Figa: kawa z palarni

Figa Coffee to wrocławska palarnia kawy, która została założona w 2017 roku. To kontynuacja rozwoju tego, co zaczęło się w kultowym dziś miejscu przy Odrze, czyli w Cafe Targowa. Pomysłodawcą, założycielem i head roasterem w Fidze jest Filip Kucharczyk, Mistrz Świata Aeropress 2016.

Kawy od Figa Coffee to ziarna specialty przeznaczone do różnych metod parzenia: alternatywnych i pod espresso. Różne stopnie palenia i kraje pochodzenia, najciekawsze smaki i aromaty od ananasów, brzoskwini i cytrusów po białą czekoladę, karmel i lawendę. W Figa Coffee liczą się zabawa, pasja i chęć odkrywania, do czego i my was zachęcamy. Przez cały czerwiec wszystkie paczki od tej wrocławskiej palarni wysyłamy za darmo. Zamawiaj, przelewaj i odkrywaj smaki z całego świata. 

Espresso

Przelew

Filtry
1 - 16 produktów z 16 dostępnych
Sortuj według:
Nowość
Figa - Rwanda Gishyta 108 Washed Filter 250g

Data palenia: 10.04.2023

Producent: Figa Coffee

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni Figa Coffee. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są owocowe nuty jabłka, słodycz karmelu i przyjemna kwasowość czarnej porzeczki. ZIARNO We Wrocławiu już kilka dobrych lat działa Figa, za sterami której stoi król aeropressu – Filip Kucharczyk. Wszystkich turystów, poszukujących jednej z najsmaczniejszych kaw, zapraszam do wrocławskiej Hali Targowej, gdzie Figa sobie śmiga w swoim punkcie kawiarnianym. Rwanda Gishyta to projekt bardzo świeży, bo działający od 2010 roku jako stacja obróbki w regionie Kigarama. Następnie w 2018 roku rozwinął się na tyle, że zaczął obrabiać kawy pochodzące od 995 rolników (głównie bourbony). Kawa rośnie na wysokości 1640m i obrabiana jest metodą mytą.   Kraj pochodzenia: Rwanda Region: Kigarama, dystrykt Karongi Stacja obróbki: Gishyta Odmiana: Red Bourbon Położenie upraw: 1640 m n.p.m. Metoda obróbki: washed PARZENIE - V60: 19g (24 klik) 300ml wody / temp. 96 stopni Klasyczna metoda na 5 zalań: po 60 g z dolewaniem co 25-30 sekund z tym, że dorzucamy gram więcej dla zwiększenia minimalnie tdsu naparu. Efekt: bardzo gęsty, soczysty napój, pełen czarnej porzeczki, fig oraz jabłka, które nadaje całości dość wysoką i przyjazną kwasowość. Kawa jest rześka, tekstura bardzo jedwabna, a finisz krótki. - Aeropress: 19g (27 klik) 250g wody / temp. 97 stopni Na 60g wody wsypujemy kawę i mieszamy przez około 10 sekund. Następnie czekamy 40 sekund, po czym dolewamy do 250 i czekamy do 2 minut. Ich upływie zakręcamy i obracamy aeropress, przeciskamy około 20 sekund i dolewamy osobno 8g bypassu. W rezultacie otrzymamy bardzo tęgi napar, mocno porzeczkowy (przede wszystkim dżemowo-porzeczkowy) z fajnym, świeżym jabłkiem i pomarańczą w tle.
Figa - Meksyk Altamirano Washed Filter 250g

Data palenia: 15.03.2023

Producent: Figa Coffee

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Meksyku, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty cytrusów, malin i herbaty Earl Grey. Kraj pochodzenia kawy: Meksyk Region: Nepopoalco, Veracruz Farma: El Estribo Producent: Rodzina Altamirano Metoda obróbki: Washed Odmiana: Typica, Bourbon, Costa Rica 95 Położenie upraw: 1300 - 1500 m n.p.m.
Nowość
Figa Coffee - Peru Luz Marina Washed Filter 250g

Data palenia: 17.04.2023

Producent: Figa Coffee

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty herbaty, jabłka, żółtych owoców i ciemnej czekolady. Kraj pochodzenia ziarna: Peru Region: San Miguel, dystrykt Chirinos, prowincja San Ignacio, Cajarmarca Producent: farma El Guayaquil Metoda obróbki: Washed Odmiana: Catimor, Catuai, Pache Położenie upraw: 1700 - 1800 m n.p.m.
Nowość
Figa Coffee - Kenia Kegwa AA Washed Filter 250g

Data palenia: 17.04.2023

Producent: Figa Coffee

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty cytrusów, czerwonej porzeczki i nektarynki. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Gichugu, Kirinyaga Producent: Kegwa Coffee Factory Metoda obróbki: Washed Odmiana: SL28, SL34, Ruiru11, Batian Położenie upraw: 1504 m n.p.m.
Figa Coffee - Tutti Frutti Blend Filter 250g

Data palenia: 24.05.2023

Producent: Figa Coffee

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Brazylii i Demokratycznej Republiki Konga, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady i owoców. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia (65%) / Demokratyczna Republika Konga (35%) Region: Cerrado, Monte Carmelo, Chapadao de Ferro / Karango, Kalehe, South Kivu Producent: Monte Carmelo / SOPACDI Metoda obróbki: Natural / Washed
Figa Coffee - Brazylia Monte Carmelo Filter 250g

Data palenia: 24.05.2023

Producent: Figa Coffee

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, orzechów oraz karmelu. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Cerrado, Monte Carmelo, Chapadao de Ferro Producent: Acacio Jose Dianin, Cesara Jordao, Helio Tutida Metoda obróbki: Natural Odmiana: Paraiso MG, Mundo Novo Położenie upraw: 800 - 1300 m n.p.m.
Figa Coffee - Brazylia Monte Carmelo Espresso 250g

Data palenia: 24.05.2023

Producent: Figa Coffee

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Średnio palona, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, orzechów oraz karmelu. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Cerrado, Monte Carmelo, Chapadao de Ferro Producent: Acacio Jose Dianin, Cesara Jordao, Helio Tutida Metoda obróbki: Natural Odmiana: Paraiso MG, Mundo Novo Położenie upraw: 800 - 1300 m n.p.m.
Figa - Etiopia Chelbesa Washed Filter 250g

Data palenia: 15.03.2023

Producent: Figa Coffee

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty cytrusów, ananasa, miodu i brzoskwini. Kraj pochodzenia kawy: Etiopia Region: Gedeb, Gedeo Producent: Wielu małych producentów Metoda obróbki: Washed Odmiana: 74110, 74112, Heirloom Położenie upraw: 1950 - 2200 m n.p.m.
Figa - Tutti Frutti Blend Espresso 250g

Data palenia: 24.05.2023

Producent: Figa Coffee

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Brazylii i Rwandy, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady i owoców. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia (65%) / Rwanda (35%) Region: Cerrado, Monte Carmelo, Chapadao de Ferro / Gitega Hills, Southern Province Producent: Monte Carmelo / Gitega 182 Metoda obróbki: Natural / Washed
Figa Coffee - Peru Apaylla Decaf Omniroast 250g - Kawa bezkofeinowa

Data palenia: 24.05.2023

Producent: Figa Coffee

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona w średnim stopniu, idealna zarówno do espresso, jak i ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty karmelu i pomarańczy. Kraj pochodzenia kawy: Peru Region: Incauasi Valley, Cusco Metoda obróbki: Sparkling Water Decaf Odmiana: różne odmiany arabiki
Figa Coffee - Rwanda Bwenda 126 Washed Filter 250g

Data palenia: 17.04.2023

Producent: Figa Coffee

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty jeżyn, pomarańczy i czerwonej porzeczki. Kraj pochodzenia kawy: Rwanda Region: Kbumbwe Stacja obróbki: Bwenda Metoda obróbki: Washed Odmiana: Red Bourbon Położenie upraw: 1650 m n.p.m.
Nowość
Figa - Tutti Frutti Blend Espresso 250g (outlet)

Data palenia: 06.02.2023

Producent: Figa Coffee

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Brazylii i Rwandy, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady i owoców. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia (65%) / Rwanda (35%) Region: Cerrado, Monte Carmelo, Chapadao de Ferro / Gitega Hills, Southern Province Producent: Monte Carmelo / Gitega 182 Metoda obróbki: Natural / Washed
Najniższa cena: 55,00 zł
Nowość
Figa Coffee - Świąteczna Kawusia Espresso 250g (outlet)

Data palenia: 12.12.2022

Producent: Figa Coffee

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii i Etiopii, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Średnio palona, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady oraz owoców. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Monte Carmelo 65% / Etiopia Kabira Lot 5 (35%) Metoda obróbki: Natural / Natural Odmiana: Mix  
Najniższa cena: 42,00 zł
Nowość
Figa - Kenia Kiandu AB Washed Filter 250g (outlet)

Data palenia: 09.01.2023

Producent: Figa Coffee

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty różowego grejpfruta, jagód, coli i syropu klonowego. Kraj pochodzenia kawy: Kenia Region: Tetu, Nyeri Producent: Wielu małych producentów Metoda obróbki: Washed Odmiana: SL28, SL34 Położenie upraw: 1600 - 1700 m n.p.m.
Najniższa cena: 70,55 zł

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Figa - Meksyk Altamirano Washed Filter 250g (outlet)

Data palenia: 09.01.2023

Producent: Figa Coffee

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Meksyku, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty cytrusów, malin i herbaty Earl Grey. Kraj pochodzenia kawy: Meksyk Region: Nepopoalco, Veracruz Farma: El Estribo Producent: Rodzina Altamirano Metoda obróbki: Washed Odmiana: Typica, Bourbon, Costa Rica 95 Położenie upraw: 1300 - 1500 m n.p.m.
Najniższa cena: 62,05 zł

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Figa Coffee - Meksyk Chabela Decaf - Kawa bezkofeinowa

Data palenia: 29.06.2021

Kawa ziarnista bezkofeinowa jakości speciality pochodząca z Meksyku, wypalona w wrocławskiej palarni Figa Coffee. Średnio palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia, jak i pod espresso. W smaku wyczuwalna są nuty czekolady, orzechów oraz przypraw.   Kraj pochodzenia kawy: MeksykRegion: Chapias Odmiana: TypicaMetoda obróbki: Water decaffeination

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!