Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot 365 dni na zwrot

Passalacqua kawa

Historia palarni Passalacqua sięga niespokojnych powojennych czasów, kiedy to w 1948 roku Samuele Passalacqua, aby utrzymać swoją rodzinę, musiał rozwinąć swój biznes pracując jako sprzedawca kawy i kakao. W tym czasie jego synowie Biagio, Yor Armando i Emilio nabyli pierwszy piec do wypalania kawy. Umożliwiał on wypalenie zaledwie 5 kilogramów kawy co dwadzieścia minut, ale rozpoczął proces, który trwa do dzisiaj. Mała rodzinna palarnia kawy, która wypalała kawę przybyłą z najdalszych zakątków świata, dziś jest dumną, dużą palarnią, która znakomicie łączy tradycję z innowacją.
Palarnia Passalacqua znajduje się w pobliżu Neapolu, zajmuje około 5 tysięcy metrów kwadratowych, produkuje do 3460 kg kawy na godzinę i ma za sobą ponad 70 lat doświadczenia w paleniu kawy. Passalaqua jest znana i obecna na całym świecie, mimo to pozostaje miejscem  o charakterze drobnego rzemiosła, firmą rodzinną, która z pokolenia na pokolenie przekazuje swoje mądrości i tradycje tworzenia prawdziwej, neapolitańskiej kawy.

Neapol jest w czołówce kawowych miast we Włoszech, to tam narodziła się tradycja picia kawy w barach i kawiarniach. Dla Neapolitańczyków kawa to nie tylko pobudzający napar, to element ich kultury i stylu bycia, to ich duma i radość. Poprzez zaproponowanie kawy wyrażają swoją sympatię, kawa łączy ludzi i łagodzi obyczaje. O tym jak ważna w ich kulturze lokalnej jest kawa świadczy między innymi zwyczaj zwany o’cuonzolo – rodzinie, która straciła bliskiego przynosi się cukier i kawę.

Kawa Passalacqua to starannie dobrane mieszanki Arabiki i Robusty z aż 14 krajów, z którymi współpracuje ta rodzinna firma. Passalacqua coffee to wyraziste, autorskie mieszkanki, które zdecydowanie pozostają wierne włoskiej tradycji picia kawy. Dzięki nim uzyskacie prawdziwe, aromatyczne, esencjonalne i bardzo charakterystyczne włoskie espresso, które tradycyjnie pija się bez cukru i dodatków. Ze względu na dodatek Robusty kawy od Passalacqua doskonale nadadzą się również jako baza pod kawy mleczne. Klasyczne włoskie cappuccino lub delikatniejsze latte na bazie espresso z tej kawy będą przywodzić na myśl urocze neapolitańskie uliczki i przeniosą Was w smakową podróż na południe Włoch.

Kawa z ekspresu ciśnieniowego to element kultury Włochów, ale nie należy również zapominać o kawiarce. To proste urządzenie znajduje się w każdym włoskim domu. Passalacqua będzie równie smaczna jeśli zaparzycie ją w kawiarce i rozpoczniecie dzień od neapolitańskiej, klasycznej czarnej kawy, która doda wam energii na cały dzień.

Ze względu na swoją uniwersalność, doskonałą jakość i znakomite efekty smakowe w połączeniu z mlekiem, kawa Passalecqua doskonale nadaje się jeśli szukacie kawy do kawiarni, restauracji lub hotelu. To klasyczna kawa, która zasmakuje wszystkim, którzy cenią sobie w kawie intensywność, czekoladowo-orzechowe nuty i niską kwasowość.

Zgarnij letniego e-booka i 20 zł rabatu!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w letniej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.