Vario+ to nowy model młynka do kawy Baratza z ceramicznym żarnem. Urządzenie sprawdzi się w zastosowaniu domowym, zarówno do mielenia kawy pod espresso, jak i pod przelewowe metody parzenia. Młynek Baratza Vario+ zapewnia równe mielenie, które jest niezbędne w osiągnięciu oczekiwanego smaku kawy.
ŻARNO
Sercem Vario+ są wytrzymałe ceramiczne płaskie żarna o średnicy 54 mm od producenta komercyjnych żaren, firmy Ditting. Żarna są umieszczone w ulepszonej metalowej komorze mielącej, co także ma wpływ na równy przemiał.
CYFROWY PANEL STEROWANIA
Zamontowany z przodu panel sterowania z wyświetlaczem LED jest intuicyjny i łatwy w obsłudze. Vario+ umożliwia zapisanie do 3 ustawień automatycznego dozowania opartych na czasie mielenia, co pozwala przyspieszyć pracę.
REGULACJA MIELENIA
Vario+ jest uniwersalny pod kątem stopni mielenia. Młynek oferuje 220 kroków ustawień: 10x makro i 22 ustawienia mikro. Sprawdzi się zarówno do mielenia kawy pod espresso, jak i pod wszelkie przelewowe metody parzenia. Żarno jest także łatwe w kalibracji przy użyciu dołączonego narzędzia.
ZBIORNIK NA ZIARNO
Hopper mieści około 250 - 300g kawy. Zamykany otwór na spodzie umożliwia odłączenie zbiornika od młynka wraz z ziarnem w środku.
NISKA RETENCJA
Vario+ charakteryzuje się niską retencją - bardzo mało resztek zmielonej kawy pozostaje w młynku, dzięki czemu jej nie marnujesz. Diody LED zapewniają też dobrą widoczność zawartości zbiornika na mieloną kawę lub portafiltra.
SILNIK
Żarna są napędzane mocnym silnikiem. Jest on wolnoobrotowy, co zapobiega zbytniemu nagrzewaniu, zapewnia cichą pracę i pozwala na długie cykle mielenia. Obwód jest wyposażony w automatyczny wyłącznik termiczny.
WIDELEC NA PORTAFILTR I POJEMNIK NA ZMIELONĄ KAWĘ
Vario+ jest standardowo wyposażony w wytrzymały metalowy uchwyt na portafiltr oraz oddzielny pojemnik na zmieloną kawę o pojemności 180g.
CZYSZCZENIE
Żarna można łatwo wyjąć bez użycia narzędzi, dzięki czemu czyszczenie nie sprawia problemów.
Żarna: Ø 54 mm, ceramiczne, płaskie
Grubość mielenia (mikrometry): 230 – 1150
Ilość stopni regulacji: 10 makro x 26 mikro = 260
Prędkość mielenia: 2,0 – 3,7 g/s
Pojemność hoppera: 230 g
Pojemność pojemnika na zmieloną kawę: 170 g
Waga: 6 kg
Forté AP (All Purpose) to młynek wysokiej klasy, który spełni oczekiwania najbardziej wymagających użytkowników. W przeciwieństwie do modelu BG oferuje pełny zakres stopnia mielenia ziaren (także pod espresso), oraz posiada ceramiczne żarna.
Żarna
Płaskie, ceramiczne żarna produkowane są w Europie. Ich zaletą jest większa wytrzymałość w stosunku do żaren stalowych, co wydłuża ich żywotność nawet dwukrotnie. Konserwacja jest niezwykle łatwa dzięki temu, że wyjęcie żarna zajmuje tylko chwilę.
Design
Obudowa wykonana jest prawie w całości z metalu, co nadaje eleganckiego wyglądu. Możliwość zamknięcia hoppera ułatwia konserwację w przypadku, gdy nie chcemy go opróżniać. Na froncie znajduje się dotykowy wyświetlacz LCD służący do obsługi młynka.
Obsługa
Za pomocą panelu możliwe jest kontrolowanie mielenia na podstawie wagi (z dokładnością do 0,1 g) lub czasu, a dostępna jest także opcja mielenia ręcznego. Zaprogramowanie specjalnych przycisków na panelu także jest opcją. Jest to młynek typu on demand, więc mielenie odbywa się na żądanie- kawa mielona jest bezpośrednio przed zaparzaniem prosto do pojemnika lub kolby.
Regulacja mielenia
Przy panelu znajduje się także regulacja grubości mielenia ziaren. Forte oferuje 10 stopni makro, oraz aż 26 ustawień mikro, co łącznie daje 260 kombinacji. Forte AP jest idealny do wszystkich metod zaparzania kawy - od espresso po French Press oraz metody alternatywne takie jak Chemex, Aeropress, dripper czy syfon. W ciągu sekundy młynek jest w stanie zmielić do 3,7 grama ziaren.
Moka Timer to elektryczna kawiarka od Bialetti. Połączenie tradycji i nowoczesności. Funkcja timera pozwala zaprogramować kawiarkę tak, aby przygotowywała kawę o wybranej godzinie. Nigdy więcej poranków bez kawy!
Moka Timer 6tz służy do jednorazowego zaparzenia 6 filiżanek espresso. Pojemność całkowita to 300 ml.
Rainbow to kolorowa seria światowego lidera wśród producentów kawiarek, firmy Bialetti. Wybierz odpowiednią dla siebie barwę i spraw, ze przygotowywanie ulubionej kawy będzie jeszcze przyjemniejsze!
Model Bialetti Rainbow 6tz służy do jednoczesnego zaparzenia 6 filiżanek espresso (po ok. 50ml). Pojemność całkowita to 300ml.
Aby zaparzyć prawdziwe, włoskie espresso potrzebujesz jedynie tej kawiarki, dobrej kawy i kilku minut!
• Konstrukcja:
Rainbow to eleganckie połączenie klasycznej kawiarki z ekstrawaganckim designem. Decydując się na tę kawiarkę wybierasz świetne narzędzie do parzenia kawy o nietuzinkowych walorach estetycznych. Rainbow dostępna jest w kilku wersjach kolorystycznych. Rączka i dodatkowy uchwyt z tworzywa sztucznego w kolorze czarnym zapewniają wygodę przenoszenia i serwowania gotowego trunku.
• Użytkowanie:
Bialetti Rainbow może być używana na palnikach gazowych oraz elektrycznych. Produkt należy ustawiać tak, aby rączka znajdowała się poza zasięgiem źródła ciepła.
Kawiarkę należy myć ręcznie, bez użycia detergentów. Nie nadaje się do mycia w zmywarce.
Wybierając rozmiar kawiarki należy pamiętać, że przy każdym zaparzaniu należy przygotować ilość kawy określoną przez producenta.
• Jak działa moka?
Kawiarka składa się z górnego zbiornika z uszczelką, filtra oraz dolnego zbiornika. Zmielone ziarna kawy umieszczamy w filtrze, nalewamy wody do dolnego zbiornika poniżej poziomu zaworu bezpieczeństwa i łączymy ze sobą wszystkie elementy. Stawiamy kawiarkę na kuchence i czekamy parę minut. Gorąca woda przemieści się do górnego zbiornika przepływając przez zmielone ziarna. Pyszne i aromatyczne espresso jest gotowe!
Profesonalny serwer termiczny, wyprodukowany z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Duża pojemność (5,7 l) czyni go świetnym wyborem do zastosowań w gastronomii. Kompatybilny z serią Bunn ThermoFresh oraz Infusion (tall).
Cechy:
Otwierana pokrywa do bezpośredniego wlewania parzonego naparu.
Kompatybilny z serią Bunn ThermoFresh oraz Infusion (tall).
Kran o dużej przepustowości.
Wytrzymała konstrukcja ze stali nierdzewnej.
Ekologiczna izolacja piankowa.
Uchwyty po obu stronach są umieszczone na innych wysokościach, co pozwala na ustawienie kilku serwerów obok siebie.
Domobar Junior 2B czyli ekspres do zastosowań domowych wykonany w profesjonalnej technologii z innowacyjnym systemem dwubojlerowym.
Najważniejsze cechy Domobar Junior 2B
Profesjonalna grupa E61
Występuje w konstrukcji dwubojlerowej (osobne bojlery do wody i do pary)
Wbudowany zbiornik wody
Odprowadzanie wody do tacki
Izolacja cieplna bojlerów dla maksymalnych oszczędności energii
Dane techniczne:
Szerokość 250 mm
Głębokość 450 mm
Wysokość 420 mm
Moc 1200 W + 600 W
Napięcie 230 V
Bojler 0,7 l + 0,5 l
Waga 18 kg
Fellow Atmos to próżniowy pojemnik do przechowywania kawy ziarnistej. Pojemnik jest wytrzymały i szczelny, a przechowywana w nim kawa dłużej zachowuje swoje walory smakowe. Dodatkową zaletą jest brak dodatkowych pompek - powietrze jest wypuszczane poprzez obracanie pokrywki.
Cechy:
- Pojemność: 700 ml (około 280 gramów kawy ziarnistej).
- Wykonany ze stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego. Ta wersja oferuje dużą wytrzymałość i ochronę zawartości przed promieniami UV.
- Pozwala wydłużyć czas przydatności kawy do spożycia i jej świeżości nawet o 50%.
- Zintegrowana pompka - Próżnia jest wytwarzana poprzez przekręcanie pokrywki, dzięki czemu nie ma konieczności używania dodatkowych akcesoriów.
- Wskaźnik zamknięcia próżniowego - Zielony pierścień na wskaźniku informuje o poprawnym zamknięciu pojemnika.
- Przycisk zwalniający - Wystarczy nacisnąć przycisk aby wyrównać ciśnienie i otworzyć pojemnik.
- Silikonowa uszczelka - zatrzymuje powietrze, wilgoć i niechciane zapachy.
- Sprawdzi się także do przechowywania innych artykułów spożywczych. W pojemniku nie należy przechowywać substancji sypkich, jak kawa mielona, czy mąka - mogą one spowodować niepoprawne działanie uszczelki.
- Wymiary: średnica 11 cm, wysokość 12,5 cm.
- Pojmnik należy myć ręcznie - nie jest przystosowany do mycia w zmywarce.
Elektryczny młynek do użytku domowego stworzony z myślą o miłośnikach alternatywnych metod parzenia kawy. Nowa wersja nagradzanego młynka Fellow!
Co nowego oferuje Fellow Ode 2 Generacji?
Żarna 2 Generacji ⇒ Nowa geometria zapewnia drobniejsze mielenie od standardowych żaren, co przekłada się na lepszą kontrolę, większą łatwość w uzyskaniu oczekiwanego poziomu ekstrakcji i smaku kawy parzonej metodami przelewowymi. Żarna pozwalają na mielenie na poziomie od 250 - 300 mikronów i więcej, w porównaniu do 550 mikronów w przypadku standardowych żaren ODE. Drobniejsze mielenie pozwala na osiągnięcie wyższego poziomu ekstrakcji, bardziej zbalansowanego smaku, cięższego body i wyższej słodyczy.
Technologia antystatyczna ⇒ Jej zastosowanie redukuje retencję z poziomu ok. 1g w pierwszej generacji młynka Ode do 0,1g oraz zapewnia mniejsze pylenie młynka.
Większa pojemność hoppera oraz zbiornika na zmieloną kawę ⇒ W Ode 2 Generacji jednorazowo mieści się 100g kawy. Hopper i dolny zbiornik mają też nową formę, ułatwiającą użytkowanie.
Fellow Ode 2 Generacji łączy w sobie piękny design z szeregiem zaawansowanych funkcji:
Pokrętło na froncie pozwala na łatwą regulację grubości mielenia. Możesz wybrać jeden z 31 stopni, w zależności od tego, pod jaką metodę parzenia chcesz zmielić kawę. Młynek sprawdzi się do takich metod jak AeroPress, drip, Chemex, French Press czy Cold Brew. Ode 2 generacji nie jest polecany do espresso.
Żarna 2 generacji niczym w profesjonalnych młynkach. Duże, stalowe, płaskie żarna o średnich 64 mm zapewniają równe mielenie na każdym ustawieniu.
System PID - zapewnia jednostajną, stabilną pracę silnika.
Automatyczne zakończenie mielenia. System wykrywa obecność ziarna w hopperze - po zakończeniu mielenia młynek automatycznie przestaje pracować.
Hopper mieści 100 gramów ziarna - jest stworzony do wsypywania pojedynczej dozy ziarna. W nowej wersji zastosowano bardziej strome ścianki, aby zsypywanie ziarna było jeszcze szybsze.
Pojemnik na zmieloną kawę jest wykonany z aluminium. Na jego dnie jest magnes, który pozwala na łatwe umiejscowienie pojemnika na młynku. Zastosowano tu także rozwiązanie znane z profesjonalnych młynków - łopatka umieszczona przy zsypie pomaga pozbyć się resztek kawy z urządzenia, dzięki czemu retencja młynka jest wyjątkowo niska.
Cicha praca dzięki materiałom wysokiej jakości i brakowi głośnej przekładni.
Obudowa jest elegancka i solidna, wykonana z aluminium z dodatkami z tworzywa sztucznego.
Niewielkie wymiary pozwalają na wygodne umiejscowienie młynka na blacie.
Wymiary (Gł. x szer. x wys.) 23,9 cm x 10,5 cm x 24,8 cm.
220V, wtyczka europejska.
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Brazylii i Ugandy, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady i owoców. Kawa o średniej kwasowości.
Kraj pochodzenia kawy: Brazylia (65%) / Uganda (35%)
Region: Cerrado, Monte Carmelo, Chapadao de Ferro / Upper Bukyabo
Producent: Monte Carmelo / Zebigi
Metoda obróbki: Natural / Washed
Najniższa cena: 55,00 zł
55,00 zł
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalana przez Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy z 2017 roku. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i espresso. W smaku wyczuwalne są nuty nektarynki, grejpfruta, zielonego jabłka i czarnej herbaty.
Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda
Region: Nyamagabe
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Red Bourbon
Wysokość upraw: 1700 - 1900 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 88,25 / 100 pkt.
Alpaca Blend to mieszanka kaw jakości specialty stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w średnim stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Blend skłąda się z ziarna z Brazylii, Gwatemali i Etiopii. Owocowa i słodka, o wyróżniających się nutach czarnej herbaty, migdałów i grejpfruta.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia, Gwatemala, Etiopia
Region: Campo das Vertentes, Santa Barbara Mario Recinos, Sidama Daye Bensa
Obróbka: Natural, Washed
Odmiana: Caturra, Catuai, Heirloom, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai
Kawa ziarnista jakości specialty z Gwatemali, wypalona w polskiej palarni Hard Beans. Kawa palona w średnim stopniu, świetnie sprawdzi się do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć nuty czekolady, pomarańczy i żółtych owoców.
Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala
Region: Santa Barbara
Producent: Mario Recinos
Odmiana: Caturra
Metoda obróbki: Washed
Położenie upraw: 1900 m n.p.m.
Hario Syphon NEXT to jeden z najbardziej efektownych alternatywnych sposobów zaparzania kawy.
Przygotowywanie kawy może wyglądać jak eksperyment naukowy. Tak jest w tym przypadku. Jednak nie ma się czego obawiać, syfon to niezwykle proste urządzenie stworzone na początku XIX wieku. Model Technica to piękne wykonanie, minimalistyczny design i nezwykła funkcjonalność!
Syfon działa w oparciu o podstawowe prawa fizyki. Dolny zbiornik napełniamy wodą, która po podgrzaniu przepływa do górnego zbiornika ze zmielonymi ziarnami. Po paru minutach odłączamy źródło ciepła, a kawa przepływa przez filtr do dolnego naczynia. Gotowe!
Pojemność: 600 ml
W zestawie znajduje się także palnik alkoholowy.
W naszej ofercie posiadamy także palnik gazowy Rekrow oraz podgrzewacz halogenowy Hario.
Elektryczny, żarnowy młynek do kawy Hario V60 Electric Coffee Grinder to zapewnienie szybkiego i równego przemiału ziarna kawy do przelewowych metod jej zaparzania. Jego stalowa, solidna obudowa oraz antypoślizgowe, gumowe nóżki zapewniają stabilność oraz komfort użytkowania na każdym podłożu. Całość produktu uzupełnia elegancka, smukła stylistyka.
Młynek oferuje aż 44 stopnie mielenia ziaren, ustawiane za pomocą czytelnie opisanego pierścienia umieszczonego pod hopperem. Zbiornik na ziarno, który kształtem nawiązuje do innych produktów firmy Hario, jest w stanie pomieścić do 240 gramów kawy ziarnistej. Wyposażony jest w stalowe żarna, które zapewniają wieloletnią żywotność produktu. Działanie młynka marki Hario jest bardzo proste - zasypujemy zbiornik ziarnami kawy przeznaczonymi do zmielenia, następnie ustawiamy preferowaną przez nas grubość mielenia. Na koniec pozostało nam włączenie młynka przełącznikiem, ewentualnie wybraniem trybu "auto", który zapewnia rozpoczęcie mielenia ziaren po przyłożeniu naczynia do przełącznika pod otworem wylotowym. Po zmieleniu urządzenie pozostaje wyłączyć oraz wyczyścić.
Młynek Hario V60 Electric Coffee Grinder to zapewnienie równomiernego zmielenia ziarna, szybkości działania, trwałości urządzenia oraz elegancji. Prostota obsługi oraz łatwość czyszczenia pozwala cieszyć się kawą tu i teraz!
Parametry:
Wysokość: 390 mm
Szerokość: 230 mm
Głębokość: 135 mm
Długość przewodu: 130 cm
Pojemność hoppera: 240 g
Moc: 150 W
Materiał żarna: Stal
Kolor: Czarny
Automatyczny
Przewodnik LESS WASTE Polska to solidna porcja wiedzy i inspiracji, która zmieni myślenie konsumentów, producentów oraz właścicieli gastronomii. Z wyrzucania na naprawianie lub ponowne wykorzystanie, z “a może słomka/siatka do tego?” na “czy to naprawdę jest niezbędne?”. Z “przecież wszyscy tak robią” na “razem możemy uratować świat”.
Na świecie marnuje się około 1,3 miliarda ton jedzenia rocznie. To oznacza, że 30% całej wyprodukowanej przez nas żywności trafia na śmietnik. W Polsce co roku wyrzucamy co najmniej 9 mln ton jedzenia, a statystyczny Polak produkuje w tym czasie około 283 kilogramów odpadów. Większość śmieci trafia do ekosystemu, który nie jest w stanie ich przetworzyć. Powierzchnia wyspy śmieci pływającej na Pacyfiku wynosi już około 1,6 miliona kilometrów kwadratowych - pięć razy więcej, niż powierzchnia Polski. Mamy dwie możliwości: pogrążyć się w defetyzmie, albo poszukać rozwiązań wokół siebie - jak Agnieszka Bukowska, autorka projektu LESS WASTE Polska.
Co jest w środku?
Książka składa się z kilku części. W pierwszej eksperci w dziedzinie less waste i gotowania dzielą się wiedzą. Areta Szpura dobitnie, ale przystępnie tłumaczy skalę problemu, a Grzesiek Łapanowski - działanie światowej gospodarki żywnościowej. Eliza Mórawska-Kmita (White Plate) dowodzi, że less waste to nie chwilowa mrzonka, a zestaw rozwiązań stosowanych przez nasze mamy i babcie. Alicja Rokicka (Wegan Nerd) wyjaśnia, jakie znaczenie dla planety ma wegetarianizm i zdradza, jak udało jej się nawrócić rzesze mięsożerców.
Kolejna część to przewodnik po pionierskich lokalach, które od lat dają przykład, jak marnować i wyrzucać mniej. Razem z Agnieszką Bukowską i Małgosią Mintą (Minta Eats) odwiedzimy miejsca w Polsce i na świecie, poznając ich właścicieli - ludzi o wielkich sercach, którzy chcą zostawić świat lepszym, niż go zastali.
Less Waste Polska podaje gotowe rozwiązania na tacy - w książce znajdziemy manual dla właścicieli gastronomii opracowany przez Krzysztofa Rzymana, właściciela zielonych warszawskich kawiarni Stor oraz zestaw porad dla konsumentów, stworzony przez Jagnę Niedzielską - kucharkę i propagatorkę idei zero waste, autorkę książki Bez resztek.
Książkę zamyka indeks producentów i dostawców zrównoważonych rozwiązań - przydatny każdemu, kto chciałby wprowadzić ekologiczne rozwiązania we własnej restauracji, w biurze, na evencie albo w domowej kuchni. W katalogu znajdziemy naprawdę zróżnicowane pozycje - od wytwórców biodegradowalnych opakowań wytwarzanych przez mikroorganizmy, po energetycznie samowystarczalne browary.
Autorzy:
Autorką książki jest Agnieszka Bukowska, która po sukcesie przewodnika Coffee Spots Polska (wyd. 2018), promującym kawę speciality w Polsce, postanowiła uwrażliwić Polaków na naprawdę palący temat - less waste.
Kolaż na okładkę przewodnik stworzyła Beata Śliwińska (Barrakuz), projektantka, ilustratorka i scenografka, odpowiadająca również za okładkę Coffee Spots Polska.
Za skład i dyrekcję artystyczną odpowiada Izabela Piotrowiak z Unwind studio. Autorką portretów i sesji zdjęciowej (koncepcja oraz wykonanie) jest Paula Patocka z Papaya Films. Scenografią zajęła się Zuzanna Mazurczak-Beska z Hart.
Agnieszka Bukowska we współpracy z:
Małgosia Minta,
Grzegorz Łapanowski,
Eliza Mórawska-Kmita,
Jagna Niedzielska,
Areta Szpura,
Alicja Rokicka,
Krzysztof Rzyman
300 stron, format 13,5 x 19 cm
wydawnictwo: Przebłysk (self-publishing)
Mieszanka ziaren arabiki z Ameryki Środkowej i Południowej (Brazylia, Kostaryka, Salwador, Peru) oraz robusty z Wietnamu i Indii, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona w ciemnym stopniu, ideana do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. Kawa o niskiej kwasowości polecana wielbicielom klasycznego, włoskiego espresso obfitującego w bogatą cremę. Znajdziemy w niej wyraźne akcenty gorzkiej czekolady, orzechów włoskich, karmelu i marcepanu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czereśni, czarnej porzeczki i czekolady.
Kraj pochodzenia: Kenia
Region: Nyeri Murang'a, Kiambu
Położenie upraw: 1600 - 2300 m n.p.m.
Odmiana: SL-28, SL34, Ruiru 11
Obróbka: Washed
Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czereśni, czarnej porzeczki i czekolady.
Kraj pochodzenia: Kenia
Region: Nyeri Murang'a, Kiambu
Położenie upraw: 1600 - 2300 m n.p.m.
Odmiana: SL-28, SL34, Ruiru 11
Obróbka: Washed
Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty ciemnej czekolady, śliwek oraz orzechów.
Kraj pochodzenia ziarna: Peru
Region: Dolina Tambopata
Położenie upraw: 1300 - 1800 m n.p.m.
Odmiana: Typica, Bourbon, Caturra
Obróbka: Washed
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii oraz Peru, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, figi, czekolady oraz agrestu.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Guaxupe, Peru
Położenie upraw: 800 - 1350 m. n.p.m.
Odmiana: Mundo Novo, Catuai, Caturra
Obróbka: Natural, Washed
Mieszanka kaw ziarnistych z Brazylii oraz Indii, wypalona w palarni LaCava. Blend Arabiki specialty (25%) i fine Robusty (75%). Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty słodkiej czekolady, marcepanu i bogaty aromat waniii.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Alta Mogiana Jerquara, Indie Coorg
Odmiana: Mundo Novo, Red Catuai, Robusta Peredinia
Obróbka: Natural, Washed
Położenie upraw: 900 - 1100 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 82 / 100 pkt.
Narzędzie usprawniające pracę każdego baristy. To świetne uzupełnienie tampera, dzięki któremu kawa w sitku rozłożona jest równo, co przekłada się na równomierny przepływ wody i zrównoważoną ekstrakcję. W rezultacie łatwiej jest osiągnąć powtarzalność i oczekiwany smak w filiżance.
Jak działa dystrybutor?
Po wsypaniu do portafiltra odpowiedniej dozy zmielonej kawy, kładziemy dystrybutor na jej powierzchni. Następnie przekręcamy dystrybutor 2 - 4 razy nie używając przy tym nacisku - wyprofilowany spód narzędzia równomiernie rozkłada kawę na całej powierzchni sitka. Na koniec wystarczy użyć tamper.
Konstrukcja
Dystrybutor jest wykonany solidnie z wysokiej jakości stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego.
Średnica: 58,5 mm