Heresy - palarnia kawy

Heresy - palarnia kawy

Mikroloty zamknięte w charakterystycznych brązowych słoiczkach to znak, że mowa o Heresy! Od 2021 reformują kawę, szerząc wiarę w farmy ponad akcesoria i rysując odjazdowe smakowe kółka ponad aptekarskie nuty.

Palarnię interesują wyłącznie nadzwyczajne ziarna od najlepszych farm i producentów. Najwyższa jakość specialty powyżej ≥86 punktów jest na wyciągnięcie ręki! Uprzedzamy, przygoda z herezjami naprawdę wciąga.

Filtry
1 - 27 produktów z 27 dostępnych
Sortuj według:
Heresy - Elixir Unstable Filter Blend 252g

Data palenia: 28.08.2023

Producent: Heresy

Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% słodkiej Gwatemali oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zaczać przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze! Pochodzenie: Huehuetenango, Gwatemala / inne Producent: Diana i Hector Ovalle / inni Farma: Las Codornices / inna Odmiana: caturra / inne Obróbka: washed / inne Położenie upraw: 1900 m n.p.m. / inne Zbiór: zawsze świeży Wynik w cuppingu: zawsze minimum 86 / 100 punktów OBRÓBKA Klasyczny washed, tak jak pan przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach suchej części Huehuetenango. FARMA Las Codornices to wyjątkowe miejsce – farma położona w samym sercu najbardziej suchego obszaru w Huehuetenengo, gdzie… nikt nie uprawia kawy. No, prawie nikt! Diana i Hector stworzyli unikatowy terroir, dokonując niemal niemożliwego. Plantacja nawadniana jest przy użyciu skrupulatnie zaprojektowanego systemu irygacyjnego, opartego na zbiornikach retencyjnych oraz wodzie z rzeki, płynącej w dolinie. Oryginał na skalę światową! OPINIA ROASTERA Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Elixir Unstable Filter Blend 1001g

Data palenia: 04.09.2023

Producent: Heresy

Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% słodkiej Gwatemali oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zaczać przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze! Pochodzenie: Huehuetenango, Gwatemala / inne Producent: Diana i Hector Ovalle / inni Farma: Las Codornices / inna Odmiana: caturra / inne Obróbka: washed / inne Położenie upraw: 1900 m n.p.m. / inne Zbiór: zawsze świeży Wynik w cuppingu: zawsze minimum 86 / 100 punktów OBRÓBKA Klasyczny washed, tak jak pan przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach suchej części Huehuetenango. FARMA Las Codornices to wyjątkowe miejsce – farma położona w samym sercu najbardziej suchego obszaru w Huehuetenengo, gdzie… nikt nie uprawia kawy. No, prawie nikt! Diana i Hector stworzyli unikatowy terroir, dokonując niemal niemożliwego. Plantacja nawadniana jest przy użyciu skrupulatnie zaprojektowanego systemu irygacyjnego, opartego na zbiornikach retencyjnych oraz wodzie z rzeki, płynącej w dolinie. Oryginał na skalę światową! OPINIA ROASTERA Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Antidotum Filter 252g

Data palenia: 04.09.2023

Producent: Heresy

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy! Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee Farma: San Coffee Odmiana: mundo novo, topazio, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m. OBRÓBKA 20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób. FARMA San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy! OPINIA ROASTERA W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Gwatemala Santa Rosa Natural Caturra & Bourbon Filter 252g

Data palenia: 11.09.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali,, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020.  Palona w jasnym stopniu przeznaczona do metod przelewowych lub parzenia w kubku. Ziarna charakteryzują się słodkim, owocowym profilem z wyraźną winnością oraz wysoką intensywnością. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Nuevo Oriente Producent: mali producenci w regionie Farma: El Boqueron Odmiana: caturra, bourbon Obróbka: natural Położenie upraw: 1300 - 1500 m n.p.m. Zbiór: styczeń  2023 Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów FARMA Santa Rosa to obecnie jeden z największych regionów produkujących kawę w Gwatemali. Ten lot pochodzi ze stacji El Boqueron, do której kawę dostarczają mali producenci, uprawiający kawę w pobliżu. OBRÓBKA Natural, w tę ciut funkową stronę. Fermentacja i następnie suszenie w całym owocu. Prosto, konkretnie, bez alchemii, za to z precyzją i skillem. OPINIA ROASTERA Oprócz wysokiej karmelowo-czekoladowej słodyczy, znajdziesz tu nie mniej winno-tropikalnych klimatów i potężne ciałko. Udany balans pomiędzy sprawdzoną klasyką a sensorycznym nuworyszostwem. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Antidotum Espresso 252g

Data palenia: 11.09.2023

Producent: Heresy

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy! Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku.  Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee Farma: San Coffee Odmiana: mundo novo, topazio, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m. OBRÓBKA 20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób. FARMA San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy! OPINIA ROASTERA W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Illuminati Blend Espresso 252g

Data palenia: 11.09.2023

Producent: Heresy

Co powstaje z połączenia Gwatemali z Gwatemalą? Jeszcze więcej Gwatemali w Gwatemali! Ten kraj to nasz ukochany region, do którego robimy regularne wyjazdy, zawsze zaskakując się tym, jak różnorodne kawy potrafi zaserwować. Jeśli Gwatemala kojarzy Ci się z klasycznym smakiem, to Amigo, zazdrościmy Ci jak wiele masz jeszcze do odkrycia! Mamy nadzieję, że lubisz dżemik! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. Profil zbalansowany w smaku, łączący klasyczne i bardziej owocowe nuty, dostarczający wrażeń zarówno fanom tradycyjnych jak i nowoczesnego espresso. Uniwersalne espresso - zarówno pod shota jak i pod mleko. Zarówno dla kawiarni, jak i do domu. Na stałe w heretycznej ofercie! Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Producent: mali producenci z regionu Jalapa Farma: San Martin i Santa Rosa Odmiana: caturra i bourbon Obróbka: washed i natural Położenie upraw: 1600 - 2200 m n.p.m. OBRÓBKA Mamy tu połączenie mytej i naturalnej obróbki kaw odmiany caturra i bourbon. San Martin to klasyczny washed. Santa Rosa to bardziej pofermentowany naturalnie wariacik. Mytonatural blend! FARMA Kawy z San Martin i Santa Rosa to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa. Ich zbiory są łączone i wspólnie obrabiane jako jeden lot. OPINIA ROASTERA Kolejny raz stosujemy tu równanie: bardzo dobre + bardzo dobre ≤ bardzo dobre. W bazie głęboka karmelowa słodycz i mnóstwo dżemowej owocowości, takiej granatowej, z lasu. A jako joker, winno-tropikalny natural. Synergia XXI wieku. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Gwatemala El Llano Washed Yellow Catuai Filter 252g

Data palenia: 11.09.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się czystym i owocowym charakterem, dopełnionym wyraźnymi nutami owocowymi. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Acatenango Producent: Raul Perez Farma: El Llano Odmiana: Yellow catuai Obróbka: Washed Położenie upraw: 1600 m n.p.m. Zbiór: styczeń - luty 2022 Wynik w cuppingu: 86.5 / 100 punktów OBRÓBKA Zebrane owoce fermentują sobie nawet do 40 godzin po zbiorze, i dopiero wtedy zostają łuskane ze skórki. Suszenie po królewsku - na afrykańskich łóżkach. W wyniku wieloletnich eksperymentów, Raul zawsze zachowuje grubą warstwę ziaren, które miesza co 40-60 minut, w zależności od nasłonecznienia, które panuje w danym momencie. Cały proces suszenia trwa 12-14 dni. FARMA El LLano to farma, której teren zaczyna się dosłownie kilka metrów od drzwi wejściowych do domu Raula. Położona w przepięknym regionie Acatenango, jest młodszą siostrą bardziej popularnej La Soledad. OPINIA ROASTERA Ten lot pokazuje jak odmiana botaniczna i odpowiednie podejście w procesie może zmienić profil kawy, która rośnie kilkadziesiąt metrów obok bardziej klasycznej caturry. Yellow catuai to znacznie więcej owocowości, kompleksowości oraz nut kwiatowych! Ostatnie cztery lata rok w rok cuppuję ten lot od Raula i za każdym razem jest to moja ulubiona kawa z El Llano. Czysta jak łza i słodka jak mirabelka z przydrożnej wiejskiej drogi. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Brazylia Campo Alegre Obata Natural Filter 252g

Data palenia: 25.06.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Zaskakujący profil nietypowy dla ziaren z Brazylii, wyczuwalne tropikalne owoce i  winne nuty. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Campo das Vertentes Producent: Henrique Cambria Farma: Campo Alegre Odmiana: obata Obróbka: natural Położenie upraw: 1000 - 1200 m n.p.m. Wynik w cuppingu: 87.25  / 100 punktów OBRÓBKA Tak zwany “natural in pile”. Owoce w całym owocu rozrzucane są na afrykańskie łóżka, a następnie formowany jest specjalny kształt długiego stożka. Ograniczony dostęp powietrza powoduje wzrost temperatury we wnętrzu kupki, co powoduje przyspieszenie procesów fermentacyjnych. To one są odpowiedzialne sa owocową głębie i winny charakter tej przesłodkiej kawy! FARMA Campo Alegre to farma należąca do prawdziwej legendy brazylijskiej kawy – Henrique Cambrii. W zeszłe lato Henrique ugościł nas w swym pięknym domu, z którego uczyniliśmy bazę wypadową w okoliczne farmy. Wiedza, doświadczenie i worek niesamowitych anegdot – chłonęliśmy wszystko od tego niesamowitego gościa do późnych godzin nocnych. OPINIA ROASTERA Niezły wariacik. Słodkie i winne, trochę dzikie, ale dalej na smyczy. Owocowe i rześkie, ale też czekoladowe i głębokie. No chyba się udało! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Antidotum Filter 1001g

Data palenia: 04.09.2023

Producent: Heresy

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy! Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee Farma: San Coffee Odmiana: mundo novo, topazio, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m. OBRÓBKA 20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób. FARMA San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy! OPINIA ROASTERA W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Antidotum Espresso 1001g

Data palenia: 04.09.2023

Producent: Heresy

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy! Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku.  Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee Farma: San Coffee Odmiana: mundo novo, topazio, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m. OBRÓBKA 20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób. FARMA San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy! OPINIA ROASTERA W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Illuminati Blend Espresso 1001g

Data palenia: 18.09.2023

Producent: Heresy

Co powstaje z połączenia Gwatemali z Gwatemalą? Jeszcze więcej Gwatemali w Gwatemali! Ten kraj to nasz ukochany region, do którego robimy regularne wyjazdy, zawsze zaskakując się tym, jak różnorodne kawy potrafi zaserwować. Jeśli Gwatemala kojarzy Ci się z klasycznym smakiem, to Amigo, zazdrościmy Ci jak wiele masz jeszcze do odkrycia! Mamy nadzieję, że lubisz dżemik! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. Profil zbalansowany w smaku, łączący klasyczne i bardziej owocowe nuty, dostarczający wrażeń zarówno fanom tradycyjnych jak i nowoczesnego espresso. Uniwersalne espresso - zarówno pod shota jak i pod mleko. Zarówno dla kawiarni, jak i do domu. Na stałe w heretycznej ofercie! Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Producent: mali producenci z regionu Jalapa Farma: San Martin i Santa Rosa Odmiana: caturra i bourbon Obróbka: washed i natural Położenie upraw: 1600 - 2200 m n.p.m. OBRÓBKA Mamy tu połączenie mytej i naturalnej obróbki kaw odmiany caturra i bourbon. San Martin to klasyczny washed. Santa Rosa to bardziej pofermentowany naturalnie wariacik. Mytonatural blend! FARMA Kawy z San Martin i Santa Rosa to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa. Ich zbiory są łączone i wspólnie obrabiane jako jeden lot. OPINIA ROASTERA Kolejny raz stosujemy tu równanie: bardzo dobre + bardzo dobre ≤ bardzo dobre. W bazie głęboka karmelowa słodycz i mnóstwo dżemowej owocowości, takiej granatowej, z lasu. A jako joker, winno-tropikalny natural. Synergia XXI wieku. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Kenia Endebess Natural Kenyan Varietals Filter 252g

Data palenia: 11.09.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się cukierkową słodyczą, kwasowością dojrzałej borówki i jedwabistą teksturą. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Northern Rift Valley Farma: Endebess Estate Odmiana: Kenyan varietals mix Obróbka: natural Położenie upraw: 1750 - 1950 m n.p.m. Zbiór: listopad - grudzień 2022 Wynik w cuppingu: 87,5 / 100 punktów OBRÓBKA W pobliżu farmy płynie sobie niewielka rzeka Koitobos – dojrzałe owoce są przemywane wodą pobieraną z tego właśnie ruczaju, a następnie suszone w całości na afrykańskich (a jakże!) łóżkach. Proces trwa zazwyczaj od 21 do 28 dni. FARMA Endebess Estate to plantacja znajdująca się w trochę mniej popularnym regionie Kenii, Northern Rift Valley, bardzo blisko granicy z Ugandą. Sama farma leży u podnóża góry Elgon, wygasłego już wulkanu, leżącego na pograniczu państw. OPINIA ROASTERA Kenia natural! Ale jak to? Coraz częściej ten proces pojawia się w kawach z kraju kojarzonego jako mekka mytej obróbki. Przez ostatnich kilka lat piliśmy trochę tych kenijskich naturali, ale to pierwszy, który zasmakował nam na 100%. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Kostaryka La Guaca Sealed Fermentation Black Honey Catuai Filter 252g

Data palenia: 18.09.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się potężną słodyczą, winną kwasowością i owocowo-kwiatowym profilem. Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka Region: Brunca Producent: rodzina Ureña Farma: Cafe Rivense Odmiana: catuai Obróbka: sealed fermentation black honey Położenie upraw: 1700 m n.p.m. Zbiór: 2023 Wynik w cuppingu: 87+ / 100 punktów OBRÓBKA Tutaj Regulo z synami poszli na całość. Zanim kawka została przeprocesowana jako black honey (multum miąższu na ziarnie), fermentowała sobie ponad dobę w szczelnie zamkniętych kontenerach. Cały proces był oczywiście przez te fachury kontrolowany, bo przecież chcemy pić kawę, a nie kombuchę, prawda? Wyszła z tego szalona impreza, ale bez kaca nad ranem! FARMA Kawy od Cafe Rivense to kolejny direct trade wśród naszych heretycznych pozycji. Tę przepiękną farmę, położoną pośród najzieleńszych gór centralnej Kostaryki, odwiedziliśmy w zeszłym marcu. Rodzinny biznes państwa Ureña, w którym wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku. La Guaca to wysoko położona plantacja na farmie, gdzie uprawiany jest praktycznie tylko jeden szczep - catuai - chyba najpopularniejsza odmiana w tych kawowych rejonach. OPINIA ROASTERA Kawa o turbo intensywnym, trochę zwariowanym profilu. Jest funk, jest owoc, jest trochę naturalnego winka. Wszystko pięknie domknięte. Jakby odziana w smokingi orkiestra filharmonii zagrała cover Carla Carltona. Gdybyśmy podawali nuty smakowe, to bym napisał, że nawet guma balonowa. No, ale nie dajemy. Więc nie piszę! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Brazylia Campo Alegre Henrique Cambria Natural Topazio Filter 252g (outlet)

Data palenia: 08.05.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Zaskakujący profil nietypowy dla ziaren z Brazylii, słodki z wyraźnym owocowo-winnym charakterem. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Campo das Vertentes Farma: Campo Alegre Producent: Henrique Cambria Odmiana: topazio Obróbka: natural in pile Położenie upraw: 1000 - 1200 m n.p.m. Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów OBRÓBKA Tak zwany “natural in pile”. Owoce w całym owocu rozrzucane są na afrykańskie łóżka, a następnie formowany jest specjalny kształt długiego stożka. Ograniczony dostęp powietrza powoduje wzrost temperatury we wnętrzu kupki, co powoduje przyspieszenie procesów fermentacyjnych. To one są odpowiedzialne sa owocową głębie i winny charakter tej przesłodkiej kawy! FARMA Campo Alegre to farma należąca do prawdziwej legendy brazylijskiej kawy – Henrique Cambrii. W zeszłe lato Henrique ugościł nas w swym pięknym domu, z którego uczyniliśmy bazę wypadową w okoliczne farmy. Wiedza, doświadczenie i worek niesamowitych anegdot – chłonęliśmy wszystko od tego niesamowitego gościa do późnych godzin nocnych. OPINIA ROASTERA Mówienie o “nietypowych Brazyliach” powoli staje się anachroniczne, gdyż od wielu lat mikroloty z tego kraju udowadniają jak szkodliwe mogą być stereotypy. I dlatego trzeci sezon z rzędu oferujemy tu owocowo-winne, głębokie kawy z Campo das Vertentes, produkowane przez najlepszych producentów w kraju! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Najniższa cena: 69,00 zł
Heresy - Cascara El Zapote Geisha 88g

Data palenia: 12.11.2022

Producent: Heresy

Cascara to suszone owoce kawowca, które można parzyć jak herbatę. W tym przypadku mamy do czynienia z cascarą  z kawy jakości specialty pochodzącej z Gwatemali. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą i kwasowością owoców tropikalnych. Napar intensywny, złożony i oblepiający usta! Kraj: Gwatemala Region: Acatenango Producent: Julio Melendez Farma: El Zapote Odmiana: geisha Obróbka: natural Położenie upraw: 1300 - 1550 m n.p.m. Zbiór: luty 2022 OBRÓBKA Mamy tu czysty owoc geishy z naturalnej obróbki. Poprosiliśmy w tym roku Julio o odseparowanie tej cascary, która potem została przebrana ręcznie w celu pozbycia się nieczystości. Matko kochana. Panie święty. Wyszła z tego orkiestra symfoniczna. FARMA El Zapote to jedna z tych farm, które wywołały w nas trudne do opisania, skrajnie pozytywne emocje. Pięknie położona u podnóża dwóch wulkanów, z dzikimi terenami na samym dole, dodaj do tego rwącą, krętą rzekę i klimat dżungli. Julio to wspaniały gość, z ogromną wiedzą o kawie i rękawem pełnym anegdot. Otwarty, chętny do eksperymentów i nietypowych praktyk - pokażemy efekty jego pracy jeszcze nie raz! KOMENTARZ ROASTERA Krótka piłka. Kiedy częstujemy ludzi tą cascarą, dostajemy pytanie czy dodawaliśmy tam cukru. I to chyba wystarczy za setkę słów! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Heresy - Kenia Thiririka Githembe AB Washed Filter 252g

Data palenia: 31.07.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020.  Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką owocowością, soczystością i pełną słodyczą. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Kiambu Producent: Muhara Factory Odmiana: SL 28, SL 34, Ruiru 11, Batian Obróbka: washed Położenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m. Zbiór: styczeń - luty 2022 Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów OBRÓBKA Myta obróbka ma się do Kenii tak, jak wódeczka na stole do polskich imienin.  Typowe i musi być! Przed odarciem z godn…, przepraszam, z wiśni ziarna są najpierw sortowane. Potem spędzają noc na szalonych rzeczach, w sensie, że fermentują. Następnego dnia chlust wodą na odmułkę! No a potem od ośmiu, do nawet czternastu dni suszenia... FARMA Kilkuset małych farmerów, ręcznie zbierane, wyselekcjonowane owoce, wszystko to ląduje w należącej do kooperatywy stacji myjącej i tam jest ogarniane przez prawdziwych prosów, którzy wiedzą co jest pięć, a co osiemdziestiąt siedem i wyżej. Kenijski klasyk, tak tam to działa niemal zawsze. OPINIA ROASTERA Kolejna kenijska klasyka w najlepszym wydaniu. Czysta, dżemorowo słodka, intensywna, owocowo-kompotowa i stabilna jak prawie zawsze frank szwajcarski. No i chyba nie da się jej zepsuć. W wydaniu do espresso - totalna kumulacja smaku! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Heresy - Uganda Naginzole Bulambuli Natural Filter 252g

Data palenia: 18.09.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Ugandy, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą owoców tropikalnych oraz nutami winnymi. Kraj pochodzenia ziarna: Uganda Farma: Ibero, Bulambuli Odmiana: SL28 i SL14 Obróbka: natural Położenie upraw: 1700 - 2300 m n.p.m. Zbiór: luty 2023 Wynik w cuppingu: 87.5 / 100 punktów OBRÓBKA Klasyka gatunku. Wiśnie są suszone w całości, trochę w cieniu, trochę na słoneczku! FARMA Kilkuset małych producentów dostarcza wiśnie do stacji myjącej Bulambuli. Wszystkie te mini-farmy są przedsięwzięciami mocno rodzinnymi. Bardzo podobnie jak w Kenii. Kolejna zbieżność: mamy tu znane kenijskie odmiany SL, w tym przypadku 14 i 28, pochodzące z wysokich partii. Wspominaliśmy coś o podobieństwie z Kenią? Kawa, o której czytasz, uprawiana jest na granicy z tym krajem, po drugiej stronie góry Elgon. OPINIA ROASTERA Powiedzielibyśmy, że taki archetypowy afrykański naturalek. Wyczuwalny proces, ale nie brutalnie. Sporo owocu, kwiatek w tle. Zbalansowane. No dobre! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Heresy - Rwanda Nova Bukure Natural Bourbon Filter 252g

Data palenia: 10.07.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się ogromną słodyczą, pełnym body oraz kompleksowymi nutami czerwonych owoców i kwiatów. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda Region: Bukure Producent: Nova Coffee / smallholder farmers Odmiana: Bourbon Obróbka: Natural Położenie upraw: 1800 - 2000 m n.p.m. Zbiór: lipiec 2022 Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów OBRÓBKA Ten lot został przeprocesowany jako natural – zebrane owoce zostały rozłożone do suszenia bez obróbki wstępnej i oddzielania pestki od reszty wiśni. Mamy tu typową dla tego procesu, wysoką, owocową słodycz, ale i wspaniale uchwyconą charakterystykę samego ziarna. Profeska! FARMA Nova Coffee jest w rękach Agnes i Felixa, małżeństwa, które założyło firmę stosunkowo niedawno, bo w 2015 roku. To zarówno producenci kawy ze 155 hektarowej farmy, jak i współpracujący z tysiącami małych producentów eksporterzy. Całość upraw położona jest w północnej części kraju, wokół jeziora Muhazi – wygoogluj sobie, coś pięknego. OPINIA ROASTERA Mieliłem kilkanaście kaw na cupping, jak zawsze w ślepej próbie, i nie mogłem nie zatrzymać się przy aromacie tego lotu. Jego cukierkowy, owocowo-kwiatowy charakter to coś, czego szukamy zawsze w najbardziej ekscytujących kawciach świata. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Heresy - Kenia Karani AA Washed Kenyan Varietals Filter 252g

Data palenia: 18.09.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką owocowością, soczystością i pełną słodyczą. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Kirinyaga Producent: Karani washing station Odmiana: Kenyan varietals mix Obróbka: washed Położenie upraw: 1800 m n.p.m. Zbiór: grudzień 2022 Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktów OBRÓBKA Myta obróbka ma się do Kenii tak, jak wódeczka na stole do polskich imienin.  Typowe i musi być! Przed odarciem z godn…, przepraszam, z wiśni ziarna są najpierw sortowane. Potem spędzają noc na szalonych rzeczach, w sensie, że fermentują. Następnego dnia chlust wodą na odmułkę! No a potem od ośmiu, do nawet czternastu dni suszenia... FARMA Kilkuset małych farmerów, ręcznie zbierane, wyselekcjonowane owoce, wszystko to ląduje w należącej do kooperatywy stacji myjącej i tam jest ogarniane przez prawdziwych prosów, którzy wiedzą co jest pięć, a co osiemdziestiąt siedem i wyżej. Kenijski klasyk, tak tam to działa niemal zawsze. OPINIA ROASTERA Kolejna świeża, owocowa bomba! Mnóstwo głębi, słodyczy i lemoniadowej świeżości. Kenie z tego sezonu to prima sort. Pan Oppenheimer byłby dumny! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Heresy - Gwatemala Monte Verde Washed Filter 252g

Data palenia: 25.06.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się głęboką, karmelową słodyczą oraz dojrzałą owocową kwasowością. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Acatenango Producent: Roxana & Mariela Melendez Farma: Monte Verde Odmiana: anacafe 14 Obróbka: washed Położenie upraw: 1450 - 1700 m n.p.m. Zbiór: styczeń - luty 2022 Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów OBRÓBKA Zebrane owoce są łuskane i  fermentują sobie w tanku przez 24 godziny. Wszystko dzieje się w niewielkiej stacji myjącej, zbudowanej przez siostry Melendez kilka lat temu. Następnie klasyczna opcja: ziarna suszone są na patio do uzyskania optymalnej wlgotności. FARMA Monte Verde to dwie siostry, które wspólnie zarządzają niewielką farmą. Przez długi czas sprzedawały całość swoich zbiorów do pobliskiej kooperatywy. Kilka lat temu zbudowały małą stację myjąca i stały się częściowo niezależne! To pierwszy rok, kiedy kupiliśmy kawę z Zielonej Góry. Dość nowa, opracowana przez gwatemalski instytut Anacafe, odmiana botaniczna oferuje czystość, słodycz i ewidentny owocowy charakter. Dobre to! OPINIA ROASTERA Anacafe 14 zrewolucjonizowała ostatnimi laty uprawy gwatemalskich producentów. Duże zbiory, wysoki potencjał jakościowy i stosunkowo wysoka odporność na najczęstsze choroby dotykające kawowca - udało się! W filiżance klasyczny profil Acatenango: wysoka słodycz, czystość, balans i owocowy charakter. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Heresy - Uganda Zinule Bulambuli Washed FIilter 252g

Data palenia: 09.07.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Ugandy, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką owocowością, na którą składają się czerwone i tropikalne owoce, oraz herbacianymi i kwiatowymi nutami, typowymi dla kaw z Afryki. Kraj pochodzenia ziarna: Uganda Farma: Zinule Odmiana: SL28 i SL14 Obróbka: Washed Położenie upraw: 1700 - 2300 m n.p.m. Zbiór: luty 2023 Wynik w cuppingu: 86.5 / 100 punktów OBRÓBKA Klasyka gatunku. Wiśnie są oddzielane od pestki, fermentowane, a następnie zmywane i rozsypywane do suszenia. FARMA Kilkuset małych producentów dostarcza wiśnie do stacji myjącej Bulambuli. Wszystkie te mini-farmy są przedsięwzięciami mocno rodzinnymi. Bardzo podobnie jak w Kenii. Kolejna zbieżność: mamy tu znane kenijskie odmiany SL, w tym przypadku 14 i 28, pochodzące z wysokich partii. Wspominaliśmy coś o podobieństwie z Kenią? Kawa, o której czytasz, uprawiana jest na granicy z tym krajem, po drugiej stronie góry Elgon. OPINIA ROASTERA Na pierwszy rzut ultra czysty, owocowy i elegancki washed. Gdyby tak smakowały wszystkie myte kawy, nikt w przeszłości nie pomyślałby o kombinowaniu! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Heresy - Kenia Kainamui AA Washed Filter 252g

Data palenia: 09.07.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką owocowością, syropowością, dżemową słodyczą, intensywnym połączeniem nut owoców i kwiatów. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Kirinyaga Odmiana: Kenyan cultivars mix Obróbka: washed Farma: Kainamui Factory Położenie upraw: 1600-1800 m n.p.m. Zbiór: 2023 Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktów OBRÓBKA Myta obróbka ma się do Kenii tak, jak wódeczka na stole do polskich imienin.  Typowe i musi być! Przed odarciem z godn…, przepraszam, z wiśni ziarna są najpierw sortowane. Potem spędzają noc na szalonych rzeczach, w sensie, że fermentują. Następnego dnia chlust wodą na odmułkę! No a potem od ośmiu, do nawet czternastu dni suszenia... FARMA Kainamui to grupa wielu lokalnych farmerów, prowadzona przez  New Ngariama Farmers Cooperative Society (FCS) - grupę charakteryzującą się naprawdę wyjątkowymi kawami i kilkoma “success stories”. Poza świetnymi ziarnami, producenci z tej grupy dostają bardzo duży procent ceny kawy, a także wsparcie finansowe np. na czesne w szkołach. OPINIA ROASTERA Nooo, proszę Państwa. Na grubiutko się tu dzieje, bo jeśli to nie najlepsza, to zdecydowanie TOP3 Kenii, jakie kiedykolwiek mieliśmy w menu. Kompleksowość, głębia, transparentność i klarowność nut smakowych zmiotła nas z planszy. Mamy tego mało, więc kto pierwszy, ten wiadomo. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Heresy - Honduras El Puente Caballero Extended Fermentation Natural Filter 252g

Data palenia: 09.07.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Hondurasu, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się nutami tropikalnych owoców, winna (lub innych alkoholi), oraz dużą ilością słodyczy. Alternatywna obróbka daje kawie odważnych smaków, które potrafią zaskoczyć! Kraj pochodzenia ziarna: Honduras Region: Chinacla, La Paz Producent: Marysabel Caballero, Moises Herrera Farma: El Puente Odmiana: Catuai Obróbka: Extended fermentation natural Położenie upraw: 1550 - 1970 m n.p.m. Zbiór: Styczeń 2023 Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów OBRÓBKA Przed rozłożeniem do suszenia, Moises zostawił dojrzałe wiśnie w kupie, a te sobie pofermentowały na dziko. Następnie, pyk – na afrykańskie łoża. Jest owoc, jest funk i jest słodycz jak w cukierkach! FARMA Marysabel pochodzi z rodziny z ponad stuletnią tradycją w uprawie kawy, a swoją własną farmę, El Puente, założyła z mężem 25 lat temu. Dzięki skupieniu na rozwoju jakości ziaren stali się liderami regionu oraz finalistami Cup of Excellence. Marysabel i Moises uważają zrównoważony rozwój pod względem społecznym i środowiskowym za nieodłączny element procesu produkcji kawy. Wrodzona ciekawość zaprowadziła ich w kierunku uprawy wielu odmian botanicznych oraz eksperymentalnej obróbki ziaren. KOMENTARZ ROASTERA Ten lot od Marysabel to największy wariat, jakiego mieliśmy w naszej ofercie, a kawy z El Puente wrzucamy do słojów od samego początku, co sezon. To jest funk w płynie. Bierz, jeśli lubisz winko, żar tropików i potupać do Bad Mama Jama! HERESY Heresy to nowa polska palarnia, oferująca selekcję najciekawszych mikrolotów ocenionych przynajmniej na 86 punktów. Marka podkreśla rolę farmy w kształtowaniu smaku kawy, współpracuje bezpośrednio z farmerami, oraz reformuje podejście do kawy poprzez podważanie popularnych mitów i przyzwyczajeń. Ziarna pakowane są w wygodne słoiczki w pełni nadające się do recyklingu lub ponownego wykorzystania.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Heresy - Kenia Thirikwa AB Washed Kenyan Varietals Mix Espresso 252g

Data palenia: 25.06.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do parzenia w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką owocowością, soczystością i pełną słodyczą. Bardzo intensywne espresso, istna bomba smaku! Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Kiambu Producent: Muhara Factory Odmiana: SL 28, SL 34, Ruiru 11, Batian Obróbka: washed Położenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m. Zbiór: styczeń - luty 2022 Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów OBRÓBKA Myta obróbka ma się do Kenii tak, jak wódeczka na stole do polskich imienin. Typowe i musi być! Przed odarciem z godn…, przepraszam, z wiśni ziarna są najpierw sortowane. Potem spędzają noc na szalonych rzeczach, w sensie, że fermentują. Następnego dnia chlust wodą na odmułkę! No a potem od ośmiu, do nawet czternastu dni suszenia... FARMA Kilkuset małych farmerów, ręcznie zbierane, wyselekcjonowane owoce, wszystko to ląduje w należącej do kooperatywy stacji myjącej i tam jest ogarniane przez prawdziwych prosów, którzy wiedzą co jest pięć, a co osiemdziestiąt siedem i wyżej. Kenijski klasyk, tak tam to działa niemal zawsze. OPINIA ROASTERA Kolejna kenijska klasyka w najlepszym wydaniu. Czysta, dżemorowo słodka, intensywna, owocowo-kompotowa i stabilna jak prawie zawsze frank szwajcarski. No i chyba nie da się jej zepsuć. W wydaniu do espresso - totalna kumulacja smaku! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Heresy - Uganda Kaweri Yeast Fermented Natural Robusta Filter 126g

Data palenia: 17.07.2023

Producent: Heresy

Robusta ziarnista jakości fine pochodząca z Ugandy, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się słodyczą suszonych czerwonych owoców oraz nutami dżemu, czekolady i szlachetnego drewna. Kraj pochodzenia ziarna: Uganda Region: Mubende district Producent: Neumann Kaffe Gruppe Stacja: Kaweri Odmiana: heirloom robusta mutations Obróbka: yeast fermented natural Położenie upraw: 1300 m n.p.m. OBRÓBKA Do owoców w całości zostały dodane dodatkowe, wyselekcjonowane drożdże w celu wymodelowania profilu smakowego. Może stąd ten dżemik? PRODUCENT Stacja Kaweri należy do Neumann Kaffe Gruppe i została założona na początku XXI wieku w celu uprawy robusty. Kawa uprawiania jest praktycznie na szerokości równika. Hodowana jest tutaj wyłącznie canephora, mamy więc do czynienia z wyspecjalizowanym przybytkiem! OPINIA ROASTERA No i ciach! Druga robusta w naszej herezyjnej krucjacie. Tym razem Uganda. Sporo dżemowości i suszonego owocku. Ale co, myśleliście, że będzie bez kontrowersji? Nie-e! W filiżance również takie hece, jak szlachetne drewno, takie jak z tych fancy perfum, co to teraz takie modne, pani kochana. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Heresy - Kostaryka Tonita Natural Cinnamon Anaerobic Filter 252g

Data palenia: 21.08.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą z wyraźną i gęstą korzenną warstwą, dojrzałą owocową kwasowością i czekoladową głębią. Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka Region: Los Santos Farma: Finca Toñita Młyn: Palmichal Odmiana: caturra Obróbka: natural cinnamon anaerobic Położenie upraw: 1450 m n.p.m. Zbiór: styczeń - luty 2023 Wynik w cuppingu: 87+ / 100 punktów OBRÓBKA I tak Olman Ureña, właściciel farmy o uroczej nazwie Toñita, postanowił przefermermentować swoją caturrę anaerobowo, w beczce. Do kociołka dorzucił świeżo zmielony cynamon i za pomocą dokładnych pomiarów pH czy koncentracji cukrów, przytrzymał ten eliksir w dzikim środowisku przez 96 godzin. Potem suszenie na afrykańskich łóżkach i mamy to. Kawcię, obok której trudno przejść obojętnie. PRODUCENT Palmichal to młyn założony bardzo niedawno, bo w 2015 roku. Młyn współpracuje z pobliskimi, topowymi farmami w regionie i wyróżnia się nowoczesnym podejściem do obróbki. Główna idea stojąca za tym przybytkiem, to chęć produkowania lotów, które będą wyróżniać się na tle pozostałych kaw z originu. OPINIA ROASTERA Czy może być bardziej heretyczna kawa? Olman fermentował te ziarna ze świeżym cynamonem w szczelnych zbiornikach. Niezwykle słodka, aromatyczna, z wyraźną i gęstą korzenną warstwą, dojrzałą owocową kwasowością i czekoladową głębią. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Heresy - Kostaryka La Fila Natural Villalobos Espresso 252g

Data palenia: 13.03.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Profil charakteryzujący się dużą głębią, owocową i karmelową słodyczą oraz nutami kwiatowymi. Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka Producent: Urena Rojas Family Obróbka: Natural Odmiana: Villalobos Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów   OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Heresy to polska palarnia kawy, oferująca ziarna jakości specialty ocenione przynajmniej na 86 punktów na 100 możliwych. Brak określania nut smakowych, skupienie na roli farmerów, niepodawanie przepisów parzenia, czy słoiki o pojemności 252 gramów, to tylko niektóre z „herezji” głoszonych przez założycieli marki Heresy, dzięki którym chcą reformować podejście do kawy.

Twórcami Heresy są Piotr Jeżewski - Q-Grader i Vice Mistrz Polski Roasting 2020 oraz Karolina Kosno, wcześniej związana z Coffeedesk i Specialty Coffee Association.

Heresy - kawa i jej wyróżniki

Palarnia Heresy stawia na selekcję najciekawszych mikrolotów, podkreślając przede wszystkim rolę farmy, gdzie kształtuje się większość smaku kawy. Właściciele cenią stałą współpracę z farmerami, bezpośrednią i zrównoważoną dystrybucję oraz regularnie wyjeżdżają na plantacje.

Produkowana przez Heresy kawa pakowana jest w wygodne słoiczki w pełni nadające się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. Etykieta opisuje smak kawy Heresy w formie intuicyjnego wykresu kołowego, na który składają się nuty owocowe, kwiatowe lub pochodne reakcji Maillarda w różnych proporcjach. Widać zatem jak dużo w gotowej kawie będzie można wyczuć cytrusów, słodyczy, kwiatowości i innych smaków.

Heresy coffee najczęściej zamknięta jest w opakowaniu o niestandardowej gramaturze 252g. Dlaczego? Poza przełamywaniem standardów, jednym z argumentów właścicieli jest fakt, że 252 jest podzielne przez 6, a standardowa proporcja zmielonych ziaren kawy do wody, w metodach przelewowych, to 6g do 100g.

Palarnia Heresy - oferta specialty

Heresy palarnia ma ciągle zmieniającą się ofertę najwyższej jakości kaw do metod przelewowych i do espresso. Upolować można zatem różne odmiany kawy z Kenii, Etiopii, Brazylii i innych krajów, poddawane najróżniejszym obróbkom. Wszystko, aby pokazać jak najwięcej dobrych i ciekawych smaków kawy. Zmienność portfolio zdecydowanie zadowoli odkrywców nowych, kawowych smaków.

Jednak w ofercie palarni jest jedna stała pozycja - Heresy Elixir. Soczysty, słodki i owocowy blend kawy z Hondurasu i innego wybranego przez roastera rejonu. Idealna kawa do metod przelewowych na co dzień! Ta kawa Heresy dostępna jest w pojemnościach 252g i 1001g. Mniejsza - w sam raz na spróbowanie - i większa - kiedy już ją pokochacie!