Produkty online
Świeżo palona
- Nowości
-
Nasze marki
-
3fe
(18)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(19)
-
AeroPress
(12)
-
Alpro
(16)
-
Althaus
(33)
-
AOOMI
(97)
-
Arcaffe
(21)
-
Asobu
(31)
-
Audun Coffee
(33)
-
Bagdrip
(11)
-
Baratza
(45)
-
Barista & Co
(37)
-
Bean Bros
(4)
-
Bialetti
(175)
-
Blend Tea
(60)
-
Barista Space
(60)
-
Bonanza Coffee
(17)
-
Bracia Ziółkowscy
(12)
-
Brewista
(8)
-
Brita
(3)
-
Brown House & Tea
(49)
-
Bunn
(35)
-
BWT
(15)
-
By.herbs
(10)
-
Caffenation
(15)
-
Cafflano
(4)
-
Casino Mocca
(14)
-
Chemex
(29)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(15)
-
COFFEE PLANT
(70)
-
Coffeedesk
(67)
-
Coffeelab
(39)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(68)
-
Contigo
(24)
-
Craft Coffee Roasters
(14)
-
Dafi
(45)
-
Diemme Caffe
(16)
-
Dobra Palarnia Kawy
(12)
-
DomoBar
(1)
-
Doubleshot
(12)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(12)
-
Dworzysk
(12)
-
Ecostrawz
(1)
-
Espresso Gear
(25)
-
Etno Cafe
(32)
-
Eureka
(62)
-
Father's Coffee
(15)
-
Fellow
(140)
-
Fentimans
(15)
-
Figa Coffee
(22)
-
Five Elephant
(10)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(13)
-
Gardelli Specialty Coffees
(23)
-
GAT
(1)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(4)
-
Good Coffee
(8)
-
Graef
(30)
-
Hard Beans
(68)
-
Hario
(257)
-
HAYB
(85)
-
Heresy
(22)
-
Hi! Coffeedesk
(18)
-
Illy
(13)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(8)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(19)
-
Jura
(48)
-
Kafar
(14)
-
Kalve
(14)
-
KawePale
(9)
-
KeepCup
(174)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(6)
-
Kruve
(39)
-
Kusmi Tea
(49)
-
KYOTO Coffee Roasters
(17)
-
La Cabra
(22)
-
La Marzocco
(17)
-
LaCava
(117)
-
Lavazza
(33)
-
Le Piantagioni del Caffe
(37)
-
Lelit
(19)
-
Long Man Tea
(33)
-
Loveramics
(303)
-
Lucaffe
(10)
-
Lune Tea
(17)
-
Lykke
(20)
-
Mahlkonig
(5)
-
MAMAM
(18)
-
Melitta
(57)
-
MiiR
(60)
-
Moccamaster
(69)
-
Monbana
(39)
-
Morning
(1)
-
Motta
(113)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(19)
-
Napar
(7)
-
Natumi
(15)
-
New York
(9)
-
Nivona
(14)
-
Nomad Coffee
(8)
-
Oatly
(7)
-
Or Tea?
(39)
-
Paper & Tea
(86)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(13)
-
Pizca del Mundo
(26)
-
Planetary Design
(4)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(39)
-
Puqpress
(11)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(41)
-
Rocket Bean
(27)
-
Saeco
(3)
-
Sage
(36)
-
Savage Coffees
(6)
-
Sencotel
(2)
-
SIMPLo
(4)
-
Sloane
(11)
-
Smeg
(9)
-
Solberg & Hansen
(59)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(42)
-
T-TE
(17)
-
Tastea Heaven
(3)
-
Teabag
(3)
-
teapigs
(92)
-
Teasome
(22)
-
Teministeriet
(82)
-
The Barn
(8)
-
The Coffee Collective
(4)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(37)
-
Toddy
(18)
-
Urnex
(28)
-
Vintage Teas
(59)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(17)
-
Willie's Cacao
(35)
-
Wunda
(1)
-
YOGI TEA
(31)
-
KINTO
(42)
-
3fe
(18)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Typ
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
-
Herbata
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
- Ekspresy
-
Młynki
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marka
- Bestsellery
-
Outlet
-
- Zaparzacze
- Akcesoria
- Dodatki
-
Outlet %
- Blog
Kawa świeżo palona
Świeżo palona
Pierwszą i najważniejszą zasadą poprawnego parzenia kawy jest stosowanie ziaren najwyższej jakości. Oprócz czynników takich jak kraj pochodzenia, wysokość uprawy i stopień wypalenia, ważne jest również, aby była to kawa świeżo palona. Świeżo palona kawa jest gwarancją, że zaparzone ziarna oddadzą z siebie wszystko to co najlepsze. Ziarenka kawy są higroskopijne, co oznacza, że łatwo przechodzą aromatami z otoczenia, chłonąc wilgoć, wraz z tym procesem kawa wietrzeje tracąc swoje smaki i aromaty. Dlatego tak ważne jest, aby pić kawę do kilku miesięcy po wypaleniu. Pamiętajmy również o przechowywaniu kawy w szczelnym opakowaniu, najlepiej zamkniętą w ciemnej szafce z dala od promieni słonecznych.
Czytaj dalej
Niezależnie od tego jak wspaniały sprzęt do parzenia kawy posiadamy, jeśli kawa jakiej używamy będzie niskiej jakości, daleko nie zajedziemy, a już na pewno możemy zapomnieć o złożonym smaku pełnym owoców i innych niuansów. Ostatecznie nawet najlepszy ekspres i najdoskonalszy młynek będą bezużyteczne w połączeniu ze starą, zwietrzałą kawą, która już swoje przeleżała na sklepowej półce.
Jeśli chcemy jak najdłużej cieszyć się smaczną kawą najlepszą opcją będzie świeżo palona kawa ziarnista. Jeśli robicie zapasy kawy, zawsze starajcie się wybrać te paczki z najświeższą datą wypału. Data palenia kawy powinna znajdować się na każdej paczce oraz być podana w informacji na stronie internetowej. Jeśli nie możecie znaleźć tej informacji, istnieje duża szansa, że taka kawa może być średniej jakości. Jak długo kawa pozostaje świeża? Przyjmuje się, że kawa jest dobra do spożycia dwa lata po wypaleniu. Jednak idealnie jest pić kawę w tydzień po wypaleniu oraz do pół roku po dacie wypalenia. Zbyt świeża kawa dalej pracuje, oddając dwutlenek węgla i zmieniając smak. Kilkumiesięczna kawa nie straci na swoich właściwościach smakowych i możemy spokojnie kupić kawę, która opuściła palarnię 2-3 miesiące wstecz. Większość palarni specialty wypuszcza kawy, które rozchodzą się w szybkim tępie, dlatego w przypadku kawy specialty raczej nie natrafimy na dwuletnią kawę.
Niezależnie od tego czy gustujesz w delikatnych przelewach czy preferujesz esencjonalne espresso rodem z włoskiej kawiarni, kawa ziarnista świeżo palona będzie zawsze najlepszym rozwiązaniem jeśli poszukujesz odpowiedniej dla siebie kawy. Ponadto kawa świeżo palona Arabica zawsze będzie bardziej złożona i bogatsza w aromaty niż kawa z dodatki Robusty. Dlatego jeśli szukasz w kawie nie tylko pobudzenia, ale również niezwykłego sensorycznego doświadczenia to kawy stuprocentowe Arabiki sprawdzą się doskonale. Nie bez przyczyny cały czas piszemy o kawie ziarnistej — pójście na skróty i kupowanie mielonych kaw być może oszczędzi nam trochę czasu podczas parzenia kawy, ale z całą pewnością pozbawi nas części doznań smakowych. Kawa bardzo szybko traci swój aromat, już kilka minut po zmieleniu. Jeśli chcesz pić kawę w najlepszym możliwym wydaniu, miel dokładnie wymierzone ziarno bezpośrednio przed zaparzeniem. Dzięki temu kawa zachowa wszystkie smaki i aromaty.
Filtry
–
1 - 30 produktów z 375 dostępnych
Sortuj według:
Nowość
LaCava - Kolumbia Blend Decaf - Kawa bezkofeinowa Espresso 250g
Data palenia: 29.05.2023
Producent: LaCava
Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty karmelu, śliwki i przypraw korzennych.
Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia
Metoda obróbki: CO2
Odmiana: Bourbon, Typica, Bourbon, Caturra
Położenie upraw: 1100 - 1500 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 83 / 100 pkt
Figa - Tutti Frutti Blend Espresso 250g
Data palenia: 24.05.2023
Producent: Figa Coffee
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Brazylii i Rwandy, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady i owoców.
Kraj pochodzenia kawy: Brazylia (65%) / Rwanda (35%)
Region: Cerrado, Monte Carmelo, Chapadao de Ferro / Gitega Hills, Southern Province
Producent: Monte Carmelo / Gitega 182
Metoda obróbki: Natural / Washed
Figa Coffee - Peru Apaylla Decaf Omniroast 250g - Kawa bezkofeinowa
Data palenia: 24.05.2023
Producent: Figa Coffee
Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona w średnim stopniu, idealna zarówno do espresso, jak i ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty karmelu i pomarańczy.
Kraj pochodzenia kawy: Peru
Region: Incauasi Valley, Cusco
Metoda obróbki: Sparkling Water Decaf
Odmiana: różne odmiany arabiki
Figa Coffee - Tutti Frutti Blend Filter 250g
Data palenia: 24.05.2023
Producent: Figa Coffee
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Brazylii i Demokratycznej Republiki Konga, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady i owoców.
Kraj pochodzenia kawy: Brazylia (65%) / Demokratyczna Republika Konga (35%)
Region: Cerrado, Monte Carmelo, Chapadao de Ferro / Karango, Kalehe, South Kivu
Producent: Monte Carmelo / SOPACDI
Metoda obróbki: Natural / Washed
Nowość
Figa - Etiopia Tomas Graraoma Natural Filter 250g
Data palenia: 24.05.2023
Producent: Figa Coffee
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty owoców leśnych, ananasa i czerwonych pomarańczy.
Kraj pochodzenia kawy: Etiopia
Region: Woreda Bensa, dystrykt Sidama
Producent: Tomas Graraoma
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Heirloom
Położenie upraw: 2100 m n.p.m.
Nowość
HAYB - Kolumbia La Colombia Anaerobic Honey Filter 250g
Data palenia: 23.05.2023
Producent: HAYB
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do syropu brzoskwiniowego, papai i liczi.
Kraj pochodzenia ziaren: Kolumbia
Region: Ciudad Bolivar, Antioquia
Odmiana: Chiroso
Metoda obróbki: Anaerobic Honey
Wynik w cuppingu: 87,25 / 100 punktów
Nowość
Dobra Palarnia Kawy - Rwanda Akagera Washed Filter 200g
Data palenia: 22.05.2023
Producent: Dobra Palarnia Kawy
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w krakowskiej Dobrej Palarni Kawy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, jeżyny i bergamotki.
Kraj pochodzenia kawy: Rwanda
Region: Kabare Sector
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Bourbon
Położenie upraw: 1680 m n.p.m.
Nowość
Nomad - Rwanda Ngororero Washed Filter 250g
Data palenia: 22.05.2023
Producent: Nomad Coffee
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona przez hiszpańską palarnię Nomad Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Owocowa, o lekkiej teksturze. W jej smaku można wyczuć nuty suszonej moreli, toffi i wanilii.
Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda
Stacja obróbki: Ngororero
Metoda obróbki: Myta (Washed)
Odmiana: Red Bourbon
Położenie upraw: 1600 - 2000 m n.p.m.
Nowość
LaCava - Kolumbia La Isleta Natural Espresso 1kg
Data palenia: 18.05.2023
Producent: LaCava
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty truskawki, maliny, guawy, kakao i rumu.
Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia
Region: Los Monos, Antioquia
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Caturra, Castillo, Colombia
Położenie upraw: 1350 - 1800 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 86 / 100 pkt
Nowość
The Barn - Kolumbia El Marcelo Washed Filter 250g
Data palenia: 18.05.2023
Producent: The Barn
Kawa ziarnista jakości specialty z Kolumbii, wypalona w niemieckiej palarni The Barn. Palona jasno, sprawdzi się pod wszelkie przelewowe metody parzenia - od dripa, przez Chemex, AeroPress, French Press, inne alternatywne metody parzenia, aż po ekspresy przelewowe! W smaku są wyczuwalne nuty żurawiny i hibiskusa.
Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia
Region: Cauca
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Castillo
Nowość
LaCava - Kolumbia La Isleta Natural Espresso 250g
Data palenia: 18.05.2023
Producent: LaCava
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty truskawki, maliny, guawy, kakao i rumu.
Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia
Region: Los Monos, Antioquia
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Caturra, Castillo, Colombia
Położenie upraw: 1350 - 1800 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 86 / 100 pkt.
Nowość
LaCava - Rwanda Bukonya Washed Filter 250g
Data palenia: 18.05.2023
Producent: LaCava
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, miodu, herbaty i maliny.
Kraj pochodzenia kawy: Rwanda
Region: Northern Providence, Gakenke District
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Bourbon, Typica
Położenie upraw: 1750 - 2100 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 86+ / 100 pkt
Nowość