Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Matcha (zielona herbata japońska)

Nie samą kawą człowiek żyje – to słowa powtarzane przez nas od czasu do czasu, kiedy szukamy alternatywnej substancji pobudzającej – czy to dla urozmaicenia czy z ciekawości. Jedną z takich substancji jest matcha - zielona herbata w proszku, który przypomina puder. Liście herbaty przygotowywanej na matchę dojrzewają w cieniu, co wpływa na większą ilość aminokwasów i antyoksydantów zawartych w niej. Herbata zielona matcha ma o wiele bardziej intensywne działanie niż zielona herbata liściasta – wypicie jednej filiżanki matchy równa się spożyciu dziesięciu filiżanek klasycznej zielonej herbaty. Matcha jest spożywana nie tylko, jako napar ale stanowi również zdrowy dodatek do koktajli, deserów i wielu orientalnych dań.

Jak powstaje japońska matcha tea?

Herbata, z której powstaje matcha tea, w ostatnim etapie dojrzewania — około trzy tygodnie przed zbiorem — jest zacieniana. Taki zabieg spowalnia wzrost rośliny, zwiększając zawartość chlorofilu, co nadaje liściom intensywnie zielony kolor oraz poprawia smak umami, jednocześnie redukując goryczkę.

Po zbiorze liście są parzone parą wodną, suszone i oddzielane od łodyżek. Powstaje w ten sposób tencha, która następnie jest mielona w tradycyjnych żarnach kamiennych. Cały proces jest niezwykle czasochłonny — w ciągu godziny tradycyjnie mieli się zaledwie 40 g matcha tea. To właśnie ten tradycyjny sposób produkcji sprawia, że najlepsze herbaty, jak na przykład te z Moya Matcha, mają tak wyjątkowy smak i aromat.

Najlepsza matcha — jak wybrać?

Produkcja wysokiej jakości matcha tea jest bardzo wymagająca, co przekłada się na cenę finalnego produktu. Jeśli szukacie najlepszych doznań smakowych, wybierajcie sproszkowaną herbatę pochodzącą z pierwszego zbioru, o intensywnie zielonym kolorze i zmieloną tradycyjnymi metodami.

Jeśli natomiast częściej pijecie matcha latte lub eksperymentujecie z dodatkami, warto sięgnąć po wersje codzienne — świetnie sprawdzą się też do przygotowania z mlekiem, najlepiej używając do tego elektrycznego spieniacza do mleka, który zapewni idealnie kremową konsystencję napoju.

Matcha na co dzień i do kulinariów

Dla tych, którzy chcą wykorzystać matcha tea w kuchni — do deserów, koktajli czy wypieków — polecamy wersje kulinarne. Są one tańsze, a jednocześnie wciąż bogate w wartości odżywcze. W Coffeedesk znajdziesz szeroki wybór matchy: od najwyższej jakości ceremonialnej aż po codzienne i kulinarne warianty.

Dla fanów wygody dostępna jest także matcha w kapsułkach — idealna opcja, by zabrać napój ze sobą do pracy lub na spacer w ulubionym kubku termicznym.

Dlaczego warto pić matcha?

Matcha tea umożliwia spożycie całych liści herbaty, dzięki czemu czerpiemy maksimum korzyści zdrowotnych. Jest bogata w przeciwutleniacze, wspiera metabolizm, poprawia koncentrację i działa relaksująco dzięki zawartości L-teaniny. Regularne picie matcha tea może zwiększyć poziom energii i pozytywnie wpływać na samopoczucie.

Dla kogo jest matcha?

Choć w Japonii znana jest od wieków, w Europie matcha tea przeżywa właśnie swój renesans. Pokochali ją miłośnicy zdrowego stylu życia, kawosze szukający alternatywy dla kawy oraz fani naparów liściastych. Matcha to doskonały wybór dla wszystkich, którzy chcą pobudzenia bez nadmiernej ilości kofeiny, albo szukają nowego, ciekawego doświadczenia smakowego — zarówno w filiżance, jak i na talerzu.


Zgarnij wiosennego e-booka i 20 zł rabatu!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w wiosennej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.