Five Elephant
Five Elephant to mała i zarazem rewelacyjna palarnia kaw. To niesamowite miejsce mieści w sobie także kawiarnię, w której oprócz dobrej kawy jakości specialty można zasmakować domowych wypieków. Miasto, w którym znajduje się Five Elephant to Berlin.
-
-
- 3fe (10)
- 1883 Maison Routin (17)
- Able Brewing (8)
- Acaia (24)
- AeroPress (36)
- Alpro (9)
- Althaus (36)
- Ander
- AOOMI (97)
- April (15)
- Arcaffe (19)
- Asobu (60)
- Audun Coffee (19)
- Bagdrip (11)
- Baratza (43)
- Barista & Co (10)
- Barista Space (104)
- Bergstrands Kafferosteri (8)
- Bialetti (248)
- Bialetti Dolce&Gabbana
- Bonanza Coffee (8)
- Bracia Ziółkowscy (21)
- Brewista (13)
- Brita (3)
- Brown House & Tea (60)
- Bunn (36)
- Buntea (1)
- BWT (25)
- By.herbs (10)
- Caffenation (14)
- Casino Mocca (10)
- Ceado (4)
- Ceramics 36 (32)
- Cerapotta (2)
- Chemex (29)
- Clever (24)
- Clipper (15)
- Coffeelab (42)
- COFFEE PLANT (61)
- Comandante (86)
- Contigo (28)
- Corsini (5)
- DAK Coffee Roasters (10)
- Dear Tea Society (10)
- Diemme Caffe (15)
- Dig (8)
- Dobra Palarnia Kawy (7)
- Doubleshot (14)
- Dr. Coffee (18)
- Drink Me Chai (6)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (10)
- Dworzysk (23)
- Edesia
- Espresso Gear (24)
- Etno Cafe (22)
- Eureka (110)
- Father's Coffee (10)
- Fellow (198)
- Fentimans (18)
- Ferucci (6)
- Figa Coffee (23)
- Five Elephant (8)
- FLAMQA (1)
- Gaggia (17)
- Gardelli Specialty Coffees (12)
- GAT (1)
- GBG (2)
- Giovannacci Caffe (17)
- Glowbeans (4)
- Good Coffee (11)
- Good Spirits Co. (2)
- Graef (30)
- Hard Beans (49)
- HAYB (101)
- Heresy (20)
- Hi! Coffeedesk (25)
- HKliving (48)
- illy (17)
- IMS (25)
- Instytut Kawy (22)
- ISH Spirits (5)
- Izzo (7)
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (17)
- Jura (59)
- Kafar (22)
- Kalve (9)
- Kavoholik (10)
- KawePale (11)
- KeepCup (212)
- Kimbo (23)
- KINTO (97)
- Knock (1)
- Kofi Brand (4)
- Kruve (42)
- Kusmi Tea
- KYOTO (20)
- La Cabra (4)
- LaCava (71)
- La Marzocco (30)
- Lavazza (34)
- Lazy Legs (8)
- Leaf Liturgy (6)
- Lelit (52)
- Le Piantagioni del Caffe (27)
- Long Man Tea (61)
- Loveramics (369)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (18)
- Lykke (27)
- Mahlkonig (28)
- MAMAM (7)
- Matcha Bros (6)
- Melitta (102)
- Miga Coffee (11)
- MiiR (111)
- Minor Figures (2)
- Moccamaster (79)
- Monbana (36)
- Moomin
- Morning (3)
- Motta (115)
- Mount Caramel (47)
- Mount Everest Tea (31)
- Moya
- Natumi (15)
- New York (9)
- Nivona (15)
- Nomad Coffee (11)
- Oatly (19)
- On Lemon (12)
- Onyx Coffee Lab (9)
- ORIGAMI (97)
- Or Tea? (2)
- Outin (9)
- Paper & Tea (86)
- Paso Paso
- Passalacqua (13)
- Pellini (15)
- PIXEL (13)
- Pizca del Mundo (1)
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (39)
- Puqpress (21)
- Rancilio (4)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (54)
- Rocket Bean (13)
- Sencotel (2)
- Shroom (2)
- SIMPLo (8)
- Sloane (6)
- Smeg (8)
- Solberg & Hansen (45)
- Spojka (12)
- Sproud (4)
- Story Coffee Roasters (38)
- Subminimal (9)
- Teabag (3)
- teapigs (86)
- Teasome (29)
- Teministeriet (103)
- The Barn (14)
- The Coffee Collective
- The Rinser (7)
- Timemore (59)
- Tim Wendelboe (7)
- Toddy (22)
- Trigger (18)
- Urnex (29)
- Varia (4)
- Vialli Design (4)
- Vintage Teas (64)
- VST inc. (10)
- WildPower (18)
- Wilfa (20)
- Willie's Cacao (44)
- YOCO (14)
- YOGI TEA (29)
-
-
Odkryj
-
Metoda parzenia
-
Rodzaj
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Nuty smakowe
-
-
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marki
-
- Zestawy
- Promocje
Filtrowanie i sortowanie
1
- 18 produktów z 18 dostępnych
Nowość
Five Elephant - Etiopia Magarissa Buku #3 Washed Filter 250g
Producent: FIVE ELEPHANT
Data palenia: 30.01.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty brzoskwini, czarnej porzeczki i rooibosa.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: HambelaProducent: Addisu KidaneOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 2180 m n.p.m.
Nowość
Five Elephant - House Blend Filter 250g
Producent: FIVE ELEPHANT
Data palenia: 28.01.2025
Kawa ziarnista jakości specialty z Salwadoru, wypalona przez berlińską palarnię Five Elephant. Kawa palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty karmelu, białych winogron i lemoniady.House Blend to z założenia kawa o klasycznym smaku, która jest łatwa do zaparzenia i oferuje wysoką jakość. Pochodzi z plantacji, które od wielu lat współpracują z palarnią Five Elephant.Kraj pochodzenia ziarna: SalwadorFarma: Finca El MajahualOdmiana: Red BourbonMetoda obróbki: Washed
Darmowa dostawa
Nowość
Five Elephant - Gwatemala El Socorro Geisha Hot Washed Filter 250g
Producent: FIVE ELEPHANT
Data palenia: 28.01.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty karamboli, brzoskwini, klementynki i jaśminu.Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: PalenciaProducent: Diego de la CerdaOdmiana: GeishaMetoda obróbki: Hot WashedPołożenie upraw: 1850 m n.p.m.El Socorro to farma kawowa o bogatej historii sięgającej XIX wieku, kiedy Antonio López Colom rozpoczął uprawę tych ziem. W 1960 roku Mario De La Cerda i jego żona, Maria Colom, przejęli posiadłość, przywracając te tereny rodzinie. Pod kierownictwem ich syna, Juana De la Cerdy Coloma, pasjonata uprawy kawy, farma zaczęła przemieniać się w jednego z czołowych producentów kawy w Gwatemali. W 1999 roku zarządzanie farmą przejął Diego de la Cerda, syn Juana, reprezentujący trzecie pokolenie właścicieli. Diego wprowadził innowacyjne zmiany w produkcji i przetwórstwie, co znacząco zwiększyło obszar upraw kawy.Farma położona na wysokości 1850 m n.p.m., korzysta z unikalnego mikroklimatu, co pozwala na produkcję wyjątkowej kawy, w tym cenionych odmian takich jak Geisha, Pacamara, Bourbon i Maracaturra. Zaangażowanie El Socorro w ochronę środowiska przejawia się w opiece nad 400-hektarowym rezerwatem leśnym oraz uprawą kawy pod osłoną rodzimych drzew, co zwiększa bioróżnorodność i jakość produkowanej kawy.Diego, kierując się nowatorskim podejściem, około 10 lat temu wprowadził nasiona Geishy z Panamy, pochodzące od Francisco Serracína, pierwszego producenta, który wygrał konkurs Best of Panama z tą odmianą. Dzięki starannej selekcji i wysokiemu położeniu farmy Geisha rozkwitła, odzwierciedlając klasyczny profil smakowy.Dla Krisa Schackmana, współzałożyciela Five Elephant, ponowne nawiązanie współpracy z wieloletnim partnerem, Juanem Diego de la Cerda, po pandemii było pełne ekscytacji. Kris, który po raz pierwszy doświadczył czystego i dobrze zdefiniowanego profilu Geishy z Panamy w 2011 roku, dostrzega wyjątkową jakość, jaką Diego osiągnął z tą odmianą. Wspólna pasja Five Elephant i El Socorro do przesuwania granic jakości czyni tę współpracę szczególnie znaczącą.Na przestrzeni ostatnich 20 lat El Socorro udoskonaliło również swoje metody przetwarzania, w tym stosowanie gorącej wody podczas fermentacji, aby skrócić proces przy jednoczesnym zachowaniu naturalnej integralności cukrów i olejków kawy. Skupiając się na jakości i zrównoważonym rozwoju, El Socorro stało się jedną z najbardziej nagradzanych farm kawowych w Gwatemali, zdobywając cztery pierwsze miejsca w konkursie Guatemala Cup of Excellence (COE) oraz osiągając rekordową cenę na aukcji.
Five Elephant - Kolumbia Decaf Omniroast - Kawa bezkofeinowa 250g
Producent: FIVE ELEPHANT
Data palenia: 06.01.2025
Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. Dobrze zbalansowana pod kątem nut słodkich i owocowych. Wyczuwalny łagodny smak jabłek, orzechów laskowych i białych winogron. Kraj: KolumbiaRegion: CaucaOdmiana: Castillo, ColombiaMetoda obróbki: WashedWysokość uprawy: 1000 - 1100 m n.p.m.Kawa bezkofeinowa produkowana bez użycia sztucznych substancji chemicznych. W celu pozbawienia kofeiny, ziarno jest płukane wodą wysokiej jakości z dodatkiem octanu etylu, naturalnej substancji pozyskiwanej z cukru.
Promocja
Five Elephant - Salwador Finca Majahual Natural Espresso 250g
Producent: FIVE ELEPHANT
Data palenia: 07.11.2024
Kawa ziarnista jakości speciality wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty melona miodowego, ananasa i skórki cytryny.Kraj pochodzenia: SalwadorRegion: Los Naranjos Valley, SonsonateFarma: Finca El MajahualProducent: Roberto H. Murray MezaOdmiana: Red BourbonMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1350 - 1700 m n.p.m.
Najniższa cena: 82,99 zł
Nowość
Five Elephant - Gwatemala La Nueva Montana Honey Filter 250g
Producent: FIVE ELEPHANT
Data palenia: 30.01.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty czereśni, pomarańczy i miodu.Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: FrijanesOdmiana: Red Catuai, Yellow CatuaiMetoda obróbki: HoneyPołożenie upraw: 1500 - 1800 m n.p.m.
Nowość
Five Elephant - Gwatemala Buena Vista Natural Filter 250g
Producent: FIVE ELEPHANT
Data palenia: 06.01.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty brzoskwini, papai i limonki.Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: FraijanesProducent: Fredy OrantesOdmiana: CatuaiMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1870 m n.p.m.
Nowość
Five Elephant - Etiopia Diima Benti Nenka Natural Filter 250g
Producent: FIVE ELEPHANT
Data palenia: 09.01.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty nektarynki, karmelu i hibiskusa.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: OromiaProducent: Benti Nenka Washing StationOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 2000 - 2300 m n.p.m.