Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty truskawki, maliny, guawy, kakao i rumu.
Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia
Region: Los Monos, Antioquia
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Caturra, Castillo, Colombia
Położenie upraw: 1350 - 1800 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 86 / 100 pkt.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty truskawki, maliny, guawy, kakao i rumu.
Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia
Region: Los Monos, Antioquia
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Caturra, Castillo, Colombia
Położenie upraw: 1350 - 1800 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 86 / 100 pkt.
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty koniaku, suszonych owoców oraz nutelli.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Alta Mogiana, Jerquara
Metoda obróbki: Natural
Położenie upraw: 890 m n. p. m.
Odmiana: Mundo Novo, Red Catuai
Ocena w cuppingu: 82 / 100 punktów
Kooperatywa LaCavy z Coffeedesk zaowocowała wyjątkowym exclusivem! Do genialnej serii Bru dołącza prawdziwa wisienka na torcie - pierwsza, jedyna i ekstremalnie owocowa Kenia! Piękne i pełne ziarna AA koncentrują w sobie esencję tego, co kochamy w Keniach. Soczysta czarna porzeczka przeplata się ze słodką czereśnią w towarzystwie ciemnej czekolady. Przyjemna kwasowość i herbaciane body osiągają equilibrium. Idealna kawa do codziennego przelewania, must brew dla fanów gatunku. Dostępna wyłącznie u nas!
Kraj pochodzenia kawy: Kenia
Region: Nyeri, Murang'a, Kiambu
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: SL28, SL34, Ruiru 11
Położenie upraw: 1600 - 2300 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 87 pkt.
Honduras Finca La Vistada to Roaster's Choice – kawa wybrana i wypalona przez Aleksandra Smęta, Mistrza Cup Tasters 2022 i Roasting 2022 oraz roastera palarni LaCava, specjalnie dla Coffeedesk. Są to ziarna z wielokrotnie nagradzanej plantacji prowadzonej przez braci Benitez.
Kawa palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Ziarna pielęgnowane z oddaniem i pasją, a następnie obrabiane metodą mytą, która nadaje im figlarnej kwasowości. Rześkie maliny, a razem z nimi przyjemnie słodki karmel i lekko kwaskowe jagody. Dopełnieniem smaku kawy jest orzeźwiająca obecność różanej herbaty.
Kraj pochodzenia kawy: Honduras
Region: El Ocotillo, Santa Barbara
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Pacas
Położenie upraw: 1750 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 88 / 100 pkt.
Kilka słów o kawie od samego Aleksandra Smęta:
"Od zawsze uważam, że większość naturali - kaw po suchej obróbce - lub kaw przechodzących długie procesy fermentacji, smakuje bardzo podobnie. Przez proces jaki przechodzą zanika charakter samego ziarna - można powiedzieć, że chowa się za smakiem pochodzącym z obróbki. Kawy myte mogą wydawać się nudne, bo to przecież najbardziej popularny i niekiedy nawet komercyjny proces w którym liczy się przede wszystkim wydajność. Jednak dzięki temu procesowi minimalizujemy długość fermentacji kawy, co pozwala na zachowanie pełni jej smaku. Jeśli kawa ma coś do zaoferowania to zdecydowanie ten proces podkreśli jej wyjątkowość. Tak dzieje się w przypadku Hondurasu La Vistada. Wspaniałe ziarna odmiany Pacas - charakterystycznej dla tego kraju pokazują, że myta kawa nie jest nudna!
Gdy szukałem kawy do wspólnego projektu z Coffeedesk, chciałem pokazać to co ja osobiście lubię w kawie. Może Honduras nie jest moim pierwszym wyborem na codzień, ale tym razem na ślepo pośród wielu innych kaw, które cuppowałem ta jedna błyszczała i puszczała do mnie oko. Od razu wiedziałem, że to ta! Dodatkowym atutem jest kraj jej pochodzenia ponieważ to właśnie kawa z Hondurasu była tą, którą paliliśmy na Mistrzostwach Polski Roasting 2022.
Każdy, kto obserwuje mnie na Instagramie może zauważyć, że lubię prostotę w paleniu. Dzięki zmniejszeniu ilości zmiennych możemy lepiej przewidzieć co dzieje się z kawą. Paląc tę kawę chciałem podkreślić jej owocowy charakter dlatego celowałem w pierwszy crack między 8 a 9 minutą a całkowity czas palenia wyniósł niecałe 10 minut. Duża moc palnika na początku nadała kawie dobrego tempa a powolne regularne redukcje mocy pozwoliły kawie się rozwinąć."
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty koniaku, suszonych owoców oraz nutelli.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Alta Mogiana, Jerquara
Metoda obróbki: Natural
Położenie upraw: 890 m n. p. m.
Odmiana: Mundo Novo, Red Catuai
Ocena w cuppingu: 82 / 100 punktów
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii oraz Wietnamu, wypalona w palarni LaCava. Mieszanka Arabiki (75%) i Robusty (25%). Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty ciemnej czekolady, karmelu, masła orzechowego oraz migdałów.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Guaxupe, Wietnam
Odmiana: Mundo Novo, Catuai, Robusta
Obróbka: Natural, Wet Polished
Położenie upraw: 500 - 1350 m n.p.m.
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty nutelli, suszonych owoców oraz rodzynek.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Alta Mogiana, Jerquara
Metoda obróbki: Natural
Położenie upraw: 890 m n. p. m.
Odmiana: Mundo Novo, Red Catuai
Ocena w cuppingu: 82 / 100 punktów
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty truskawki, maliny, guawy, kakao i rumu.
Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia
Region: Los Monos, Antioquia
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Caturra, Castillo, Colombia
Położenie upraw: 1350 - 1800 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 86 / 100 pkt
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, miodu, herbaty i maliny.
Kraj pochodzenia kawy: Rwanda
Region: Northern Providence, Gakenke District
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Bourbon, Typica
Położenie upraw: 1750 - 2100 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 86+ / 100 pkt
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii oraz Peru, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, figi, czekolady oraz agrestu.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Guaxupe, Peru
Położenie upraw: 800 - 1350 m. n.p.m.
Odmiana: Mundo Novo, Catuai, Caturra
Obróbka: Natural, Washed
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii oraz Wietnamu, wypalona w palarni LaCava. Mieszanka Arabiki (50%) i Robusty (50%). Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty musu czekoladowego, kremu kakaowego i prażonych orzechów.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Guaxupe, Wietnam
Odmiana: Mundo Novo, Catuai, Robusta
Obróbka: Natural, Wet polished
Położenie upraw: 500 - 1350 m n.p.m.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Mieszanka dwóch arabik z tego kraju. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, włoskich orzechów, migdałów oraz karmelu.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Guaxupe, Cerrado
Położenie upraw: 800 - 1350 m n.p.m.
Varietal: Mundo Novo, Catuai
Obróbka: na sucho (natural)
Kawa ziarnista jakości speciality wypalona w palarni LaCava. Blend składa się w 70% z arabiki z Nikaragui oraz w 30% z robusty z Rwandy. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao oraz aromat drzewa cedrowego i świeżego tytoniu.
Takich ziaren kawowy świat jeszcze nie cuppował! Nikaragua Las Mimosas z dodatkiem wysoko punktowanej, mytej robusty Twongere z Rwandy. Robusty przeżywają obecnie renesans. Oceniane rygorystycznie jak najlepsze arabiki, określane są jako „Fine Robusta” i często są od nich droższe w zakupie. Do projektu została wybrana organiczna robusta Fair Trade, certyfikowana przez Rain Forest Alliance.
Kraj pochodzenia kawy: Nikaragua 70% + Rwanda 30%
Region: Las Mimosas, Coko Sector
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Caturra, Robusta
Położenie upraw: 1000 - 1800 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 84 pkt.
Kooperatywa LaCavy z Coffeedesk zaowocowała wyjątkowym exclusivem! Do genialnej serii Bru dołącza prawdziwa wisienka na torcie - pierwsza, jedyna i ekstremalnie owocowa Kenia! Piękne i pełne ziarna AA koncentrują w sobie esencję tego, co kochamy w Keniach. Soczysta czarna porzeczka przeplata się ze słodką czereśnią w towarzystwie ciemnej czekolady. Przyjemna kwasowość i herbaciane body osiągają equilibrium. Idealna kawa do codziennego przelewania, must brew dla fanów gatunku. Dostępna wyłącznie u nas!
Kraj pochodzenia kawy: Kenia
Region: Nyeri, Murang'a, Kiambu
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: SL28, SL34, Ruiru 11
Położenie upraw: 1600 - 2300 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 87 pkt.
Mieszanka kaw ziarnistych z Brazylii oraz Indii, wypalona w palarni LaCava. Blend Arabiki specialty (25%) i fine Robusty (75%). Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty słodkiej czekolady, marcepanu i bogaty aromat waniii.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Alta Mogiana Jerquara, Indie Coorg
Odmiana: Mundo Novo, Red Catuai, Robusta Peredinia
Obróbka: Natural, Washed
Położenie upraw: 900 - 1100 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 82 / 100 pkt.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty moreli liofilizowanej maliny, soku pomarańczowego i marcepanu.
Kraj pochodzenia: Rwanda
Region: Gakenke District
Położenie upraw: 1750 - 2200 m. n.p.m.
Odmiana: Bourbon
Obróbka: Honey
Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów
Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Rwandy. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, żurawiny, czerwonego jabłka i miodu.
Prawdziwa owocowa bomba do codziennego picia. Świetna kawa zarówno do rozpoczęcia przygody z przelewem, jak i do każdego pysznego śniadania.
Kraj pochodzenia kawy: Rwanda
Region: Huye Hills
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Red Bourbon
Położenie upraw: 1700 - 2200 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 85,5 pkt.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty pomarańczy, czerwonej porzeczki i kwiatów.
Kraj pochodzenia kawy: Brazylia
Region: Espirito Santo
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Red Catuai
Położenie upraw: 800 - 1200 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 87 / 100 pkt
Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty karmelu, śliwki i przypraw korzennych.
Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia
Metoda obróbki: CO2
Odmiana: Bourbon, Typica, Bourbon, Caturra
Położenie upraw: 1100 - 1500 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 83 / 100 pkt
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Etiopii i Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Blend zawiera 100% Arabik. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Pojawiają się tu nuty słodkiej truskawki zatopionej w gęstej czekoladzie, migdały, orzechy laskowe i łagodny aromat jaśminu. Doskonała propozycja dla miłośników kaw czekoladowych z minimalną kwasowością.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia, Brazylia
Region: Guji, Alta Mogiana Jerquara
Położenie upraw: 890 - 2100 m n.p.m.
Odmiana: Heirloom, Mundo Novo, Red Catuai
Obróbka: Natural
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii oraz Indii, wypalona w palarni LaCava. Mieszanka 100% arabik. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty konfitur, karmelu, miodu oraz czekolady.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Guaxupe, Indie
Odmiana: Mundo Novo, Catuai, Kents, Catimor
Obróbka: Natural, Monsooned
Położenie upraw: 500 - 1350 m n.p.m.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty moreli, miodu, maliny i karmelu.
Kraj pochodzenia kawy: Rwanda
Region: Gakene District
Metoda obróbki: Honey
Odmiana: Bourbon
Położenie upraw: 1750 - 2200 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 87 / 100 pkt.
Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty orzecha laskowego, czekolady i suszonej śliwki.
Kraj pochodzenia kawy: Brazylia
Metoda obróbki: CO2
Odmiana: Mundo Novo, Catuai
Położenie upraw: 800 - 1300 m n.p.m.
Wynik w cuppingu: 82 / 100 pkt
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Etiopii i Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Blend zawiera 100% Arabik. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Pojawiają się tu nuty słodkiej truskawki zatopionej w gęstej czekoladzie, migdały, orzechy laskowe i łagodny aromat jaśminu. Doskonała propozycja dla miłośników kaw czekoladowych z minimalną kwasowością.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia, Brazylia
Region: Guji, Alta Mogiana Jerquara
Położenie upraw: 890 - 2100 m n.p.m.
Odmiana: Heirloom, Mundo Novo, Red Catuai
Obróbka: Natural
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty ciemnej czekolady, śliwek oraz orzechów.
Kraj pochodzenia ziarna: Peru
Region: Dolina Tambopata
Położenie upraw: 1300 - 1800 m n.p.m.
Varietal: Typica, Bourbon, Caturra
Obróbka: Washed
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty moreli liofilizowanej maliny, soku pomarańczowego i marcepanu.
Kraj pochodzenia: Rwanda
Region: Gakenke District
Położenie upraw: 1750 - 2200 m. n.p.m.
Odmiana: Bourbon
Obróbka: Honey
Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii oraz Peru, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, figi, czekolady oraz agrestu.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Guaxupe, Peru
Położenie upraw: 800 - 1350 m. n.p.m.
Varietal: Mundo Novo, Catuai, Caturra
Obróbka: Natural, Washed
Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty karmelu, śliwki i przypraw korzennych.
Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia
Metoda obróbki: CO2
Odmiana: Bourbon, Typica, Bourbon, Caturra
Położenie upraw: 1100 - 1500 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 83 / 100 pkt
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty moreli liofilizowanej maliny, soku pomarańczowego i marcepanu.
Kraj pochodzenia: Rwanda
Region: Gakenke District
Położenie upraw: 1750 - 2200 m. n.p.m.
Odmiana: Bourbon
Obróbka: Honey
Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów