Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Kolumbii, wypalona w belgijskiej palarni Caffenation. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku dobrze zbalansowana, o nutach lemoniady wiśniowej, dojrzałych owoców tropikalnych i owoców kandyzowanych. Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: AntioquiaMetoda obróbki: NaturalProducent: Juan SaldarriagaPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.OPINIA ROASTERA:Ta kawa to świadectwo trwałego partnerstwa między Caffenation a Juanem, a także naszego zaangażowania w dostarczanie wyjątkowych kaw miłośnikom kawy na całym świecie.Produkcja kaw naturalnych, takich jak ta, wiąże się z wyzwaniami, szczególnie dla lokalnych producentów. W przeciwieństwie do kaw mytych, które w Kolumbii można sprzedać do Krajowej Federacji Plantatorów Kawy (FNC), kawy naturalne często nie znajdują rynku lokalnie. Stwarza to dylemat dla producentów, którzy muszą radzić sobie z ryzykiem i niepewnością związanymi z tą metodą produkcji.Jednak pomimo tych wyzwań Juan nadal co roku produkuje wyjątkowe kawy naturalne. Jakość jego kawy jest tak wyjątkowa, że chętnie płacimy za nią cenę znacznie przewyższającą ceny FNC lub Fairtrade.
Kawa ziarnista jakości specialty z Gwatemali wypalona przez warszawską palarnię HAYB. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.W jej smaku pojawiają się nuty ciemnej czekolady, czerwonych owoców i brązowego cukru. Świetnie sprawdzi się zarówno jako czarna kawa, jak i z dodatkiem mleka.Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: HuehuetenangoOdmiana: Caturra, Catuai, BourbonMetoda obróbki: Washed
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Rwandy i Etiopii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty truskawek, cytrusów, czarnej herbaty i śliwek.
Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda / Etiopia
Region: Gicumbi / Nensebo
Odmiana: Red Bourbon / Heirloom
Obróbka: Natural / Washed
Położenie upraw: 1450 - 1500 / 1900 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 86 / 100 punktów
Sezonowy blend po espresso
W przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw.
Z innego wymiaru
Ecstasy skupia w sobie najważniejsze wartości specialty, w które wierzymy: świeże i sezonowe zbiory ziaren, bardzo wysoka punktacja SCA oraz doskonały balans między owocowością a kwasowością. Ecstasy to nie jest zwykła kompozycja. To manifest naszej kawowej filozofii oraz ukłon w stronę afrykańskich tradycji i historii uprawy kawy. Idealna dla fanów specialty oraz kawiarni trzeciej fali, Ecstasy uwodzi tych, którzy doceniają jaskrawy i barwny smak. Jako że jest to najbardziej szokująca kompozycja naszego Mistrza, Ecstasy to fantastyczne i energetyczne doświadczenie, które na długo pozostawi na Twoim podniebieniu dzikie wrażenia.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w norweskiej palarni założonej przez Tima Wendelboe, Mistrza Świata Baristów 2004, Mistrza Świata Cup Tasters 2005 oraz wielokrotnego Mistrza Norwegii w wypalaniu kawy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Można w niej wyczuć naturalne nuty karmelu, czerwonych i pestkowych owoców.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: El Pital, HuilaProducent: Elias Roa & Bellanid SanchezMetoda obróbki: WashedOdmiana: Caturra, Bourbon
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w niemieckiej palarni Bonanza. Palona w średnim stopniu (omniroast), idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. W naparze wyczuwalne są nuty brzoskwini, miodu i owoców leśnych.Kraj pochodzenia kawy: EtiopiaRegion: Halo Beriti, Geed, GedebObróbka: WashedOdmiana: Heirloom
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w szwedzkiej palarni Lykke. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwek, nugatu i toffi.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Alto CaparaóProducent: Clayton Barossa MonteiroMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Yellow CatuaiWysokość upraw: 1400 m n.p.m.
Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii, wypalona przez Story Coffee Roasters. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych oraz kawiarek. W jej smaku pojawia się nugat, orzech laskowy i czekolada.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Media MogiaaOdmiana: Yellow Catuai, Red CatuaiMetoda obróbki: NaturalWysokość upraw: 1150 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 84 / 100 pkt
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty herbaty matchy, ziół i kwiatów.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: Cauca, PiendamoProducent: Diego Samuel BermudezMetoda obróbki: Anaerobic washed with green teaOdmiana: Geisha, Bourbon, LaurinaPołożenie upraw: 1930 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 88 / 100 pktW malowniczym regionie Piendamo, Cauca, na słynnej farmie Diego Bermudeza, powstaje prawdziwie wyjątkowa kawa. Dzięki innowacyjnej metodzie obróbki fermentacji anaerobicznej z użyciem zielonej herbaty, każda filiżanka tej kolumbijskiej kawy to niezapomniane doświadczenie. Wielokrotnie nagradzane kawy Bermudeza są znane na całym świecie z wyrazistej sensoryki. W tym wydaniu to przyjemnie zbalansowane ziarna podbite ulotną i intrygującą warstwą herbacianą.Delikatne nuty matcha, subtelne zioła i kwiatowe akcenty tworzą lekką, harmonijną i wciągającą kompozycję smaków. Uprawiana z troską o każdy szczegół, obejmuje gatunki botaniczne Geisha, Bourbon i Laurina. Ta kawa to hołd dla tradycji i nowoczesności, doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie zarówno jakość, jak i unikalne doznania smakowe. Idealna na poranną medytację.OPINIA ROASTERAKawa czy herbata? To już nie problem. Delikatna miękka kwasowość ze smakiem herbaty matcha. Jest to conajmniej zaskakujące połączenie.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty trzciny cukrowej, śliwki, mandarynki i kwiatów.Kraj pochodzenia kawy: PeruRegion: El Diamante, JaenProducent: Elmer Tineo MendozaMetoda obróbki: WashedOdmiana: CatuaiPołożenie upraw: 1750 - 1950m n.p.m.Punkty w cuppingu: 86 / 100 punktów
Mieszanka kaw ziarnistych wypalona w szwedzkiej palarni Lykke. To blend składający się w 70% z arabiki specialty z Brazylii oraz w 30% fine robusty z Ugandy. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Kawa we włoskim stylu - sprawdzi się dla miłośników klasycznego smaku w formie espresso i kaw mlecznych. W smaku wyczuwalne są nuty tytoniu, śliwki i masła orzechowego.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia / UgandaRegion: Caparao - Minas Gerais / KaseseOdmiana: Arabika - Catucai, Catuai / RobustaWysokość upraw: 800 - 1500 / 800 - 1500 m n.p.m.
Aromatica to mieszanka arabiki i robusty dla miłośników wyraźnych smaków. Pełne body, wysoka kremowość, długo utrzymujący się, przyjemny posmak i delikatne nuty suszonych owoców i przypraw - to znajdziesz w filiżance. Świetnie sprawdzi się zarówno w przypadku kaw czarnych, jak i tych z dodatkiem mleka. Kompozycja składa się z następująch ziaren (Arabika/Robusta - 75/25):- Brazylia - Alta Mogiana- Tanzania - Kilimanjaro- Indie - Arabica- Salwador - High Grow- Indie - Cherry Robusta.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w palarni Tim Wendelboe. Kawa jest palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty mlecznej czekolady, kwiatów i owoców czerwonych.Kraj pochodzenia kawy: HondurasRegion: Chinacla, La PazOdmiana: BatianProducent: Marysabel Caballero & Moises HerreraMetoda obróbki: Washed
Prestigio to propozycja dla miłośników włoskich kaw, ceniących wyrazisty charakter, przy zachowaniu zbalansowanego smaku. Z jednej strony łagodna, z drugiej niezwykle aromatyczna, o czekoladowych nutach. Dzięki niewielkiej zawartości robusty przygotowany z niej napar jest wyjątkowo kremowy. Kompozycja składa się z następująch ziaren (Arabika/Robusta - 90/10):- Brazylia - Alta Mogiana- Tanzania - Kilimanjaro- Indie - Arabica- Salwador - High Grow- Kolumbia - Supremo- Indie - Cherry Robusta.
Kawa ziarnista jakości specialty z Portoryko, wypalona w holenderskiej palarni Dutch Barista. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Kawa charakteryzuje się piękną naturalną słodyczą, bogatym czekoladowym body i wyrafinowaną kwasowością.
To pierwsza kawa z Portoryko w naszej ofercie. Inspiracją dla nazwy producenta, Cafe Zumbador, było słowo oznaczające kolibra - te ptaki często odwiedzają tamtejsze plantacje.
Wyspa Puerto Rico oferuje unikalną kombinację składników odżywczych pochodzących z wulkanicznych gleb gliniastych, z dużą ilością naturalnie występującego manganu. Dodatkowo, Morze Karaibskie dostarcza mikroskładników do systemu korzeniowego krzewów kawowych.
Kraj pochodzenia ziarna: Portoryko
Region: Portoryko
Producent: Cafe Zumbador
Odmiana: Frontón, Limaní
Metoda obróbki: Washed
Położenie upraw: 750 - 950 m n.p.m.
Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty, pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni Onyx Coffee Lab. Palona w średnim stopniu, odpowiednia do wszystkich metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do truskawek, mlecznej czekolady, banana i cukru trzcinowego.W górzystym regionie Occidental, Quindio rosną jedne z najlepszych kaw na świecie. Jednym z producentów przyczyniających się do tej reputacji jest Sebastian Ramirez, właściciel farmy El Placer, eksperymentalnego projektu skupionego wokół niesamowitych kaw. Sebastian uprawia odmiany Gesha, Red, Pink i Yellow Bourbon, a także Wush Wush. Jego unikalne podejście nie ogranicza się do uprawy egzotycznych odmian, ale również obejmuje obróbkę i wydłużone fermentacje. Sebastian kontroluje takie zmienne jak temperatura i pH podczas fermentacji z ograniczonym dostępem tlenu oraz dodaje mosto, płyn, który jest pozostałością po fermentacji beztlenowej owoców kawy. Dodanie tego płynu zaszczepia proces fermentacji dominującymi drożdżami i bakteriami z poprzedniej fermentacji.Obróbka tej kawy wygląda następująco: najpierw następuje wstępna fermentacja wiśni, następnie usunięcie miąższu i suszenie na patio. W trakcie suszenia do kawy w pergaminie dodawane są skórki mandarynki z lokalnego rynku. Estry owocowe przenikają przez przepuszczalną strukturę zielonej kawy, zapewniając trwały i intensywny smak podczas suszenia, palenia i parzenia.Kraj pochodzenia: KolumbiaOdmiana: CaturraMetoda obróbki: fruit-infused & EA DecafPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.
Gorilla Blend to mieszanka kaw jakości specialty stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w średnim stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Składają się na nią ziarna z Peru i Gwatemali. Kawa o złożonym smaku przypominającym orzechy włoskie, żółte owoce oraz pomarańcze.Kraj pochodzenia ziaren: Peru / GwatemalaRegion: Cajamarca, San Martin JilotepequeObróbka: WashedWysokość uprawy: 1600 - 2000 m n.p.m. / 1600 - 1800 m n.p.m.Odmiana: Bourbon, Caturra, Catuai, Typica
Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalana w berlińskiej Bonanza Coffee. Średnio palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia, jak i do Espresso. W kawie wyczuwalne są nuty miodu, śliwki i gruszki.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: Pitalito, HuilaMetoda obróbki: WashedOdmiana: Caturra, Castillo
Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą obsługę. Więcej informacji...