Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Kawa ziarnista

Czy jest coś lepszego niż pyszna, aromatyczna kawa o poranku? Jeśli chcesz zadbać o jakość pitej przez Ciebie kawy jednym z najważniejszych elementów jest jej świeżość. Kawa niezwykle szybko traci swój aromat i smak – w kilkadziesiąt minut po zmieleniu. Jeśli chcesz zadbać o jakość pitej przez Ciebie kawy jednym z najważniejszych elementów jest jej świeżość. W ziarnach zamykają się smaki i aromaty, które wydobywamy podczas parzenia. Dlatego dobrym wyborem jest kawa w ziarnach. Dobierz do swoich potrzeb podstawowy młynek i ciesz się najlepszą kawą!


Najlepsza kawa ziarnista — jaką wybrać?

Kawa specialty charakteryzuje się najwyższą jakością na każdym etapie produkcji — od sadzonki, aż po filiżankę. W Coffeedesk znajdziecie najlepsze kawy ziarniste z segmentu specialty, które pochodzą z najróżniejszych miejsc na świecie i smakują naprawdę wyjątkowo. Kiedy przestawiamy się z kawy z marketów na te z nieco wyższej półki, nieco przytłaczająca może być ich różnorodność. Jednak nie trudno się w nich odnaleźć. Przede wszystkim zastanów się jaka kawa smakuje Ci najbardziej, jaką metodą ją parzysz i ile jej pijesz, to dobry punkt wyjścia. Zazwyczaj wybieramy inne rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu ciśnieniowego, a inne do metod przelewowych.

Ziarna kawy powinny być świeżo wypalone. Ziarnista kawa smakuje najlepiej do pół roku po wypale. Wówczas możemy rozkoszować się wszystkimi smakami i aromatami zawartymi w tym wyjątkowych naparze. Warto pamiętać o tym, że kawa w ziarnach ma maksymalną datę przydatności do 2 lat od wypału, dlatego nie warto robić wielkich zapasów, a raczej wyposażać się na miesiąc i próbować różnych kaw, aby znaleźć swoje ulubione regiony i sposoby obróbki.

Przeznaczenie kawy w ziarnach — różne metody = różne wypały 


W zależności od tego jak parzymy napar, stopień wypalenia i przygotowania różni się. Dla osiągnięcia najlepszych efektów kawa w ziarenkach powinna być dobrana odpowiednio do metody jaką ją zaparzymy. Kawy ziarniste z segmentu specialty generalnie wypalone są jaśniej niż te z marketów, które często ciemnym wypałem maskują niedoskonałości ziarna. Kawy specialty są wypalane w stopniu jasnym i średnim, co pozwala na zachowanie naturalnych smaków i aromatów, które znajdą się w ziarenku.

Jaka kawa do dripa / metod alternatywnych?


Ziarno do metod przelewowych powinno być wypalone jasno lub średnio. Kawa dłużej ma styczność z wodą – co za tym idzie, wydobywa się z niej więcej kofeiny oraz aromatów. Kawa przelewowa z ziarna ciemno palonego mogłaby poskutkować gorzkim i nieprzyjemnym naparem. Kawa ziarnista do ekspresu przelewowego w zależności od regionu, może dawać w filiżance efekt smakowitych owoców lub klasycznych orzechów i czekolady.

Dla osoby przyzwyczajonej do ciemno palonych kaw pierwsze spotkanie z kawą alternatywną może być nieco szokujące. Najlepsza kawa ziarnista — nie kwaśna, nie kontrowersyjna, taka która nie odstraszy nowicjuszy o tradycyjnych kubkach smakowych — to kawa z Ameryki Południowej, najlepiej wypalona w średnim stopniu. Dobra kawa ziarnista z Brazylii jest najbezpieczniejszym wyborem, jeśli chcemy wprowadzić kogoś powoli i bez turbulencji w świat kawy wysokiej jakości. Oczywiście bardziej wprawieni i odważni kawosze będą chcieli sięgnąć po nieco bardziej egzotyczne kawy. Dla takich żądnych sensorycznych przygód mamy szeroki wybór kawy z Afryki i Azji. Afrykańskie kawy mają wyjątkowy profil smakowy, a każdy z regionów ma coś innego do zaoferowania. Azjatyckie kawy z kolei prężnie rozwijają segment kawy specialty oferując coraz ciekawsze mieszanki, które zachwycają nutami korzennych przypraw.

Ziarnista kawa jaką wybrać po espresso?


Najlepsza kawa ziarnista na świecie to taka, dla której chce nam się wstać rano z łóżka. Jedni kochają kawy alternatywne, inni pozostają wierni klasycznym kawom z ekspresu. Niezależnie od tego czy macie ekspres automatyczny czy kolbowy, podstawą dobrego espresso jest ziarno świetnej jakości. Idealne kawy ziarniste do ekspresu i kawiarki to te palone średnio i ciemno. Wprawdzie kawa ziarnista do espresso parzy się krócej, ale przez drobniejsze zmielenie jest bardzo esencjonalna i wyrazista. Zbyt jasno wypalone ziarno mogłoby wydobyć z kawy nieprzyjemną kwasowość i niepożądaną cierpkość, a nawet lekko słony smak. Na idealne espresso składa się wiele czynników — skład wody, ciśnienie, stopień zmielenia kawy i doza. Wiele zależy od tego jaką kawę wybierzecie. Podobnie jak w przypadku kawy alternatywnej, najlepsza kawa ziarnista nie kwaśna, będzie pochodziła z Ameryki Południowej. Warto pamiętać też o tym, że kawa do ekspresu ziarnista powinna być świeżo wypalona, najlepiej jest również mielić kawę bezpośrednio przed przygotowaniem. Zazwyczaj kiedy pijemy kawę z ekspresu zużywamy jej więcej, więc kiedy znajdziemy już kawę, która najbardziej przypadła nam do gustu, naszym wyborem może zostać kawa ziarnista 1kg opakowanie.

Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu — jaki region wybrać?


Jeśli lubisz klasyczne smaki, nie przepadasz za owocowością w kawie – wybieraj kawy z Ameryki Południowej. Charakteryzują się one mniejszą kwasowością, dużo w nich stonowanych nut przypominających kakao, orzechy, czekoladę i przyprawy. Jeśli wolisz owocowe i kwiatowe nuty – poszukaj w tych z Afryki. Afrykańskie kawy ziarniste oddają złożony charakter tego kontynentu — słodycz, owocowa kwasowość, czasami winną cierpkość — jednym słowem, prawdziwa uczta.

Rodzaje kaw ziarnistych — Arabica i Robusta


Istnieją dwa gatunki kawy — Arabica i Robusta. Ta pierwsza jest zdecydowanie bardziej popularna, ale jest trudniejsza w uprawie, wyrasta bowiem w wysokich górach, gdzie nie dosięgają jej choroby przenoszone przez pasożyty. Kawa ziarnista 100% Arabika w rankingach znajduje najwyższe miejsca — odwdzięcza się za trudy w hodowli wyjątkowo złożonym profilem smakowym. W ziarenku arabiki znajdziemy tysiące naturalnie występujących smaków — owocowych, kwiatowych, orzechowych, czekoladowych, a całe koło sensoryczne kawy można mnożyć w nieskończoność.

Robusta cieszy się mniejszą popularnością, zwłaszcza w świecie kawy specialty. Nie jest tak wymagająca jak Arabika, jest bardziej odporna na choroby i pasożyty, co czyni ją tańszą w uprawie. Jednak jest nieporównywalnie uboższa w smaki i aromaty, ma dość wytrawny profil smakowy. Jej atutem jest fakt, że zawiera więcej kofeiny niż Arabika i doskonale łączy się z mlekiem. Warto jednak zauważyć, że fakt ocieplenia klimatu zagraża uprawom Robusty w o wiele mniejszym stopniu niż uprawom Arabiki. Dlatego być może w perspektywie kolejnych lat będziemy mieli do czynienia z bardziej uważnymi plantacjami Robusty Specialty? Eksperymentalny projekt Robusty specialty polskiej palarni Heresy, pokazał że Robusta może nam mieć do zaoferowania więcej niż moglibyśmy przypuszczać. Warto mieć otwarty umysł i nie zamykać się na nowe perspektywy, choćby nie wiem jak heretyckie by były!

Kawa ziarnista Arabica/Robusta – mieszanki obu tych odmian sprawdzają się bardzo dobrze w espresso i kawiarkach. Kawa robusta ziarnista ma wytrawny smak i aromat, a także zawiera więcej kofeiny niż Arabika, dlatego sprawdzi się szczególnie dla tych osób, które kochają klasyczne, mocne espresso.

Kawa ziarnista do ekspresu powinna być dobrana także pod kątem tego jak będziemy ją pili. Jeśli lubimy kawę z mlekiem, warto jest wypróbować mieszanki Arabiki i Robusty, które doskonale odnajdują się w mlecznych kawach. Jeśli lubimy espresso, warto spróbować kaw jednorodnych, pochodzących z jednego regionu, które pozwolą nam dogłębnie poznać jego smak i charakterystykę. Być może takie doświadczenia poszerzą nasze sensoryczne horyzonty. Warto próbować różnych kaw, aby przekonać się jak ciekawe i różnorodne mogą być te niepozorne ziarna, które dostarczają nam kofeiny.

Jak duże opakowanie kawy ziarnistej kupić?


Im krótsza data wypalenia kawy – tym lepiej. Świeża kawa ma nam do zaoferowania o wiele więcej walorów smakowych niż kawa, która przez rok wietrzała w szafce. Dlatego lepiej jest kupić mniejsze opakowanie na miesiąc niż robić zapas na pół roku. To pozwoli również na spróbowanie różnych typów kaw w poszukiwaniu tej najlepszej i ulubionej!

Przykładowo – na zrobienie dripa lub kawy z kawiarki potrzeba około 15/20 gramów kawy, pijąc dwie takie kawy dziennie na miesiąc wystarczy nam opakowanie kawy ziarnistej 1kg. Promocja w postaci darmowej dostawy na kawy z wybranej palarni (w każdym miesiącu innej) dodatkowo zachęca do poszukiwania nowych, wyjątkowych ziaren.

Kawa ziarnista ranking Coffeedesk


Wszystkie kawy dostępne w naszej ofercie są godne polecenia, ale przygotowaliśmy dla Was ranking kaw ziarnistych, które wyjątkowo przypadły do gustu nam i naszym klientom.

Kawa ziarnista do ekspresu - ranking kaw do metod ciśnieniowych


Hayb Black Espresso Blend to bardzo klasyczna kawa do ekspresu i kawiarki, która zasmakuje wszystkim, zarówno bardziej doświadczonym kawoszom jak i nowicjuszom w świecie specialty. 

Audun Coffee Cuba Espresso Blend to kawa z Ameryki Południowej, która doskonale połączy się z mlekiem, ale będzie też bardzo dobrym espresso z czekoladowo-orzechowymi nutami. To jedna z najlepszych kaw ziarnistych o nie kwaśnym smaku. 

Arcaffee Kuz to bezkofeinowa kawa od ponad stuletniej włoskiej palarni. Jej profil smakowy hołduje najlepszym włoskim tradycjom jednocześnie idąc z dachem czasu. Średni wypał pozwala na wydobycie z kawy jej najlepszych smaków, a brak kofeiny pozwala cieszyć się tą kawą o każdej porze dnia i nocy.

Najlepsza kawa ziarnista — ranking kaw pod metody alternatywne


Jeśli szukacie najlepszej kawy ziarnistej to koniecznie zajrzyjcie do zakładki Royal Beans gdzie znajdziecie wybór kawy, która nawet w segmencie specialty wyróżnia się wyjątkową jakością. Wiadomo, że takiej kawy nie pija się na co dzień, dlatego przygotowaliśmy dla Was także propozycje kawy przelewowej, która świetnie dopasuje się do każdego śniadania.

Hard Beans Brazylia Samambaia Yellow Bourbon Filter to propozycja dość klasycznej kawy pod przelew od polskiej palarni Hard Beans. Brazylia charakteryzuje się delikatnym, mało kontrowersyjnym i niekwasowym smakiem. To świetna kawa na start z kawą specialty.

HAYB Się Przelewa Tropik Filter — linia Się Przelewa od HAYB to propozycje dobrych codziennych przelewów, które będą smakowy zawsze tak samo świetnie. Blend Tropik to radosna kompozycja, która w filiżance wybucha różnymi wątkami — znajdziecie tam dużo owoców i kwiatów, które przeniosą was prosto do lasu deszczowego.

Heresy Elixir Unstable Filter Blend — nieprzewidywalna, z każdym wypałem nieco inna, taka jest właśnie kawa od Heresy. W tej mieszance jedno jest pewne — najwyższa jakość i świetny smak, niezależnie od tego jakie ziarenka się tam pojawią.

W poszukiwaniu najlepszej kawy ziarnistej ranking jest rzeczą przydatną, jednak gorąco zachęcamy do tworzenia własnych zestawień. Dla osób żądnych przygód przygotowaliśmy Kawę Miesiąca czyli wybrane przez nas, warte uwagi kawy pod przelew i espresso. To dobra okazja, by spróbować nowych smaków kaw ziarnistych w promocji.

Odbierz 20 zł na pierwsze zakupy*

Zapisz się do newslettera, a otrzymasz kod rabatowy na swoje pierwsze kawowe zakupy w Coffeedesk. Nie przegap też wszystkich naszych nowości i najaktualniejszych artykułów na blogu!

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Rabat przy zakupach za minimum 199 zł, zniżka jest jednorazowa.