Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Outlet – kawy

Filtrowanie i sortowanie
1 - 34 produktów z 44 dostępnych
Ostatnie sztuki
Promocja
Sloane - Brazylia Agua Limpa Natural Espresso 250g (outlet)

Producent: SC SLOANE COFFEE ROASTERY SRL

Data palenia: 10.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w rumuńskiej palarni Sloane. Palona w średnim stopniu, idealna zarówno do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku naparu można się spodziewać nut mlecznej czekolady, orzechów laskowych i suszonych śliwek.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Água LimpaOdmiana: Obata, Mondo NovoMetoda obróbki: Natural
Najniższa cena: 47,00 zł
47,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Doubleshot - kawa ziarnista Panama Emporium Natural Espresso 300 g (outlet)

Producent: DOUBLESHOT

Data palenia: 16.12.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Panamy, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Ciemno palona, sprawdzi się w espresso i ekspresach przelewowych. W smaku wyczuwalne są nuty mlecznej czekolady, owoców tropikalnych i Mon Cheri.Kraj pochodzenia kawy: PanamaRegion: BoqueteFarma: EmporiumProducent: Graciano CruzMetoda obróbki: Classic natural - African drying bedsOdmiana: Arabica catuaíPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 86.5 / 100 punktówZIARNOFinca Emporium to plantacja położona na niższych wysokościach, należąca do naszego przyjaciela Graciano Cruza. Wszystkie ziarna kawy zbierane na tej farmie są przetwarzane metodą beztlenową (anaerobic) lub tradycyjną metodą naturalną. Efekt połączenia unikalnego mikroklimatu, terroir i wybranych metod obróbki to zauważalnie soczysta i słodka kawa, przypominająca dojrzałe truskawki i wanilię.Finca Emporium jest również przykładem bioróżnorodności. Oprócz zdrowych krzewów kawowych różnych odmian (Yellow i Red Catuai, Caturra, Pacamara, Typica, a nawet rzadkiej Arabica Purpurascens), znajdziesz tu także liczne drzewa pomarańczowe, mandarynki, cytrusy, awokado, guawy i wiele innych roślin. Proces suszenia odbywa się w całości na afrykańskich łóżkach, wykonanych z lokalnie pozyskiwanego bambusa.Ostatnio Graciano przetwarza swoje kawy wyłącznie metodą beztlenową. Jednak na naszą prośbę przygotował tę partię Typica w klasycznej metodzie naturalnej. Po zbiorach owoce są umieszczane bezpośrednio na afrykańskich łóżkach i suszone na słońcu, aż osiągną wilgotność 11,5%. Proces suszenia trwa od 15 do 20 dni, w zależności od warunków pogodowych. Efektem tego procesu jest kawa o bardzo intensywnym, owocowym smaku oraz soczystej i gęstej strukturze.OPINIA ROASTERASoczyste, gęste espresso przypominające marmoladę z czystym kakaowym finiszem. Świetnie smakuje zarówno samo, jak i z dodatkiem mleka. To jedna z naszych ulubionych jednorodnych kaw espresso, pochodząca z plantacji, która jest nam szczególnie bliska – to tutaj w 2010 roku powstał doubleshot.PRZEPISDla VST / Unibasket 20 g: 20 g kawy / 46-48 g uzysku.
Najniższa cena: 67,00 zł
67,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Casino Mocca - Honduras San Rafael Washed Espresso 200g (outlet)

Producent: CASINO MOCCA

Data palenia: 09.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w węgierskiej palarni Casino Mocca.Palona wśrednim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć nuty pomarańczy, kakao i orzecha laskowego.Kraj pochodzenia kawy: HondurasRegion: CopánMetoda obróbki: WashedOdmiana: Red CatuaiPołożenie upraw: 1330 m n.p.m.
Najniższa cena: 48,00 zł
48,00 zł
Promocja
The Barn - Brazil Daterra Reserve LOW-CAF Omniroast 250g (outlet)

Producent: THE BARN

Data palenia: 09.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialtyo niskiej zawartości kofeiny z Brazylii, wypalona w niemieckiej palarni The Barn. Średnio palona, sprawdzi się pod wszelkie przelewowe metody parzenia - od dripa, przez Chemex, AeroPress, French Press, inne alternatywne metody parzenia, aż po ekspresy przelewowe, jak i pod espresso! W smaku są wyczuwalne nuty dżemu wiśniowego i nugatu.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: CerradoMetoda obróbki: NaturalOdmiana: AramosaPołożenie upraw: 1200 m n.p.m.
Najniższa cena: 74,00 zł
74,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
The Barn - Burundi Bumba Hill Lot 1 Washed Espresso 250g (outlet)

Producent: THE BARN

Data palenia: 05.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Burundi, wypalona w berlińskiej palarni The Barn. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku pojawiają się nuty przypominające mandarynkę i migdały.Kraj pochodzenia kawy: BurundiRegion: KayanzaFarma: Bumba HillProducent: Long Miles ProjectMetoda obróbki: WashedOdmiana: BourbonPołożenie upraw: 1700 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 88 / 100 punktów
Najniższa cena: 67,00 zł
67,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Heresy - Illuminati Blend Espresso 252g (outlet)

Producent: HERESY

Data palenia: 17.12.2024

Co powstaje z połączenia Gwatemali z Gwatemalą? Jeszcze więcej Gwatemali w Gwatemali! Ten kraj to nasz ukochany region, do którego robimy regularne wyjazdy, zawsze zaskakując się tym, jak różnorodne kawy potrafi zaserwować. Jeśli Gwatemala kojarzy Ci się z klasycznym smakiem, to Amigo, zazdrościmy Ci jak wiele masz jeszcze do odkrycia! Mamy nadzieję, że lubisz dżemik!Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. Profil zbalansowany w smaku, łączący klasyczne i bardziej owocowe nuty, dostarczający wrażeń zarówno fanom tradycyjnych jak i nowoczesnego espresso. Uniwersalne espresso - zarówno pod shota jak i pod mleko. Zarówno dla kawiarni, jak i do domu. Na stałe w heretycznej ofercie!Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaProducent: mali producenci z regionu JalapaFarma: San Martin i Santa RosaOdmiana: caturra i bourbonObróbka: washed i naturalPołożenie upraw: 1600 - 2200 m n.p.m.OBRÓBKAMamy tu połączenie mytej i naturalnej obróbki kaw odmiany caturra i bourbon. San Martin to klasyczny washed. Santa Rosa to bardziej pofermentowany naturalnie wariacik. Mytonatural blend!FARMAKawy z San Martin i Santa Rosa to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa. Ich zbiory są łączone i wspólnie obrabiane jako jeden lot.OPINIA ROASTERAKolejny raz stosujemy tu równanie: bardzo dobre + bardzo dobre ≤ bardzo dobre. W bazie głęboka karmelowa słodycz i mnóstwo dżemowej owocowości, takiej granatowej, z lasu. A jako joker, winno-tropikalny natural. Synergia XXI wieku.OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Najniższa cena: 48,45 zł
57,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
The Barn - Etiopia Bombe Natural Filter 250g (outlet)

Producent: THE BARN

Data palenia: 07.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w berlińskiej palarni The Barn. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty truskawki i paneli.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: SidamaFarma: Testi Ayla Washing StationProducent: Testi Specialty CoffeeMetoda obróbki: NaturalOdmiana: HeirloomPołożenie upraw: 2000 m n.p.m.
Najniższa cena: 90,00 zł
90,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Sloane - Kolumbia La Cristalina Natural Omniroast 250g (outlet)

Producent: SC SLOANE COFFEE ROASTERY SRL

Data palenia: 10.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w rumuńskiej palarni Sloane. Palona w średnim stopniu, idealna zarówno do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia, jak i do espresso i kawiarek. W smaku naparu można się spodziewać nut fiołków, wanilii, maliny, czerwonej pomarańczy i melasy.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: CaldasFarma: La CristalinaProducent: Luis Jose ValdesOdmiana: BourbonMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1650 m n.p.m.
Najniższa cena: 79,00 zł
79,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Bonanza - kawa ziarnista Kostaryka Rivas La Pitina Natural Omniroast 250 g (outlet)

Producent: BONANZA COFFEE

Data palenia: 09.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w niemieckiej palarni Bonanza. Palona w średnim stopniu (omniroast), idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. W naparze wyczuwalne są nuty Cherry Cola, borówki i kakao.Kraj pochodzenia kawy: KostarykaRegion: BruncaProducent: The Alvarado FamilyObróbka: NaturalOdmiana: Catuai 
Najniższa cena: 80,00 zł
80,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
The Barn - Mjanma PA-O Natural Filter 250g (outlet)

Producent: THE BARN

Data palenia: 09.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Mjanmy, wypalona w berlińskiej palarni The Barn. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty czerwonych owoców.Kraj pochodzenia ziarna: MjanmaRegion: Pa-O VillagesProducent: Behind The LeafMetoda obróbki: NaturalOdmiana: MixedPołożenie upraw: 1400 - 1500 m n.p.m.
Najniższa cena: 92,00 zł
92,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Rocket Bean - ROCKET FUEL House Blend Espresso 1kg (outlet)

Producent: ROCKET BEAN

Data palenia: 02.01.2025

Flagowa mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Brazylii i Kolumbii, wypalona przez łotewską palarnię Rocket Bean. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku pojawiają się naturalne nuty przypominające kakao, pomelo, słód, wanilię i karmelizowane jabłka.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia / KolumbiaRegion: Chalchamayo / El MangoMetoda obróbki: Natural / WashedPołożenie upraw: 1200 - 1800 m n.p.m.
Najniższa cena: 179,00 zł
179,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
COFFEE PLANT - kawa ziarnista Etiopia Abeba Washed Espresso 1 kg (outlet)

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 09.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czerwonych owoców, czekolady i kwiatów.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: SidamoMetoda obróbki: WashedOdmiana: HeirloomSidamo to region w Etiopii, gdzie kawa uprawiana jest przez małych rolników na wysokości od 1550 do 2200 metrów n.p.m. na powierzchni 70 000 hektarów, z roczną produkcją wynoszącą około 37 000 ton. Stacja mycia Dale-Shefina, która produkuje kawę Etiopia Abeba, współpracuje z około 1100 lokalnymi farmerami, którzy przynoszą swoje zbiory do przetworzenia. Kawa uprawiana na żyznej, wulkanicznej glebie przechodzi 72-godzinny proces fermentacji w obróbce mycia, a następnie suszy się przez 14 dni. Stacja mycia kładzie duży nacisk na zrównoważony rozwój, wdrażając system cenowy oparty na jakości i zrównoważonych praktykach, uwzględniając kryteria środowiskowe, społeczne i finansowe. Wypalenie ziarna pod espresso nadaje mu słodkiego, ale nadal pełnego w smak, charakteru. Owocowość, lekka ziołowość, kwiatowość dopełniają jej gęsty i słodki, lekko czekoladowy profil.
Najniższa cena: 199,00 zł
199,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
The Barn - Brazylia Fazenda da Mata Natural Espresso 250g (outlet)

Producent: THE BARN

Data palenia: 09.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w berlińskiej palarni The Barn. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku pojawiają się nuty przypominające makadamię i czekoladę.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: Sau PauloFarma: Fazenda da MataProducent: Adonis CerriMetoda obróbki: WashedOdmiana: ObataPołożenie upraw: 1200 - 1400 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 87 / 100 punktów
Najniższa cena: 69,00 zł
69,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Figa Coffee - Indonezja Nola Wonga Washed Filter 250g (outlet)

Producent: FIGA COFFEE

Data palenia: 09.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indonezji, wypalona w wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty pomelo, karmelu i kwiatów czarnego bzu.Kraj pochodzenia kawy: IndonezjaRegion: Bajawa, wyspa Flores, Małe Wyspy SundajskieProducent: Nola Wonga Farmers GroupMetoda obróbki: WashedOdmiana: S795Położenie upraw: 1300 - 1600 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 86 / 100 punktówGrupa Nola Wonga Farmers Group została utworzona w 2014 r. przez Felixa Sobaw celu zachowania uprawy słynnej organicznej Arabiki w Bajawie. Wcześniej wielu rolników uprawiających kawę w regionie przeszło na bardziej dochodowe uprawy krótkoterminowe, takie jak kapusta, ogórki czy gorczyca. Felix Soba jest lokalnym patronem rolników z Nola Wonga - zapewnia im wsparcie finansowe, rozdaje darmowe sadzonki i uczy ich, jak kontynuować uprawę kawy, aby mogła być dla nich głównym źródłem utrzymania.Ciekawostka: wyspa Flores to jeden z pięciu głównych regionów uprawy kawy w Indonezji. Jest jedną z Małych Wysp Sundajskich w prowincji East Nusa Tenggara. Kawy z Flores są znane jako złożone, świeże i czyste kawy, z kwiatowymi i cytrusowymi nutami.
Najniższa cena: 89,00 zł
89,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Five Elephant - Gwatemala Buena Vista Natural Filter 250g (outlet)

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 06.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty brzoskwini, papai i limonki.Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: FraijanesProducent: Fredy OrantesOdmiana: CatuaiMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1870 m n.p.m.
Najniższa cena: 98,00 zł
98,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Rocket Bean - Gwatemala Huehuetango Sweet Dream Washed Espresso 1kg (outlet)

Producent: ROCKET BEAN

Data palenia: 02.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Gwatemali, wypalona w łotewskiej palarni Rocket Bean. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się pod espresso - do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku pojawiają się nuty przypominające krem z orzechów laskowych i czekolady, śliwkę i żurawinę.Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: HuehuetenangoProducent: Primavera FamilyMetoda obróbki: WashedOdmiana: Caturra, Catuai, BourbonPołożenie upraw: 1500 - 1901 m n.p.m.
Najniższa cena: 215,00 zł
215,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
MAMAM - Kenia Thirikwa Gakuyuini Washed Espresso 250g (outlet)

Data palenia: 10.12.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona przez MAMAM. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do pigwy, marakui i karmelu.Kraj pochodzenia ziaren: KeniaRegion: KirinyagaOdmiana: SL28, SL34, Ruiru 11Metoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1700 m n.p.m.
Najniższa cena: 63,75 zł
75,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Rocket Bean - MORNING GLORY Espresso 500g (outlet)

Producent: ROCKET BEAN

Data palenia: 02.01.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Gwatemali i Etiopii, wypalona w łotewskiej palarni Rocket Bean. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się pod espresso - do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku pojawiają się nuty przypominające czekoladę, żurawinę, acerolę i marcepan.Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala, EtiopiaRegion: Huehuetenango, YirgacheffeMetoda obróbki: Washed, AnaerobicPołożenie upraw: 1500 - 2020 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 86 / 100 punktów
Najniższa cena: 127,00 zł
127,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
The Barn - Gwatemala Los Naranjales Washed Espresso 250g (outlet)

Producent: THE BARN

Data palenia: 09.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w berlińskiej palarni The Barn. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku pojawiają się nuty przypominające wanilię, czekoladę i czerwoną pomarańczę.Kraj pochodzenia kawy: GwatemalaRegion: HuehuetenangoMetoda obróbki: WashedOdmiana: Bourbon, CaturraProducent: Francisco MoralesPołożenie upraw: 1750 m n.p.m.
Najniższa cena: 62,00 zł
62,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Miga Coffee - kawa ziarnista Gwatemala San Marcos Manos Washed Espresso 250 g (outlet)

Producent: MIGA COFFEE

Data palenia: 14.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w polskiej palarni Miga Coffee. Kawa palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku pojawiają się hibiskus, pomarańcza i miód.Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: Tajumulco, San MarcosFarma: Manos CampesinasProducent: Manos CampesinasMetoda obróbki: WashedOdmiana: Catuai, Anacafe 14, Bourbon, TypicaPołożenie upraw: 1400 - 1700 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 86 / 100 punktówFARMAManos Campesinas została założona w 1997 roku i obecnie składa się z 15 stowarzyszonych spółdzielni, liczących łącznie 1 300 członków indywidualnych. 95% członków to rdzenni mieszkańcy: mówią własnymi językami Majów i mają swoje unikalne cechy kulturowe. Jako Roasters United w ciągu ostatnich kilku lat odwiedziliśmy przede wszystkim producentów z grup ACIPACU, Apecafel i ADEBIPROM oraz kupowaliśmy od nich kawę ekologiczną.PROJEKTCzłonkowie ADEBIPROM (Asociación De Desarrollo Bienestar y Pro - Mejoramiento) mieszkają u stóp najwyższej góry Ameryki Środkowej, Tajumulco, nieaktywnego wulkanu o wysokości 4 220 m. W 2016 roku założyli mniejszą grupę ADEBIPROM. W 2019 roku Roasters United dokonał pierwszego importu z Manos Campesinas.OPAKOWANIENasze opakowania nadają się do kompostowania i nie powodują żadnych negatywnych skutków dla samego procesu, powstałego kompostu i ogólnie dla środowiska. Opakowania 1kg wykonane są z mono materiału nadającego się do 100% recyklingu oraz są neutralne dla klimatu dzięki kompensacji CO2.
Najniższa cena: 56,00 zł
56,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Hard Beans - Zestaw kaw Espresso 4 x 125g (outlet)

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 02.01.2025

Zestaw czterech kaw ziarnistych jakości specialty (4 x 125g) z Brazylii, Peru, Wietnamu, Indonezji i Ugandy wypalonych przez polską palarnię Hard Beans. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.To doskonały sposób na spróbowanie różnych smaków oferowanych przez palarnię!  W zestawie:- Brazylia Campo Das Vertentes 125g- Peru Cajamarca SHB+ 125g- Toucan Blend- Toucan Blend 2.0
Najniższa cena: 123,25 zł
145,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Five Elephant - Etiopia Diima Benti Nenka Natural Filter 250g (outlet)

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 09.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty nektarynki, karmelu i hibiskusa.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: OromiaProducent: Benti Nenka Washing StationOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 2000 - 2300 m n.p.m.
Najniższa cena: 98,00 zł
98,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Casino Mocca - kawa ziarnista Burundi Nemba Washed Espresso 200 g (outlet)

Producent: CASINO MOCCA

Data palenia: 13.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Burundi, wypalona w węgierskiej palarni Casino Mocca. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć nuty pomelo, dzikiej róży i liczi.Kraj pochodzenia kawy: BurundiRegion: KayanzaMetoda obróbki: washedOdmiana: Red BourbonPołożenie upraw: 1500 - 1800 m n.p.m.
Najniższa cena: 52,00 zł
52,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
The Barn - Kolumbia Casa Negra Washed Espresso 250g (outlet)

Producent: THE BARN

Data palenia: 09.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w berlińskiej palarni The Barn. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku pojawiają się nuty przypominające mandarynkę i brązowy cukier.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: ArmeniaFarma: Casa NegraProducent: Jairo ArcilaMetoda obróbki: WashedOdmiana: Caturra & CastilloPołożenie upraw: 1350 - 1400 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 88 / 100 punktów
Najniższa cena: 69,00 zł
69,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Rocket Bean - MORNING GLORY Espresso 1kg (outlet)

Producent: ROCKET BEAN

Data palenia: 02.01.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Gwatemali i Etiopii, wypalona w łotewskiej palarni Rocket Bean. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się pod espresso - do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku pojawiają się nuty przypominające czekoladę, żurawinę, acerolę i marcepan.Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala, EtiopiaRegion: Huehuetenango, YirgacheffeMetoda obróbki: Washed, AnaerobicPołożenie upraw: 1500 - 2020 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 86 / 100 punktów
Najniższa cena: 248,00 zł
248,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Casino Mocca - kawa ziarnista Kostaryka Las Lomas Washed Espresso 200 g (outlet)

Producent: CASINO MOCCA

Data palenia: 09.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w węgierskiej palarni Casino Mocca. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć nuty agrestu, czerwonej porzeczki i słodu.Kraj pochodzenia kawy: KostarykaRegion: NaranjoMetoda obróbki: washedPołożenie upraw: 1300 - 1750 m n.p.m.
Najniższa cena: 52,00 zł
52,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Five Elephant - Salwador Finca Majahual Natural Espresso 250g (outlet)

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 09.01.2025

  Kawa ziarnista jakości speciality wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty melona miodowego, ananasa i skórki cytryny.Kraj pochodzenia: SalwadorRegion: Los Naranjos Valley, SonsonateFarma: Finca El MajahualProducent: Roberto H. Murray MezaOdmiana: Red BourbonMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1350 - 1700 m n.p.m.
Najniższa cena: 82,00 zł
82,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Audun Coffee - Kolumbia El Dragon Washed - Kawa Bezkofeinowa Espresso 1kg (outlet)

Producent: AUDUN

Data palenia: 08.01.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Kolumbii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso i kawiarek. W jej smaku można wyczuć nuty wiśni, czekolady i rumu.Kraj: KolumbiaRegion: NarinoFarma: El DragonOdmiana: Caturra, Castillo, Colombia, Pink BourbonProces: Washed
Najniższa cena: 246,00 zł
246,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Nomad Coffee - Salwador Las Brisas Honey Espresso 250g (outlet)

Producent: NOMAD COFFEE

Data palenia: 13.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona przez hiszpańską palarnię Nomad Coffee. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady mlecznej, orzechów włoskich i brązowego cukru.Kraj pochodzenia ziarna: SalwadorProducent: Carlos PolaFarma: Las BrisasMetoda obróbki: HoneyOdmiana: Mieszanka
Najniższa cena: 81,00 zł
81,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Casino Mocca - kawa ziarnista Rwanda Simbi Natural Espresso 200 g (outlet)

Producent: CASINO MOCCA

Data palenia: 09.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w węgierskiej palarni Casino Mocca. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć nuty malin, pomelo i dzikiej róży.Kraj pochodzenia kawy: RwandaRegion: HuyeMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Red BourbonPołożenie upraw: 1650 - 2250 m n.p.m.
Najniższa cena: 53,00 zł
53,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Casino Mocca - Gwatemala El Limon Natural Espresso 200g (outlet)

Producent: CASINO MOCCA

Data palenia: 09.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w węgierskiej palarni Casino Mocca.Palona wśrednim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć nuty nugatu, wiśni i śliwki.Kraj pochodzenia kawy: GwatemalaRegion: PalenciaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: PacamaraPołożenie upraw: 1350 - 1850 m n.p.m.
Najniższa cena: 53,00 zł
53,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
La Cabra - kawa ziarnista Salwador Finca Santa Rosa Washed Omniroast 250 g (outlet)

Producent: LA CABRA

Data palenia: 13.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w duńskiej palarni La Cabra. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. Kawa o nutach pomarańczy i mlecznej czekolady.Kraj pochodzenia kawy: SalwadorProducent: Raul RiveraMetoda obróbki: WashedOdmiana: PacamaraPołożenie upraw: 1550 m n.p.m.
Najniższa cena: 117,00 zł
117,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Gardelli Specialty Coffees - kawa ziarnista Panama La Esmeralda Leon 4 NB Omniroast 100 g (outlet)

Producent: GARDELLI SPECIALITY COFFEES

Data palenia: 15.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Panamy, wypalana przez Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy w 2017 roku. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i espresso. W smaku wyczuwalne są nuty jaśminu, śliwki, winogrona, kakao, herbaty różanej i żurawiny.Kraj: PanamaRegion: BoqueteMetoda obróbki: NaturalOdmiana: GeishaPołożenie upraw: 1683 m n.p.m.FARMAHacienda La Esmeralda jest miejscem ponownego odkrycia odmiany Geisha. W 2004 roku rodzina Petersonów zdecydowała się oddzielić partie w zależności od ich lokalizacji na farmie i trzymać je oddzielnie w trakcie przetwarzania. Dzięki temu Petersonowie byli w stanie wyizolować profil odmiany Geisha, z soczystą kwasowością i wielowarstwowym aromatem, które oferuje ta odmiana. Chociaż jest to dziś powszechną praktyką, ta decyzja o oddzieleniu partii była wówczas innowacyjna i eksperymentalna.Ze względu na wysokie ceny, jakie te kawy osiągają na aukcjach, Hacienda La Esmeralda może płacić swoim pracownikom trzy razy więcej niż standardowa płaca, zapewniając dobry standard życia.Dzieląc ostrożnie każdą partię podczas zbioru, docelowo wybiera się określone partie drzew, tworząc unikalne loty dla najbardziej wymagających pod względem jakości nabywców. Wiodące w branży praktyki zrównoważonego rozwoju środowiskowego na farmie La Esmeralda i wsparcie dla pracowników i ich rodzin sprawiły, że Rubens Gardelli z dumą współpracujez rodziną Petersonów od wielu lat.Cañas Verdes ma wyraźną trzy- / czteromiesięczną porę suchą, ale nawet wtedy powietrze jest chłodne. Połowa Cañas Verdes stanowi część oryginalnych posiadłości Petersonów zakupionych w 1967 roku, a ziemia była początkowo przeznaczona na pastwiska dla bydła mięsnego, a później dla bydła mlecznego. W tym odległym regionie od pewnego czasu uprawia się kawę kilku drobnych producentów. Po ponownym odkryciu Geishy, rodzina Petersonów zaczęła kupować mniejsze partie wokół oryginalnej farmy Cañas Verdes i rozszerzać produkcję. Od tego czasu wiele nagradzanych partii Esmeralda Geisha pochodzi ze zboczy Cañas Verdes.PROCES FERMENTACJIPartia Leon 4 NB została zebrana 1 lutego 2024 roku na farmie Cañas Verdes w Hacienda La Esmeralda. Po zbiorze wiśnie kawowe zostały przetransportowane do młyna Hacienda La Esmeralda w Palmirze, gdzie były powoli suszone przez 28 dni na podwyższonych łóżkach. Wiśnie kawowe są rozłożone cienkimi warstwami i regularnie obracane, aby zapewnić równomierne suszenie.Podczas procesu suszenia zachodzi naturalna fermentacja. Enzymy kawy ulegają fermentacji w obecności naturalnie występujących drożdży i bakterii, które rozkładają cukry w miąższu.
Najniższa cena: 396,00 zł
396,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Gardelli Speciality Coffees - kawa ziarnista Panama Finca Deborah Horizon Geisha Omniroast 100 g (outlet)

Producent: GARDELLI SPECIALITY COFFEES

Data palenia: 15.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Panamy, wypalana przez Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy w 2017 roku. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i espresso. W smaku wyczuwalne są nuty kwiatu pomarańczy, mandarynki, brzoskwini i truskawki.Kraj: PanamaRegion: VolcánProducent: Finca DeborahMetoda obróbki: NaturalOdmiana: GeishaPołożenie upraw: 1900 - 2000 m n.p.m.FARMAOd czasu założenia swojej pierwszej farmy, Finca Deborah, na początku XXI wieku, Jamison Savage stworzył model upraw biodynamicznych i stał się pionierem celowych, opartych na nauce alternatywnych metod przetwarzania. Znany w świecie kawy specialty ze swoich innowacyjnych metod, Jamison wykorzystuje zaawansowane techniki przetwarzania i przyjazne dla środowiska praktyki rolnicze, aby wydobyć najdelikatniejsze niuanse sensoryczne kawy. To poświęcenie przyniosło mu powszechne uznanie i szacunek wśród koneserów kawy.Misją Finca Deborah jest uprawa, przetwarzanie i dostarczanie wyłącznie najwyższej jakości kawy. Położona na wysokości ponad 1900 m n.p.m. głęboko w górach Volcán, Finca Deborah przez większość roku jest otoczona gęstymi chmurami. Tutaj, w dziewiczym środowisku naturalnym, gdzie występuje rzadka flora i fauna, kawa Geisha rozwija się wśród lasu deszczowego. Staranne ręczne zbieranie wyłącznie dojrzałych wiśni sprawia, że Geisha z Finca Deborah konsekwentnie znajduje się wśród najlepszych kaw na świecie.ODMIANAPanama Geisha, w tym odmiana Green Tip Geisha, to rzadka, złożona kawa, uwielbiana za swoje słodkie i kwiatowe nuty oraz cytrusowe akcenty. Od czasu swojego debiutanckiego zwycięstwa na aukcji Best of Panama w 2004 roku, ta odmiana urzekła miłośników kawy specialty na całym świecie swoją delikatnością, złożonością i klarownością smaków.Producenci tacy jak Jamison Savage wykorzystują zarówno tradycyjne metody, jak i innowacyjne procesy, takie jak naturalna fermentacja z inokulacją drożdży, aby wydobyć szeroką gamę profili smakowych kaw. Te techniki pozwalają na rozkwit wewnętrznych cech Panamy Geisha, wzmacniając różnorodność smaków przy jednoczesnym zachowaniu unikalnego terroir i cech odmianowych.OBRÓBKAZiarno przeszło proces hybrydowy, który rozpoczął się od starannego zbioru idealnie dojrzałych wiśni Panama Geisha, między 21-24 na mierniku Brixa. Te wiśnie zostały dokładnie posortowane dwa razy przed umieszczeniem ich w hermetycznie zamkniętych zbiornikach ze stali nierdzewnej, gdzie wprowadzono szczep do inokulacji drożdży.Wiśnie były zanurzone w kąpieli drożdżowej przez ponad 100 godzin, podczas których drożdże zużyły znaczną część miąższu owocu. Ten proces wytworzył wyraźne owocowe nuty i kwiatowe aromaty, które zostały wchłonięte przez ziarna kawy. W filiżance wyraża się to poprzez wzmocnione aromaty, podwyższoną kwasowość i pełniejsze body.Wiśnie były dokładnie monitorowane, a zarówno pH, jak i temperatura były rejestrowane. Zespół Finca Deborah przestrzegał ścisłych parametrów, aby zapewnić, że proces ten zachowa i podniesie starannie pielęgnowane cechy sensoryczne kawy, bez żadnych niepożądanych smaków.Po wspomnianym czasie w kąpieli drożdżowej wiśnie zostały usunięte i przeniesione na zacienione, trzypoziomowe afrykańskie podwyższone łóżka zaprojektowane przez samego Jamisona. Temperatura i wilgotność były regulowane w tych zacienionych suszarniach, gdzie parametry były dokładnie utrzymywane w ustalonych granicach. Wiśnie były stale obracane przez cały dzień, aby zapewnić równomierne suszenie i zapobiegać niepożądanej aktywności mikrobiologicznej.Wiśnie spędziły około 12 dni na łóżkach, osiągając docelowy poziom wilgotności około 11%. Aby chronić starannie pielęgnowaną jakość, zostały następnie zapakowane w worki Grain-pro i przechowywane w optymalnych warunkach chłodnych i stabilnych temperatur na etapie „reposo” - sezonowania, który ma kluczowe znaczenie w kompleksowym protokole kontroli jakości Jamisona.Podczas reposo zawartość wilgoci w kawie ustabilizowała się, umożliwiając jej absorpcję dodatkowego smaku z pergaminu. Po tym okresie kawa jest łuskana, dodatkowo sortowana według wielkości, gęstości i koloru, a następnie przygotowana do wysyłki.
Najniższa cena: 396,00 zł
396,00 zł

Zgarnij wiosennego e-booka i 20 zł rabatu!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w wiosennej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.