Mikroloty zamknięte w charakterystycznych brązowych słoiczkach to znak, że mowa o Heresy! Od 2021 reformują kawę, szerząc wiarę w farmy ponad akcesoria i rysując odjazdowe smakowe kółka ponad aptekarskie nuty.
Palarnię interesują wyłącznie nadzwyczajne ziarna od najlepszych farm i producentów. Najwyższa jakość specialty powyżej ≥86 punktów jest na wyciągnięcie ręki. Uprzedzamy, przygoda z herezjami naprawdę wciąga.
Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładny
Producent: Marysabel Caballero / jakiś pros
Farma: El Puente / jakaś piękna
Odmiana: catuai / coś fajnego
Obróbka: washed / jakaś dobra
Położenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysoko
Zbiór: zawsze świeży
Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Baza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.
FARMA
Catuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.
OPINIA ROASTERA
Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!
Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee
Farma: San Coffee
Odmiana: mundo novo, topazio, catuai
Obróbka: natural
Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.
OBRÓBKA
20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony w niemalże identyczny sposób.
FARMA
San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!
OPINIA ROASTERA
W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemniej, przeznaczona do parzenia w ekspresie, kawiarce, french pressie lub w przelewowych metodach parzenia czy zalania w kubku. Profil o niskiej kwasowości, wysokiej słodyczy oraz wyraźniejszej goryczy.
To najbardziej budżetowa kawa w ofercie Heresy i być może najbardziej heretyczna! Pastor jest blendem kaw z poprzedniego sezonu, który udowadnia, że nie ma nic złego w transparentnym mówieniu o dacie zbiorów! Palimy tę kawę ciemniej, choć w taki sposób, aby nadawała się do różnych metod parzenia. Sprawdzi się szczególnie dobrze w ekspresie lub kawiarce, a dla fanów niższej kwasowości, większej goryczy i ciemniejszych, czekoladowo-karmelowych nut, także w metodach przelewowych. Dlatego nazywamy go blendem uniwersalnym. Pastor nie oferuje kawom życia wiecznego, ale daje drugie tym, które na to zasłużyły!
CO TO ZA HEREZJA
W niemal każdej palarni zostaje trochę kawy z poprzednich zbiorów, kiedy wjeżdżają już nowe, świeższe, z ostatniego cropu. Te ziarna często wciąż są dobre, szczególnie jeśli ich jakość była wysoka od samego początku, choć zazwyczaj zdarza się, że tracą trochę na intensywności a czasem pojawiają się w nich nuty, kojarzące się z drewnem. Są różne pomysły na ich zagospodarowanie. Sporo palarni sprzedaje je w cenie regularnej, bez ujawniania informacji o dacie zbiorów, niektóre dorzucają do tańszych blendów, inne próbują ukryć smak ciemniejszym paleniem lub aromatyzacją. Aby podkreślić w naszej ofercie nacisk na świeże, aktualne cropy, zawsze w opisie kaw podajemy ich daty. Marzy nam się, by był to branżowy standard! By konsument mógł bardziej świadomie oceniać jakość i świeżość w stosunku do ceny. Tymczasem w samych “past cropach” nie ma nic złego, jeśli powiemy o tym wprost i odpowiednio niżej je wycenimy. Być może to jedno z niewielu takich podejść na rynku, ale czas wnieść trochę więcej transparentności w temacie kaw z poprzednich zbiorów!
OPIS KAWY
Odmiana: blend
Obróbka: blend
Producent: blend
Farma: blend
Origin: blend
Położenie upraw: różnie
Zbiór: zbiory z poprzedniego sezonu!
Wynik w cuppingu: kawy ocenione na minimum 86 / 100 punktów podczas cuppingów na świeżym ziarnie
OPINIA ROASTERA
Jeśli jesteś coffee geekiem, który szuka w kawie kwiatków i owocków, znajdziesz ich całą gamę w naszej sezonowej ofercie! Jeśli za to wolisz ciemniejsze, klasyczne kawy lub szukasz prezentu dla wujka, babci czy kogoś, kto jeszcze nie poznał świata kawy specialty - mamy to! To intensywna kawa o wysokiej słodyczy, niskiej kwasowości i wyraźnej, choć przyjemnej goryczce (coś jak czekolada 85%), a dzięki wykorzystaniu ziaren z poprzednich zbiorów, ma też dużo niższą cenę, bo sprzedajemy ją “po kosztach”! To też nasz sposób na less waste, bo trochę świetnego ziarna zostało w naszym magazynie.. I tak powstał Pastor. Zdrówko!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładny
Producent: Marysabel Caballero / jakiś pros
Farma: El Puente / jakaś piękna
Odmiana: catuai / coś fajnego
Obróbka: washed / jakaś dobra
Położenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysoko
Zbiór: zawsze świeży
Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Baza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.
FARMA
Catuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.
OPINIA ROASTERA
Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!
Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee
Farma: San Coffee
Odmiana: mundo novo, topazio, catuai
Obróbka: natural
Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.
OBRÓBKA
20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony w niemalże identyczny sposób.
FARMA
San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!
OPINIA ROASTERA
W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Kawa charakteryzująca się intensywnie owocowym profilem, dopełnionym nutami kwiatowymi, nietypowym dla kaw z Brazylii.
Kraj pochodzenia: Brazylia
Region: Campo das Vertentes
Odmiana: yellow catuai
Obróbka: yeast-inoculated anaerobic natural
Producent: Henrique Cambria
Farma: Samambaia
Położenie upraw: 1000-1200 m n.p.m.
Zbiór: lipiec 2023
Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
OBRÓBKA
Słowo klucz: drożdże! Po przesortowaniu, owoce umieszczane są w zdezynfekowanej, plastikowej beczce, a na każde kolejne warstwy wiśni rozpylany jest roztwór specjalnie wyselekcjonowanej, konkretnej kultury drożdży. Następnie tank zamykany jest szczelnie zamykany, a fermentacja przy ograniczonej ilości tlenu trwa dwa dni. Po tym czasie kawa przepłukiwana jest czystą wodą w celu natychmiastowego przerwania procesu. Na koniec wrzutka na łóżka afrykańskie do suszenia.
FARMA
Samambaia to farma należąca do prawdziwej legendy brazylijskiej kawy – Henrique Cambrii, wielokrotnego finalisty Cup of Excellence. W pewne upalne, brazylijskie lato Henrique ugościł nas w swym pięknym domu, z którego uczyniliśmy bazę wypadową w okoliczne farmy, zrzeszone w kooperatywie San Coffee. Wiedza, doświadczenie i worek niesamowitych anegdot – chłonęliśmy wszystko od tego niesamowitego gościa do późnych godzin nocnych. Henrique to jeden z pionierów, jeśli chodzi o kompleksowe, owocowe i sprzeciwiające się stereotypom "nudnej, czekoladowo-orzechowej Brazylki" mikroloty. Samambaia to przykład ultra-profesjonalnego, merytorycznego podejścia do prowadzenia farmy: szczegółowe kontrole fitosanitarne pól uprawnych, ciągłe szkolenia oparte na nowoczesnych programach kontroli jakości oraz, co najważniejsze, ponadprzeciętne zaangażowanie całego zespołu pracującego na farmie.
OPINIA ROASTERA
Wyselekcjonowany szczep drożdży + beztlenowa obróbka i mamy łakomy kąsek dla fanów intensywnych i nieoczywistych naparów. Fazenda Samambaia to ścisła topka i jedna z najbardziej rozpoznawalnych oraz cenionych farm w Brazylii. Henrique jest jednym z pionierów, jeśli chodzi o produkcję złożonych, owocowych, łamiących stereotypy “nudnej, orzechowej Brazylki” mikrolotów.
NASZE OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładny
Producent: Marysabel Caballero / jakiś pros
Farma: El Puente / jakaś piękna
Odmiana: catuai / coś fajnego
Obróbka: washed / jakaś dobra
Położenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysoko
Zbiór: zawsze świeży
Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Baza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.
FARMA
Catuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.
OPINIA ROASTERA
Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku.. W jej smaku można wyczuć nuty dżemu porzeczkowego, naparu z zielonki, cytrusów i jagód.
Kraj: Kenia
Region: Kirinyaga
Stacja: Karimikui
Odmiana: SL28, SL34
Obróbka: Washed
Położenie upraw: 1800 m n.p.m.
Wynik w cuppingu: 87,5 / 100 punktów
O FARMIE I PRODUCENCIE KAWY
Stacja obróbki Karimikui jest jednym z kluczowych elementów kooperatywy Rungeto, a kto od lat jest fanem soczystych Kenii, może kojarzyć również takie nazwy jak Kii czy Kiangoi – to stacje również ogarniane przez tę spółdzielnię. Zrzeszonych jest tu 850 małych producentów, a całym zamieszaniem zarządza pan Zablon Kamongo. Powstała w 1997 Karimikui jest dzisiaj już bezsprzecznie synonimem najwyższej jakości kaw z Kenii i faktycznie – rok w rok kawy z tego miejsca ekscytują nas jak cholera na cuppingowym stole.
O OBRÓBCE ZIAREN KAWY NA FARMIE
Myta obróbka ma się do Kenii tak, jak wódeczka na stole do polskich imienin. Typowe i musi być. Przed odarciem z godn…, przepraszam, z wiśni ziarna są najpierw sortowane. Potem spędzają noc i dzień na szalonych rzeczach, w sensie, że fermentują. Około 24 godzin. Następnego dnia chlust wodą na odmułkę! No a potem od ośmiu, do nawet czternastu dni suszenia…
OPINIA ROASTERA
W tym roku opóźnienia w dostawach kaw z Afryki są niezwykle duże, czekamy niecierpliwie na całą naszą kenijską selekcję, która wypełni słoiki w najbliższych miesiącach. Tęsknota za tym niepodrabialnym, soczystym, porzeczkowo-rabarbarowym profilem zaprowadziła nas do trzech worków lotu z poprzedniego zbioru, który wciąż trzyma się w znakomitej formie. Nie mogliśmy się oprzeć! Przed Państwem cała feeria owocowych, kompotowych smaków, a już za chwilę widzimy się w nowym sezonie serialu pt. “Toż to sok panie, nie kawa!”.
NASZE OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku.. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą dopełnioną nutami landrynek, tropikalnych owoców, czerwonycj jagód i wina.
Kraj: Kolumbia
Region: Antioquia
Farma: La Claudina
Odmiana: Colombia, tabi
Obróbka: natural
Producent: Juan Saldarriaga
Położenie upraw: 1400 - 1800 m n.p.m.
Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
OBRÓBKA
Zbiór ręczny, selektywny, z jeszcze większym naciskiem na najdojrzalsze owoce, które idą do naturala. Potem do wody, w celu pozbycia się floaterów (niedojrzałych bądź zdefektowanych wiśni), 48 godzin fermentacji w tanku i do suszenia. Całość gotowa po około 25 dniach.
PRODUCENT
Juan Saldarriaga to jegomość, który stoi za produkcją kawy na jego La Claudinie. Zbiór w okolicach Ciudad Bolivar odbywa się raz do roku, między wrześniem, a styczniem, co znaczy, że mamy tu do czynienia z prawdziwą świeżynką! Region Antioquia kojarzony jest głównie z masową produkcją kawy jakości komercyjnej, a sam Juan jeszcze 10 lat temu zajmował się uprawą i eksportem w tym sektorze. Mniej więcej w tamtym czasie, coraz większa liczba mniejszych producentów z okolicy postanowiła obrać przeciwną drogę, skupiając się na osiąganiu ciekawszych rezultatów jakościowych - a to pozwoliło im wejść w segment kaw specialty. Juan przekształcił oddolną inicjatywę w sztywniutką grupę zaangażowanych, wymieniających doświadczenia producentów, którzy nieustannie pracują nad poprawą standardów na wszystkich etapach produkcji tych ciekawych drzewek.
OPINIA ROASTERA
Kto nie lubi słodkiego i pełnego smaków naturala z Kolumbii? Mnóstwo cukierkowo-winnej słodyczy, cała gama owocowych skojarzeń - od tropików do boróweczki. Kompleksowo, intensywnie i krągło jak orbita Wenus.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W filiżance wyczuwalne nuty leśnych owoców, cytrusów i kwiatów.
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: Huila
Odmiana: pink bourbon
Obróbka: washed
Producent: Wilder Lazo
Farma: Bella Alejandria
Położenie upraw: 1800-1900 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 86.5 / 100 punktów
OBRÓBKA
Washed przy zastosowaniu podwójnej fermentacji. Najpierw całe wiśnie przez 100 godzin, potem do depulpera i jeszcze raz, przed suszeniem, przeprocesowany parchment fermentuje kolejne 100 godzin. W rezultacie mamy jedną z czystszych kaw, jakie piliśmy w ostatnich miesiącach.
PRODUCENT
Wilder Lazo ma fisia na punkcie kawowej genetyki. Uprawia dziesiątki przeróżnych odmian botanicznych od lat eksperymentując z procesami i farmingiem. Ma do tego niezły warun, bo jego Bella Alejandria leży w słynącym z fenomenalnych warunków do uprawy kawowca, małym regionie Huila. To jeden z tych producentów, którzy prą do przodu i nie biorą jeńców w kwestii jakości i przekraczania granic!
OPINIA ROASTERA
Ten myty pink bourbon z Kolumbii to kwintesencja czystego, krągłego washed’a. Miękkie nuty leśnych owoców, cytrusik i kwiat na dokładkę w tle. Świetnie ułożona, do picia hektolitrami każdego dnia.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W filiżance wyczuwalne nuty owoców leśnych, kwiatów, ziół i przypraw dopełnione lepką słodyczą i dojrzałą kwasowością.
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: San Adolfo, Huila
Odmiana: pink bourbon
Obróbka: washed
Producent: Wilder Lazo
Farma: La Dinastia
Położenie upraw: 1500 m n.p.m.
Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
OBRÓBKA
Mamy tu klasyczną odmianę washeda, z małym twistem, bo po depulpingu kawa fermentowała razem z oddzielonym od niej wcześniej miąższem przez dwa dni. Potem suszenie
PRODUCENT
Wilder jest z wykształcenia weterynarzem, specjalizującym się w hodowli zwierząt. W 2016 roku, kiedy ceny kawy notowały notoryczne spadki, a jego ojciec poważnie zachorował, postanowił, wraz z bratem podźwignąć rodzinną farmę.
Mimo wdrażania skomplikowanych procesów i ściśle kontrolowanych obróbek, początkowo ich kawy kapowały zaledwie w przedziale 80-83 punktów w skali cuppingowej. Wilder zaczął badać próbki gleby i stosować konkretne składniki odżywcze i nawozy, aby zneutralizować wartość pH, zwiększając w ten sposób dostępność składników odżywczych dla drzewek.
Dzisiaj te efekty są bardziej widoczne, niż kiedykolwiek, a ten pink bourbon to kolejna kawa od Wildera, która zachwyca nas swoją kompleksowością.
Wilder ma też fisia na punkcie kawowej genetyki. Uprawia dziesiątki przeróżnych odmian botanicznych od lat eksperymentując z procesami i farmingiem. Ma do tego niezły warun, bo jego La Dinastia leży w słynącym z fenomenalnych warunków do uprawy kawowca, małym regionie Huila. To jeden z tych producentów, którzy prą do przodu i nie biorą jeńców w kwestii jakości i przekraczania granic!
OPINIA ROASTERA
Jeden z najlepszych pink bourbonów, jakie kiedykolwiek piłem. Miliard warstw, mamy tu i owoce w stylu borówek, i wyraźne kwiatowe historie, a także całą wiązankę ziołowo-przyprawową. Wszystko na wysokich intensywnościach, z soczystą, elegancką, lepką słodyczą i rześką, dojrzałą jak cholera kwasowością. Majstersztyk!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W jej smaku można wyczuć nuty kwiatów, wina, cytrusów, owoców tropikalnych i jagód.
Kraj: Peru
Region: Cajamarca
Farma: Aromas del Valle coop
Odmiana: Caturra, Bourbon
Obróbka: Washed
Położenie upraw: 1500 - 2100 m n.p.m.
Wynik w cuppingu: 87.25 / 100 punktów
Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!
Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee
Farma: San Coffee
Odmiana: mundo novo, topazio, catuai
Obróbka: natural
Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.
OBRÓBKA
20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony w niemalże identyczny sposób.
FARMA
San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!
OPINIA ROASTERA
W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!
Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee
Farma: San Coffee
Odmiana: mundo novo, topazio, catuai
Obróbka: natural
Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.
OBRÓBKA
20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony w niemalże identyczny sposób.
FARMA
San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!
OPINIA ROASTERA
W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładny
Producent: Marysabel Caballero / jakiś pros
Farma: El Puente / jakaś piękna
Odmiana: catuai / coś fajnego
Obróbka: washed / jakaś dobra
Położenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysoko
Zbiór: zawsze świeży
Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Baza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.
FARMA
Catuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.
OPINIA ROASTERA
Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. W jej smaku można wyczuć nuty owoców tropikalnych, wina i przypraw.
Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka
Region: Chirripó
Farma: El Higueron
Producent: Cafe Rivense / Ureña Rojas Family
Odmiana: caturra, catuai
Obróbka: natural
Położenie upraw: 1600 - 1700 m n.p.m.
O PRODUCENCIE
Rodzinny biznes państwa Ureña, w którym wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku. Jeździmy tam już od czterech lat i jest to piękna sprawa. El Higueron to nazwa niezwykle oryginalnego drzewa, które wzrasta na innym, szybko oplatając je dziesiątkami swych rozgałęzień. Trochę straszne, trochę piękne. To nieopodal kilku Higueronów znajduje się część farmy, z której pochodzi ten lot.
Najpierw wiśnie przechodzą proces wstępnej fermentacji, a potem suszą się na długich afrykańskich stołach pod czymś, co wygląda jak foliak dziadków na RODosie, no wiesz, tam gdzie rosną pomidorki, ogóreczki. Tylko jest to tak z siedem razy dłuższe.
OPINIA ROASTERA
No słuchajcie, mamy tu do czynienia z typowym espresso z wyższej półki. El Higueron to typowy fensi-mikrolot, niecałe 50 worków zbioru rocznie i tyle! Kawy od Ricardo znamy od podszewki, pracujemy z rodzinką Ureña już kilka lat, jeździmy tam do nich rok w rok, więc wybór był nieprzypadkowy. To, z czego słyną najlepsze kawy z Kostaryki, to potężna słodycz, kompleksowość i intensywność. W tym idealnie przfermentowanym naturalu znajdziecie przede wszystkim przeplatające się nuty winne i karmelowe, z dojrzałą kwasowością, przywodzącą skojarzenia z owocami tropikalnymi. Do tego pieknego równania bez niewiadomych dodajmy trwający eony posmak, coś jakby zjeść tego cukierka z logo z dwoma dzbanami, a w tle kościółek. A w ogóle, to uważamy, że naturale są wręcz stworzone do espresso, a El Higueron jest tego książkowym przykładem!
PRZEPIS
Polecamy wyjść od klasycznej propocji 1:2, to znaczy dwa razy więcej płynu, niż kawy w sitku. Wagowo! Jeśli lubisz bardziej intensywne, skoncentrowane smaki - zmniejsz proporcje. Jeśli wolisz poświęcić gęstość i kompaktowość na rzecz bardziej rozciągniętej słodyczy i niższej kwasowości - zaparz dłuższe espresso. Nie podajemy czasu parzenia, bo w zależności od sprzętu (młynek, sitka, doza, sam ekspres, woda) Twój god shot może się parzyć 22, a i 33 sekundy i wszystko pomiędzy! Jeśli mimo podstawowej proporcji, espresso smakuje dość płasko i wodniście, to znak, by mielić drobniej, a tym samym wydłużyć czas ekstrakcji. I na odwrót - zbyt wysoka gorycz i suche odczucie w ustach? Być może trzeba trochę rozkręcić młynek :-) Zdróweczko!
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzuje się wysoką słodyczą i body, perfekcyjnym balansem oraz nutami przypominającymi ciemne owoce leśne.
Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala
Region: Acatenango
Producent: Julio Melendez
Odmiana: Caturra
Obróbka: washed
Położenie upraw: 1500 m n.p.m.
Wynik w cuppingu: 86,25 / 100 punktów
OBRÓBKA
Po zbiorze kawa wrzucana jest do depulpingu, a następnie fermentowana przez 24 godziny w czyściutkim tanku. Następuje zwolnienie blokady, ziarna są przemywane, dokonuje się wstępna jakościowa selekcja. Na koniec suszenie na trzypoziomowych afrykańskich łóżkach.
FARMA
El Zapote to jedna z tych farm, które wywołały w nas trudne do opisania, skrajnie pozytywne emocje. Pięknie położona u podnóża dwóch wulkanów, z dzikimi terenami na samym dole, dodaj do tego rwącą, krętą rzekę i klimat dżungli. Julio to wspaniały gość, z ogromną wiedzą o kawie i rękawem pełnym anegdot. Otwarty, chętny do eksperymentów i nietypowych praktyk – pokażemy efekty jego pracy jeszcze nie raz!
OPINIA ROASTERA
Kawy od Julio to zawsze przyjemna, wyraźna słodycz czerwonych owoców, żywość, czystość i sporo karmelowo-czekoladowych historii. Nie inaczej jest tym razem. Definicja crowd-pleasera w jak najlepszym znaczeniu!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Co powstaje z połączenia Gwatemali z Gwatemalą? Jeszcze więcej Gwatemali w Gwatemali! Ten kraj to nasz ukochany region, do którego robimy regularne wyjazdy, zawsze zaskakując się tym, jak różnorodne kawy potrafi zaserwować. Jeśli Gwatemala kojarzy Ci się z klasycznym smakiem, to Amigo, zazdrościmy Ci jak wiele masz jeszcze do odkrycia! Mamy nadzieję, że lubisz dżemik!
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. Profil zbalansowany w smaku, łączący klasyczne i bardziej owocowe nuty, dostarczający wrażeń zarówno fanom tradycyjnych jak i nowoczesnego espresso. Uniwersalne espresso - zarówno pod shota jak i pod mleko. Zarówno dla kawiarni, jak i do domu. Na stałe w heretycznej ofercie!
Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala
Producent: mali producenci z regionu Jalapa
Farma: San Martin i Santa Rosa
Odmiana: caturra i bourbon
Obróbka: washed i natural
Położenie upraw: 1600 - 2200 m n.p.m.
OBRÓBKA
Mamy tu połączenie mytej i naturalnej obróbki kaw odmiany caturra i bourbon. San Martin to klasyczny washed. Santa Rosa to bardziej pofermentowany naturalnie wariacik. Mytonatural blend!
FARMA
Kawy z San Martin i Santa Rosa to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa. Ich zbiory są łączone i wspólnie obrabiane jako jeden lot.
OPINIA ROASTERA
Kolejny raz stosujemy tu równanie: bardzo dobre + bardzo dobre ≤ bardzo dobre. W bazie głęboka karmelowa słodycz i mnóstwo dżemowej owocowości, takiej granatowej, z lasu. A jako joker, winno-tropikalny natural. Synergia XXI wieku.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. W jej smaku można wyczuć nuty owoców tropikalnych, wina i przypraw.
Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka
Region: Chirripó
Farma: El Higueron
Producent: Cafe Rivense / Ureña Rojas Family
Odmiana: caturra, catuai
Obróbka: natural
Położenie upraw: 1600 - 1700 m n.p.m.
O PRODUCENCIE
Rodzinny biznes państwa Ureña, w którym wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku. Jeździmy tam już od czterech lat i jest to piękna sprawa. El Higueron to nazwa niezwykle oryginalnego drzewa, które wzrasta na innym, szybko oplatając je dziesiątkami swych rozgałęzień. Trochę straszne, trochę piękne. To nieopodal kilku Higueronów znajduje się część farmy, z której pochodzi ten lot.
Najpierw wiśnie przechodzą proces wstępnej fermentacji, a potem suszą się na długich afrykańskich stołach pod czymś, co wygląda jak foliak dziadków na RODosie, no wiesz, tam gdzie rosną pomidorki, ogóreczki. Tylko jest to tak z siedem razy dłuższe.
OPINIA ROASTERA
No słuchajcie, mamy tu do czynienia z typowym espresso z wyższej półki. El Higueron to typowy fensi-mikrolot, niecałe 50 worków zbioru rocznie i tyle! Kawy od Ricardo znamy od podszewki, pracujemy z rodzinką Ureña już kilka lat, jeździmy tam do nich rok w rok, więc wybór był nieprzypadkowy. To, z czego słyną najlepsze kawy z Kostaryki, to potężna słodycz, kompleksowość i intensywność. W tym idealnie przfermentowanym naturalu znajdziecie przede wszystkim przeplatające się nuty winne i karmelowe, z dojrzałą kwasowością, przywodzącą skojarzenia z owocami tropikalnymi. Do tego pieknego równania bez niewiadomych dodajmy trwający eony posmak, coś jakby zjeść tego cukierka z logo z dwoma dzbanami, a w tle kościółek. A w ogóle, to uważamy, że naturale są wręcz stworzone do espresso, a El Higueron jest tego książkowym przykładem!
PRZEPIS
Polecamy wyjść od klasycznej propocji 1:2, to znaczy dwa razy więcej płynu, niż kawy w sitku. Wagowo! Jeśli lubisz bardziej intensywne, skoncentrowane smaki - zmniejsz proporcje. Jeśli wolisz poświęcić gęstość i kompaktowość na rzecz bardziej rozciągniętej słodyczy i niższej kwasowości - zaparz dłuższe espresso. Nie podajemy czasu parzenia, bo w zależności od sprzętu (młynek, sitka, doza, sam ekspres, woda) Twój god shot może się parzyć 22, a i 33 sekundy i wszystko pomiędzy! Jeśli mimo podstawowej proporcji, espresso smakuje dość płasko i wodniście, to znak, by mielić drobniej, a tym samym wydłużyć czas ekstrakcji. I na odwrót - zbyt wysoka gorycz i suche odczucie w ustach? Być może trzeba trochę rozkręcić młynek :-) Zdróweczko!
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemniej, przeznaczona do parzenia w ekspresie, kawiarce, french pressie lub w przelewowych metodach parzenia czy zalania w kubku. Profil o niskiej kwasowości, wysokiej słodyczy oraz wyraźniejszej goryczy.
To najbardziej budżetowa kawa w ofercie Heresy i być może najbardziej heretyczna! Pastor jest blendem kaw z poprzedniego sezonu, który udowadnia, że nie ma nic złego w transparentnym mówieniu o dacie zbiorów! Palimy tę kawę ciemniej, choć w taki sposób, aby nadawała się do różnych metod parzenia. Sprawdzi się szczególnie dobrze w ekspresie lub kawiarce, a dla fanów niższej kwasowości, większej goryczy i ciemniejszych, czekoladowo-karmelowych nut, także w metodach przelewowych. Dlatego nazywamy go blendem uniwersalnym. Pastor nie oferuje kawom życia wiecznego, ale daje drugie tym, które na to zasłużyły!
CO TO ZA HEREZJA
W niemal każdej palarni zostaje trochę kawy z poprzednich zbiorów, kiedy wjeżdżają już nowe, świeższe, z ostatniego cropu. Te ziarna często wciąż są dobre, szczególnie jeśli ich jakość była wysoka od samego początku, choć zazwyczaj zdarza się, że tracą trochę na intensywności a czasem pojawiają się w nich nuty, kojarzące się z drewnem. Są różne pomysły na ich zagospodarowanie. Sporo palarni sprzedaje je w cenie regularnej, bez ujawniania informacji o dacie zbiorów, niektóre dorzucają do tańszych blendów, inne próbują ukryć smak ciemniejszym paleniem lub aromatyzacją. Aby podkreślić w naszej ofercie nacisk na świeże, aktualne cropy, zawsze w opisie kaw podajemy ich daty. Marzy nam się, by był to branżowy standard! By konsument mógł bardziej świadomie oceniać jakość i świeżość w stosunku do ceny. Tymczasem w samych “past cropach” nie ma nic złego, jeśli powiemy o tym wprost i odpowiednio niżej je wycenimy. Być może to jedno z niewielu takich podejść na rynku, ale czas wnieść trochę więcej transparentności w temacie kaw z poprzednich zbiorów!
OPIS KAWY
Odmiana: blend
Obróbka: blend
Producent: blend
Farma: blend
Origin: blend
Położenie upraw: różnie
Zbiór: zbiory z poprzedniego sezonu!
Wynik w cuppingu: kawy ocenione na minimum 86 / 100 punktów podczas cuppingów na świeżym ziarnie
OPINIA ROASTERA
Jeśli jesteś coffee geekiem, który szuka w kawie kwiatków i owocków, znajdziesz ich całą gamę w naszej sezonowej ofercie! Jeśli za to wolisz ciemniejsze, klasyczne kawy lub szukasz prezentu dla wujka, babci czy kogoś, kto jeszcze nie poznał świata kawy specialty - mamy to! To intensywna kawa o wysokiej słodyczy, niskiej kwasowości i wyraźnej, choć przyjemnej goryczce (coś jak czekolada 85%), a dzięki wykorzystaniu ziaren z poprzednich zbiorów, ma też dużo niższą cenę, bo sprzedajemy ją “po kosztach”! To też nasz sposób na less waste, bo trochę świetnego ziarna zostało w naszym magazynie.. I tak powstał Pastor. Zdrówko!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. W jej smaku można wyczuć nuty owoców tropikalnych, wina i przypraw.
Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka
Region: Chirripó
Farma: El Higueron
Producent: Cafe Rivense / Ureña Rojas Family
Odmiana: caturra, catuai
Obróbka: natural
Położenie upraw: 1600 - 1700 m n.p.m.
O PRODUCENCIE
Rodzinny biznes państwa Ureña, w którym wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku. Jeździmy tam już od czterech lat i jest to piękna sprawa. El Higueron to nazwa niezwykle oryginalnego drzewa, które wzrasta na innym, szybko oplatając je dziesiątkami swych rozgałęzień. Trochę straszne, trochę piękne. To nieopodal kilku Higueronów znajduje się część farmy, z której pochodzi ten lot.
Najpierw wiśnie przechodzą proces wstępnej fermentacji, a potem suszą się na długich afrykańskich stołach pod czymś, co wygląda jak foliak dziadków na RODosie, no wiesz, tam gdzie rosną pomidorki, ogóreczki. Tylko jest to tak z siedem razy dłuższe.
OPINIA ROASTERA
No słuchajcie, mamy tu do czynienia z typowym espresso z wyższej półki. El Higueron to typowy fensi-mikrolot, niecałe 50 worków zbioru rocznie i tyle! Kawy od Ricardo znamy od podszewki, pracujemy z rodzinką Ureña już kilka lat, jeździmy tam do nich rok w rok, więc wybór był nieprzypadkowy. To, z czego słyną najlepsze kawy z Kostaryki, to potężna słodycz, kompleksowość i intensywność. W tym idealnie przfermentowanym naturalu znajdziecie przede wszystkim przeplatające się nuty winne i karmelowe, z dojrzałą kwasowością, przywodzącą skojarzenia z owocami tropikalnymi. Do tego pieknego równania bez niewiadomych dodajmy trwający eony posmak, coś jakby zjeść tego cukierka z logo z dwoma dzbanami, a w tle kościółek. A w ogóle, to uważamy, że naturale są wręcz stworzone do espresso, a El Higueron jest tego książkowym przykładem!
PRZEPIS
Polecamy wyjść od klasycznej propocji 1:2, to znaczy dwa razy więcej płynu, niż kawy w sitku. Wagowo! Jeśli lubisz bardziej intensywne, skoncentrowane smaki - zmniejsz proporcje. Jeśli wolisz poświęcić gęstość i kompaktowość na rzecz bardziej rozciągniętej słodyczy i niższej kwasowości - zaparz dłuższe espresso. Nie podajemy czasu parzenia, bo w zależności od sprzętu (młynek, sitka, doza, sam ekspres, woda) Twój god shot może się parzyć 22, a i 33 sekundy i wszystko pomiędzy! Jeśli mimo podstawowej proporcji, espresso smakuje dość płasko i wodniście, to znak, by mielić drobniej, a tym samym wydłużyć czas ekstrakcji. I na odwrót - zbyt wysoka gorycz i suche odczucie w ustach? Być może trzeba trochę rozkręcić młynek :-) Zdróweczko!
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą z dojrzałą, dość intensywną kwasowością z nutami czerwonych owoców, cytrusów, kwiatów i ziół.
Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda
Producent: Agnes Mukamushinja
Odmiana: Bourbon
Obróbka: Washed
Wynik w cuppingu: 86.5 / 100 punktów
OBRÓBKA
Klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie na afrykańskich łóżkach, w idealnych warunkach regionu Gicumbi.
FARMA
Nova Coffee jest w rękach Agnes i Felixa, małżeństwa, które założyło firmę stosunkowo niedawno, bo w 2015 roku. To zarówno producenci kawy ze 155 hektarowej farmy, jak i współpracujący z tysiącami małych producentów eksporterzy. Całość upraw położona jest w północnej części kraju, wokół jeziora Muhazi – wygoogluj sobie, coś pięknego.
OPINIA ROASTERA
Refleksja terroir w filiżance to tutaj mocne 10/10. Jest czysto, rześko, wyraźnie owocowo. Wysoka słodycz z dojrzałą, dość intensywną kwasowością. Czerwony owoc, cytrusik, jakiś kwiat i ziółko w tle. Myty rwandyjski bourbon w pełnej krasie!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!