i maliny. Kraj pochodzenia kawy: Rwanda Region: Northern Providence, Gakenke District Metoda obróbki: Washed Odmiana: Bourbon, Typica Położenie upraw: 1750 - 2100 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 86+ / 100 pkt
Nowość
LaCava - Rwanda Muhondo Filter 250g

Data palenia: 18.05.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty moreli, miodu, maliny i karmelu. Kraj pochodzenia kawy: Rwanda Region: Gakene District Metoda obróbki: Honey Odmiana: Bourbon Położenie upraw: 1750 - 2200 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 87 / 100 pkt.
LaCava - Blue Espresso 1kg

Data palenia: 26.03.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii oraz Indii, wypalona w palarni LaCava. Mieszanka 100% arabik. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty konfitur, karmelu, miodu oraz czekolady. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Guaxupe, Indie Odmiana: Mundo Novo, Catuai, Kents, Catimor Obróbka: Natural, Monsooned Położenie upraw: 500 - 1350 m n.p.m.
LaCava - Blue Espresso 550g

Data palenia: 26.03.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii oraz Indii, wypalona w palarni LaCava. Mieszanka 100% arabik. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty konfitury, karmelu, miodu oraz czekolady. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Guaxupe, Indie Odmiana: Mundo Novo, Catuai, Kents, Catimor Obróbka: Natural, Monsooned Położenie upraw: 500 - 1350 m n.p.m.
LaCava - La Fragola Blend Espresso 250g

Data palenia: 24.04.2023

Producent: LaCava

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Etiopii i Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Blend zawiera 100% Arabik. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Pojawiają się tu nuty słodkiej truskawki zatopionej w gęstej czekoladzie, migdały, orzechy laskowe i łagodny aromat jaśminu. Doskonała propozycja dla miłośników kaw czekoladowych z minimalną kwasowością. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia, Brazylia Region: Guji, Alta Mogiana Jerquara Położenie upraw: 890 - 2100 m n.p.m. Odmiana: Heirloom, Mundo Novo, Red Catuai Obróbka: Natural
Nowość
LaCava - Kolumbia Blend Decaf - Kawa bezkofeinowa Espresso 250g

Data palenia: 29.05.2023

Producent: LaCava

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty karmelu, śliwki i przypraw korzennych. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Metoda obróbki: CO2 Odmiana: Bourbon, Typica, Bourbon, Caturra Położenie upraw: 1100 - 1500 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 83 / 100 pkt
Nowość
LaCava - Rwanda Muhondo Espresso 1kg

Data palenia: 18.05.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty moreli liofilizowanej maliny, soku pomarańczowego i marcepanu. Kraj pochodzenia: Rwanda Region: Gakenke District Położenie upraw: 1750 - 2200 m. n.p.m. Odmiana: Bourbon Obróbka: Honey Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów
Nowość
LaCava - Rwanda Muhondo Espresso 550g

Data palenia: 18.05.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty moreli liofilizowanej maliny, soku pomarańczowego i marcepanu. Kraj pochodzenia: Rwanda Region: Gakenke District Położenie upraw: 1750 - 2200 m. n.p.m. Odmiana: Bourbon Obróbka: Honey Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów
Najniższa cena: 71,20 zł
LaCava - San Lorenzo Espresso 1kg

Data palenia: 26.03.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii oraz Peru, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, figi, czekolady oraz agrestu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Guaxupe, Peru Położenie upraw: 800 - 1350 m. n.p.m. Varietal: Mundo Novo, Catuai, Caturra Obróbka: Natural, Washed
LaCava - Shady BRU Nikaragua + Rwanda 250g

Data palenia: 24.04.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości speciality wypalona w palarni LaCava. Blend składa się w 70% z arabiki z Nikaragui oraz w 30% z robusty z Rwandy. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao oraz aromat drzewa cedrowego i świeżego tytoniu.  Takich ziaren kawowy świat jeszcze nie cuppował! Nikaragua Las Mimosas z dodatkiem wysoko punktowanej, mytej robusty Twongere z Rwandy. Robusty przeżywają obecnie renesans. Oceniane rygorystycznie jak najlepsze arabiki, określane są jako „Fine Robusta” i często są od nich droższe w zakupie. Do projektu została wybrana organiczna robusta Fair Trade, certyfikowana przez Rain Forest Alliance.   Kraj pochodzenia kawy: Nikaragua 70% + Rwanda 30% Region: Las Mimosas, Coko Sector Metoda obróbki: Washed Odmiana: Caturra, Robusta Położenie upraw: 1000 - 1800 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 84 pkt.
LaCava - Blue Espresso 250g

Data palenia: 26.03.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii oraz Indii, wypalona w palarni LaCava. Mieszanka 100% arabik. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty konfitur, karmelu, miodu oraz czekolady. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Guaxupe, Indie Odmiana: Mundo Novo, Catuai, Kents, Catimor Obróbka: Natural, Monsooned Położenie upraw: 500 - 1350 m n.p.m.
LaCava - Coffeedesk BRU Filter 1kg

Data palenia: 18.05.2023

Producent: LaCava

Kooperatywa LaCavy z Coffeedesk zaowocowała wyjątkowym exclusivem! Do genialnej serii Bru dołącza prawdziwa wisienka na torcie - pierwsza, jedyna i ekstremalnie owocowa Kenia! Piękne i pełne ziarna AA koncentrują w sobie esencję tego, co kochamy w Keniach. Soczysta czarna porzeczka przeplata się ze słodką czereśnią w towarzystwie ciemnej czekolady. Przyjemna kwasowość i herbaciane body osiągają equilibrium. Idealna kawa do codziennego przelewania, must brew dla fanów gatunku. Dostępna wyłącznie u nas! Kraj pochodzenia kawy: Kenia Region: Nyeri, Murang'a, Kiambu Metoda obróbki: Washed Odmiana: SL28, SL34, Ruiru 11 Położenie upraw: 1600 - 2300 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 87 pkt.
LaCava - Juicy BRU Filter 1kg

Data palenia: 18.05.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Rwandy. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, żurawiny, czerwonego jabłka i miodu. Prawdziwa owocowa bomba do codziennego picia. Świetna kawa zarówno do rozpoczęcia przygody z przelewem, jak i do każdego pysznego śniadania.   Kraj pochodzenia kawy: Rwanda Region: Huye Hills Metoda obróbki: Natural Odmiana: Red Bourbon Położenie upraw: 1700 - 2200 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 85,5 pkt.
LaCava - Kenia Kiboko Washed Espresso 250g

Data palenia: 26.03.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czereśni, czarnej porzeczki i czekolady. Kraj pochodzenia: Kenia Region: Nyeri Murang'a, Kiambu Położenie upraw: 1600 - 2300 m n.p.m. Odmiana: SL-28, SL34, Ruiru 11 Obróbka: Washed Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów
LaCava Speciality Coffee Roastery to polska palarnia kawy speciality. W ofercie marki znaleźć można kawy najwyższej jakości, z całego świata, przeznaczone do parzenia w metodach przelewowych i ciśnieniowych. Odkryj nowe smaki kawy z palarnią LaCava!

Palarnia LaCava - pasja do kawy

LaCava palarnia kawy została założona w 2009 roku w Polsce. Od tego momentu ich misją jest dostarczanie ludziom kawy jak najlepszej jakości, zaskakującej dobrym smakiem. Produkowana przez LaCava kawa to połączenie pasji i innowacji, które napędzają markę do wypalania ciekawych ziaren, które zachwycą niejednego fana kawy.

Kawa LaCava dla każdego

W ofercie LaCava odnajdziesz kawy ziarniste jakości speciality. Oznacza to, że w testowanym przez Q-graderów cuppingu uzyskała minimum 80 punktów na 100 możliwych. LaCava wypala w swoim piecu kawy jasnopalone, idealne do metod alternatywnych, takich jak na przykład drip, AeroPress, Chemex, a także kawy średnio i ciemno palone pod espresso i do kawiarek. Produkowana przez La Cava kawa to gwarancja wspaniałych doznań smakowych niezależnie od tego jaką metodą zaparzysz ich ziarna. Palarnia La Cava Speciality Coffee Roastery stara się odpowiedzieć na zróżnicowane potrzeby kawoszy oferując szeroki wybór produktów. W ofercie marki znajdziemy chociażby serię LaCava BRU, która dedykowana jest do metod przelewowych. Znajdziemy w niej różne kompozycje ziaren kawy, które po zaparzeniu oferują różne smaki. Soczyste, kwaskowe owoce? Nuty przypraw? A może klasyczny balans? W serii La Cava Daily BRU każdy znajdzie kawę dla siebie. Dostępne są w małych paczkach 250g - doskonałe do spróbowania - i w większych 550g - kiedy mamy już wybraną swoją ulubioną. LaCava Daily Bru to idealna kawa na codzień! Fani espresso również mają szeroki wybór kaw LaCava. Różne wersje kaw z Brazylii dające klasyczne smaki orzechów i czekolady. Świetnie zbalansowane mieszanki kaw pochodzących z różnych krajów, które idealnie sprawdzą się w domu i w biurze. Szczególnie polecamy wypróbować LaCava Braziliana i LaCava Gran Lattina, a dla fanów dobrej cremy - LaCava Bella Crema. W ofercie znajduje się także odważna, owocowa kawa LaCava do espresso - idealna dla lubiących eksperymenty.

LaCava single origin

La Cava palarnia posiada również zmienną ofertę kaw single origin - kaw jednorodnych, pochodzących z jednego terenu upraw. W zależności od sezonu możemy zatem spróbować kaw pochodzących z różnych rejonów świata, poddawanych różnym obróbkom i wypalanych tak, aby w finalnym naparze uzyskać jak najwięcej ciekawych nut smakowych.