Produkty online
Tampery
- Nowości
-
Nasze marki
-
3fe
(18)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(19)
-
AeroPress
(12)
-
Alpro
(16)
-
Althaus
(33)
-
AOOMI
(97)
-
Arcaffe
(21)
-
Asobu
(31)
-
Audun Coffee
(28)
-
Bagdrip
(11)
-
Baratza
(45)
-
Barista & Co
(37)
-
Bean Bros
(4)
-
Bialetti
(174)
-
Blend Tea
(60)
-
Barista Space
(58)
-
Bonanza Coffee
(15)
-
Bracia Ziółkowscy
(12)
-
Brewista
(8)
-
Brita
(3)
-
Brown House & Tea
(49)
-
Bunn
(35)
-
BWT
(15)
-
By.herbs
(10)
-
Caffenation
(14)
-
Cafflano
(4)
-
Casino Mocca
(12)
-
Chemex
(29)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(15)
-
COFFEE PLANT
(60)
-
Coffeedesk
(64)
-
Coffeelab
(39)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(68)
-
Contigo
(24)
-
Craft Coffee Roasters
(14)
-
Dafi
(45)
-
Diemme Caffe
(16)
-
Dobra Palarnia Kawy
(13)
-
DomoBar
(1)
-
Doubleshot
(12)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(9)
-
Dworzysk
(12)
-
Ecostrawz
(1)
-
Espresso Gear
(25)
-
Etno Cafe
(32)
-
Eureka
(62)
-
Father's Coffee
(15)
-
Fellow
(137)
-
Fentimans
(15)
-
Figa Coffee
(19)
-
Five Elephant
(10)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(13)
-
Gardelli Specialty Coffees
(21)
-
GAT
(1)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(4)
-
Good Coffee
(8)
-
Graef
(30)
-
Hard Beans
(66)
-
Hario
(257)
-
HAYB
(78)
-
Heresy
(20)
-
Hi! Coffeedesk
(19)
-
Illy
(13)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(8)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(19)
-
Jura
(48)
-
Kafar
(12)
-
Kalve
(13)
-
KawePale
(9)
-
KeepCup
(174)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(6)
-
Kruve
(39)
-
Kusmi Tea
(49)
-
KYOTO Coffee Roasters
(17)
-
La Cabra
(22)
-
La Marzocco
(17)
-
LaCava
(102)
-
Lavazza
(33)
-
Le Piantagioni del Caffe
(36)
-
Lelit
(19)
-
Long Man Tea
(33)
-
Loveramics
(303)
-
Lucaffe
(10)
-
Lune Tea
(17)
-
Lykke
(22)
-
Mahlkonig
(5)
-
MAMAM
(12)
-
Melitta
(57)
-
MiiR
(60)
-
Moccamaster
(66)
-
Monbana
(39)
-
Morning
(1)
-
Motta
(113)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(19)
-
Napar
(7)
-
Natumi
(15)
-
New York
(9)
-
Nivona
(14)
-
Nomad Coffee
(8)
-
Oatly
(7)
-
Or Tea?
(39)
-
Paper & Tea
(86)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(13)
-
Pizca del Mundo
(26)
-
Planetary Design
(4)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(39)
-
Puqpress
(11)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(41)
-
Rocket Bean
(27)
-
Saeco
(3)
-
Sage
(36)
-
Savage Coffees
(6)
-
Sencotel
(2)
-
SIMPLo
(4)
-
Sloane
(11)
-
Smeg
(9)
-
Solberg & Hansen
(59)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(40)
-
T-TE
(17)
-
Tastea Heaven
(3)
-
Teabag
(3)
-
teapigs
(93)
-
Teasome
(22)
-
Teministeriet
(82)
-
The Barn
(8)
-
The Coffee Collective
(4)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(37)
-
Toddy
(18)
-
Urnex
(28)
-
Vintage Teas
(59)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(17)
-
Willie's Cacao
(35)
-
Wunda
(1)
-
YOGI TEA
(31)
-
KINTO
(42)
-
3fe
(18)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Typ
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
-
Herbata
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
- Ekspresy
-
Młynki
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marka
- Bestsellery
-
Outlet
-
- Zaparzacze
- Akcesoria
- Dodatki
-
Outlet %
- Blog
Tampery
Tampery
Każdy barista ma swoją metodę ubijania kawy w ekspresie – niektórzy robią to delikatnie i powoli, „polerując” zmieloną kawę, inni – dociskają całą mocą. Niezależnie od stylu ubijania, każdemu przyda się profesjonalny tamper do kawy. Wykonane z wysokiej jakości materiałów, o ergonomicznym kształcie, umożliwiają one przygotowanie idealnego espresso, a elegancki design sprawi, że staną się atrakcyjnym elementem kawiarnianego wyposażenia.
Czytaj dalej
Czym jest tamper?
Tamper do kawy to niewielkich rozmiarów przedmiot, wykorzystywany do ubijania zmielonej kawy w kolbie (portafiltrze). To dzięki niemu można przygotować smaczną i aromatyczną kawę w ekspresach kolbowych. Tamper wykorzystywany jest do ubijania i wyrównywania poziomu kawy. Jest to bardzo ważny proces, ponieważ rzutuje na proces ekstrakcji. Im mocniej kawa będzie ubita, tym proces ekstrakcji będzie odpowiednio dłuższy.
Warto pamiętać o tym, że aby odpowiednio przygotować napar, należy wykorzystać tamper do ubijania kawy jeszcze przed założeniem kolby do grupy.
Tak naprawdę jest wiele technik wykorzystywania tamperów do kawy, niezależnie jednak od tego, który zostanie wykorzystany, śmiało można stwierdzić, że jest to niezbędne narzędzie dla każdego baristy.
Coffee tamper nie nadaje się do ubijania kawy w sitku kawiarki - wynika to z tego, że w takim urządzenia wytwarzane jest znacznie niższe ciśnienie niż w ekspresie ciśnieniowym. Wówczas zbyt mocno ubita kawa będzie stawiać duży opór wodzie, co uniemożliwia przygotowanie smacznego i aromatycznego naparu. Kawa przygotowana w ten sposób nie będzie zbyt smaczna.
Jak wygląda tamper do kawy?
Klasyczny tamper do kawy składa się z ergonomicznego uchwytu i ciężkiej podstawy. Ta najczęściej wykonywana jest z polerowanego aluminium lub stali nierdzewnej, choć w nielicznych przypadkach można spotkać się z modelami wykonanymi również z innych materiałów. Rączki konstruowane są z naturalnego drewna, metalu lub tworzywa sztucznego. W tym przypadku nie ma znaczenia materiał wykonania, najważniejsze jest to, by rączka była dobrze wyprofilowana - to bardzo ważne dla komfortu użytkowania tamperów do kawy.
Bariści, którzy parzą przynajmniej kilkanaście kaw w ciągu dnia wybierają tamper do ubijania kawy o niewielkiej masie. W przypadku osób, korzystających z takiego narzędzia jedynie okazjonalnie, jego masa nie ma większego znaczenia.
Dodatkowe akcesoria
Tampery do kawy potrzebują kilku dodatkowych akcesoriów. Jednym z nich jest mata, która będzie chroniła powierzchnię, na którą w czasie ugniatania kawy nakładany będzie tamper. Mata chroni przed dużą siłą nacisku, która mogłaby spowodować zniszczenie powierzchni.
Maty pod tampery dostępne są w szerokiej gamie kolorystycznej i w różnych kształtach, mogą wiec pełnić nie tylko funkcję praktyczną, ale również dekoracyjną.
Jak ubijać kawę wykorzystując coffe tamper?
Wykorzystując tamper do ubijania kawy można wydłużyć czas ekstrakcji, zapewniając przy tym równomierny przepływ wody pod ciśnieniem przez zmieloną kawę. To pozwala na uzyskanie aromatycznego i smacznego espresso.
Każdy barista na swoją unikalną metodę używania tampera. W zależności od preferencji może on stosować mocny nacisk na tamper bądź zdecydować się na delikatne ugniatanie kawy.
Według ekspertów od parzenia kawy, by w czasie ekstrakcji nie doszło do tzw. kanałowania należy wygładzić powierzchni kawy, należy przekręcić tamper o 360°.
Dlatego warto stosować coffee tamper? Dzięki odpowiedniej sile nacisku można nie tylko spłaszczyć i wyrównać powierzchnię, ale również ubić drobinki kawy tak, by pozbyć się z nich powietrza. Tamper do kawy pozwala na uzyskanie optymalnego i równego przepływu wody przez zmielone ziarna, co szczególnie duże znaczenie ma dla parzenia espresso.
Użytkując tampery należy pamiętać o doborze odpowiedniej siły nacisku. Warto przy tym wspomnieć, że jeżeli kawa zostanie ubita zbyt mocno może dość do nadekstrakcji. Woda w takim przypadku nie może przepływać swobodnie, czego efektem jest nie tylko wydłużony czas parzenia, ale również nieprzyjemnie gorzki smak espresso.
Również zbyt słabe ubicie kawy nie jest korzystne dla jej smaku i aromatu (jest to zjawisko podekstrakcji). W takim przypadku, choć czas ekstrakcji jest skrócony, nie można uzyskać aromatycznego naparu o intensywnym smaku.
Na co należy zwracać uwagę wybierając tamper do kawy?
Wybierając tamper do kawy, najważniejszym parametrem, na jaki należy zwrócić uwagę, jest jego średnica, która musi być dopasowana do wielkości filtra. Przed zakupem warto zmierzyć średnicę sitka. Ta prosta czynność pozwoli bez problemu dobrać odpowiednio rozmiar tampera. Ubijanie kawy wymaga sporo siły, dlatego coffee temper powinien mieć dobrze wyprofilowaną rączkę, która idealnie będzie przylegała do dłoni. Dopasowana rączka jest szczególnie ważna w przypadku baristów, którzy w ciągu dnia przygotowują nawet dziesiątki kaw.
Intensywnie użytkowany tamper powinien być również lekki, aby nie zmęczył i nadwyrężył rąk przy intensywnym użytkowaniu.
Tamper do ubijania kawy może mieć podstawę płaską, wypukłą bądź wklęsłą. Dobór w tym przypadku zależny jest wyłącznie od osobistych preferencji oraz przyjętej techniki ubijania kawy.
Ilu baristów tyle sposobów ubijania kawy przy wykorzystaniu tamperów. Niektórzy wkładają dużo siły w ubicie kawy, inni natomiast próbują wykorzystywać siły grawitacji. Niezależnie od wybranego sposób tamper do ubijania kawy będzie niezbędny do uzyskania smacznego i aromatycznego naparu.
Filtry
–
1 - 30 produktów z 83 dostępnych
Sortuj według:
Tamper Motta brązowy - 58 mm
Producent: Motta
Tamper wykonany ze stali nierdzewnej 18.
Uchwyt w kolorze brązowym.
Dane techniczne:
Podstawa tampera płaska
Ergonomiczny uchwyt drewniany
Wysokość: 100 mm
Waga: 350 g
Najniższa cena: 93,90 zł
Motta Leveling Tool 58,5mm - Dystrybutor do kawy czarny
Producent: Motta
Narzędzie usprawniające pracę każdego baristy. To świetne uzupełnienie tampera, dzięki któremu kawa w sitku rozłożona jest równo, co przekłada się na równomierny przepływ wody i zrównoważoną ekstrakcję. W rezultacie łatwiej jest osiągnąć powtarzalność i oczekiwany smak w filiżance.
Jak działa dystrybutor?
Po wsypaniu do portafiltra odpowiedniej dozy zmielonej kawy, kładziemy dystrybutor na jej powierzchni. Następnie przekręcamy dystrybutor 2 - 4 razy nie używając przy tym nacisku - wyprofilowany spód narzędzia równomiernie rozkłada kawę na całej powierzchni sitka. Na koniec wystarczy użyć tamper.
Konstrukcja
Dystrybutor jest wykonany solidnie z wysokiej jakości stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego.
Średnica: 58,5 mm
Najniższa cena: 186,90 zł
Motta - Gumowa mata tampingowa
Producent: Motta
Gumowa baza tampingowa. Idealnie sprawdza się w kawiarniach i miejscach, gdzie zaparza się duże ilości kawy i jest wymagana sprawna i szybka praca.
Bazę montujemy kładąc na krawędzi blatu.
Najniższa cena: 97,90 zł
Tamper Motta Bubinga
Producent: Motta
Tamper wykonany ze stali nierdzewnej 18.
Dane techniczne:
Podstawa tampera płaska
Ergonomiczny uchwyt drewiany
Wysokość: 100 mm
Waga: 350 g
Średnica: Ø 58 mm
Najniższa cena: 104,90 zł
Tamper Motta Easy 58 mm - Aluminium
Producent: Motta
Tamper wykonany z jednego kawałka aluminium.
Dane techniczne:
Średnica 58 mm
Podstawa tampera płaska
Wykonany z jednego kawałka metalu
Wysokość: 75 mm
Najniższa cena: 71,90 zł
Tamper Motta Competition Brązowy - 58,4 mm
Producent: Motta
Tamper wykonany ze stali nierdzewnej 18.
Uchwyt w kolorze brązowym.
Dane techniczne:
Podstawa tampera płaska
Ergonomiczny uchwyt drewniany
Wysokość: 100 mm
Waga: 350 g
Motta Leveling Tool 58mm - Dystrybutor do kawy czarny
Producent: Motta
Narzędzie usprawniające pracę każdego baristy. To świetne uzupełnienie tampera, dzięki któremu kawa w sitku rozłożona jest równo, co przekłada się na równomierny przepływ wody i zrównoważoną ekstrakcję. W rezultacie łatwiej jest osiągnąć powtarzalność i oczekiwany smak w filiżance.
Jak działa dystrybutor?
Po wsypaniu do portafiltra odpowiedniej dozy zmielonej kawy, kładziemy dystrybutor na jej powierzchni. Następnie przekręcamy dystrybutor 2 - 4 razy nie używając przy tym nacisku - wyprofilowany spód narzędzia równomiernie rozkłada kawę na całej powierzchni sitka. Na koniec wystarczy użyć tamper.
Konstrukcja
Dystrybutor jest wykonany solidnie z wysokiej jakości stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego. Górny element ozdobiony logo Motta z grafiką kota.
Średnica: 58 mm
Najniższa cena: 200,90 zł
Tamper Motta czarny - 58 mm
Producent: Motta
Tamper wykonany ze stali nierdzewnej 18.
Uchwyt w kolorze czarnym.
Dane techniczne:
Podstawa tampera płaska
Ergonomiczny uchwyt drewniany
Wysokość: 100 mm
Waga: 350 g
Tamper Motta Competition Czarny - 58,4 mm
Producent: Motta
Tamper wykonany ze stali nierdzewnej 18.
Uchwyt w kolorze czarnym.
Dane techniczne:
Podstawa tampera płaska
Ergonomiczny uchwyt drewniany
Wysokość: 100 mm
Waga: 350 g
Motta Leveling Tool 53mm - Dystrybutor do kawy czarny
Producent: Motta
Narzędzie usprawniające pracę każdego baristy. To świetne uzupełnienie tampera, dzięki któremu kawa w sitku rozłożona jest równo, co przekłada się na równomierny przepływ wody i zrównoważoną ekstrakcję. W rezultacie łatwiej jest osiągnąć powtarzalność i oczekiwany smak w filiżance.
Jak działa dystrybutor?
Po wsypaniu do portafiltra odpowiedniej dozy zmielonej kawy, kładziemy dystrybutor na jej powierzchni. Następnie przekręcamy dystrybutor 2 - 4 razy nie używając przy tym nacisku - wyprofilowany spód narzędzia równomiernie rozkłada kawę na całej powierzchni sitka. Na koniec wystarczy użyć tamper.
Konstrukcja
Dystrybutor jest wykonany solidnie z wysokiej jakości stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego.
Średnica: 53 mm
Tamper Motta brązowy - 53 mm
Producent: Motta
Tamper wykonany ze stali nierdzewnej 18.
Uchwyt w kolorze brązowym.
Dane techniczne:
Średnica 53 mm
Podstawa tampera płaska
Ergonomiczny uchwyt drewniany
Wysokość: 100 mm
Waga: 350 g
Najniższa cena: 93,90 zł
Tamper Motta Brązowy - 51mm
Producent: Motta
Tamper wykonany ze stali nierdzewnej 18.
Drewniany uchwyt.
Dane techniczne:
Podstawa tampera płaska
Ergonomiczny uchwyt drewniany
Wysokość: 100 mm
Motta Leveling Tool 57mm - Dystrybutor do kawy czarny
Producent: Motta
Narzędzie usprawniające pracę każdego baristy. To świetne uzupełnienie tampera, dzięki któremu kawa w sitku rozłożona jest równo, co przekłada się na równomierny przepływ wody i zrównoważoną ekstrakcję. W rezultacie łatwiej jest osiągnąć powtarzalność i oczekiwany smak w filiżance.
Jak działa dystrybutor?
Po wsypaniu do portafiltra odpowiedniej dozy zmielonej kawy, kładziemy dystrybutor na jej powierzchni. Następnie przekręcamy dystrybutor 2 - 4 razy nie używając przy tym nacisku - wyprofilowany spód narzędzia równomiernie rozkłada kawę na całej powierzchni sitka. Na koniec wystarczy użyć tamper.
Konstrukcja
Dystrybutor jest wykonany solidnie z wysokiej jakości stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego.
Średnica: 57 mm
Najniższa cena: 202,90 zł
Barista Space - C1 Distribution Tool Golden - Złoty dystrybutor do kawy 58mm
Producent: Barista Space
Narzędzie usprawniające pracę każdego baristy. To świetne uzupełnienie tampera, dzięki któremu kawa w sitku rozłożona jest równo, co przekłada się na równomierny przepływ wody i zrównoważoną ekstrakcję. W rezultacie łatwiej jest osiągnąć powtarzalność i oczekiwany smak w filiżance.
Jak działa dystrybutor?
Po wsypaniu do portafiltra odpowiedniej dozy zmielonej kawy, kładziemy dystrybutor na jej powierzchni. Następnie przekręcamy dystrybutor 2 - 4 razy nie używając przy tym nacisku - wyprofilowany spód narzędzia równomiernie rozkłada kawę na całej powierzchni sitka. Na koniec wystarczy użyć tamper.
Konstrukcja
Dystrybutor jest wykonany solidnie z wysokiej jakości stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego. Górny element ozdobiony wzorem. Dystrybutor C1 posiada regulację, która pozwala na dostosowanie dystrybutora do głębokości sitka i do dozy kawy od 7 do 13 mm. Umożliwia to pracę nawet z dużymi sitkami i małymi dozami kawy.
Średnica: 58 mm
Zestaw akcesoriów barista Motta
Producent: Motta
Podstawowy zestaw akcesoriów niezbędnych dla każdego baristy w kawiarni i restauracji składający się z:
Dzbanek Motta Europa 250 i 500 ml
Tamper Motta 58 mm brązowy
Mata tampingowa gumowa Motta
Odbijak Motta 16,5 cm
Tamper Motta brązowy - 57 mm
Producent: Motta
Tamper wykonany ze stali nierdzewnej 18.
Uchwyt w kolorze brązowym.
Dane techniczne:
Podstawa tampera płaska
Ergonomiczny uchwyt drewniany
Wysokość: 100 mm
Waga: 350 g
Najniższa cena: 112,90 zł
Tamper Motta czarny - 53 mm
Producent: Motta
Tamper wykonany ze stali nierdzewnej 18.
Uchwyt w kolorze czarnym.
Dane techniczne:
Podstawa tampera płaska
Ergonomiczny drewniany uchwyt
Wysokość: 100 mm
Waga: 350 g
Średnica 53 mm
Baza tampingowa Motta
Producent: Motta
Bardzo praktyczna stacja bazowa pod tamper, z uchwytem na kolbę.
Wykonana ze stali nierdzewnej, wykończona antypoślizgową, gumową podstawą.
Najniższa cena: 137,90 zł