Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Heresy - palarnia kawy

Heresy - palarnia kawy

Mikroloty zamknięte w charakterystycznych brązowych słoiczkach to znak, że mowa o Heresy! Od 2021 reformują kawę, szerząc wiarę w farmy ponad akcesoria i rysując odjazdowe smakowe kółka ponad aptekarskie nuty.

Palarnię interesują wyłącznie nadzwyczajne ziarna od najlepszych farm i producentów. Najwyższa jakość specialty powyżej ≥86 punktów jest na wyciągnięcie ręki. Uprzedzamy, przygoda z herezjami naprawdę wciąga.

Filtrowanie i sortowanie
1 - 22 produktów z 22 dostępnych
Heresy - Elixir Unstable Filter Blend 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 13.11.2023

Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowej Gwatemali oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze! Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala (Jalapa) / jakiś ładny Producent: Jilotepeque Small holders / jakiś pros Farma: San Martin / jakaś piękna Odmiana: caturra + bourbon / coś fajnego Obróbka: washed / jakaś dobra Położenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m. / gdzieś wysoko Zbiór: zawsze świeży Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów OBRÓBKA Klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu San Martin. FARMA Kawy z San Martin to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa. OPINIA ROASTERA Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Elixir Unstable Filter Blend 1001g

Producent: Heresy

Data palenia: 13.11.2023

Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowej Gwatemali oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze! Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala (Jalapa) / jakiś ładny Producent: Jilotepeque Small holders / jakiś pros Farma: San Martin / jakaś piękna Odmiana: caturra + bourbon / coś fajnego Obróbka: washed / jakaś dobra Położenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m. / gdzieś wysoko Zbiór: zawsze świeży Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów OBRÓBKA Klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu San Martin. FARMA Kawy z San Martin to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa. OPINIA ROASTERA Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Antidotum Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 13.11.2023

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy! Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee Farma: San Coffee Odmiana: mundo novo, topazio, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m. OBRÓBKA 20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób. FARMA San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy! OPINIA ROASTERA W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Wybór Coffeedesk
HERBATA MIESIĄCA: Heresy - Cascara El Zapote Geisha 88g

Producent: Heresy

Data palenia: 27.11.2023

Oto cascara w ramach naszego projektu Herbaty Miesiąca! Cascara to suszone owoce kawowca, które można parzyć jak herbatę. W tym przypadku mamy do czynienia z cascarą  z kawy jakości specialty pochodzącej z Gwatemali. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą i kwasowością owoców tropikalnych. Napar intensywny, złożony i oblepiający usta! Kraj: Gwatemala Region: Acatenango Producent: Julio Melendez Farma: El Zapote Odmiana: geisha Obróbka: natural Położenie upraw: 1300 - 1550 m n.p.m. OBRÓBKA Mamy tu czysty owoc geishy z naturalnej obróbki. Poprosiliśmy w tym roku Julio o odseparowanie tej cascary, która potem została przebrana ręcznie w celu pozbycia się nieczystości. Matko kochana. Panie święty. Wyszła z tego orkiestra symfoniczna. FARMA El Zapote to jedna z tych farm, które wywołały w nas trudne do opisania, skrajnie pozytywne emocje. Pięknie położona u podnóża dwóch wulkanów, z dzikimi terenami na samym dole, dodaj do tego rwącą, krętą rzekę i klimat dżungli. Julio to wspaniały gość, z ogromną wiedzą o kawie i rękawem pełnym anegdot. Otwarty, chętny do eksperymentów i nietypowych praktyk - pokażemy efekty jego pracy jeszcze nie raz! KOMENTARZ ROASTERA Krótka piłka. Kiedy częstujemy ludzi tą cascarą, dostajemy pytanie czy dodawaliśmy tam cukru. I to chyba wystarczy za setkę słów! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.                                                                                                                                                                               Herbata miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne susze i oznaczamy je herbatami miesiąca. Wybierając je bezpośrednio współpracujemy z producentami, by dostarczyć Wam herbaty najwyższej jakości, ciekawym smaku i w wyjątkowej cenie. Każdą herbatę dokładnie testujemy i dostarczamy Wam polecane przepisy. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam herbatę wysokiej jakości, aby zagościła w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 44,00 zł
44,00 zł
Heresy - Gwatemala Santa Rosa Natural Caturra & Bourbon Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 13.11.2023

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali,, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020.  Palona w jasnym stopniu przeznaczona do metod przelewowych lub parzenia w kubku. Ziarna charakteryzują się słodkim, owocowym profilem z wyraźną winnością oraz wysoką intensywnością. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Nuevo Oriente Producent: mali producenci w regionie Farma: El Boqueron Odmiana: caturra, bourbon Obróbka: natural Położenie upraw: 1300 - 1500 m n.p.m. Zbiór: styczeń  2023 Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów FARMA Santa Rosa to obecnie jeden z największych regionów produkujących kawę w Gwatemali. Ten lot pochodzi ze stacji El Boqueron, do której kawę dostarczają mali producenci, uprawiający kawę w pobliżu. OBRÓBKA Natural, w tę ciut funkową stronę. Fermentacja i następnie suszenie w całym owocu. Prosto, konkretnie, bez alchemii, za to z precyzją i skillem. OPINIA ROASTERA Oprócz wysokiej karmelowo-czekoladowej słodyczy, znajdziesz tu nie mniej winno-tropikalnych klimatów i potężne ciałko. Udany balans pomiędzy sprawdzoną klasyką a sensorycznym nuworyszostwem. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Antidotum Espresso 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 09.10.2023

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy! Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku.  Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee Farma: San Coffee Odmiana: mundo novo, topazio, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m. OBRÓBKA 20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób. FARMA San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy! OPINIA ROASTERA W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Illuminati Blend Espresso 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 13.11.2023

Co powstaje z połączenia Gwatemali z Gwatemalą? Jeszcze więcej Gwatemali w Gwatemali! Ten kraj to nasz ukochany region, do którego robimy regularne wyjazdy, zawsze zaskakując się tym, jak różnorodne kawy potrafi zaserwować. Jeśli Gwatemala kojarzy Ci się z klasycznym smakiem, to Amigo, zazdrościmy Ci jak wiele masz jeszcze do odkrycia! Mamy nadzieję, że lubisz dżemik! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. Profil zbalansowany w smaku, łączący klasyczne i bardziej owocowe nuty, dostarczający wrażeń zarówno fanom tradycyjnych jak i nowoczesnego espresso. Uniwersalne espresso - zarówno pod shota jak i pod mleko. Zarówno dla kawiarni, jak i do domu. Na stałe w heretycznej ofercie! Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Producent: mali producenci z regionu Jalapa Farma: San Martin i Santa Rosa Odmiana: caturra i bourbon Obróbka: washed i natural Położenie upraw: 1600 - 2200 m n.p.m. OBRÓBKA Mamy tu połączenie mytej i naturalnej obróbki kaw odmiany caturra i bourbon. San Martin to klasyczny washed. Santa Rosa to bardziej pofermentowany naturalnie wariacik. Mytonatural blend! FARMA Kawy z San Martin i Santa Rosa to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa. Ich zbiory są łączone i wspólnie obrabiane jako jeden lot. OPINIA ROASTERA Kolejny raz stosujemy tu równanie: bardzo dobre + bardzo dobre ≤ bardzo dobre. W bazie głęboka karmelowa słodycz i mnóstwo dżemowej owocowości, takiej granatowej, z lasu. A jako joker, winno-tropikalny natural. Synergia XXI wieku. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Antidotum Filter 1001g

Producent: Heresy

Data palenia: 24.10.2023

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy! Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee Farma: San Coffee Odmiana: mundo novo, topazio, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m. OBRÓBKA 20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób. FARMA San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy! OPINIA ROASTERA W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Kostaryka Tonita Natural Cinnamon Anaerobic Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 13.11.2023

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą z wyraźną i gęstą korzenną warstwą, dojrzałą owocową kwasowością i czekoladową głębią. Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka Region: Los Santos Farma: Finca Toñita Młyn: Palmichal Odmiana: caturra Obróbka: natural cinnamon anaerobic Położenie upraw: 1450 m n.p.m. Zbiór: styczeń - luty 2023 Wynik w cuppingu: 87+ / 100 punktów OBRÓBKA I tak Olman Ureña, właściciel farmy o uroczej nazwie Toñita, postanowił przefermermentować swoją caturrę anaerobowo, w beczce. Do kociołka dorzucił świeżo zmielony cynamon i za pomocą dokładnych pomiarów pH czy koncentracji cukrów, przytrzymał ten eliksir w dzikim środowisku przez 96 godzin. Potem suszenie na afrykańskich łóżkach i mamy to. Kawcię, obok której trudno przejść obojętnie. PRODUCENT Palmichal to młyn założony bardzo niedawno, bo w 2015 roku. Młyn współpracuje z pobliskimi, topowymi farmami w regionie i wyróżnia się nowoczesnym podejściem do obróbki. Główna idea stojąca za tym przybytkiem, to chęć produkowania lotów, które będą wyróżniać się na tle pozostałych kaw z originu. OPINIA ROASTERA Czy może być bardziej heretyczna kawa? Olman fermentował te ziarna ze świeżym cynamonem w szczelnych zbiornikach. Niezwykle słodka, aromatyczna, z wyraźną i gęstą korzenną warstwą, dojrzałą owocową kwasowością i czekoladową głębią. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Illuminati Blend Espresso 1001g

Producent: Heresy

Data palenia: 13.11.2023

Co powstaje z połączenia Gwatemali z Gwatemalą? Jeszcze więcej Gwatemali w Gwatemali! Ten kraj to nasz ukochany region, do którego robimy regularne wyjazdy, zawsze zaskakując się tym, jak różnorodne kawy potrafi zaserwować. Jeśli Gwatemala kojarzy Ci się z klasycznym smakiem, to Amigo, zazdrościmy Ci jak wiele masz jeszcze do odkrycia! Mamy nadzieję, że lubisz dżemik! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. Profil zbalansowany w smaku, łączący klasyczne i bardziej owocowe nuty, dostarczający wrażeń zarówno fanom tradycyjnych jak i nowoczesnego espresso. Uniwersalne espresso - zarówno pod shota jak i pod mleko. Zarówno dla kawiarni, jak i do domu. Na stałe w heretycznej ofercie! Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Producent: mali producenci z regionu Jalapa Farma: San Martin i Santa Rosa Odmiana: caturra i bourbon Obróbka: washed i natural Położenie upraw: 1600 - 2200 m n.p.m. OBRÓBKA Mamy tu połączenie mytej i naturalnej obróbki kaw odmiany caturra i bourbon. San Martin to klasyczny washed. Santa Rosa to bardziej pofermentowany naturalnie wariacik. Mytonatural blend! FARMA Kawy z San Martin i Santa Rosa to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa. Ich zbiory są łączone i wspólnie obrabiane jako jeden lot. OPINIA ROASTERA Kolejny raz stosujemy tu równanie: bardzo dobre + bardzo dobre ≤ bardzo dobre. W bazie głęboka karmelowa słodycz i mnóstwo dżemowej owocowości, takiej granatowej, z lasu. A jako joker, winno-tropikalny natural. Synergia XXI wieku. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Antidotum Espresso 1001g

Producent: Heresy

Data palenia: 23.10.2023

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy! Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku.  Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee Farma: San Coffee Odmiana: mundo novo, topazio, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m. OBRÓBKA 20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób. FARMA San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy! OPINIA ROASTERA W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Elixir Unstable Filter Blend 404g

Producent: Heresy

Data palenia: 13.11.2023

Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowej Gwatemali oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze! Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala (Jalapa) / jakiś ładny Producent: Jilotepeque Small holders / jakiś pros Farma: San Martin / jakaś piękna Odmiana: caturra + bourbon / coś fajnego Obróbka: washed / jakaś dobra Położenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m. / gdzieś wysoko Zbiór: zawsze świeży Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów OBRÓBKA Klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu San Martin. FARMA Kawy z San Martin to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa. OPINIA ROASTERA Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Honduras Manuel Vallecillo Santa Barbara Honey Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 13.11.2023

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Kraj pochodzenia ziarna: Honduras Region: Santa Barbara Producent: Manuel Vallecillo Farma: Los Primos Odmiana: parainema Obróbka: honey Położenie upraw: 1800 m n.p.m. Wynik w cuppingu: 87.25  / 100 punktów OBRÓBKA Honey to rzadkość wśród kaw z Santa Barbara, które kupujemy co roku. Dwa poprzednie loty z Los Primos były mytymi klasyczkami. Jednak w tym roku Manuel odpicował taki proces, że szczena z ziemi i od razu wiedzieliśmy, że chcemy wrzucić ten lot w słoiki. Wiśnie przeszły delikatny depulping, który pozostawił na pestkach dość grubą warstwę miąższu. Bez przemywania Manuel pofermentował w ten sposób kawę w tanku przez 36 godzin a następnie wysuszył w 24 dni. FARMA Rok w rok kawy z Los Primos to ścisła czołówka Santa Barbary. Kawy od Manuela charakteryzują się zawsze dużą głębią i wyraźną owocowością. Okolice wioseczki El Ocotillo, bo to stamtąd pochodzi ten lot, są krainą cudownej obfitości i kopalnią perełek, które rok w rok wrzucamy do słojów. OPINIA ROASTERA Niezły wariacik. Słodkie i winne, trochę dzikie, ale dalej na smyczy. Owocowe i rześkie, borówkowe i cytrusowe, ale też winne i czekoladowe. Kawa, w której jest prawie wszystko! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Antidotum Espresso Zimowy Sweterek 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 14.11.2023

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy! Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku.  Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee Farma: San Coffee Odmiana: mundo novo, topazio, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m. OBRÓBKA 20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób. FARMA San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy! OPINIA ROASTERA W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Antidotum Filter Zimowy Sweterek 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 13.11.2023

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy! Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee Farma: San Coffee Odmiana: mundo novo, topazio, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m. OBRÓBKA 20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób. FARMA San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy! OPINIA ROASTERA W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Elixir Unstable Filter Blend Zimowy Sweterek 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 13.11.2023

Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowej Gwatemali oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze! Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala (Jalapa) / jakiś ładny Producent: Jilotepeque Small holders / jakiś pros Farma: San Martin / jakaś piękna Odmiana: caturra + bourbon / coś fajnego Obróbka: washed / jakaś dobra Położenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m. / gdzieś wysoko Zbiór: zawsze świeży Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów OBRÓBKA Klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu San Martin. FARMA Kawy z San Martin to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa. OPINIA ROASTERA Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Gwatemala Agua Tibia Castillo Family Washed Bourbon Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 20.11.2023

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą z nutami czerwonych owoców i idealnym balansem. Origin: Frijanes, Guatemala Producent: Castillo Family / Erik de la Roca Odmiana: bourbon Obróbka: washed Położenie upraw: 1700 m n.p.m. Zbiór: 2023 Wynik w cuppingu: 86.5 / 100 punktów OBRÓBKA Klasyczny łoszcik. Depulping, doba w tanku w towarzystwie spokojnej fermentacji, potem myju-myju i do suszenia. Kawka traci tę wilgoć równomiernie, dzięki częstemu przerzucaniu, mieszaniu, kotłowaniu i tarmoszeniu. Każdy wie, jak jest. FARMA Agua Tibia jest zarządzana przez naszego znajomego producenta, którego kawy z La Esperanza mieliśmy już kiedyś w piecu. Świetne warunki, wysokość i zaangażowanie całej ekipy pod przywództwem Erika sprawiają, że co rok te kawy są po prostu coraz lepsze! OPINIA ROASTERA W tym roku, oprócz gejszy-srejszy, mamy bardziej przyziemny lot od Agua Tibia. Bourbonik w swej najlepszej formie: owocowa soczystość z akcentem kwiatowym i czekolado-karmelem w tle. Kawa taka, że wypijesz dwa litry i się nie znudzi. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko            o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Kostaryka Vista al Chirripo Urena Rojas Family Anaerobic Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 20.11.2023

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się intensywną kwiatowością, głęboką owocową słodyczą i kompleksowością. Origin: Kostaryka, Brunca region Producent: rodzina Ureña-Rojas Farma: Cafe Rivense Odmiana: caturra Obróbka: natural anaerobic Położenie upraw: 1800 m n.p.m. Zbiór: 2023 Wynik w cuppingu: 87.5 / 100 punktów OBRÓBKA Najpierw wiśnie przechodzą krótki proces wstępnego suszenia, a następnie zamykane są na 2 lub 3 dni w szczelnych tankach, do fermentacji z ograniczoną ilością tlenu. Potem suszenie na długich afrykańskich stołach pod czymś, co wygląda jak foliak dziadków na RODosie, no wiesz, tam gdzie rosną pomidorki, ogóreczki. Tylko tak z siedem razy dłuższe. FARMA Rodzinny biznes państwa Ureña, w którym wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku. Jeździmy tam już od trzech lat i to jest piękna sprawa. Vista al Chirripo to najwyżej położona plantacja na farmie, gdzie tuż obok drzewek niniejszej caturry stoi niewielki drewniany domek, z oknami rozpostartymi na najwyższy szczyt w kraju. Tego nie da się  opisać  słowami, ale jeśli chcesz komuś zaimponować najbardziej w życiu, zabierzesz tego kogoś właśnie tam i poczekajcie razem na wschód słońca przy filiżance kawki. Tylko nie zabij nastroju pytaniem o liczbę klików, pliska. OPINIA ROASTERA Wychodzi na to, że co roku, od samego początku istnienia słoików, prezentujemy inny lot z plotu Vista al Chirripo! Tym razem anaerobowa caturra, obfita w intensywne, winno-owocowe kąski. Tłuściutkie body. Ciągnie się w afterze. Plus strzał z kwiatka na deser. Czy warto? Does the pope shit in the woods?! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Pastor Universal Blend Zimowy Sweterek 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 13.11.2023

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemniej, przeznaczona do parzenia w ekspresie, kawiarce, french pressie lub w przelewowych metodach parzenia czy zalania w kubku. Profil o niskiej kwasowości, wysokiej słodyczy oraz wyraźniejszej goryczy. To najbardziej budżetowa kawa w ofercie Heresy i być może najbardziej heretyczna! Pastor jest blendem kaw z poprzedniego sezonu, który udowadnia, że nie ma nic złego w transparentnym mówieniu o dacie zbiorów! Palimy tę kawę ciemniej, choć     w taki sposób, aby nadawała się do różnych metod parzenia. Sprawdzi się szczególnie dobrze w ekspresie lub kawiarce, a dla fanów niższej kwasowości, większej goryczy          i ciemniejszych, czekoladowo-karmelowych nut, także w metodach przelewowych. Dlatego nazywamy go blendem uniwersalnym. Pastor nie oferuje kawom życia wiecznego, ale daje drugie tym, które na to zasłużyły! CO TO ZA HEREZJA W niemal każdej palarni zostaje trochę kawy z poprzednich zbiorów, kiedy wjeżdżają już nowe, świeższe, z ostatniego cropu. Te ziarna często wciąż są dobre, szczególnie jeśli ich jakość była wysoka od samego początku, choć zazwyczaj zdarza się, że tracą trochę na intensywności a czasem pojawiają się w nich nuty, kojarzące się z drewnem. Są różne pomysły na ich zagospodarowanie. Sporo palarni sprzedaje je w cenie regularnej, bez ujawniania informacji o dacie zbiorów, niektóre dorzucają do tańszych blendów, inne próbują ukryć smak ciemniejszym paleniem lub aromatyzacją. Aby podkreślić w naszej ofercie nacisk na świeże, aktualne cropy, zawsze w opisie kaw podajemy ich daty. Marzy nam się, by był to branżowy standard! By konsument mógł bardziej świadomie oceniać jakość i świeżość w stosunku do ceny. Tymczasem w samych “past cropach” nie ma nic złego, jeśli powiemy o tym wprost i odpowiednio niżej je wycenimy. Być może to jedno z niewielu takich podejść na rynku, ale czas wnieść trochę więcej transparentności w temacie kaw z poprzednich zbiorów! OPIS KAWY Odmiana: blend Obróbka: blend Producent: blend Farma: blend Origin: blend Położenie upraw: różnie Zbiór: zbiory z poprzedniego sezonu! Wynik w cuppingu: kawy ocenione na minimum 86 / 100 punktów podczas cuppingów na świeżym ziarnie OPINIA ROASTERA Jeśli jesteś coffee geekiem, który szuka w kawie kwiatków i owocków, znajdziesz ich całą gamę w naszej sezonowej ofercie! Jeśli za to wolisz ciemniejsze, klasyczne kawy lub szukasz prezentu dla wujka, babci czy kogoś, kto jeszcze nie poznał świata kawy specialty - mamy to! To intensywna kawa o wysokiej słodyczy, niskiej kwasowości i wyraźnej, choć przyjemnej goryczce (coś jak czekolada 85%), a dzięki wykorzystaniu ziaren z poprzednich zbiorów, ma też dużo niższą cenę, bo sprzedajemy ją “po kosztach”! To też nasz sposób na less waste, bo trochę świetnego ziarna zostało w naszym magazynie.. I tak powstał Pastor. Zdrówko! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Illuminati Blend Espresso Zimowy Sweterek 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 14.11.2023

Co powstaje z połączenia Gwatemali z Gwatemalą? Jeszcze więcej Gwatemali w Gwatemali! Ten kraj to nasz ukochany region, do którego robimy regularne wyjazdy, zawsze zaskakując się tym, jak różnorodne kawy potrafi zaserwować. Jeśli Gwatemala kojarzy Ci się z klasycznym smakiem, to Amigo, zazdrościmy Ci jak wiele masz jeszcze do odkrycia! Mamy nadzieję, że lubisz dżemik! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. Profil zbalansowany w smaku, łączący klasyczne i bardziej owocowe nuty, dostarczający wrażeń zarówno fanom tradycyjnych jak i nowoczesnego espresso. Uniwersalne espresso - zarówno pod shota jak i pod mleko. Zarówno dla kawiarni, jak i do domu. Na stałe w heretycznej ofercie! Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Producent: mali producenci z regionu Jalapa Farma: San Martin i Santa Rosa Odmiana: caturra i bourbon Obróbka: washed i natural Położenie upraw: 1600 - 2200 m n.p.m. OBRÓBKA Mamy tu połączenie mytej i naturalnej obróbki kaw odmiany caturra i bourbon. San Martin to klasyczny washed. Santa Rosa to bardziej pofermentowany naturalnie wariacik. Mytonatural blend! FARMA Kawy z San Martin i Santa Rosa to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa. Ich zbiory są łączone i wspólnie obrabiane jako jeden lot. OPINIA ROASTERA Kolejny raz stosujemy tu równanie: bardzo dobre + bardzo dobre ≤ bardzo dobre. W bazie głęboka karmelowa słodycz i mnóstwo dżemowej owocowości, takiej granatowej, z lasu. A jako joker, winno-tropikalny natural. Synergia XXI wieku. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Gwatemala Agua Tibia Geisha Washed Filter 126g

Producent: Heresy

Data palenia: 20.11.2023

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką kwiatowością, cukierkową słodyczą oraz fantastycznym balansem. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Frijanes Producent: Castillo Family / Erik de la Roca  Odmiana: Geisha Obróbka: Washed Położenie upraw: 1700 m n.p.m. Zbiór: luty 2023 Wynik w cuppingu: 88+ / 100 punktów OBRÓBKA Po zbiorze kawa wrzucana jest do maszynku do mielenia, która pozbywa się owocu. Następnie, już naga, trafia do tanków fermentacyjnych na 24 godziny. A potem rozrzucana jest do suszenia na afrykańskich łóżkach. Proces przeprowadzany jest profesorsko - zero nieczystości, za to wyciśniętych jest tu z tej gejszuni 100% mięcha. FARMA Agua Tibia jest zarządzana przez naszego znajomego producenta, którego kawy z La Esperanza mieliśmy już kiedyś w piecu. Świetne warunki, wysokość i zaangażowanie całej ekipy pod przywództwem Erika sprawiają, że co rok te kawy są po prostu coraz lepsze! OPINIA ROASTERA Tak, wiem, niby gejsza-srejsza, ale wiesz jak jest. Po prostu znakomita kawa, która pokazuje w profilu to co do zaoferowania ma ta wyniesiona na piedestał odmiana. Wyraźna, intensywna kwiatowość – check. Wysoka, cukierkowa słodycz – mamy to. Owocowe nuty w tle – najak! No i ten długi, czekoladowo-karmelowy finisz. Komplecik, psze Państwa. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Honduras Jairon Moreno Santa Barbara Washed Parainema Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 20.11.2023

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą z nutami jagodowymi, cytrusowymi i kwiatowymi. Origin: Santa Barbara, Honduras Producent: Jairon Moreno Odmiana: parainema Obróbka: washed Położenie upraw: 1500 m n.p.m. Zbiór: 2023 Wynik w cuppingu: 87.5 / 100 punktów OBRÓBKA Klasyczny łoszcik. Depulping, doba do dwóch w tanku w towarzystwie spokojnej fermentacji, potem myju-myju i do suszenia. Kawka traci tę wilgoć równomiernie, dzięki częstemu przerzucaniu, mieszaniu, kotłowaniu i tarmoszeniu. Każdy wie, jak jest. PRODUCENT Jairon to stary wyga, proszę państwa, trzecia generacja producentów. Zaangażowany w kawowe działania w Santa Barbara od dziecka. Jednak to dopiero trzeci sezon, kiedy produkuje mikroloty po swojemu, na własnej farmie. A przy okazji pierwszy sezon, kiedy kupujemy jego soczystą parainemę. Witamy na pokładzie, Jairon! OPINIA ROASTERA Santa Barbara + parainema + Jairon = soczysta bomba, ale taka, że nawet się nie spodziewasz. Nawet nie wiedziałxś, że tak się da! Potok borówkowo-porzeczkowych historii, z cytrusowo-kwiatowym anturażem. Właśnie te kawy to sztandarowy oręż w niekończącej się kampanii, sławiącej jeden z najwspanialszych kawowych regionów świata. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Heresy to polska palarnia kawy, oferująca ziarna jakości specialty ocenione przynajmniej na 86 punktów na 100 możliwych. Brak określania nut smakowych, skupienie na roli farmerów, niepodawanie przepisów parzenia, czy słoiki o pojemności 252 gramów, to tylko niektóre z „herezji” głoszonych przez założycieli marki Heresy, dzięki którym chcą reformować podejście do kawy.

Twórcami Heresy są Piotr Jeżewski - Q-Grader i Vice Mistrz Polski Roasting 2020 oraz Karolina Kosno, wcześniej związana z Coffeedesk i Specialty Coffee Association.

Heresy - kawa i jej wyróżniki

Palarnia Heresy stawia na selekcję najciekawszych mikrolotów, podkreślając przede wszystkim rolę farmy, gdzie kształtuje się większość smaku kawy. Właściciele cenią stałą współpracę z farmerami, bezpośrednią i zrównoważoną dystrybucję oraz regularnie wyjeżdżają na plantacje.

Produkowana przez Heresy kawa pakowana jest w wygodne słoiczki w pełni nadające się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. Etykieta opisuje smak kawy Heresy w formie intuicyjnego wykresu kołowego, na który składają się nuty owocowe, kwiatowe lub pochodne reakcji Maillarda w różnych proporcjach. Widać zatem jak dużo w gotowej kawie będzie można wyczuć cytrusów, słodyczy, kwiatowości i innych smaków.

Heresy coffee najczęściej zamknięta jest w opakowaniu o niestandardowej gramaturze 252g. Dlaczego? Poza przełamywaniem standardów, jednym z argumentów właścicieli jest fakt, że 252 jest podzielne przez 6, a standardowa proporcja zmielonych ziaren kawy do wody, w metodach przelewowych, to 6g do 100g.

Palarnia Heresy - oferta specialty

Heresy palarnia ma ciągle zmieniającą się ofertę najwyższej jakości kaw do metod przelewowych i do espresso. Upolować można zatem różne odmiany kawy z Kenii, Etiopii, Brazylii i innych krajów, poddawane najróżniejszym obróbkom. Wszystko, aby pokazać jak najwięcej dobrych i ciekawych smaków kawy. Zmienność portfolio zdecydowanie zadowoli odkrywców nowych, kawowych smaków.

Jednak w ofercie palarni jest jedna stała pozycja - Heresy Elixir. Soczysty, słodki i owocowy blend kawy z Hondurasu i innego wybranego przez roastera rejonu. Idealna kawa do metod przelewowych na co dzień! Ta kawa Heresy dostępna jest w pojemnościach 252g i 1001g. Mniejsza - w sam raz na spróbowanie - i większa - kiedy już ją pokochacie!