Kawa Miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub jako kawa do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
- Promocje
-
- 3fe (6)
- 1883 Maison Routin (17)
- Able Brewing (6)
- Acaia (24)
- AeroPress (36)
- Alpro (10)
- Althaus (35)
- AOOMI (97)
- April (15)
- Arcaffe (19)
- Asobu (57)
- Audun Coffee (22)
- Bagdrip (11)
- Baratza (45)
- Barista & Co (1)
- Barista Space (92)
- Bergstrands Kafferosteri (8)
- Bialetti (243)
- Bialetti Dolce&Gabbana
- Blend Tea (2)
- Bonanza Coffee (9)
- Bracia Ziółkowscy (28)
- Brewista (13)
- Brita (4)
- Brown House & Tea (60)
- Bunn (36)
- Buntea (1)
- BWT (25)
- By.herbs (10)
- Caffenation (14)
- Casino Mocca (10)
- Ceado (4)
- Ceramics 36 (32)
- Cerapotta (2)
- Chemex (29)
- Cilia
- Clever (24)
- Clipper (15)
- Coffeedesk (36)
- Coffeelab (39)
- COFFEE PLANT (56)
- Colonna Coffee (6)
- Comandante (88)
- Contigo (28)
- Corsini (5)
- Craft Coffee Roasters
- Dafi (37)
- Dear Tea Society (10)
- Diemme Caffe (15)
- Dig (8)
- Dobra Palarnia Kawy (7)
- DomoBar
- Doubleshot (12)
- Dr. Coffee (18)
- Drink Me Chai (6)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (6)
- Dworzysk (23)
- Espresso Gear (23)
- Etno Cafe (22)
- Eureka (110)
- Father's Coffee (12)
- Fellow (192)
- Fentimans (18)
- Ferucci (6)
- Figa Coffee (23)
- Five Elephant (10)
- FLAMQA (1)
- Full Circle
- Gaggia (16)
- Gardelli Specialty Coffees (11)
- GAT (1)
- GBG (2)
- Giovannacci Caffe (16)
- Glowbeans (4)
- Good Coffee (11)
- Good Spirits Co. (2)
- Graef (30)
- Happa to Mame (4)
- Hard Beans (49)
- Hario (327)
- HAYB (101)
- Heresy (34)
- Hi! Coffeedesk (25)
- HKliving (48)
- illy (17)
- IMS (24)
- Instytut Kawy (20)
- ISH Spirits (5)
- Izzo (7)
- Java Coffee
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (30)
- Jura (58)
- Kafar (22)
- Kalve (10)
- Kavoholik (10)
- KawePale (11)
- KeepCup (213)
- Kimbo (23)
- KINTO (97)
- Knock (1)
- Kofi Brand (6)
- Kruve (42)
- KYOTO Coffee Roasters (21)
- La Cabra (4)
- LaCava (75)
- La Marzocco (29)
- Lavazza (33)
- Lazy Legs (8)
- Leaf Liturgy (6)
- Lelit (52)
- Le Piantagioni del Caffe (41)
- Long Man Tea (61)
- Loveramics (369)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (18)
- Lykke (27)
- Mahlkonig (27)
- MAMAM (10)
- Matcha Bros (6)
- Melitta (103)
- Miga Coffee (11)
- MiiR (93)
- Minor Figures (2)
- Moccamaster (80)
- Monbana (36)
- Morning (3)
- Motta (116)
- Mount Caramel (47)
- Mount Everest Tea (31)
- Napar (5)
- Natumi (15)
- New York (9)
- Nivona (17)
- Nomad Coffee (10)
- Oatly (19)
- On Lemon (12)
- Onyx Coffee Lab (9)
- ORIGAMI (97)
- Or Tea? (2)
- Outin (6)
- Paper & Tea (86)
- Passalacqua (13)
- Pellini (15)
- PIXEL (13)
- Pizca del Mundo
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (39)
- Puqpress (20)
- Rancilio (4)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (51)
- Rocket Bean (14)
- Saeco (3)
- Savage Coffees
- Sencotel (2)
- Shroom (2)
- SIMPLo (6)
- Sloane (4)
- Smeg (8)
- Solberg & Hansen (42)
- So Natural (1)
- Spojka (12)
- Sproud (4)
- Story Coffee Roasters (35)
- Subminimal (8)
- Tastea Heaven (2)
- Teabag (3)
- teapigs (86)
- Teasome (29)
- Teministeriet (103)
- The Barn (14)
- The Coffee Collective
- The Rinser (7)
- Timemore (56)
- Tim Wendelboe (10)
- Toddy (22)
- Trigger (23)
- Urnex (29)
- Varia (4)
- Vintage Teas (64)
- VST inc. (10)
- WildPower (18)
- Wilfa (21)
- Willie's Cacao (45)
- Wunda (1)
- YOCO (15)
- YOGI TEA (29)
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
-
-
Akcesoria
-
Pozostałe
-
- Zestawy
Filtrowanie i sortowanie
–
1
- 3 produktów z 3 dostępnych
Nowość
Promocja
KAWA MIESIĄCA
PRZELEW MIESIĄCA: HAYB - Kostaryka El Cuzuco Natural 250g
Producent: HAYB
Data palenia: 20.08.2024
Oto nowy Przelew Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do suszonej figi, wiśni i czekolady z rodzynkami.
Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka
Region: Tarrazú
Farma: El Cuzuco
Producent: Hellen Mora
Odmiana: Caturra
Metoda obróbki: Natural
Wynik w cuppingu: 87,75 / 100 punktów
Położenie upraw: 1700 m n.p.m.
OPINIA ROASTERA
Do trzech razy sztuka, a pewnie będzie i więcej!
Nicolasa poznaliśmy dwa lata temu na kawowych targach w Copenhadze. W zeszłym roku kawy od jego rodziny i przyjaciół debiutowały w naszym sklepiku, a sami pialiśmy za zachwytu pijąc je. Kiedy tylko dostałem cynk, że są dostępne próbki świeżych lotów odrazu poprosiłem o wysyłkę. Wybraliśmy kilka lotów, i ten który przed Wami to powtórka z zeszłego roku. Znakomita, przepysznie przeprocesowana kawa odmiany botanicznej Caturra.
Mamy tu natural - złożony, czysty, słodki. Za tą pyszną kawusią z regionu Tarrazu stoi Don William. Full DIY i ja to szanuję - jeszcze do 2015 roku sprzedawał wiśnie do innych młynów, bo sam nie miał odpowiedniej infrastruktury do obróbki. Ale pracował, oszczędzał i w końcu zupełnie się uniezależnił. Od tego czasu doktoryzuje się w obróbce kawy, zwłaszcza w naturalu. Może i nie mam uprawień do wydawania dyplomów (poza kursem Q-gradera…), ale za tak dobrze obrobioną kawkę należy mu się co najmniej habilitacja!
Kawa, która idealnie oddaje to jak kompleksowo potrafią smakować kawy z Kolumbii, jednocześnie oddając charakter regionu i odmiany botanicznej. Dużo słodyczy, rześka i rozbudowana kwasowość i odrobinę herbaciany charakter sprawiają, że to dobra kawa zarówno do picia na co dzień, jak i do dłuższej celebracji.
PRZEPIS
Aeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40.
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 68,00 zł
Nowość
Promocja
KAWA MIESIĄCA
ESPRESSO MIESIĄCA: Story Coffee - Salwador Los Pirineos Black Honey 1kg
Producent: Story Coffee Roasters
Data palenia: 21.08.2024
Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w warszawskiej palarni Story Coffee Roasters. Palona w średnim stopniu, doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć nuty czekolady, orzechów laskowych, śliwek i pomarańczy.
Kraj pochodzenia ziarna: Salwador
Region: Usulutan
Farma: Los Pirineos
Producent: Diego Baraona
Metoda obróbki: Black Honey
Odmiana: Pacamara
Położenie upraw: 1400 m n.p.m.
FARMA
To kawa, która nie tylko rozgrzeje Twoje zmysły, ale także zabierze Cię wprost do serca Salwadoru, na farmę Los Pirineos.
Los Pirineos, farma zarządzana przez Diego Baraonę, znajduje się w malowniczym regionie Usulutan w El Salvadorze. Farma położona jest na zboczach samotnego wulkanu na wysokości 1400 metrów nad poziomem morza. To wyjątkowe położenie tworzy mikroklimat, który jest istnym rajem dla kawowców. Słoneczne dni i chłodne bryzy tworzą idealne warunki do uprawy, przetwarzania i suszenia wisienek.
Diego Baraona, piąte pokolenie kawowych producentów, przejął farmę w 2020 roku po śmierci swojego ojca, Gilberto. Diego kontynuuje tradycję i dziedzictwo ponad 130 lat doświadczeń i wiedzy jego rodziny w uprawie kawy najwyższej jakości.
Na farmie Los Pirineos uprawia się około 20 różnych odmian kawy, z których Pacamara i Bourbon stanowią 80% produkcji. Diego nie tylko dba o jakość, ale także o odpowiedzialność ekologiczną i społeczną. Cała woda używana do produkcji i przetwarzania kawy pochodzi z zebranego deszczu, a na farmie hoduje się pszczoły, które nie tylko produkują miód, ale również wspomagają lokalny ekosystem.
OBRÓBKA
Proces Black Honey to czasochłonna metoda obróbki kawy, która przynosi wyjątkowe rezultaty smakowe. Polega na pozostawieniu miąższu (mucilage) na ziarnach po usunięciu skórki owocu, a następnie długim suszeniu w kontrolowanych warunkach. Na farmie Los Pirineos ziarna suszą się na podniesionych łóżkach w cieniu, w naturalnym tunelu wiatrowym między dwoma szczytami, przez około 25 dni.
Dzięki temu kawy z obróbki Black Honey mają głębszy, bardziej złożony profil smakowy, wydobywający owocowe nuty śliwki i pomarańczy, które idealnie komponują się z naturalną słodyczą kawy. Kawa ma wyjątkowy balans między słodyczą, kwasowością a goryczką oraz pełniejsze body i kremową teksturę. To harmonijna mieszanka smaków czekolady, orzecha laskowego, śliwki i pomarańczy. Gładka tekstura i długi słodki posmak, będzie wchodzić zarówno shociku espresso jak i fiat white jak ZŁOTO.
Kawka ta idealnie wpasuje się do jesiennego cozy mood-u, oferując chwilę przyjemności z każdą filiżanką, dodając ciepła chłodnym dzionkom.
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 195,00 zł
Nowość
Promocja
KAWA MIESIĄCA
ESPRESSO MIESIĄCA: Story Coffee - Salwador Los Pirineos Black Honey 250g
Producent: Story Coffee Roasters
Data palenia: 21.08.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w warszawskiej palarni Story Coffee Roasters. Palona w średnim stopniu, doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć nuty czekolady, orzechów laskowych, śliwek i pomarańczy.
Kraj pochodzenia ziarna: Salwador
Region: Usulutan
Farma: Los Pirineos
Producent: Diego Baraona
Metoda obróbki: Black Honey
Odmiana: Pacamara
Położenie upraw: 1400 m n.p.m.
FARMA
To kawa, która nie tylko rozgrzeje Twoje zmysły, ale także zabierze Cię wprost do serca Salwadoru, na farmę Los Pirineos.
Los Pirineos, farma zarządzana przez Diego Baraonę, znajduje się w malowniczym regionie Usulutan w El Salvadorze. Farma położona jest na zboczach samotnego wulkanu na wysokości 1400 metrów nad poziomem morza. To wyjątkowe położenie tworzy mikroklimat, który jest istnym rajem dla kawowców. Słoneczne dni i chłodne bryzy tworzą idealne warunki do uprawy, przetwarzania i suszenia wisienek.
Diego Baraona, piąte pokolenie kawowych producentów, przejął farmę w 2020 roku po śmierci swojego ojca, Gilberto. Diego kontynuuje tradycję i dziedzictwo ponad 130 lat doświadczeń i wiedzy jego rodziny w uprawie kawy najwyższej jakości.
Na farmie Los Pirineos uprawia się około 20 różnych odmian kawy, z których Pacamara i Bourbon stanowią 80% produkcji. Diego nie tylko dba o jakość, ale także o odpowiedzialność ekologiczną i społeczną. Cała woda używana do produkcji i przetwarzania kawy pochodzi z zebranego deszczu, a na farmie hoduje się pszczoły, które nie tylko produkują miód, ale również wspomagają lokalny ekosystem.
OBRÓBKA
Proces Black Honey to czasochłonna metoda obróbki kawy, która przynosi wyjątkowe rezultaty smakowe. Polega na pozostawieniu miąższu (mucilage) na ziarnach po usunięciu skórki owocu, a następnie długim suszeniu w kontrolowanych warunkach. Na farmie Los Pirineos ziarna suszą się na podniesionych łóżkach w cieniu, w naturalnym tunelu wiatrowym między dwoma szczytami, przez około 25 dni.
Dzięki temu kawy z obróbki Black Honey mają głębszy, bardziej złożony profil smakowy, wydobywający owocowe nuty śliwki i pomarańczy, które idealnie komponują się z naturalną słodyczą kawy. Kawa ma wyjątkowy balans między słodyczą, kwasowością a goryczką oraz pełniejsze body i kremową teksturę. To harmonijna mieszanka smaków czekolady, orzecha laskowego, śliwki i pomarańczy. Gładka tekstura i długi słodki posmak, będzie wchodzić zarówno shociku espresso jak i fiat white jak ZŁOTO.
Kawka ta idealnie wpasuje się do jesiennego cozy mood-u, oferując chwilę przyjemności z każdą filiżanką, dodając ciepła chłodnym dzionkom.
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 63,00 zł
Odbierz 20 zł na pierwsze zakupy*
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz kod rabatowy na swoje pierwsze kawowe zakupy w Coffeedesk. Nie przegap też wszystkich naszych nowości i najaktualniejszych artykułów na blogu!
Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Rabat przy zakupach za minimum 199 zł, zniżka jest jednorazowa.