Produkty online
Heresy
- Nowości
-
Nasze marki
-
3fe
(18)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(19)
-
AeroPress
(12)
-
Alpro
(16)
-
Althaus
(33)
-
AOOMI
(97)
-
Arcaffe
(20)
-
Asobu
(31)
-
Audun Coffee
(33)
-
Bagdrip
(11)
-
Baratza
(45)
-
Barista & Co
(37)
-
Bean Bros
(4)
-
Bialetti
(175)
-
Blend Tea
(60)
-
Barista Space
(60)
-
Bonanza Coffee
(17)
-
Bracia Ziółkowscy
(15)
-
Brewista
(8)
-
Brita
(3)
-
Brown House & Tea
(49)
-
Bunn
(35)
-
BWT
(15)
-
By.herbs
(10)
-
Caffenation
(15)
-
Cafflano
(4)
-
Casino Mocca
(14)
-
Chemex
(29)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(15)
-
COFFEE PLANT
(70)
-
Coffeedesk
(68)
-
Coffeelab
(39)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(68)
-
Contigo
(24)
-
Craft Coffee Roasters
(15)
-
Dafi
(45)
-
Diemme Caffe
(16)
-
Dobra Palarnia Kawy
(12)
-
DomoBar
(1)
-
Doubleshot
(12)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(12)
-
Dworzysk
(12)
-
Ecostrawz
(1)
-
Espresso Gear
(25)
-
Etno Cafe
(32)
-
Eureka
(62)
-
Father's Coffee
(15)
-
Fellow
(140)
-
Fentimans
(15)
-
Figa Coffee
(22)
-
Five Elephant
(11)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(13)
-
Gardelli Specialty Coffees
(23)
-
GAT
(1)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(4)
-
Good Coffee
(8)
-
Graef
(30)
-
Hard Beans
(69)
-
Hario
(257)
-
HAYB
(85)
-
Heresy
(22)
-
Hi! Coffeedesk
(19)
-
Illy
(13)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(8)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(19)
-
Jura
(48)
-
Kafar
(14)
-
Kalve
(14)
-
KawePale
(9)
-
KeepCup
(174)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(6)
-
Kruve
(39)
-
Kusmi Tea
(49)
-
KYOTO Coffee Roasters
(17)
-
La Cabra
(22)
-
La Marzocco
(17)
-
LaCava
(117)
-
Lavazza
(33)
-
Le Piantagioni del Caffe
(37)
-
Lelit
(19)
-
Long Man Tea
(33)
-
Loveramics
(303)
-
Lucaffe
(10)
-
Lune Tea
(17)
-
Lykke
(20)
-
Mahlkonig
(5)
-
MAMAM
(18)
-
Melitta
(58)
-
MiiR
(60)
-
Moccamaster
(69)
-
Monbana
(39)
-
Morning
(1)
-
Motta
(113)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(19)
-
Napar
(7)
-
Natumi
(15)
-
New York
(9)
-
Nivona
(15)
-
Nomad Coffee
(8)
-
Oatly
(7)
-
Or Tea?
(39)
-
Paper & Tea
(86)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(13)
-
Pizca del Mundo
(26)
-
Planetary Design
(4)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(39)
-
Puqpress
(11)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(41)
-
Rocket Bean
(27)
-
Saeco
(3)
-
Sage
(36)
-
Savage Coffees
(6)
-
Sencotel
(2)
-
SIMPLo
(4)
-
Sloane
(12)
-
Smeg
(9)
-
Solberg & Hansen
(59)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(42)
-
T-TE
(17)
-
Tastea Heaven
(3)
-
Teabag
(3)
-
teapigs
(92)
-
Teasome
(22)
-
Teministeriet
(82)
-
The Barn
(8)
-
The Coffee Collective
(4)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(37)
-
Toddy
(18)
-
Urnex
(28)
-
Vintage Teas
(59)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(17)
-
Willie's Cacao
(35)
-
Wunda
(1)
-
YOGI TEA
(31)
-
KINTO
(42)
-
3fe
(18)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Typ
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
-
Herbata
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
- Ekspresy
-
Młynki
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marka
- Bestsellery
-
Outlet
-
- Zaparzacze
- Akcesoria
- Dodatki
-
Outlet %
- Blog
Kawa z palarni Heresy
Heresy

Heresy to polska palarnia kawy, oferująca ziarna jakości specialty ocenione przynajmniej na 86 punktów. Marka stawia na selekcję najciekawszych mikrolotów, podkreślając przede wszystkim rolę farmy, gdzie kształtuje się większość smaku kawy. Właściciele cenią stałą współpracę z farmerami, bezpośrednią i zrównoważoną dystrybucję, oraz regularne wyjazdy na plantacje.
Ziarna pakowane są w wygodne słoiczki w pełni nadające się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. Etykieta opisuje smak w formie wykresu kołowego, na który składają się nuty owocowe, kwiatowe lub pochodne reakcji Maillarda w różnych proporcjach. Limitowana oferta składa się z trzech kaw palonych z myślą o metodach przelewowych oraz jednej dedykowanej do espresso.
Brak określania nut smakowych, skupienie na roli farmerów, niepodawanie przepisów parzenia, czy słoiki o pojemności 252 gramów, to tylko niektóre z „herezji” głoszonych przez założycieli marki, dzięki którym chcą reformować podejście do kawy.
Twórcami Heresy są Piotr Jeżewski - Q-Grader i Vice Mistrz Polski Roasting 2020 oraz Karolina Kosno, wcześniej związana z Coffeedesk i Specialty Coffee Association.
Ziarna pakowane są w wygodne słoiczki w pełni nadające się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. Etykieta opisuje smak w formie wykresu kołowego, na który składają się nuty owocowe, kwiatowe lub pochodne reakcji Maillarda w różnych proporcjach. Limitowana oferta składa się z trzech kaw palonych z myślą o metodach przelewowych oraz jednej dedykowanej do espresso.
Brak określania nut smakowych, skupienie na roli farmerów, niepodawanie przepisów parzenia, czy słoiki o pojemności 252 gramów, to tylko niektóre z „herezji” głoszonych przez założycieli marki, dzięki którym chcą reformować podejście do kawy.
Twórcami Heresy są Piotr Jeżewski - Q-Grader i Vice Mistrz Polski Roasting 2020 oraz Karolina Kosno, wcześniej związana z Coffeedesk i Specialty Coffee Association.
Filtry
–
1 - 22 produktów z 22 dostępnych
Sortuj według:
Heresy - Elixir Unstable Filter Blend 252g
Producent: Heresy
Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!
Pochodzenie: Ojojona, Guerisne, Honduras / inne
Producent: Catalino Rubio / inni
Farma: Quebrada Onda / inna
Odmiana: catuai / inne
Obróbka: washed / inne
Położenie upraw: 1000 m n.p.m. / inne
Zbiór: zawsze świeży
Wynik w cuppingu: zawsze minimum 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Klasyka, jak Dre ze Snoopem bez siwych włosów. Depulping, jednodniowa fermentacja, myju-myju i suszenie przez kilkanaście dni na łóżkach, joł.
FARMA
Można rzec, że Catalino jest branżowym underdogiem, bo kawki dobrej jakości hoduje zaledwie od 2014 roku. Ale panie kochany. Jesteśmy w szoku, że tak czyste, owocowe i słodkie ziarno rosło zaledwie na tysiącu metrów, w regionie Ojojona. Dajcie temu gościowi najwyższe plantacje w Etiopii!
OPINIA ROASTERA
Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Gwatemala Las Codornices Washed Espresso 252g (outlet)
Data palenia: 13.02.2023
Producent: Heresy
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Przeznaczona do parzenia w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce lub w kubku. Profil charakteryzujący się czystym, słodkim charakterem, dopełnionym wyraźnymi nutami owocowymi.
Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Farma: Las Codornices
Producent: Diana & Hector Ovalle
Odmiana: caturra
Obróbka: washed
Położenie upraw: 1900 m n.p.m.
Zbiór: luty 2022
Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Klasyczny washed. Mycie, depulping, chwila fermentacji w tanku i suszenie.
FARMA
Las Codornices to wyjątkowe miejsce - farma położona w samym sercu najbardziej suchego obszaru w Huehuetenengo, gdzie… nikt nie uprawia kawy. No, prawie nikt! Diana i Hector stworzyli unikatowy terroir, dokonując niemal niemożliwego. Plantacja nawadniana jest przy użyciu skrupulatnie zaprojektowanego systemu irygacyjnego, opartego na zbiornikach retencyjnych oraz wodzie z rzeki, płynącej w dolinie. Oryginał na skalę światową!
OPINIA ROASTERA
Zrobiliśmy typowe “modern” espresso, czyli stosunkowo jasny, choć długi roast, który dobrze sprawdzi się w dłuższych ekstrakcjach z większym uzyskiem. W filiżance bardzo czysto, wysoka słodycz kojarząca mi się z marcepanem, a także sporo owocowej rześkości, w postaci żywej kwasowości leśnych owoców.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Najniższa cena: 59,00 zł
Nowość
Wybór Coffeedesk
Heresy - Kenia Kiambu Muhara Washed Kenyan Varietals Filter 252g
Producent: Heresy
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką owocowością, soczystością i pełną słodyczą.
Kraj pochodzenia ziarna: Kenia
Region: Kiambu
Producent: Muhara Factory
Odmiana: SL 28, SL 34, Ruiru 11, Batian
Obróbka: washed
Położenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m.
Zbiór: styczeń - luty 22
Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktów
OBRÓBKA
Myta obróbka ma się do Kenii tak, jak wódeczka na stole do polskich imienin. Typowe i musi być! Przed odarciem z godn…, przepraszam, z wiśni ziarna są najpierw sortowane. Potem spędzają noc na szalonych rzeczach, w sensie, że fermentują. Następnego dnia chlust wodą na odmułkę! No a potem od ośmiu, do nawet czternastu dni suszenia...
FARMA
Kilkuset małych farmerów, ręcznie zbierane, wyselekcjonowane owoce, wszystko to ląduje w należącej do kooperatywy stacji myjącej i tam jest ogarniane przez prawdziwych prosów, którzy wiedzą co jest pięć, a co osiemdziestiąt siedem i wyżej. Kenijski klasyk, tak tam to działa niemal zawsze.
OPINIA ROASTERA
Opiłem się tej kawy na potęgę sędziując zawody z Aeropressu. Dżemorowe, soczyste i mocno kwiatowe historie. Jedna z naszych ulubionych Kenii w tym roku!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Brazylia Campo Alegre Henrique Cambria Natural Topazio Filter 252g
Data palenia: 08.05.2023
Producent: Heresy
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Zaskakujący profil nietypowy dla ziaren z Brazylii, słodki z wyraźnym owocowo-winnym charakterem.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Campo das Vertentes
Farma: Campo Alegre
Producent: Henrique Cambria
Odmiana: topazio
Obróbka: natural in pile
Położenie upraw: 1000 - 1200 m n.p.m.
Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
OBRÓBKA
Tak zwany “natural in pile”. Owoce w całym owocu rozrzucane są na afrykańskie łóżka, a następnie formowany jest specjalny kształt długiego stożka. Ograniczony dostęp powietrza powoduje wzrost temperatury we wnętrzu kupki, co powoduje przyspieszenie procesów fermentacyjnych. To one są odpowiedzialne sa owocową głębie i winny charakter tej przesłodkiej kawy!
FARMA
Campo Alegre to farma należąca do prawdziwej legendy brazylijskiej kawy – Henrique Cambrii. W zeszłe lato Henrique ugościł nas w swym pięknym domu, z którego uczyniliśmy bazę wypadową w okoliczne farmy. Wiedza, doświadczenie i worek niesamowitych anegdot – chłonęliśmy wszystko od tego niesamowitego gościa do późnych godzin nocnych.
OPINIA ROASTERA
Mówienie o “nietypowych Brazyliach” powoli staje się anachroniczne, gdyż od wielu lat mikroloty z tego kraju udowadniają jak szkodliwe mogą być stereotypy. I dlatego trzeci sezon z rzędu oferujemy tu owocowo-winne, głębokie kawy z Campo das Vertentes, produkowane przez najlepszych producentów w kraju!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Kenia Thirikwa AB Washed Kenyan Varietals Mix Filter 252g
Data palenia: 08.05.2023
Producent: Heresy
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką owocowością, soczystością i pełną słodyczą.
Kraj pochodzenia ziarna: Kenia
Region: Kirinyaga
Producent: Thirikwa Factory
Odmiana: SL 28, SL 34, Ruiru 11, Batian
Obróbka: washed
Położenie upraw: 1700 - 1800 m n.p.m.
Zbiór: styczeń - luty 22
Wynik w cuppingu: 87.5 / 100 punktów
OBRÓBKA
Myta obróbka ma się do Kenii tak, jak wódeczka na stole do polskich imienin. Typowe i musi być! Przed odarciem z godn…, przepraszam, z wiśni ziarna są najpierw sortowane. Potem spędzają noc na szalonych rzeczach, w sensie, że fermentują. Następnego dnia chlust wodą na odmułkę! No a potem od ośmiu, do nawet czternastu dni suszenia...
FARMA
Kilkuset małych farmerów, ręcznie zbierane, wyselekcjonowane owoce, wszystko to ląduje w należącej do kooperatywy stacji myjącej i tam jest ogarniane przez prawdziwych prosów, którzy wiedzą co jest pięć, a co osiemdziestiąt siedem i wyżej. Kenijski klasyk, tak tam to działa niemal zawsze.
OPINIA ROASTERA
Kenia z tych bardziej eleganckich. Czyli nie, że chamski dżemor od brody po czoło, tylko jesz go na spokojnie łyżeczką, jak Jolanta Kwaśniewska bezę. Świetny balans owocowych szaleństw z kwiatowym spokojem, ale i głęboką soczystością..
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Cascara El Zapote Geisha 88g
Data palenia: 12.11.2022
Producent: Heresy
Cascara to suszone owoce kawowca, które można parzyć jak herbatę. W tym przypadku mamy do czynienia z cascarą z kawy jakości specialty pochodzącej z Gwatemali. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą i kwasowością owoców tropikalnych. Napar intensywny, złożony i oblepiający usta!
Kraj: Gwatemala
Region: Acatenango
Producent: Julio Melendez
Farma: El Zapote
Odmiana: geisha
Obróbka: natural
Położenie upraw: 1300 - 1550 m n.p.m.
Zbiór: luty 2022
OBRÓBKA
Mamy tu czysty owoc geishy z naturalnej obróbki. Poprosiliśmy w tym roku Julio o odseparowanie tej cascary, która potem została przebrana ręcznie w celu pozbycia się nieczystości. Matko kochana. Panie święty. Wyszła z tego orkiestra symfoniczna.
FARMA
El Zapote to jedna z tych farm, które wywołały w nas trudne do opisania, skrajnie pozytywne emocje. Pięknie położona u podnóża dwóch wulkanów, z dzikimi terenami na samym dole, dodaj do tego rwącą, krętą rzekę i klimat dżungli. Julio to wspaniały gość, z ogromną wiedzą o kawie i rękawem pełnym anegdot. Otwarty, chętny do eksperymentów i nietypowych praktyk - pokażemy efekty jego pracy jeszcze nie raz!
KOMENTARZ ROASTERA
Krótka piłka. Kiedy częstujemy ludzi tą cascarą, dostajemy pytanie czy dodawaliśmy tam cukru. I to chyba wystarczy za setkę słów!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Gwatemala El Naranjo Washed Caturra-Bourbon Espresso 252g
Producent: Heresy
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki bądź zalania w kubku. Profil charakteryzujący się słodkim, czekoladowo-waniliowym charakterem z wyraźnymi nutami czerwonych owoców i długim posmakiem.
Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala
Region: Acatenango
Farma: El Naranjo
Producent: Jose Moreira
Odmiana: caturra / bourbon
Obróbka: washed
Położenie upraw: 1500 m n.p.m.
Zbiór: luty 2022
Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Washed od Jose nie wpasowuje się do końca w ramy “klasycznego” schematu, gdyż kawy idą do pulpera dopiero dzień po zbiorze. Powodem są stosunkowo niska temperatura i wilgotność w tym mikroregionie, co przekłada się na spowolnienie procesów fermentacyjnych. Jose zauważył, że kawa, która poleży tak sobie przed myciem, charakteryzuje się większą kompleksowością i owocowością. Po obraniu ze skóry, ziarna suszą się na patio.
FARMA
Jose to przemiły gość, uprawiający kawę w sercu regionu Acatenango. Jego El Naranjo, odziedziczone po ojcu, w 2020 roku obchodziło stulecie działalności! Nazwa pochodzi z kolei od uprawianych tu kiedyś pomarańczy. Ogromną część farmy stanowi rezerwat naturalny z przepięknym lasem, pełnym endemicznych gatunków roślin oraz, rosnącymi gdzieniegdzie, drzewkami robusty!
OPINIA ROASTERA
Kawy od Jose przewijam na stole już czwarty rok, miałem więc sporo czasu, żeby wyrobić sobie o nich opinię, a werdykt brzmi: zawsze słodkie. Piękny przykład na terroir Acatenango z ciut mniejszych wysokości. Tak zwany crowd pleaser.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Rwanda Nova Bukure Natural Bourbon Filter 252g
Producent: Heresy
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się ogromną słodyczą, pełnym body oraz kompleksowymi nutami czerwonych owoców i kwiatów.
Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda
Region: Bukure
Producent: Nova Coffee / smallholder farmers
Odmiana: Bourbon
Obróbka: Natural
Położenie upraw: 1800 - 2000 m n.p.m.
Zbiór: lipiec 2022
Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
OBRÓBKA
Ten lot został przeprocesowany jako natural – zebrane owoce zostały rozłożone do suszenia bez obróbki wstępnej i oddzielania pestki od reszty wiśni. Mamy tu typową dla tego procesu, wysoką, owocową słodycz, ale i wspaniale uchwyconą charakterystykę samego ziarna. Profeska!
FARMA
Nova Coffee jest w rękach Agnes i Felixa, małżeństwa, które założyło firmę stosunkowo niedawno, bo w 2015 roku. To zarówno producenci kawy ze 155 hektarowej farmy, jak i współpracujący z tysiącami małych producentów eksporterzy. Całość upraw położona jest w północnej części kraju, wokół jeziora Muhazi – wygoogluj sobie, coś pięknego.
OPINIA ROASTERA
Mieliłem kilkanaście kaw na cupping, jak zawsze w ślepej próbie, i nie mogłem nie zatrzymać się przy aromacie tego lotu. Jego cukierkowy, owocowo-kwiatowy charakter to coś, czego szukamy zawsze w najbardziej ekscytujących kawciach świata.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Elixir Unstable Filter Blend 1001g
Producent: Heresy
Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!
Pochodzenie: Ojojona, Guerisne, Honduras / inne
Producent: Catalino Rubio / inni
Farma: Quebrada Onda / inna
Odmiana: catuai / inne
Obróbka: washed / inne
Położenie upraw: 1000 m n.p.m. / inne
Zbiór: zawsze świeży
Wynik w cuppingu: zawsze minimum 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Klasyka, jak Dre ze Snoopem bez siwych włosów. Depulping, jednodniowa fermentacja, myju-myju i suszenie przez kilkanaście dni na łóżkach, joł.
FARMA
Można rzec, że Catalino jest branżowym underdogiem, bo kawki dobrej jakości hoduje zaledwie od 2014 roku. Ale panie kochany. Jesteśmy w szoku, że tak czyste, owocowe i słodkie ziarno rosło zaledwie na tysiącu metrów, w regionie Ojojona. Dajcie temu gościowi najwyższe plantacje w Etiopii!
OPINIA ROASTERA
Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Gwatemala El Llano Washed Yellow Catuai Filter 252g
Data palenia: 17.04.2023
Producent: Heresy
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się czystym i owocowym charakterem, dopełnionym wyraźnymi nutami owocowymi.
Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala
Region: Acatenango
Producent: Raul Perez
Farma: El Llano
Odmiana: Yellow catuai
Obróbka: Washed
Położenie upraw: 1600 m n.p.m.
Zbiór: styczeń - luty 2022
Wynik w cuppingu: 86.5 / 100 punktów
OBRÓBKA
Zebrane owoce fermentują sobie nawet do 40 godzin po zbiorze, i dopiero wtedy zostają łuskane ze skórki. Suszenie po królewsku - na afrykańskich łóżkach. W wyniku wieloletnich eksperymentów, Raul zawsze zachowuje grubą warstwę ziaren, które miesza co 40-60 minut, w zależności od nasłonecznienia, które panuje w danym momencie. Cały proces suszenia trwa 12-14 dni.
FARMA
El LLano to farma, której teren zaczyna się dosłownie kilka metrów od drzwi wejściowych do domu Raula. Położona w przepięknym regionie Acatenango, jest młodszą siostrą bardziej popularnej La Soledad.
OPINIA ROASTERA
Ten lot pokazuje jak odmiana botaniczna i odpowiednie podejście w procesie może zmienić profil kawy, która rośnie kilkadziesiąt metrów obok bardziej klasycznej caturry. Yellow catuai to znacznie więcej owocowości, kompleksowości oraz nut kwiatowych! Ostatnie cztery lata rok w rok cuppuję ten lot od Raula i za każdym razem jest to moja ulubiona kawa z El Llano. Czysta jak łza i słodka jak mirabelka z przydrożnej wiejskiej drogi.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Kostaryka La Fila Natural Villalobos Espresso 252g
Data palenia: 13.03.2023
Producent: Heresy
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Profil charakteryzujący się dużą głębią, owocową i karmelową słodyczą oraz nutami kwiatowymi.
Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka
Producent: Urena Rojas Family
Obróbka: Natural
Odmiana: Villalobos
Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Zestaw ALL SAINTS Filter 3 x 126g (outlet)
Data palenia: 28.11.2022
Producent: Heresy
Zestaw trzech kaw z różnych regionów świata, wytypowanych jako świ(ę)t(n)e kawy 2022 roku. Zapakowane w kartonik o wzorze sweterka. W środku znajdują się trzy brązowe słoiczki o pojemności 126 gramów każdy. Palone jasno, przeznaczone do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku.
1. Kenia Rutuma Rutagati AA
Kraj: Kenia
Farma: Rutuma Rutagati AA
Region: Nyeri
Odmiana: Kenyan varietals mix
Obróbka: Myta
Punktacja SCA: 87.5
Opinia Roastera
Nasz bestseller ostatniego sezonu, co smakuje dokładnie tak, jak idealny prawie czarny dżem babci. Zostawiliśmy specjalnie woreczek na grudzień, by jeszcze raz nacieszyć się tym smakiem. Dostępne tylko w tym zestawie!
2. Etiopia Bombe
Kraj: Etiopia
Farma: Bombe
Region: Daye Bensa, Sidamo
Odmiana: Heirloom
Obróbka: Natural
Punktacja SCA: 87.5
Opinia Roastera
Ta kawa podbija serca w wydaniu wielu palarni, to taki międzywydziałowy bestseller!
3. Gwatemala El llano
Kraj: Guatemala
Farma: El Llano
Region: Acatenango
Producent: Raul Perez
Odmiana: Caturra
Obróbka: Myta
Punktacja SCA: 86
Opinia Roastera
Gościliśmy na farmie tego jegomościa niejednokrotnie, przez co jego ziarno musiało znaleźć się w naszej top zimowej selekcji!
OPAKOWANIE
Kartonowe pudełko o zimowym sweterkowym wzorze, zaklejone etykietą opisującą zawartość zestawu. W środku znajdują się trzy słoiki po 126 gramów.
Wysokość: 30 cm
Szerokość: 8 cm
Głębokość: 8 cm
Kawy spakowane są w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Najniższa cena: 90,30 zł
Heresy - Honduras Jose Leon Mateo Natural Catuai Filter 252
Data palenia: 13.03.2023
Producent: Heresy
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Cukierkowo-kwiatowy lot pełen owocowej głębi. Zero niezdrowego fermentu, 100% eleganckiej słodyczy.
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras
Producent: Jose Leon Mateo
Farma: Don Andres
Obróbka: Natural
Odmiana: Catuai
Położenie upraw: 1600 m n.p.m.
Zbiór: marzec-kwiecień 2022
Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
FARMA
Mamy tu historię prawdziwego prosa, bo Jose zaczął interesować się uprawą we wczesnej nastoletniości. Ale uwaga! Tegoroczny lot to pierwsza kawa, którą wyeksportował za granicę. Czyli mamy tu międzynarodową premierę. Podczas pierwszego cuppingu Hondurasów w tym sezonie, naszą uwagę od razu zwróciły kawy od Jose Leona – czyste, słodkie, z przyjemną, miękką teksturą.
OPINIA ROASTERA
Kawy od Jose charakteryzują się świetną, miękką i krągła teksturą oraz toną słodyczy. Nie inaczej jest tutaj, to jeden z naszych najsmaczniejszych naturali z Hondurasu ostatniego sezonu!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Gwatemala Agua Tibia Geisha Washed Filter 126g
Data palenia: 03.04.2023
Producent: Heresy
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką kwiatowością, cukierkową słodyczą oraz fantastycznym balansem.
Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala
Region: Frijanes
Producent: Castillo Family / Erik de la Roca
Odmiana: Geisha
Obróbka: Washed
Położenie upraw: 1700 m n.p.m.
Zbiór: styczeń - luty 2022
Wynik w cuppingu: 88.5 / 100 punktów
OBRÓBKA
Po zbiorze kawa wrzucana jest do maszynku do mielenia, która pozbywa się owocu. Następnie, już naga, trafia do tanków fermentacyjnych na 24 godziny. A potem rozrzucana jest do suszenia na afrykańskich łóżkach. Proces przeprowadzany jest profesorsko - zero nieczystości, za to wyciśniętych jest tu z tej gejszuni 100% mięcha.
FARMA
Agua Tibia jest zarządzana przez naszego znajomego producenta, którego kawy z La Esperanza mieliśmy już kiedyś w piecu. Świetne warunki, wysokość i zaangażowanie całej ekipy pod przywództwem Erika sprawiają, że co rok te kawy są po prostu coraz lepsze!
OPINIA ROASTERA
Tak, wiem, niby gejsza-srejsza, ale nie tu. Po prostu znakomita kawa, która pokazuje w profilu wszystko, co do zaoferowania ma ta wyniesiona na piedestał odmiana. Jakby wejść do kwiaciarni i dostać od pani za ladą cukierka.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Etiopia Sidamo Bombe Natural Filter 252g (outlet)
Data palenia: 28.11.2022
Producent: Heresy
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą, wyraźnymi nutami kwiatowymi oraz intensywną owocowością.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Sidamo
Farma: Daye Bensa
Odmiana: Heirloom
Obróbka: Natural
Wysokość upraw: 2000 m. n.p.m.
Zbiór: listopad 2021
Wynik w cuppingu: 87.5 / 100 punktów
FARMA
Bombe to tak naprawdę nazwa wioski w obrębie działań Daye Bensy – firmy założonej przez braci, Asefy i Mulugety. Z kawami od nich mamy do czynienia rok w rok i zawsze jaramy się jakością. Ale trudno się nie zachwycać, kiedy mamy tu mieszankę składającą się z pradawnych, etiopskich odmian botanicznych, robiącej wrażenie wysokości upraw oraz skilla pracujących przy tych kawach profesjonalistów.
OBRÓBKA
Tutaj klasyczny, etiopski natural, praktykowany od setek lat. Czyli, że kawa suszona jest w całym owocu. Ale czyściutkie, słodkie i kwiatowe, jak niejeden dobry washed. Prima sorcik!
OPINIA ROASTERA
O jakości tej kawy najlepiej mówi chyba to, że… w tym samym czasie wypuściło ją kilka innych, zacnych palarni. Przypadek? Tak. W każdym razie jest w tym naturalu wszystko to, co chciałoby się znaleźć. Wysoka słodycz, bukiet kwiatów w nozdrza, świetnie poukładane warstwy, no i balans! A ten, jak u Kenny’ego Belaey, tego gostka, co przejechał na rowerze po taśmie nad przepaścią i się nie zabił
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Najniższa cena: 62,90 zł
Nowość
Heresy - Zestaw THE SINNER Filter 3 x 126g (outlet)
Data palenia: 28.11.2022
Producent: Heresy
Zestaw trzech kaw o iście grzesznym profilu! Zapakowane w kartonik o wzorze sweterka. W środku znajdują się trzy brązowe słoiczki o pojemności 126 gramów każdy. Palone jasno, przeznaczone do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku.
Do tego zestawu wrzuciliśmy same totalnie grzeszne kawy:
1. Geisha z Gwatemali
Farma: Agua Tibia
Kraj: Gwatemala
Producent: San Jose Pinula
Odmiana: Geisha
Obróbka: Natural
Punktacja SCA: 88.5
Opinia roastera
Geiszunia z Gwatemali, grzechu warta! Po prostu znakomita kawa, która pokazuje w profilu wszystko, co do zaoferowania ma ta wyniesiona na piedestał odmiana. Jakby wejść do kwiaciarni i dostać od pani za ladą cukierka.
2. Fine Robusta (czyli wysokiej jakości robusta)
Farma: Chácara Recanto dos lpês
Producent: Geanderson Gambarte
Kraj: Brazylia
Odmiana: Amazonian Robusta
Obróbka: Natural
Opinia roastera
Robusta jakości fine (odpowiednik specialty), nasza totalna tegoroczna herezja! Czy smakuje jak ziemia i opony? Nie, smakuje tak, że nie potrafiliśmy jej odróżnić od arabik na stole! Mnóstwo słodyczy. Przepotężne body. Sporo ciężkości, ale zbalansowanej owocowością, taką tropikalną. Jeśli lubisz dobry trunek, to i sporo rumowo-likierowych opowieści ukoi Cię do sn… Aj, jednak nie. Pomyśl, że jesteś Obelixem i wpadasz do kociołka z kofeiną. Grzech nie spróbować!
3. Blend: 50% Robusta + 50% Geisha
SAY WHAAAAAT?!?! Tak! Zmieszaliśmy robustę i gejszę, nie ma dla nas żadnych świętości!
Najniższa cena: 118,30 zł
Nowość