Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jak ustawić młynek do kawy? Na jaką grubość mielenia?

Własny młynek do kawy śni się po nocach niejednemu bariście i fanowi kawy. W końcu sny przechodzą w rzeczywistość i zwarta, solidna konstrukcja ląduje w rękach i chce się mielić, mielić i mielić. Można do espresso, można do Chemexa czy AeroPressu. Powstaje tu pytanie – jak ustawić grubość mielenia kawy w młynku ręcznym, aby uzyskać dobre efekty w filiżance?

Ustawienie grubości mielenia kawy – nie jesteśmy w aptece!

Młynki do kawy mogą mieć różne zakresy mielenia. Od przemiału bardzo drobnego do espresso, przez grubsze jak kawiarka czy V60, aż po Chemexa czy inne metody. Niektóre młynki – takie jak Comandante – mają szerokie zakresy i pozwalają ne eksperymenty z mieleniem pod espresso, jak i metody przelewowe. W przypadku młynków ręcznych, ustawienie grubości mielenia kawy zazwyczaj reguluje się kręcąc żarnem, a dokładniej się przy pomocy charakterystycznego klikera, o wyraźnym, powtarzalnym skoku. Łatwo więc liczyć kliknięcia i na tej podstawie ustawiać bądź wracać do ulubionych parametrów. Jest to jeden z popularniejszych sposobów, jednak zachęcamy do zerknięcia na instrukcję obsługi Waszego modelu i sprawdzenie, jak dokładnie można w nim zmieniać grubość mielenia. No dobrze, ale ile tych klików? To zależy od samego modelu młynka, metody jaką parzycie kawę i wreszcie od samych ziaren. Nie jest to prosta sprawa i dlatego też bardzo często pojawiają się pytania z cyklu – Na ile kliknięć ustawić Comandante pod Chemex? – bądź – Pod tę Brazylkę to na ile ustawić Komesia? – I tak dalej.

Darmowa dostawa
Rhino Coffee Gear - Compact Coffee Grinder - Młynek ręczny z adapterem do AeroPress

Producent: Rhinowares

Młynek ręczny Rhino Coffee Gear w odświeżonej wersji Compact, w zestawie z adapterem, dzięki ktoremu kawa może być mielona bezpośrednio do zaparzacza AeroPress. Młynek jest także nieco mniejszy od standardowej wersji i nie posiada gumowej opaski, dzięki czemu mieści się w tłoku Aeropressa. Młynek oferuje regulację grubości mielenia, jest wytrzymały i poręczny - to idealny kompan do mielenia kawy w domu, pracy i w podróży. Ceramiczne stożkowe żarna są bardzo wytrzymałe, nie rdzewieją i nie wpływają na smak kawy. Młynek oferuje wiele stopni mielenia ziaren, które można dostosować w łatwy sposób za pomocą przekładki pod żarnami. Konstrukcja jest elegancka i wytrzymała dzięki użytej stali nierdzewnej. Rączka jest solidna, doczepiana w szybki sposób na sześciokątną oś, dzięki której rączka stabilnie trzyma się na miejscu. Mielenie jest wygodne i płynne. Pojemność młynka pozwala jednorazowo zmielić 21 - 23g ziaren. Młynek dodatkowo jest wyposażony w praktyczny pokrowiec, który przydaje się podczas podroży.  *AeroPress przedstawiony na zdjęciach nie jest częścią zestawu.
Rhino Coffee Gear - Zamienna rączka do starej wersji młynka

Producent: Rhinowares

Rączka do ręcznego młynka Rhino Coffee Gear starego typu. Wersja z uchwytem osi z tworzywa sztucznego.
Promocja
Rhinowares Hand Coffee Grinder - Młynek ręczny

Producent: Rhinowares

Wytrzymały i poręczny młynek ręczny Rhinowares. Idealny kompan do mielenia kawy w domu, pracy i w podróży. Przeznaczony jest głównie do mielenia pod metody alternatywne - dripper, AeroPress, Chemex, French Press. Rhinowares Hand Grinder to świtny wybór dla początkujących, jak i trochę bardziej zaawansowanych kawoszy. Najważniejsze cechy Rhinowares Hand Coffee Grinder: Ceramiczne, stożkowe i samozaciskowe żarna są bardzo wytrzymałe, nie rdzewieją i nie zmieniają zapachu kawy. Młynek oferuje wiele stopni mielenia ziaren, które można dostosować w łatwy sposób za pomocą przekładki pod żarnami. Elegancka, stalowa obudowa opleciona jest gumową opaską dla pewniejszego chwytu. Rączka doczepiana jest w szybki sposób i jest bardzo stabilna. Młynek jest poręczny i nie zajmuje wiele miejsca. Jednorazowo w młynku mieszczą się 42 gramy ziaren. Młynek dodatkowo wyposażony jest w praktyczny pokrowiec.   
Najniższa cena: 237,90 zł
295,20 zł
Darmowa dostawa
Porlex Tall II - Młynek ręczny

Producent: Porlex

Porlex Tall II to ulepszona wersja jednego z najpopularniejszych młynków przenośnych do kawy na całym świecie. Nowa wersja zawiera wszystkie cechy poprzedniego młynka jak poręczność, wytrzymałość, a także prosta regulacja stopnia mielenia kawy. Jednak w wersji II zastosowane zostały materiały o wyższej jakości, wytrzymałe, ceramiczne i opatentowane żarna oraz pokrętło do jeszcze lepszej regulacji grubości mielenia. Już jeden ruch rączką daje aż 30% więcej świetnie zmielonej kawy. Żarna są również odporne na rdzę i pozostają ostre dużo dłużej niż ich stalowe odpowiedniki. Młynek ten idealnie sprawdzi się dla początkujących kawoszy, szczególnie do metod przelewowych parzenia kawy.   Młynek Porlex Tall posiada ceramiczne żarna, które zapewniają szybsze i równiejsze mielenie kawy. Co istotne, zmianie uległa także regulacja stopnia mielenia. Każde przyciśnięcie zmienia grubość mielenia o 37 mikronów. Jest ono niezwykle proste i szybkie. Dzięki temu można uzyskać, idealnie zmieloną kawę pod każdą metodę parzenia, jak Drippera, AeroPressa, Chmexa, French Pressa, Kalita, ale także espresso i do kawiarki.  Młynek Porlex wyprodukowany został w Japonii, z wysokiej jakości stali nierdzewnej, dzięki temu jest odporny na zniszczenie i zużycie, niezwykle wytrzymały oraz łatwy do utrzymania w czystości. Korpus jest wąski i cylindryczny, a kształt idealnie dopasowuje się do dłoni użytkownika, dzięki temu można mielić ziarna w sposób wygodny i naturalny. Młynek Porlex Tall II zmieść 44 gramy kawy. Najważniejsze cechy: - Ceramiczne żarna - w ulepszonej wersji zapewniają równiejszy i szybszy przemiał kawy. W porównaniu do poprzedniej wersji młynka, każdy obrót rączki przekłada się na większą ilość zmielonej kawy aż o 1/3. Ceramiczne żarno nie wpływa na smak kawy, ani go nie absorbuje. - Regulacja grubości mielenia - ustawiana w prosty i szybki sposób za pomocą pokrętła umieszczonego pod żarnem. Regulacja jest stopniowa, w nowej wersji jeden stopień zmienia grubość o 37 mikronów. Młynek sprawdzi się do wszelkich przelewowych i alternatywnych metod parzenia  AeroPressa, drippera, Chmexa, French Pressa i innych.  - Korpus jest wykonany ze stali nierdzewnej - dzięki temu młynek jest wytrzymały i sprawdzi się w każdych warunkach. Jego wąski, cylindryczny kształt pięknie dopasowuje się do dłoni, co pozwala mielić w naturalny i wygodny sposób. W młynku zmieszczą się 44g kawy. - Wyprodukowano w Japonii, w mieście Kirishima, w fabryce Kagoshima. 
Darmowa dostawa
Porlex Mini II - Młynek ręczny

Producent: Porlex

Porlex Mini II to nowa wersja jednego z najpopularniejszych przenośnych młynków do kawy na rynku. Porlex Mini II posiada najlepsze cechy pierwszej wersji młynka: jest wyjątkowo kompaktowy, wytrzymały i oferuje prostą regulację stopnia mielenia. Ponadto, w nowej wersji zastosowano materiały wyższej jakości, ulepszone żarno i pokrętło do regulacji grubości mielenia. Młynek sprawdzi się szczególnie do przelewowych metod parzenia kawy - to doskonały wybór dla początkujących oraz dla poszukujących sposobu na mielenie kawy w podróży. Najważniejsze cechy: - Ceramiczne żarna - w ulepszonej wersji zapewniają równiejszy i szybszy przemiał kawy. W porównaniu do poprzedniej wersji młynka, każdy obrót rączki przekłada się na większą ilość zmielonej kawy aż o 1/3. Ceramiczne żarno nie wpływa na smak kawy, ani go nie absorbuje. - Regulacja grubości mielenia - ustawiana w prosty i szybki sposób za pomocą pokrętła umieszczonego pod żarnem. Regulacja jest stopniowa, w nowej wersji jeden stopień zmienia grubość o 37 mikronów. Młynek sprawdzi się do wszelkich przelewowych i alternatywnych metod parzenia  AeroPressa, drippera, Chmexa, French Pressa i innych.  - Korpus jest wykonany ze stali nierdzewnej - dzięki temu młynek jest wytrzymały i sprawdzi się w każdych warunkach. Jego wąski, cylindryczny kształt pięknie dopasowuje się do dłoni, co pozwala mielić w naturalny i wygodny sposób. W młynku zmieści się 20g kawy. - Dodatkowym atutem młynka jest to, że po zdjęciu silikonowej opaski mieści się w zaparzaczu AeroPress, dzięki czemu razem stanowią idealny zestaw do zaparzania kawy w podróży. Rączka jest zdejmowana, może być przymocowana pionowo do opaski, co również ułatwia przechowywanie.  - Wyprodukowano w Japonii, w mieście Kirishima, w fabryce Kagoshima. 
Promocja
Hario - Coffee Mill Dome

Producent: Hario

Dome to ręczny młynek do kawy firmy Hario, wykonany z drewna i stali, z ceramicznym żarnem, nawiązujący wyglądem do tradycyjnych młynków sprzed lat. Żarna są regulowane, dzięki czemu zmielisz kawę odpowiednio dla preferowanej metody parzenia. Dzięki temu, że są ceramiczne, nie wpływają na smak kawy i nigdy nie rdzewieją. Dodatkowo, nie dochodzi do wytwarzania ciepła podczas tarcia pomiędzy ostrzem a kawą. Zapewniają także długą trwałość i spójność mielenia. Niezwykle elegancki w wyglądzie i wygodny w użyciu - zmielona kawa wpada bezpośrednio do wysuwanej szufladki. Zbiornik na ziarno jednorazowo mieści 35g. 
Najniższa cena: 142,90 zł
269,00 zł
Promocja
Hario MM-2 - młynek do kawy

Producent: Hario

Hario MM-2 to tradycyjny, drewniany młynek ręczny wykonany z najwyższą starannością i dbałością przez japońską firmę Hario.  Ważnym aspektem  są materiały użyte do jego produkcji. Naturalne drewno, żelazny uchwyt, ceramiczne żarna i pokrywa z tworzywa sztucznego. Użycie takich materiałów do Hario MM-2 to gwarancja długiego i niezawodnego działania.
Najniższa cena: 198,90 zł
369,00 zł
Promocja
Hario - Standard Coffee Grinder (outlet)

Producent: Hario

Ręczny młynek do kawy renomowanej firmy Hario. Standard to młynek z drewna i stali, z ceramicznym żarnem, nawiązujący wyglądem do tradycyjnych młynków sprzed lat. Ceramiczne żarna nie wpływają na smak kawy i nigdy nie rdzewieją. Dodatkowo zapobiegają utlenianiu się ziaren, ponieważ nie dochodzi do wytwarzania ciepła podczas tarcia pomiędzy ostrzem a kawą. Zapewniają także długą trwałość i spójność mielenia. Niezwykle elegancki w wyglądzie i wygodny w użyciu - zmielona kawa wpada bezpośrednio do wysuwanej szufladki.
Najniższa cena: 299,00 zł
299,00 zł
Darmowa dostawa Nowość
Hario - Mini Black Pro Czarny - Młynek do kawy

Producent: Hario

Hario Mini Black Pro to ręczny młynek do kawy ze stalowym żarnem i obudową z tworzywa sztucznego. Kompaktowy, lekki, wytrzymały i o szerokim zakresie mielenia - zmielisz nim kawę pod różne metody parzenia, zarówno w domu, jak i w podróży. Konstrukcja Hario Mini Black Pro cechuje minimalistyczne wzornictwo. Obudowa jest wykonana z lekkiego i wytrzymałego tworzywa sztucznego. Młynek waży tylko 312 gramów, dzięki czemu przenoszenie go nie stanowi problemu. Rączka jest wykonana ze stali - solidna, łatwo zdejmowana. Silikonowa opaska pozwala na umieszczenie w niej rączki dla ułatwienia transportu. Dolny pojemnik odłącza się w szybki sposób, co daje dodatkową wygodę użytkowania. Żarno Stożkowe stalowe żarna Hario Mini Black Pro zapewniają równe mielenie, nie wpływają na smak kawy i są odporne na zużycie. Regulacja stopnia mielenia pozwala dostosować przemiał do wybranej metody parzenia - od drobniejszego mielenia, np. pod Aeropress, do grubego pod French Press. Stopień mielenia reguluje się stopniowo, w szybki i prosty sposób, za pomocą pokrętła znajdującego się pod żarem. Pojemność Górny zbiornik mieści około 20 gramów ziarna - jednorazowo można zatem zmielić kawę dla 1 - 2 osób. Idealny jako upominek do zestawiania razem z Aeropressem, French Pressem oraz z wszelkimi przelewowymi metodami parzenia.
Promocja
Hario - Skerton N - Młynek do kawy

Producent: Hario

Skerton N to nowa wersja jednego z najpopularniejszych modeli młynków Hario. Zastosowano w nim słoiczek w nowym kształcie. Skerton N to ręczny młynek z ceramicznym żarnem, którego największymi zaletami są równe mielenie, regulacja stopnia przemiału i kompaktowy rozmiar. To doskonały wybór na początek swojej przygody z przelewowymi metodami parzenia kawy.  Stożkowe ceramiczne żarna zapewniają równe mielenie, nie wpływają na smak kawy i są odporne na zużycie. To czyni młynek Skerton N wyborem na lata. Regulacja stopnia mielenia jest bardzo łatwa - wystarczy odkręcić rączkę i wybrać stopień za pomocą pokrętła. Dolny pojemnik jest wykonany ze szkła i posiada antypoślizgową opaskę z gumy dla lepszej stabilizacji i ochrony podczas stawiania na twardej powierzchni, a dzięki przykrywce szczelnie zamkniesz świeżo zmieloną kawę. Młynek ręczny Hario Skerton N rozkłada się w ciągu kilku sekund i czyści przepłukując ciepłą wodą. Skerton N pozwala na zmielenie nawet kilku porcji kawy na raz. Górny pojemnik mieści około 70g ziarna, natomiast dolny 100g.  Idealny jako upominek do zestawiania razem z AeroPressem, French Pressem oraz z wszelkimi metodami typu drip.
Najniższa cena: 264,99 zł
264,99 zł

W tym poradniku postaramy się przybliżyć Wam pewne punkty zaczepne, które pomogą znaleźć odpowiedź jak ustawić grubość mielenia kawy w młynku ręcznym. Bo to nie jest apteka! Kawa kawie nierówna. Niektóre ziarna są bardziej suche i mniej gęste, więc woda szybciej przez nie przepływa. Inne tworzą bardziej zwarte struktury. To przekłada się na duże zróżnicowanie grubości mielenia nie tylko ze względu na metodę parzenia, ale i różnice w kawie oraz w porcji, którą chcemy zaparzyć. W końcu nawet do tego przysłowiowego dripa zmielimy trochę grubiej, kiedy parzymy 600 ml, niż gdy sięgamy po poranną, pojedynczą porcję 300 ml. Poza tym, pomiędzy różnymi modelami młynków występują odchyły przy kliknięciach i może się zdarzyć, że ta sama kawa, z tej samej metody na dwóch młynkach będzie optymalnie zmielona przy 25 i 30 kliknięciach. Zatem poniższe propozycje i zakresy, jak ustawić grubość mielenia kawy w młynku ręcznym, traktujcie jako porady i punkt zaczepienia, gdzie szukać jakiegoś ciekawego optimum. To natomiast nie zabrania Wam eksperymentów i poszukiwań najlepszego smaku kompletnie poza przedstawionymi skalami!

Jak ustawić młynek do kawy pod…

Jeszcze zanim zaczniemy ustawianie młynka do kawy, ustalmy dwie rzecz. Niektóre młynki stworzone są tak, żeby nie trzeba było liczyć klików, ponieważ posiadają inne podziałki, ale jeśli posiadacie taki, który ustawia się poprzez kręcenie żarnem, to ta zasada jest dla Was. Punkt “0”, od którego liczy się kliknięcia. Skręcacie żarna tak, by nie mogły się kręcić i powoli rozkręcacie. Dojdziecie do momentu, kiedy poczujecie przeskok i jedno kliknięcie zacznie już luzować żarna, pozwalając im swobodniej się poruszać. To jest kliknięcie numer jeden. Kolejna rzecz – zakresy pomiędzy młynkami mogą się różnić, najlepiej więc sprawdzić wytyczne dla konkretnego modelu. Zazwyczaj znaleźć je można w instrukcji obsługi, na opakowaniu lub na samym sprzęcie (np. przy pokrętle do zmieniania ustawień). W tym wpisie, jako przykład podamy propozycje klików dla młynka Comandante.

Espresso

Jak ustawić młynek do kawy pod espresso? Do ekspresu ciśnieniowego wykorzystujemy najdrobniejsze przemiały. W odczuciu i wizualnie, kawa zmielona do tej metody powinna przypominać mąkę lub bardzo drobny piasek.  Comandante to jeden z niewielu młynków ręcznych, który poradzi sobie z bardzo drobnym mieleniem kawy do espresso. Dla tej metody parzenia kawy najlepiej szukać odpowiedniego mielenia w okolicach 10 – 15 kliknięć dla Comandante ze standardową osią. Natomiast z osią Red Clix 18 – 24.


Kawiarka

Kawiarka to bardzo popularna metoda parzenia kawy w domu. Lubi drobne mielenie, choć nie aż tak drobne jak do ekspresów ciśnieniowych. Odpowiednie ustawianie młynka do kawy pod kawiarkę powinno dać przemiał przypominający drobny piasek. W zależności od wielkości naszej moki, mielenie w młynku Comandante do tej metody przypada na okolice 16 – 21 kliknięć dla zwykłej osi i 25 – 30 dla osi Red Clix. Koniecznie poczytajcie też tekst o tym, jak przygotować kawę w kawiarce, żeby wszystko było jak najsmaczniejsze.


AeroPress

AeroPressem sprawa jest skomplikowana. Szczerze, najlepsze ustawienie młynka do kawy znajdziecie między 10, a 50 kliknięć… Bo dla tej metody parzenia jest nieskończona ilość przepisów, proporcji, czasów i kombinacji. Stąd ustalenie czegoś takiego jak “standardowe mielenie” nie do końca ma rację bytu. Przyjmuje się, że do standardowej metody, zmielone ziarna powinny przypominać gruby piasek i powinny spadać z palców pod wpływem grawitacji. Zostawiamy wskazówki, na jakich ustawieniach najczęściej mielimy w Comandante dla metody zwykłej i odwróconej. Dla pierwszej, z reguły drobniej, w okolicach 20 – 22 kliknięć w standardowej osi, w Red Clix 25 – 30. Przy metodzie odwróconej mielimy odpowiednio w przedziale 24 – 28 i 32 – 36 kliknięć.


Drip V60 i podobne

V60 to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych metod parzenia kawy alternatywnie. Są różne rozmiary, filtry oraz porcje, które najczęściej się parzy. Inaczej woda przepływa, gdy polewa się z czajnika, a inaczej, gdy z profesjonalnej konewki. Stąd dobór grubości mielenia kawy powinien być taki, by docelowo dać w okolicach 2:45 – 3:15 minut całkowitego czasu parzenia (wraz z preinfuzją 30-sekundową). To takie najpewniejsze widełki, sprawdzające się z większością dobrych singli. Można zacząć od zmielenia ziaren, tak aby przypominały grubo mieloną sól kuchenną i z tego punktu, szukać odpowiedniego mielenia. Korzystając z Comandante najlepiej będzie zacząć swoje poszukiwania od przedziału 23 – 32 kliknięć dla osi standardowej, dla Red Clix oscyluję w okolicach 46 – 57 kliknięć.


French Press, cupping i ekspres przelewowy

Przyjęło się, że we French Pressie najlepiej jest używać grubego mielenia, bo jest dłuższy kontakt z wodą – około czterech minut. Z doświadczeń wiemy, że nie musi to być żwir i gruz. Najlepiej sprawdza się coś w okolicach grubszego dripa, podobnie jak do cuppingu, jeśli chcielibyście przygotować go u siebie.  Zatem na Comandante proponujemy szukać w przedziale 27 – 32 kliknięć dla osi standardowej i gdzieś 50 – 55 kliknięć dla Red Clix. Te ustawienia powinny sprawdzić się też w ekspresach przelewowych typu Moccamaster czy Wilfa. Najczęściej przygotowuje się w nich większe porcje, przynajmniej półlitrowe, więc grubsze mielenie wskazane. Tym bardziej, że trapezowe filtry do kawy, które są najpopularniejsze w tych urządzeniach lubią być grubsze od standardowych filtrów V60.

Chemex

Dla tego designerskiego flakonika, jakim jest Chemex i jego oryginalnych, papierowych filtrów, należy poszukać grubego mielenia. Ta metoda parzenia najczęściej jest wykorzystywana przy większych ilościach kawy, od pół litra w górę. Do tego gruby, mocno filtrujący papier i optymalny czas parzenia w okolicach 4:00 minut. To wszystko złożone w całość wymusza użycie grubszej frakcji. Zmielona kawa do Chemexa wyglądem przypomina sól morską. Przy standardowej osi Comandante są to wartości 40 – 45 kliknięć. Przy osi Red Clix najczęściej poszukuję ustawień od 55-60 kliknięć w górę, do 65.

Uściślając

Na potrzebę zmielenia w grubszy czy drobniejszy sposób wpływa nie tylko wybór metody, ale także rodzaj ziaren. Ich stopień wypalenia, świeżość, zarówno kiedy była palona jak i kiedy była zbierana, miejsce pochodzenia, typ obróbki, rodzaj odmiany botanicznej… Każdy z tych elementów, ale i jeszcze kilka innych wpływają na to, jak ustawić grubość mielenia w młynku, aby uzyskać optymalny czas parzenia i smaczne efekty w filiżance. Stąd nie pozostaje nic innego, jak mieć jakiś punkt zaczepienia, choćby w postaci tego artykułu i szukać swoich rozwiązań, które i tak nigdy nie będą w pełni uniwersalne! Kawa to złożony i bardzo różnorodny produkt. Ale to właśnie stanowi o jej sile i pięknie, czyż nie?



Zobacz również