Młynki do biura
Producent: MELITTA
Producent: WILFA
Producent: BARATZA
Producent: BARATZA
Producent: BARATZA
Producent: BARATZA
Producent: BARATZA
Producent: BARATZA
Producent: WILFA
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
W biurze stanął już ekspres – połowa drogi za nami, wszystko układa się jak najlepiej. Ale co jeśli nasz ekspres nie ma wbudowanego młynka? Wrzucenie do niego już zmielonej fabrycznie kawy nie powinno być opcją. Świeżość kawy znacząco wpływa na jej smak, jak również stopień grubości mielenia. Dlatego obok ekspresu powinien stanąć odpowiedni młynek.
Dlaczego w biurze warto mieć porządny młynek?
Nie tylko w domu, ale też w pracy lubimy napić się dobrej kawy. Dla wielu z nas to pierwszy przystanek po wejściu do biura, sposób na rozpoczęcie dnia, a czasem – pretekst do rozmowy przy ekspresie. I choć każdy z nas ma inny gust, jedno pozostaje niezmienne: świeżo mielona kawa to zupełnie inny poziom smaku i aromatu.
Jeśli zależy Ci na tym, by poranna kawa faktycznie budziła do życia, a nie była jedynie czarnym płynem o gorzkim posmaku – nie obejdzie się bez młynka. W pracy, gdzie liczy się czas i wygoda, najlepiej sprawdza się model automatyczny. Wciśnięcie jednego guzika i gotowe – ziarna mielą się same, a Ty możesz już sięgać po filiżankę.
Automatyczny czy ręczny? Jaki młynek do biura ma sens?
W teorii można mieć młynek ręczny do kawy– i w domu to świetne rozwiązanie. W biurze jednak nie każdy ma czas, cierpliwość (albo ochotę) na kręcenie korbką. Zwłaszcza że mielenie większej ilości ziaren to już konkretne wyzwanie, które wymaga nie tylko wysiłku, ale i czasu. A tego, jak wiadomo, w pracy nigdy za dużo.
Automatyczny młynek z żarnami to rozwiązanie szybkie, wygodne i bezobsługowe. Wystarczy ustawić grubość mielenia, nacisnąć przycisk i czekać kilka sekund. W tym czasie można przygotować filiżanki pod ekspres albo po prostu… odetchnąć. A kiedy z młynka sypią się świeżo zmielone ziarna, zapach kawy wypełnia całą kuchnię biurową – i od razu robi się przyjemniej.
Młynek dopasowany do ekspresu – czemu to takie ważne?
Każdy ekspres – nieważne czy to ekspres ciśnieniowy, kolbowy, czy przelewowy – wymaga odpowiednio dobranego mielenia. I to nie są kosmetyczne różnice. Zbyt drobne mielenie sprawi, że woda przepływa zbyt wolno, a kawa będzie zbyt intensywna i gorzka. Zbyt grube? Uzyskamy coś wodnistego, nijakiego.
Dlatego warto dobrać młynek pod konkretny typ ekspresu. Jeśli w biurze korzystacie z ekspresu przelewowego – wybierajcie młynki, które oferują grubsze mielenie i pozwalają je regulować. Przy ekspresach kolbowych czy ciśnieniowych – ważna jest precyzja i możliwość uzyskania bardzo drobnego mielenia.
A jeśli w Waszym biurze jest ekspres automatyczny, który ma wbudowany młynek, ale jakość naparu nie do końca Was satysfakcjonuje – nic nie stoi na przeszkodzie, by zaopatrzyć się w oddzielny młynek zewnętrzny. Często zapewnia on lepszą kontrolę i jakość mielenia niż fabryczne rozwiązania.
Kiedy warto mieć więcej niż jeden młynek?
Nie każde biuro to tylko espresso i klasyczna czarna. Coraz więcej osób pije kawy alternatywne – drip, AeroPress, Chemex. Inni wolą klasykę – np. kawę z kawiarki, którą z powodzeniem można postawić nawet na kawiarkę na indukcję. Jeszcze inni sięgają po opcje łagodniejsze lub specjalistyczne, jak kawa zbożowa albo decaf.
Jeśli biurowa kuchnia służy różnym preferencjom, warto rozważyć posiadanie dwóch młynków – jednego stricte pod espresso, drugiego do metod przelewowych. Można też przeznaczyć jeden z nich do kawy bezkofeinowej, jeśli często pojawia się taka potrzeba. Pozwala to uniknąć mieszania smaków i gwarantuje, że każda kawa będzie przygotowana na najwyższym poziomie.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze młynka do biura?
- Regulacja stopnia mielenia – im więcej ustawień, tym większa swoboda dopasowania do różnych metod.
- Łatwość czyszczenia – w biurze nikt nie chce spędzać pół godziny na rozkręcaniu sprzętu. Wybieraj modele, które da się łatwo wyczyścić i złożyć.
- Hałas – głośny młynek w open space może być źródłem irytacji. Szukaj cichszych modeli, najlepiej z izolacją dźwiękową.
- Pojemność – jeśli parzycie kawę dla kilku osób naraz, warto wybrać młynek z większym pojemnikiem na ziarna i zbiornikiem na zmieloną kawę.
Podsumowanie – najlepszy młynek do biura to… ten dopasowany do Was
Nie ma jednego uniwersalnego rozwiązania. Najlepszy młynek to taki, który pasuje do stylu pracy, typu ekspresu, preferencji zespołu i możliwości kuchni biurowej. Warto zainwestować w dobry sprzęt – nie tylko ze względu na jakość naparu, ale też atmosferę w pracy. Bo nic tak nie łączy, jak chwila przerwy przy dobrej kawie.
Jeśli codziennie wędrujesz do kuchni z własnym kubkiem termicznym, licząc na porządną dawkę kofeiny – to tym bardziej warto zadbać o to, żeby ziarna były mielone dobrze. A to oznacza tylko jedno: młynek w biurze to nie luksus. To podstawa.
Rodzaje młynków:
Polecane marki:
Zgarnij letniego e-booka i 20 zł rabatu!
Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w letniej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.
Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.