Produkty online
Kolbowe
-
Nowości
-
Nasze marki
-
1Zpresso
(5)
-
3fe
(10)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(22)
-
AeroPress
(15)
-
Alpro
(14)
-
Althaus
(31)
-
AOOMI
(97)
-
Arcaffe
(25)
-
Asobu
(37)
-
Audun Coffee
(15)
-
Autumn Coffee Roasters
(12)
-
Bagdrip
(13)
-
Baratza
(51)
-
Barista & Co
(37)
-
Barista Space
(57)
-
Bean Bros
(6)
-
Bialetti
(179)
-
Blend Tea
(1)
-
Bonanza Coffee
(6)
-
Bras
(1)
-
Brewista
(11)
-
Brita
(6)
-
Brown House & Tea
(31)
-
Bunn
(38)
-
BWT
(15)
-
Caffe Cannizzaro
(5)
-
Caffenation
(15)
-
Cafflano
(11)
-
Casino Mocca
(5)
-
Chemex
(36)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(1)
-
COFFEE PLANT
(28)
-
Coffeedesk
(55)
-
Coffeelab
(33)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(58)
-
Contigo
(24)
-
Craft Coffee Roasters
(9)
-
Dafi
(45)
-
Deseo
(4)
-
Diemme Caffe
(17)
-
Dobra Palarnia Kawy
(7)
-
DomoBar
(1)
-
Doubleshot
(8)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(6)
-
Dworzysk
(7)
-
Ecostrawz
(2)
-
Espazzola
(3)
-
Espresso Gear
(23)
-
Etno Cafe
(24)
-
Eureka
(56)
-
Father's Coffee
(8)
-
Fellow
(109)
-
Fentimans
(16)
-
Fetco
-
Figa Coffee
(8)
-
Five Elephant
(7)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(22)
-
Gardelli Specialty Coffees
(12)
-
GAT
(3)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(7)
-
Good Coffee
(1)
-
Graef
-
Hard Beans
(30)
-
Hario
(280)
-
HAYB
(71)
-
Heresy
(18)
-
Hi! Coffeedesk
(6)
-
Illy
(15)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(7)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(35)
-
Jura
(53)
-
Just T
(39)
-
Kafar
(10)
-
Kalve
(7)
-
Kambukka
(35)
-
KeepCup
(205)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(5)
-
Krups
(2)
-
Kruve
(37)
-
Kusmi Tea
-
KYOTO Coffee Roasters
(11)
-
La Brasiliana
(3)
-
La Cabra
(8)
-
La Marzocco
(17)
-
LaCava
(49)
-
Lavazza
(40)
-
Le Piantagioni del Caffe
(44)
-
Lelit
(20)
-
Long Man Tea
(25)
-
Loveramics
(308)
-
Lucaffe
(11)
-
Lune Tea
-
Lykke
(10)
-
Mahlkonig
(5)
-
Manufaktura Czekolady
(31)
-
Many Mornings
(6)
-
Melitta
(58)
-
MiiR
(45)
-
Moccamaster
(99)
-
Monbana
(41)
-
Monin
(29)
-
Motta
(119)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(24)
-
Natumi
(16)
-
New York
(10)
-
Nivona
(15)
-
Nomad Coffee
(6)
-
Notes Crafters
(5)
-
Nucleus
(2)
-
Nuova Simonelli
(1)
-
Oatly
(8)
-
Odija
(2)
-
Or Tea?
(30)
-
Paper & Tea
(80)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(12)
-
Pizca del Mundo
(26)
-
Planetary Design
(5)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(34)
-
Puqpress
(9)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(40)
-
Right Side Coffee
-
Rocket Bean
(21)
-
RS5
(2)
-
Rude Health
(7)
-
Saeco
(8)
-
Sage
(22)
-
Savage Coffees
(17)
-
Sencotel
-
SIMPLo
(5)
-
Sloane
(5)
-
Smeg
-
Solberg & Hansen
(52)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(16)
-
T-TE
(17)
-
Taragui
-
Tastea Heaven
(4)
-
Teabag
-
teapigs
(98)
-
Teministeriet
(81)
-
The Barn
(9)
-
The Coffee Collective
(3)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(26)
-
Toddy
(17)
-
Tregothnan
(3)
-
Urnex
(34)
-
Vintage Teas
(60)
-
VSSL
(1)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(25)
-
Willie's Cacao
(36)
-
Wroasters
-
Wunda
-
YOGI TEA
(29)
-
1Zpresso
(5)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
- Marka
-
-
Herbata
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Typ
-
- Zaparzacze
- Ekspresy
- Młynki
- Akcesoria
- Dodatki
-
Outlet
Ekspresy kolbowe
Kolbowe
Ekspresy kolbowe do kawy to urządzenia wykorzystywane przede wszystkim przez profesjonalistów oraz miłośników tego napoju. Nie posiadają one zbyt wielu rozbudowanych funkcji czy też opcji dodatkowych - to klasyczne i tradycyjne rozwiązanie na parzenie kawy. Są zdecydowanie tańsze od popularnych obecnie ekspresów automatycznych, jednak ich obsługa jest bardziej skomplikowana i wymaga wprawy oraz podstawowych umiejętności. Samo przygotowanie kawy za pomocą kolbowych ekspresów do kawy trwa również dłużej. Użytkownik ma jednak możliwość kontrolowania każdego etapu jej parzenia, co stanowi pewien rytuał i przyjemność samą w sobie.
Czytaj dalej
Ekspresy kolbowe do kawy - jak wygląda ich obsługa?
Parzenie kawy w ekspresie kolbowym przypomina rytuał. Na każdym etapie to użytkownik sam decyduje o tym, jak ostatecznie będzie smakować oraz wyglądać jego kawa. Podejmuje się decyzję w zakresie wyboru odpowiednich ziaren czy też stopnia ich zmielenia. Każdy pojedynczy wybór warunkuje jak bardzo napój będzie aromatyczny, jaki będzie stopień jego intensywności w smaku itp. Ekspresy do kawy kolbowe bardzo często są wykorzystywane przez najlepsze kawiarnie i profesjonalnych baristów, dla których parzenie kawy jest sztuką.
Ekspresy kolbowe z młynkiem czy bez?
Ekspresy kolbowe do kawy zazwyczaj nie są wyposażone w młynek służący do jej zmielenia. Korzysta się z osobnego urządzenia w tym zakresie. Niemniej jednak rynek oferuje również bardziej funkcjonalne rozwiązania, jak ekspresy kolbowe z młynkiem. Takie rozwiązanie pozwala na zaoszczędzenie miejsca i zachowanie większego porządku. Zmielone ziarna w przypadku tego rodzaju ekspresów kolbowych trafiają bowiem automatycznie do pojemnika na kawę i umożliwiają usprawnienie całego procesu jej
parzenia.
Ekspresy do kawy kolbowe - precyzja i wyczucie
Proces parzenia kawy w ekspresach kolbowych może wydawać się początkowo trudny i nieco skomplikowany. Obsługa urządzenia wymaga wprawy, ale także i praktyki. Zaparzenie kilkunastu filiżanek kawy pomaga w lepszym zrozumieniu swoich potrzeb i dopasowania każdego etapu parzenia do własnych, indywidualnych preferencji. Sam proces rozpoczyna się od zmielenia ziaren, choć wygodniejszym i praktyczniejszym rozwiązaniem mogą okazać się ekspresy kolbowe z młynkiem wbudowanym w urządzenie. Kawa powinna być mielona w odpowiednich proporcjach. To co zostanie najlepiej wyrzucić, ponieważ aromat i smak zwietrzeją bezpowrotnie. Klasyczne ekspresy kolbowe do kawy umożliwiają jednoczesne zaparzenie jednej filiżanki napoju, ewentualnie dwóch - w nowocześniejszych urządzeniach.
Ekspres kolbowy do kawy zazwyczaj obsługuje się w taki sam sposób. Zmielone ziarna należy przesypać do kolby i ugnieść przy pomocy tampera. Warto zachować na tym etapie spore wyczucie, ponieważ ziarna nie mogą zostać zbyt mocno ugniecione lub
też zbyt słabo. To wpłynie negatywnie na aromat oraz intensywność kawy, zaparzonej w kolbowym ekspresie do kawy.
Ekspres kolbowy - jak często i w jaki sposób go czyścić?
Ekspresy kolbowe do kawy wymagają regularnego czyszczenia. Proces ten jest nazywany Backflush i każdy posiadacz tego typu urządzenia powinien się z nim zaznajomić. Jak przebiega?
- pierwszym krokiem jest wyciągnięcie z portafiltra dziurkowanego sitka i założenie specjalnego, nazywanego ślepym sitkiem,
- do sitka wsypuje się specjalny proszek czyszczący (3g),
- następnie należy dopiąć kolbę do grupy kawowej i włączyć parzenie kawy. Po 5 sekundach parzenie musi zostać wstrzymane,
- po kolejnych 5 sekundach czynność należy powtórzy 3 razy,
- kolbę należy odpiąć i wyczyścić ślepe sitko z resztek proszku, które w nim pozostaną,
- 3 oraz 4 krok należy powtórzyć, ale nie korzystając już z proszku. Ma to na celu przepłukanie obwodu ekspresu kolbowego,
- następnie należy odpiąć kolbę i przepuścić przez grupę zaparzającą dużą ilość wody.
Ekspresy kolbowe do kawy wykorzystywane w kawiarniach, powinny być w ten sposób czyszczone każdego dnia. W warunkach domowych wszystko zależy od intensywności użytkowania. Warto jednak robić to regularnie, aby utrzymać urządzenie w jak najlepszym stanie. Kolbowe ekspresy do kawy wymagają każdorazowego mycia portaflitra.
Backflush to proces angażujący, wymagający czasu i mocno wpływający na sam ekspres kolbowy. Nie każde urządzenie może być w ten sposób czyszczone dlatego nabywając wybrany przez siebie model warto się zorientować, czy możliwe jest w nim zastosowanie tego sposobu czyszczenia. Ekspresy do kawy kolbowe dzięki starannej konserwacji dłużej zachowują idealny stan i nie wymagają napraw. W przypadku zaniedbania takich czynności należy natomiast liczyć się z tym, że może dojść do nieszczelności portaflitra oraz grupy kawowej. W efekcie drobinki kawy mogą osadzać się na dnie filiżanki.
Ekspresy kolbowe do kawy mają wiele do zaoferowania użytkownikowi. Każdy może w swoim domu poczuć się jak barista i zadbać o swoje doznania smakowe z filiżanką kawy o poranku. Taki ekspres wymaga jednak pewnych umiejętności, a proces parzenia kawy jest zdecydowanie wydłużony. Przypomina tradycyjny rytuał. W urządzeniu może być wbudowany młynek, a także specjalny pojemnik na kawę. To dodatkowe udogodnienia dla osób ceniących sobie mleczną kawę oraz bardziej funkcjonalne rozwiązania.
Filtry
–
1 - 30 produktów z 62 dostępnych
Sortuj według:
Nowość
Bestseller
Sage Bambino Plus Czarny - Ekspres ciśnieniowy
Producent: Sage
Ekspres ciśnieniowy Sage Bambino Plus Czarny przeznaczony jest do domowego użytku. Za jego pomocą możliwe jest stworzenie pysznej kawy, która z powodzeniem może być porównywana do tych robionych w najbardziej prestiżowych kawiarniach.
Największe zalety:
- System grzewczy ThermoJet® sprawia, że ekspres jest gotowy do pracy w 3 sekundy.
- Elektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę w trakcie ekstrakcji kawy.
- System niskociśnieniowego parzenia wstępnego.
- Automatyczna dysza pary ze wskaźnikiem temperatury dla perfekcyjnie spienionego mleka.
Sage Bambino Plus wyróżnia się doskonałym systemem grzewczym ThermoJet- po 3 sekundach urządzenie jest gotowe do pracy. Dzięki elektronicznemu systemowi kontroli temperatury, warunki podczas ekstrakcji kawy są stałe i zrównoważone, co umożliwia nadanie kawie pełnego smaku i aromatu.Dużym udogodnieniem jest system niskociśnieniowego parzenia wstępnego- dzięki temu sitko może napęcznieć, a espresso będzie odpowiadało naszym indywidualnym preferencjom.
Sage Bambino Plus Czarny wyróżnia się automatyczną dyszą pary ze wskaźnikiem temperatury do spieniania mleka. W konsekwencji takie specjały, jak latte macchiato i cappuccino, będą smakować jeszcze lepiej. Ekspres automatycznie czyści się po każdorazowym zrobieniu kawy- następne filiżanki będą miały doskonałe parametry. Użytkownik ma do wyboru 3 tryby spieniania mleka i 3 typy ustawienia mikropęcherzyków piany. Oznacza to, że ekspres Sage Bambino Plus Czarny posiada duże możliwości co do indywidualnej personalizacji.
Możliwe jest dowolne modyfikowanie parametrów parzenia kawy, jak chociażby czas trwania ekstrakcji czy czas parzenia wstępnego. Warto wspomnieć o wyjmowanej tacce odciekowej i o powierzchni do podgrzewania filiżanek, co jest dodatkowym udogodnieniem.
Moc urządzenia wynosi 1600 W, natomiast napięcie 220–240V ~ 50 Hz. Wymiary umożliwiają umieszczenie ekspresu niemalże w każdej kuchni, bowiem wynoszą jedynie 31 x 19.5 x 32 cm. Wykorzystano wysokiej klasy materiały, czyli stal nierdzewną i bezpieczny plastik. Do zestawu producenci dorzucają szereg akcesoriów, które ułatwiają korzystanie z ekspresu Sage Bambino Plus Czarny.
Najważniejsze funkcje:
System grzewczy ThermoJet® sprawia, że ekspres jest gotowy do pracy w 3 sekundy
Elektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę w trakcie ekstrakcji kawy
System niskociśnieniowego parzenia wstępnego
Automatyczna dysza pary ze wskaźnikiem temperatury dla perfekcyjnie spienionego mleka
Automatyczne czyszczenie po każdej filiżance kawy, tak aby każde kolejne espresso miało odpowiednie parametry
3 typy ustawienia spieniania mleka
3 typy ustawienia mikropęcherzyków piany mlecznej
Automatyczne usuwanie pozostałości wody z systemu grzewczego po użyciu funkcji para / gorąca woda
Programowalny czas trwania ekstrakcji
Opcja manualnego ustawienia czasu parzenia wstępnego
Bardzo duża przestrzeń dla przygotowania „long coffee”
1,8 l pojemnik na wodę z systemem filtracji
Powierzchnia do podgrzewania filiżanek
Wyjmowana tacka odciekowa
Napięcie: 220 – 240 V ~ 50 Hz
Moc: 1600 W
Wykorzystane materiały: stal nierdzewna, stopy metali, wysokiej jakości plastik
Kompaktowe wymiary (wys. x szer. x dł.): 31 x 19.5 x 32 cm
Waga: 4.9 kg
W zestawie znajdziesz również:
Filtry z podwójnym dnem dla 1 lub 2 filiżanek
Dzbanek na mleko ze stali nierdzewnej
Metalowa, solidna obudowa kolby z plastikowymi kanałami wewnątrz.
Wbudowany tamper
Narzędzie do wyrównania kawy - RazorTM
Zestaw do czyszczenia dyszy parowej
Wkładka czyszcząca
Tabletki czyszczące (2 szt.)
Filtr wody Claris do zmiękczania i filtrowania wody
Rancilio Silvia E - Ekspres kolbowy
Producent: Rancilio
Rancilio Silvia E to kompaktowy, jednogrupowy ekspres ciśnieniowy do kawy, który zadowoli wymagających entuzjastów domowego espresso.
Najważniejsze cechy ekspresu Silvia Rancilio:
- solidna, stalowa konstrukcja z czarnymi elementami
- bojler o dużej pojemności 0,3 litra
- grupa i bojler wykonane z mosiądzu
- bojler pokryty z zewnątrz pianką izolacyjną, która dodatkowo zabezpiecza przed utratą temperatury
- elementy ekspresu wykonane z materiałów bezpiecznych w kontakcie z żywnością
- wyjmowany zbiornik na wodę o pojemności 2,5 litra
- profesjonalna, chromowana dysza do spieniania mleka
- zawór trójdrożny
- pompa wytwarzająca ciśnienie 15 barów
- tacka do podgrzewania filiżanek.
Zestaw zawiera także:
- kolbę z podwójną wylewką
- sitko na pojedyncze espresso
- sitko na podwójne espresso
- plastikową miarkę do kawy
- plastikowy tamper
- zaślepkę do czyszczenia grupy.
Nowość
La Marzocco Linea Mini - Czarny
Producent: La Marzocco
Linea Mini
Legendarny włoski ekspres do kawy doceniany przez baristów, roasterów i restauratorów na całym świecie teraz w Twojej kuchni!
Włoska tradycja i najwyższa jakość
Profesjonalne espresso na wyciągnięcie ręki
Inwestycja na lata
Renomowana marka z tradycją
Aplikacja La Marzocco Home Mobile umożliwia sterowanie ekspresem za pomocą telefonu. Pozwala kontrolować temperaturę parzenia, długość preinfuzji espresso czy harmonogram nagrzewania bojlera.
Klasyczny, ponadczasowy design idealnie wpasuje się do każdej kuchni. A duży wybór kolorów, w których dostępne jest urządzenie, ułatwi jej aranżację.
Ekspres Domobar Junior 2B (outlet)
Producent: Domobar
Domobar Junior 2B czyli ekspres do zastosowań domowych wykonany w profesjonalnej technologii z innowacyjnym systemem dwubojlerowym.
Najważniejsze cechy Domobar Junior 2B
Profesjonalna grupa E61
Występuje w konstrukcji dwubojlerowej (osobne bojlery do wody i do pary)
Wbudowany zbiornik wody
Odprowadzanie wody do tacki
Izolacja cieplna bojlerów dla maksymalnych oszczędności energii
Dane techniczne:
Szerokość 250 mm
Głębokość 450 mm
Wysokość 420 mm
Moc 1200 W + 600 W
Napięcie 230 V
Bojler 0,7 l + 0,5 l
Waga 18 kg
Nowość
Ekspres Promac Green Plus ME Black 2016
Producent: Promac
Ekspres ciśnieniowy Promac Green Plus ME 2016. Model w kolorze czarnym. W tej wersji wprowadzono nową kolorystykę, lampy led oraz zmienono kolor pokrywy grupy na czarny. Podgrzewacz do filiżanek nie występuje w standardowym wyposażeniu.
Green Plus ME to profesjonalny, automatyczny, wykonany z najwyższą starannością dwugrupowy ekspres, który sprawdzi się w każdej kawiarni.
Dzięki wyposażeniu ekspresów w zaawansowaną elektronikę, można zaprogramować wiele przydatnych funkcji. Użyteczny będzie w tym przypadku wyświetlacz LCD, który pokaże dodatkowo temperaturę boilera, ilość zaparzonych kaw, zużycie wody, komunikaty diagnostyczne i wiele innych ważnych informacji.
Wymiary (Szerokość x Głębokość x Wysokość /mm): 765 x 530 x 560
Pojemność bojlera: 11 L
Moc (W): 4300
Zasilanie (V-Hz): 220/240 380/415v3n - 50/60 Hz
Waga (Kg): 73
Gaggia - New Classic - Ekspres ciśnieniowy (outlet)
Producent: Gaggia
Gaggia New Classic to nowa wersja jednego z najpopularniejszych na świecie ekspresów kolbowych do użytku domowego. Kompaktowy rozmiar w połączeniu z tradycyjnym designem, profesjonalny portafiltr i grupa zaparzająca, duża wydajność, dysza spieniająca mleko i pompa wytwarzająca ciśnienie 15 bar. Idealny sposób na pyszne espresso i kawy mleczne w domowych warunkach!
Nowa wersja została wyposażona w nową, profesjonalną dyszę spieniającą, zawór trójdrożny, aluminiowy bojler, oraz odświeżono formę ekspresu.
Najważniejsze cechy:
- Profesjonalny portafiltr i grupa zaparzająca - chromowana grupa i kolba z mosiądzu, takie jak w gastronomicznych ekspresach Gaggia.
- Profesjonalna dysza spieniająca - mleczna pianka w kilka sekund! Poranne cappuccino jak z kawiarni nie będzie stanowić problemu.
- Tradycyjny bojler - gwarantuje stabilną temperaturę i ciśnienie podczas procesu parzenia kawy (nie wykorzystano systemu termo blok).
- Zawór trójdrożny – zamykający dozowanie wody do kolby po wyłączeniu parzenia kawy.
- Przyciski z diodami - Wygoda obsługi i pełna kontrola.
- Obudowa ze szczotkowanej stali nierdzewnej - klasyczny design, wytrzymałość i łatwe czyszczenie.
- Podgrzewacz do filiżanek - zaparzona kawa nie straci temperatury po kontakcie z filiżanką.
- Pompa 15 bar - wysokie ciśnienie pozwala na poprawne zaparzenie espresso oraz na osiągnięcie doskonałej cremy.
- Zbiornik na wodę o pojemności 2,1 litra - duża wydajność i brak konieczności uzupełniania po każdej kawie.
- Wygoda użycia - dzięki dobremu dostępowi do wszystkich elementów, takie czynności jak uzupełnianie wody czy opróżnianie tacki ociekowej nie stanowią problemu.
- Sam decydujesz o kawie - w zestawie znajduje się sitko na pojedynczą i podwójną dozę oraz na saszetki ESE.
- W zestawie: ekspres, kolba, Filtr „crema perfetta”, Filtr tradycyjny na 2 filiżanki, Filtr tradycyjny na 1 filiżankę/saszetki, Miarka, Tamper plastikowy, Przewód zasilający i wtyczka.
Nowość
La Marzocco Linea Mini - Biały
Producent: La Marzocco
Linea Mini
Legendarny włoski ekspres do kawy doceniany przez baristów, roasterów i restauratorów na całym świecie teraz w Twojej kuchni!
Włoska tradycja i najwyższa jakość
Profesjonalne espresso na wyciągnięcie ręki
Inwestycja na lata
Renomowana marka z tradycją
Aplikacja La Marzocco Home Mobile umożliwia sterowanie ekspresem za pomocą telefonu. Pozwala kontrolować temperaturę parzenia, dłu