Przejdź do strony głównej
Twoja lista życzeń
Rozwiń
Brak produktów.
Porozmawiaj z nami
Jesteśmy do dyspozycji od poniedziałku do piątku od 8 do 16.
Zadzwoń! Uzyskasz odpowiedź od razu!+48 730 88 25 25Zadzwoń! Uzyskasz odpowiedź od razu!
+48 730 88 25 25
Wolisz pisać? Czekamy na maila!sklep@coffeedesk.plWolisz pisać? Czekamy na maila!
[email protected]
Odwiedź nasze kawiarnie:Kołobrzeg, ul. Mazowiecka 24Warszawa, ul. Wilcza 42Odwiedź nasze kawiarnie:
Kołobrzeg, ul. Mazowiecka 24
Warszawa, ul. Wilcza 42
Nowości
Nasze marki
Kawa
Herbata
Ekspresy
Młynki
Zaparzacze
Akcesoria
Dodatki
Promocje
Nowości
Najświeższe kawy Ziarna z polskich palarni Kawowe smaczki Kawowi ulubieńcy Nowa palarnia MAMAM
Najświeższe kawy
Najświeższe kawy
Ziarna z polskich palarni
Ziarna z polskich palarni
Kawowe smaczki
Kawowe smaczki
Kawowi ulubieńcy 2022
Kawowi ulubieńcy 2022
Palarnia MAMAM
Palarnia MAMAM
3fe Able Brewing Acaia AeroPress Alpro Althaus AOOMI Arcaffe Asobu Audun Coffee Bagdrip Baratza Barista & Co Barista Space Bean Bros
Bialetti Blend Tea Bonanza Coffee Brewista Brita Brown House & Tea Bunn BWT By.herbs Caffenation Cafflano Casino Mocca Chemex Cilia Clever
COFFEE PLANT Coffeedesk Coffeelab Colonna Coffee Comandante Contigo Craft Coffee Roasters Dafi Diemme Caffe Dobra Palarnia Kawy DomoBar Doubleshot Dr. Coffee Drink Me Chai Dutch Barista
Dworzysk Ecostrawz Espazzola Espresso Gear Etno Cafe Eureka Father's Coffee Fellow Fentimans Figa Coffee Five Elephant Full Circle Gaggia Gardelli Specialty Coffees GAT GBG
Glowbeans Good Coffee Graef Hard Beans Hario HAYB Heresy Hi! Coffeedesk Illy IMS Izzo Java Coffee Jean Lenoir Johan & Nystrom Jura Just T Kafar
Kalve KeepCup Kimbo Kofi Brand Krups Kruve Kusmi Tea KYOTO Coffee Roasters La Cabra La Marzocco LaCava Lavazza Le Piantagioni del Caffe Lelit Long Man Tea
Loveramics Lucaffe Lune Tea Lykke Mahlkonig MAMAM Melitta MiiR Moccamaster Monbana Monin Morning Motta Mount Caramel Mount Everest Tea Natumi New York Nivona
Nomad Coffee Oatly Or Tea? Paper & Tea Passalacqua Pellini Pizca del Mundo Planetary Design Porlex Promac Pukka Puqpress Rancilio Rebel Kitchen
Rekrow Rhinowares Rocket Bean RS5 Rude Health Saeco Sage Savage Coffees Sencotel SIMPLo Sloane Smeg Solberg & Hansen Sproud Story Coffee Roasters
T-TE Tastea Heaven Teabag teapigs Teasome Teministeriet The Barn The Coffee Collective The Rinser Tim Wendelboe Timemore Toddy Tregothnan Urnex Vintage Teas VST inc.
WildPower Wilfa Wunda YOGI TEA
Odkryj
Kawa Miesiąca Świeżo palona Co-Changers Outlet
Rodzaj
Ziarnista Mielona Kapsułki Speciality Single origin Fairtrade Bezkofeinowa
Metoda parzenia
Espresso Przelewowe metody parzenia
Pochodzenie
Afryka Ameryka Południowa Ameryka Środkowa Azja
Palarnia
Włochy Szwecja Niemcy Polska
Marka
Johan & Nystrom Audun Coffee HAYB Arcaffe Heresy Coffeelab Hard Beans Illy Lavazza Le Piantagioni del Caffe
Kawa miesiąca
Kawa miesiąca
Kawy specialty
Kawy specialty
Kawa pod espresso
Kawa pod espresso
Co-Changers vol. 2
Co-Changers vol. 2
Odkryj
Zestawy herbat Herbata Miesiąca Outlet
Rodzaj
W saszetkach Sypana
Typ
Biała Chai tea Czarna Earl Grey English Breakfast Jaśminowa Matcha Miętowa Oolong Owocowa Rooibos Yerba Mate Zielona
Herbata miesiąca
Herbata miesiąca
Akcesoria herbaciane
Akcesoria herbaciane
Teapigs
Teapigs
Paper and Tea
Paper and Tea
Teministeriet
Teministeriet
Rodzaj
Automatyczne Ciśnieniowe Kolbowe Przelewowe Kapsułkowe
Przeznaczenie
Do domu Do biura Do gastronomii
Marka
Moccamaster Gaggia Melitta Jura La Marzocco Outlet
Moccamaster
Moccamaster
Gaggia
Gaggia
Melitta
Melitta
Jura
Jura
La Marzocco
La Marzocco
Rodzaj
Młynki ręczne Młynki automatyczne
Przeznaczenie
Do domu Do biura Do gastronomii
Marka
Comandante Eureka Baratza Hario Wilfa Outlet
Młynki ręczne
Młynki ręczne
Comandante
Comandante
Fellow ODE
Fellow ODE
Eureka
Eureka
Baratza
Baratza
Zaparzacze
Drippery Chemex Kawiarki French Pressy AeroPress Zaparzacze do herbaty Cold Brew Inne Outlet
Drippery
Drippery
Chemex
Chemex
Kawiarki
Kawiarki
French Pressy
French Pressy
Aeropress
Aeropress
Akcesoria
Czajniki Wagi do kawy Dzbanki do mleka Spieniacze do mleka Tampery Filtry do kawy Higiena i konserwacja Filtracja wody
Naczynia Kubki Filiżanki Talerze Serwery Szklanki Kubki termiczne Butelki termiczne Kubki na wynos
Pozostałe
Koszulki Książki Gadżety Outlet
Czajniki
Czajniki
Wagi
Wagi
Kubki na wynos
Kubki na wynos
Filiżanki
Filiżanki
Książki
Książki
Dodatki
Naczynia Karty podarunkowe Napoje roślinne Napoje orzeźwiające Warsztaty kawowe
Naczynia
Naczynia
Karty podarunkowe
Karty podarunkowe
Napoje roślinne
Napoje roślinne
Napoje orzeźwiające
Napoje orzeźwiające
Warsztaty kawowe
Warsztaty kawowe
Coffeedesk

Zaloguj się na Coffeedesk

lub
Nie pamiętasz hasła?

Dołącz już teraz do klubu Coffeedesk

Unikalne produkty, promocje, program partnerski, obszerna baza wiedzy czekają na Ciebie!

Ochrona danych

Jeszcze chwila

I będziesz mógł cieszyć się zakupami w Coffeedesk!

Imie jest za długie może mieć maksymalnie 30 znaków
Minimalna liczba znaków w haśle to 8.
Newsletter
Format: XXXXXXXXX

Pola oznaczone gwiazdką (*) są polami obowiązkowymi.

Heresy
  • Pokaż wszystkie w kategorii
  1. Coffeedesk
  2. Nasze marki
  3. Heresy
Produkty online

Heresy

  • Nowości
    • Nowości
      • Najświeższe kawy
      • Ziarna z polskich palarni
      • Kawowe smaczki
      • Kawowi ulubieńcy (17)
      • Nowa palarnia MAMAM
  • Nasze marki
    • 3fe (10)
    • Able Brewing (6)
    • Acaia (20)
    • AeroPress (11)
    • Alpro (15)
    • Althaus (34)
    • AOOMI (97)
    • Arcaffe (18)
    • Asobu (38)
    • Audun Coffee (26)
    • Bagdrip (11)
    • Baratza (40)
    • Barista & Co (37)
    • Barista Space (56)
    • Bean Bros (4)
    • Bialetti (161)
    • Blend Tea (59)
    • Bonanza Coffee (8)
    • Brewista (8)
    • Brita (2)
    • Brown House & Tea (38)
    • Bunn (36)
    • BWT (15)
    • By.herbs (7)
    • Caffenation (14)
    • Cafflano (6)
    • Casino Mocca (7)
    • Chemex (29)
    • Cilia (7)
    • Clever (1)
    • COFFEE PLANT (52)
    • Coffeedesk (67)
    • Coffeelab (21)
    • Colonna Coffee (6)
    • Comandante (61)
    • Contigo (25)
    • Craft Coffee Roasters (10)
    • Dafi (45)
    • Diemme Caffe (16)
    • Dobra Palarnia Kawy (9)
    • DomoBar
    • Doubleshot (9)
    • Dr. Coffee (6)
    • Drink Me Chai (6)
    • Dutch Barista (10)
    • Dworzysk (6)
    • Ecostrawz (1)
    • Espazzola (3)
    • Espresso Gear (23)
    • Etno Cafe (24)
    • Eureka (60)
    • Father's Coffee (11)
    • Fellow (115)
    • Fentimans (15)
    • Figa Coffee (10)
    • Five Elephant (8)
    • Full Circle (3)
    • Gaggia (13)
    • Gardelli Specialty Coffees (12)
    • GAT (1)
    • GBG (3)
    • Glowbeans (4)
    • Good Coffee (8)
    • Graef (16)
    • Hard Beans (47)
    • Hario (235)
    • HAYB (69)
    • Heresy (22)
    • Hi! Coffeedesk (18)
    • Illy (12)
    • IMS (22)
    • Izzo (7)
    • Java Coffee (8)
    • Jean Lenoir (2)
    • Johan & Nystrom (19)
    • Jura (49)
    • Just T (6)
    • Kafar (9)
    • Kalve (8)
    • KeepCup (174)
    • Kimbo (23)
    • Kofi Brand (5)
    • Krups
    • Kruve (39)
    • Kusmi Tea (48)
    • KYOTO Coffee Roasters (17)
    • La Cabra (8)
    • La Marzocco (13)
    • LaCava (75)
    • Lavazza (40)
    • Le Piantagioni del Caffe (36)
    • Lelit (19)
    • Long Man Tea (30)
    • Loveramics (296)
    • Lucaffe (10)
    • Lune Tea (10)
    • Lykke (20)
    • Mahlkonig (5)
    • MAMAM (8)
    • Melitta (55)
    • MiiR (51)
    • Moccamaster (57)
    • Monbana (39)
    • Monin (29)
    • Morning (2)
    • Motta (106)
    • Mount Caramel (38)
    • Mount Everest Tea (19)
    • Natumi (15)
    • New York (10)
    • Nivona (15)
    • Nomad Coffee (6)
    • Oatly (7)
    • Or Tea? (37)
    • Paper & Tea (91)
    • Passalacqua (13)
    • Pellini (13)
    • Pizca del Mundo (26)
    • Planetary Design (5)
    • Porlex (2)
    • Promac (6)
    • Pukka (39)
    • Puqpress (8)
    • Rancilio (2)
    • Rebel Kitchen (1)
    • Rekrow (1)
    • Rhinowares (40)
    • Rocket Bean (20)
    • RS5 (2)
    • Rude Health (6)
    • Saeco (3)
    • Sage (28)
    • Savage Coffees (17)
    • Sencotel (2)
    • SIMPLo (4)
    • Sloane (10)
    • Smeg (8)
    • Solberg & Hansen (56)
    • Sproud (4)
    • Story Coffee Roasters (31)
    • T-TE (17)
    • Tastea Heaven (3)
    • Teabag (3)
    • teapigs (94)
    • Teasome (22)
    • Teministeriet (85)
    • The Barn (4)
    • The Coffee Collective (3)
    • The Rinser (6)
    • Tim Wendelboe (2)
    • Timemore (36)
    • Toddy (17)
    • Tregothnan (2)
    • Urnex (28)
    • Vintage Teas (59)
    • VST inc. (10)
    • WildPower (17)
    • Wilfa (23)
    • Wunda (1)
    • YOGI TEA (28)
  • Kawa
    • Odkryj
      • Kawa Miesiąca (3)
      • Świeżo palona (261)
      • Co-Changers
      • Outlet (22)
    • Rodzaj
      • Ziarnista (795)
      • Mielona (72)
      • Kapsułki (45)
      • Speciality (694)
      • Single origin (540)
      • Fairtrade (8)
      • Bezkofeinowa (30)
    • Metoda parzenia
      • Espresso (522)
      • Przelewowe metody parzenia (415)
    • Pochodzenie
      • Afryka (170)
      • Ameryka Południowa (210)
      • Ameryka Środkowa (168)
      • Azja (21)
    • Palarnia
      • Włochy (225)
      • Szwecja (36)
      • Niemcy (21)
      • Polska (458)
    • Marka
      • Johan & Nystrom (3)
      • Audun Coffee (1)
      • HAYB (14)
      • Arcaffe
      • Heresy
      • Coffeelab (5)
      • Hard Beans (10)
      • Illy (1)
      • Lavazza (25)
      • Le Piantagioni del Caffe (18)
  • Herbata
    • Odkryj
      • Zestawy herbat (13)
      • Herbata Miesiąca (2)
      • Outlet (9)
    • Rodzaj
      • W saszetkach (331)
      • Sypana (412)
    • Typ
      • Biała (40)
      • Chai tea (22)
      • Czarna (185)
      • Earl Grey (42)
      • English Breakfast (17)
      • Jaśminowa (21)
      • Matcha (21)
      • Miętowa (22)
      • Oolong (20)
      • Owocowa (62)
      • Rooibos (61)
      • Yerba Mate (43)
      • Zielona (180)
  • Ekspresy
    • Rodzaj
      • Automatyczne (77)
      • Ciśnieniowe (131)
      • Kolbowe (55)
      • Przelewowe (60)
      • Kapsułkowe (4)
    • Przeznaczenie
      • Do domu (157)
      • Do biura (99)
      • Do gastronomii (47)
    • Marka
      • Moccamaster (3)
      • Gaggia (1)
      • Melitta (3)
      • Jura (6)
      • La Marzocco
    • Outlet
  • Młynki
    • Rodzaj
      • Młynki ręczne (35)
      • Młynki automatyczne (83)
    • Przeznaczenie
      • Do domu (93)
      • Do biura (12)
      • Do gastronomii (41)
    • Marka
      • Comandante (2)
      • Eureka (2)
      • Baratza (1)
      • Hario (12)
      • Wilfa (3)
    • Outlet
  • Zaparzacze
    • Zaparzacze
      • Drippery (105)
      • Chemex (4)
      • Kawiarki (78)
      • French Pressy (26)
      • AeroPress (1)
      • Zaparzacze do herbaty (70)
      • Cold Brew (28)
      • Inne (7)
      • Outlet (8)
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Czajniki (68)
      • Wagi do kawy (21)
      • Dzbanki do mleka (102)
      • Spieniacze do mleka (16)
      • Tampery (82)
      • Filtry do kawy (67)
      • Higiena i konserwacja (44)
      • Filtracja wody (52)
    • Naczynia
      • Kubki (374)
      • Filiżanki (128)
      • Talerze (11)
      • Serwery (47)
      • Szklanki (30)
      • Kubki termiczne (156)
      • Butelki termiczne (46)
      • Kubki na wynos (3)
    • Pozostałe
      • Koszulki (32)
      • Książki (30)
      • Gadżety (12)
    • Outlet
  • Dodatki
    • Dodatki
      • Naczynia
      • Karty podarunkowe (1)
      • Napoje roślinne (51)
      • Napoje orzeźwiające (27)
      • Warsztaty kawowe (25)
  • Promocje (528)

Kawa z palarni Heresy

Heresy


Heresy to polska palarnia kawy, oferująca ziarna jakości specialty ocenione przynajmniej na 86 punktów. Marka stawia na selekcję najciekawszych mikrolotów, podkreślając przede wszystkim rolę farmy, gdzie kształtuje się większość smaku kawy. Właściciele cenią stałą współpracę z farmerami, bezpośrednią i zrównoważoną dystrybucję, oraz regularne wyjazdy na plantacje.

Ziarna pakowane są w wygodne słoiczki w pełni nadające się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. Etykieta opisuje smak w formie wykresu kołowego, na który składają się nuty owocowe, kwiatowe lub pochodne reakcji Maillarda w różnych proporcjach. Limitowana oferta składa się z trzech kaw palonych z myślą o metodach przelewowych oraz jednej dedykowanej do espresso.

Brak określania nut smakowych, skupienie na roli farmerów, niepodawanie przepisów parzenia, czy słoiki o pojemności 252 gramów, to tylko niektóre z „herezji” głoszonych przez założycieli marki, dzięki którym chcą reformować podejście do kawy.

Twórcami Heresy są Piotr Jeżewski - Q-Grader i Vice Mistrz Polski Roasting 2020 oraz Karolina Kosno, wcześniej związana z Coffeedesk i Specialty Coffee Association.
Filtry
–
1 - 22 produktów z 22 dostępnych
Sortuj według:
Heresy - Kenia Gachika AA Washed Mix Filter 252g
Heresy - Kenia Gachika AA Washed Mix Filter 252g

Data palenia: 13.12.2022

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką owocowością, soczystością i pełną słodyczą. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Kiambu   Producent: Kimaratia FCS Odmiana: SL 28, SL 34, Ruiru 11, Batian Obróbka: Washed Położenie upraw: 1600 m n.p.m. Zbiór: listopad - grudzień 2021 Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktów OBRÓBKA Przed odarciem z godn… przepraszam, z wiśni ziarna są najpierw sortowane. Potem spędzają noc na szalonych rzeczach, w sensie, że fermentują. Następnego dnia chlust wodą na odmułkę! No a potem od ośmiu, do nawet czternastu dni suszenia... FARMA Kilkuset małych farmerów, ręcznie zbierane, wyselekcjonowane owoce, wszystko to ląduje w należącej do kooperatywy stacji myjącej i tam jest ogarniane przez prawdziwych prosów, którzy wiedzą co jest pięć, a co osiemdziestiąt siedem i wyżej. Kenijski klasyk, tak tam to działa niemal zawsze. OPINIA ROASTERA Żadnych herezji. Kenia jak w 2013. Porzeczki, rabarbary, jeżyny i wibrująca kwasowość. Love or hate. My po stronie love, tak na 101%. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Elixir Unstable Filter Blend 252g
Heresy - Elixir Unstable Filter Blend 252g

Data palenia: 03.01.2023

Producent: Heresy

Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze! Pochodzenie: Ojojona, Guerisne, Honduras / inne Producent: Catalino Rubio / inni Farma: Quebrada Onda / inna Odmiana: catuai / inne Obróbka: washed / inne Położenie upraw: 1000 m n.p.m. / inne Zbiór: zawsze świeży Wynik w cuppingu: zawsze minimum 86 / 100 punktów OBRÓBKA Klasyka, jak Dre ze Snoopem bez siwych włosów. Depulping, jednodniowa fermentacja, myju-myju i suszenie  przez kilkanaście dni na łóżkach, joł. FARMA Można rzec, że Catalino jest branżowym underdogiem, bo kawki dobrej jakości hoduje zaledwie od 2014 roku. Ale panie kochany. Jesteśmy w szoku, że tak czyste, owocowe i słodkie ziarno rosło zaledwie na tysiącu metrów, w regionie Ojojona. Dajcie temu gościowi najwyższe plantacje w Etiopii! OPINIA ROASTERA Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Etiopia Sidamo Bombe Natural Filter 252g
Heresy - Etiopia Sidamo Bombe Natural Filter 252g

Data palenia: 13.12.2022

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą, wyraźnymi nutami kwiatowymi oraz intensywną owocowością. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Sidamo Farma: Daye Bensa Odmiana: Heirloom Obróbka: Natural Wysokość upraw: 2000 m. n.p.m. Zbiór: listopad 2021 Wynik w cuppingu: 87.5 / 100 punktów FARMA Bombe to tak naprawdę nazwa wioski w obrębie działań Daye Bensy – firmy założonej przez braci, Asefy i Mulugety. Z kawami od nich mamy do czynienia rok w rok i zawsze jaramy się jakością. Ale trudno się nie zachwycać, kiedy mamy tu mieszankę składającą się z pradawnych, etiopskich odmian botanicznych, robiącej wrażenie wysokości upraw oraz skilla pracujących przy tych kawach profesjonalistów. OBRÓBKA Tutaj klasyczny, etiopski natural, praktykowany od setek lat. Czyli, że kawa suszona jest w całym owocu. Ale czyściutkie, słodkie i kwiatowe, jak niejeden dobry washed. Prima sorcik! OPINIA ROASTERA O jakości tej kawy najlepiej mówi chyba to, że… w tym samym czasie wypuściło ją kilka innych, zacnych palarni. Przypadek? Tak. W każdym razie jest w tym naturalu wszystko to, co chciałoby się znaleźć. Wysoka słodycz, bukiet kwiatów w nozdrza, świetnie poukładane warstwy, no i balans! A ten, jak u Kenny’ego Belaey, tego gostka, co przejechał na rowerze po taśmie nad przepaścią i się nie zabił OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Zestaw ALL SAINTS Filter 3 x 126g
Heresy - Zestaw ALL SAINTS Filter 3 x 126g

Data palenia: 29.11.2022

Producent: Heresy

Zestaw trzech kaw z różnych regionów świata, wytypowanych jako świ(ę)t(n)e kawy 2022 roku. Zapakowane w kartonik o wzorze sweterka. W środku znajdują się trzy brązowe słoiczki o pojemności 126 gramów każdy. Palone jasno, przeznaczone do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. 1. Kenia Rutuma Rutagati AA Kraj: Kenia Farma: Rutuma Rutagati AA Region: Nyeri Odmiana: Kenyan varietals mix Obróbka: Myta Punktacja SCA: 87.5 Opinia Roastera Nasz bestseller ostatniego sezonu, co smakuje dokładnie tak, jak idealny prawie czarny dżem babci. Zostawiliśmy specjalnie woreczek na grudzień, by jeszcze raz nacieszyć się tym smakiem. Dostępne tylko w tym zestawie! 2. Etiopia Bombe Kraj: Etiopia Farma: Bombe Region: Daye Bensa, Sidamo Odmiana: Heirloom Obróbka: Natural Punktacja SCA: 87.5 Opinia Roastera Ta kawa podbija serca w wydaniu wielu palarni, to taki międzywydziałowy bestseller! 3. Gwatemala El llano Kraj: Guatemala Farma: El Llano Region: Acatenango Producent: Raul Perez Odmiana: Caturra Obróbka: Myta Punktacja SCA: 86 Opinia Roastera Gościliśmy na farmie tego jegomościa niejednokrotnie, przez co jego ziarno musiało znaleźć się w naszej top zimowej selekcji! OPAKOWANIE Kartonowe pudełko o zimowym sweterkowym wzorze, zaklejone etykietą opisującą zawartość zestawu. W środku znajdują się trzy słoiki po 126 gramów. Wysokość: 30 cm Szerokość: 8 cm Głębokość: 8 cm Kawy spakowane są w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Gwatemala La Maravilla Washed Pache Filter 252g
Heresy - Gwatemala La Maravilla Washed Pache Filter 252g

Data palenia: 10.01.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką czystością, wyraźnymi nutami owocowymi i elegancką teksturą. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Huehuetenango Farma: La Maravilla Producent: Mauricio Rosales Odmiana: Pache Obróbka: washed Położenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów OBRÓBKA Myty klasyk najwyższej klasy. Mauricio to fachura jakich mało. Najpierw pilnuje, by do procesu szły tylko owoce o głębokim, bordowym kolorze. Łuskanie ziaren z wiśni następuje od razu po dostarczeniu kawy do stacji myjącej. Sucha fermentacja przez 36 godzin i obowiązkowa ablucja. Suszenie na patio, około dwóch tygodni, w zależności od pogody. Rezultat? Ultradojrzałe wiśnie dały wysoką słodycz. Owocowość - typowa dla wysoko rosnących kaw  z tego regionu. Czystość w smaku to już głównie ręka Mauricio i świetne przeprowadzony proces. FARMA La Maravilla to po hiszpańsku “cud”.  Farma jest położona w przepięknych, wysokich górach Huehuetenango. Mimo że jeszcze nie tak dawno można było do niej dojechać co najwyżej na koniu, dzięki ciężkiej pracy Mauricio ciśniemy tam 4x4 z obowiązkowo przyciemnianymi szybami. Do dziś jednak nie wstawisz tam relacji na Instagram. Na farmie nie ma zasięgu. Ani prądu. Lecz w ramach rekompensaty, żona Mauricio, Amavilia, robi najlepsze tacosy ever! OPINIA ROASTERA Kolejny producent z Gwatemali, który gości u nas już trzeci sezon z rzędu. Tym razem wysokie tereny w Huehuetenango, znane z idealnych warunków do uprawy tego zabawnego drzewka. Kawy od Mauricio to zawsze głęboka, dżemorowa, ciemna owocowość przypominająca kawy z Afryki. Nie inaczej jest tutaj. Daj se soczek! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - CO-CHANGERS Gwatemala Finca El Llano Filter 252g
Heresy - CO-CHANGERS Gwatemala Finca El Llano Filter 252g

Data palenia: 06.12.2022

Producent: Heresy

Kawa wspierająca projekt Co-Changers! Ziarno jakości specialty pochodzące z Gwatemali, wypalone w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Kawa palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się czystym, słodkim charakterem, dopełnionym wyraźnymi nutami owocowymi. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Acatenango Producent: Raul Perez Farma: El Llano Odmiana: Caturra Obróbka: Washed Położenie upraw: 1600 m n.p.m. Zbiór: listopad - styczeń 21/22 Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów CO-CHANGERS Co-changers to projekt zainicjowany przez 88 Graines, importera zielonych ziaren współpracującego bezpośrednio z farmerami, realizowany przy wsparciu Fundacji All Good, Coffeedesk i palarni kawy. Celem akcji jest zebranie środków na program oczyszczania środowiska w Gwatemali. Razem przeznaczamy nawet 8 zł z każdej paczki na walkę z problemem segregacji śmieci, nielegalnymi wysypiskami, czy spalaniem plastiku - także na farmie, z której ziarna właśnie trzymasz. Dziękujemy, że pomagasz razem z nami. OBRÓBKA Zebrane owoce fermentują sobie nawet do 40 godzin po zbiorze, i dopiero wtedy zostają łuskane ze skórki. Suszenie po królewsku - na afrykańskich łóżkach. W wyniku wieloletnich eksperymentów, Raul zawsze zachowuje grubą warstwę ziaren, które miesza co 40-60 minut, w zależności od nasłonecznienia, które panuje w danym momencie. Cały proces suszenia trwa 12-14 dni. FARMA El LLano to farma, której teren zaczyna się dosłownie kilka metrów od drzwi wejściowych do domu Raula. Położona w przepięknym regionie Acatenango, jest młodszą siostrą bardziej popularnej La Soledad. Zdecydowana większość zbiorów z El Llano to czyste, owocowe mikroloty i tak jest również w przypadku tej mytej caturry. Na początku roku jedliśmy tu dojrzałe wisienki, a teraz zamykamy wypalone fasolki w słoikach. No popatrz! OPINIA ROASTERA Nawet nie próbuję obiektywnie pisać o tej kawie. To na El Llano miałem pierwszy, prawdziwy ‘origin experience’. To tam, kilkanaście metrów od kawowych drzew, śpię, jem śniadania, wygłupiam się i piję wino, kiedy przyjeżdżam do Gwatemali. Dzięki tym wszystkim doświadczeniom mogłem przekonać się bezpośrednio o skillsach Raula w kwestii uprawy, obróbki, zarządzania farmą czy selekcjonowania lotów. Bierzcie i pijcie z tego wszyscy! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.  
Heresy - Honduras Jose Leon Mateo Honey Catuai Filter 252g
Heresy - Honduras Jose Leon Mateo Honey Catuai Filter 252g

Data palenia: 03.01.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do metod przelewowych lub parzenia w kubku. Ziarna charakteryzują się wysokim balansem, owocową słodyczą i rześką kwasowością. Kraj pochodzenia ziarna: Honduras Region: Caona, San Andres Odmiana: Catuai Obróbka: Honey Producent: Jose Leon Mateo Farma: La Arada Położenie upraw: 1700 m n.p.m. Zbiór: Marzec  2022 Wynik w cuppingu: 86.25 / 100 punktów OBRÓBKA Klejące się jak czort ziarna rozsypywane są do suszenia na afrykańskich łóżkach. Grupa pracowników pilnuje, by kawa nie wymknęła się spod kontroli, czyli nie przefermentowała. Mieszają co chwilę, pozbywają się zanieczyszczeń i pilnują stopnia wilgotności. FARMA Mamy tu historię prawdziwego prosa, bo Jose zaczął interesować się uprawą we wczesnej nastoletniości. Ale uwaga! Tegoroczny lot to pierwsza kawa, którą wyeksportował za granicę. Czyli mamy tu międzynarodową premierę. Podczas pierwszego cuppingu Hondurasów w tym sezonie, naszą uwagę od razu zwróciły kawy od Jose Leona – czyste, słodkie, z przyjemną, miękką teksturą. OPINIA ROASTERA Region San Andres w Hondurasie niemal zawsze charakteryzuje się niesamowicie zbalansowanymi kawami i tak jest w tym przypadku. Mimo obróbki honey, kwasowość jest świeża i mocno cytrusowa, jak w czyściutkim washed. Dodaj wysoką słodycz, która idzie w dżemowo-suszony owoc, pełne body i kakaowy finisz. Takie kawy chciałbym pić na co dzień. Czekaj. W sumie, piję takie kawy na co dzień! ;-) OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Cascara El Zapote Geisha 88g
Heresy - Cascara El Zapote Geisha 88g

Producent: Heresy

Cascara to suszone owoce kawowca, które można parzyć jak herbatę. W tym przypadku mamy do czynienia z cascarą  z kawy jakości specialty pochodzącej z Gwatemali. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą i kwasowością owoców tropikalnych. Napar intensywny, złożony i oblepiający usta! Kraj: Gwatemala Region: Acatenango Producent: Julio Melendez Farma: El Zapote Odmiana: geisha Obróbka: natural Położenie upraw: 1300 - 1550 m n.p.m. Zbiór: luty 2022 OBRÓBKA Mamy tu czysty owoc geishy z naturalnej obróbki. Poprosiliśmy w tym roku Julio o odseparowanie tej cascary, która potem została przebrana ręcznie w celu pozbycia się nieczystości. Matko kochana. Panie święty. Wyszła z tego orkiestra symfoniczna. FARMA El Zapote to jedna z tych farm, które wywołały w nas trudne do opisania, skrajnie pozytywne emocje. Pięknie położona u podnóża dwóch wulkanów, z dzikimi terenami na samym dole, dodaj do tego rwącą, krętą rzekę i klimat dżungli. Julio to wspaniały gość, z ogromną wiedzą o kawie i rękawem pełnym anegdot. Otwarty, chętny do eksperymentów i nietypowych praktyk - pokażemy efekty jego pracy jeszcze nie raz! KOMENTARZ ROASTERA Krótka piłka. Kiedy częstujemy ludzi tą cascarą, dostajemy pytanie czy dodawaliśmy tam cukru. I to chyba wystarczy za setkę słów! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Zestaw THE SINNER Filter 3 x 126g
Heresy - Zestaw THE SINNER Filter 3 x 126g

Data palenia: 29.11.2022

Producent: Heresy

Zestaw trzech kaw o iście grzesznym profilu! Zapakowane w kartonik o wzorze sweterka. W środku znajdują się trzy brązowe słoiczki o pojemności 126 gramów każdy. Palone jasno, przeznaczone do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Do tego zestawu wrzuciliśmy same totalnie grzeszne kawy: 1. Geisha z Gwatemali Farma: Agua Tibia Kraj: Gwatemala Producent: San Jose Pinula Odmiana: Geisha Obróbka: Natural Punktacja SCA: 88.5 Opinia roastera Geiszunia z Gwatemali, grzechu warta! Po prostu znakomita kawa, która pokazuje w profilu wszystko, co do zaoferowania ma ta wyniesiona na piedestał odmiana. Jakby wejść do kwiaciarni i dostać od pani za ladą cukierka. 2. Fine Robusta (czyli wysokiej jakości robusta) Farma: Chácara Recanto dos lpês Producent: Geanderson Gambarte Kraj: Brazylia Odmiana: Amazonian Robusta Obróbka: Natural Opinia roastera Robusta jakości fine (odpowiednik specialty), nasza totalna tegoroczna herezja! Czy smakuje jak ziemia i opony? Nie, smakuje tak, że nie potrafiliśmy jej odróżnić od arabik na stole! Mnóstwo słodyczy. Przepotężne body. Sporo ciężkości, ale zbalansowanej owocowością, taką tropikalną. Jeśli lubisz dobry trunek, to i sporo rumowo-likierowych opowieści ukoi Cię do sn… Aj, jednak nie. Pomyśl, że jesteś Obelixem i wpadasz do kociołka z kofeiną. Grzech nie spróbować! 3. Blend: 50% Robusta + 50% Geisha SAY WHAAAAAT?!?! Tak! Zmieszaliśmy robustę i gejszę, nie ma dla nas żadnych świętości!
Heresy - Gwatemala Finca El Zapote Washed Caturra Filter 252g
Heresy - Gwatemala Finca El Zapote Washed Caturra Filter 252g

Data palenia: 29.11.2022

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się głęboką, czekoladową słodyczą, przyjemną owocowością i wysokim balansem. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Acatenango Producent: Julio Melendez Odmiana: caturra Obróbka: washed Położenie upraw: 1500 m n.p.m. Zbiór: styczeń - luty 2022 Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów OBRÓBKA Po zbiorze kawa wrzucana jest do depulpingu, a następnie fermentowana przez 24 godziny w czyściutkim tanku. Następuje zwolnienie blokady, ziarna są przemywane, dokonuje się wstępna jakościowa selekcja. Na koniec suszenie na trzypoziomowych afrykańskich łóżkach. FARMA El Zapote to jedna z tych farm, które wywołały w nas trudne do opisania, skrajnie pozytywne emocje. Pięknie położona u podnóża dwóch wulkanów, z dzikimi terenami na samym dole, dodaj do tego rwącą, krętą rzekę i klimat dżungli. Julio to wspaniały gość, z ogromną wiedzą o kawie i rękawem pełnym anegdot. Otwarty, chętny do eksperymentów i nietypowych praktyk - pokażemy efekty jego pracy jeszcze nie raz! OPINIA ROASTERA Ta kawa dostaje na arkuszu 86 punktów, ale w moim sercu to i 90 się znajdzie. Niesamowita słodycz wysokiej jakości czekolady z fancy sklepu, do tego spora dawka konfiturowej owocowości, a wszystko zbalansowane i czyste jak piorun. 100% odmiany i terroir w kubku, co dzisiaj wcale nie jest takie popularne… OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Love Potion Geisha Filter Blend 252g
Heresy - Love Potion Geisha Filter Blend 252g

Data palenia: 22.11.2022

Producent: Heresy

Chodziło za nami popełnienie jakiejś herezji z krwi i kości. A cóż bardziej grzesznego niż wymieszanie jednej z najlepszych / najdroższych kaw świata, z czystym, spokojnym,, choć mocno owocowym Hondurasem do codziennego picia! I jeśli myślicie, że ktoś tu dorzucił garstkę miodu do beczki dziegciu, to nie z nami takie numery. Prze Państwa, tu jest 31% geiszy. Trzydzieści jeden. Jak to powiedziała inna palarnia na H - “tego się nie miesza”. I dlatego sprawia nam to dziką przyjemność, by serwować szanownym taką herezję. Oficjalnie natomiast jest to mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysokim balansem, wyraźną owocowością i nutami kwiatowymi. Pochodzenie: Ojojona, Honduras + Frijanes, Gwatemala Farma: Quebrada Onda + Agua Tibia Producent: Catalino Rubio + Castillo Family Odmiana: catuai + geisha Obróbka: washed + natural Położenie upraw: 1000-1200 m n.p.m. + 1600-1700 m n.p.m. Zbiór: listopad-styczeń 2021/2022 Wynik w cuppingu: 87+ / 100 punktów OBRÓBKA W tej edycji Love Potion połączyliśmy węzłem małżeńskim dwie kawy, które ponownie zaskoczyły nas tym, jak idealnie do siebie pasują, jak doskonale się uzupełniają, a przecież to ziarna, których teoretycznie łączyć nie wypada. A, jako że nie wypada, to myśmy musieli ten czyn popełnić! Quebrada Onda to klasyczny, czysty i profesorsko obroniony washed, który znacie z Elixiru.. A geisha to tym razem natural z farmy Agua Tibia. Jak na gejszę przystało, jest mega słodka, kompleksowa, owocowa i kwiatowa, taka kawowa dama. Być może wiele prawdy jest w tym, że przeciwieństwa się przyciągają! FARMA Można rzec, że Catalino jest branżowym underdogiem, bo kawki dobrej jakości hoduje zaledwie od 2014 roku. Ale panie kochany. Jesteśmy w szoku, że tak czyste, owocowe i słodkie ziarno rosło zaledwie na tysiącu metrów, w regionie Ojojona. Dajcie temu gościowi najwyższe plantacje w Etiopii! Druga farma to leżąca nieopodal Guatemala City Agua Tibia (z hiszpańskiego ciepła woda), której menadżerem jest Erik de la Roca, właściciel farmy La Esperanza z Acatenango. W tym roku naturalny lot gejszy jest najlepszy w historii! OPINIA ROASTERA Taki blend, co to sam się robi. Prosta matematyka. Jedna bardzo dobra kawa dodać druga bardzo dobra kawa równa się bardzo dobra kawa.  Wypalić oddzielnie, wypieścić i  już wiesz, że będzie smakować jak sto dolców. Albo tak z tysiąc. Proszę się częstować, bo to produkt, który pojawia się tylko dwa razy do roku! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Gwatemala El Oregano Washed Caturra Filter 252g
Heresy - Gwatemala El Oregano Washed Caturra Filter 252g

Data palenia: 01.11.2022

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się kompleksową słodyczą ciemnych owoców oraz elegancką kwiatowością. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Huehuetenango Producent: Diana & Hector Ovalle Odmiana: pink bourbon Obróbka: washed Położenie upraw: 1700 m n.p.m. Zbiór: styczeń - luty 2022 Wynik w cuppingu: 87.5 / 100 punktów OBRÓBKA Po zbiorze kawa wrzucana jest do depulpingu, a następnie fermentowana przez 24 godziny w czyściutkim tanku. Następuje zwolnienie blokady, ziarna są przemywane, dokonuje się wstępna jakościowa selekcja. Na koniec suszenie na  afrykańskich łóżkach. FARMA El Oregano to wyjątkowe miejsce – farma położona w samym sercu najbardziej suchego obszaru w Huehuetenengo, gdzie… nikt nie uprawia kawy. No, prawie nikt! Diana i Hector stworzyli unikatowy terroir, dokonując niemal niemożliwego. Plantacja nawadniana jest przy użyciu skrupulatnie zaprojektowanego systemu irygacyjnego, opartego na zbiornikach retencyjnych oraz wodzie z rzeki, płynącej w dolinie. Oryginał na skalę światową! OPINIA ROASTERA Przy Dianie i Hectorze jesteśmy króciutcy i cieńcy. To są dopiero heretycy. Uprawiają kawę tam, gdzie nikt inny się nie odważył. Sucho, coś jak na kazachskim stepie, ale dali radę przemyślanym patentem. Różowy burbonik nie zdarza się jakoś za często, więc daj sobie i zalewaj tym wrząciuchem! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Honduras Roberto Portillo Santa Barbara Washed Filter 252g
Heresy - Honduras Roberto Portillo Santa Barbara Washed Filter 252g

Data palenia: 07.09.2022

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do metod przelewowych lub parzenia w kubku. Ziarna charakteryzują się wysoką intensywnością i głębią oraz balansem pomiędzy owocowością, a nutami karmelowymi.  Kraj pochodzenia ziarna: HondurasRegion: El Cielito, Santa BarbaraProducent: Roberto PortilloFarma: Don PanchoOdmiana: parainemaObróbka: washedPołożenie upraw: 1500 m n.p.m.Zbiór: kwiecień  2021Wynik w cuppingu: 86.5 / 100 punktów OBRÓBKANajczystsza forma washeda. Klasyka gatunku. Po zbiorze natychmiastowy depulping, po czym kawa trafia do tanka. Tam fermentuje sobie dobę, a następnie myju-myju. Suszenie na afrykańskich łóżkach, około 18 dni.FARMAChociaż uprawa kawy to rodzinny temat od pokoleń, Roberto skupia się na produkcji kawy specialty od niecałych dziesięciu lat. Wtedy postawił na parainemę - specyficzną odmianę arabiki, w której tkwi ogromny potencjał jakościowy przy zwiększonej odporności na typowe choroby kawowca. Sukces? Rok w rok osiąga jakość, która pozwala mu eksportować kawkę poza Honduras, na przykład do takiego heretycznego pieca.OPINIA ROASTERAParainema - odmiana, która z furorą wkroczyła na farmy W Santa Barbara. Z nią, to jak zjeść ciastko i mieć ciastko. Wysoka produktywność i odporność na choroby przy konkretnym potencjale jakościowym. I trochę lemoniadki, i trochę owocku, i trochę karmelowych historii, wszystko to z intensywnością na piątkę z plusem.OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu. 
Heresy - Elixir Unstable Espresso Blend 1001g (outlet)
Heresy - Elixir Unstable Espresso Blend 1001g (outlet)

Data palenia: 20.06.2022

Producent: Heresy

Elixir w wersji pod filtr zyskał większe zainteresowanie, niż napój z trzech cytryn w pewnym mieście między Piotrkowem a Puławami. Zatem należało zrobić coś jeszcze: profil taki, jaki ma być w espresso! Z wysoką słodyczą, ale nigdy nudne. Z pełnym, gęstym body, ale nie, że Włoszek. Z wyraźną owocowością, ale nigdy kwaśne. Elixir Espresso! OPIS KAWY Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarni lub zaparzania w kubku.. Profil z wysoką słodyczą oraz intensywnością, dobrym balansem między owocami i czekoladą, z długim, lepkim finiszem. Pochodzenie: Ojojona, Guerisne, Honduras / inne Producent: Catalino Rubio / inni Farma: Quebrada Onda / inna Odmiana: catuai / inne Obróbka: washed / inne Położenie upraw: 1000 m n.p.m. / inne Zbiór: zawsze świeży Wynik w cuppingu: zawsze minimum 86 / 100 punktów OPINIA ROASTERA Espresso to w ogóle jakiś kaprys kawowego Brahmana. Dla jednych musi być gorzkie i popiołowate, najlepiej za eurasia na stacji. Inni z kolei kochają skandynawską, morską wodę z cytryną. A my bezczelnie oznajmiamy: espresso ma być owocowe i gęste w tym samym czasie. Czekoladowe i eleganckie zarazem. I przede wszystkim ma być słodkie! I ma zalepiać Ci buzię. No. To proszę się częstować! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Gwatemala Agua Tibia Castillo Family Geisha Natural Filter 126g
Heresy - Gwatemala Agua Tibia Castillo Family Geisha Natural Filter 126g

Data palenia: 22.11.2022

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką kwiatowością, cukierkową słodyczą oraz  fantastycznym balansem. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Frijanes  Producent: Castillo Family / Erik de la Roca Odmiana: geisha Obróbka: natural Położenie upraw: 1700 m n.p.m. Zbiór: styczeń - luty 2022 Wynik w cuppingu: 88.5 / 100 punktów OBRÓBKA Po zbiorze kawa wrzucana jest do tanka w całym owocu i leży tam sobie, fermentując troszkę, przez około dobę. Następnie rozrzucana jest do suszenia na afrykańskich łóżkach. Proces przeprowadzony jest profesorsko - zero fermentowych nieczystości, za to wyciśniętych jest tu z tej gejszuni 100% mięcha. FARMA Agua Tibia jest zarządzana przez naszego znajomego producenta, którego kawy z La Esperanza mieliśmy już kiedyś w piecu. Świetne warunki, wysokość i zaangażowanie całej ekipy pod przywództwem Erika sprawiają, że co rok te kawy są po prostu coraz lepsze! OPINIA ROASTERA Tak, wiem, niby gejsza-srejsza, ale nie tu. Po prostu znakomita kawa, która pokazuje w profilu wszystko, co do zaoferowania ma ta wyniesiona na piedestał odmiana. Jakby wejść do kwiaciarni i dostać od pani za ladą cukierka. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Elixir Unstable Filter Blend 1001g
Heresy - Elixir Unstable Filter Blend 1001g

Data palenia: 22.11.2022

Producent: Heresy

Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze! Pochodzenie: Ojojona, Guerisne, Honduras / inne Producent: Catalino Rubio / inni Farma: Quebrada Onda / inna Odmiana: catuai / inne Obróbka: washed / inne Położenie upraw: 1000 m n.p.m. / inne Zbiór: zawsze świeży Wynik w cuppingu: zawsze minimum 86 / 100 punktów OBRÓBKA Klasyka, jak Dre ze Snoopem bez siwych włosów. Depulping, jednodniowa fermentacja, myju-myju i suszenie  przez kilkanaście dni na łóżkach, joł. FARMA Można rzec, że Catalino jest branżowym underdogiem, bo kawki dobrej jakości hoduje zaledwie od 2014 roku. Ale panie kochany. Jesteśmy w szoku, że tak czyste, owocowe i słodkie ziarno rosło zaledwie na tysiącu metrów, w regionie Ojojona. Dajcie temu gościowi najwyższe plantacje w Etiopii! OPINIA ROASTERA Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Kostaryka La Fila Black Honey Villalobos Filter 252g
Heresy - Kostaryka La Fila Black Honey Villalobos Filter 252g

Data palenia: 10.01.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą, nutami ciemnych owoców i elegancką kwiatowością.. Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka Region: Brunca Producent: rodzina Ureña Farma: Cafe Rivense Odmiana: Villalobos Obróbka: Black honey Położenie upraw: 1600 m n.p.m. Zbiór: listopad - luty 2022 Wynik w cuppingu: 87.5 / 100 punktów OBRÓBKA Black honey lub full honey. Można by znaleźć jeszcze tak z czternaście innych określeń, jakimi posługują się w Kostaryce producenci, zostawiając grubą warstwę miąższu na ziarnie. Jednak najważniejsza rzecz jest taka: rodzina Ureña specjalizuje się właśnie w tym stylu obróbki honey. Nie bawią się w różne grubości warstw - miąższu zawsze jest jak najwięcej, czyli oporowo. To jakby mieć na obozowej stołówce znajomą, która nałoży Ci dwa razy więcej dżemoru. Efekt w filiżance  - mnóstwo głębi, owocowości i słodyczy. FARMA Tę przepiękną farmę, położoną pośród najzieleńszych gór centralnej Kostaryki, odwiedzamy co roku!. To rodzinny biznes państwa Ureña, w którym wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku. La Fila to część farmy, gdzie posadzona jest ciekawa, typowa dla Kostaryki, odmiana botaniczna villalobos. Dla geeków - naturalna mutacja typiki. Dla nie geeków - bardzo dobre, krągłe i owocowe! OPINIA ROASTERA Zawsze chciałbym, żeby kawa, która rok temu smakowała jak milion baksów, smakowała w tym co najmniej równie dobrze. Czasem nie wychodzi, bo pogoda, bo zbiory inne, bo coś tam. Ale tym razem mamy to, Szanowni Państwo, wspaniały profil La Fili wjeżdża w pełnej krasie. Od kwiatka, przez owoce, trochę fermentacyjnych historii, po karmelową pełnię. Cud (czarny) miód! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Gwatemala El Llano Caturra Washed Filter 252g
Heresy - Gwatemala El Llano Caturra Washed Filter 252g

Data palenia: 10.01.2023

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się czystym i owocowym charakterem, dopełnionym wyraźnymi nutami owocowymi. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Acatenango Farma: El Llano Producent: Raul Perez Odmiana: Caturra Obróbka: Washed Położenie upraw: 1600 m n.p.m. Zbiór: listopad - styczeń 20/21 Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów OBRÓBKA Zebrane owoce fermentują sobie nawet do 40 godzin po zbiorze, i dopiero wtedy zostają łuskane ze skórki. Suszenie po królewsku - na afrykańskich łóżkach. W wyniku wieloletnich eksperymentów, Raul zawsze zachowuje grubą warstwę ziaren, które miesza co 40-60 minut, w zależności od nasłonecznienia, które panuje w danym momencie. Cały proces suszenia trwa 12-14 dni. FARMA El LLano to farma, której teren zaczyna się dosłownie kilka metrów od drzwi wejściowych do domu Raula. Położona w przepięknym regionie Acatenango, jest młodszą siostrą bardziej popularnej La Soledad. Zdecydowana większość zbiorów z El Llano to czyste, owocowe mikroloty i tak jest również w przypadku tej mytej caturry. W marcu jedliśmy tu dojrzałe wisienki. A teraz zamykamy wypalone fasolki w słoikach. Cud miód! OPINIA ROASTERA Nawet nie próbuję obiektywnie pisać o tej kawie. To na El Llano miałem pierwszy, prawdziwy ‘origin experience’. To tam, kilkanaście metrów od kawowych drzew, śpię, jem śniadania, wygłupiam się i piję wino, kiedy przyjeżdżam do Gwatemali. Dzięki tym wszystkim doświadczeniom mogłem przekonać się bezpośrednio o wybitnej ekspertyzie Raula w kwestii uprawy, obróbki, zarządzania farmą czy selekcjonowania lotów. Bierzcie i pijcie z tego wszyscy! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Boliwia Taipiplaya Small Producer's Lot Washed Typica Filter 250g
Heresy - Boliwia Taipiplaya Small Producer's Lot Washed Typica Filter 250g

Data palenia: 01.11.2022

Producent: Heresy

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Boliwii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysokim balansem, z wyraźnym owocowym akcentem. Kraj pochodzenia ziarna: Boliwia Region: Yungas Farma: Taipiplaya Producent: Taipiplaya small producers Odmiana: Typica Obróbka: Washed Położenie upraw: 1650 - 1900 m n.p.m. Wynik w cuppingu: 86,5 / 100 punktów OBRÓBKA Wygląda tu to trochę jak etiopski system. Wielu małych producentów, z których niemal wszyscy uprawiają kawę na obszarze mniejszym niż jeden hektar, dostarcza swoje zbiory do centralnej stacji w Caranavi. Tamtejsza komora maszyny jest pusta, następuje zwolnienie blokady i owoce są blendowane, a następnie procesowane jako jeden lot. Przed myciem fermentują sobie przez 40 godzin, czyli stosunkowo długo, w końcu suszą się w kontrolowanych warunkach i pyk, i już! FARMA Mamy tu do czynienia nie z jedną, konkretną farmą, a kilkudziesięcioma małymi producentami, rozsianymi po Caranavi. Nierzadko ich poletka mają po ćwierć hektara. Po zbiorach wszyscy dostarczają kawę w jedno miejsce w celu przeprocesowania. Trochę tak, jakby Twój dziadek dorzucał swoją część zebranych jabłek z działki na wielki kompot! KOMENTARZ ROASTERA Tapiplaya is back! Kawa, która rok w rok smakuje tak samo dobrze. Mnóstwo lemoniadowych, cytrusowych historii zbalansowanych wysoką owocowo-nugatową słodyczą. Nie wiemy jak oni to robią, ale najprawdopodobniej hasłem-kluczem jest żucie liści koki. Kwiatki, ale nie jak w Etiopii. Owoce, ale nie, że Kenia. Maillardowe historie, ale nie jak w Brazylii. Boliwia i tyle! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Heresy - Brazylia Recanto dos Ipes Natural Amazonian Robusta Filter 126g
Heresy - Brazylia Recanto dos Ipes Natural Amazonian Robusta Filter 126g

Data palenia: 03.01.2023

Producent: Heresy

Robusta ziarnista jakości fine pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku, ale dobre wyjdzie również w espresso. Zaskakujący profil, nietypowy dla “typowej” robusty, charakteryzujący się bardzo wysoką słodyczą i owocowością, kremowym body oraz przyprawowym finiszem. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Matas de Rondonia  Producent: Geanderson Gambarte Farma: Recanto dos Ipês Odmiana: amazońska robusta Obróbka: natural Położenie upraw: 290 m n.p.m. (sic!) OBRÓBKA Klasik natural. No taki klasik plus. Bo zebrane wiśnie nie są od razu rozrzucane do suszenia, a wcześniej trochę fermentowane. Stąd w tej kawie ewidentna, charakterystyczna dla takiego procesu owocowość. FARMA 26-letni Geanderson z pewnością ma łeb jak sklep. W 2021 wyprodukował swoją pierwszą w historii kawę jakości specialty i od razu zgarnął garść splendoru, zajmując 3 miejsce w kategorii Kawa Roku podczas International Coffee Week. Widzi też dobrze potencjał w segmencie lepszych robust, a kawa od niego to faktycznie ścisłe TOP3 wszystkich, które kiedykolwiek próbowaliśmy. Herezje pełną gębą! OPINIA ROASTERA Ooooo, no tutaj to jest heretyczna jazda bez trzymanki po dwóch małpkach Żołądkowej. Tak, to robusta. Ale tej dobrej jakości. Fine to się nazywa, nie specialty. Wysokość upraw? Niecałe 300 metrów n.p.m., a co?! Coś nie tak?! Mięsisty owoc, potężne ciałko. To nawet nie tak, że ryzykujesz, to jest po prostu dobre i już!  OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Heresy - Elixir Unstable Espresso Blend 1001g
Heresy - Elixir Unstable Espresso Blend 1001g

Data palenia: 20.06.2022

Producent: Heresy

Elixir w wersji pod filtr zyskał większe zainteresowanie, niż napój z trzech cytryn w pewnym mieście między Piotrkowem a Puławami. Zatem należało zrobić coś jeszcze: profil taki, jaki ma być w espresso! Z wysoką słodyczą, ale nigdy nudne. Z pełnym, gęstym body, ale nie, że Włoszek. Z wyraźną owocowością, ale nigdy kwaśne. Elixir Espresso! OPIS KAWY Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarni lub zaparzania w kubku.. Profil z wysoką słodyczą oraz intensywnością, dobrym balansem między owocami i czekoladą, z długim, lepkim finiszem. Pochodzenie: Ojojona, Guerisne, Honduras / inne Producent: Catalino Rubio / inni Farma: Quebrada Onda / inna Odmiana: catuai / inne Obróbka: washed / inne Położenie upraw: 1000 m n.p.m. / inne Zbiór: zawsze świeży Wynik w cuppingu: zawsze minimum 86 / 100 punktów OPINIA ROASTERA Espresso to w ogóle jakiś kaprys kawowego Brahmana. Dla jednych musi być gorzkie i popiołowate, najlepiej za eurasia na stacji. Inni z kolei kochają skandynawską, morską wodę z cytryną. A my bezczelnie oznajmiamy: espresso ma być owocowe i gęste w tym samym czasie. Czekoladowe i eleganckie zarazem. I przede wszystkim ma być słodkie! I ma zalepiać Ci buzię. No. To proszę się częstować! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Wybór Coffeedesk