Minor Figures Barista Oat Organic to organiczny owsiany napój roślinny stanowiący świetną alternatywę dla mleka krowiego. Napój został stworzony przez baristów dla baristów - charakteryzuje się naturalną słodyczą, gęstością, zbalansowanym smakiem, a przy tym doskonale się spienia. Napoje roślinne Minor Figures to prosty, naturalny skład bez konserwantów i bez dodatku cukru. Produkcja jest przyjazna dla środowiska, zużywa mniej wody niż w przypadku mleka krowiego oraz wielu innych napojów roślinnych.
Napój Minor Figures Barista Oat został wyprodukowany z myślą o baristach, jednak doskonale sprawdzi się także jako dodatek do owsianki, musli, koktajli, czy ciast.
Jest to produkt w 100% roślinny i nie zawiera laktozy, jest odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Składniki: Woda, organiczny OWIES (11%), organiczny olej rzepakowy, sól, węglan potasu.
Wartość odżywcza w 100 ml:
wartość energetyczna 44 kcal / 185 kj,
tłuszcze 1,8 g
- w tym tłuszcze nasycone 0,2 g,
węglowodany 6,8 g,
- w tym cukry 2,5 g,
białko 0,2 g,
Sól 0,1 g.
Wyprodukowano w Wielkiej Brytanii.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć nuty kakao, chałwy i owoców leśnych. Pełne, gładkie, średnie body.
Kraj pochodzenia kawy: Gwatemala
Region: Acatenango
Odmiana: Bourbon, Typica
Farma: Kooperatywa
Metoda obróbki: Washed
Gorzka czekolada z kawą od HAYB. Uważasz kawę z dodatkami za absolutne zbezczeszczenie świętego ziarna? Okej. Lubisz dolać syropu? Też w porządku.Tutaj mamy opcję, która nikogo nie rozdrażni – to są pyszne czekolady, do których to kawa jest dodatkiem, a pozostałe składniki tworzą złożoną filiżan- znaczy tabliczkę!
HAYB przeniósł profile sensoryczne znane z kaw Speciality Single Origin na tabliczki ciemnej czekolady. Delikatna gorycz balansuje z delikatnie chrupiącą tu kawą. To bardzo głębokie połączenie, jak w porządnej, czekoladowo-orzechowej Brazylii. Nutty/Chocolate jak należy!
Składniki: czekolada ciemna (miazga kakaowa, cukier, masło kakaowe, emulgator: lecytyna sojowa, ekstrakt waniliowy). Kawa mielona 1%,
masa kakaowa min. 70%.
Może zawierać orzechy, nie zawiera glutenu.
Wartości odżywcze w 100g produktu:
Wartość energetyczna 578 kcal
Tłuszcz 42g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 25g
Węglowodany 36,3g
w tym cukry 28,6g
Białko 9,1g
Sól 0,02g
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do kwiatów, wiśni i karmelu.
Kraj: Brazylia
Region: Minas Gerais
Farma: Fazenda Serra do Boné
Producent: Matheus Lopes Sanglard
Odmiana: Yellow Bourbon
Położenie upraw: 1250 m n.p.m.
Metoda obróbki: Pulped Natural
Ocena w cuppingu: 85 / 100 punktów
OPINIA ROASTERA
Nie samym Santosem, żyje Brazylia. Ten wspaniały kraj na pół kontynentu ma do zaoferowania mnóstwo dobrej kawy o złożonym profilu, tak jak ten owocowy, kwiatowy i soczysty microlot od Matheusa Lopesa Sanglarda. Ziarna z farmy Serra do Bone wielokrotnie brały udział w prestożowym konkursie dla producentów kawy - Cup of Excellent, raz zdobywając pierwsze miejsce i kilkukrotnie znajdoując się na podjum.
PRZEPIS
French press. Mielenie średnie, średnio grube. Woda - wrzątek, doza 6 g kawy na 100 g wody. Zalewamy, zostawiamy. Po 4-6 minutach mieszamy korzuszek. Po kolejnych 2 minutach zakładamy franchpressowi czapeczke i wciskamy tłok. Pijemy.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do borówki, cytrusów i karmelu.
Kraj: Etiopia
Region: Sidamo
Farma: Nansebo
Producent: Mandeyo General Trading
Odmiana: Heirloom
Położenie upraw: 2300 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Ocena w cuppingu: 85 / 100 punktów
PRZEPIS
French press. Mielenie średnie, średnio grube. Woda - wrzątek, doza 5 g kawy na 100 g wody. Zalewamy, zostawiamy. Po 4-6 minutach mieszamy korzuszek. Po kolejnych 2 minutach zakładamy franchpressowi czapeczke i wciskamy tłok. Pijemy.
Intensywna czarna herbata od Solberg & Hansen. W jej smaku wyczuwalne są naturalne nuty czarnej porzeczki, żurawiny oraz rokitnika zwyczajnego.
Składniki: czarna herbata, liście jeżyny, aromat, rokitnik, morwa, jeżyna, hibiskus, żurawina, liście moringi.
Sposób zaparzania:
Czas: 2-3 minuty
Temperatura: 95ºC
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona przez Trigger. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki.
Kawa odmiany botanicznej Red Bourbon poddana została obróbce naturalnej - wisienki wysuszone zostały na tradycyjnych, afrykańskich łożach, dzięki czemu zyskała dużo słodyczy dojrzałych czerwonych owoców kojarzonej z dżemem oraz suszonymi owocami. Aromat transparentny i złożony - naprzemiennie nuty z grupy aromatów enzymatycznych - kwiatów oraz truskawek, jagód i rabarbaru. Kwasowość kawy jest orzeźwiająca, ale dobrze wsparta słodyczą. Kawa ma średnie, ale gładkie i otulające body. W smaku pojawiają się dodatkowo nuty czarnej herbaty. Kawa kończy się posmakiem, w którym dominują aromaty karmelu, mlecznej czekolady i cukru trzcinowego.
Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda
Region: Gicumbi
Obróbka: Natural
Odmiana: Red Bourbon
Stacja: Nova Coffee Des Mamas
Położenie upraw: 1450 - 1500 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 86,75 / 100 pkt
Stacja Nova Coffee znana wcześniej znana pod nazwą COOGIPROCA znajduje się w północnej Rwandzie, w dystrykcie Gicumbi. W uprawie kawy najwyższej jakości pomaga wulkaniczna, żyzna gleba, optymalna ilość opadów i temperatura. Des Mamas pochodzi z plantacji prowadzonej przez kobiety oraz jest skupiona na działaniach mających na celu edukację kobiet w Rwandzie.
Mieszanka kawy ziarnistej jakości specialty z Ugandy, Hondurasu i Kenii wypalona w belgijskiej palarni Caffenation z okazji 20-lecia jej działalności. Palona w średnim stopniu, idealna do wszystkich metod parzenia. Kawa o dobrze zbalansowanej słodyczy i kwasowości.
Blend składa się z kaw:
- Uganda Bulambuli (50%)
- Honduras Finca El Pinto (25%)
- Kenia Gatina AB (25%)
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do kwiatów, mango i winogrona.
Kraj: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Farma: Finca El Oregano
Producent: Diana i Hector Ovalle
Odmiana: Caturra
Położenie upraw: 1800 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów
OPINIA ROASTERA
Soczysta i super słodka! Jest tak dobra, że ciążko ją zepsuć. Ma złożony profil co przy różnych parametrach parzenia pozwala uzyskać zupełnie różne smaki i aromaty. Będziemy ją kupować co zbiory, co końća naszych dni.
PRZEPIS
French press. Mielenie średnie, średnio grube. Woda - wrzątek, doza 6 g kawy na 100 g wody. Zalewamy, zostawiamy. Po 4-6 minutach mieszamy korzuszek. Po kolejnych 2 minutach zakładamy franchpressowi czapeczke i wciskamy tłok. Pijemy.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii oraz Peru, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, figi, czekolady oraz agrestu.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Guaxupe, Peru
Położenie upraw: 800 - 1350 m. n.p.m.
Odmiana: Mundo Novo, Catuai, Caturra
Obróbka: Natural, Washed
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty ciemnej czekolady, śliwek oraz orzechów.
Kraj pochodzenia ziarna: Peru
Region: Dolina Tambopata
Położenie upraw: 1300 - 1800 m n.p.m.
Varietal: Typica, Bourbon, Caturra
Obróbka: Washed
Minor Figures Barista Oat to owsiany napój roślinny stanowiący świetną alternatywę dla mleka krowiego. Napój został stworzony przez baristów dla baristów - charakteryzuje się naturalną słodyczą, gęstością, zbalansowanym smakiem, a przy tym doskonale się spienia. Napoje roślinne Minor Figures to prosty, naturalny skład bez konserwantów i bez dodatku cukru. Produkcja jest przyjazna dla środowiska, zużywa mniej wody niż w przypadku mleka krowiego oraz wielu innych napojów roślinnych.
Napój Minor Figures Barista Oat został wyprodukowany z myślą o baristach, jednak doskonale sprawdzi się także jako dodatek do owsianki, musli, koktajli, czy ciast.
Jest to produkt w 100% roślinny i nie zawiera laktozy, jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Stanowi także dobre źródło wapnia.
Składniki: Woda, OWIES (10%), olej rzepakowy, regulator kwasowości (fosforan triwapniowy) węglan wapnia, sól.
Wartość odżywcza w 100 ml:
wartość energetyczna 48 kcal / 199 kj,
tłuszcze 2,2 g
- w tym tłuszcze nasycone 0,2 g,
węglowodany 6,8 g,
- w tym cukry 3,1 g,
białko 0,3 g,
Sól 0,1 g,
wapń 120 mg.
Wyprodukowano w Wielkiej Brytanii.
Drewniana rączka i uchwyt pokrywy do czajników Fellow. Dodaj swojemu czajnikowi jeszcze więcej stylu!
Elementy są wykonane z drewna orzecha włoskiego. Zestaw zawiera rączkę, uchwyt pokrywy oraz śrubę mocującą.
Zestaw jest odpowiedni do czajników Stagg Pour-Over Kettle, Raven Tea Kettle, Stagg EKG/EKG+, Corvo EKG oraz Stagg Mini. Czajników nieelektrycznych z drewnianymi uchwytami należy używać wyłącznie na kuchenkach indukcyjnych lub elektrycznych - drewniane elementy mogą ulec uszkodzeniu na kuchenkach gazowych.
Producent zaleca nie łączyć uchwytów z orzecha włoskiego z czajnikami w kolorze białym. Olejki z drewna w tym przypadku mogą zabarwiać powierzchnię czajnika.
*Czajnik i dodatkowe akcesora widoczne na zdjęciach nie są elementami zestawu.
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Brazylii i Etiopii, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady i owoców. Kawa o średniej kwasowości.
Kraj pochodzenia kawy: Brazylia (65%) / Etiopia (35%)
Region: Mato Grosso / Yirgacheffe
Metoda obróbki: Natural / Washed
Punkty w cuppingu: 86.25 i 86 / 100 punktów
Sto pojedynczych piramidek z napojem owsianym Oatly. Każda piramidka zawiera 20ml napoju, czyli odpowiednią porcję do pojedynczej kawy lub herbaty. Idealne dla gości kawiarni czy hoteli aby uniknąć konieczności dzielenia się opakowaniem z innymi.
Oatly to seria napojów roślinnych stanowiących świetną alternatywę dla mleka krowiego. Są bogate w substancje odżywcze, witaminy oraz minerały. Napoje Oatly to produkty naturalne, przyjazne środowisku oraz zwierzętom, które są odpowiednie dla wegetarian i wegan, a także dla osób uczulonych na mleko. Nie zawierają nabiału, ani laktozy, dlatego są doskonałym wyborem również dla osób, które z przyczyn zdrowotnych muszą wykluczyć mleko krowie ze swojej diety.
Składniki: Woda, owies 10%, olej rzepakowy, regulator kwasowości (fosforan potasu, węglan wapnia), sól, stabilizator (guma gellan), przeciwutleniacze (askorbinian sodu, mieszanina tokoferoli).
Wartości odżywcze (100ml):
Wartość energetyczna: 253 kJ/61 kcal
Tłuszcz: 3.0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0.3 g
Węglowodany: 6.9 g
- w tym cukry: 3.3 g
Błonnik: 0.8 g
Białko: 1.1 g
Sól: 0.11 g
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty koniaku, suszonych owoców oraz nutelli.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Alta Mogiana, Jerquara
Metoda obróbki: Natural
Położenie upraw: 890 m n. p. m.
Odmiana: Mundo Novo, Red Catuai
Ocena w cuppingu: 82 / 100 punktów
Sette 270Wi to najnowszy młynek w ofercie Baratza. To najwyższa półka wśród młynków do użytku domowego, niezależnie czy chcesz zmielić kawę drobno pod espresso, lub grubiej pod przelewowe metody parzenia. Wśród zalet młynka można wymienić szeroki zakres mielenia, wysokie jakości żarno, wbudowaną wagę Acaia oraz łączność Bluetooth.
W porównaniu do modelu 270W, wersja 270Wi oferuje następujące udoskonalenia:
- Inteligentny system monitorowania historii pracy. Na podstawie poprzednich cykli mielenia, młynek dostosowuje moment zatrzymania pracy tak, aby w rezultacie otrzymać jak najdokładniejszą porcję kawy - niezależnie czy zmieniasz stopień mielenia, rodzaj ziarna, czy ustawienie wagi.
- System redukujący wibracje pozwala na dokładniejszą pracę wagi. Ogranicza to problemy wywołane na przykład niestabilną powierzchnią.
- Funkcja dodawania małych porcji zmielonej kawy. Jeśli zmieliłeś już kawę, po czym stwierdziłeś, że potrzebujesz większej dozy, wystarczy skorzystać z tej opcji.
- Urządzenie pozwala na łączenie się z telefonami i tabletami Apple za pomocą technologii Bluetooth. Można w ten sposób aktualizować oprogramowanie.
Żarna: Ø 40 mm, stalowe, stożkowe
Ilość stopni regulacji: 30 makro + dziewięciowskaźnikowa, bezstopniowa skala mikro
Prędkość mielenia: 3,5 – 5,5 g/s
Pojemność hoppera: 300 - 400 g
Pojemność pojemnika na zmieloną kawę: 160 g
Waga: 3,2 kg
Wymiary: 13/40/24 (cm)
Żarna
40 mm stalowe, stożkowe żarna pozwalają na przemiał od 3,5 do 5,5 gramów kawy ze zredukowaną ilością pyłu (w zależności od grubości cząsteczek) w ciągu sekundy. Producent, firma Etzinger, szacuje ich optymalną eksploatację na kilka lat. Czyszczenie jest niezwykle proste, budowa pozwala na łatwe wyjęcie i ponowne zainstalowanie żarna. Zainstalowane żarna to wersja AP (All Purpose), przeznaczone do szerokiego zakresu mielenia.
Regulacja mielenia
Sette 270Wi oferuje 30 stopni makro oraz skalę mikro bazującą na dziewięciowskaźnikowej, bezstopniowej regulacji w celu zwiększenia precyzji ustawienia. W praktyce wyznaczamy najpierw grubość pomiędzy stopniami 1-30, a następnie doprecyzowujemy w skali mikro. Wachlarz przemiału pozwala na uzyskiwanie grubości idealnych zarówno pod espresso, jak i metody przelewowe: drip, aeropress czy chemex.
Producent zaznacza, że młynki Sette służą do mielenia 1kg kawy na dobę - w tym do 100g mielenia pod espresso. Dodatkowo należy mielić do 150g kawy pod metody przelewowe na raz. Przerwy pomiędzy cyklami mielenia powinny wynosić minimum minutę.
Design i obsługa
Młynek posiada panel kontrolny wyposażony w siedem przycisków oraz wyświetlacz LCD. Możemy bez trudu zaprogramować ustawienie z dokładnością do 0.1 grama. Za precyzję odpowiada wbudowana waga renomowanej marki Acaia. Po ustaleniu dozy naciskamy już tylko włącznik START, a młynek automatycznie dystrybuuje określoną przez nas porcję.
Kolejnym praktycznym elementem jest uniwersalny uchwyt, na którym możemy zamocować portafiltr lub popularne akcesoria do parzenia alternatywnego: Hario v60, Clever czy Able Kone. Bezpośrednie mielenie do urządzeń przyspiesza i ułatwia pracę z młynkiem. Wysokość uchwytu jest regulowana.
Budowa jest nowoczesna oraz kompaktowa, z elementami metalowymi i plastikowymi – Sette 270Wi zmieści się z łatwością na blacie w kuchni.
Mighty Mug Go to szczelny kubek o pojemności 470ml. Wyróżnia go zastosowanie technologii Smartgrip. Po ustawieniu kubka na płaskiej powierzchni, jest on stabilny i odporny na lekkie uderzenia, jednak bez problemu odrywa się od powierzchni, kiedy chcemy go podnieść. Nigdy więcej rozlanych napojów!
Wystarczy zwyczajnie postawić kubek, aby system zaczął działać - technologia działa na bazie ciśnienia. Spód naczynia zapobiega jego oderwaniu przy wszelkich poziomych ruchach i przypadkowych szturchnięciach, natomiast pionowy ruch w górę powoduje uwolnienie ciśnienia i łatwe podniesienie kubka.
Na jego konstrukcję składa się podwójna ścianka z tworzywa sztucznego nie zawierającego szkodliwego BPA. Temperatura gorących napojów utrzymuje się przez około godzinę, a zimnych do 2 godzin. Wieczko jest zamykane na zatrzask, co gwarantuje szczelność. Kolejną zaletą jest łatwe czyszczenie - kubek może być myty w zmywarce.
Kruve Sifter to profesjonalny odsiewacz do kawy, który pozwoli Ci wydobyć z niej jeszcze więcej smaku.
Zestaw BASE zawiera odsiewacz w kolorze srebrnym, 5 sitek do mielonej kawy o wielkości oczek 300, 500, 800, 1100 i 1400 mikrometrów. Zestaw z tymi sitkami sprawdzi się zarówno do espresso, jak i do metod przelewowych. Dodatkowo, do zestawu dołączona jest miarka Kruve Brewler.
Idealnie zmielone ziarno to nie tylko stopień zmielenia odpowiednio dobrany do metody parzenia, lecz także równe cząsteczki kawy. Dzięki temu kawa parzy się równomiernie, co przekłada się na jej smak. Kruve pozwala na dokładne oddzielenie zbyt małych i zbyt dużych drobinek, w wyniku czego otrzymujemy cząsteczki tej samej wielkości.
Odsiewacz składa się z trzyczęściowego korpusu oraz drewnianej pokrywy z logo marki. Wewnątrz, na dwóch poziomach umieszcza się sitka, kolejno o drobniejszych i grubszych oczkach. Całość jest świetnie spasowana i wykonana z materiałów najwyższej jakości.
Użycie Kruve jest proste: wystarczy wsypać zmieloną kawę na górne sitko, zamknąć pokrywę i potrząsać przez 30 - 60 sekund. Zbyt drobne cząsteczki zbiorą się na dnie, zbyt grube pozostaną na górnym sitku, a te odpowiednie na dolnym sitku. Po użyciu wystarczy opłukać sitka pod wodą.
Kruve to także świetny kalibrator młynka. Producent rekomenduje odpowiednie sitka pod konkretne metody parzenia. Korzystając z zaleceń, po zmieleniu kawy pod wybraną metodę parzenia, wystarczy ją przesiać z użyciem sugerowanych sitek. W rezultacie powinniśmy dążyć do osiągnięcia jak najbardziej zbliżonego stosunku zbyt drobnych i zbyt grubych cząsteczek. W przypadku znaczącej przewagi grubego pyłu powinniśmy mielić ziarno nieco drobniej; analogicznie mielić grubiej w przypadku przewagi drobnego pyłu.
Kruve Brewler
Kruve Brewler to miarka do kawy ziarnistej i mielonej. Duże otwory pozwalają w prosty sposób sklasyfikować rozmiar zielonego ziarna, natomiast skala z mniejszymi otworami ułatwiają określenie rozmiaru zmielonej kawy. Narzędzie zapewnia precyzję w mikronach, dzięki czemu unikniesz określania wielkości drobinek a podstawie porównań do piasku czy soli. Dodatkowo, miarka jest wyposażona w standardową linijkę o długości 16 cm i przydatne przeliczniki jednostek. Narzędzie sprawdzi się dla roasterów oraz dla baristów, do kalibracji młynków.
Cechy:
- Pomiar zmielonej kawy w zakresie 200 - 1600um - sprawdzi się przy ustawianiu młynka.
- Określenie rozmiaru zielonego ziarna w zakresie 11 - 20/64"
- Przydatne przeliczniki jednostek miar.
- Linijka o długości 16 cm - sprawdzi przy mierzeniu portafiltra.
Tamper wykonany ze stali nierdzewnej 18.
Uchwyt w kolorze brązowym.
Dane techniczne:
Średnica 53 mm
Podstawa tampera płaska
Ergonomiczny uchwyt drewniany
Wysokość: 100 mm
Waga: 350 g
Bean to połączenie klasycznego french pressa z nowoczesnym wzornictwem. Pojemność 1 litra czyni go idealnym do przygotowania kawy dla 2-4 osób. Urządzenie jest proste w obsłudze, eleganckie i pozwala zaparzyć doskonałą kawę w domowych warunkach.
Konstrukcja
Urządzenie jest wykonane z wytrzymałego i lekkiego tworzywa sztucznego. Kawa parzy się w szklanym zbiorniku, który w żaden sposób nie ingeruje w smak naparu. Drobne sitko na końcu zapewnia odpowiednie oddzielenie zmielonej kawy, a w rezultacie czysty napar.
Sposób użycia
French press jest niezwykle prosty w obsłudze. Wsyp około 6 gramów grubo zmielonej kawy na każde 100 ml wody. Wlej wodę w temperaturze 90 - 96 stopni Celsjusza. Delikatnie zamieszaj zawartość naczynia i po 3 minutach dociśnij tłok do samego końca. Gotowe!
Więcej o przygotowywaniu kawy za pomocą French Pressu przeczytasz na naszym blogu: French Press.
Komercyjny, wpuszczany w blat odbijak do fusów Rhino Coffee Gear.
Cechy:
- Wpuszczany w blat - oszczędność przestrzeni oraz mniejsze ryzyko zabrudzenia podłogi.
- Konstrukcja z wysokiej jakości stali nierdzewnej typu 304 z gumową uszczelką i otuliną bolca.
- Bolec jest przyspawany, a otulina wymienna - zapewnia to długą żywotność produktu.
Wymiary:
- Gumowa uszczelka: 16,8 cm x 18 cm (szerokość x głębokość)
- Odbijak: 14 cm x 15 cm x 11 cm (szerokość x głębokość x wysokość)
Blend kaw ziarnistych jakości specialty wypalony w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Słodkie, korzenno-kakaowe nuty ziaren z Brazylii łączą się z soczyście owocową Etiopią. To połączenie idealnie ze sobą współgra, przywodząc na myśl minione słoneczne dni lata oraz wprowadzając nas w nową porę roku, pełną złotych kolorów i korzennych, rozgrzewających smaków.
Cosy Espresso jest intensywne, o średnim body i niskiej kwasowości. W smaku dominuje dżem z żółtych owoców, kakao i przyprawy. Idealnie komponuje się z mlekiem.
ZIARNO
Najbardziej popkulturowym napojem jesiennym jest bezapelacyjnie pumpkin spice latte. I właśnie do niego nawiązuje nasze październikowe espresso miesiąca. Coffee Plant daje Cosy Espresso, z piękną jesienną etykietą oraz otulającym profilem smakowym. Blend Etiopii Nensebo oraz Brazylii Vertentes, mix Etiopskich odmian oraz Yellow bourbon z Brazylii – obie kawy fermentowane metodą naturalną.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia / Brazylia
Odmiana: Heirloom / Yellow Bourbon
Obróbka: natural / pulped-natural
Położenie upraw: 1910 - 2000 / 1100 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 86 / 84 SCA
PRZEPIS
Espresso
18g - 6 klik Comandante
Uzysk 36 g - 28 sekund
Wyjątkowo kremowe espresso, bardziej w stronę włoskiego stylu, jednak z dużą słodyczą.
Pumpkin spice
18g - 6 klik Comandante
Uzysk 30g - 24 sekundy
- 10g syropu klonowego
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- przyprawy korzenne 0,6g
- 10g śmietanki kremówki / wegańskiej śmietanki
- 200g mleka
Wszystkie wyżej wymienione składniki (z wyjątkiem mleka) dobrze zmieszaj ze sobą, a po wymieszaniu podgrzej. Spień mleko, a następnie dodaj to przyprawowej mieszanki.
Bardzo Cosy, słodki napój – czyli dokładnie to, czego wszyscy potrzebujemy, zderzając się z jesienną aurą.
EcoVessel BOULDER to butelka termiczna o pojemności 700ml. Jest ona wytrzymała, szczelna, długo utrzymuje temperaturę. Cechami odróżniającymi ją od innych tego typu produktów jest to, że posiada potrójną izolację oraz sitko, które zatrzymuje herbaciane fusy lub owoce wewnątrz butelki w przypadku przygotowywania tego typu napojów.
Wybierając EcoVessel masz realny wpływ na ochronę środowiska - odstaw plastikowe butelki i sięgnij po ekologiczną opcję! Butelka sprawdzi się do codziennego picia wody i wszelkich napojów, zarówno gorących, jak i zimnych - od soków, przez kawę i herbatę, po gęste smoothie. To świetne naczynie dla każdego dbającego o zdrowie i o środowisko.
Cechy:
- Duża pojemność 700ml.
- Potrójna izolacja TriMax® Triple Insulation - zewnętrzna i wewnętrzna ścianka wykonana ze stali nierdzewnej, dodatkowa ścianka wewnętrzna z miedzi, oraz oddzielająca je próżnia.
- Utrzymywanie wysokiej temperatury do 8 godzin i niskiej do 36 godzin.
- Izolacja zapobiega skraplaniu na powierzchni zewnętrznej.
- Wyjmowane sitko przy wylewce - zaparz herbatę lub dodaj owoce do swojej wody, a sitko zatrzyma susz i cząstki owoców wewnątrz butelki.
- Otwierana na dwa sposoby, Jeden umożliwia łatwe napełnianie i czyszczenie butelki, drugi dotyczy wygodnego ustnika.
- Szczelne zamknięcie zapobiega kapaniu - butelkę możesz przewozić w samochodzie i wrzucić do torby bez obaw o rozlanie.
- Szczelna zakrętka jest przymocowana do butelki - nigdzie jej nie zgubisz.
- Wytrzymała i bezpieczna - wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej (korpus i zakrętka) i tworzyw sztucznych bezpiecznych w kontakcie z żywnością, bez BPA (uchwyt oraz ustnik).
- Należy myć ręcznie, nie nadaje się do mycia w zmywarce i użycia w kuchence mikrofalowej.
- 28,6 cm wysokości, 7,6 cm średnicy.
- Nadaje się do recyklingu.
Zestaw zimowych herbat od Paper & Tea. Starannie wyselekcjonowana kompozycja smaków, które rozgrzeją w najbardziej mroźne dni. Opakowanie zawiera 10 pojedynczych saszetek z herbatą sypaną, każda z nich wystarcza na przygotowanie 400 ml herbaty.
W opakowniu znajdziesz:
- 2 saszetki czarnej herbaty Les Métrofolies
- 2 saszetki czarnej herbaty Hariman Classic Chai
- 2 saszetki czarnej herbaty Hunky Dory Breakfast
- 2 saszetki ziołowej herbaty Deep Asana Spice
- 2 saszetki ziołowej herbaty Cederberg Chai
Moka Timer to elektryczna kawiarka od Bialetti. Połączenie tradycji i nowoczesności. Funkcja timera pozwala zaprogramować kawiarkę tak, aby przygotowywała kawę o wybranej godzinie. Nigdy więcej poranków bez kawy!
Moka Timer 6tz służy do jednorazowego zaparzenia 6 filiżanek espresso. Pojemność całkowita to 300 ml.
Aby przygotować prawdziwe, włoskie espresso potrzebujesz jedynie tej kawiarki, dobrej kawy i kilku minut!
• Konstrukcja:
Kawiarka jest wykonana z aluminium, wzorowana na modelu Bialetti Dama. Podstawka została wykonana z wytrzymałego tworzywa sztucznego.
• Użytkowanie:
Kawiarkę obsługuje się za pomocą przycisków umieszczonych przy wyświetlaczu lcd. Timer pozwala na ustawienie godziny przygotowania kawy. Wyłącza się automatycznie po zaparzeniu kawy i utrzymuje temperature naparu przez 30 minut. Praca urządzenia sygnalizowana jest za pomocą diody oraz sygnałów dźwiękowych.
Kawiarkę należy myć ręcznie, bez użycia detergentów. Nie nadaje się do mycia w zmywarce.
Mighty Mug Solo to szczelny kubek o pojemności 325ml. Wyróżnia go zastosowanie technologii Smartgrip. Po ustawieniu kubka na płaskiej powierzchni, jest on stabilny i odporny na lekkie uderzenia, jednak bez problemu odrywa się od powierzchni, kiedy chcemy go podnieść. Nigdy więcej rozlanych napojów!
Wystarczy zwyczajnie postawić kubek, aby system zaczął działać - technologia działa na bazie ciśnienia. Spód naczynia zapobiega jego oderwaniu przy wszelkich poziomych ruchach i przypadkowych szturchnięciach, natomiast pionowy ruch w górę powoduje uwolnienie ciśnienia i łatwe podniesienie kubka.
Na jego konstrukcję składa się podwójna ścianka z tworzywa sztucznego nie zawierającego szkodliwego BPA. Temperatura gorących i zimnych napojów utrzymuje się przez około 2 godziny. Wieczko jest zamykane na zatrzask, co gwarantuje szczelność. Kolejną zaletą jest łatwe czyszczenie - kubek może być myty w zmywarce.
Tamper Motta Lightning to narzędzie, które sprawdzi się na każdym barze serwującym espresso. Podstawa tampera ma średnicę 58 mm i jest wykonana ze stali nierdzewnej, a jego górna część z aluminium.
Moka Express Red to czerwona, odświeżona wersja najbardziej klasycznego modelu światowego lidera wśród producentów kawiarek, firmy Bialetti. To właśnie ta kawiarka w oryginalnej kolorystyce rozsławiła włoskiego producenta w latach trzydziestych XX wieku. Do dziś jest to najpopularniejszy model moki na świecie, o czym świadczy już ponad 200 milionów wyprodukowanych egzemplarzy.
Model Bialetti Moka Express 1tz służy do jednoczesnego zaparzenia 1 filiżanki espresso. Pojemność całkowita to 50ml.
Aby przygotować prawdziwe, włoskie espresso potrzebujesz jedynie tej kawiarki, dobrej kawy i kilku minut!
• Konstrukcja:
Odlewana z aluminium kawiarka zachwyca jakością wykonania. Klasyczny, niezmieniony przez dziesięciolecia kształt w nowej kolorystyce będzie oryginalnym elementem każdej kuchni. Rączka i dodatkowy uchwyt z tworzywa sztucznego w kolorze czarnym zapewniają wygodę przenoszenia i serwowania gotowego trunku.
• Użytkowanie:
Bialetti Moka Express może być używana na palnikach gazowych oraz elektrycznych. Produkt należy ustawiać tak, aby rączka znajdowała się poza zasięgiem źródła ciepła.
Kawiarkę należy myć ręcznie, bez użycia detergentów. Nie nadaje się do mycia w zmywarce.
Wybierając rozmiar kawiarki należy pamiętać, że przy każdym zaparzaniu należy przygotować ilość kawy określoną przez producenta.
• Jak działa moka?
Kawiarka składa się z górnego zbiornika z uszczelką, filtra oraz dolnego zbiornika. Zmielone ziarna kawy umieszczamy w filtrze, nalewamy wody do dolnego zbiornika poniżej poziomu zaworu bezpieczeństwa i łączymy ze sobą wszystkie elementy. Stawiamy kawiarkę na kuchence i czekamy parę minut. Gorąca woda przemieści się do górnego zbiornika przepływając przez zmielone ziarna. Pyszne i aromatyczne espresso jest gotowe!
Comandante C40 MK4 Nitro Blade - to nowa wersja kultowego młynka do kawy, przez wielu uważanego za najlepszy ręczny młynek świata.
W wersji MK4 wprowadzono kilka innowacji:
- Nowa forma i materiał elementów stabilizacji żarna - dzięki temu części są bardziej wytrzymałe, wyeliminowano problem blokujących się ziaren i zwiększono pojemność młynka.
- Każdy młynek zawiera dwa słoiczki na zmieloną kawę: jeden słoik z brązowego szkła oraz jeden z przezroczystego polimeru. Słoiczek z polimeru jest lekki i bardziej wytrzymały, może też służyć jako kubek.
- Nowe opakowanie, które lepiej zabezpiecza młynek.
Żarno
Młynki są produkowane w Niemczech. Materiał i konstrukcja żaren są wynikiem wielu lat badań Comandante. Żarno Nitro Blade jest wyjątkowo precyzyjne, stworzone przy użyciu wysokostopowej, azotowanej stali nierdzewnej oraz martenzytyczną matrycę mikrokrystaliczną.
Geometria żarna została zoptymalizowana tak, aby osiągnąć doskonałą wydajność przy niewielkich obrotach korby i jednocześnie zapewniają mielenie na równe cząsteczki, aby uzyskać najlepsze wyniki parzenia. Ponadto, dzięki swoim właściwościom fizycznym i chemicznym, stalowe żarna są neutralne pod względem wpływu na smak kawy.
Regulacja stopnia mielenia
Stopniowa regulacja mielenia zapewnia pełną kontrolę nad ustawieniami dla każdej metody parzenia i pomaga uzyskać powtarzalność. Efekty są nadzwyczaj zadowalające, zarówno podczas mielenia pod metody alternatywne, jak i pod espresso, co czyni urządzenie wyjątkowym na tle innych młynków ręcznych. Doskonałość mielenia sprawiła, że Comandante jest wybierany przez entuzjastów kawy na całym świecie - od domowych baristów po mistrzów World Brewers Cup.
Konstrukcja
Stal nierdzewna to właściwy wybór, aby stworzyć solidny i bezpieczny w kontakcie z żywnością młynek do kawy. Dlatego ze stali wykonano nie tylo żarno, lecz także korpus, oś, korba i mikrołożyska kulkowe. Produkty Comandante nie zawierają aluminium. Comandante wykorzystuje także wydajne polimery bez BPA, spełniające najsurowsze normy bezpieczeństwa żywności. Materiały te są zaprojektowane tak, aby wytrzymać lata intensywnego użytkowania. Marka kocha także naturalne drewno. Uchwyty z litego dębu, produkowane przez przyjaciół z niemieckiego Schwarzwaldu, są zarówno ergonomiczne, jak i piękne dla oka dzięki unikalnej strukturze słojów dębu.
W przypadku tego modelu rzemieślnicy Comandante laminują korpus ze stali nierdzewnej cienką warstwą drewna, które następnie woskują i polerują.
Każdy młynek zawiera dwa słoiczki na zmieloną kawę: jeden słoik z brązowego szkła oraz jeden z przezroczystego polimeru. Oba są łatwe do czyszczenia i mieszczą około 40g ziaren kawy. Młynek waży nieco ponad 600g - kompaktowy rozmiar i wytrzymała konstrukcja sprawiają, że to doskonałe narzędzie niezależnie od tego, czy jesteś w domu, czy w podróży.
Narzędzie usprawniające pracę każdego baristy. To świetne uzupełnienie tampera, dzięki któremu kawa w sitku rozłożona jest równo, co przekłada się na równomierny przepływ wody i zrównoważoną ekstrakcję. W rezultacie łatwiej jest osiągnąć powtarzalność i oczekiwany smak w filiżance.
Jak działa dystrybutor?
Po wsypaniu do portafiltra odpowiedniej dozy zmielonej kawy, kładziemy dystrybutor na jej powierzchni. Następnie przekręcamy dystrybutor 2 - 4 razy nie używając przy tym nacisku - wyprofilowany spód narzędzia równomiernie rozkłada kawę na całej powierzchni sitka. Na koniec wystarczy użyć tamper.
Konstrukcja
Dystrybutor jest wykonany solidnie z wysokiej jakości stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego.
Średnica: 58,5 mm
Comandante C40 MK4 Nitro Blade - to nowa wersja kultowego młynka do kawy, przez wielu uważanego za najlepszy ręczny młynek świata.
W wersji MK4 wprowadzono kilka innowacji:
- Nowa forma i materiał elementów stabilizacji żarna - dzięki temu części są bardziej wytrzymałe, wyeliminowano problem blokujących się ziaren i zwiększono pojemność młynka.
- Każdy młynek zawiera dwa słoiczki na zmieloną kawę: jeden słoik z brązowego szkła oraz jeden z przezroczystego polimeru. Słoiczek z polimeru jest lekki i bardziej wytrzymały, może też służyć jako kubek.
- Nowe opakowanie, które lepiej zabezpiecza młynek.
Żarno
Młynki są produkowane w Niemczech. Materiał i konstrukcja żaren są wynikiem wielu lat badań Comandante. Żarno Nitro Blade jest wyjątkowo precyzyjne, stworzone przy użyciu wysokostopowej, azotowanej stali nierdzewnej oraz martenzytyczną matrycę mikrokrystaliczną.
Geometria żarna została zoptymalizowana tak, aby osiągnąć doskonałą wydajność przy niewielkich obrotach korby i jednocześnie zapewniają mielenie na równe cząsteczki, aby uzyskać najlepsze wyniki parzenia. Ponadto, dzięki swoim właściwościom fizycznym i chemicznym, stalowe żarna są neutralne pod względem wpływu na smak kawy.
Regulacja stopnia mielenia
Stopniowa regulacja mielenia zapewnia pełną kontrolę nad ustawieniami dla każdej metody parzenia i pomaga uzyskać powtarzalność. Efekty są nadzwyczaj zadowalające, zarówno podczas mielenia pod metody alternatywne, jak i pod espresso, co czyni urządzenie wyjątkowym na tle innych młynków ręcznych. Doskonałość mielenia sprawiła, że Comandante jest wybierany przez entuzjastów kawy na całym świecie - od domowych baristów po mistrzów World Brewers Cup.
Konstrukcja
Stal nierdzewna to właściwy wybór, aby stworzyć solidny i bezpieczny w kontakcie z żywnością młynek do kawy. Dlatego ze stali wykonano nie tylo żarno, lecz także korpus, oś, korba i mikrołożyska kulkowe. Produkty Comandante nie zawierają aluminium. Comandante wykorzystuje także wydajne polimery bez BPA, spełniające najsurowsze normy bezpieczeństwa żywności. Materiały te są zaprojektowane tak, aby wytrzymać lata intensywnego użytkowania. Marka kocha także naturalne drewno. Uchwyty z litego dębu, produkowane przez przyjaciół z niemieckiego Schwarzwaldu, są zarówno ergonomiczne, jak i piękne dla oka dzięki unikalnej strukturze słojów dębu.
W przypadku tego modelu rzemieślnicy Comandante laminują korpus ze stali nierdzewnej cienką warstwą drewna, które następnie woskują i polerują.
Każdy młynek zawiera dwa słoiczki na zmieloną kawę: jeden słoik z brązowego szkła oraz jeden z przezroczystego polimeru. Oba są łatwe do czyszczenia i mieszczą około 40g ziaren kawy. Młynek waży nieco ponad 600g - kompaktowy rozmiar i wytrzymała konstrukcja sprawiają, że to doskonałe narzędzie niezależnie od tego, czy jesteś w domu, czy w podróży.
Melitta Purista (F23/0-101) to nowoczesny ekspres ciśnieniowy do użytku domowego, przeznaczony do przygotowywania kaw czarnych. Wśród jego największych zalet można wymienić możliwość przygotowania dwóch kaw jednocześnie, niewielkie wymiary oraz wygodną obsługę za pomocą przycisków i pokręteł.
Cichy młynek
Możesz napić się świeżo mielonej kawy, kiedy inni domownicy jeszcze śpią. Twój w pełni automatyczny ekspres do kawy posiada stalowy, stożkowy młynek, który szybko i cicho mieli ziarna kawy.
Funkcja ulubionej kawy
Wiesz czego chcesz i chcesz mieć to szybko? Zapisz preferowaną moc i ilość kawy. Potem wystarczy wcisnąć przycisk ulubionej kawy. Resztę wykona Twój w pełni automatyczny ekspres.
Niewielkie wymiary
Purista® jest naprawdę wąski - ma tylko 20 cm szerokości! Nie potrzeba więcej miejsca dla wysokiej jakości technologii Melitta®.
Melitta® Companion® App
Chcesz wiedzieć więcej? Pobierz aplikację Melitta® Companion® na swój smartfon. Praktyczne informacje i samouczki najlepiej poznać przy filiżance kawy. Szybki serwis jest oczywiście również dostępny z aplikacją.
Aromatyczna przyjemność z kawy
Nowe sterowanie pompą gwarantuje idealny czas kontaktu kawy z wodą. Teraz możesz rozkoszować się dwoma klasykami, espresso i café crème, z jeszcze bardziej udoskonalonym smakiem i aromatem.
Regulowana moc kawy
Mocna rano, ale niekoniecznie wieczorem? Tak jak lubisz - intensywność mocy kawy jest łatwa do dostosowania zgodnie z Twoim gustem, od łagodnej poprzez standardową aż po mocną. Oczywiście możesz także dostosować ilość kawy. Różnorodność - dokładnie tak, jak lubisz.
Aroma-Extraction-System (A.E.S.) – Wstępne parzenie
Więcej smaku, dzięki wstępnemu parzeniu: Świeżo zmielona kawa jest zwilżana przed właściwym parzeniem. W rezultacie smaki rozpuszczają się lepiej i gdzie kończą? W Twojej kawie, oczywiście.
Przycisk serwisowy
Cenisz prostotę? Oczywiście! Przycisk serwisowy zapewnia łatwy dostęp do programu czyszczenia i odkamieniania, ustawień temperatury parzenia i twardości wody oraz do funkcji automatycznego wyłączania. Wymiana filtra to również nic trudnego.
Pięć ustawień młynka
Kawa dokładnie taka, jaką lubisz - świeżo zmielona z całych ziaren
Tryb dwóch filiżanek
Razem lepiej – tryb dwóch filiżanek (Double Cup) umożliwia przygotowanie dwóch filiżanek espresso lub café crème jednocześnie. To oczywiście doskonałe rozwiązanie również dla tych, którzy piją dużo kawy.
Wyświetlacz LED z symbolami
To oczywiste – wyświetlacz LED z czerwonymi symbolami czyni korzystanie z w pełni automatycznego ekspresu do kawy prostym i przyjemnym.
Regulowana wysokość dozownika kawy
Dozownik regulowany jest na wysokość do 135 mm, dzięki czemu można używać szklanek lub dużych kubków.
Odporność na zarysowania
Nowo zaprojektowana tacka ociekowa ze stali nierdzewnej posiada wkładkę wykonaną z wysokiej jakości plastiku, odpornego na zarysowania..
Wyjmowana jednostka zaparzania
Byłoby miło, gdyby to było proste, prawda? Dzięki Melitta® jest... Całą jednostkę zaparzania można wyjąć i łatwo wyczyścić. Wnętrze urządzenia jest dzięki temu również łatwo dostępne i można je bez problemu czyścić.
Kompatybilność z filtrami wody CLARIS
By Twoja kawa smakowała jeszcze lepiej, użyj filtra do wody Melitta® Pro Aqua. Co więcej – Twój automatyczny ekspres do kawy wystarczy odkamienić raz w roku**. Dlaczego? To oczywiste – filtr zapobiega osadzaniu się kamienia we wnętrzu urządzenia tak długo, jak to możliwe.
** W przypadku filiżanki o pojemności 120 ml parzenia 6 filiżanek dziennie i wymiany filtra 6 razy zgodnie ze specyfikacją urządzenia.
Program automatycznego czyszczenia i odkamieniania
Komunikacja to podstawa. W pełni automatyczny ekspres do kawy poinformuje na wyświetlaczu, gdy zajdzie potrzeba czyszczenia lub odkamieniania.
EcoVessel PERK to butelka termiczna o pojemności 473ml. Jest ona wytrzymała, szczelna, długo utrzymuje temperaturę. Cechami odróżniającymi ją od innych tego typu produktów jest to, że posiada potrójną izolację oraz sitko, które zatrzymuje herbaciane fusy lub owoce wewnątrz butelki w przypadku przygotowywania tego typu napojów.
Wybierając EcoVessel masz realny wpływ na ochronę środowiska - odstaw plastikowe butelki i sięgnij po ekologiczną opcję! Butelka sprawdzi się do codziennego picia wody i wszelkich napojów, zarówno gorących, jak i zimnych - od soków, przez kawę i herbatę, po gęste smoothie. To świetne naczynie dla każdego dbającego o zdrowie i o środowisko.
Cechy:
- Duża pojemność 473ml.
- Potrójna izolacja. TriMax® Triple Insulation - zewnętrzna i wewnętrzna ścianka wykonana ze stali nierdzewnej, dodatkowa ścianka wewnętrzna z miedzi, oraz oddzielająca je próżnia.
- Utrzymywanie wysokiej temperatury do 8 godzin i niskiej do 36 godzin.
- Szczelne zamknięcie w postaci zatrzasku i przycisku.
- Wyjmowane sitko przy wylewce - zaparz herbatę lub dodaj owoce do swojej wody, a sitko zatrzyma susz i cząstki owoców wewnątrz butelki.
Wytrzymała i bezpieczna - wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej (korpus) i tworzyw sztucznych bezpiecznych w kontakcie z żywnością, bez BPA (zakrętka/ustnik).
- Należy myć ręcznie, nie nadaje się do mycia w zmywarce i użycia w kuchence mikrofalowej.
- Matowy lakier proszkowy z polerowanym srebrnym wykończeniem.
- 20 cm wysokości, 7,6 cm średnicy.
- Podlega recyklingowi.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do marcepanu, suszonych owoców i pieczonego jabłka.
Kraj pochodzenia ziaren: Kostaryka
Region: Los Santos
Farma: Cerro Aserri
Producent: Paul Cascante Uren
Odmiana: Caturra, Catuai
Metoda obróbki: Natural
Położenie upraw: 1500 - 1600 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 88 / 100 pkt.
FARMA
Ziarno pochodzi z należącej do rodziny Ureña farmy Cerro Asseri leżącej w pobliżu miasta Palimichal w regionie Los Santos. Obecnie zarządza nią 32-letni Paul Cascante Ureña, który praktyczną wiedzę o uprawie kawy wzbogacił o studia agronomiczne. Obecnie wdraża na farmie liczne innowacje, na czele z uprawą nowych odmian. Obróbka owoców odbywała się w młynie Palmichal – zbudowanym w 2015 roku i korzystającym z najnowszych technologicznych rozwiązań.
W paczce znajdziecie ziarno w obróbce naturalnej. Na nasze oko jest to doskonały przykład przeprowadzenia tej konkretnej obróbki – ziarna są regularne, w jednolitym kolorze, z minimalną liczbą odchyleń od normy. To przekłada się na filiżankę – smak jest czysty, nie ma tu żadnego „brudku” właściwego niektórym naturalom. Kawa jest intensywna, wyrazista, ale nie wdzierają się w nią nuty fermentacyjne. To potwierdzenie doskonałej jakości obróbki w Palmichal.
OPINIA ROASTERA
Kiedy próbowaliśmy tę kawę w cuppingu, czuliśmy ekscytację, bo od razu czuło się, że będzie nieprzeciętna. Kiedy zaczęliśmy testować wypał pod espresso zrobiło się jeszcze lepiej. W suchym aromacie migdały, czekolada, marcepan. W filiżance nuty marcepanowe zyskują piękną otoczkę nugatowo-owocową. Różnie to było opisywane przez testerów – pieczony ananas, papaja, świeża szarlotka. Kwasowość wyraźna, ale nie przytłaczająca, wysoka słodycz. O kawach często się mówi, że zasmakują wszystkim – to oczywista nieprawda, bo nie ma uniwersalnego smaku. To też wyświechtany slogan. Niemniej jednak myślę, że w tym wypadku udało nam się trafić w espresso, które zadowoli zarówno miłośników żywych, wibrujących szotów, jak i zwolenników cappuccino zaparzonego w domowym automacie.
Chcielibyśmy także zwrócić Waszą uwagę na Paulę Gwarek z Bero, importera tej kawy. To we współpracy z nią wybraliśmy to ziarno, to ona wierzyła w nie od początku, a my jesteśmy pod nieustającym wrażeniem jej talentu i umiejętności.
PRZEPIS
Espresso: 17g kawy, 36g uzysku, 28-29 sekund.
Najniższa cena: 49,00 zł
Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą obsługę. Więcej informacji...