Produkty online
Przelewowe metody parzenia
- Nowości
-
Nasze marki
-
3fe
(10)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(20)
-
AeroPress
(11)
-
Alpro
(15)
-
Althaus
(34)
-
AOOMI
(97)
-
Arcaffe
(18)
-
Asobu
(38)
-
Audun Coffee
(26)
-
Bagdrip
(11)
-
Baratza
(40)
-
Barista & Co
(37)
-
Barista Space
(56)
-
Bean Bros
(4)
-
Bialetti
(161)
-
Blend Tea
(59)
-
Bonanza Coffee
(8)
-
Brewista
(8)
-
Brita
(2)
-
Brown House & Tea
(38)
-
Bunn
(36)
-
BWT
(15)
-
By.herbs
(7)
-
Caffenation
(14)
-
Cafflano
(6)
-
Casino Mocca
(7)
-
Chemex
(29)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(1)
-
COFFEE PLANT
(52)
-
Coffeedesk
(67)
-
Coffeelab
(21)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(61)
-
Contigo
(25)
-
Craft Coffee Roasters
(10)
-
Dafi
(45)
-
Diemme Caffe
(16)
-
Dobra Palarnia Kawy
(9)
-
DomoBar
-
Doubleshot
(9)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(10)
-
Dworzysk
(6)
-
Ecostrawz
(1)
-
Espazzola
(3)
-
Espresso Gear
(23)
-
Etno Cafe
(24)
-
Eureka
(60)
-
Father's Coffee
(11)
-
Fellow
(115)
-
Fentimans
(15)
-
Figa Coffee
(10)
-
Five Elephant
(8)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(13)
-
Gardelli Specialty Coffees
(12)
-
GAT
(1)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(4)
-
Good Coffee
(8)
-
Graef
(16)
-
Hard Beans
(47)
-
Hario
(235)
-
HAYB
(69)
-
Heresy
(22)
-
Hi! Coffeedesk
(18)
-
Illy
(12)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(8)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(19)
-
Jura
(49)
-
Just T
(6)
-
Kafar
(9)
-
Kalve
(8)
-
KeepCup
(174)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(5)
-
Krups
-
Kruve
(39)
-
Kusmi Tea
(48)
-
KYOTO Coffee Roasters
(17)
-
La Cabra
(8)
-
La Marzocco
(13)
-
LaCava
(75)
-
Lavazza
(40)
-
Le Piantagioni del Caffe
(36)
-
Lelit
(19)
-
Long Man Tea
(30)
-
Loveramics
(296)
-
Lucaffe
(10)
-
Lune Tea
(10)
-
Lykke
(20)
-
Mahlkonig
(5)
-
MAMAM
(8)
-
Melitta
(55)
-
MiiR
(51)
-
Moccamaster
(57)
-
Monbana
(39)
-
Monin
(29)
-
Morning
(2)
-
Motta
(106)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(19)
-
Natumi
(15)
-
New York
(10)
-
Nivona
(15)
-
Nomad Coffee
(6)
-
Oatly
(7)
-
Or Tea?
(37)
-
Paper & Tea
(91)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(13)
-
Pizca del Mundo
(26)
-
Planetary Design
(5)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(39)
-
Puqpress
(8)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(40)
-
Rocket Bean
(20)
-
RS5
(2)
-
Rude Health
(6)
-
Saeco
(3)
-
Sage
(28)
-
Savage Coffees
(17)
-
Sencotel
(2)
-
SIMPLo
(4)
-
Sloane
(10)
-
Smeg
(8)
-
Solberg & Hansen
(56)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(31)
-
T-TE
(17)
-
Tastea Heaven
(3)
-
Teabag
(3)
-
teapigs
(94)
-
Teasome
(22)
-
Teministeriet
(85)
-
The Barn
(4)
-
The Coffee Collective
(3)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(36)
-
Toddy
(17)
-
Tregothnan
(2)
-
Urnex
(28)
-
Vintage Teas
(59)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(23)
-
Wunda
(1)
-
YOGI TEA
(28)
-
3fe
(10)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
- Herbata
- Ekspresy
-
Młynki
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marka
-
Outlet
-
- Zaparzacze
- Akcesoria
- Dodatki
-
Promocje
(528)
Kawa idealna pod alternatywne metody zaparzania
Przelewowe metody parzenia
W tym dziale znajdziesz kawy najwyższej jakości przeznaczone do takich metod zaparzania jak Drip, Chemex, Aeropress, czy Syfon. Są to przede wszystkim jasno palone single z zakresu speciality coffee. Dzięki tym kawom poznasz bogactwo smaków z różnych zakątków świata.
Czytaj dalej
Najczęściej polecana kawa do metod alternatywnych to ta jasno lub średnio palona. Dzięki nim najłatwiej uzyskać pyszny napar, dzięki temu, że jaśniej palona kawa jest słodsza i z wyższą kwasowością. Jeżeli ktoś lubi eksperymentować i odkrywać nowe smaki to może użyć kawy ciemnopalonej, jednak należy pamiętać, że najczęściej mają one więcej goryczki i ciężej wydobyć z nich pełnię smaku używając metod alternatywnych.
W naszej ofercie znajdzie się kawa do dripa z niemalże każdego zakątka świata, o różnorodnych smakach i aromatach, ale niezmiennie wysokiej jakości specialty. Różnorodność smaków sprawia, że każda kawa pod dripa jest inna, a próbowanie kolejnych może za każdym razem być niespodzianką.
W naszej ofercie znajdzie się kawa do dripa z niemalże każdego zakątka świata, o różnorodnych smakach i aromatach, ale niezmiennie wysokiej jakości specialty. Różnorodność smaków sprawia, że każda kawa pod dripa jest inna, a próbowanie kolejnych może za każdym razem być niespodzianką.
Filtry
–
1 - 30 produktów z 415 dostępnych
Sortuj według:
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Welena Filter 250g
Data palenia: 14.12.2022
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia.
Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających czerwoną porzeczkę i czarną herbatę wraz z kwiatowym aromatem.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji, Shakiso
Farmer: Tesfaye Bekele
Farmy: Suke Quto oraz Welena
Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m.
Odmiana: Welicho, Kurume
Obróbka: Myta
Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość.
Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców.
Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.
Nasze przepisy:
Dripper V60
Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody
Całkowity czas: ok. 3:30 min
Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: Średnie
Przykładowy przepis na 300 ml kawy:
1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra.
2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem.
3. Dolej wodę do poziomu 130 g.
4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g.
5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min.
6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe!
Aeropress (Metoda odwrócona - invert):
Doza: 19 g
Czas: 2:45 min.
Temperatura: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: grube (jak do Chemexa)
Parzenie:
1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy.
2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund.
3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy.
4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem.
5. Gotowe!
Nowość
Bestseller
Johan & Nyström - Brazil Fortaleza Filter 250g
Data palenia: 14.12.2022
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nystrom. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Fortaleza jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czekolady, orzechów laskowych i wiśni - propozycja skierowana do tych, którzy w kawie poszukują naturalnej słodyczy.
Ziarna pochodzą z brazylijskiej farmy Fazenda Ambiental Fortaleza, która od ponad stu lat jest własnością rodziny Croce.
Kawa jest wynikiem lokalnej współpracy Marcusa Croce z sąsiednimi farmami. Dzięki temu produkcja przebiega w przyjacielskiej atmosferze, zachowując etyczny wymiar pracy przy najwyższej dbałości o jakość. Farma rozciąga się na wysokości pomiędzy 900 a 1400 metrami i uprawia się tam arabikę typu Bourbon, Mundo Novo oraz Catuai.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Mococa
Producent: Croce Family
Odmiana: Bourbon, Mundo Novo, Catuai
Obróbka: Natural
Caffenation - Etiopia Guji Wosasa Filter 250g
Data palenia: 17.11.2022
Producent: Caffenation
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w belgijskiej palarni Caffenation. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. Mocno owocowa - smaku wyczuwalne są nuty mango, brzoskwini i jagód z lekkim akcentem herbaty chryzantemowej.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Raro Nensebo Kebele, Uraga Woreda
Producent: Ture Waji
Odmiana: Gibirinna & Serto (74110 & 74112)
Położenie upraw: 2200 m n.p.m.
Obróbka: Natural
PARZENIE
Moccamaster:
60g kawy / 1l
mielenie: 31. klik
Jaśminowa kawa z dużą ilością czarnej herbaty i lekką morelą. Ze spadkiem temperatury staje się lżejsza, o wyczuwalnych suszonych morelach jak dobre ice tea. Przy najniższej temp. wybijają się na pierwszy plan brzoskwinie, mandarynka oraz białe kwiaty. Ciekawe jest też to, że nie ma tu wysokich kwasowości, a raczej dominuje tu herbacianość oraz brzoskwiniowa slodycz.
Aeropress:
– 19g kawy
– 240ml wody
– 29klik Comandante
– 96 stopni
Aeropress w troszkę forumowym stylu: stawiamy tłokiem do dołu, 60g preinfuzji, mieszamy przez 15 sekund, w 40 sekundzie dolewamy do 150g, w 1:30 dolewamy do końca, 2 minuty obracamy i przeciskamy przez 15 sekund dolewając bypass 13g.
Napar gęsty, o wysokim body, mocno herbaciany, o wysokim balansie czuć dużo kwiatów, bergamotkę, trawę cytrynowa, jeżyny, oraz tropikalną papaję. Kwasowośc średnia, z aspiracjami na wysoką przy spadku temperatury, podobnie jest z słodyczą, która jest typowo owocowa. Bardzo, ale to bardzo smaczny napar, przy finiszu pojawia się ciekawa nuta białej herbaty.
Bestseller
Hard Beans - Brazylia Samambaia Filter 250g
Data palenia: 06.12.2022
Producent: Hard Beans
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku kawy pojawiają się naturalne nuty zbliżone do herbatników, toffi, mlecznej czekolady i czerwonych jabłek.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Sul de Minas
Metoda obróbki: Pulped natural
Odmiana: Yellow Bourbon
Położenie upraw: 1200 m n.p.m.
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Guji Filter 250g
Data palenia: 14.12.2022
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Guji
Farma/Producent: Kanyon Moutain Coffee Farm
Wysokość upraw: 1900 - 2050 m n.p.m.
Odmiana: Mixed Heirloom
Obróbka: Sucha (natural)
Kawy z obróbki na sucho, czyli naturalnej, charakteryzują się intensywnym, słodkim smakiem. Nie są tak lekkie i orzeźwiające jak kawy myte. Ich smak Was otuli, oblepi język i będzie towarzyszył jeszcze przez długie chwile.
Już samo otwarcie paczki przypomina rozpakowanie deserowej czekolady z wiśniami, a do tego w tle majaczy kieliszek czerwonego, wytrawnego wina. Nieśmiało leży też garść suszonych truskawek.
Aromaty przypominające wiśnie w deserowej czekoladzie, suszone truskawki i delikatne, winne nuty (winna temu jest obróbka ziaren na sucho) towarzyszą od samego początku. Od otwarcia paczki po ostatnie krople.
Pierwsze łyki to zdecydowanie czekoladowe nuty, przyjemnie lepkie i intensywne. Zaraz pod tym kryje się słodycz kandyzowanych wiśni i minimalna, przyjemna kwaskowatość. Całość jest bardzo pełna, przytulna, pozostająca długo na języku.
Na naszym blogu możecie przeczytać, w jakich metodach ta kawa sprawdzi się najlepiej. Podpowiemy, że nie tylko w dripie, ale i w kawiarce!
COFFEE PLANT x Coffeedesk - FLOW Fruits Flowers Filter 250g
Producent: COFFEE PLANT
Dobra kawa jest na wyciągnięcie ręki! Poczuj flow ze specjalną, urodzinową edycją FLOW stworzonego dla Coffeedesk. FLOW Fruits • Flowers doskonale sprawdzi się w ekspresie przelewowym w domu czy w biurze, ale pozostawia także miejsce na własną recepturę w użyciem dripa, chemexa lub aeropressa. Daj się porwać FLOW i świętuj z nami 4. urodziny COFFEE PLANT!
Najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje najbardziej! Z FLOW Coffeedesk Edition chwila z kubkiem kawy w domu czy w pracy, nabiera imprezowego charakteru! Sprawdź najnowsze połączenie Fruits • Flowers i wznieś z nami urodzinowy toast!
FLOW Coffeedesk Edition to podróż w afrykańskie originy! Z jednej strony mocno kwiatowa Etiopia, o bogatym aromacie, z drugiej – ziarna z Kenii nadające jej owocowego orzeźwienia. FLOW Fruits • Flowers to szampańskie połączenie i wyjątkowa współpraca.
FLOW Fruits • Flowers najprościej zaparzysz w ekspresie przelewowym – nieważne, czy to Moccamaster czy Melitta – kawa z nich będzie równie smaczna! Stosuj proporcję 7 g kawy na 100 ml niskozmineralizowanej wody i daj się ponieść flow.
Jest tu również miejsce na pełny profesjonalizm, własną recepturę i drobne niuanse! Efekt będzie równie smaczny z aeropressu, chemexu czy dripa – go with the FLOW!
Hard Beans - Polska Parzucha - Kawa mielona 250g
Data palenia: 07.12.2022
Producent: Hard Beans
Kawa mielona, klasyk gatunku, powrót do narodowych korzeni - wyrafinowana kawa dedykowana zagorzałym entuzjastom konwencjonalnych smaków.
Starannie wyselekcjonowana mieszanka arabik pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Mielona w średnim stopniu, sprawdzi się jako klasyczna parzucha, uda się ją zaparzyć w dripie, da radę także w kawiarce.
Połączenie niebanalnej słodyczy czekolady i orzechów włoskich oraz nadzwyczajnej cielistości, dopełnione subtelnym muśnięciem kwasowości to cechy, które wyróżniają ją na tle kawowej przeciętności. Znakomity wybór dla kawowych tradycjonalistów.
Johan & Nyström - Kenia Kiringa AA Washed Filter 250g
Data palenia: 07.12.2022
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance pojawiają się nuty jeżyn, brązowego cukru i czerwonych porzeczek. Świeża, owocowa i słodka.
Kraj pochodzenia ziarna: Kenia
Region: Kirinyaga
Producent: Long Miles Coffee
Stacja obróbki: Njowa
Wysokość upraw: 1600 m n.p.m.
Odmiana: SL28, SL34
Obróbka: Washed
HAYB - Się Przelewa Tropik Filter 250g
Data palenia: 09.12.2022
Producent: HAYB
Kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć nuty dojrzałych owoców, karmelu oraz rumu.
Pochodzenie: Kolumbia
Nowość
Bestseller
Johan & Nyström - Bourbon Jungle
Data palenia: 13.12.2022
Producent: Johan & Nyström
Tło dla tej mieszanki, pochodzi z tęsknoty za prawdziwym, ciemnym paleniem kawy o wysokiej jakości ziarnach. Mimo, że ziarna są ciemno palone, utrzymuje się ich wyraźny i intensywny aromat. Kawa ta posiada przyjemnie dymny posmak, z lekką nutą słodyczy, oraz ze sporą owocowością.
Dzięki doświadczeniu w ciemnym paleniu kawy, ziarno nadal zachowuje większość swoich aromatów. Posmak jest wyraźny i pozostaje na długo. Kawa idealne pasuje do ekspresów przelewowych, ekspresów ciśnieniowych, kawiarek i french pressów.
W obecnej mieszance znajdują się ziarna:
- Brazylia Primavera
- Salwador Menendez 84+
- Burundi Aahore Blend
- Burundi Long Miles Gaharo EX
Johan & Nyström - Sumatra Gayo Mountain Fairtrade 500g
Data palenia: 26.07.2022
Producent: Johan & Nyström
Sumatra Gayo Mountain pochodzi z prowincji Ache, położonej w północnej części Sumatry. To kawa o ciemnym stopniu palenia, intensywnym aromacie przypraw i świeżych fig. Jej bogaty, dobrze wyważony smak zadowoli najbardziej wymagające podniebienie.
Kawa pochodzi od spółdzielni Koptan Gayo Megah Bersiri, która posiada obecnie 545 członków. Swoją działalność rozpoczęła w styczniu 2012 roku, a już w listopadzie tego samego roku otrzymała pełny status producenta ekologicznych kaw oraz certyfikat Fair Trade.
Pochodzenie: Indonezja (Sumatra)
Region: Aceh
Producent: Permata Gayo Cooperative
Wysokość: 1300 m n.p.m.
Odmiana: Caturra, Ateng, Jember Typica
Proces: Natural
COFFEE PLANT x Coffeedesk - FLOW Fruits Flowers Filter 800g
Producent: COFFEE PLANT
Dobra kawa jest na wyciągnięcie ręki! Poczuj flow ze specjalną, urodzinową edycją FLOW stworzonego dla Coffeedesk. FLOW Fruits • Flowers doskonale sprawdzi się w ekspresie przelewowym w domu czy w biurze, ale pozostawia także miejsce na własną recepturę w użyciem dripa, chemexa lub aeropressa. Daj się porwać FLOW i świętuj z nami 4. urodziny COFFEE PLANT!
Najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje najbardziej! Z FLOW Coffeedesk Edition chwila z kubkiem kawy w domu czy w pracy, nabiera imprezowego charakteru! Sprawdź najnowsze połączenie Fruits • Flowers i wznieś z nami urodzinowy toast!
FLOW Coffeedesk Edition to podróż w afrykańskie originy! Z jednej strony mocno kwiatowa Etiopia, o bogatym aromacie, z drugiej – ziarna z Kenii nadające jej owocowego orzeźwienia. FLOW Fruits • Flowers to szampańskie połączenie i wyjątkowa współpraca.
FLOW Fruits • Flowers najprościej zaparzysz w ekspresie przelewowym – nieważne, czy to Moccamaster czy Melitta – kawa z nich będzie równie smaczna! Stosuj proporcję 7 g kawy na 100 ml niskozmineralizowanej wody i daj się ponieść flow.
Jest tu również miejsce na pełny profesjonalizm, własną recepturę i drobne niuanse! Efekt będzie równie smaczny z aeropressu, chemexu czy dripa – go with the FLOW!
HAYB - Zestaw Kaw Świątecznych Indie Meghal Estate 2 x 250g
Data palenia: 23.11.2022
Producent: HAYB
Zestaw dwóch świątecznych kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Indii, wypalonych w warszawskiej palarni HAYB. W zestawie znajdziesz kawę paloną jasno, pod przelewowe metody parzenia oraz średnio, pod espresso - każda z nich po 250g. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do fig, śliwek, migdałów i makowca.
Kraj pochodzenia ziaren: Indie
Region: Baba Budangiri Hills, Karnataka
Odmiana: S-795
Metoda obróbki: Washed
Położenie upraw: 1150 - 1350 m n.p.m.
Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów
Kilka słów o kawie od Dawida Zadara, Head Roastera HAYB:
"Zajarani kawami od Ashoka Patre, poczuliśmy potrzebę szukania więcej fajnych kaw z Indii. Pisałem do różnych importerów, aż pewnego razu dostaję odpowiedź po polsku w stylu „siema mamy to, czego szukasz, za tydzień jesteśmy w Warszawie, chętnie wpadniemy do HAYBa” – jeszcze w lekkim oszołomieniu odpisuję coś w okolicach „Siema, zapraszam!”.
Wpadli – przesiorbaliśmy razem około 12 kaw, głównie z Indii. Różne smakołyki były tego dnia na stole, tradycyjne smaki, coś dla kawowych świrków też. Wybraliśmy trzy loty z oferty i co do jednego mieliśmy absolutną pewność, że wleci prosto pod choinkę lub na miękkie sianko pod obrusem. Dlaczego?
A no dlatego, że ta kawa smakowała jak makowiec!
Słodka, dopięta, z lekką kwasowością, idealna na ten zimowy czas. Starałem się lekko wydłużyć profil palenia, żeby wydobyć jeszcze więcej słodyczy – śmiało możesz proponować rodzinie jako świąteczne ciacho, no i nie musisz podawać cukru! Mamy przelew, mamy też espresso – wybierz profil palenia dla siebie.
Espresso też zdecydowanie podawaj niesłodzoną i bez mleczka: szocik, makowczyk, serniczek, powtórzyć!"
Nowość
Hard Beans - Peru Cajamarca SHB+ Filtr 250g
Data palenia: 06.12.2022
Producent: Hard Beans
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Peru, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance możesz spodziewać się zbalansowanego body, delikatnej kwasowości cytrusów i słodyczy karmelu.
Kraj pochodzenia ziarna: Peru
Region: Cajamarca
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Bourbon, Typica
Położenie upraw: 1600 - 2000 m n.p.m.
COFFEE PLANT - Flow Very Berry Filter 250g
Data palenia: 25.11.2022
Producent: COFFEE PLANT
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Doskonale sprawdzi się również na zimno do cold brew. FLOW Very Berry jest bardzo słodka i jednocześnie bardzo owocowa. Łączy w sobie nuty pestkowych i czerwonych owoców. Można w niej wyróżnić nuty wiśni, porzeczki i jagody.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Metoda obróbki: Natural
Ocena w cuppingu: 84,5 pkt.
COFFEE PLANT - Flow Very Berry Filter 800g
Data palenia: 19.11.2022
Producent: COFFEE PLANT
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Doskonale sprawdzi się również na zimno do cold brew. FLOW Very Berry jest bardzo słodka i jednocześnie bardzo owocowa. Łączy w sobie nuty pestkowych i czerwonych owoców. Można w niej wyróżnić nuty wiśni, porzeczki i jagody.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Metoda obróbki: Natural
Ocena w cuppingu: 84,5 pkt.
Wybór Coffeedesk
HAYB - CO-CHANGERS Gwatemala San Jose Del Lago Filter 250g
Data palenia: 07.11.2022
Producent: HAYB
Kawa wspierająca projekt Co-Changers! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalana przez polską palarnię HAYB. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W profilu smakowym producenta pojawia się złożona owocowość i słodycz przypomiająca białe winogrona, morele i delicje szampańskie.
CO-CHANGERS
Co-changers to projekt zainicjowany przez 88 Graines, importera zielonych ziaren współpracującego bezpośrednio z farmerami, realizowany przy wsparciu Fundacji All Good, Coffeedesk i palarni kawy. Celem akcji jest zebranie środków na program oczyszczania środowiska w Gwatemali. Razem przeznaczamy nawet 8 zł z każdej paczki na walkę z problemem segregacji śmieci, nielegalnymi wysypiskami, czy spalaniem plastiku - także na farmie, z której ziarna właśnie trzymasz. Dziękujemy, że pomagasz razem z nami.
ZIARNO
Gwatemala San Jose Del Lago wywodzi się z rodzinnej plantacji, która od 80 lat uprawia kawę w otoczeniu rozłożystych lasów, trzech wulkanów oraz jeziora Atitlan. Wspólnie tworzą idealne warunki do upraw (i piękne widoki!). Kawa odmiany Cattura został obrobiona mytą metodą. Skoro wyrosła w bujnej naturze, to sama ma bardzo bujny profil.
Kraj pochodzenia kawy: Gwatemala
Region: Atitlan
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Caturra
Ocena w cuppingu: 86,5 / 100 pkt.
PRZEPIS
V60
18g kawy / 300g wody
25 klik Comandante
Temp. 93 stopnie
Całość parzenia 3:10
Tu sprawdza się bardzo basic receptura, ale pasuje do tego przelewu miesiąca. Pięć zalań po 60g wody, z przerwami 25-sekundowymi między zalaniami. Jedynie preinfuzja pozostaje przy 30 sekundach. Efekt? Wyjątkowo przyjemny przelew, bardzo lekki, z niską kwasowością, a wysoką słodyczą i owocowością, która nabiera intensywności wraz z spadkiem temperatury. W profilu: morela, biała herbata, świeże winogrona, nektarynka, miód lipowy przy finiszu. To otulający przelew.