Filtry
1 - 30 produktów z 726 dostępnych
Sortuj według:
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Guji Filter 250g

Data palenia: 13.12.2022

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się  do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Guji Farma/Producent: Kanyon Moutain Coffee Farm Wysokość upraw: 1900 - 2050 m n.p.m. Odmiana: Mixed Heirloom Obróbka: Sucha (natural) Kawy z obróbki na sucho, czyli naturalnej, charakteryzują się intensywnym, słodkim smakiem. Nie są tak lekkie i orzeźwiające jak kawy myte. Ich smak Was otuli, oblepi język i będzie towarzyszył jeszcze przez długie chwile. Już samo otwarcie paczki przypomina rozpakowanie deserowej czekolady z wiśniami, a do tego w tle majaczy kieliszek czerwonego, wytrawnego wina. Nieśmiało leży też garść suszonych truskawek. Aromaty przypominające wiśnie w deserowej czekoladzie, suszone truskawki i delikatne, winne nuty (winna temu jest obróbka ziaren na sucho) towarzyszą od samego początku. Od otwarcia paczki po ostatnie krople. Pierwsze łyki to zdecydowanie czekoladowe nuty, przyjemnie lepkie i intensywne. Zaraz pod tym kryje się słodycz kandyzowanych wiśni i minimalna, przyjemna kwaskowatość. Całość jest bardzo pełna, przytulna, pozostająca długo na języku. Na naszym blogu możecie przeczytać, w jakich metodach ta kawa sprawdzi się najlepiej. Podpowiemy, że nie tylko w dripie, ale i w kawiarce!
Bestseller
Illy Classico - Classic Roast - Kawa ziarnista

Producent: Illy

To espresso jest równowagą siły i gładkości. Kwintesencja  wyraźnego aromatu czekolady,  karmelu i lekkiej nutki kwiatów. To blend  dziewięciu najwyższej jakości ziaren Arabiki (100%). Ponad połowa z nich pochodzi z Brazylii, co wpływa na niepowtarzalny aromat. Pozostałe rodzaje pochodzą z Afryki i Ameryki Środkowej - co nadaje kawie ton słodyczy. Kawa jest szczególnie polecana do ekspresów ciśnieniowych.   Średni/Ciemny stopień palenia 100% Arabica Niska zawartość kofeiny - ok. 1,5% Opakowanie: 250g (ziarno)
Nowość
Bestseller
Johan & Nyström - Brazil Fortaleza Filter 250g

Data palenia: 13.12.2022

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nystrom. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Fortaleza jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czekolady, orzechów laskowych i wiśni - propozycja skierowana do tych, którzy w kawie poszukują naturalnej słodyczy. Ziarna pochodzą z brazylijskiej farmy Fazenda Ambiental Fortaleza, która od ponad stu lat jest własnością rodziny Croce. Kawa jest wynikiem lokalnej współpracy Marcusa Croce z sąsiednimi farmami. Dzięki temu produkcja przebiega w przyjacielskiej atmosferze, zachowując etyczny wymiar pracy przy najwyższej dbałości o jakość. Farma rozciąga się na wysokości pomiędzy 900 a 1400 metrami i uprawia się tam arabikę typu Bourbon, Mundo Novo oraz Catuai. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Mococa Producent: Croce Family Odmiana: Bourbon, Mundo Novo, Catuai Obróbka: Natural  
Bestseller
Hario filtry papierowe V60-02

Producent: Hario

100 sztuk filtrów Hario, przeznaczonych dla stożkowatych dripperów do kawy.  Drip Hario zaparza wspaniałą kawę, ale tylko gdy używasz odpowiedniego filtra.  Jest to najbardziej standardowa wersja filtrów, charakteryzująca się bardzo dobrym przepływem wody. Rozmiar: do Hario V60-02 Symbol: VCF-02-100W Wyprodukowano w Japonii.
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Welena Filter 250g

Data palenia: 13.12.2022

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających czerwoną porzeczkę i czarną herbatę wraz z kwiatowym aromatem.   Kraj pochodzenia: Etiopia Region: Oromia, Guji, Shakiso Farmer: Tesfaye Bekele Farmy: Suke Quto oraz Welena Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m. Odmiana: Welicho, Kurume Obróbka: Myta Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość. Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców. Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.   Nasze przepisy: Dripper V60 Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody Całkowity czas: ok. 3:30 min Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza Mielenie: Średnie Przykładowy przepis na 300 ml kawy: 1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra. 2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem. 3. Dolej wodę do poziomu 130 g. 4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g. 5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min. 6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe! Aeropress (Metoda odwrócona - invert): Doza: 19 g Czas: 2:45 min. Temperatura: 89 stopni Celsjusza Mielenie: grube (jak do Chemexa) Parzenie: 1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy. 2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund. 3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy. 4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem. 5. Gotowe!  
Hario filtry papierowe do dripa V60-02

Producent: Hario

40 sztuk filtrów Hario, przeznaczonych dla stożkowatych dripperów do kawy. Drip Hario zaparza wspaniałą kawę, ale tylko gdy używasz odpowiedniego filtra. Rozmiar: do Hario V60-02 Symbol: VCF-02-40W Wyprodukowano w Japonii.
Hario filtry papierowe V60-01

Producent: Hario

100 sztuk filtrów Hario, przeznaczonych dla stożkowatych dripperów do kawy.  Drip Hario zaparza wspaniałą kawę, ale tylko gdy używasz odpowiedniego filtra. Rozmiar: do Hario V60-01
Nowość
Hario filtry papierowe do dripa V60-01

Producent: Hario

40 sztuk filtrów Hario, przeznaczonych dla stożkowatych dripperów do kawy. Drip Hario zaparza wspaniałą kawę, ale tylko gdy używasz odpowiedniego filtra. Rozmiar: Hario V60-01
Bestseller
Illy Classico - Classic Roast - Kawa mielona

Data palenia: 18.11.2021

Producent: Illy

Wyśmienite espresso, z gęstą cremą o zabarwieniu orzechów laskowych. Jasnobrązowa warstwa na górze - jak malowana przez tygrysie paski w  kolorze brązu.  Aromat słodki i złożony, z nutką czekolady, miodu i karmelu. Smak  aksamitny i słodkawy, o pełnej strukturze  -  w pewnym momencie wyczuwalny gorzki posmak, który znika w jednej chwili. Illy bez wątpienia jest tym, czym powinno być Twoje espresso. Średnio/ciemno palona. 100% Arabica Niska zawartość kofeiny.
Nowość
Pellini Top 100% Arabica

Data palenia: 19.05.2022

Producent: Pellini

Pellini Top 100% Arabica to kawa ziarnista dedykowana prawdziwym koneserom czarnego naparu. Produkt stanowi flagową mieszankę włoskiej palarni Pellini. Składa się ze 100% ziaren Arabiki, pochodzących z górskich upraw i starannie selekcjonowanych. Proces ich palenia jest ściśle kontrolowany, aby osiągnąć łagodny i subtelny smak przy zachowaniu wyrazistego, przyjemnego aromatu. Pellini Top jest kawą dedykowaną do przygotowania esencjonalnego espresso. Sprawdzi się zarówno jako napar dodający energii do działania o poranku, jak i w formie kawy popołudniowej, która pobudza i orzeźwia. Produkt może stanowić także bazę dla wielu kaw mlecznych, takich jak cappuccino czy latte machiato.  Kawa Pellini Top to ziarna o ciemnym stopniu palenia. Zmielona i zaparzona metodą tradycyjną lub z pomocą ekspresu ciśnieniowego ma średnią zawartość kofeiny. Powolny proces palenia starannie wyselekcjonowanych ziaren Arabiki gwarantuje jej zrównoważony, pełny smak. Natomiast naturalny sposób chłodzenia powietrzem dba o zachowanie intensywnego, zmysłowego aromatu kawy. Pellini Top jest mieszanką niezwykle pożądaną na polskim rynku. Zawdzięcza to wysokiej jakości ziaren poddawanych szczegółowej selekcji oraz procesowi wypalania, który podlega wielu kontrolom po to, aby do konsumentów trafiła 100% Arabica o najczystszym smaku i najlepszym aromacie. Napar z ziaren Pellini Top warto degustować bez dodatku cukru. Kawa z tej mieszanki ma bowiem swój oryginalny, subtelnie słodki, ale też wyrazisty smak, który zasłużył na uznanie.    Opakowanie: 1kg.  
Hario filtry papierowe Misarashi brązowe - V60-02 - 100 Sztuk

Producent: Hario

100 sztuk brązowych (niewybielanych) filtrów Hario, przeznaczonych dla stożkowatych dripperów do kawy.  Drip Hario zaparza wspaniałą kawę, ale tylko gdy używasz odpowiedniego filtra. Ścianki tego modelu filtra zapewniają bardzo dobry przepływ wody. Rozmiar: Hario V60-02
Lavazza Crema e Aroma

Producent: Lavazza

Wyśmienita mieszanka najlepszych odmian Arabiki i Robusty. Jej intensywny smak na długo pozostaje w ustach, a trwała pianka podkreśla jej wykwintność. Szczególnie polecana amatorom lekkiego espresso, popularna w wielu kawiarniach i restauracjach. Ze względu na niewielkie wymagania sprzętowe serwowana jest również w domach i biurach. Kawa ziarnista, o normalnym poziomie zawartości kofeiny.  
Nowość
Illy Arabica Selection - Brazylia

Data palenia: 17.10.2021

Producent: Illy

Illy Arabica Selection to nowa linia ziarnistycz kaw jednorodnych (single origin) z palarni Illy. Ziarno jest palone w ciemnym stopniu, przeznaczone do parzenia jako espresso. Kawę z Brazylii charakteryzuje intensywny smak o naturalnych nutach karmelu. Przygotowana kawa jest kremowa i aromatyczna. Brazylia jest światowym liderem w produkcji arabiki. Kawowiec uprawiany jest głównie na południowym-wschodzie kraju, na dużych wysokościach, w idealnych warunkach klimatycznych.
Nowość
HAYB - Się Przelewa Klasyk Filter Blend 250g

Data palenia: 08.12.2022

Producent: HAYB

Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz minimum 85% ziaren z Brazylii i około 15% arabiki różnego pochodzenia. Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. Kraj: >85% Brazylia, ok. 15% mieszanka arabiki.
Nowość
Bestseller
HAYB - Się Przelewa Owoc 250g

Data palenia: 06.12.2022

Producent: HAYB

Kawa ziarnista jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć sporo owocowości, szczególnie zbliżonej do mango, moreli i poziomek. Pochodzenie: Rwanda Rushashi
Nowość
Illy Arabica Selection - Ethiopia

Data palenia: 18.10.2021

Producent: Illy

Illy Arabica Selection to nowa linia kaw single origin z palarni Illy. Ziarna z Etiopii charakteryzuje łagodna kwaskowatość i delikatny kwiatowy, jaśminowy aromat. Etiopia to kraj, w którym rozpoczęła się historia kawy. Kawowiec często rośnie tu na dziko, jednak uprawiany jest także na farmach oraz w prywatnych ogrodach. Ziarna zbierane są ręcznie. Ziarna z tego regionu maja charakterystyczny, delikatnie kwiatowo-cytrusowy aromat.
Coffeelab - Brazylia Cemorrado Sweet Edition Espresso 250g

Data palenia: 12.12.2022

Producent: Coffeelab

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w z warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W filiżance można oczekiwać nut malin, migdałów i mlecznej czekolady. Kraj pochodzenia: Brazylia Region: Cerrado / Mogiana Wysokość Farmy: 1150 - 1350 m n.p.m. Obróbka: Natural Odmiana: Yellow Catuai, Yellow Bourbon
Nowość
Bestseller
HAYB - Się Przelewa Kwiat 250g

Data palenia: 06.12.2022

Producent: HAYB

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane. Pochodzenie: Etiopia Guji
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Fika - Kawa mielona Filter 500g

Data palenia: 05.12.2022

Producent: Johan & Nyström

Mielona meszanka kaw jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przyrządzona za pomocą ekspresu przelewowego lub french pressa. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz zbliżona do nut kakao. Dobrze zbalansowana, o pełnej teksturze. Fika to ważny element szwedzkiej kultury, oznaczający przerwę na kawę lub herbatę. W tym przypadku jest to także kawa, która została stworzona aby kultywować tę tradycję.  Aktualna mieszanka zawiera następujące ziarna: Brazylia Agua Limpa Group Etiopia Guji Gr.2 Etiopia Sidamo Natural Guji Kayon Organic Gr.1 Kolumbia Huila Penas Blancas
Lavazza Gran Espresso

Producent: Lavazza

Kiedy ktoś ma na myśli „małą czarną” to jest to właśnie Lavazza Grand Espresso - o smaku typowego włoskiego espresso. Mieszanka najlepszych ziaren Arabiki pochodzących z centralnej i południowej Ameryki połączona z wyselekcjonowaną afrykańską i azjatycką Robustą uzyskiwaną metodą płukania. Jej cechy to mocny, słodki i intensywny smak ze spójną pianką. Kawa przeznaczona do miejsc, gdzie serwowanych jest wiele napojów na bazie espresso: cappuccino, macchiato, latte, mocha, coretto, doppio, ristretto, con panna, ice coffee, caffe fredo, irish coffee. Opakowanie: 1kg Opis: kawa ziarnista, o normalnym poziomie zawartości kofeiny.
Kofi Brand - Brazylia Guaxupe Espresso 250g

Data palenia: 18.12.2022

Producent: Kofi Brand

Brazylijskie ziarno jakości specialty wypalone przez Kofi Brand. Kawa palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych oraz kawiarek. W jej smaku pojawia się ciemna czekolada, miód i prażone migdały. Kraj pochodzenia: Brazylia Region: Minas Gerais Obróbka: Natural
Nowość
Illy Intenso Bold Roast - Kawa ziarnista

Data palenia: 17.08.2021

Producent: Illy

Ciemno palone, bogate i energiczne espresso,  które od razu przechodzi do rzeczy. Wyraźny, intensywny i głęboki smak. Filiżanka espresso o czekoladowym aromacie, z domieszką karmelu w smaku . Ziarnista kawa Illy Intenso Bold Roast jest idealnym wyborem dla koneserów preferujących mielenie kawy własnoręcznie, według własnego gustu i upodobań. Ziarno ciemno palone 250 gramów 100% Arabica
Hario filtry papierowe Misarashi brązowe - V60-01 - 100 Sztuk

Producent: Hario

100 sztuk brązowych (niewybielanych) filtrów Hario, przeznaczonych dla stożkowatych dripperów do kawy.  Drip Hario zaparza wspaniałą kawę, ale tylko gdy używasz odpowiedniego filtra. Rozmiar: Hario V60-01
Nowość
Polecany
Bestseller
Hario zestaw V60 Craft Coffee Maker - drip + serwer + filtry

Producent: Hario

Zestaw Hario do przelewowego parzenia kawy, składający się z: - plastikowego Drippera V60-02 - szklanego dzbanka o pojemności 600 ml - 40 papierowych filtrów - miarki do ziaren kawy. Zestaw Hario V60 Craft Coffee Maker idealnie sprawdzi się zarówno jako prezent dla osoby interesującej się kawą, jak i dla każdego chcącego rozpocząć swoją przygodę z alternatywnymi metodami zaparzania.   Dripper Hario V60-02 pozwala na jednorazowe zaparzenie kilku porcji kawy. Plastikowa wersja drippera nie ustępuje pozostałym w kwestii doznań smakowych przygotowywanego naparu. Charakteryzuje się także doskonałym utrzymywaniem temperatury podczas zaparzania. Ponadto, wykonanie z tworzywa sztucznego zapewnia wytrzymałość i wygodę jeśli chcemy użyć drippera w podróży. Stożkowa forma oraz specjalne żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody.  Zasada działania drippera jest prosta: filtr ze zmieloną kawą umieszcza się w dripperze, który stawiamy na dzbanku. Powoli zalewamy kawę gorącą wodą, a po paru minutach otrzymujemy gotowy napar.   Serwer Dzbanek z japońskiego szkła ma pojemność 600 ml. Kształt ścinek wpisuje się w całą serię Hario V60. Uchwyt z tworzywa sztucznego. Dzbanek może być używany w kuchence mikrofalowej i myty w zmywarce.   Filtry Paczka 40 papierowych filtrów Hario. Wybielane filtry zapewniają dobry przepływ wody i nie wpływają na smak naparu.   Miarka Miarka do odmierzania kawy. Posiada oznaczenia 8, 10 i 12 gramów ziaren.   Hario Craft Coffee Maker zapakowany w eleganckie kartonowe pudełko.
Nowość
Bestseller
Johan & Nyström - Bourbon Jungle

Data palenia: 12.12.2022

Producent: Johan & Nyström

Tło dla tej mieszanki, pochodzi z tęsknoty za prawdziwym, ciemnym paleniem kawy o wysokiej jakości ziarnach. Mimo, że ziarna są ciemno palone, utrzymuje się ich wyraźny i intensywny aromat. Kawa ta posiada przyjemnie dymny posmak, z lekką nutą słodyczy, oraz ze sporą owocowością. Dzięki doświadczeniu w ciemnym  paleniu kawy,  ziarno nadal zachowuje większość swoich aromatów. Posmak jest wyraźny i pozostaje na długo. Kawa idealne pasuje do ekspresów przelewowych, ekspresów ciśnieniowych, kawiarek i french pressów. W obecnej mieszance znajdują się ziarna: - Brazylia Primavera - Salwador Menendez 84+ - Burundi Aahore Blend - Burundi Long Miles Gaharo EX
Nowość
Polecany
Gardelli Specialty Coffees - Cignobianco Espresso Blend 250g

Data palenia: 15.12.2022

Producent: Gardelli Specialty Coffees

Cignobianco to interpretacja idealnego espresso według Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy z 2017 roku. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się idealnie w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Kawa jest kremowa, słodka, o długim finiszu i z przyjemną kwaskowatością. Można to osiągnąć dzięki ziarnom z arabiki z zakresu specialty. Świeże ziarna wypalane są oddzielnie i mieszane na koniec. Kawa świetnie sprawdzi się w ekspresie lub w kawiarce. Odnajdziesz w niej nuty mlecznej czekolady, migdałów, żółtych śliwek i karmelu. Mieszanka składa się z dwóch rodzajów ziaren arabiki: Kraj: Brazylia / Etiopia Region: Mantiqueira de Minas / Sidama Odmiana: Red Catuaì / Heirloom Metoda obróbki: Natural / Washed Wysokość: 1000 - 1900 m n.p.m.  
Nowość
Hard Beans - Polska Parzucha - Kawa ziarnista 250g

Data palenia: 04.01.2023

Producent: Hard Beans

Kawa ziarnista, klasyk gatunku, powrót do narodowych korzeni - wyrafinowana kawa dedykowana zagorzałym entuzjastom konwencjonalnych smaków. Starannie wyselekcjonowana mieszanka arabik pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się jako klasyczna parzucha, uda się ją zaparzyć w dripie, wszelkich akcesoriach przelewowych, french pressie, a także da radę w kawiarce. Połączenie niebanalnej słodyczy czekolady i orzechów włoskich oraz nadzwyczajnej cielistości, dopełnione subtelnym muśnięciem kwasowości to cechy, które wyróżniają ją na tle kawowej przeciętności. Znakomity wybór dla kawowych tradycjonalistów.
Nowość
Illy Decaf - Kawa ziarnista bezkofeinowa

Producent: Illy

Według palarni Illy zawartość kofeiny w tej mieszance jest mniejsza niż 0.05%, co czyni ją bardzo łagodną dla Twojego żołądka i pozwala pić ją bez obaw w razie przeciwwskazań zdrowotnych do picia tradycyjnej kawy. Illy espresso to kawa z gęstą kasztanową cremą. W jej smaku jest wyczuwalne wiele smaków takich jak orzechy, owoce i przyjemne nuty drzewne. Kawa ziarnista 100% Arabica 250 g
Nowość
Bestseller
Fellow Prismo

Producent: Fellow

Fellow Prismo to specjalnie zaprojektowana nakładka do klasycznego modelu AeroPress*, której zadaniem jest zamienić popularną strzykawkę w ekspres ciśnieniowy! Teraz wyciśniesz ze swojego Aeropressu nie tylko kawę przelewową, lecz także gęste espresso - w domu i w podróży. Espresso! Mimo, iż napary wyciśnięte przy użyciu Prismo nie zastąpią lepkiego, podwójnego espresso zaparzonego w profesjonalnej maszynie kolbowej, efekty są bardzo zadowalające - stosunek ceny, prostoty użycia i osiąganych efektów jest bezkonkurencyjny! Kawa przyrządzona z pomocą Prismo charakteryzuje się wysokim body (jest gęsta) oraz znaczną intensywnością - jest bardziej skondensowana niż typowy napar z Aeropressu. Przypomina w smaku kawę z kawiarki bądź domowego ekspresu ciśnieniowego. Rozcieńczona niewielką ilością wody może także zmienić się naprawdę niezłe americano! Konstrukcja Urządzenie składa się z gwintu oraz metalowego sitka z otworami o średnicy 70 mikronów. Przy wylocie zamontowany jest specjalny zawór, który zapobiega przeciekaniu naparu. Jak parzyć? 1. Nagrzej Aeropress z zamontowaną końcówką gorącą wodą. 2. Zmiel 20 gramów kawy tak, jak pod espresso (drobno). 3. Wylej wodę z Aeropressu, wsyp do niego kawę i wlej 50 - 60 mililitrów wody o temperaturze 96 stopni Celsjusza. 4. Mieszaj intensywnie przez 10 sekund. 5. Po minucie załóż tłok i przeciskaj prosto do filiżanki! *Fellow Prismo nie jest kompatybilny z modelem AeroPress Go.
Hard Beans - Brazylia Samambaia Espresso - Kawa ziarnista 250g

Data palenia: 20.09.2022

Producent: Hard Beans

Kawa ziarnista jakości speciality z Brazylii, wypalona przez Hard Beans. Palona w jasnym stopniu w standardzie espresso, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W filiżance można oczekiwać nut nugatu, orzechów oraz czerwonych jabłek. Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Sul de Minas Metoda obróbki: Pulped natural Odmiana: Yellow Bourbon Położenie upraw: 1200 m n.p.m.