![](https://cdn-prod.coffeedesk.io/media/88/61/b1/1684499257/10.1210x350_kawy.png)
1
- 13 produktów z 13 dostępnych
Promocja
Kafar - Gwatemala Acatenango La Esmeralda Washed Espresso 1kg (outlet)
Producent: Kafar
Data palenia: 14.02.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć nuty kakao, chałwy i owoców leśnych. Pełne, gładkie, średnie body.
Kraj pochodzenia kawy: Gwatemala
Region: Acatenango
Odmiana: Bourbon, Typica
Farma: Kooperatywa
Metoda obróbki: Washed
Najniższa cena: 125,80 zł
Promocja
Trigger - Brazylia Fazenda Serra do Bone Natural Filter 250g (outlet)
Producent: Trigger
Data palenia: 20.03.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do kwiatów, wiśni i karmelu.
Kraj: Brazylia
Region: Minas Gerais
Farma: Fazenda Serra do Boné
Producent: Matheus Lopes Sanglard
Odmiana: Yellow Bourbon
Położenie upraw: 1250 m n.p.m.
Metoda obróbki: Pulped Natural
Ocena w cuppingu: 85 / 100 punktów
OPINIA ROASTERA
Nie samym Santosem, żyje Brazylia. Ten wspaniały kraj na pół kontynentu ma do zaoferowania mnóstwo dobrej kawy o złożonym profilu, tak jak ten owocowy, kwiatowy i soczysty microlot od Matheusa Lopesa Sanglarda. Ziarna z farmy Serra do Bone wielokrotnie brały udział w prestożowym konkursie dla producentów kawy - Cup of Excellent, raz zdobywając pierwsze miejsce i kilkukrotnie znajdoując się na podjum.
PRZEPIS
French press. Mielenie średnie, średnio grube. Woda - wrzątek, doza 6 g kawy na 100 g wody. Zalewamy, zostawiamy. Po 4-6 minutach mieszamy korzuszek. Po kolejnych 2 minutach zakładamy franchpressowi czapeczke i wciskamy tłok. Pijemy.
Promocja
Trigger - Etiopia Nansebo Natural Filter 250g (outlet)
Producent: Trigger
Data palenia: 20.03.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do borówki, cytrusów i karmelu.
Kraj: Etiopia
Region: Sidamo
Farma: Nansebo
Producent: Mandeyo General Trading
Odmiana: Heirloom
Położenie upraw: 2300 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Ocena w cuppingu: 85 / 100 punktów
PRZEPIS
French press. Mielenie średnie, średnio grube. Woda - wrzątek, doza 5 g kawy na 100 g wody. Zalewamy, zostawiamy. Po 4-6 minutach mieszamy korzuszek. Po kolejnych 2 minutach zakładamy franchpressowi czapeczke i wciskamy tłok. Pijemy.
Promocja
Trigger - Rwanda Gicumbi Natural Espresso 1kg (outlet)
Producent: Trigger
Data palenia: 22.02.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona przez Trigger. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki.
Kawa odmiany botanicznej Red Bourbon poddana została obróbce naturalnej - wisienki wysuszone zostały na tradycyjnych, afrykańskich łożach, dzięki czemu zyskała dużo słodyczy dojrzałych czerwonych owoców kojarzonej z dżemem oraz suszonymi owocami. Aromat transparentny i złożony - naprzemiennie nuty z grupy aromatów enzymatycznych - kwiatów oraz truskawek, jagód i rabarbaru. Kwasowość kawy jest orzeźwiająca, ale dobrze wsparta słodyczą. Kawa ma średnie, ale gładkie i otulające body. W smaku pojawiają się dodatkowo nuty czarnej herbaty. Kawa kończy się posmakiem, w którym dominują aromaty karmelu, mlecznej czekolady i cukru trzcinowego.
Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda
Region: Gicumbi
Obróbka: Natural
Odmiana: Red Bourbon
Stacja: Nova Coffee Des Mamas
Położenie upraw: 1450 - 1500 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 86,75 / 100 pkt
Stacja Nova Coffee znana wcześniej znana pod nazwą COOGIPROCA znajduje się w północnej Rwandzie, w dystrykcie Gicumbi. W uprawie kawy najwyższej jakości pomaga wulkaniczna, żyzna gleba, optymalna ilość opadów i temperatura. Des Mamas pochodzi z plantacji prowadzonej przez kobiety oraz jest skupiona na działaniach mających na celu edukację kobiet w Rwandzie.
Promocja
Caffenation - Mister LGB Anniversary Blend Espresso 250g (outlet)
Producent: Caffenation
Data palenia: 14.02.2024
Mieszanka kawy ziarnistej jakości specialty z Ugandy, Hondurasu i Kenii wypalona w belgijskiej palarni Caffenation z okazji 20-lecia jej działalności. Palona w średnim stopniu, idealna do wszystkich metod parzenia. Kawa o dobrze zbalansowanej słodyczy i kwasowości.
Blend składa się z kaw:
- Uganda Bulambuli (50%)
- Honduras Finca El Pinto (25%)
- Kenia Gatina AB (25%)
Najniższa cena: 51,00 zł
Promocja
Trigger - Gwatemala El Oregano Natural Filter 250g (outlet)
Producent: Trigger
Data palenia: 20.03.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do kwiatów, mango i winogrona.
Kraj: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Farma: Finca El Oregano
Producent: Diana i Hector Ovalle
Odmiana: Caturra
Położenie upraw: 1800 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów
OPINIA ROASTERA
Soczysta i super słodka! Jest tak dobra, że ciążko ją zepsuć. Ma złożony profil co przy różnych parametrach parzenia pozwala uzyskać zupełnie różne smaki i aromaty. Będziemy ją kupować co zbiory, co końća naszych dni.
PRZEPIS
French press. Mielenie średnie, średnio grube. Woda - wrzątek, doza 6 g kawy na 100 g wody. Zalewamy, zostawiamy. Po 4-6 minutach mieszamy korzuszek. Po kolejnych 2 minutach zakładamy franchpressowi czapeczke i wciskamy tłok. Pijemy.
Promocja
LaCava - San Lorenzo Espresso 550g (outlet)
Producent: LaCava
Data palenia: 08.03.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii oraz Peru, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, figi, czekolady oraz agrestu.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Guaxupe, Peru
Położenie upraw: 800 - 1350 m. n.p.m.
Odmiana: Mundo Novo, Catuai, Caturra
Obróbka: Natural, Washed
Promocja
LaCava - Peru Tunki Espresso 550g (outlet)
Producent: LaCava
Data palenia: 08.03.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty ciemnej czekolady, śliwek oraz orzechów.
Kraj pochodzenia ziarna: Peru
Region: Dolina Tambopata
Położenie upraw: 1300 - 1800 m n.p.m.
Varietal: Typica, Bourbon, Caturra
Obróbka: Washed
Promocja
Figa Coffee - Kokodżambo IV Blend Espresso 250g (outlet)
Producent: Figa Coffee
Data palenia: 05.03.2024
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Brazylii i Etiopii, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady i owoców. Kawa o średniej kwasowości.
Kraj pochodzenia kawy: Brazylia (65%) / Etiopia (35%)
Region: Mato Grosso / Yirgacheffe
Metoda obróbki: Natural / Washed
Punkty w cuppingu: 86.25 i 86 / 100 punktów
Promocja
LaCava - Brazylia Santa Rita Espresso 1kg (outlet)
Producent: LaCava
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty koniaku, suszonych owoców oraz nutelli.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Alta Mogiana, Jerquara
Metoda obróbki: Natural
Położenie upraw: 890 m n. p. m.
Odmiana: Mundo Novo, Red Catuai
Ocena w cuppingu: 82 / 100 punktów
Najniższa cena: 139,00 zł
Promocja
COFFEE PLANT - Cosy Espresso Blend 1kg (outlet)
Producent: COFFEE PLANT
Data palenia: 21.03.2024
Blend kaw ziarnistych jakości specialty wypalony w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Słodkie, korzenno-kakaowe nuty ziaren z Brazylii łączą się z soczyście owocową Etiopią. To połączenie idealnie ze sobą współgra, przywodząc na myśl minione słoneczne dni lata oraz wprowadzając nas w nową porę roku, pełną złotych kolorów i korzennych, rozgrzewających smaków.
Cosy Espresso jest intensywne, o średnim body i niskiej kwasowości. W smaku dominuje dżem z żółtych owoców, kakao i przyprawy. Idealnie komponuje się z mlekiem.
ZIARNO
Najbardziej popkulturowym napojem jesiennym jest bezapelacyjnie pumpkin spice latte. I właśnie do niego nawiązuje nasze październikowe espresso miesiąca. Coffee Plant daje Cosy Espresso, z piękną jesienną etykietą oraz otulającym profilem smakowym. Blend Etiopii Nensebo oraz Brazylii Vertentes, mix Etiopskich odmian oraz Yellow bourbon z Brazylii – obie kawy fermentowane metodą naturalną.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia / Brazylia
Odmiana: Heirloom / Yellow Bourbon
Obróbka: natural / pulped-natural
Położenie upraw: 1910 - 2000 / 1100 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 86 / 84 SCA
PRZEPIS
Espresso
18g - 6 klik Comandante
Uzysk 36 g - 28 sekund
Wyjątkowo kremowe espresso, bardziej w stronę włoskiego stylu, jednak z dużą słodyczą.
Pumpkin spice
18g - 6 klik Comandante
Uzysk 30g - 24 sekundy
- 10g syropu klonowego
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- przyprawy korzenne 0,6g
- 10g śmietanki kremówki / wegańskiej śmietanki
- 200g mleka
Wszystkie wyżej wymienione składniki (z wyjątkiem mleka) dobrze zmieszaj ze sobą, a po wymieszaniu podgrzej. Spień mleko, a następnie dodaj to przyprawowej mieszanki.
Bardzo Cosy, słodki napój – czyli dokładnie to, czego wszyscy potrzebujemy, zderzając się z jesienną aurą.
Promocja
Bracia Ziółkowscy - Kostaryka Palmichal Natural Espresso 250g (outlet)
Producent: Bracia Ziółkowscy
Data palenia: 19.03.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do marcepanu, suszonych owoców i pieczonego jabłka.
Kraj pochodzenia ziaren: Kostaryka
Region: Los Santos
Farma: Cerro Aserri
Producent: Paul Cascante Uren
Odmiana: Caturra, Catuai
Metoda obróbki: Natural
Położenie upraw: 1500 - 1600 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 88 / 100 pkt.
FARMA
Ziarno pochodzi z należącej do rodziny Ureña farmy Cerro Asseri leżącej w pobliżu miasta Palimichal w regionie Los Santos. Obecnie zarządza nią 32-letni Paul Cascante Ureña, który praktyczną wiedzę o uprawie kawy wzbogacił o studia agronomiczne. Obecnie wdraża na farmie liczne innowacje, na czele z uprawą nowych odmian. Obróbka owoców odbywała się w młynie Palmichal – zbudowanym w 2015 roku i korzystającym z najnowszych technologicznych rozwiązań.
W paczce znajdziecie ziarno w obróbce naturalnej. Na nasze oko jest to doskonały przykład przeprowadzenia tej konkretnej obróbki – ziarna są regularne, w jednolitym kolorze, z minimalną liczbą odchyleń od normy. To przekłada się na filiżankę – smak jest czysty, nie ma tu żadnego „brudku” właściwego niektórym naturalom. Kawa jest intensywna, wyrazista, ale nie wdzierają się w nią nuty fermentacyjne. To potwierdzenie doskonałej jakości obróbki w Palmichal.
OPINIA ROASTERA
Kiedy próbowaliśmy tę kawę w cuppingu, czuliśmy ekscytację, bo od razu czuło się, że będzie nieprzeciętna. Kiedy zaczęliśmy testować wypał pod espresso zrobiło się jeszcze lepiej. W suchym aromacie migdały, czekolada, marcepan. W filiżance nuty marcepanowe zyskują piękną otoczkę nugatowo-owocową. Różnie to było opisywane przez testerów – pieczony ananas, papaja, świeża szarlotka. Kwasowość wyraźna, ale nie przytłaczająca, wysoka słodycz. O kawach często się mówi, że zasmakują wszystkim – to oczywista nieprawda, bo nie ma uniwersalnego smaku. To też wyświechtany slogan. Niemniej jednak myślę, że w tym wypadku udało nam się trafić w espresso, które zadowoli zarówno miłośników żywych, wibrujących szotów, jak i zwolenników cappuccino zaparzonego w domowym automacie.
Chcielibyśmy także zwrócić Waszą uwagę na Paulę Gwarek z Bero, importera tej kawy. To we współpracy z nią wybraliśmy to ziarno, to ona wierzyła w nie od początku, a my jesteśmy pod nieustającym wrażeniem jej talentu i umiejętności.
PRZEPIS
Espresso: 17g kawy, 36g uzysku, 28-29 sekund.
Najniższa cena: 49,00 zł
Promocja
Bracia Ziółkowscy - Kostaryka Palmichal Natural Espresso 1kg (outlet)
Producent: Bracia Ziółkowscy
Data palenia: 18.03.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do marcepanu, suszonych owoców i pieczonego jabłka.
Kraj pochodzenia ziaren: Kostaryka
Region: Los Santos
Farma: Cerro Aserri
Producent: Paul Cascante Uren
Odmiana: Caturra, Catuai
Metoda obróbki: Natural
Położenie upraw: 1500 - 1600 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 88 / 100 pkt.
FARMA
Ziarno pochodzi z należącej do rodziny Ureña farmy Cerro Asseri leżącej w pobliżu miasta Palimichal w regionie Los Santos. Obecnie zarządza nią 32-letni Paul Cascante Ureña, który praktyczną wiedzę o uprawie kawy wzbogacił o studia agronomiczne. Obecnie wdraża na farmie liczne innowacje, na czele z uprawą nowych odmian. Obróbka owoców odbywała się w młynie Palmichal – zbudowanym w 2015 roku i korzystającym z najnowszych technologicznych rozwiązań.
W paczce znajdziecie ziarno w obróbce naturalnej. Na nasze oko jest to doskonały przykład przeprowadzenia tej konkretnej obróbki – ziarna są regularne, w jednolitym kolorze, z minimalną liczbą odchyleń od normy. To przekłada się na filiżankę – smak jest czysty, nie ma tu żadnego „brudku” właściwego niektórym naturalom. Kawa jest intensywna, wyrazista, ale nie wdzierają się w nią nuty fermentacyjne. To potwierdzenie doskonałej jakości obróbki w Palmichal.
OPINIA ROASTERA
Kiedy próbowaliśmy tę kawę w cuppingu, czuliśmy ekscytację, bo od razu czuło się, że będzie nieprzeciętna. Kiedy zaczęliśmy testować wypał pod espresso zrobiło się jeszcze lepiej. W suchym aromacie migdały, czekolada, marcepan. W filiżance nuty marcepanowe zyskują piękną otoczkę nugatowo-owocową. Różnie to było opisywane przez testerów – pieczony ananas, papaja, świeża szarlotka. Kwasowość wyraźna, ale nie przytłaczająca, wysoka słodycz. O kawach często się mówi, że zasmakują wszystkim – to oczywista nieprawda, bo nie ma uniwersalnego smaku. To też wyświechtany slogan. Niemniej jednak myślę, że w tym wypadku udało nam się trafić w espresso, które zadowoli zarówno miłośników żywych, wibrujących szotów, jak i zwolenników cappuccino zaparzonego w domowym automacie.
Chcielibyśmy także zwrócić Waszą uwagę na Paulę Gwarek z Bero, importera tej kawy. To we współpracy z nią wybraliśmy to ziarno, to ona wierzyła w nie od początku, a my jesteśmy pod nieustającym wrażeniem jej talentu i umiejętności.
PRZEPIS
Espresso: 17g kawy, 36g uzysku, 28-29 sekund.
Najniższa cena: 179,00 zł