Instytut Kawy
Instytut Kawy to łódzka palarnia kawy powstała z połączenia pasji i doświadczenia. Kolektyw dwóch entuzjastów - baristów: Macieja Giermaziaka i Bartłomieja Biesiady. Instytut Kawy to palarnia rzemieślnicza. Oznacza to ni mniej, ni więcej, że w palarni stawia się przede wszystkim na jakość i świeżość kawy, a cały proces jej wypalania kontroluje wykwalifikowany roaster.
Jakość ziarna jest sprawdzana zarówno przed jak i po wypaleniu, kawa jest wielokrotnie testowana (metodą cuppingu) zanim trafi do sprzedaży. Kawa jest wypalana w piecu polskiej produkcji Coffed, który działa na zasadzie air-flow, co oznacza, że praktycznie cała energia która wypala kawę pochodzi z wtłaczanego w bęben gorącego powietrza, a nie jego ścianek.
Jednym z najważniejszych wyznaczników świetnej kawy jest jej świeżość, dlatego Instytut Kawy nie magazynuje dużej ilości wypalonego ziarna. Każda paczka jest także oznaczona datą palenia.
Jakość ziarna jest sprawdzana zarówno przed jak i po wypaleniu, kawa jest wielokrotnie testowana (metodą cuppingu) zanim trafi do sprzedaży. Kawa jest wypalana w piecu polskiej produkcji Coffed, który działa na zasadzie air-flow, co oznacza, że praktycznie cała energia która wypala kawę pochodzi z wtłaczanego w bęben gorącego powietrza, a nie jego ścianek.
Jednym z najważniejszych wyznaczników świetnej kawy jest jej świeżość, dlatego Instytut Kawy nie magazynuje dużej ilości wypalonego ziarna. Każda paczka jest także oznaczona datą palenia.
- Promocje
-
- 3fe (6)
- 1883 Maison Routin (17)
- Able Brewing (6)
- Acaia (24)
- AeroPress (36)
- Alpro (10)
- Althaus (35)
- AOOMI (97)
- April (15)
- Arcaffe (19)
- Asobu (57)
- Audun Coffee (22)
- Bagdrip (11)
- Baratza (45)
- Barista & Co (1)
- Barista Space (92)
- Bergstrands Kafferosteri (8)
- Bialetti (243)
- Bialetti Dolce&Gabbana
- Blend Tea (2)
- Bonanza Coffee (9)
- Bracia Ziółkowscy (28)
- Brewista (13)
- Brita (4)
- Brown House & Tea (60)
- Bunn (36)
- Buntea (1)
- BWT (25)
- By.herbs (10)
- Caffenation (14)
- Casino Mocca (10)
- Ceado (4)
- Ceramics 36 (32)
- Cerapotta (2)
- Chemex (29)
- Cilia
- Clever (24)
- Clipper (15)
- Coffeedesk (36)
- Coffeelab (39)
- COFFEE PLANT (56)
- Colonna Coffee (6)
- Comandante (88)
- Contigo (28)
- Corsini (5)
- Craft Coffee Roasters
- Dafi (37)
- Dear Tea Society (10)
- Diemme Caffe (15)
- Dig (8)
- Dobra Palarnia Kawy (7)
- DomoBar
- Doubleshot (12)
- Dr. Coffee (18)
- Drink Me Chai (6)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (6)
- Dworzysk (23)
- Espresso Gear (23)
- Etno Cafe (22)
- Eureka (110)
- Father's Coffee (12)
- Fellow (192)
- Fentimans (18)
- Ferucci (6)
- Figa Coffee (23)
- Five Elephant (10)
- FLAMQA (1)
- Full Circle
- Gaggia (16)
- Gardelli Specialty Coffees (11)
- GAT (1)
- GBG (2)
- Giovannacci Caffe (16)
- Glowbeans (4)
- Good Coffee (11)
- Good Spirits Co. (2)
- Graef (30)
- Happa to Mame (4)
- Hard Beans (49)
- Hario (327)
- HAYB (101)
- Heresy (34)
- Hi! Coffeedesk (25)
- HKliving (48)
- illy (17)
- IMS (24)
- Instytut Kawy (20)
- ISH Spirits (5)
- Izzo (7)
- Java Coffee
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (30)
- Jura (58)
- Kafar (22)
- Kalve (10)
- Kavoholik (10)
- KawePale (11)
- KeepCup (213)
- Kimbo (23)
- KINTO (97)
- Knock (1)
- Kofi Brand (6)
- Kruve (42)
- KYOTO Coffee Roasters (21)
- La Cabra (4)
- LaCava (75)
- La Marzocco (29)
- Lavazza (33)
- Lazy Legs (8)
- Leaf Liturgy (6)
- Lelit (52)
- Le Piantagioni del Caffe (41)
- Long Man Tea (61)
- Loveramics (369)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (18)
- Lykke (27)
- Mahlkonig (27)
- MAMAM (10)
- Matcha Bros (6)
- Melitta (103)
- Miga Coffee (11)
- MiiR (93)
- Minor Figures (2)
- Moccamaster (80)
- Monbana (36)
- Morning (3)
- Motta (116)
- Mount Caramel (47)
- Mount Everest Tea (31)
- Napar (5)
- Natumi (15)
- New York (9)
- Nivona (17)
- Nomad Coffee (10)
- Oatly (19)
- On Lemon (12)
- Onyx Coffee Lab (9)
- ORIGAMI (97)
- Or Tea? (2)
- Outin (6)
- Paper & Tea (86)
- Passalacqua (13)
- Pellini (15)
- PIXEL (13)
- Pizca del Mundo
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (39)
- Puqpress (20)
- Rancilio (4)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (51)
- Rocket Bean (14)
- Saeco (3)
- Savage Coffees
- Sencotel (2)
- Shroom (2)
- SIMPLo (6)
- Sloane (4)
- Smeg (8)
- Solberg & Hansen (42)
- So Natural (1)
- Spojka (12)
- Sproud (4)
- Story Coffee Roasters (35)
- Subminimal (8)
- Tastea Heaven (2)
- Teabag (3)
- teapigs (86)
- Teasome (29)
- Teministeriet (103)
- The Barn (14)
- The Coffee Collective
- The Rinser (7)
- Timemore (56)
- Tim Wendelboe (10)
- Toddy (22)
- Trigger (23)
- Urnex (29)
- Varia (4)
- Vintage Teas (64)
- VST inc. (10)
- WildPower (18)
- Wilfa (21)
- Willie's Cacao (45)
- Wunda (1)
- YOCO (15)
- YOGI TEA (29)
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
-
-
Akcesoria
-
Pozostałe
-
- Zestawy
Filtrowanie i sortowanie
–
1
- 20 produktów z 20 dostępnych
Instytut Kawy - Nikaragua El Limoncillo Washed Filter 250g
Producent: Instytut Kawy
Data palenia: 12.06.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Nikaragui, wypalona przez Instytut Kawy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jabłka, trzciny cukrowej i owoców pestkowych.
Kraj pochodzenia ziaren: Nikaragua
Region: Matagalpa
Odmiana: Red Catuai, Red Pacamara, Javanica, Caturra, Ethiosar, Yellow Pacamara
Metoda obróbki: Washed
Położenie upraw: 850 - 1200 m n.p.m.
Instytut Kawy - Brazylia Pulped Natural Espresso 1kg
Producent: Instytut Kawy
Data palenia: 10.06.2024
Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii wypalona przez Instytut Kawy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do orzechów i karmelu.
Kraj pochodzenia: Brazylia
Region: Cerrado
Odmiana: Mundo Novo
Metoda obróbki: Pulped Natural
Położenie upraw: 800 - 1000 m n.p.m.
Instytut Kawy - Kostaryka Fatima Villa Sarchi Anaerobic Filter 250g
Producent: Instytut Kawy
Data palenia: 12.06.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona przez Instytut Kawy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do kiwi, karmelu, mandarynki i ananasa.
Kraj pochodzenia ziaren: Kostaryka
Region: Tarrazu, San Marcos
Odmiana: Caturra, Villa Sarchi
Metoda obróbki: Anaerobic
Położenie upraw: 1450 - 1700 m n.p.m.
Instytut Kawy - Nikaragua Olomega Washed Espresso 250g
Producent: Instytut Kawy
Data palenia: 10.06.2024
Kawa ziarnista jakości specialty z Nikaragui wypalona przez Instytut Kawy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady deserowej, orzechów i moreli.
Kraj pochodzenia: Nikaragua
Region: Olomega
Odmiana: Typica Caturra, Bourbon
Metoda obróbki: Washed
Położenie upraw: 1250 m n.p.m.
Instytut Kawy - Kostaryka Tarrazu Washed Espresso 1kg
Producent: Instytut Kawy
Data palenia: 10.06.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona przez Instytut Kawy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do wiśni, karmelu i czekolady.
Kraj pochodzenia ziaren: Kostaryka
Region: Tarrazu
Odmiana: Caturra, Catuai
Metoda obróbki: Washed
Położenie upraw: 1200 - 1800 m n.p.m.
Instytut Kawy - Torino Espresso 250g
Producent: Instytut Kawy
Data palenia: 10.06.2024
Kawa kaw ziarnistych jakości specialty z Brazylii, Dominikany i Nikaragui wypalona przez Instytut Kawy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do orzechów włoskich, migdałow, karmelu i czekolady.
W skład mieszanki wchodzą: 33% Arabika Brazylia, 33% Arabika Dominikana, 33% Arabika Nikaragua.
Instytut Kawy - Palermo Espresso 1kg
Producent: Instytut Kawy
Data palenia: 10.06.2024
Kawa kaw ziarnistych jakości specialty z Brazylii i Gwatemali wypalona przez Instytut Kawy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady deserowej, palonego karmelu i prażonych orzechów.
W skład mieszanki wchodzą: 70% Arabika Brazylia, 30% Robusta Gwatemala.