-
-
- 3fe (10)
- 1883 Maison Routin (17)
- Able Brewing (8)
- Acaia (24)
- AeroPress (36)
- Alpro (9)
- Althaus (36)
- Ander
- AOOMI (97)
- April (15)
- Arcaffe (19)
- Asobu (60)
- Audun Coffee (19)
- Bagdrip (11)
- Baratza (43)
- Barista & Co (10)
- Barista Space (104)
- Bergstrands Kafferosteri (8)
- Bialetti (248)
- Bialetti Dolce&Gabbana
- Bonanza Coffee (8)
- Bracia Ziółkowscy (21)
- Brewista (13)
- Brita (3)
- Brown House & Tea (60)
- Bunn (36)
- Buntea (1)
- BWT (25)
- By.herbs (10)
- Caffenation (14)
- Casino Mocca (10)
- Ceado (4)
- Ceramics 36 (32)
- Cerapotta (2)
- Chemex (29)
- Clever (24)
- Clipper (15)
- Coffeelab (42)
- COFFEE PLANT (61)
- Comandante (86)
- Contigo (28)
- Corsini (5)
- DAK Coffee Roasters (10)
- Dear Tea Society (10)
- Diemme Caffe (15)
- Dig (8)
- Dobra Palarnia Kawy (7)
- Doubleshot (14)
- Dr. Coffee (18)
- Drink Me Chai (6)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (10)
- Dworzysk (23)
- Edesia
- Espresso Gear (24)
- Etno Cafe (22)
- Eureka (110)
- Father's Coffee (10)
- Fellow (198)
- Fentimans (18)
- Ferucci (6)
- Figa Coffee (23)
- Five Elephant (8)
- FLAMQA (1)
- Gaggia (17)
- Gardelli Specialty Coffees (12)
- GAT (1)
- GBG (2)
- Giovannacci Caffe (17)
- Glowbeans (4)
- Good Coffee (11)
- Good Spirits Co. (2)
- Graef (30)
- Hard Beans (49)
- HAYB (101)
- Heresy (20)
- Hi! Coffeedesk (25)
- HKliving (48)
- illy (17)
- IMS (25)
- Instytut Kawy (22)
- ISH Spirits (5)
- Izzo (7)
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (17)
- Jura (59)
- Kafar (22)
- Kalve (9)
- Kavoholik (10)
- KawePale (11)
- KeepCup (212)
- Kimbo (23)
- KINTO (97)
- Knock (1)
- Kofi Brand (4)
- Kruve (42)
- Kusmi Tea
- KYOTO (20)
- La Cabra (4)
- LaCava (71)
- La Marzocco (30)
- Lavazza (34)
- Lazy Legs (8)
- Leaf Liturgy (6)
- Lelit (52)
- Le Piantagioni del Caffe (27)
- Long Man Tea (61)
- Loveramics (369)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (18)
- Lykke (27)
- Mahlkonig (28)
- MAMAM (7)
- Matcha Bros (6)
- Melitta (102)
- Miga Coffee (11)
- MiiR (111)
- Minor Figures (2)
- Moccamaster (79)
- Monbana (36)
- Moomin
- Morning (3)
- Motta (115)
- Mount Caramel (47)
- Mount Everest Tea (31)
- Moya
- Natumi (15)
- New York (9)
- Nivona (15)
- Nomad Coffee (11)
- Oatly (19)
- On Lemon (12)
- Onyx Coffee Lab (9)
- ORIGAMI (97)
- Or Tea? (2)
- Outin (9)
- Paper & Tea (86)
- Paso Paso
- Passalacqua (13)
- Pellini (15)
- PIXEL (13)
- Pizca del Mundo (1)
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (39)
- Puqpress (21)
- Rancilio (4)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (54)
- Rocket Bean (13)
- Sencotel (2)
- Shroom (2)
- SIMPLo (8)
- Sloane (6)
- Smeg (8)
- Solberg & Hansen (45)
- Spojka (12)
- Sproud (4)
- Story Coffee Roasters (38)
- Subminimal (9)
- Teabag (3)
- teapigs (86)
- Teasome (29)
- The Barn (14)
- The Coffee Collective
- The Rinser (7)
- Timemore (59)
- Tim Wendelboe (7)
- Toddy (22)
- Trigger (18)
- Urnex (29)
- Varia (4)
- Vialli Design (4)
- Vintage Teas (64)
- VST inc. (10)
- WildPower (18)
- Wilfa (20)
- Willie's Cacao (44)
- YOCO (14)
- YOGI TEA (29)
-
-
Odkryj
-
Metoda parzenia
-
Rodzaj
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Nuty smakowe
-
-
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marki
-
- Zestawy
- Promocje
Filtrowanie i sortowanie
–
1
- 34 produktów z 51 dostępnych
Coffee Plant Flow Juicy Fruit FIL 800g, kawa ziarnista
Producent: COFFEE PLANT
Data palenia: 04.11.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii i Tanzanii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, cytrusów, jaśminu, moreli i śliwki.Kraj pochodzenia ziarna: Tanzania, KeniaMetoda obróbki: Washed Odmiana: MixSMAKSoczystość kawy to parametr, którego oczekuje się po kawach owocowych. Juicy Fruit wspaniale podkreśla tę cechę, jak i bogactwo aromatów. W smaku dominuje miód. Jego lepkość i gęstość dobrze odczuwa się w każdym łyku przelewu. Owoce to głównie cytrusy, choć poczuć można też morelę i kwiat jaśminu. Aromaty przeplatają się z dobrym smakiem. Tanzania w swoim orzeźwiającym profilu i słodycz Kenii pięknie współgrają w afrykańskim, słonecznym smaku. Blend jest złożony z ziaren bardzo soczystych w posmaku i takie też wrażenie ma się po wypicu tego kwiatowo-cytrynowo-miodowego przelewu.OBRÓBKATanzania Kusini, wyprodukowana przez grupę zrzeszającą małych producentów AMCOS, to część blendu Juicy Fruit. Farmerzy zazwyczaj uprawiają około 2 hektarów kawy, ale hodują także kukurydzę i soję na własne potrzeby. Produkcja kawy wciąż opiera się na pracy ręcznej, co zapewnia zbieranie tylko dojrzałych owoców. Następnie farmerzy dostarczają zebrane owoce do tzw. ""Centralnych Jednostek Pulpacyjnych"" (CPU), małych stacji myjących, zarządzanych przez 10-80 farmerów AMCOS. Spółdzielnie regularnie uczestniczą w szkoleniach z zakresu agronomii, koncentrując się na poprawie jakości kawy i obróbki.PARZENIESłodycz Juicy Fruit zasługuje na uwagę, dlatego warto ją podkreślić większą ilością ziarna. Owocowość istotnie wpływa na smak, więc nieco grubsze mielenie idealnie to zbalansuje. Użyj 19 g kawy, zmielonej na 21 klikach młynka Comandante. Zalej ją wodą o temperaturze 98°C, stosując następujące czasy parzenia: 0:00 - 55 ml; 0:30 - 120 ml; 1:00 - 180 ml; 1:30 - 250 ml; 2:00 - 315 ml. Delikatnie zamieszaj.PLANTACJATanzania z blendu Juicy Fruit pochodzi z regionu Mbeya, który znajduje się w południowo-zachodniej Tanzanii. Jest on znany z żyznych gleb, co skutkuje wysoką jakością kawy, kakao, herbaty i przypraw. Będąc dość odległym i niezbyt rozwiniętym obszarem, Mbeya ma swoje unikalne cechy. Tutaj kawa jest uprawiana na wysokich płaskowyżach, a nie na stromych zboczach. Rolnicy w tym regionie doświadczają intensywnego nasłonecznienia latem, ale także silnych opadów deszczu zimą.
HAYB Się Przelewa Klasyk Filter Blend 250g, kawa ziarnista
Producent: HAYB
Data palenia: 16.12.2024
Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz minimum 85% ziaren z Brazylii i około 15% arabiki różnego pochodzenia.Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia.Mieszanka składa się z kaw:- 85% Brazylia- 15% ArabicaOpinia roastera:NA POCZĄTKU BYŁ KLASYK!To nie przelewki – Się Przelewa Klasyk to nasz pierwszy taki przelewik, blend, który sprawił, że zaczęło Się Przelewać. I przelewa do dziś. Tak zdaniem wielu smakuje wzorcowy przelew – niezobowiązująca kawa, oparta o Brazylię z niewielkimi domieszkami bardziej owocowej Afryki. To propozycja, która wręcz mówi „zapraszam do świata speciality” – i tak sobie grzecznie za nią wchodzisz, a potem zostajesz na dłużej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Trigger Winey Batch FIL 250g, kawa ziarnista
Producent: TRIGGER
Data palenia: 17.12.2024
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii i Salwadoru, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do suszonych owoców, czekolady i dojrzałych owoców.Kraj: Salwador / BrazyliaRegion: Apaneca-Ilamatepec/ Rio PardoFarma: San Francisco / Fazenda PinheiroProducent: Andrés Salaverría Metoda obróbki: Anaerobic / NaturalOdmiana: Bourbon / MixPołożenie upraw: 1500 / 900 - 1000 m n.p.m.Ocena w cuppingu:88 i 82 / 100 punktówOPINIA ROASTERAChcemy, żeby nasze kawy, były dostępne, mimo rosnących cen. Nie chcemy robić tego kosztem jakości ziaren, ale wykorzystując naszą wiedzę i umiejętności łączenia smaków! Blend Winey łączy smak dojrzałych owoców i wina pochodzących z Salvadoru anaerobic oraz słodycz czekolady z Brazylii naturaPRZEPISFrench press. Mielenie średnie, średnio grube. Woda - wrzątek, doza 6 g kawy na 100 g wody. Zalewamy, zostawiamy. Po 4-6 minutach mieszamy korzuszek. Po kolejnych 2 minutach zakładamy franchpressowi czapeczke i wciskamy tłok. Pijemy.
COFFEE PLANT - FLOW Juicy Fruit Filter 100g
Producent: COFFEE PLANT
Data palenia: 21.01.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii i Tanzanii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, cytrusów, jaśminu, moreli i śliwki.Kraj pochodzenia ziarna: Tanzania, KeniaMetoda obróbki: Washed Odmiana: MixSMAKSoczystość kawy to parametr, którego oczekuje się po kawach owocowych. Juicy Fruit wspaniale podkreśla tę cechę, jak i bogactwo aromatów. W smaku dominuje miód. Jego lepkość i gęstość dobrze odczuwa się w każdym łyku przelewu. Owoce to głównie cytrusy, choć poczuć można też morelę i kwiat jaśminu. Aromaty przeplatają się z dobrym smakiem. Tanzania w swoim orzeźwiającym profilu i słodycz Kenii pięknie współgrają w afrykańskim, słonecznym smaku. Blend jest złożony z ziaren bardzo soczystych w posmaku i takie też wrażenie ma się po wypicu tego kwiatowo-cytrynowo-miodowego przelewu.OBRÓBKATanzania Kusini, wyprodukowana przez grupę zrzeszającą małych producentów AMCOS, to część blendu Juicy Fruit. Farmerzy zazwyczaj uprawiają około 2 hektarów kawy, ale hodują także kukurydzę i soję na własne potrzeby. Produkcja kawy wciąż opiera się na pracy ręcznej, co zapewnia zbieranie tylko dojrzałych owoców. Następnie farmerzy dostarczają zebrane owoce do tzw. ""Centralnych Jednostek Pulpacyjnych"" (CPU), małych stacji myjących, zarządzanych przez 10-80 farmerów AMCOS. Spółdzielnie regularnie uczestniczą w szkoleniach z zakresu agronomii, koncentrując się na poprawie jakości kawy i obróbki.PARZENIESłodycz Juicy Fruit zasługuje na uwagę, dlatego warto ją podkreślić większą ilością ziarna. Owocowość istotnie wpływa na smak, więc nieco grubsze mielenie idealnie to zbalansuje. Użyj 19 g kawy, zmielonej na 21 klikach młynka Comandante. Zalej ją wodą o temperaturze 98°C, stosując następujące czasy parzenia: 0:00 - 55 ml; 0:30 - 120 ml; 1:00 - 180 ml; 1:30 - 250 ml; 2:00 - 315 ml. Delikatnie zamieszaj.PLANTACJATanzania z blendu Juicy Fruit pochodzi z regionu Mbeya, który znajduje się w południowo-zachodniej Tanzanii. Jest on znany z żyznych gleb, co skutkuje wysoką jakością kawy, kakao, herbaty i przypraw. Będąc dość odległym i niezbyt rozwiniętym obszarem, Mbeya ma swoje unikalne cechy. Tutaj kawa jest uprawiana na wysokich płaskowyżach, a nie na stromych zboczach. Rolnicy w tym regionie doświadczają intensywnego nasłonecznienia latem, ale także silnych opadów deszczu zimą.