Produkty online
Afryka
- Nowości
-
Nasze marki
-
3fe
(18)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(19)
-
AeroPress
(12)
-
Alpro
(16)
-
Althaus
(33)
-
AOOMI
(97)
-
Arcaffe
(21)
-
Asobu
(31)
-
Audun Coffee
(27)
-
Bagdrip
(11)
-
Baratza
(45)
-
Barista & Co
(37)
-
Bean Bros
(4)
-
Bialetti
(173)
-
Blend Tea
(60)
-
Barista Space
(58)
-
Bonanza Coffee
(15)
-
Bracia Ziółkowscy
(12)
-
Brewista
(8)
-
Brita
(3)
-
Brown House & Tea
(49)
-
Bunn
(35)
-
BWT
(15)
-
By.herbs
(10)
-
Caffenation
(14)
-
Cafflano
(4)
-
Casino Mocca
(12)
-
Chemex
(29)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(15)
-
COFFEE PLANT
(60)
-
Coffeedesk
(64)
-
Coffeelab
(39)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(68)
-
Contigo
(24)
-
Craft Coffee Roasters
(14)
-
Dafi
(45)
-
Diemme Caffe
(16)
-
Dobra Palarnia Kawy
(11)
-
DomoBar
(1)
-
Doubleshot
(12)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(9)
-
Dworzysk
(12)
-
Ecostrawz
(1)
-
Espresso Gear
(25)
-
Etno Cafe
(32)
-
Eureka
(62)
-
Father's Coffee
(15)
-
Fellow
(137)
-
Fentimans
(15)
-
Figa Coffee
(19)
-
Five Elephant
(10)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(13)
-
Gardelli Specialty Coffees
(21)
-
GAT
(1)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(4)
-
Good Coffee
(8)
-
Graef
(30)
-
Hard Beans
(60)
-
Hario
(257)
-
HAYB
(81)
-
Heresy
(20)
-
Hi! Coffeedesk
(19)
-
Illy
(13)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(8)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(19)
-
Jura
(48)
-
Kafar
(12)
-
Kalve
(13)
-
KawePale
(9)
-
KeepCup
(174)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(6)
-
Kruve
(39)
-
Kusmi Tea
(49)
-
KYOTO Coffee Roasters
(17)
-
La Cabra
(22)
-
La Marzocco
(17)
-
LaCava
(102)
-
Lavazza
(33)
-
Le Piantagioni del Caffe
(36)
-
Lelit
(19)
-
Long Man Tea
(33)
-
Loveramics
(303)
-
Lucaffe
(10)
-
Lune Tea
(17)
-
Lykke
(22)
-
Mahlkonig
(5)
-
MAMAM
(12)
-
Melitta
(57)
-
MiiR
(60)
-
Moccamaster
(66)
-
Monbana
(39)
-
Morning
(1)
-
Motta
(113)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(19)
-
Napar
(7)
-
Natumi
(15)
-
New York
(9)
-
Nivona
(14)
-
Nomad Coffee
(8)
-
Oatly
(7)
-
Or Tea?
(39)
-
Paper & Tea
(86)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(13)
-
Pizca del Mundo
(26)
-
Planetary Design
(4)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(39)
-
Puqpress
(11)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(41)
-
Rocket Bean
(27)
-
Saeco
(3)
-
Sage
(36)
-
Savage Coffees
(6)
-
Sencotel
(2)
-
SIMPLo
(4)
-
Sloane
(11)
-
Smeg
(9)
-
Solberg & Hansen
(59)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(40)
-
T-TE
(17)
-
Tastea Heaven
(3)
-
Teabag
(3)
-
teapigs
(92)
-
Teasome
(22)
-
Teministeriet
(82)
-
The Barn
(8)
-
The Coffee Collective
(4)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(37)
-
Toddy
(18)
-
Urnex
(28)
-
Vintage Teas
(59)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(17)
-
Willie's Cacao
(35)
-
Wunda
(1)
-
YOGI TEA
(31)
-
KINTO
(42)
-
3fe
(18)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Typ
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
-
Herbata
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
- Ekspresy
-
Młynki
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marka
- Bestsellery
-
Outlet
-
- Zaparzacze
- Akcesoria
- Dodatki
-
Outlet %
- Blog
Kawa z Afryki
Afryka
Afryka to kontynent o żyznych glebach, zróżnicowanym klimacie i historii, a jego ziemia wydaje na świat drogocenne owoce kawowca, których ziarna podbiły Europę. Kawa afrykańska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Co tu dużo mówić, Afryka to prawdziwa kolebka kawy.
Czytaj dalej
Owoce kawowca to wybredne rośliny, aby wzrastać i owocować potrzebuje bardzo specyficznych warunków klimatycznych. Kawa rośnie pomiędzy zwrotnikami raka i koziorożca, wystarczy otworzyć atlas z podstawówki, żeby zdać sobie sprawę, że 90% Aryki leży dokładnie pomiędzy zwrotnikami. Kawa afrykańska jest więc jedną z najbardziej popularnych, z prostego powodu — a Afryce po porostu rośnie najwięcej kawy! W przeciwieństwie do Ameryki Południowej, gdzie Brazylia jest największym eksporterem kawy na cały świat, Afryka podzielona jest na mniejsze państwa, zróżnicowane terenem i kulturą. Kawy z Afryki to aż 39% światowej produkcji kawy.
Smak kawy z Afryki
Jak jest najlepsza kawa z Afryki? Na to jak będzie smakowała kawa ma wpływa wiele czynników. Przede wszystkim zależy to od gleby, w której rośnie kawowiec, ilości opadów i nasłonecznienia, a także od tego jakie rośliny sąsiadują z kawą, bo w wielu miejscach kawa rośnie w symbiozie z owocami i ziołami. O tym czy kawa będzie smaczna decyduje także czas zbioru. Jeśli kawa pochodzi z farmy produkującej specialty, możemy mieć pewność że wisienki kawowca zostały zebrane w odpowiednim momencie, a do zbioru nie trafiły owoce z defektami lub z całymi gałązkami jak zdarza się to na przemysłowych farmach kawowca.
Metoda obróbki również wpływa na finalny efekt w filiżance. Kawy obrabiane metodą mytą tzw. washed będą czystsze w smaku i delikatniejsze. Kawy które zostały przygotowane za pomocą tradycyjnej metody na sucho tzw. natural będą miały w sobie dużo konfiturowej słodyczy i cierpkości. Pośrednia metoda zwana honey łączy obie powyższe metody i daje wyraziste, ale czyste w smaku kawy. To jak kawa zostanie wypalona przez roastera najbardziej wpływa na ostateczny smak kawy. To od niego zależy czy kawa zachowa wspomnienie owocu, którym kiedyś była, czy zostanie ono spalone i zastąpione płaskim powidokiem cierpkości. Kawy palone jasno i średnio będą miały w sobie dużo smaku, słodyczy, owoców, ziół i naturalnej goryczy, która pochodzi z kofeiny. Kawa z Aryki wypalona ciemno lepiej łączy się z mlekiem i nie jest tak kwasowa jak ta z jasnego wypału.
Różnice pomiędzy krajami
Kawy afrykańskie kojarzone są zazwyczaj z ziarnami z Kenii i Etiopii, ale nie tylko te dwa kraje zajmują się uprawą i obróbką owoców kawowca. Kawa z Afryki to również mniej znane kraje zarabiające w kawowym sektorze, takie jak Rwanda, Tanzania, Burundi i Kongo.
Kawa z Etiopii pochodzi z prawdziwej ojczyzny kawy — to tam odkryto pobudzające działanie owoców z krzewu kawowca, kiedy według legendy kozy, które go zjadły, były niezwykle ożywione. I nic dziwnego, sam owoc kaowca jest bogaty w kofeinę, a odpowiednio obrobione ziarenko stało się stałym elementem w życiu ludzi na całym świecie. Kawa z Etiopii znana jest ze swojej wysokiej kwasowości pełnej cytrusów, miodowej słodyczy, winnego aromatu i smaku. To harmonijne kawy, które zachwycą wszystkich koneserów specialty, którzy nie boją się owocowego uderzenia.
Kawa z Kenii to przede wszystkim słodka, owocowa kawa, która rośnie w górzystym terenie. Kenia to kraj przodujący w produkcji kawy wysokiej jakości. Odpowiednia dbałość o uprawę i staranne zbiory, sprawiają, że z tego kraju pochodzi wiele wspaniałych kaw specialty. Kawa z Kenii z całą pewnością nie smakuje jak tradycyjne, czekoladowo korzenne kawy z Brazylii — to owocowe szaleństwo, wspaniały aromat i niezły zastrzyk kofeiny.
Kawy z Rwandy, małego górzystego kraju, zachwycają różnorodnymi kawami. Wulkaniczna gleba zapewnia krzewom kawowca optymalne warunki rozwoju, wysokie położenie kraju trzyma szkodniki z dala od roślin, a słońce sprawia, że owoce kawowca dojrzewają szybko. Ta kawa z Afryki ma w sobie dużo owocowego smaku, ale także nieco czekoladowych, karmelowych wątków. Warto dać jej szansę jeśli lubimy kawy z Kenii i Etiopii.
Kawa z Tanzanii to ciekawa propozycja dla wszystkich fanów speciality. Kawa z tego regionu ma intensywny smak, jagodowe nuty przeplatane delikatną, herbacianą goryczą. Nie wahajcie się jeśli jesteście otwarci na nowe doznania smakowe!
Kawy z Burundi zyskały już miano kultowych w świecie kawy. Znajdziecie w nich dużo owocowej słodyczy, ale też bardziej zbalansowany smak czekolady. Jeśli uda Wam się dorwać Burundi z takich palarni jak HAYB, Fjord czy Hard Beans, możecie mieć pewność, że wasze kubki smakowe czeka prawdziwa uczta.
Kawy z Afryki w zależności od kraju pochodzenia będą smakowały nieco inaczej, jednak zawsze odnajdziemy w nich delikatną kwasowość owoców, zbalansowanie goryczy, słodyczy i kwasowości oraz herbaciane nuty. Kawa afrykańska to doskonały wybór dla osób szukających w kawie niebanalnych smaków i aromatów. Kawa z Afryki to także doskonały pomysł na prezent dla każdego fana dobrej kawy. Wybierając kawę z tego kontynentu, możecie mieć pewność, że nie będzie to nudna przygoda!
Filtry
–
1 - 30 produktów z 242 dostępnych
Sortuj według:
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Guji Filter 250g
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi. Można tu wyczuć nuty dżemu truskawkowego, jeżyn i arbuza.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Guji
Farma/Producent: Marshrashu Wekane, Dimtu
Wysokość upraw: 2200 m n.p.m.
Odmiana: Heirloom
Obróbka: Sucha (natural)
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Welena Filter 250g
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia.
Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających czerwoną porzeczkę i czarną herbatę wraz z kwiatowym aromatem.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji, Shakiso
Farmer: Tesfaye Bekele
Farmy: Suke Quto oraz Welena
Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m.
Odmiana: Welicho, Kurume
Obróbka: Myta
Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość.
Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców.
Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.
Nasze przepisy:
Dripper V60
Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody
Całkowity czas: ok. 3:30 min
Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: Średnie
Przykładowy przepis na 300 ml kawy:
1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra.
2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem.
3. Dolej wodę do poziomu 130 g.
4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g.
5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min.
6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe!
Aeropress (Metoda odwrócona - invert):
Doza: 19 g
Czas: 2:45 min.
Temperatura: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: grube (jak do Chemexa)
Parzenie:
1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy.
2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund.
3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy.
4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem.
5. Gotowe!
Bagdrip - Kenia - 1 saszetka
Producent: Bagdrip
Jedna saszetka (11 g)
Czym jest Bagdrip?
Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.
Smak i pochodzenie
W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Kenii, z okolic miasta Mukerwe-ini, położonego w okręgu Nyeri. Fabryka Nduma znajduje się około 1750 metrów n.p.m. i jest częścią Ruthaka Farmers Cooperative Society. Ziarna kawy przetwarzane są na mokro w typowym kenijskim stylu. Jeśli kochasz kawę o owocowym smaku, to Kenia jest właśnie dla Ciebie. Poczujesz smak czarnej i czerwonej porzeczki, jagód oraz agrestu.
Sposób parzenia
1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka.
2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku.
3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr.
4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe!
Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Bagdrip - Etiopia - 1 saszetka
Producent: Bagdrip
Jedna saszetka (11 g)
Czym jest Bagdrip?
Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.
Smak i pochodzenie
W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Etiopii, z regionu Yirgacheffe położonego wysoko w górach. Ta myta kawa da Ci bardzo złożone wrażenia – poczujesz herbaciany aromat Earl Grey, limonkę, cytrynę, wanilię oraz kwiaty.
Sposób parzenia
1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka.
2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku.
3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr.
4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe!
Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Nowość
Figa - Rwanda Gishyta 108 Washed Filter 250g
Data palenia: 10.04.2023
Producent: Figa Coffee
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni Figa Coffee. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są owocowe nuty jabłka, słodycz karmelu i przyjemna kwasowość czarnej porzeczki.
ZIARNO
We Wrocławiu już kilka dobrych lat działa Figa, za sterami której stoi król aeropressu – Filip Kucharczyk. Wszystkich turystów, poszukujących jednej z najsmaczniejszych kaw, zapraszam do wrocławskiej Hali Targowej, gdzie Figa sobie śmiga w swoim punkcie kawiarnianym.
Rwanda Gishyta to projekt bardzo świeży, bo działający od 2010 roku jako stacja obróbki w regionie Kigarama. Następnie w 2018 roku rozwinął się na tyle, że zaczął obrabiać kawy pochodzące od 995 rolników (głównie bourbony). Kawa rośnie na wysokości 1640m i obrabiana jest metodą mytą.
Kraj pochodzenia: Rwanda
Region: Kigarama, dystrykt Karongi
Stacja obróbki: Gishyta
Odmiana: Red Bourbon
Położenie upraw: 1640 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
PARZENIE
- V60:
19g (24 klik)
300ml wody / temp. 96 stopni
Klasyczna metoda na 5 zalań: po 60 g z dolewaniem co 25-30 sekund z tym, że dorzucamy gram więcej dla zwiększenia minimalnie tdsu naparu. Efekt: bardzo gęsty, soczysty napój, pełen czarnej porzeczki, fig oraz jabłka, które nadaje całości dość wysoką i przyjazną kwasowość. Kawa jest rześka, tekstura bardzo jedwabna, a finisz krótki.
- Aeropress:
19g (27 klik)
250g wody / temp. 97 stopni
Na 60g wody wsypujemy kawę i mieszamy przez około 10 sekund. Następnie czekamy 40 sekund, po czym dolewamy do 250 i czekamy do 2 minut. Ich upływie zakręcamy i obracamy aeropress, przeciskamy około 20 sekund i dolewamy osobno 8g bypassu. W rezultacie otrzymamy bardzo tęgi napar, mocno porzeczkowy (przede wszystkim dżemowo-porzeczkowy) z fajnym, świeżym jabłkiem i pomarańczą w tle.
COFFEE PLANT x Coffeedesk - FLOW Fruits Flowers Filter 250g
Data palenia: 11.05.2023
Producent: COFFEE PLANT
Dobra kawa jest na wyciągnięcie ręki! Poczuj flow ze specjalną, urodzinową edycją FLOW stworzonego dla Coffeedesk. FLOW Fruits • Flowers doskonale sprawdzi się w ekspresie przelewowym w domu czy w biurze, ale pozostawia także miejsce na własną recepturę w użyciem dripa, chemexa lub aeropressa. Daj się porwać FLOW i świętuj z nami 4. urodziny COFFEE PLANT!
Najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje najbardziej! Z FLOW Coffeedesk Edition chwila z kubkiem kawy w domu czy w pracy, nabiera imprezowego charakteru! Sprawdź najnowsze połączenie Fruits • Flowers i wznieś z nami urodzinowy toast!
FLOW Coffeedesk Edition to podróż w afrykańskie originy! Z jednej strony mocno kwiatowa Etiopia, o bogatym aromacie, z drugiej – ziarna z Kenii nadające jej owocowego orzeźwienia. FLOW Fruits • Flowers to szampańskie połączenie i wyjątkowa współpraca.
FLOW Fruits • Flowers najprościej zaparzysz w ekspresie przelewowym – nieważne, czy to Moccamaster czy Melitta – kawa z nich będzie równie smaczna! Stosuj proporcję 7 g kawy na 100 ml niskozmineralizowanej wody i daj się ponieść flow.
Jest tu również miejsce na pełny profesjonalizm, własną recepturę i drobne niuanse! Efekt będzie równie smaczny z aeropressu, chemexu czy dripa – go with the FLOW!
Najniższa cena: 38,25 zł
Nowość
Johan & Nyström - Burundi Nkonge Natural Filter 250g
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Burundi, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty przypominające owoc granatu, marakuję i żółtą śliwkę.
Kraj pochodzenia: Burundi
Region: Kayanza
Farma: Nkonge i Gitwe
Producent: Long Miles Coffee
Odmiana: Red Bourbon
Obróbka: Natural
Położenie upraw: 2000 m n.p.m.
Bagdrip - Etiopia Box - 8 saszetek
Producent: Bagdrip
Opakowanie 8 saszetek (8 x 11 g)
Czym jest Bagdrip?
Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.
Smak i pochodzenie
W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Etiopii, z regionu Yirgacheffe położonego wysoko w górach. Ta myta kawa da Ci bardzo złożone wrażenia – poczujesz herbaciany aromat Earl Grey, limonkę, cytrynę, wanilię oraz kwiaty.
Sposób parzenia
1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka.
2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku.
3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr.
4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe!
Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Bestseller
HAYB - Się Przelewa Kwiat 250g
Data palenia: 16.05.2023
Producent: HAYB
Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane.
Pochodzenie: Etiopia Guji
Opinia roastera:
Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie.
Metody parzenia:
O palarni:
HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Nowość
Sloane - Etiopia Adola Natural Espresso 250g
Data palenia: 18.04.2023
Producent: Sloane
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w rumuńskiej palarni Sloane. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku naparu można się spodziewać nut jaśminu, zielonej herbaty, nektarynek, mandarynek i migdałów.
Adola leży w słynnym i cenionym regionie Guji, obrabiana jest metodą naturalną na rodzinnej plantacji. Izrael Degfa prowadzi i kontynuuje rodowe tradycje na plantacji Adola.
Przepis:
18,5g kawy- 100 micronow (Comandante klasycznie na 6 kliku)
24 sekundy- uzysk 36 gramów
W skrócie: zielona herbata w szocie. Herbacianych dźwięków jest w niej mnóstwo, również jaśminu. Ale jest to raczej espresso z kategorii słodkich. W tle pojawia się dużo migdałów, nektarynki oraz karmelu, który towarzyszy nam również przy finiszu. Świetna kawa pasująca do wszystkiego. Jaśminowość dobrze współgra z mlekiem, a jeszcze lepiej sprawdza się przy pierwszym w tym sezonie tonic espresso!
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Guji, Oromia
Stacja obróbki: Adola
Producent: Israel Degfa
Odmiana: Heirloom
Metoda obróbki: Natural
Położenie upraw: 2100 m n.p.m.
Etno Cafe - Italian Roast 250g
Data palenia: 15.03.2023
Producent: Etno Cafe
Mieszanka kaw z Afryki i Ameryki Południowej. Owocowość etiopskich ziaren łączy się ze słodyczą brazylijskiego Santosa i ziaren z Kolumbii. Dominują nuty orzechowe i czekoladowe. Ziarna wypalane są w ciemnym stopniu, idealne do ekspresów kolbowych, automatycznych oraz kawiarek.
Kraj: Etiopia / Brazylia / Kolumbia
Wysokość upraw: 1300 - 2000 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Heirloom, Bourbon
Obróbka ziarna: Natural