Test spieniaczy do mleka – jaki wybrać? Ręczny czy elektryczny? I jak ich używać?
Delikatna pianka, a na niej piękny latte art… To marzenie każdego miłośnika cappuccino. Jak uraczyć się takim cudem w domu? Niezbędny będzie spieniacz do mleka! Jak używać spieniacza do mleka? Jaki model będzie najlepszy? Testujemy dla Was trzy urządzenia: Subminimal NanoFoamer, Bialetti Montalatte i Bialetti Milk Frother MKF02 oraz podpowiadamy, jak spienić mleko spieniaczem.
Jak używać spieniacza do mleka? Metoda ma znaczenie
Do testu spieniaczy do mleka użyliśmy ręcznych i elektrycznych modeli. Elektryczne modele ręcznych spieniaczy dzielą się na te z końcówką spieniającą i te automatyczne, które kompleksowo podgrzewają i spieniają mleko. Ręczne spieniacze przypominają French Press (często też mogą pełnić funkcje tego urządzenia) i wymagają ręcznego potraktowania pogrzanego mleka tłokiem. Jeśli zastanawiacie jak się działa spieniacz do mleka, poniżej znajdziecie dwie krótkie instrukcje.
Jak spienić mleko spieniaczem ręcznym?
Jak spienić mleko do kawy spieniaczem ręcznym? Kierując się kilkoma prostymi zasadami możemy uzyskać mleczną piankę nadająca się do rysowania latte artów we własnej kuchni.
- Podgrzane mleko wlewamy do szkła urządzenia, po czym napowietrzamy je ruszając tłokiem do góry i do dołu.
- Spieniamy je do momentu, w którym ilość piany będzie dokładnie taka, jakiej potrzebujemy.
- Następnie polecamy odlać mleko do dzbanka, którym będziemy malować. W dzbanku dużo łatwiej będzie się nam pozbyć bąbli, uderzając dzbankiem o blat.
Jak spienić mleko elektrycznym spieniaczem z końcówką spieniającą?
Elektryczny spieniacz do mleka — jak używać go, aby powstała mleczna, kremowa pianka do cappuccino lub flat white?
- Podgrzane mleko wlewamy do dzbanka, którym będziemy zalewali kawę.
- Końcówkę spieniającą wtykamy do mleka na około 2/3 wysokości i włączyć. Urządzenie zacznie napowietrzać mleko, tworząc porządną piankę i trochę bąbli.
- Po uzyskaniu optymalnego spieniania, rozbijamy bąble uderzając dzbankiem o blat.
Test spieniaczy do mleka
Bialetti Montalatte
Bialetti Montalatte to prosty i praktyczny sposób na przygotowanie pysznej, kremowej pianki w zaciszu własnego domu. Wykonany z aluminium pokrytego teflonem, spieniacz ten pozwala na podgrzewanie mleka do preferowanej temperatury (około 60-65°C), a następnie ubijanie go za pomocą tłoka, naciskając energicznie kilkanaście razy. Montalatte wypełniamy tylko do 1/3 wysokości, ponieważ mleko zwiększa swoją objętość. Może być stosowany na kuchence gazowej, elektrycznej lub ceramicznej. W porównaniu do niektórych elektrycznych spieniaczy, Bialetti Montalatte oferuje większą kontrolę nad procesem spieniania, co może być korzystne dla osób preferujących manualne metody przygotowywania kawy.
Bialetti Milk Frother MKF02
Elektryczny spieniacz Bialetti Milk Frother MKF02 to idealny wybór dla fanów wygody. To urządzenie samo podgrzeje i w odpowiedni sposób spieni mleko lub napój roślinny. Wystarczy tylko wcisnąć guzik, chwilkę poczekać i gotowe!
W tym modelu Bialetti podgrzejemy do 300 ml mleka, a spienimy do 150 ml. Idealna ilość mlecznej pianki do cappuccino! Ponadto urządzenie jest proste w obsłudze i łatwe w utrzymaniu czystości. A jakie są wady? Z pewnością dla niektórych minusem może być brak możliwości kontrolowania stopnia spienienia.
Podsumowując – jaki spieniacz do mleka wybrać? Porównajmy!
Subminimal NanoFoamer:
- elegancki design i solidne wykonanie,
- dwa rodzaje sit dla różnych tekstur piany,
- doskonała piana do latte art z mlekiem krowim i roślinnym,
- dwie wersje: V2 na baterie i Lithium z akumulatorem.
Bialetti Montalatte:
- prosty i praktyczny sposób na przygotowanie pianki,
- wykonany z aluminium pokrytego teflonem,
- większa kontrola nad procesem spieniania,
Bialetti Milk Frother MKF02:
- wymaga od nas najmniej pracy,
- sam podgrzewa i spienia mleko,
- łatwy w obsłudze i utrzymaniu czystości,
- solidnie wykonany.
Oczywiście samo urządzenie do spieniania mleka to nie wszystko. Aby wiedzieć, jak używać spieniacza do mleka i osiągnąć perfekcję w malowaniu latte artów, niezbędna będzie przede wszystkim praktyka i cierpliwość.