Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Kawa z Azji

Kawa rośnie pomiędzy Zwrotnikiem Raka, a Zwrotnikiem Koziorożca. Odpowiednie warunki klimatyczne do wzrostu krzewu kawowca panują więc na kilku kontynentach — w Ameryce Południowej, Ameryce Północnej, Afryce i Azji Środkowej. Najpopularniejsze kawy pochodzą z Ameryki i Afryki, kawa z Ameryki jest bogata w aromaty i smaki orzechowo-czekoladowe, a afrykańskie kawy znane są ze swoich owocowo-kwiatowych, wysoko kwasowych smaków. Kawa z Azji nie jest tak popularna jak kawy z innych kontynentów, jednak warto sięgnąć po nią przynajmniej raz w życiu, aby spróbować wyjątkowego smaku azjatyckiej kawy.
Smak kawy zależy przede wszystkim od ziemi w której wyrasta krzew kawowca. Dlatego każdy region ma swój niepowtarzalny smak, którego nie da się odtworzyć w innym miejscu. Zielone ziarno kawy otoczone jest przez wisienkę kawową, która oddaje mu swoją słodycz i smakowy profil. Jak smakuje kawa azjatycka? Oczywiście wszystko zależy od konkretnej odmiany i regionu w którym rośnie kawa.

Kawa z Indii


Kawy z Indii oddają ducha tego kraju. W zależności od tego jak kawa została wypalona możemy wyczuć w kawach indyjskich pikantne przyprawy takie jak cynamon lub kardamon, a kakaowa słodycz nadaje im delikatności. Kawa z Indii nie cieszyła się popularnością wśród fanów segmentu specialty jednak coraz częściej możemy spotkać się z indyjskimi kawami jakości specialty wypalonymi pod metody przelewowe. O ile indyjskie single Origin są jeszcze rzadkością to dodatek indyjskiej kawy w mieszankach jest bardzo popularny. Procent kawy indyjskiej możemy spotkać w tak kultowych mieszankach jak Roma od Arcaffe. Dodatek kawy z Indii nadaje całości pikantnego charakteru!

Kawa z Indonezji


Kawy z Indonezji zaskakują owocowymi nutami, zachowując przy tym odpowiedni balans z aromatami herbaty, rumu czy czekolady. Indonezyjskie kawy jakości specialty świetnie sprawdzą się w każdej metodzie przelewowej i będą doskonałą odskocznia od oklepanych i wypitych na wszystkie sposoby kaw z Etiopii czy Kenii.

Kawa z Papui Nowej Gwinei


Kawy z Papui Nowej Gwinei to rzadko spotykane okazy! Kawa z Oceanii ma do zaoferowania wiele dobrego — owocowe klimaty przeplatane delikatną czekoladą to coś czego możemy spodziewać się po tym regionie.

Kawa z Laosu


W Laosie możemy spotkać jedną z najlepszych odmian kawy - geshę. W 2022 roku palarnia 3fe przygotował dla najbardziej wymagających kawoszy wypał z tego niszowego w świecie kawy regionu. Kawa z Laosu charakteryzuje się przede wszystkim pełnym, owocowym smakiem i niespotykaną słodyczą suszonych owoców.

Kawa Azja — dlaczego warto jej spróbować?


W kawowym światku panuje wiele stereotypów, którym warto wychodzić na przeciw i weryfikować ich prawdziwość. Długo kawy z Azji były traktowane po macoszemu, jako niewarte uwagi i niegodne kubów smakowych wykwintnych kawoszy. Jednak szybko rosnąca w Azji popularność kaw specialty sprawia, że coraz częściej możemy spotkać się z wysokojakościową, pyszną i zaskakującą kawą z tego regionu. Warto próbować nowych smaków z niecodziennych regionów i dać się pozytywnie zaskoczyć.

Odbierz 20 zł na pierwsze zakupy*

Zapisz się do newslettera, a otrzymasz kod rabatowy na swoje pierwsze kawowe zakupy w Coffeedesk. Nie przegap też wszystkich naszych nowości i najaktualniejszych artykułów na blogu!

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Rabat przy zakupach za minimum 199 zł, zniżka jest jednorazowa.