Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot
Palarnia kawy LaCava powstała w 2009 r. z misją, aby dostarczać najlepszej jakości ziarna. W kawowym portfolio LaCavy znajdują się kawy jakości specialty, które uzyskały w testach minimum 80 punktów na 100 możliwych.

Piece LaCavy wypalają ziarna pod wszystkie metody parzenia: alternatywy oraz espresso. Zespół tej palarni dba, aby każdy miał możliwość wybrać się w kawową podróż po świecie specialty w towarzystwie najciekawszych nut smakowych: od truskawek, guawy, różanej herbaty po rum, koniak i kakao. Całość zamknięta w charakterystycznych opakowaniach z autorskimi ilustracjami zwieńczonych złotą klamrą tworzy najlepszy dodatek na kawową półkę.  
Filtrowanie i sortowanie
1 - 36 produktów z 95 dostępnych
Nowość
LaCava - Spirit of Origin Espresso 350g

Producent: LaCava

Data palenia: 26.06.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Rwandy, Kolumbii i Gwatemali, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty truskawek, ciemnej czekolady i brązowego cukru. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda / Kolumbia / Gwatemala Region: Gicumbi / Las Guzmanias / La Pastora Odmiana: Red Bourbon / Castillo / Bourbon, Caturra, Catuai, Pache Obróbka:  Washed / Natural Położenie upraw: 1450 - 1500 / 1500 / 1200 - 1300 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 84 / 100 punktów Sezonowy blend pod espresso W przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw. Duchowa przygoda Spirit of Origin to symbol niezwykłych doznań. Zaczyna się od subtelnie owocowej kwasowości, następnie rytmicznie pulsuje nutami czerwonych i leśnych owoców, dając wspaniały, czekoladowy finish otulony słodyczą syropu klonowego. To opowieść o żyznych glebach i ciepłym słońcu oblewającym zjawiskowe wzgórza, gdzie każde drzewko kawowca jest pielęgnowane z oddaniem. To nasze arcydzieło, misja i nasza pasja, zebrane dla tych, którzy doceniają fascynującą drogę od krzewu do wspaniałej filiżanki. Odzwierciedlając dziką istotę natury, ta finezyjna kompozycja jest stworzona, aby pieścić Twoje zmysły i malować jaskrawy krajobraz sensory- czny. Delektuj się bogactwem originu z naszym flagowym blendem.
Nowość
LaCava - Spirit of Origin Espresso 1kg

Producent: LaCava

Data palenia: 26.06.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Rwandy, Kolumbii i Gwatemali, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty truskawek, ciemnej czekolady i brązowego cukru. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda / Kolumbia / Gwatemala Region: Gicumbi / Las Guzmanias / La Pastora Odmiana: Red Bourbon / Castillo / Bourbon, Caturra, Catuai, Pache Obróbka:  Washed / Natural Położenie upraw: 1450 - 1500 / 1500 / 1200 - 1300 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 84 / 100 punktów Sezonowy blend pod espresso W przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw. Duchowa przygoda Spirit of Origin to symbol niezwykłych doznań. Zaczyna się od subtelnie owocowej kwasowości, następnie rytmicznie pulsuje nutami czerwonych i leśnych owoców, dając wspaniały, czekoladowy finish otulony słodyczą syropu klonowego. To opowieść o żyznych glebach i ciepłym słońcu oblewającym zjawiskowe wzgórza, gdzie każde drzewko kawowca jest pielęgnowane z oddaniem. To nasze arcydzieło, misja i nasza pasja, zebrane dla tych, którzy doceniają fascynującą drogę od krzewu do wspaniałej filiżanki. Odzwierciedlając dziką istotę natury, ta finezyjna kompozycja jest stworzona, aby pieścić Twoje zmysły i malować jaskrawy krajobraz sensory- czny. Delektuj się bogactwem originu z naszym flagowym blendem.
LaCava - Coffeedesk BRU Filter 1kg

Producent: LaCava

Data palenia: 07.05.2024

Kooperatywa LaCavy z Coffeedesk zaowocowała wyjątkowym exclusivem! Do genialnej serii Bru dołącza prawdziwa wisienka na torcie - pierwsza, jedyna i ekstremalnie owocowa Kenia! Piękne i pełne ziarna AA koncentrują w sobie esencję tego, co kochamy w Keniach. Soczysta czarna porzeczka przeplata się ze słodką czereśnią w towarzystwie ciemnej czekolady. Przyjemna kwasowość i herbaciane body osiągają equilibrium. Idealna kawa do codziennego przelewania, must brew dla fanów gatunku. Dostępna wyłącznie u nas! Kraj pochodzenia kawy: Kenia Region: Nyeri, Murang'a, Kiambu Metoda obróbki: Washed Odmiana: SL28, SL34, Ruiru 11 Położenie upraw: 1600 - 2300 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 87 pkt.
LaCava - Blue Espresso 1kg

Producent: LaCava

Data palenia: 07.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii oraz Indii, wypalona w palarni LaCava. Mieszanka 100% arabik. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty konfitur, karmelu, miodu oraz czekolady. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Guaxupe, Indie Odmiana: Mundo Novo, Catuai, Kents, Catimor Obróbka: Natural, Monsooned Położenie upraw: 500 - 1350 m n.p.m.
LaCava - Kenia Endebess Natural Filter 250g

Producent: LaCava

Data palenia: 26.03.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty soczystych jagód, słodkich poziomek i karmelu. Kraj pochodzenia kawy: Kenia Region: Trans-nzoia Metoda obróbki: Natural Odmiana: SL-28, SL-34, Baitan, Ruiru-11 Położenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 86 / 100 pkt
LaCava - Coffeedesk BRU Filter 250g

Producent: LaCava

Data palenia: 07.05.2024

Kooperatywa LaCavy z Coffeedesk zaowocowała wyjątkowym exclusivem! Do genialnej serii Bru dołącza prawdziwa wisienka na torcie - pierwsza, jedyna i ekstremalnie owocowa Kenia! Piękne i pełne ziarna AA koncentrują w sobie esencję tego, co kochamy w Keniach. Soczysta czarna porzeczka przeplata się ze słodką czereśnią w towarzystwie ciemnej czekolady. Przyjemna kwasowość i herbaciane body osiągają equilibrium. Idealna kawa do codziennego przelewania, must brew dla fanów gatunku. Dostępna wyłącznie u nas! Kraj pochodzenia kawy: Kenia Region: Nyeri, Murang'a, Kiambu Metoda obróbki: Washed Odmiana: SL28, SL34, Ruiru 11 Położenie upraw: 1600 - 2300 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 87 pkt.
LaCava - Limy BRU Etiopia Filter 1kg

Producent: LaCava

Data palenia: 07.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Etiopii. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty skórki cytryny, cukru trzcinowego oraz czarnej herbaty. Kraj pochodzenia kawy: Etiopia Region: Sidamo Metoda obróbki: Washed Odmiana: Heirloom Położenie upraw: 1900 - 2200 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 86 pkt.
LaCava - Juicy BRU Filter 350g

Producent: LaCava

Data palenia: 13.06.2024

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Rwandy. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, jagody i karmelu.  Kraj pochodzenia kawy: Rwanda Region: Gicumbi / Simbi Metoda obróbki: Natural Odmiana: Red Bourbon Położenie upraw: 1450 - 1500 / 1700 - 2200 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 86 pkt. Sezonowy blend pod filtr W przypadku naszych blendów pod metody przelewowe, starannie palimy wyjątkowe ziarna, które pochodzą ze świeżych zbiorów i osiągają pełnię  swojego potencjału. Wraz ze zmianą pór roku i sezonu na dany origin, modyfikujemy nasze kompozycje, zapewniając powtarzalny oraz jednocześnie unikalny charakter. Wierząc w jakość i zrównoważony rozwój staramy się pozyskiwać ziarna o wyrazistym smaku od certyfikowanych i uznanych farmerów. Kawa to owoc Doświadcz eksplozji smaku przy filiżance naszej urzekającej Juicy Bru! Ta tętniąca życiem mieszanka kawy zawiera odmiany afrykańskiej arabiki, znanej ze swojego ożywczego, wyraziście owocowego charakteru. Każdy łyk jest źródłem intensywnego oraz wyjątkowego smaku, który zachwyca miłośników kawy poszukujących soczystych nut jagód i owoców leśnych. Bez względu na to, czy cieszysz się nią o poranku, czy też wybierasz chłodny przelew na gorące popołudnie, Juicy Bru obiecuje zachwycające doznania dla tych, którzy pragną czegoś niezwykłego. Odmień swoją codzienną rutynę dzięki niezapomnianej, owocowej rozkoszy, jaką jest Juicy Bru.
LaCava - Limy BRU Filter 350g

Producent: LaCava

Data palenia: 13.06.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Rwandy i Etiopii. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty cytrusów, czarnej herbaty i śliwki.  Kraj pochodzenia kawy: Rwanda / Etiopia Region: Gicumbi / Sidamo Metoda obróbki: Washed Odmiana: Red Bourbon / Heirloom Położenie upraw: 1450 - 1500 / 1750 - 2050 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 85 pkt. Sezonowy blend pod filtr W przypadku naszych blendów pod metody przelewowe, starannie palimy wyjątkowe ziarna, które pochodzą ze świeżych zbiorów i osiągają pełnię  swojego potencjału. Wraz ze zmianą pór roku i sezonu na dany origin, modyfikujemy nasze kompozycje, zapewniając powtarzalny oraz jednocześnie unikalny charakter. Wierząc w jakość i zrównoważony rozwój staramy się pozyskiwać ziarna o wyrazistym smaku od certyfikowanych i uznanych farmerów. Powrót do raju Odkryj czarującą i zjawiskową Limy Bru – słodką kompozycję stworzoną na bazie etiopskich mytych ziaren arabiki. Z dominującymi nutami cytrusów, każdy łyk uwalnia powiew świeżych kwiatów, oferując prawdziwym miłośnikom kawy klarowny i doskonale zbalansowany napar. Jej uroczy, etiopski charakter i staranny, jaśniejszy profil palenia sprawiają, że jest idealna jako codzienna, niewinna przyjemność. Harmonijny taniec limonki, kwiatów i czarnej herbaty przeistacza się na Twoim podniebieniu w niezwykłe i zniewalające doświadczenia kawowe. Rozpłyń się w tętniącym życiem ogrodzie naszej Limy Bru.
LaCava - Etiopia Koke Anaerobic Natural Filter 250g

Producent: LaCava

Data palenia: 03.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty kompotu truskawkowego, suszonej śliwki, wina i kakao. Kraj pochodzenia kawy: Etiopia Region: Gedeo, Yirgacheffe Metoda obróbki: Anaerobic natural Odmiana: Heirloom Położenie upraw: 1870 - 1900 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 88 / 100 pkt Ethiopia Koke, czyli doskonała równowaga słodyczy kakao i kompotu truskawkowego z głęboką, wytrawną śliwkowo-winną owocowością. Kawa pochodzi ze strefy Gedeo w regionie Yirgacheffe, który znany jest z pierwszej w historii stacji mycia w Etiopii. Ziarna obrabiane są metodą anaerobic natural, dzięki czemu kawa zyskuje bardzo wyraźny, wyrafinowany smak. Taki smak, obok którego trudno przejść obojętnie, zwłaszcza dla miłośników kaw o intensywnym, złożonym i dobrze zbalansowanym profilu sensorycznym. Panie i Panowie – Ethiopia Koke. OPINIA ROASTERA Jaśmin? Borówki? Nie tym razem. Tu mamy do czynienia z naturalnem na sterydach! Dżem, suszone owoce, i inne przetworzone rzeczy. 72 godziny fermentacji wyciągają z kawy wiele nowych smaków i ogrom słodyczy!
LaCava - Juicy BRU Filter 1kg

Producent: LaCava

Data palenia: 13.06.2024

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Rwandy. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, jagody i karmelu.  Kraj pochodzenia kawy: Rwanda Region: Gicumbi / Simbi Metoda obróbki: Natural Odmiana: Red Bourbon Położenie upraw: 1450 - 1500 / 1700 - 2200 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 86 pkt. Sezonowy blend pod filtr W przypadku naszych blendów pod metody przelewowe, starannie palimy wyjątkowe ziarna, które pochodzą ze świeżych zbiorów i osiągają pełnię  swojego potencjału. Wraz ze zmianą pór roku i sezonu na dany origin, modyfikujemy nasze kompozycje, zapewniając powtarzalny oraz jednocześnie unikalny charakter. Wierząc w jakość i zrównoważony rozwój staramy się pozyskiwać ziarna o wyrazistym smaku od certyfikowanych i uznanych farmerów. Kawa to owoc Doświadcz eksplozji smaku przy filiżance naszej urzekającej Juicy Bru! Ta tętniąca życiem mieszanka kawy zawiera odmiany afrykańskiej arabiki, znanej ze swojego ożywczego, wyraziście owocowego charakteru. Każdy łyk jest źródłem intensywnego oraz wyjątkowego smaku, który zachwyca miłośników kawy poszukujących soczystych nut jagód i owoców leśnych. Bez względu na to, czy cieszysz się nią o poranku, czy też wybierasz chłodny przelew na gorące popołudnie, Juicy Bru obiecuje zachwycające doznania dla tych, którzy pragną czegoś niezwykłego. Odmień swoją codzienną rutynę dzięki niezapomnianej, owocowej rozkoszy, jaką jest Juicy Bru.
LaCava - La Fragola Blend Espresso 250g

Producent: LaCava

Data palenia: 07.05.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Etiopii i Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Blend zawiera 100% Arabik. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Pojawiają się tu nuty słodkiej truskawki zatopionej w gęstej czekoladzie, migdały, orzechy laskowe i łagodny aromat jaśminu. Doskonała propozycja dla miłośników kaw czekoladowych z minimalną kwasowością. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia, Brazylia Region: Guji, Alta Mogiana Jerquara Położenie upraw: 890 - 2100 m n.p.m. Odmiana: Heirloom, Mundo Novo, Red Catuai Obróbka: Natural
LaCava - Kolumbia El Indio Natural Espresso 250g

Producent: LaCava

Data palenia: 18.04.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Słodka, z delikatnymi nutami owocowymi - w jej smaku można wyczuć naturalne akcenty czekolady, wina, pomarańczy i marakui.  Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Planadas, Tolima Metoda obróbki: Natural Odmiana: Caturra Położenie upraw: 1500 - 2150 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów
LaCava - Gran Lattina Espresso 250g

Producent: LaCava

Data palenia: 18.04.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii oraz Wietnamu, wypalona w palarni LaCava. Mieszanka Arabiki (75%) i Robusty (25%). Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty ciemnej czekolady, karmelu, masła orzechowego oraz migdałów. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Guaxupe, Wietnam Odmiana: Mundo Novo, Catuai, Robusta Obróbka: Natural, Wet Polished Położenie upraw: 500 - 1350 m n.p.m.
LaCava - Kenia Kabare Washed Filter 250g

Producent: LaCava

Data palenia: 13.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty maliny, grejpfruta i czarnej herbaty. Kraj pochodzenia kawy: Kenia Region: Kirinyaga District Metoda obróbki: Washed Odmiana: SL-28, SL-34 Położenie upraw: 1800 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 88 / 100 pkt Kenya Kabare, czyli afrykańskie ziarna rosnące w okolicy najwyższego szczytu kraju, Mount Kenya. Góra jest stratowulkanem i ważnym źródłem wody dla znacznej części Kenii. Po zebraniu, ziarna obrabiane są metodą mytą, przy użyciu wody rzecznej. Dla nas, Kenya Kabare jest jak życie – nieprzewidywalna i pełna kontrastów. Jej smak to połączenie beztroskiej malinowej słodyczy i sprowadzającej na ziemię goryczy grapefruita. A to wszystko w towarzystwie subtelnego posmaku czarnej herbaty i mnóstwa zachwytu tych, którzy zechcieli jej posmakować. OPINIA ROASTERA Kenijskie SL-ele w świetnym wydaniu. Maliny, porzeczki, cytrusy niby klasyk ale kto nie tęskni za takimi Keniami?  
LaCava - Daily BRU Filter 1kg

Producent: LaCava

Data palenia: 03.07.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Brazylii i Gwatemali. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty orzechów, mlecznej czekolady i suszonych owoców.  Kraj pochodzenia kawy: Brazylia / Gwatemala Region: Monte Belo / La Pastora Metoda obróbki: Natural / Washed Odmiana: Yellow Bourbon, Yellow Catuai, Mundo novo, Red Catuai / Bourbon, Caturra, Catuai, Pache Położenie upraw: 900 - 1200 / 1200 - 1300 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktów Sezonowy blend pod filtr W przypadku naszych blendów pod metody przelewowe, starannie palimy wyjątkowe ziarna, które pochodzą ze świeżych zbiorów i osiągają pełnię  swojego potencjału. Wraz ze zmianą pór roku i sezonu na dany origin, modyfikujemy nasze kompozycje, zapewniając powtarzalny oraz jednocześnie unikalny charakter. Wierząc w jakość i zrównoważony rozwój staramy się pozyskiwać ziarna o wyrazistym smaku od certyfikowanych i uznanych farmerów. Niezrównany standard Daily Bru to codzienna dawka rozkoszy w postaci aksamitnej kawy, która rozkwita intensywnymi nutami orzechów i czekolady. Skomponowana z ziaren pochodzących z pogodnych okolic Ameryki Środkowej i Południowej. Dzięki ich jasnemu paleniu, sprofilowanemu pod przelew, w każdym łyku wyczuwalne są rozkosznie owocowe akcenty. To kawa stworzona z ogromną pasją, idealna do picia na co dzień, będąc doskonałym towarzyszem Twojego porannego rytuału. Niech każdy Twój dzień będzie natchniony smakiem naszego wyjątkowego Daily Bru, inspirując Ciebie niezrównanym doświadczeniem kawowym.
LaCava - Gwatemala La Maravilla Washed Filter 250g

Producent: LaCava

Data palenia: 03.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, jezyny i syropu cukrowego. Kraj pochodzenia kawy: Gwatemala Region: Huehuetenango Metoda obróbki: Washed Odmiana: Caturra Położenie upraw: 1500 - 1850 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 86 / 100 pkt Wpadła śliwka w… filiżankę! Guatemala La Maravilla, jak już sama nazwa wskazuje, to cudowna podróż po górskich plantacjach regionu Huehuetenango, gdzie ziarna są starannie selekcjonowane, a następnie obrabiane metodą mytą. Wszystko po to, by podarować Ci całe bogactwo smakowe słonecznej Gwatemali. Przewodniczkami w tej fascynującej wyprawie są delikatna (choć charakterna) śliwka oraz nieco bardziej stonowana jeżyna w parze z syropem cukrowym. Guatemala La Maravilla to kawa, którą albo się kocha o każdym poranku. OPINIA ROASTERA Ciemna czekolada, migdały, trochę owoców, odrobina kwasowości i doza słodyczy - tak powstała Guatemala La Maravilla  
LaCava - Kolumbia El Rubi Experimental Filter 250g

Producent: LaCava

Data palenia: 13.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty jaśminu, krwistej pomarańczy, maliny i liczi. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Acevedo, Huila Metoda obróbki: Yeast-inoculated, dry Fermented washed Odmiana: Pink Bourbon Położenie upraw: 1650 - 1800 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 88 / 100 pkt Kolumbia w najlepszej odsłonie. Po zebraniu i starannej selekcji, ziarna zostają poddane procesowi obróbki, w której udziale biorą aktywne drożdże. Wynikiem jest pełny i złożony profil smakowy, który przeniesie Cię w świat wyjątkowych doznań. El Rubi równoważy klasyczne cechy kolumbijskiej kawy z owocowo-kwiatowym twistem. W filiżance – istny taniec zmysłów. Prowadzi jaśmin, czerwona pomarańcza dodaje intensywności, malina dba o niuanse, a liczi poszerza wachlarz doznań. Dasz się zaprosić do tańca? OPINIA ROASTERA El Rubi wraca do nas po raz trzeci tym razem w dwóch odsłonach! Generalnie ta kawa to cios w twarz pełen pomarańczy, białych kwiatów o kwasowości liczi i nie da się sparować tego ciosu.
LaCava - Daily BRU Filter 350g

Producent: LaCava

Data palenia: 14.05.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Brazylii i Gwatemali. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty orzechów, mlecznej czekolady i suszonych owoców.  Kraj pochodzenia kawy: Brazylia / Gwatemala Region: Monte Belo / La Pastora Metoda obróbki: Natural / Washed Odmiana: Yellow Bourbon, Yellow Catuai, Mundo novo, Red Catuai / Bourbon, Caturra, Catuai, Pache Położenie upraw: 900 - 1200 / 1200 - 1300 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktów Sezonowy blend pod filtr W przypadku naszych blendów pod metody przelewowe, starannie palimy wyjątkowe ziarna, które pochodzą ze świeżych zbiorów i osiągają pełnię  swojego potencjału. Wraz ze zmianą pór roku i sezonu na dany origin, modyfikujemy nasze kompozycje, zapewniając powtarzalny oraz jednocześnie unikalny charakter. Wierząc w jakość i zrównoważony rozwój staramy się pozyskiwać ziarna o wyrazistym smaku od certyfikowanych i uznanych farmerów. Niezrównany standard Daily Bru to codzienna dawka rozkoszy w postaci aksamitnej kawy, która rozkwita intensywnymi nutami orzechów i czekolady. Skomponowana z ziaren pochodzących z pogodnych okolic Ameryki Środkowej i Południowej. Dzięki ich jasnemu paleniu, sprofilowanemu pod przelew, w każdym łyku wyczuwalne są rozkosznie owocowe akcenty. To kawa stworzona z ogromną pasją, idealna do picia na co dzień, będąc doskonałym towarzyszem Twojego porannego rytuału. Niech każdy Twój dzień będzie natchniony smakiem naszego wyjątkowego Daily Bru, inspirując Ciebie niezrównanym doświadczeniem kawowym.
Promocja
LaCava - Kenia Kiboko Washed Espresso 250g

Producent: LaCava

Data palenia: 07.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czereśni, czarnej porzeczki i czekolady. Kraj pochodzenia: Kenia Region: Nyeri Murang'a, Kiambu Położenie upraw: 1600 - 2300 m n.p.m. Odmiana: SL-28, SL34, Ruiru 11 Obróbka: Washed Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów
Najniższa cena: 40,90 zł
59,00 zł
LaCava - Boliwia Arcangel Experimental Filter 250g

Producent: LaCava

Data palenia: 13.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Boliwii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty grejpfruta, brzoskwini i truskawki. Kraj pochodzenia kawy: Boliwia Region: Caranavi Metoda obróbki: Lactic natural Odmiana: Red Caturra Położenie upraw: 1550 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 87 / 100 pkt Bolivia Arcangel to ziarna, które wyróżniają się na tle boliwijskich kaw swoją złożonością. Miejsce, z którego pochodzą – region Caranavi – znany jako stolica kawy, to prawdziwy raj dla plantatorów, głównie ze względu na żyzną glebę. Nazwa kawy nawiązuje do majestatycznego drzewa, które dumnie góruje nad farmą, przypominając opiekuńczego archanioła. W filiżance odkryjesz nutę truskawki, brzoskwini i grejpfruta. To radosne trio tworzy słodki profil smakowy, który z pewnością powinien znaleźć się na Twojej liście "must-try". OPINIA ROASTERA Jeśli lubisz czerwone wino to jest to kawa dla Ciebie! Czerwone owoce, skórka grapefruita, trochę przypraw i przypominający taniny posmak. 
LaCava - Kolumbia El Indio Natural Espresso 1kg

Producent: LaCava

Data palenia: 18.04.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Słodka, z delikatnymi nutami owocowymi - w jej smaku można wyczuć naturalne akcenty czekolady, wina, pomarańczy i marakui. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Planadas, Tolima Metoda obróbki: Natural Odmiana: Caturra Położenie upraw: 1500 - 2150 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów
LaCava - Gran Lattina Espresso 1kg

Producent: LaCava

Data palenia: 07.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii oraz Indii, wypalona w palarni LaCava. Mieszanka Arabiki (75%) i Robusty (25%). Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, karmelu, masła orzechowego oraz migdałów. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Guaxupe, Indie Odmiana: Mundo Novo, Catuai, Parchment Obróbka: Natural, Washed Położenie upraw: 500 - 1350 m n.p.m.
LaCava - Paradox Espresso - Kawa Bezkofeinowa 350g

Producent: LaCava

Data palenia: 13.05.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty brązowego cukru, śliwki i wanilii. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: La Serrania Odmiana: Caturra, Colombia, Castillo / mixed Obróbka:  Washed Sugar Cane Process / Washed Położenie upraw: 1500 - 1750 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktów Sezonowy blend po espresso W przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw. Redefiniując decaf W procesie tworzenia Decaf Paradox i wyborze unikalnych ziaren dla tej kompozycji, celem naszego Head Roastera, Aleksandra Smęta, była redukcja charakterystycznego smaku kawy bezkofeinowej oraz uwolnienie pełni potencjału ziaren wybranych originów. Umiejętny proces dekofeinizacji w połączeniu z finezyjnymi technikami palenia naszego Mistrza, skutkują fantastycznym połączeniem nut karmelu, dojrzałego słodu, syropu klonowego i słodkich przypraw. W efekcie otrzymujemy nie tyle kawę bezkofeinową, ale prawdziwego rywala dla najlepszych kofeinowych blendów. Dzięki temu mistrzowskiemu kunsztowi możesz delektować się Paradoxem tak często, jak tylko zapragniesz.
ROYAL BEANS
LaCava - Kolumbia Monteblanco Washed Filter 200g

Producent: LaCava

Data palenia: 18.04.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty brzoskwini, owoców tropikalnych, kwiatów kawowca, jaśminu i wanilii. Kawa została poddana dość wyjątkowej obróbce: jej ziarna zyskują delikatną słodycz podczas 190 godzin delikatnej fermentacji z owocami cytrusowymi. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Huila Metoda obróbki: Washed Odmiana: Caturra, bourbon Położenie upraw: 1650 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 88 / 100 pkt.
LaCava - Kenia Kiboko Washed Espresso 1kg

Producent: LaCava

Data palenia: 07.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czereśni, czarnej porzeczki i czekolady. Kraj pochodzenia: Kenia Region: Nyeri Murang'a, Kiambu Położenie upraw: 1600 - 2300 m n.p.m. Odmiana: SL-28, SL34, Ruiru 11 Obróbka: Washed Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów
LaCava - Honduras Finca Don Andres Anaerobic Washed Filter 250g

Producent: LaCava

Data palenia: 13.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty brzoskwini, białych kwiatów i jagód. Kraj pochodzenia kawy: Honduras Region: Santa Barbara Metoda obróbki: Anaerobic washed Odmiana: Bourbon Położenie upraw: 1500 - 1600 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 87 / 100 pkt Słodko-kwiatowa uczta dla zmysłów. Starannie wyselekcjonowane ziarna z Hondurasu noszą w sobie wspomnienia bajkowych wschodów i zachodów słońca w regionie Santa Barbara. Kawa obrabiana jest metodą anaerobic, co pozwala na uzyskanie głębi smaku. Jej charakterystyczne cechy to przyjemna słodycz brzoskwini, delikatne nuty kwiatowe i intensywność jagód. Finca Don Anders to opowieść o honduraskim słońcu zaklętym w każdym ziarnie, daje niezapomniane doznania dla najbardziej wymagających. OPINIA ROASTERA Myślałeś, że Hondurasy to czekoladowo-orzechowe kawy? No i to jest błąd! Kwiaty, brzoskwinie i inne - to tutaj!  
LaCava - Limy BRU Filter 1kg

Producent: LaCava

Data palenia: 13.05.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Rwandy i Etiopii. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty cytrusów, czarnej herbaty i śliwki.  Kraj pochodzenia kawy: Rwanda / Etiopia Region: Gicumbi / Sidamo Metoda obróbki: Washed Odmiana: Red Bourbon / Heirloom Położenie upraw: 1450 - 1500 / 1750 - 2050 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 85 pkt. Sezonowy blend pod filtr W przypadku naszych blendów pod metody przelewowe, starannie palimy wyjątkowe ziarna, które pochodzą ze świeżych zbiorów i osiągają pełnię  swojego potencjału. Wraz ze zmianą pór roku i sezonu na dany origin, modyfikujemy nasze kompozycje, zapewniając powtarzalny oraz jednocześnie unikalny charakter. Wierząc w jakość i zrównoważony rozwój staramy się pozyskiwać ziarna o wyrazistym smaku od certyfikowanych i uznanych farmerów. Powrót do raju Odkryj czarującą i zjawiskową Limy Bru – słodką kompozycję stworzoną na bazie etiopskich mytych ziaren arabiki. Z dominującymi nutami cytrusów, każdy łyk uwalnia powiew świeżych kwiatów, oferując prawdziwym miłośnikom kawy klarowny i doskonale zbalansowany napar. Jej uroczy, etiopski charakter i staranny, jaśniejszy profil palenia sprawiają, że jest idealna jako codzienna, niewinna przyjemność. Harmonijny taniec limonki, kwiatów i czarnej herbaty przeistacza się na Twoim podniebieniu w niezwykłe i zniewalające doświadczenia kawowe. Rozpłyń się w tętniącym życiem ogrodzie naszej Limy Bru.
LaCava - Indonezja Flores Filter 250g

Producent: LaCava

Data palenia: 18.04.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indonezji, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty jaśminu, jagód, rodzynek i przypraw. Kraj pochodzenia kawy: Indonezja Region: Ruteng, the Manggarai region Metoda obróbki: Anaerobic Odmiana: Yellow Caturra, Typica & Kartika Położenie upraw: 1500 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 87 / 100 pkt.
LaCava - Coffeedesk BRU Filter 550g

Producent: LaCava

Data palenia: 18.04.2024

Kooperatywa LaCavy z Coffeedesk zaowocowała wyjątkowym exclusivem! Do genialnej serii Bru dołącza prawdziwa wisienka na torcie - pierwsza, jedyna i ekstremalnie owocowa Kenia! Piękne i pełne ziarna AA koncentrują w sobie esencję tego, co kochamy w Keniach. Soczysta czarna porzeczka przeplata się ze słodką czereśnią w towarzystwie ciemnej czekolady. Przyjemna kwasowość i herbaciane body osiągają equilibrium. Idealna kawa do codziennego przelewania, must brew dla fanów gatunku. Dostępna wyłącznie u nas! Kraj pochodzenia kawy: Kenia Region: Nyeri, Murang'a, Kiambu Metoda obróbki: Washed Odmiana: SL28, SL34, Ruiru 11 Położenie upraw: 1600 - 2300 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 87 pkt.
LaCava - Kenia Muchagara Washed Filter 250g

Producent: LaCava

Data palenia: 18.04.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty rabarbaru, śliwki i ciemnej czekolady. Kraj pochodzenia kawy: Kenia Region: Kirinyaga Metoda obróbki: Washed Odmiana: SL-28, SL-34, Baitan, Ruiru-11 Położenie upraw: 1750 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 87 / 100 pkt.
LaCava - Specialty Italia Blend Espresso 1kg

Producent: LaCava

Data palenia: 18.04.2024

Mieszanka kaw ziarnistych z Brazylii oraz Indii, wypalona w palarni LaCava. Blend Arabiki specialty (25%) i fine Robusty (75%). Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty słodkiej czekolady, marcepanu i bogaty aromat waniii.  Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Alta Mogiana Jerquara, Indie Coorg Odmiana: Mundo Novo, Red Catuai, Robusta Peredinia Obróbka: Natural, Washed Położenie upraw: 900 - 1100 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 82 / 100 pkt.
LaCava - Etiopia Filter Idido 250g

Producent: LaCava

Data palenia: 18.04.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty soczystej maliny, jaśminu i mlecznej czekolady. Kraj pochodzenia kawy: Etiopia Region: Idido, Yirgacheffe Metoda obróbki: Natural Odmiana: Heriloom Położenie upraw: 1900 - 2100 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 87 / 100 pkt.