Produkty online
Polska
- Nowości
-
Nasze marki
-
3fe
(18)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(19)
-
AeroPress
(12)
-
Alpro
(16)
-
Althaus
(33)
-
AOOMI
(97)
-
Arcaffe
(21)
-
Asobu
(31)
-
Audun Coffee
(27)
-
Bagdrip
(11)
-
Baratza
(45)
-
Barista & Co
(37)
-
Bean Bros
(4)
-
Bialetti
(173)
-
Blend Tea
(60)
-
Barista Space
(58)
-
Bonanza Coffee
(15)
-
Bracia Ziółkowscy
(12)
-
Brewista
(8)
-
Brita
(3)
-
Brown House & Tea
(49)
-
Bunn
(35)
-
BWT
(15)
-
By.herbs
(10)
-
Caffenation
(14)
-
Cafflano
(4)
-
Casino Mocca
(12)
-
Chemex
(29)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(15)
-
COFFEE PLANT
(60)
-
Coffeedesk
(64)
-
Coffeelab
(39)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(68)
-
Contigo
(24)
-
Craft Coffee Roasters
(14)
-
Dafi
(45)
-
Diemme Caffe
(16)
-
Dobra Palarnia Kawy
(11)
-
DomoBar
(1)
-
Doubleshot
(12)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(9)
-
Dworzysk
(12)
-
Ecostrawz
(1)
-
Espresso Gear
(25)
-
Etno Cafe
(32)
-
Eureka
(62)
-
Father's Coffee
(15)
-
Fellow
(137)
-
Fentimans
(15)
-
Figa Coffee
(19)
-
Five Elephant
(10)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(13)
-
Gardelli Specialty Coffees
(21)
-
GAT
(1)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(4)
-
Good Coffee
(8)
-
Graef
(30)
-
Hard Beans
(60)
-
Hario
(257)
-
HAYB
(81)
-
Heresy
(20)
-
Hi! Coffeedesk
(19)
-
Illy
(13)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(8)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(19)
-
Jura
(48)
-
Kafar
(12)
-
Kalve
(13)
-
KawePale
(9)
-
KeepCup
(174)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(6)
-
Kruve
(39)
-
Kusmi Tea
(49)
-
KYOTO Coffee Roasters
(17)
-
La Cabra
(22)
-
La Marzocco
(17)
-
LaCava
(102)
-
Lavazza
(33)
-
Le Piantagioni del Caffe
(36)
-
Lelit
(19)
-
Long Man Tea
(33)
-
Loveramics
(303)
-
Lucaffe
(10)
-
Lune Tea
(17)
-
Lykke
(22)
-
Mahlkonig
(5)
-
MAMAM
(12)
-
Melitta
(57)
-
MiiR
(60)
-
Moccamaster
(66)
-
Monbana
(39)
-
Morning
(1)
-
Motta
(113)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(19)
-
Napar
(7)
-
Natumi
(15)
-
New York
(9)
-
Nivona
(14)
-
Nomad Coffee
(8)
-
Oatly
(7)
-
Or Tea?
(39)
-
Paper & Tea
(86)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(13)
-
Pizca del Mundo
(26)
-
Planetary Design
(4)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(39)
-
Puqpress
(11)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(41)
-
Rocket Bean
(27)
-
Saeco
(3)
-
Sage
(36)
-
Savage Coffees
(6)
-
Sencotel
(2)
-
SIMPLo
(4)
-
Sloane
(11)
-
Smeg
(9)
-
Solberg & Hansen
(59)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(40)
-
T-TE
(17)
-
Tastea Heaven
(3)
-
Teabag
(3)
-
teapigs
(92)
-
Teasome
(22)
-
Teministeriet
(82)
-
The Barn
(8)
-
The Coffee Collective
(4)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(37)
-
Toddy
(18)
-
Urnex
(28)
-
Vintage Teas
(59)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(17)
-
Willie's Cacao
(35)
-
Wunda
(1)
-
YOGI TEA
(31)
-
KINTO
(42)
-
3fe
(18)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Typ
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
-
Herbata
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
- Ekspresy
-
Młynki
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marka
- Bestsellery
-
Outlet
-
- Zaparzacze
- Akcesoria
- Dodatki
-
Outlet %
- Blog
Polskie palarnie kawy
Polska
O włoskiej kawie słyszał każdy. Jednak niemiecka kawa, norweska czy polska brzmią już co najmniej zaskakująco. Tymczasem palarnie kaw speciality znajdziemy niemalże w każdym państwie i coraz częściej mówi się także o polskiej kawie. Polskie palarnie kawy stają się coraz bardziej popularne, a to za sprawą wysokiej jakości wypałów i sukcesów polskich baristów.
Czytaj dalej
Rynek kawy wysokiej jakości rozkwita, a wraz z nim palarnie kawy w Polsce.
W naszej ofercie znajduje się szeroki wybór: polska palarnia kawy Audun prowadzona przez Mistrza Świata Roastingu 2015, Java Coffee Company, która jest jedną z pierwszych palarni powstałych w kraju nad Wisłą, wrocławskie Figa i Etno Cafe, opolska palarnia Hard Beans, płocka Autumn Coffee Roasters, warszawskie palarnie Kofi Brand, CoffeeLab, HAYB, Good Coffee, Story Coffee Roasters oraz SIMPLo.
Inny polski producent kawy, o którym warto wspomnieć to Craft Coffee Roasters, którzy produkują Bagdripy – idealne rozwiązanie w chwili gdy nie masz czasu lub możliwości zaparzenia kawy alternatywnymi metodami, a chcesz cieszyć się smakiem kawy speciality.
Polskie kawy są coraz częściej doceniane na międzynarodowym rynku w szczególności dzięki sukcesom polskich baristów na kawowych Mistrzostwach Świata. W ostatnich latach wszyscy reprezentanci naszego kraju decydowali się na zaparzenie polskiej kawy podczas światowych mistrzostw. To pokazuje, że mamy produkty najwyższej jakości, na światowym poziomie.
W naszej ofercie znajduje się szeroki wybór: polska palarnia kawy Audun prowadzona przez Mistrza Świata Roastingu 2015, Java Coffee Company, która jest jedną z pierwszych palarni powstałych w kraju nad Wisłą, wrocławskie Figa i Etno Cafe, opolska palarnia Hard Beans, płocka Autumn Coffee Roasters, warszawskie palarnie Kofi Brand, CoffeeLab, HAYB, Good Coffee, Story Coffee Roasters oraz SIMPLo.
Inny polski producent kawy, o którym warto wspomnieć to Craft Coffee Roasters, którzy produkują Bagdripy – idealne rozwiązanie w chwili gdy nie masz czasu lub możliwości zaparzenia kawy alternatywnymi metodami, a chcesz cieszyć się smakiem kawy speciality.
Polskie kawy są coraz częściej doceniane na międzynarodowym rynku w szczególności dzięki sukcesom polskich baristów na kawowych Mistrzostwach Świata. W ostatnich latach wszyscy reprezentanci naszego kraju decydowali się na zaparzenie polskiej kawy podczas światowych mistrzostw. To pokazuje, że mamy produkty najwyższej jakości, na światowym poziomie.
Filtry
–
1 - 30 produktów z 599 dostępnych
Sortuj według:
Nowość
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Coffeelab - Indie Karadykan Estate Anaerobic Natural 250g
Data palenia: 17.05.2023
Producent: Coffeelab
Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku są wyczuwalne nuty żurawiny, suszonych śliwek i pralin.
ZIARNO
Kraj pochodzenia kawy: Indie
Region: Baba Budan Giri Hills, Karnataka
Metoda obróbki: Anaerobic Natural
Odmiana: Catimor
Indie Karadykan to dość znane miejsce na rynku kawowym. Uprawiany catimor na wzgórzach Baba Budan Giri obrobiony został metodą beztlenową, co jest bardzo wyjątkowe dla tego regionu jak i całych Indii.
PARZENIE
Espresso:
18,4g / 7 klik Comandante
38g uzysku/ 28 sekund
Bardzo wysokie body, również wysoki balans. Czujemy dużo słodyczy, a także idącej z nią w parze kwasowości. Teksturowane espresso, przypominające jogurt. W profilu: dużo żurawiny, suszonych fig i wiśni, a jednocześnie nuty marcepanu, czekolady rubi i pralin. Finisz wydaje się głównie owocowy.
Ta kawa doskonale sprawdzi się w formie tonic espresso, zwłaszcza z tonikiem o wiśniowych nutach. Co ciekawe, nadaje się (i chyba najbardziej zaskoczy) w postaci zimnego flat white’a. Zmiel 20g kawy na 7. kliku, wrzuć kostkę lodu do filiżanki i zrób 20-gramowe ristretto. Pokręć trochę kostką lodu, a następnie wyciągnij ją po około 15 sekundach po zaparzeniu. Spień zimne mleko we french-pressie i gotowe!
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 40,00 zł
Hard Beans x Coffeedesk - Brazylia Campo das Vertentes Espresso 1kg
Producent: Hard Beans
Kawa ziarnista jakości speciality z Brazylii, wypalona w opolskiej palarni Hard Beans jako projekt przygotowany we współpracy z Coffeedesk.
Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W kawie dominuje słodycz, szczególnie zbliżona do suszonych fig, nugatu i czekolady.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Campo das Vertentes
Odmiana: Catuai, Mundo Novo, Acaia, Yellow Catuai
Wysokość uprawy: 900 - 1300 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Nowość
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Coffeelab - Indie Karadykan Estate Anaerobic Natural 1kg
Data palenia: 17.05.2023
Producent: Coffeelab
Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku są wyczuwalne nuty żurawiny, suszonych śliwek i pralin.
ZIARNO
Kraj pochodzenia kawy: Indie
Region: Baba Budan Giri Hills, Karnataka
Metoda obróbki: Anaerobic Natural
Odmiana: Catimor
Indie Karadykan to dość znane miejsce na rynku kawowym. Uprawiany catimor na wzgórzach Baba Budan Giri obrobiony został metodą beztlenową, co jest bardzo wyjątkowe dla tego regionu jak i całych Indii.
PARZENIE
Espresso:
18,4g / 7 klik Comandante
38g uzysku/ 28 sekund
Bardzo wysokie body, również wysoki balans. Czujemy dużo słodyczy, a także idącej z nią w parze kwasowości. Teksturowane espresso, przypominające jogurt. W profilu: dużo żurawiny, suszonych fig i wiśni, a jednocześnie nuty marcepanu, czekolady rubi i pralin. Finisz wydaje się głównie owocowy.
Ta kawa doskonale sprawdzi się w formie tonic espresso, zwłaszcza z tonikiem o wiśniowych nutach. Co ciekawe, nadaje się (i chyba najbardziej zaskoczy) w postaci zimnego flat white’a. Zmiel 20g kawy na 7. kliku, wrzuć kostkę lodu do filiżanki i zrób 20-gramowe ristretto. Pokręć trochę kostką lodu, a następnie wyciągnij ją po około 15 sekundach po zaparzeniu. Spień zimne mleko we french-pressie i gotowe!
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 139,00 zł
Bestseller
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter 250g
Data palenia: 08.05.2023
Producent: Audun Coffee
Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce.
Kawa Fazenda Rainha Miaki wypalana jest w jasnym stopniu i poddawana jest obróbce pulped natural. Metoda daje kawy o wysokiej słodyczy i niskiej kwasowości.
Audun Fazenda Miaki sprawdzi się zatem idealnie w przelewowych metodach parzenia kawy, czyli w ekspresach przelewowych, pod dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa. Jednak skłonni do eksperymentów kawosze mogą śmiało wypróbować ją w kawiarkach i ekspresach ciśnieniowych.
Dzięki stopniowi palenia i metodzie obróbki, kawa Audun Brazylia Fazenda Rainha Miaki charakteryzuje się intensywną czekoladową słodyczą oraz niską kwasowością. Jest zatem idealna dla fanów klasycznych i czekoladowych kaw. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi może być również dobrym pomysłem na prezent.
Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance.
Kraj: Brazylia
Region: Minas Gerais
Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m.
Odmiana: Yellow Bourbon
Metoda obróbki: Pulped natural
Bagdrip - Kenia - 1 saszetka
Producent: Bagdrip
Jedna saszetka (11 g)
Czym jest Bagdrip?
Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.
Smak i pochodzenie
W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Kenii, z okolic miasta Mukerwe-ini, położonego w okręgu Nyeri. Fabryka Nduma znajduje się około 1750 metrów n.p.m. i jest częścią Ruthaka Farmers Cooperative Society. Ziarna kawy przetwarzane są na mokro w typowym kenijskim stylu. Jeśli kochasz kawę o owocowym smaku, to Kenia jest właśnie dla Ciebie. Poczujesz smak czarnej i czerwonej porzeczki, jagód oraz agrestu.
Sposób parzenia
1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka.
2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku.
3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr.
4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe!
Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Bagdrip - Honduras - 1 saszetka
Producent: Bagdrip
Jedna saszetka (11 g)
Czym jest Bagdrip?
Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.
Smak i pochodzenie
W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Hondurasu, z gór Santa Barbara na granicy z Gwatemalą. Góry oraz pobliskie jezioro Yojoa tworzą niepowtarzalny mikroklimat do produkcji kawy. Region ten nigdy nie doznał suszy, a łagodny klimat utrzymuje się przez cały rok i pozwala na bezstresową uprawę kawy. To wspaniała mieszanka kwasowości i słodyczy, a w kubku wyczujesz smak czerwonego jabłka, orzecha włoskiego i czekolady.
Sposób parzenia
1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka.
2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku.
3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr.
4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe!
Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Bagdrip - Etiopia - 1 saszetka
Producent: Bagdrip
Jedna saszetka (11 g)
Czym jest Bagdrip?
Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.
Smak i pochodzenie
W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Etiopii, z regionu Yirgacheffe położonego wysoko w górach. Ta myta kawa da Ci bardzo złożone wrażenia – poczujesz herbaciany aromat Earl Grey, limonkę, cytrynę, wanilię oraz kwiaty.
Sposób parzenia
1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka.
2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku.
3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr.
4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe!
Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Bagdrip - Kolumbia - 1 saszetka
Producent: Bagdrip
Jedna saszetka (11 g)
Czym jest Bagdrip?
Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.
Smak i pochodzenie
W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Kolumbii, Nazwa kawy Tolima pochodzi od regionu w centralnej części Andów – Tolima. Znajduje się tam plantacja Saint Peter’s Coffee zrzeszająca 58 członków. Tolima to trzeci co do wielkości region kawowy w Kolumbii. Jeśli lubisz owocowe aromaty: wiśni, czerwonej porzeczki, czy malin, ta kawa jest dla Ciebie.
Sposób parzenia
1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka.
2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku.
3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr.
4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe!
Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Espresso 250g
Data palenia: 03.04.2023
Producent: Audun Coffee
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso i kawiarek. Charakteryzuje się intensywną czekoladowo-orzechową słodyczą oraz niską kwasowością.
Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance.
Kraj: Brazylia
Region: Minas Gerais
Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m.
Odmiana: Yellow Bourbon
Proces: Pulped natural
Nowość
Figa - Rwanda Gishyta 108 Washed Filter 250g
Data palenia: 10.04.2023
Producent: Figa Coffee
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni Figa Coffee. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są owocowe nuty jabłka, słodycz karmelu i przyjemna kwasowość czarnej porzeczki.
ZIARNO
We Wrocławiu już kilka dobrych lat działa Figa, za sterami której stoi król aeropressu – Filip Kucharczyk. Wszystkich turystów, poszukujących jednej z najsmaczniejszych kaw, zapraszam do wrocławskiej Hali Targowej, gdzie Figa sobie śmiga w swoim punkcie kawiarnianym.
Rwanda Gishyta to projekt bardzo świeży, bo działający od 2010 roku jako stacja obróbki w regionie Kigarama. Następnie w 2018 roku rozwinął się na tyle, że zaczął obrabiać kawy pochodzące od 995 rolników (głównie bourbony). Kawa rośnie na wysokości 1640m i obrabiana jest metodą mytą.
Kraj pochodzenia: Rwanda
Region: Kigarama, dystrykt Karongi
Stacja obróbki: Gishyta
Odmiana: Red Bourbon
Położenie upraw: 1640 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
PARZENIE
- V60:
19g (24 klik)
300ml wody / temp. 96 stopni
Klasyczna metoda na 5 zalań: po 60 g z dolewaniem co 25-30 sekund z tym, że dorzucamy gram więcej dla zwiększenia minimalnie tdsu naparu. Efekt: bardzo gęsty, soczysty napój, pełen czarnej porzeczki, fig oraz jabłka, które nadaje całości dość wysoką i przyjazną kwasowość. Kawa jest rześka, tekstura bardzo jedwabna, a finisz krótki.
- Aeropress:
19g (27 klik)
250g wody / temp. 97 stopni
Na 60g wody wsypujemy kawę i mieszamy przez około 10 sekund. Następnie czekamy 40 sekund, po czym dolewamy do 250 i czekamy do 2 minut. Ich upływie zakręcamy i obracamy aeropress, przeciskamy około 20 sekund i dolewamy osobno 8g bypassu. W rezultacie otrzymamy bardzo tęgi napar, mocno porzeczkowy (przede wszystkim dżemowo-porzeczkowy) z fajnym, świeżym jabłkiem i pomarańczą w tle.
COFFEE PLANT - Flow Juicy Fruit Filter 250g
Data palenia: 18.04.2023
Producent: COFFEE PLANT
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Tanzanii i Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. FLOW Juicy Fruit łączy w sobie orzeźwiające smaki soczystych owoców z kwiatową nutą. Można w niej wyróżnić nuty akacji, brzoskwini, jaśminu, moreli i cytrusów.
Kraj pochodzenia ziarna: Tanzana / Etiopia
Metoda obróbki: Washed
Ocena w cuppingu: 84,5 / 81 pkt.
HAYB - Się Przelewa Klasyk Filter Blend 250g
Data palenia: 17.05.2023
Producent: HAYB
Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz minimum 85% ziaren z Brazylii i około 15% arabiki różnego pochodzenia.
Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia.
Kraj: >85% Brazylia, ok. 15% mieszanka arabiki.
Figa - Meksyk Altamirano Washed Filter 250g
Data palenia: 15.03.2023
Producent: Figa Coffee
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Meksyku, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty cytrusów, malin i herbaty Earl Grey.
Kraj pochodzenia kawy: Meksyk
Region: Nepopoalco, Veracruz
Farma: El Estribo
Producent: Rodzina Altamirano
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Typica, Bourbon, Costa Rica 95
Położenie upraw: 1300 - 1500 m n.p.m.