Royal Beans
Co kryje się za nazwą Royal Beans? Jeśli ziarno Speciality to kawowe wyżyny, nasze Royal Beans sięgają Himalajów! W tej serii przedstawiamy Wam sam wierzchołek kawowej piramidy, top topów, istne crème de la crème, cenne niczym klejnoty koronne. Anaerobic, Gesha, Nanolot, Lychee - co to znaczy nie po kawowemu? - Royal Beans to asortyment kaw wybranych przez nas z różnych palarni - łączy je wyjątkowy smak, limitowana produkcja, unikalne metody obróbki i najwyższa jakość. Gratka dla kawowych koneserów (również tych aspirujących)!
-
- 3fe (9)
- Able Brewing (6)
- Acaia (23)
- AeroPress (19)
- Alpro (16)
- Althaus (40)
- AOOMI (97)
- Arcaffe (18)
- Asobu (30)
- Audun Coffee (30)
- Bagdrip (12)
- Baratza (45)
- Barista & Co (37)
- Barista Space (61)
- Bean Bros (4)
- Bialetti (194)
- Bialetti Dolce&Gabbana
- Blend Tea (57)
- Bonanza Coffee (10)
- Bracia Ziółkowscy (16)
- Brewista (9)
- Brita (3)
- Brown House & Tea (57)
- Bunn (35)
- BWT (14)
- By.herbs (12)
- Caffenation (21)
- Cafflano (1)
- Casino Mocca (10)
- Chemex (29)
- Cilia (7)
- Clever (15)
- Coffeedesk (63)
- Coffeelab (42)
- COFFEE PLANT (61)
- Colonna Coffee (6)
- Comandante (74)
- Contigo (24)
- Craft Coffee Roasters (6)
- Dafi (36)
- Dear Tea Society (7)
- Diemme Caffe (16)
- Dobra Palarnia Kawy (10)
- DomoBar (1)
- Doubleshot (16)
- Dr. Coffee (9)
- Drink Me Chai (6)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (13)
- Dworzysk (15)
- Espresso Gear (25)
- Etno Cafe (26)
- Eureka (82)
- Father's Coffee (13)
- Fellow (161)
- Fentimans (16)
- Figa Coffee (17)
- Five Elephant (12)
- FLAMQA (1)
- Full Circle (3)
- Gaggia (14)
- Gardelli Specialty Coffees (24)
- GAT (1)
- GBG (3)
- Glowbeans (4)
- Good Coffee (7)
- Graef (30)
- Happa to Mame (2)
- Hard Beans (81)
- Hario (272)
- HAYB (91)
- Heresy (28)
- Hi! Coffeedesk (17)
- Illy (12)
- IMS (22)
- Izzo (7)
- Java Coffee (8)
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (28)
- Jura (49)
- Kafar (13)
- Kalve (7)
- KawePale (12)
- KeepCup (203)
- Kimbo (21)
- KINTO (42)
- Knock (1)
- Kofi Brand (5)
- Kruve (39)
- Kusmi Tea (51)
- KYOTO Coffee Roasters (28)
- La Cabra (15)
- LaCava (98)
- La Marzocco (20)
- Lavazza (32)
- Lazy Legs (5)
- Leaf Liturgy (6)
- Lelit (32)
- Le Piantagioni del Caffe (42)
- Long Man Tea (55)
- Loveramics (228)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (17)
- Lykke (22)
- Mahlkonig (7)
- MAMAM (18)
- Melitta (63)
- MiiR (60)
- Minor Figures (2)
- Moccamaster (75)
- Monbana (39)
- Morning (2)
- Motta (113)
- Mount Caramel (39)
- Mount Everest Tea (19)
- Napar (6)
- Natumi (15)
- New York (9)
- Nivona (17)
- Nomad Coffee (16)
- Oatly (8)
- ORIGAMI (55)
- Or Tea? (44)
- Paper & Tea (84)
- Passalacqua (13)
- Pellini (14)
- PIXEL (8)
- Pizca del Mundo (26)
- Planetary Design (1)
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (40)
- Puqpress (16)
- Rancilio (2)
- Rebel Kitchen (1)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (42)
- Rocket Bean (26)
- Saeco (3)
- Sage (40)
- Savage Coffees (6)
- Sencotel (2)
- SIMPLo (4)
- Sloane (7)
- Smeg (9)
- Solberg & Hansen (50)
- Sproud (4)
- Story Coffee Roasters (40)
- Tastea Heaven (3)
- Teabag (3)
- teapigs (91)
- Teasome (25)
- Teministeriet (100)
- The Barn (9)
- The Coffee Collective (4)
- The Rinser (6)
- Timemore (40)
- Tim Wendelboe (6)
- Toddy (18)
- Trigger (7)
- Urnex (28)
- Vintage Teas (60)
- VST inc. (10)
- WildPower (17)
- Wilfa (18)
- Willie's Cacao (35)
- Wunda (1)
- YOGI TEA (36)
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
-
-
Akcesoria
-
Pozostałe
-
Filtrowanie i sortowanie
–
1 - 10 produktów z 10 dostępnych
3fe - Boliwia Las Alasitas Natural Gesha Omniroast 125g
Producent: 3fe
Data palenia: 09.11.2023
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Boliwii, wypalona w irlandzkiej palarni 3fe (Third Floor Espresso). Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. W smaku wyczuwalne są nuty brzoskwini, liczi i dżemu jagodowego.
Kraj pochodzenia ziarna: Boliwia
Farma: Las Alasitas
Odmiana: Gesha
Metoda obróbki: Natural
Położenie upraw: 1550 - 1700 m n.p.m.
Nowość
Coffeelab - Kostaryka Hacienda Sonora Natural Filter 200g
Producent: Coffeelab
Data palenia: 13.11.2023
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty brzoskwini, moreli i czarnej porzeczki.
Kraj pochodzenia: Kostaryka
Region: Central Valley
Odmiana: Geisha
Metoda obróbki: Natural
Doubleshot - Panama Finca Hartmann Maragogype Natural Filter 300g
Producent: Doubleshot
Data palenia: 13.11.2023
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Panamy, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty ananasa, pokrzywy i czerwonego wina.
Kraj pochodzenia kawy: Panama
Region: Santa Clara
Farma: Finca Hartmann
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Yellow Maragogype
Zbiór: Styczeń 2023
Nowość
Gardelli Specialty Coffees - Kostaryka Los Duran Black Honey Omniroast 250g
Producent: Gardelli Specialty Coffees
Data palenia: 23.11.2023
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalana przez Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy z 2017 roku. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i espresso. W smaku wyczuwalne są nuty śliwek, winogrona, cukru trzcinowego i ciemnej czekolady.
Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka
Region: West Valley
Producent: Eduardo Duran
Metoda obróbki: Black Honey
Odmiana: Centroamericano H3
Położenie upraw: 1300 - 1650 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 90 / 100 pkt.
Nowość
Heresy - Gwatemala Agua Tibia Geisha Washed Filter 126g
Producent: Heresy
Data palenia: 20.11.2023
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką kwiatowością, cukierkową słodyczą oraz fantastycznym balansem.
Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala
Region: Frijanes
Producent: Castillo Family / Erik de la Roca
Odmiana: Geisha
Obróbka: Washed
Położenie upraw: 1700 m n.p.m.
Zbiór: luty 2023
Wynik w cuppingu: 88+ / 100 punktów
OBRÓBKA
Po zbiorze kawa wrzucana jest do maszynku do mielenia, która pozbywa się owocu. Następnie, już naga, trafia do tanków fermentacyjnych na 24 godziny. A potem rozrzucana jest do suszenia na afrykańskich łóżkach. Proces przeprowadzany jest profesorsko - zero nieczystości, za to wyciśniętych jest tu z tej gejszuni 100% mięcha.
FARMA
Agua Tibia jest zarządzana przez naszego znajomego producenta, którego kawy z La Esperanza mieliśmy już kiedyś w piecu. Świetne warunki, wysokość i zaangażowanie całej ekipy pod przywództwem Erika sprawiają, że co rok te kawy są po prostu coraz lepsze!
OPINIA ROASTERA
Tak, wiem, niby gejsza-srejsza, ale wiesz jak jest. Po prostu znakomita kawa, która pokazuje w profilu to co do zaoferowania ma ta wyniesiona na piedestał odmiana. Wyraźna, intensywna kwiatowość – check. Wysoka, cukierkowa słodycz – mamy to. Owocowe nuty w tle – najak! No i ten długi, czekoladowo-karmelowy finisz. Komplecik, psze Państwa.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
La Cabra - Kolumbia Cerro Azul Honey Geisha Omniroast 100g
Producent: La Cabra
Data palenia: 14.11.2023
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w duńskiej palarni La Cabra. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. Kawa o nutach wyrazistych, białych kwiatów, moreli i herbaty Oolong.
Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia
Region: Valle del Cauca
Producent: Cafe Granja La Esperanza
Metoda obróbki: Honey
Odmiana: Geisha
Położenie upraw: 2000m n.p.m.
Nowość
La Cabra - Kolumbia Cerro Azul Natural Geisha Omniroast 100g
Producent: La Cabra
Data palenia: 15.11.2023
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w duńskiej palarni La Cabra. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. Kawa o nutach kwiatowych i dżemu jagodowego.
Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia
Region: Valle del Cauca
Producent: Cafe Granja La Esperanza
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Geisha
Położenie upraw: 2000 m n.p.m.
Nowość
La Cabra - Kolumbia Sudan Rume Honey Omniroast 100g
Producent: La Cabra
Data palenia: 15.11.2023
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w duńskiej palarni La Cabra. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. Kawa o nutach kwiatowych oraz dojrzałych owoców pestkowych.
Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia
Region: Valle del Cauca
Producent: Cafe Granja La Esperanza
Metoda obróbki: Honey
Odmiana: Sudan Rume
Położenie upraw: 1700 m n.p.m.
Nowość
La Cabra - Kolumbia Sudan Rume Natural Omniroast 100g
Producent: La Cabra
Data palenia: 14.11.2023
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w duńskiej palarni La Cabra. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. Kawa o nutach delikatnych dojrzałych owoców i głębokiej słodyczy.
Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia
Region: Valle del Cauca
Producent: Cafe Granja La Esperanza
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Sudan Rume
Położenie upraw: 1700 m n.p.m.