Instytut Kawy
Instytut Kawy to łódzka palarnia kawy powstała z połączenia pasji i doświadczenia. Kolektyw dwóch entuzjastów - baristów: Macieja Giermaziaka i Bartłomieja Biesiady. Instytut Kawy to palarnia rzemieślnicza. Oznacza to ni mniej, ni więcej, że w palarni stawia się przede wszystkim na jakość i świeżość kawy, a cały proces jej wypalania kontroluje wykwalifikowany roaster.
Jakość ziarna jest sprawdzana zarówno przed jak i po wypaleniu, kawa jest wielokrotnie testowana (metodą cuppingu) zanim trafi do sprzedaży. Kawa jest wypalana w piecu polskiej produkcji Coffed, który działa na zasadzie air-flow, co oznacza, że praktycznie cała energia która wypala kawę pochodzi z wtłaczanego w bęben gorącego powietrza, a nie jego ścianek.
Jednym z najważniejszych wyznaczników świetnej kawy jest jej świeżość, dlatego Instytut Kawy nie magazynuje dużej ilości wypalonego ziarna. Każda paczka jest także oznaczona datą palenia kawy.
Jakość ziarna jest sprawdzana zarówno przed jak i po wypaleniu, kawa jest wielokrotnie testowana (metodą cuppingu) zanim trafi do sprzedaży. Kawa jest wypalana w piecu polskiej produkcji Coffed, który działa na zasadzie air-flow, co oznacza, że praktycznie cała energia która wypala kawę pochodzi z wtłaczanego w bęben gorącego powietrza, a nie jego ścianek.
Jednym z najważniejszych wyznaczników świetnej kawy jest jej świeżość, dlatego Instytut Kawy nie magazynuje dużej ilości wypalonego ziarna. Każda paczka jest także oznaczona datą palenia kawy.
-
-
- 3fe (10)
- 1883 Maison Routin (17)
- Able Brewing (8)
- Acaia (24)
- AeroPress (36)
- Alpro (9)
- Althaus (36)
- Ander
- AOOMI (97)
- April (15)
- Arcaffe (19)
- Asobu (60)
- Audun Coffee (19)
- Bagdrip (11)
- Baratza (43)
- Barista & Co (10)
- Barista Space (104)
- Bergstrands Kafferosteri (8)
- Bialetti (248)
- Bialetti Dolce&Gabbana
- Bonanza Coffee (8)
- Bracia Ziółkowscy (21)
- Brewista (13)
- Brita (3)
- Brown House & Tea (60)
- Bunn (36)
- Buntea (1)
- BWT (25)
- By.herbs (10)
- Caffenation (14)
- Casino Mocca (10)
- Ceado (4)
- Ceramics 36 (32)
- Cerapotta (2)
- Chemex (29)
- Clever (24)
- Clipper (15)
- Coffeelab (42)
- COFFEE PLANT (61)
- Comandante (86)
- Contigo (28)
- Corsini (5)
- DAK Coffee Roasters (10)
- Dear Tea Society (10)
- Diemme Caffe (15)
- Dig (8)
- Dobra Palarnia Kawy (7)
- Doubleshot (14)
- Dr. Coffee (18)
- Drink Me Chai (6)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (10)
- Dworzysk (23)
- Edesia
- Espresso Gear (24)
- Etno Cafe (22)
- Eureka (110)
- Father's Coffee (10)
- Fellow (198)
- Fentimans (18)
- Ferucci (6)
- Figa Coffee (23)
- Five Elephant (8)
- FLAMQA (1)
- Gaggia (17)
- Gardelli Specialty Coffees (12)
- GAT (1)
- GBG (2)
- Giovannacci Caffe (17)
- Glowbeans (4)
- Good Coffee (11)
- Good Spirits Co. (2)
- Graef (30)
- Hard Beans (49)
- HAYB (101)
- Heresy (20)
- Hi! Coffeedesk (25)
- HKliving (48)
- illy (17)
- IMS (25)
- Instytut Kawy (22)
- ISH Spirits (5)
- Izzo (7)
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (17)
- Jura (59)
- Kafar (22)
- Kalve (9)
- Kavoholik (10)
- KawePale (11)
- KeepCup (212)
- Kimbo (23)
- KINTO (97)
- Knock (1)
- Kofi Brand (4)
- Kruve (42)
- Kusmi Tea
- KYOTO (20)
- La Cabra (4)
- LaCava (71)
- La Marzocco (30)
- Lavazza (34)
- Lazy Legs (8)
- Leaf Liturgy (6)
- Lelit (52)
- Le Piantagioni del Caffe (27)
- Long Man Tea (61)
- Loveramics (369)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (18)
- Lykke (27)
- Mahlkonig (28)
- MAMAM (7)
- Matcha Bros (6)
- Melitta (102)
- Miga Coffee (11)
- MiiR (111)
- Minor Figures (2)
- Moccamaster (79)
- Monbana (36)
- Moomin
- Morning (3)
- Motta (115)
- Mount Caramel (47)
- Mount Everest Tea (31)
- Moya
- Natumi (15)
- New York (9)
- Nivona (15)
- Nomad Coffee (11)
- Oatly (19)
- On Lemon (12)
- Onyx Coffee Lab (9)
- ORIGAMI (97)
- Or Tea? (2)
- Outin (9)
- Paper & Tea (86)
- Paso Paso
- Passalacqua (13)
- Pellini (15)
- PIXEL (13)
- Pizca del Mundo (1)
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (39)
- Puqpress (21)
- Rancilio (4)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (54)
- Rocket Bean (13)
- Sencotel (2)
- Shroom (2)
- SIMPLo (8)
- Sloane (6)
- Smeg (8)
- Solberg & Hansen (45)
- Spojka (12)
- Sproud (4)
- Story Coffee Roasters (38)
- Subminimal (9)
- Teabag (3)
- teapigs (86)
- Teasome (29)
- Teministeriet (103)
- The Barn (14)
- The Rinser (7)
- Timemore (59)
- Tim Wendelboe (7)
- Toddy (22)
- Trigger (18)
- Urnex (29)
- Varia (4)
- Vialli Design (4)
- Vintage Teas (64)
- VST inc. (10)
- WildPower (18)
- Wilfa (20)
- Willie's Cacao (44)
- YOCO (14)
- YOGI TEA (29)
-
-
Odkryj
-
Metoda parzenia
-
Rodzaj
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Nuty smakowe
-
-
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marki
-
- Zestawy
- Promocje
Filtrowanie i sortowanie
1
- 28 produktów z 28 dostępnych
Instytut Kawy - Gwatemala New Oriente Natural Anaerobic Filter 250g
Producent: INSTYTUT KAWY
Data palenia: 12.11.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona przez Instytut Kawy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do truskawki, mango i jogurtu.
Kraj pochodzenia ziaren: Gwatemala
Region: New Oriente
Odmiana: Catuai
Metoda obróbki: Natural Anaerobic
Położenie upraw: 1560 - 1700 m n.p.m.
Instytut Kawy - Kenia Baragwi Gachami Washed Filter 250g
Producent: INSTYTUT KAWY
Data palenia: 12.11.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona przez Instytut Kawy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czerwonej porzeczki, melona i zielonej herbaty.
Kraj pochodzenia ziaren: Kenia
Region: Kirinyaga District
Odmiana: Arabica SL34, SL28
Metoda obróbki: Washed
Położenie upraw: 1800 m n.p.m.
Instytut Kawy - Kostaryka Tarrazu Washed Espresso 250g
Producent: INSTYTUT KAWY
Data palenia: 04.11.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona przez Instytut Kawy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do wiśni, karmelu i czekolady.
Kraj pochodzenia ziaren: Kostaryka
Region: Tarrazu
Odmiana: Caturra, Catuai
Metoda obróbki: Washed
Położenie upraw: 1200 - 1800 m n.p.m.
Instytut Kawy - Torino Espresso 250g
Producent: INSTYTUT KAWY
Data palenia: 09.12.2024
Kawa kaw ziarnistych jakości specialty z Brazylii, Dominikany i Nikaragui wypalona przez Instytut Kawy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do orzechów włoskich, migdałow, karmelu i czekolady.
W skład mieszanki wchodzą: 33% Arabika Brazylia, 33% Arabika Dominikana, 33% Arabika Nikaragua.
Instytut Kawy - Bari Espresso 250g
Producent: INSTYTUT KAWY
Data palenia: 12.11.2024
Kawa kaw ziarnistych jakości specialty z Brazylii, Dominikany i Gwatemali wypalona przez Instytut Kawy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do kakao i pistacji.
W skład mieszanki wchodzą: 90% Arabika i 10% Robusta.
Instytut Kawy - Torino Espresso 1kg
Producent: INSTYTUT KAWY
Data palenia: 12.11.2024
Kawa kaw ziarnistych jakości specialty z Brazylii, Dominikany i Nikaragui wypalona przez Instytut Kawy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do orzechów włoskich, migdałow, karmelu i czekolady.
W skład mieszanki wchodzą: 33% Arabika Brazylia, 33% Arabika Dominikana, 33% Arabika Nikaragua.