Kafar - kawa z palarni
Kafar to marka założona w 2015 roku przez grupę zaprzyjaźnionych baristów. Sercem projektu jest palarnia kawy specialty w Gliwicach, która napędza pozostałe działania takie jak szkolenia, warsztaty i obsługę imprez plenerowych. Istotną kwestia jest precyzyjna selekcja sprowadzanego ziarna, aby w ofercie znalazły się kawy najwyższej jakości, pozyskiwane w sposób moralny, z poszanowaniem praw lokalnych społeczeństw.
- Promocje
-
- 3fe (6)
- 1883 Maison Routin (17)
- Able Brewing (6)
- Acaia (24)
- AeroPress (36)
- Alpro (10)
- Althaus (35)
- AOOMI (97)
- April (15)
- Arcaffe (19)
- Asobu (57)
- Audun Coffee (22)
- Bagdrip (11)
- Baratza (45)
- Barista & Co (1)
- Barista Space (92)
- Bergstrands Kafferosteri (8)
- Bialetti (243)
- Bialetti Dolce&Gabbana
- Blend Tea (2)
- Bonanza Coffee (9)
- Bracia Ziółkowscy (28)
- Brewista (13)
- Brita (4)
- Brown House & Tea (60)
- Bunn (36)
- Buntea (1)
- BWT (25)
- By.herbs (10)
- Caffenation (14)
- Casino Mocca (10)
- Ceado (4)
- Ceramics 36 (32)
- Cerapotta (2)
- Chemex (29)
- Cilia
- Clever (24)
- Clipper (15)
- Coffeedesk (36)
- Coffeelab (39)
- COFFEE PLANT (56)
- Colonna Coffee (6)
- Comandante (88)
- Contigo (28)
- Corsini (5)
- Craft Coffee Roasters
- Dafi (37)
- Dear Tea Society (10)
- Diemme Caffe (15)
- Dig (8)
- Dobra Palarnia Kawy (7)
- DomoBar
- Doubleshot (12)
- Dr. Coffee (18)
- Drink Me Chai (6)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (6)
- Dworzysk (23)
- Espresso Gear (23)
- Etno Cafe (22)
- Eureka (110)
- Father's Coffee (12)
- Fellow (192)
- Fentimans (18)
- Ferucci (6)
- Figa Coffee (23)
- Five Elephant (10)
- FLAMQA (1)
- Full Circle
- Gaggia (16)
- Gardelli Specialty Coffees (11)
- GAT (1)
- GBG (2)
- Giovannacci Caffe (16)
- Glowbeans (4)
- Good Coffee (11)
- Good Spirits Co. (2)
- Graef (30)
- Happa to Mame (4)
- Hard Beans (49)
- Hario (327)
- HAYB (101)
- Heresy (34)
- Hi! Coffeedesk (25)
- HKliving (48)
- illy (17)
- IMS (24)
- Instytut Kawy (20)
- ISH Spirits (5)
- Izzo (7)
- Java Coffee
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (30)
- Jura (58)
- Kafar (22)
- Kalve (10)
- Kavoholik (10)
- KawePale (11)
- KeepCup (213)
- Kimbo (23)
- KINTO (97)
- Knock (1)
- Kofi Brand (6)
- Kruve (42)
- KYOTO Coffee Roasters (21)
- La Cabra (4)
- LaCava (75)
- La Marzocco (29)
- Lavazza (33)
- Lazy Legs (8)
- Leaf Liturgy (6)
- Lelit (52)
- Le Piantagioni del Caffe (41)
- Long Man Tea (61)
- Loveramics (369)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (18)
- Lykke (27)
- Mahlkonig (27)
- MAMAM (10)
- Matcha Bros (6)
- Melitta (103)
- Miga Coffee (11)
- MiiR (93)
- Minor Figures (2)
- Moccamaster (80)
- Monbana (36)
- Morning (3)
- Motta (116)
- Mount Caramel (47)
- Mount Everest Tea (31)
- Napar (5)
- Natumi (15)
- New York (9)
- Nivona (17)
- Nomad Coffee (10)
- Oatly (19)
- On Lemon (12)
- Onyx Coffee Lab (9)
- ORIGAMI (97)
- Or Tea? (2)
- Outin (6)
- Paper & Tea (86)
- Passalacqua (13)
- Pellini (15)
- PIXEL (13)
- Pizca del Mundo
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (39)
- Puqpress (20)
- Rancilio (4)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (51)
- Rocket Bean (14)
- Saeco (3)
- Savage Coffees
- Sencotel (2)
- Shroom (2)
- SIMPLo (6)
- Sloane (4)
- Smeg (8)
- Solberg & Hansen (42)
- So Natural (1)
- Spojka (12)
- Sproud (4)
- Story Coffee Roasters (35)
- Subminimal (8)
- Tastea Heaven (2)
- Teabag (3)
- teapigs (86)
- Teasome (29)
- Teministeriet (103)
- The Barn (14)
- The Coffee Collective
- The Rinser (7)
- Timemore (56)
- Tim Wendelboe (10)
- Toddy (22)
- Trigger (23)
- Urnex (29)
- Varia (4)
- Vintage Teas (64)
- VST inc. (10)
- WildPower (18)
- Wilfa (21)
- Willie's Cacao (45)
- Wunda (1)
- YOCO (15)
- YOGI TEA (29)
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
-
-
Akcesoria
-
Pozostałe
-
- Zestawy
Filtrowanie i sortowanie
–
1
- 21 produktów z 21 dostępnych
Promocja
Kafar - Brazylia Monte Carmelo Natural Espresso 250g
Producent: Kafar
Data palenia: 19.07.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć nuty czekolady deserowej, toffi i suszonych owoców. Pełne, gładkie body.
Kraj pochodzenia kawy: Brazylia
Farma: Monte Carmelo i Chapadao de Ferro
Metoda obróbki: Natural
Najniższa cena: 29,00 zł
Nowość
Kafar - Burundi Kayanza Natural Espresso 1kg
Producent: Kafar
Data palenia: 17.07.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Burundi, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć nuty suszonej śliwki, rodzynek i mlecznej czekolady.
Kraj pochodzenia kawy: Burundi
Region: Kayanza
Farma: Kooperatywa Nemba
Producent: Green Co Coffee
Odmiana: Red Bourbon
Metoda obróbki: Natural
OPINIA ROASTERA
Burundi rzadko bywa wypalana pod espresso, ale w trakcie testów ten origin bardzo nas pozytywnie zaskoczył, więc podjęliśmy decyzję, że warto go zaprezentować jako espresso miesiąca sierpień. W nosie wyczujemy zapach suszonych ciemnych owoców takich jak śliwka, wiśnia, rodzynki. Epresso z tej kawy zaskoczyło nas kremową i gładką teksturą. W smaku przypomina mleczną czekoladę z dodatkiem soczystego czerwonego jabłka. Przewaga słodyczy równoważona jest delikatną kwasowością. Posmak jest bardzo intensywny, przyjemnie owocowy, długi i jedwabisty.
PRZEPIS
Zalecana receptura pod espresso: 18g zmielonej kawy, uzysk 32-36 gramów, czas parzenia 28-30 sekund.
Nowość
Kafar - Kenia Malkia Washed Filter 250g
Producent: Kafar
Data palenia: 06.08.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku słodka, przypominająca malinę, czerwone jabłko i lukrecję.
Kraj pochodzenia kawy: Kenia
Region: Muranga
Producent: Kamacharia Farmers Co-operative
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: SL 28, Ruiru 11, Batiyan
Ocena w cuppingu: 86 / 100 pkt
OPINIA ROASTERA
Kenie ostatnimi laty są bardziej słodkie, a ich kwasowość nie przypomina już tych z przed wielu lat. Prezentowana kawa jest super słodka, obecna w niej kwasowość jest średnio-intensywna, lecz nie tak dominująca! W aromacie klasycznie malinowa i porzeczkowa. W smaku przypomina czerwone jabłko, malinę i poziomkę. Kawa o gładkim, jedwabistym body i bardzo długim, gładkim posmaku.
Nowość
Kafar - Uganda Miwu Washed Filter 250g
Producent: Kafar
Data palenia: 01.08.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Ugandy, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku słodka, przypominająca malinę truskawkę i karmel.
Kraj pochodzenia kawy: Uganda
Region: Bukyabo
Producent: Kooperatywa Coffee Gardens Miwu
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: SL 14, SL 28, Nasaland
Ocena w cuppingu: 86,25 / 100 pkt
OPINIA ROASTERA
W aromacie wyczuwalne nuty maliny, karmelu i migdałów. W smaku rześka i soczysta kwasowość, podkreślona przez słodycz przypominającą truskawkę i malinę. Body średnie, lepkie i gładkie. Posmak o owocowym charakterze, soczysty, długi i równie rześki.
Kafar - Burundi Yandaro Washed Filter 250g
Producent: Kafar
Data palenia: 07.06.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Burundi, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku słodka, przypominająca poziomki, porzeczki, cukier trzcinowy i czarną herbatę.
Kraj pochodzenia kawy: Burundi
Region: Kayanza
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Red Bourbon
Ocena w cuppingu: 86,75 / 100 pkt
Kafar - Peru El Laurel Natural Filter 250g
Producent: Kafar
Data palenia: 24.06.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku słodka, przypominająca papaję, gumę balonową, ananasa i kakao.
Kraj pochodzenia kawy: Peru
Region: San Ignacio
Farma: El Laurel
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Marshell
Ocena w cuppingu: 88 / 100 pkt